Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18661) Patice válasza bugsyonic (#18654) üzenetére


Patice
nagyúr

Én szinte pont ezeket az állomásokat jártam be pár év alatt, amiket most kérdeztél.

Először meglett a központ (2012-ben), a NAS egy Synology DS213 személyében, amit azóta is megelégedéssel használok.

Synology esetében van gyárilag zenelejátszó alkalmazás, amivel lehet a lejátszó eszköz maga a NAS is, de a hozzá tartozó mobilos/tabletes klienssel (DS Audio) más DLNA/UPnP képes eszközre (ún. DLNA/UPnP renderer-re) is rá tudod küldeni a zenét.

Első esetben egy USB-s DAC-ra volt szükségem, olyanra, ami Linux alatt driver nélkül működik (elég sok ilyen van) - pénztárcától függően elég nagy a választék. Így ha fizikailag közel tud lenni a NAS a hifihez, erősítőhöz, akkor egy ilyen USB-s DAC-kal működőképes a dolog. Ehhez kell az is, hogy legyen megfelelő program a NAS-on, ami Synology esetében adott, más NAS márkákról nem tudok nyilatkozni. Viszont tuti, hogy amelyiken nincs, arra valamit fel lehet rakni.

Második esetben csak annyit kell tudnia a NAS-nak, hogy fusson rajta egy DLNA/UPnp szerver és legyenek rajta zenék. Ezt bármelyik NAS fogja tudni. Itt a körítés oldja meg a lejátszást, azaz kell egy külső lejátszó (szintén DLNA/UPnP renderer), ami csatlakozhat ugyan ahhoz a hálózathoz vezetéken, vagy vezeték nélkül is. Ilyen eszközök a DLNA-s hangrendszerek, erősítők, médialejátszók, vagy akár egy Chromecast Audio is.

Ha olyan erősítőd van, ami csak analóg jelet fogad, akkor a hálózati részt és a digitál --> analóg átalakítást is külső eszközzel kell megoldanod. Ezek közül a Chromecast Audio a legolcsóbb egybe eszköz, aminek egész elfogadható hangja is van (van otthon, az szól a konyhában). :D

Ha nem Synology NAS-t veszel, akkor WP-re pl. ott van a BubbleUPnP contollernek. :K

(#18660) bugsyonic:

Igen, így működik.

Egy megjegyzés: a legutóbbi 1.19-es CCA FW-rel most nálam nem megy a lejátszás DS Audio-ból közvetlenül, várom a megoldást a Synology-tól, mert előtte ment problémamentesen...

[ Szerkesztve ]

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.