Hirdetés

2024. június 6., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1378) Szten Márs


Szten Márs
nagyúr

Nohh, gyerekek, kissé elharapództak itt a dolgok az utóbbi időben úgy látom, főleg a Pentax vázak fémtartalma, na meg objektívkompatibilitása körül, öntsünk egy kicsit tiszta vizet a pohárba.

Kezdjük a sokat hangoztatott fémvázról.
Egyrészt Pentax esetében a külső burok nincs fémből, mint mondjuk egy Nikon D200/D300 esetében. A belső van fémből, de ez látszik a linkelt képen.
Másrészt, ha nem tévedek írtam erről az első hsz-ben is, pontosabban "anyaghasználat" címszó alatt értettem ezt - végülis anyaghasználatról van szó. Ha megnézitek mit írtam ott róla? Hogy befolyásolja az ergonómiát. Ennyit, pont. Nem véletlenül. Akik itt tanácsot kérnek, hogy milyen gépet vegyenek, azok nem a profik lesznek, vagy az olyan amatőrök, akiknek életük a fotózás, épp ezért olyan extrém helyzetekbe viszik a gépüket, ahol esetleg számíthatna, hogy fémből, vagy műanyagból van a burkolat, vagy a váz belső része, vagy akármi. A műanyag váz nem fog semmiféle hátrányt jelenteni a normál felhasználás során. De! Érzetre, már csak súlya és súlyeloszlása folytán is teljesen más, ha a belső részek fémből vannak, mint a Pentax esetében. Igen, erre értettem, hogy befolyásolja az ergonómiát. Nem is kicsit befolyásolja, tényleg, összehasonlíthatatlanul más érzete van, mint egy olyan gépnek, ami gyakorlatilag totál műanyag, eddig ez objektív tény. Onnantól szubjektív, hogy ezt a különbséget hogy értékeljük. Nekem nagyon tetszik, sok más embernek is tetszik és jobb érzéssel veszi kezébe így a vázat, ennyi pedig elég is. Nagyjából ennyiről szól családi/hobbi szinten a dolog. Ez nem lebecsülendő persze, sőt, nagyon lényeges, csak éppen teljesen más a lényege, mint gondolhatnánk.

A másik az objektívkompatibilitás.
A Pentaxra ugye a K bajonettes objektívek mennek fel natívan. Gyönyörűen működnek, ahogy kell, van fókuszvisszajelzés, van fénymérés, van minden. Adapterrel M42-es objektíveket is fel lehet csatlakoztatni, szintén lesz fénymérésünk és élesség-visszajelzésünk is. Képminőség? Nos, arról van szó, hogy a filmet nem érdekelte, hogy milyen szögben érkeznek rá a fénysugarak, a digitális érzékelőt viszont érdekli. A digitális érzékelő azt szereti, ha merőlegeshez közeli szögben érkeznek rá a fénysugarak, de legalábbis nem túl éles szögben. A Pentax K20D esetében érkezhetnek kissé élesebb szögben is, mint a többi Pentax esetében, magyarán némileg jobb ott a helyzet ilyen téren. De igazából ez leginkább a nagylátószögű manuális obik esetében probléma. Ha rákattintotok a nevemre, a cuccoknál láthatjátok, hogy milyen manuális objektíveket használok. Az 50 és 58mm-es objektívem olyan szinten rajzol gyönyörűen, hogy lemegyek hídba tőle. Már nyitott rekeszen is szépek, de F/5,6 körül kb meg lehet számolni minden egyes pixelt a képen. Lényeg a lényeg: igenis van, hogy manuális objektívekkel olyan képminőséget lehet elérni, ami messzemenőleg felülmúlja mondjuk egy kitobi szintjét.
Nem a Pentax az egyetlen márka, azonban, ami fogad manuális objektíveket. Canonra is vannak ilyen-olyan átalakítók, M42-es objektíveket is tud fogadni, viszont nincs élesség-visszajelzés. Legalábbis alapból nincs, állítólag valahogy meg lehet ezt oldani, erről bővebbet sajnos nem tudok mondani. Nikon esetében D200/D300 kategória alatt manuális objektívvel nincs fénymérés. Ez már kellemetlen dolog lehet, viszont D200/D300-tól már nincs ilyen gond. Élesség-visszajelzés pedig van. Az átalakítózás Nikonnál kellemetlenebb viszont, mert elveszik a végtelenfókusz lehetősége.
Sony/Oly esetében fogalmam nincs hogy megy a manuális objektívezés, de a Sony fogadja a Minolta A bajonettes objektíveket, amikből szintén van egy pár és nem épp rosszak, szóval a Sony rendszer sem tűnhet rossznak a manuális objektívek kedvelőinek szerintem.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.