Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48467) Rapid136 válasza Teasüti (#48463) üzenetére


Rapid136
őstag

A fényerőhöz annyit tennék hozzá hogy minél bonyolultabb egy objektiv felépítése (több lencsetaggal) annál kevesebb fényt bir átengedni, egy fix objektiv egyszerűbb konstrukció egyféle gyujtótávolságon kell jónak lennie. De pl egy telezoomobjektivet ha tele állásba tekersz akkor van hogy akár a kétszeresére tolódik ki, emiatt is van fényveszteség. Ezeknek gyujtótávolság függvényében esik a kezdő fényereje, a komolyabb zoomoknak állandó. A jelenleg használt konstrukciók a korábbi filmes 50mm-es obiknál akár 1,2 is lehet, de jelenleg az 1,4-1,8 az általánosan használt, alatta-fölötte 2,8, a teléknél inkább 4-4,5-5,6-6,3 az általános, ettől vannak persze fényerősebbek, de azoknak az ára is jóval magasabb.
Fényerősnek hivhatunk olyan obit amit a hasonló gyujtótávolságú obikhoz képest jobb, rekeszhez nehéz kötni mert a ami telében fényerős az rövidebb gyujtótávolságon már nem az.
A rekeszérték elvileg (emlékeim szerint) a beeső és az átengedett fény viszonyát mutatja és minden érték felezi a fényt 4-es rekeszen feleannyi fény jut át mint 2,8-on.
A mobilodban leginkább azért 1,8 a fényerő hogy bármilyen körülmények közt tudj fotózni. A komolyabb objektiveknél ilyen értékeket drágábban, esetleg nagyobb méretben lehet előállítani. Viszont el is kell adniuk úgyhogy okosan kell dönteni a piacra dobott objektiveknél. A pénztárcádhoz mérten van választási lehetőséged, de amennyiben extrém fényviszonyok közt szeretnél fotózni akkor az ahhoz szükséges eszközre ki kell fizetni az árát.
Az ultrafényerős objektivek előnye és hátránya a minimális mélységélesség, van amikor jól jön de azért ezeknek általában nyitva még lágy is a képe.

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.