Hirdetés
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalandor: Habemus papam
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
Csak érdeklődnék, hogy tényleg 10-15%-ot emelkedtek a panel árak az elmúlt fél évben?
-
bb71
őstag
Igen, en is erre jutottam: holnap jon pont egy badogos, nagyobb gegecso, ala szilo + kivulre gyorskoti.
Bejelentettem panaszra, tegnap telepitettek, de tudom mi lesz a valasz...
Meg napelemet is le kellene szedni, hogy egy uj gegecsovet tegyenek fel.
Azert 2,8misiert nem ezt vartam... -
kiliti
csendes tag
Esztétika. Ami benne van, a DC kábelek, az duplán szigetelt, UV álló. Megy még benne a földelés kábel, aminek meg nem gond, ha sérülne. Az a műanyag él nem fogja kidörzsölni egyiket sem. Máshol burkolat nélkül futnak ezek, azt is kibírja. (szigszalagot hiába tennél rá, leégeti a nap)
-
kardkovacsi
senior tag
Rosszul. Szaldóban vagy, teljesen mindegy, hogy a termelt egy fázison megy be vagy többen. Úgyis csak a kettő különbsége számít és itt az éves szint a lényeg. Azonnal mond le ezt, mert butaság, állíttasd át éves elszámolásra meg nulláztasd ki a számlát.
Ha havi elszámolásod van akkor nem vihetsz át termelést egyik hónapról a másikra. Márpedig ha jól méretezték a napelemed akkor nyáron sokkal többet fogsz termelni mint amennyit elhasználnál. -
Coc@s
őstag
Attól függ, a jól termelő hónapokban mekkora az egyenleged.
Ha többet termelsz az egy fázison, mint amennyit a hármon összesen elfogyasztasz, akkor rosszul csináltad, hisz így a szaldó előnye elveszett, minden hónapban lesz olcsón elkótyavetyélt termelésed, amit aztán az ínséges hónapokban teljes áron megveszel.
Ha eleve többet fogyasztasz minden hónapban mint amennyit termelsz, akkor tökmindegy.
De akkor meg túl kicsi rendszert csináltattál. -
gabor9991
őstag
válasz
stickermajom #15336 üzenetére
GB540 Vesta
-
cserix
tag
válasz
jani0625 #15335 üzenetére
Nézd meg mi van az ÁFSZ-ben. Nekünk is K&H-s lakásbiztosításunk van és benne van.
2.3.1.1. épület
Jelen biztosítás szempontjából épületnek minősül az állandó vagy
ideiglenes lakhatás céljára szolgáló szerkezetileg önálló építmény teljes
állaga és a hozzá tartozó épülettartozékok, valamint a lakóépülettel egy
tető alatt lévő, vagy azzal egybeépített nem lakhatás céljára szolgáló
zárt épületrészek.
2.3.1.3. épülettartozékok
A Biztosító kockázatviselése kiterjed a 2.3.1.1. és 2.3.1.2. pontok
szerinti biztosított épület és melléképület szerves részét képező, ahhoz
fixen rögzített vagy hozzáépített épületgépészeti és egyéb berendezésekre,
rendszerekre és azok szerelvényeire, melyek biztosítják
az épület, melléképület rendeltetésszerű használatát.
Az épülettartozékok kárai az épület, melléképület biztosítási összegén
belül, annak erejéig kerülnek térítésre.
.
- az épülethez szilárdan rögzített napkollektor, napelem,
szélerőmű, szélturbina, geotermikus hűtési-fűtési rendszer,
. -
bonat
senior tag
válasz
kiliti #15326 üzenetére
Hát nálam 3fázis van, de az inverter 1fázisú.
Szóval ilyen esetben nem jó az éves diktálás/leolvasás szerintem.
Ilyenkor a másik 2 fázison van fogyasztás ugyanúgy visszatáplálás nélkül.
ELMŰ ügyfélszolgálaton arra jutottunk, marad minden úgy a számlázással, mint eddig, havi diktálás.
Rosszul csináltuk? -
jani0625
aktív tag
válasz
gabor9991 #15333 üzenetére
sziasztok!
én most akarok egy rendszer 2,8m-ért, k&h-nál van lakásbiztosítás, megkérdeztem őket mennyiért adják évente a kiegészítést.
Erre azt mondják max 2mig biztosítják és évi plusz 20e ft lenne!ha esetleg van jó tippetek hogy hol érdemes akkor várom. k&h-ról alapban nem váltanék...
-
bb71
őstag
-
kiliti
csendes tag
Biztosítás téma.
Nekünk a lakásbiztosítás Aegon-nál van.
Kérdeztem, fedezi-e az új napelemet: a gépészeti részét igen, a napelem táblákat (törés, repedés, vandalizmus (csúzli?) ) nem. Ezért kértem bele a napelem tábla kiegészítést. Nekem webshop áron a táblák értéke 66e x 16db= 1.056.000 Ft, így a legolcsóbb, 1 milliós kiegészítést kértem (innen felfelé 200 ezres lépcsőkben megy náluk).
Ennek az 1M fedezetnek az éves díja 476 Ft.
(más kérdés, hogy e miatt új szerződés kellett, változott az évforduló, de telefonon lement a dolog) -
Tompkins
tag
Sziasztok!
Csak érdeklődöm, hogy akiknél mostanában szerelték/szerelik föl a rendszert, azok mikor szerződtek le a napelemes céggel?
Sajnos a miénk (és valószínűleg nemcsak ez) mindennel csúszik és jelenleg csak a kifogásokat hallgatom, hogy miért nem tudnak még jönni (túl sok az esős idő, amikor nem tudnak telepíteni), illetve azt sem tudják megmondani, hogy mikor kerülök sorra.
Február végén szerződtünk, mácius 26-án kaptuk meg az MGT-t.Köszi!
-
kiliti
csendes tag
Ha szaldód van, akkor át kell állni évesre szerintem. Nem szabad óraállást sem leadni, mert akkor ott el is számolják. Az átalányt meg nulláztasd, ha nem akarsz havonta fizetni ezután is.
Most nézem, már látszik a mérőállás bejelentés menüpontban az új óra!
De nagyon vicces, két páldány van belőle (gondolom az ad és a vesz), de semmi látható megkülönböztetés nincs, hogy melyik-melyik irány -
kiliti
csendes tag
Igen, az első évben okoz anyagi problémát.
A következő években pedig a becsléssel lesz problémám, hogy 0-ra hozzam ki a szaldót.
Mert ugye a klímás fűtéssel tudnék többlet energiát fogyasztani, ha szükséges, de ennek lehetősége április végére elmúlik (meleg lesz aug15ig). Viszont az áram termelés mértékét nem tudom befolyásolni, hogy ha kevés, termeljek többet. (nyilván minuszba nem fogom befolyásolni, inverter kikapcsolással, hiszen a fő cél, hogy zöld legyen minél több áram)Az új órát az ügyfélszolgálattól tudom, nem látom felületen. Az EnergiApp-ban is még a régin tudom állítani a havi átalányt
Elektronikus számlásoknak elvileg elektronikus dokumentumot küldenek majd a többlet-termelés kifizetéséhez, NAV-os doksihoz. Meglátjuk 3 hónap múlva. Aztán jövőre kiderül, a NAV-os előkészített bevallásban automatikusan benne lesz-e. -
kirkri
addikt
válasz
kiliti #15318 üzenetére
Én is így jártam, nekem júliusi a leolvasás. Nem értem miért nem lehet ezt az éves leolvasási dátumot megváltoztatni, ha már úgysem fog jönni többet leolvasó, mert távolvasással fogják ellenőrizni az órát. (Legalábbis az óracserekor ezt mondta a szerelő, hogy nem jönnek többet leolvasni az éves rendszeres elszámoláshoz sem.)
Hol látod az ELMŰ felületén az órát? Kerestem én is, de nem találtam meg. Bő két hete volt az óracserém, akkor át is kapcsoltattam az ügyfélszolgálattal havi diktálósról éves elszámolásra, de sehol nem találtam meg, hogy ez az átváltás valóban megtörtént, vagy csak hónapok múlva jön a pofára esés, hogy még mindig a régi elszámolásban vagyok. -
kiliti
csendes tag
utómunkák, Elmű
Óracsere után, mikor már látszott az Elmű rendszerben is az új óra (~1hét), akkor nullázva lett minden órámon a havi átalány, és ki lett kapcsolva a havi számla küldés. Energiapp-ban is kikapcsoltam az óraolvasás értesítőt.
Mivel ezen a területen augusztus 15-én van az éves leolvasás, ami nem változtatható, ezért a nyári túltermelésem (óracsere: április 23) el kell adnom az Elműnek, potom pénzért
Van másik megoldás, hogy kérek a vezérelt tarifás óra helyett is távadósat (nem tudom az árát), és akkor december 31-re változik az éves szaldó elszámolás. De ezzel sem lennék sokkal előrébb. Pár tízezer bukóm lesz, késik a megtérülés. -
Zolee897
tag
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210513/elkepesztoen-emelkedik-a-hazai-napenergia-termeles-482882
A hazai naperőmű-kapacitás már 2020 végén meghaladta a 2000 MW-ot, amiből 1407 MW volt a nagyobb, ipari méretű, 642 MW pedig a háztartási méretű kiserőmű (HMKE).
A naperőművek termelése csak ritkán közelíti meg névleges teljesítményüket, optimális esetben, nem túl nagy hőségben, verőfényes napsütésben is inkább 70-90 százaléka (2019 egészében, tehát az éjszakákat is beleszámítva átlag 16 százalékos kihasználtsággal üzemeltek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentése szerint).
A napenergia-termelés több ok miatt is örvendetes fejlemény. Mindenekelőtt, a magyar áramtermelés szén-dioxid-kibocsátása csökken, és a tiszta termelés aránya (a szélerőműveket és a Paksi Atomerőművet is figyelembe véve) időnként már 80 százalék körül alakul, ami egyértelműen összhangban áll a 2030-as kormányzati energiastratégiával, amely a villamosenergia-szektor 90 százalékos dekarbonizációját tűzte ki célul.
Közben azonban a rendszer szabályozása egyre nagyobb feladatot ró majd a Mavirra, ami a fogyasztókat és a napenergia-termelőket is terhelő kapcsolódó költségek emelkedésével jár. A probléma már olyan nagy, hogy a MEKH a Mavirral, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen kénytelen volt piaci beavatkozást is magába foglaló intézkedési tervet életbe léptetni. Ennek nyomán a MEKH vizsgálatot is indított annak megállapítására, hogy a szabályozási energiát nyújtó erőművek által kért árak összeegyeztethetőek-e "a hatékony verseny esetén megvalósuló piaci működéssel".
-
stickermajom
addikt
3 fázisú SE-kre közvetlenül rácsatlakozva elrejtettek pár adatot valamelyik frissítéssel? Korábbról rémlik valami hőmérséklet kijelzés is, de most nem találtam.
-
DUB Inc.
aktív tag
Köszönöm az infókat, Uraim!
-
Eleve vicces, hogy az okosmérő adatainak hozzáférése miért nem alapértelmezett. Ingyen van, jogosult rá a használó stb. Miért kell külön kérni?
Aztán meg mindent tudsz online intézni az Elmű weblapján (akár műszaki ügyeket is), de épp az online adatokhoz való hozzáféréshez papír űrlappal kell szórakozni.Bennem akkor ment fel a pumpa, amikor visszadobták a kérelmünket, mert a feleségem nevén levő órához ugyan ő írta alá a papírt, de én küldtem el nekik e-mail-ben. (Mellesleg arról a címről, amit a regisztrációnál és az összes elműs ügyintézésnél is megadtunk.)
-
oak
tag
válasz
DUB Inc. #15294 üzenetére
Itt ki tudod magadnak generálni a garit (optira, mérőre, inverterre), ha Huawei. A panelekről én csak annyit kaptam, hogy a megrendelőn rajta van, hogy 20 év, a szerződés meg a megrendelőre hivatkozik.
Utóbbival nyilván kitörölhetem, ha a cég pentelézik majd egyet.
(Más: Nagykovácsiban szívesen segítek a krimpelésben.)
Itt meg tudjátok igényelni az ELMŰ-től az okosmérő online adataihoz való hozzáférést.
Nekem felszerelték végül a DTSU666-H 250A-t, remekül működik. -
kovlo
csendes tag
válasz
Zolee897 #15304 üzenetére
Alternatív kábel (és csatlakozó meg miegymás) forrás: https://www.hestore.hu/prod_10030638.html
Nekem UTP krimpelővel sikerült a 6 eres lapos vezetékre rányomni a dugót, és működik is mind a 6 ér.
(pár m felesleges ilyen kábelem és csatlakozóm Bp. XVI. kerületben, szólj, ha kell.)
-
Zolee897
tag
válasz
kiliti #15300 üzenetére
kösz a felajánlást, rendes vagy de most találtam egy ilyet, remélem, összejön, mielőtt megérkezik a villanyóra. Ha nem, majd jelentkezem :-)
https://www.conrad.hu/hu/basetech-western-csatlakozokabel-1x-rj12-dugo-6p6c-1x-rj12-dugo-6p6c-3-00-m-fekete-1602081.html
igaz 3 méter, de legfeljebb levágok belőle ha már látom, hogy mekkora hossz kell a beszerelés után. Aztán lehet, hogy a másik végére nem is kell már krimpelni, mert ott már valami JST csatlakozás kell, ha jól értem.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest