Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#89301) Mephike


Mephike
senior tag

Érkező Keychron termékek:
Keychron V3 Max when?
2024. február 20. 15:00 3 nap múlva
Keychron V6 Max when?
2024. február 22. 15:00 5 nap múlva
Keychron V10 Max when?
2024. február 27. 15:00 10 nap múlva
Keychron Q0 Max when?
2024. február 29. 15:00 12 nap múlva

(#89302) Domonkos válasza fboldog (#89300) üzenetére


Domonkos
Ármester

Nem tudom, hogy a DSA az jo otlet-e Redox-ra. Bar nekem a mai napig a kedvenc profilom cherry MX-re, sik billentyuzeten nem hasznalnam. Egy Cherry-hez kepest szerintem tul tavolinak fognak erzodni a sorok. Noha 5 soros billentyuzeten ez lehet, hogy nem annyira fog kijonni.
De ki tudja? :B

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#89303) Molydeus válasza Mephike (#89301) üzenetére


Molydeus
senior tag

A Q0 Max az vajon a 21 vagy a 26 billentyűs verzió?

M.

(#89304) M4T4D0R válasza M4T4D0R (#89292) üzenetére


M4T4D0R
tag

Valaki esetleg? :B

(#89305) BitRider válasza M4T4D0R (#89292) üzenetére


BitRider
aktív tag

Redragon Dyaus2! Már ha még lehet valahol kapni. Nem tudom, mennyire közvetlen utóda, vagy visszalépés-e a K507, ami most kapható helyette.

(#89306) Mephike válasza Molydeus (#89303) üzenetére


Mephike
senior tag

A Q0 Plus elvileg a 26 gombos változat volt. Szerintem a Max is az lesz.

(#89307) Synthwave válasza Molydeus (#89297) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Amúgy próbáltad már a brasst? Szerintem nem rossz, és a double gasket mounttal azt sem lehet mondani, hogy túl merev lenne. Ezekkel a Blackberry-kkel + vaskos PBT kupakokkal most hasonló hangja van, mint az eredeti acél + G Pro Brown + OSA ABS kombóval.

Hát, egy épkézláb (és korrekt árú) DCS szett nem ártana...

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#89308) Synthwave válasza Tibicsucsu (#89298) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Tőle egy V10 szotyiért, a megmaradt pénzből meg egy akár wireless num pad (már pár ezer forintért is lehet venni valamit, nem muszáj 100+ dollárnak lennie) + esetleg halkabb kapcsolók, ha arról van szó. A Curve 3000-ből kiindulva.

Szerintem.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#89309) mm779


mm779
tag

Sziasztok!

Billentyűzet vásárlásban szeretném a segítségeteket kérni.

1.Mekkora összeget szánsz rá?
100.000 HUF
2.Használt szóba jöhet?
Nem, újat szeretnék.
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
Egy pár ezer forintos HAMA billentyűzetet (sosem volt még ennél komolyabb billentyűzetem).
4.Mire használnád a billentyűzetet?
Munkára (programozás) és játékra (pl. kompetitív FPS-eket mint Quake Champions)
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
Mechanikus (de ha van olyan nem mechanikus, ami hasonlóan jó játékra akkor az is érdekelne)
6.Van konkrét modell ami tetszik?
Egy pár hónapja ajánlottátok ezeket:
Varmilo 109 Silent Red: ez a modell nagyon tetszik, egyetlen problémám vele, hogy sötétben is használnám, de sajnos a betűk a gombokon nem engedik át a fényt, de ha ez a probléma nem lenne, akkor instant megvenném.

Wooting two HE: ezt is ajánlottátok pár hónapja. Ezzel kapcsolatban az aggályaim, hogy nem magyar a kiosztás, illetve hogy félek hogy túl hangos lenne, bár ez relatív és valószínűleg csak akkor derülne ki ha megvenném.


7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
Magyar
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
Teljes billentyűzetet numpaddal és fn-el is.
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
- Világitás: látszódjanak rajta a betűk a sötétben
- Legyen a lehető leghalkabb
- Lehetőleg legyen magyar a kiosztás
- Kompetitív FPS játékokra is alkalmas legyen (pl. Quake sorozat online)
- Az ár nem annyira probléma, hajlandó lennék rá költeni ha jó vétel.

Előre is köszi a segítségeteket!

[ Szerkesztve ]

(#89310) Synthwave válasza mm779 (#89309) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Kompetitív FPS-hez külön numerikus padot vagy southpaw (bal oldalon van a num pad) billencset javaslok. Volt kompetitív Kvékerként. Nem jó feleslegesen terpeszteni a képernyő előtt, mikor célozni szeretnél.

Pl. Keychron Q12 ISO barebone + Outemu Silent Peach kapcsolók + valami 3rd party kupakszett, vaskos PBT a mélyebb hangért.

A magyar karakteres/átvilágítós kupakokkal minőség szintjén viszont eléggé méltatlanná teszed a végeredményt a megcélzott árhatárhoz. Vagy legalábbis nem tudok efféle korrektebb szettről, amit szívesen ráraknék egy 20 000 forintnál többe kerülő billencsre, de ha más tud, majd úgyis szól.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#89311) Seep


Seep
senior tag

Melóban lett egy új kliens, jött hozzá új notebook. Be újítottam hozzá a régi rk84-et egy új alis kupak szettel. Tetszik, jobb a typográfiája mint a Q1pro-na k. Utolsó képen csak a monitor világít. :DDD

(#89312) fboldog válasza Domonkos (#89302) üzenetére


fboldog
senior tag

A gondolat nem rossz, sőt. Annyi extra kihivást ad a történet ebben az esetben, hogy soronként kell találni (lehetőleg blank) 1.25-öt :R

üdv.: Boldog Ferenc

(#89313) Tibicsucsu válasza Mr.Csizmás (#89299) üzenetére


Tibicsucsu
aktív tag

A dolgok nagy része inkább nice to have. Mi az, ami megdrágítja nagyon? A halkság? Knob? Kiosztás?
Lehet, hogy megpróbálkozom a K4 Próval (kössz az infókat Mephike). Meg tudok békélni a nekem nem tetsző dolgokkal és az RGB-nek sem kell 8 színben pompáznia. Lehet h jobb is ha be tudok állítani neki valamilyen kímélő színt.

Nézelődni már nincs kedvem tovább, mert elment vele így is túl sok idő így totál kezdőként a billentyűzetek csodás világában és bármennyire ügyes tartalomgyártó, hipyo tech is az agyamra megy már :D , nem az én stílusom.

#89308 Synthwave:
Köszi a tippet, de az Alice layout nem jön be. A Curve 3000 ennél sokkal finomabban töri meg a sorokat. Jó lesz az egyenes. A többit fentebb leírtam.

(#89314) Molydeus válasza Synthwave (#89307) üzenetére


Molydeus
senior tag

Még nem, de egyelőre minden irány, amiben próbálkoztam, arra mutat, hogy a fém plate-ek nem nekem valók. Két helyen merülhetek fel nálam:
- Clickynél van egy olyan elképzelésem, hogy szeretném minél jobban izolálni a kapcsoló "saját" hangját, nem pedig a járulékos zajokat hallani. Csengjen ne csattogjon, talán így tudnám megfogalmazni. Erre eddig a CF vált be a legjobban, az FR4 ehhez puha volt, a fémek (acél és alu) pedig pengenek az aluházban, ráadásul minél merevebb, annál inkább a magas tartományban rezonálnak, ami nekem nem célom.
A legtöbbet most egy a Navi top mountjától és egy az adott kiosztásra szabott CF plate-től várom majd, hogy a gépelési érzet is a helyére kerüljön, ami tray mountnál ugye nem az igazi, gasket mountnál pedig a plate merevsége ellen dolgozik a bounce.
- A lineárisokkal tudok a legjobban játszani hanggal, itt a legkevesebb a kötöttség.
Az alapvető célom a mély tónusú kopogás, amihez nem passzolnak a merevebb és magasabb hangú fém plate-ek. A referencia az FR4 (kevés flex) és a kicsi-közepes bounce lett, ehhez viszonyítom a többit mind hangban, mind gépelési érzetben.
Az egyetlen fém plate-es próba, ami után azt gondoltam, hogy meglepően kellemes a hang, az a puha ABS GH60-ban kis O-ringekkel elválasztott alu plate volt a full milky prokkal, csak az én fülemnek ez már magas volt. Valószínűleg a műanyag, magas falú ház miatt ezzel az alap elválasztással sem peng már. Ezzel akár építenék Silentet is az irodába, de az alu plate-em nem támogatja a split-space-t, így abban FR4 van. Ennél dőlt el az is, hogy a full milky Pro-kal nem lesz buildem, minden más lineárisomnak mélyebb a hangja.
A legmagasabb hangú kísérletem jelenleg a szándékosan flexre kihegyezett flexcut-os PCB + PC plate Gateron X-ekkel, viszont itt nem az akusztika az elsődleges szempont. Ebben a formában a PC túl hajlékony, ezért kérdeztem a múltkor a PP-t. Könnyen lehet, hogy itt is POM lesz a vége, mint a Silenteknél és itt is teszek egy próbát top mounttal (talán úgy nem fog bottom-outolni a PCB).

Viszont a brass látványban nagyon ott van ezt elismerem, szóval megértem, hogyha valaki mégis ezt választja egy magas hangprofilhoz. Ha jól értem, a Q8-adban a POM blackberry-k és a vastag dye-sub PBT-k ellensúlyozzák a magasabb hangú réz plate-et.

DCS
Külön kezelem a plateless nylon switch + DCS kérdést, mert erre ugyan nagyon kíváncsi lennék a korábban elregélt speciális hang miatt (a "kerámia" hang), de még a most kedvezményes alchemy-vel is nagyon nehezen tudnám megmagyarázni magamnak egy ilyen projektet, miközben azon dolgozom, hogy az összes házamban minimum 2 de a Naviban pl. 3-4 különböző buildet is érdemben tudjak használni.
Az a legnagyobb "szerencse", hogy a Soware szinte nem is létező layout támogatása mellé színben is megfelelő házat sem találtam (és közben az zöld ARC60 is kifutott), szóval ez lehet, hogy a meg nem valósuló ötletek polcán ragad. Hacsak valamelyik fórumtárs meg nem unja a DSC Dark Sky kvázi unalmasságát...tudom, a feliratok színeit kell értékelni. :)

M.

(#89315) Domonkos válasza fboldog (#89312) üzenetére


Domonkos
Ármester

Ohh, tenyleg; ez is szelesebb kupakokat hasznal a kulso oszlopokban. :(
Akkor egy kicsit meg van love a dolog.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#89316) mm779 válasza Synthwave (#89310) üzenetére


mm779
tag

Köszi szépen a választ! Ha mondjuk elengedném a magyar kiosztást és redukálnám a kívánságlistát erre:

- Világítás: látszódjanak rajta a betűk a sötétben
- Legyen a lehető leghalkabb
- Lehetőleg legyen magyar a kiosztás
- Kompetitív FPS játékokra is alkalmas legyen (pl. Quake sorozat online)
- Az ár nem annyira probléma, hajlandó lennék rá költeni ha jó vétel.

Akkor esetleg tudnál mást is ajánlani? Előny lenne, ha nem kellene nekem szerelgetni, hanem alapból tudná a fenti a dolgokat... ?

Köszi előre is!

(#89317) dqdb válasza Synthwave (#89296) üzenetére


dqdb
nagyúr

Esetleg szintereztetni a házat
Ezzel csak óvatosan, a legtöbb porfestés vastagabb réteget eredményez, mint amennyit a billentyűzet toleranciái megengednek (az anodizálás ugyebár semmit sem vastagít, mert az nem bevonat, hanem az alumínium felületét színezi meg), ezért kedvelt megoldás a cerakote, mert az biztosan nagyon vékony réteget képez csak. Érdemes azt is fejben tartani, hogy a legtöbb porfestést végző hely ipari dolgokra van ráállva, így esztétikailag nem biztos, hogy hozzák azt a minőségi szintet, amit elvárnál (hasonló okok miatt kihívás például az újraanodizálás is Európában vagy az USA-ban nemhogy jó, hanem elfogadható minőségben).

Három ilyen billentyűzetem volt, az egyiknél a bevonat powder coating néven futott, annak utáltam az érintését is, mert durva volt, a másik kettő autóipari festést használ, azokkal nincsen ilyen problémám, azok simák, de teljesen más érzetet hoznak megérintve, mint a tiszta alumínium (cerakote és e-színezés esetében is megvan az az érzésed, hogy alumínium van a kezed alatt, ezeknél annyira nem).

Tartósság és védelem terén az anodizálást semmi sem veri, a jól felvitt porfestés követi lemaradva, a rosszul felvitt porfestés pedig a legkevésbé tartós, amely foltokban tud hámlani.

Ha a költségeket is nézzük, akkor nagy eséllyel olcsóbb lehet venni egy megfelelő színű másikat, mint ennek nekiesni, ha a végét nézzük, akkor meg főleg. Porfestéses árakkal nem vagyok tisztában, EU-n belüli cerakote ára olyannál, aki billentyűzetekre van specializálódva, 150-200 euró környéke, és ezzel a billentyűzet értékét úgy csökkented, hogy rálocsolsz egy rakás pénzt. Szóval akkor érdemes csak nekiállni, ha biztos vagy benne, hogy ez kell neked, de akkor hajrá!

Nem igazán adja át, milyen guszta élőben a brass.
A réznek egyetlen rossz felhasználási területe van billentyűzeteknél: plate-ként ;]

Ha meg szeretnéd őrizni a mostani látványt, akkor érdemes minél előbb valamilyen clearcoatot felvinni a plate felületére, mert a réz és a patina kéz a kézben járnak. Plate-re ritkán szokott védelem kerülni, házra, súlyra igen, de ott sem védi meg a végtelenségig a rezet az oxidációtól.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#89318) dqdb válasza mm779 (#89309) üzenetére


dqdb
nagyúr

Varmilo 109 Silent Red: ez a modell nagyon tetszik, egyetlen problémám vele, hogy sötétben is használnám, de sajnos a betűk a gombokon nem engedik át a fényt, de ha ez a probléma nem lenne, akkor instant megvenném.
Látszani fog, a titok annyi, hogy nem szabad bekapcsolni a háttérvilágítást. A fehér kupak-fekete felirat kombináció láthatóságához elég a monitor fénye is.

Wooting two HE: ezt is ajánlottátok pár hónapja. Ezzel kapcsolatban az aggályaim, hogy nem magyar a kiosztás, illetve hogy félek hogy túl hangos lenne, bár ez relatív és valószínűleg csak akkor derülne ki ha megvenném.
Nem relatív, túl hangos lesz.

Munkára (programozás)
Lehetőleg legyen magyar a kiosztás
Magyar kiosztáson programozni? Háááát, te tudod. Kevés rosszabb dolog van a magyar kiosztáson, mint az AltGr rétegen lehetetlen helyre tett zárójelek például.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#89319) dqdb válasza Molydeus (#89297) üzenetére


dqdb
nagyúr

Már nem is számolom, hány különböző formában kerestem gombhoz a kabátot a Soware miatt, de egyszerűen ennyit nem ér meg nekem.
Engedd el a Soware-t, az egy nagyon rossz ár-érték arányú készlet, az a kitting nem ér meg annyi pénzt.

Hacsak valamelyik fórumtárs meg nem unja a DSC Dark Sky kvázi unalmasságát...tudom, a feliratok színeit kell értékelni.
Tessék, csak neked :D

még a most kedvezményes alchemy-vel is nagyon nehezen tudnám megmagyarázni magamnak egy ilyen projektet
Az inkább csak "akciós" 110 euróért, annyit nem ér, még egy 20-25 eurót engednek, és akkor az ár-érték aránya megfelelő lesz a kittinghez. ProtoTypist 50 fontért adta, az nagyon jó ár volt érte, de érthetetlen módon senki sem vette, így levették a kínálatból.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#89320) Mephike válasza mm779 (#89316) üzenetére


Mephike
senior tag

Pár dogot írok, aztán a többiek kiegészítenek vagy megcáfolnak ez ügyben.
Amit Te keresel, az éppen most alakul át. Említetted a Wootingot, nos őket másolja most mindenki. Most jön mindenki a HE kapcsolók köré épített saját megoldásaival. (Steelseries, Razer, End Game, de a kicsik is Lamzu, Highground, Keychron és fél Kína)
Itt még kevés a tapasztalat, de részemről lesz, ha megérkezik a kiszemelt motyó.
Szóval vagy beszállsz ide valamelyikhez, de ennek az lesz az ára, hogy lesz hangja a billentyűzetnek és a benne lévő kapcsolóknak. Az, hogy ezek közül melyiknek van/lesz szép hangja az egy másik történet, de hallani fogod.
Szóval ha én most akarnék/kellene mindenképpen innen választani, akkor én a Wootingot választanám, vagy ha kísérletezni akarok, akkor az EndGamet. A Steelseries és a Razer nálam kiesett. De én várok pár hetet/hónapot még amíg mindenki kiteszi a lapjait az asztalra.

"Legyen a lehető leghalkabb"
Ez a kívánságod részben üti a "Kompetitív FPS játékokra is alkalmas legyen" kérésed. Illetve ott van a szokásos gondom, hogy a "Kompetitív FPS játékokra is alkalmas legyen" dolog a legtöbbször kimerül a latency mérésben, ami csak egy szelete a teljes egésznek.
Ha a Latency a legfontosabb tényező, akkor egy Asus ROG Azothot vennék, és silent kapcsolót tennék bele.
Ha a billentyűzet egésze a fontos, és nem csak a latency, (abba ne menjünk bele, hogy a latency nem csak a billentyűzettől függ) akkor Synthwave ajánlata/tippje teljesen valid én valami hasonló megoldásra adnám a fejemet, ha ebben a pillanatban kellene döntenem.

De akkor elérkezünk a switch témakörhöz. Ha fontos a "Kompetitív FPS játékokra is alkalmas legyen", akkor az nem halkított kapcsoló, hanem valami rövid úton járó/gyors kapcsoló. Ezért van nálam is (CS2) most pl egy Kailh speed silver betéve (na meg azért mert kíváncsi természet vagyok, és szeretek kísérletezni).

Szóval ez az én véleményem. Az én prioritásaim. Lehet van most itt a fórumon olyan, aki fogja a fejét és csapkodja az asztalt, hogy a latency dolgot én nem tartom annyira fontosnak ebben a témakörben, és miért nem nézek meg egy versenyt (szoktam amúgy), ahol mindenki előtt csak XY márkák vannak, stb. Ez van ;)

[ Szerkesztve ]

(#89321) Ispy válasza Tibicsucsu (#89313) üzenetére


Ispy
veterán

Első sorban a halkság, a halkság több tényező együtt állása, és persze full szubjektív, én inkább hívnám hangprofilnak, és lehet többféle kombot ki kell próbálnod, mire meglesz az igazi. Mert ugye hiába halk, ha nem tetszik a gépelési érzet, hiába tetszik a gépelés, ha nem tetszik a hang. Illetve a hangprofil a minőséggel és árral korrelál. A magyar kiosztás full size meg eleve leszűkít minden lehetőséget a semmire kb., ami talán 2-3 elérhető opció, már ami minőségben picit is fejjebb van a gagyitól.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#89322) dqdb válasza fboldog (#89300) üzenetére


dqdb
nagyúr

Az nem világos számomra, hogy a 3 rétegű FR4 változatról van szó, vagy a nyák+köré nyomtatott házról.

Érdemes vágatnom (a nemrég bedobott Ali linken) FR4 platet vagy PP-t, ha az mélyebb kevésbé érzékelhető hangot ad?
3 rétegű FR4 házmál a felső résznek merevítő hatása is van, azt nem lehet lecserélni műanyag plate-re. Szerencsére az ilyen konstrukció meglepően halk tud lenni.

3D nyomtatott háznál pedig magától a háztól függ, a legtöbb ilyen tipikusan integrált plate-es, szóval ott az lesz, amit nyomtatsz, én maradnék az ABS-nél. Ha nyomtatott ház és nem integrált plate-es megoldás, akkor vágatott PP vagy POM lesz a legjobb megoldás.

Vagy elégedjek meg egy ABS, ASA nyomtatott platetel?
Az a gyakorlati tapasztalat, hogy a nyomtatott ABS plate-ek nem sikerülnek túl jól tűréshatárok terén, érdemes azt is vágatni, az említett helyen ABS-t is lehet vágatni.

Próbáljak venni valahonnan Mill Max 3305-t vagy elégedjek meg a jelenlegivel?
3305 vagy 7305 akkor kell, ha nincsen a nyák alatt elég hely, mert ezek rövidebbek, mint a kapcsoló lábai. A 0305 esetében ilyenkor előfordulhat, hogy a Mill-Max socket a ház alján koppan, ez jobb esetben hangban problémás, rosszabb esetben rövidre zár dolgokat. Nálad a háromrétegű FR4 ház miatt a rövidzár nem probléma, és a helyet is meg tudod oldani egy hosszabb távtartóval, ha pedig 3D nyomtatott házad van, akkor ugyancsak nem probléma, mert kicsit magasabbat nyomtatsz.

A másik dolog, amiben a 3305 a legjobb és a 7305 is jobb, mint a 3305, az a socket fejének magassága. A 0305 több, mint 0,6 mm-et emel a kapcsolókon, ez stabilizátor esetében már lehet problémás (ez nálad nincsen) és a magasabban ülő kapcsolónál a kupak szoknyája sokszor a ház vonala fölé kerül (ez sincsen nálad).

Amiben a 0305 verhetetlen, a 7305 elmegy, a 3305 pedig pocsék, az az ár. Jelen billentyűzethez szerintem a 0305 a helyes választás.

A plate és a PCB közé érdemes, szokás bármit rakni? (főleg egy halk keyboard esetén.)
Ez a konkrét billentyűzettől függ. 3 rétegű FR4-nél szerintem nem kell, kellően rugalmas belsőnél szintén nem kell, minden más esetben tipikusan igen, ha a halkítás a cél, bár a három lehetséges hely közül (ez, nyák alá szivacs, nyák és kapcsolók közé switch foam) ez vesz részt a legkevésbé a halkításban.

Az is jó kérdés, hogy hol tudnál Redoxhoz ilyen szivacsot venni. Vágatásra nem tudok helyet és drága, kézzel pedig csak akkor érdemes nekiállni, ha nagyon utálod magad

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#89323) Throme válasza mm779 (#89316) üzenetére


Throme
veterán

Az, hogy halk legyen az a környezeted miatt fontos? Gondolom játék közben fülhallgató van a fejeden.

Ha környezet miatt, akkor a bill mellett ott az egér kattogás és a kommunikáció a játékostársakkal.

Nem értek a versenylovakhoz, de inkább a sebességre kell fókuszálnod, mint sem a zajra.
Szvsz

(#89324) alexy92


alexy92
aktív tag

Sziasztok!

Jelenleg egy keychron k2 gateron red-et használok, viszont a feleségemet kiidegelem a hangjával. Tudtok esetleg ajánlani egy olyan billentyűzetet, ami mechanikus még nagyon halk? RGB nem kell, de világitás legyen, illetve ha vezetéknéküli az se baj. Vagy esetleg jobban járnék, ha switchet cserélnék a mostaniban?

Budget olyan 60-70k.

Köszi!

(#89325) grizlisandor válasza alexy92 (#89324) üzenetére


grizlisandor
addikt

Ha elégedett vagy magával a billentyűzettel, akkor igen jobban járnál egy switch cserével, anyagilag is.
Azt kellene kitalálni milyen switch-et szeretsz használni, ha jó volt a Gateron Red, akkor itt felsoroltak pár silent linear switch-et.

(#89326) alexy92 válasza grizlisandor (#89325) üzenetére


alexy92
aktív tag

Nekem teljesen megfelel ez a billentyűzet. Ha jól értem, akkor egy ilyet bele is tudnék pattintani: Keychron Silent K Pro Red?

(#89327) nyunyu válasza alexy92 (#89326) üzenetére


nyunyu
félisten

Nem írják, hogy hotswap lenne, így nem fél órás művelet a másik kapcsoló belepattintása, hanem elmegy vele egy fél délután, mire kiforrasztod, beforrasztod.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#89328) alexy92 válasza nyunyu (#89327) üzenetére


alexy92
aktív tag

HA forrasztani kell, akkor viszont nem játszik.. Akkor milyen új billentyű után nézzek?

(#89329) grizlisandor válasza nyunyu (#89327) üzenetére


grizlisandor
addikt

Afterhour árul mind2 verziót. Csak hotswap van raktáron.

Szal első körben azonosítani kellene melyik típust vette a K2-ből! Most látom, hogy (Version 2) néven fut a hotswap kiadás.

(#89330) alexy92 válasza grizlisandor (#89329) üzenetére


alexy92
aktív tag

[link]

Ezt vettem anno.

(#89331) fuximaxi válasza alexy92 (#89330) üzenetére


fuximaxi
senior tag

Szerintem ez nem a hot-swap, ettől függetlenül még mindig jobban járhatsz egy kapcsoló cserélvel. Úgy gondolom lehet olyan embert találni aki megcsinálja a cserét, ha te nem szeretnél forrasztani.

[ Szerkesztve ]

Ha segítséget szeretnél kérni, akkor azt ne privátban tedd. Valószínűleg mások is tudnak segíteni illetve nem csak neked lehet szükséged az információra.

(#89332) alexy92 válasza fuximaxi (#89331) üzenetére


alexy92
aktív tag

Őszintén nem szenvednék vele..

(#89333) Throme válasza alexy92 (#89328) üzenetére


Throme
veterán

Szerintem egy szett pbt kupak és o gyűrű halkít rajta. Nekem a k8 ilyen és nem mondanám hangosnak. Ha új bill-t veszel a keychron silent red simán jó és olcsóbb a gateronnál. Ez utóbbi van a v1-emben és halkabb a k8-amnál.

szvsz

(#89334) alexy92 válasza Throme (#89333) üzenetére


alexy92
aktív tag

Tudnál nekem kérlek linkelni pbt kupakot meg o gyűrűt? Új billnél, amit irtál, az maga a kapcsoló nem? Milyet lehet venni, ami gyárilag ezzel kerül a polcokra?

(#89335) Retekcloud


Retekcloud
tag

Srácok ez a Cycle 8 jól látom, hogy még nem is előrendelhető? A NEO80 - ra találtam egy helyet elvileg szállítanak is ide. (https://deltakeyco.com/products/pre-order-neo80-keyboard-kit-round-2)
Van máshol is ahol meg tudnám nézni, vagy mindenhol ugyanannyi? Ez megbízható helynek számít?
Komoly különbség várható a 2 billentyűzet minősége között?
Súlynak érdemes Stonet választani, vagy teljesen jó az alap színezett? Tartósabb lenne a másik végülis +35 Euro?
a Plateből melyik lehet jó?

Van értelme a Carbonnak, vagy melyik a tuti? Plateless -t nem szeretnék :)

(#89336) Synthwave válasza mm779 (#89316) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Ugyanazt, amit írtam, csak jobb minőségű kupakokkal. : > Mondjuk Aliról valami vaskos oldalfalú, ISO-kompatibilis dye-sub PBT szett a Shenpótól vagy Aifeitől, és még bankot sem kell robbantahi (kb. 15 pénz). Itt Cherry profilos Shenpo main van, nem igazán tudok róla rosszat mondani. Vagy ott vannak az Akko szettjei, amik szintén nem túl drágák, ellenben korrektek. Viszont az átvilágítós doubleshot PBT az még mindig meh, de ha nem korlátozod magyarra a dolgot, találhatsz valami elfogadhatót (viszont a fényáteresztés továbbra is a minőség rovására megy).

Egyébként ha azért kell a világítás, hogy este, lekapcsolt lámpánál is lásd a betűket, meg tudod kerülni a dolgot. Annyi, hogy valami világos, erősen kontrasztos dye-subot raksz rá (mint pl. az egy bekezdéssel fentebbi linken), ez a monitor fényénél (fényerő 50 százalék alatt) is remekül olvasható. Így ránézésre látod, hogy mit ütsz le, de nem kell kompromisszumot kötni a minőség rovására. Csak egy ötlet.

Profilból szerintem Cherry-t érdemes nézned, az nem túlságosan idegen, és alacsonyabb, mint a gaymer szegmensben legelterjedtebb (meg nem is teljesen szabványos) OEM, ami szerintem mind játékhoz, mind pedig munkához komfortosabb. Nyilván ez ízlés/preferencia kérdése főleg, és van egy rakás másféle profil is.

Azt nem nevezném különösebb "szerelésnek", hogy 10 perc alatt beledobálod a kapcsolókat a gyorscserés foglalatokba, majd rárakod a kupakokat a száraikra.

Szerintem az egyik legjobb (és legegyszerűbb/legkevesebb kompromisszummal járó) all-around megoldás lehet neked a Q12. Én PS/2-es-membrános IBM SK-8820-szal TDM ligáztam div1-ben (+top tier FFA stb., és még 5KRO sem volt, hiszen balra hátrafelé nem tudtam vele strafe jumpolni, nemhogy közben még fegyvert is váltani vagy spamolni a guggolást), nem kell hozzá 26 millió Hz és -3 millió milliszekes input delay, hogy top kategóriában játssz, cserébe viszonylag halk is lesz, nem csörgő-zörgő gaymer izé, plusz munka közben sem fog hiányozni a num pad ÉS terpesztened sem kell az egerészéshez. Ha mindenáron az ezredmásodperceken vagy analóg kapcsolókon lovagolsz, akkor a halkságot fel fogod áldozni

Az Azoth is egy alapjában véve egészen igényes, illetve korrekt billencs, volt nálam két hétig és ajánlott plecsnit adtam rá, de ahhoz még kell egy méltó num pad is + a magyar kiosztás gagyi kupakok, méltatlan a termék többi részletéhez, maga a konstrukció nem is annyira DIY friendly dizájn (mondjuk nincs rá különösebb szüksége), nem full CNC alu és full VIA/QMK programozhatóság helyett van az AIDS-szel felérő ASUS szoftver (igaz, nem kötelező telepíteni). Ha nem magyar, akkor jobbak a kupakok, úgy már PBT jár hozzá, de egyrészt az még nem volt a kezem alatt, másrészt nem hiszem, hogy elérik egy jobbfajta 3rd party dye-sub (nem átvilágítós) szett színvonalát.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#89337) Synthwave válasza dqdb (#89317) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Autófényezésre gondoltam. Anno volt egy Codegenny házam, aminek a belsejét szinterezték, és gusztusos volt a végeredmény, meg az ára sem volt csillagászati.

"EU-n belüli cerakote ára olyannál, aki billentyűzetekre van specializálódva, 150-200 euró környéke,"

Ja, hát még csak közelítőleg sem szánnék rá ennyit. 10-15k max, de egyelőre nem prioritás. Ettől függetlenül homokszínben szerintem határozottan gusztán festene.

"A réznek egyetlen rossz felhasználási területe van billentyűzeteknél: plate-ként"

Nekem határozottan bejön.

"Ha meg szeretnéd őrizni a mostani látványt, akkor érdemes minél előbb valamilyen clearcoatot felvinni a plate felületére, mert a réz és a patina kéz a kézben járnak."

Most raktam össze, nincs az az isten, hogy megint szétszedjem úgy, hogy nem muszáj. :DDD Meg különben is jön még idén a szénszálas plate, majd talán akkor. ;]

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#89338) dqdb válasza Retekcloud (#89335) üzenetére


dqdb
nagyúr

Srácok ez a Cycle 8 jól látom, hogy még nem is előrendelhető?
Jól, még nem indult el a nemzetközi group buy. Nem tudom, van-e már időpont, mert szembe nem jött, bár energiát sem tettem a keresgélésbe, mert úgyis szembe fog jönni.

Van máshol is ahol meg tudnám nézni, vagy mindenhol ugyanannyi?
Nem ugyanannyi, egyes európai vendoroknak szokása mostanában drágábban adni a dolgokat valamire hivatkozva, úgy vettem észre, hogy a DeltaKeyCo is ezek közé tartozik (ez akkor szívás, ha más EU vendor nincsen és a legközelebbi nem túlárazó vendortól pedig a szállítási költség lesz magasabb). A Neo80 esetében a spray-coated weight + PC plate + solder PCB ára 130 dollár, ez 20%-os francia áfával 145 euróra jön ki és 160 euróért adják előrendelésben, míg a ProtoTypist szintén 20%-os angol áfa mellett 148,5 eurónyi fontért árulta előrendelésben ugyanezt a kombinációt.

MDe most legalább nincsen az a szívatás a DeltaKeyCo részéről, hogy a legdrágább wireless nyákot tették be az alapcsomagba, mint a közelmúltban valamelyik QK/Zoom esetében, és választható a nyák típusa.

Cycle8 esetében még nem láttam a hivatalos árazást, a Cycle7-ből 139 dollár volt a legolcsóbb változat (anodizált, forrasztható nyák, belső réz súly, külső homokfújt SS súly).

Ez megbízható helynek számít?
Relatíve új vendor, aki még nem igazán bizonyított. A jelenlegi piaci helyzetben én group buy terén nem szavazok bizalmat új szereplőnek, és inkább vállalom a felárat, hogy olyantól rendeljem meg, amelyik több éve bizonyította, hogy jó. De ez én vagyok, és nem azt jelenti, hogy a DeltaKeyCo nem jó, hanem azt, hogy a bizalmam nem alakult ki az irányukban.

Komoly különbség várható a 2 billentyűzet minősége között?
Ha a belső súlyt rézre cserélik a Cycle8-ben vagy opcionálisan elérhető lesz, akkor nálam egyértelműen a Cycle8 lesz a nyerő. Persze ehhez az is kell, hogy megérkezzen a Cycle7 rendelésem, és lássam, hogy tényleg azt tudják minőségben, amit mindenfelé hallani.

A pogo connector miatt a Neo80-at kezdőbarátabb megépíteni, mert nincsen JST csatlakozó, ha ez számít.

Súlynak érdemes Stonet választani, vagy teljesen jó az alap színezett?
Külső súly, azaz az anyaga nem, csak a súly számít bele a hangba, és abban a réz és SS között alig van eltérés (2 dkg az adatlap szerint). Ha belső lenne, akkor a rezet mondanám, így azt választanám, ami a legjobban tetszik és/vagy legpraktikusabb. A rézen idővel patina fog megjelenni (ha a clearcoat lekopott róla), a PVD/mirror polished gyűjti a mikrokarcokat, sima homokfújt SS nincsen, így a festett és a stonewashed között választanék. 25 euró extrát szerintem nem érne meg a stone változat, így maradnék a festettnél.

Plateből melyik lehet jó?
Ez teljes mértékben ízlés kérdése. A CF a legmerevebb, amit az alu, FR4, PC és POM követ.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#89339) Synthwave


Synthwave
HÁZIGAZDA

Amúgy nem Alice/Arise/osztott/kontúros vonalon ennek eléggé endgame aromája van, még gombszám tekintetében is (60 százalék egy extra gombbal + dedikált kurzorokkal, bár egy osztott spacebaros NYÁK még szimpibb volna; a kicsit ferde entert most ne nézzük, úgysem az a bél lenne ebben a csodás kis házban):

Kár, hogy megint olyan b@ssza a csőrömet, ami egy vagyon (márvány...). :DDD Van egy olyan érzésem, hogy Prime_E Rev2 NYÁK-khoz szabva, vegyes Cerakey kupakokkal igencsak hajajaj lehetne...

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#89340) PROTRON válasza Synthwave (#89339) üzenetére


PROTRON
addikt

Bal oldalt osztott shift, osztott esc és már lehetne is venni... :D

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#89341) Retekcloud válasza dqdb (#89338) üzenetére


Retekcloud
tag

Köszi a kimerítő választ :) jól sejtem, hogy ilyen szinten nem szokás rgb -s PCB -t használni? Ez nem is modolható ugye? Ilyen minőségben van valakinek rgb-s? Tudom a profik már tudják, hogy teljesen felesleges, de lehet valakinek néha terszik. Megnéztem még KBD8X MKIII at, ez sem rgb és jóval drágább lenne és a Luminkey80 at de itt sincs rgb.

(#89342) Molydeus válasza Synthwave (#89339) üzenetére


Molydeus
senior tag

Ez a kiosztás szerintem csak elsőre tűnik előrelépésnek egy 60-ashoz képest. Valójában nem kapsz Fn-t a jobb szélen, csak áthelyezed a "-_*"-ot a szélre. Magára az arrow clusterre szerintem jobb megoldás, ha rárakod a modokra (layer, mod-tap, stb. ízlés szerint), és akkor lesz normál méretű Alt, Ctrl, nem ez az 1U-s labirintus.

M.

(#89343) Throme válasza alexy92 (#89334) üzenetére


Throme
veterán

Itthoni forrásból pl:
[link] vékony
[link] vastag
nem olcsó, de viszonylag hamar megjön és tuti megjön.

Olcsóbban meg E-bay, sokkal olcsóbb, sokkal tovább tart, míg megérkezik.
Linket nem tudok, mert az már nem működik, ahonnan vettem. Valamelyik megbízható eladótól.

Kupakszett:

[link] itthoni beszerzés, minden kiosztásra jó, tehát, ha mégse tartod meg a K2-t, akkor fel tudod használni a következő billentyűzethez.

Ha új billentyűzetet veszel, az legyen cserélhető kapcsolós.
Sajnos olyat nem tudok, ami gyárilag csendes és cserélhető kapcsolós.

Csendes kapcsolónak:

[link] hazai beszerzés, most nincs raktáron (nem is véletlen).
Igaz nincs benne 10 év tapasztalatom, kb tavaly május óta ezt (is) használom és még működik és csendes maradt.

Mephike, légyszi segíts és linkeld be a csendes kapcsolós teszted, nem találom :B
Szerintem felesleges kifizetni a gateron csendes kapcsolóért a közel dupla árat. Legalább is kezdésnek semmiképpen.....

[ Szerkesztve ]

(#89344) Throme válasza Throme (#89343) üzenetére


Throme
veterán

... hopp megvan:

[link]

alexy92 : ezt nézd meg szerintem

(#89345) dqdb válasza Retekcloud (#89341) üzenetére


dqdb
nagyúr

jól sejtem, hogy ilyen szinten nem szokás rgb -s PCB -t használni?
Jól, mert minőség terén túl sok kompromisszumot igényel a csillámpóni.

Custom vonalon az RGB az tipikusan legfeljebb underglow szokott lenni, ahol a nyák aljára vagy szélére kerülnek LED-ek és polikarbonát betéteken keresztül látszik a fény, vagy a házon egy fénycsík.

Az első QK és Zoom körben még volt RGB nyák, aztán azóta eltűnt, ha tippelnem kellene, akkor érdeklődés hiányában.

Ez nem is modolható ugye?
Nem, mert ahhoz vezetékezés és vezérlés is kellene a nyákra. Forrasztható nyák esetében néha előfordul, hogy ott van a két plusz láb kapcsolón átfűzhető LED-eknek, de tipikusan ott is csak a lock billentyűkre kerül.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#89346) Synthwave válasza Molydeus (#89342) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Nem szeressem a rétegelt kurzorokat.

Viszont húhogymikvannakmégménincspézem:

[link]

[link]

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#89347) dqdb válasza Synthwave (#89339) üzenetére


dqdb
nagyúr

Attól, hogy márványból van a ház, a tray mount még mindig tray mount marad.

A 64 billentyűs kiosztást már szidtam eleget a topikban, szerintem emberiség elleni bűntett, mind ez a változata, ahol a Shift bal oldaláról hiányzik egy billentyű, mind a staggert elrontó változata, ahol nem. Ha nem megy valakinek dedikált nyilak nélkül, akkor használjon 65%-os billentyűzetet.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#89348) Molydeus válasza Synthwave (#89346) üzenetére


Molydeus
senior tag

rétegelt kurzorok
Ok-ok.

Ezek a házak is szépek. Ezekből az a 60-as kedvencem, aminek teteje is van és bezárva lehet elrakni.
Alin egyszer belefutottam egy szintén 60-as gránit házba szabvány tray mount rögzítési pontokkal, vízszintes és 7°-os döntött kivitelben. A minősége ránézésre sem érte el a márványét, amit mutattál, de nem volt egy vagyon.

M.

(#89349) Molydeus válasza dqdb (#89347) üzenetére


Molydeus
senior tag

Pedig milyen egyszerű lenne ezekből gummy o-ringet is támogató verziót csinálni... Ok, picivel több munka a bakok és a daughter board miatt, de jókora előrelépés lenne.

M.

(#89350) alexy92 válasza Throme (#89344) üzenetére


alexy92
aktív tag

Szóval vennem kéne egy új hot-swappos bill-t, és hozzá egy keychron silent pro switcheket, illetve gumi gyűrűket? Melyik billentyűt érdemes alapnak megvenni? keychron silent pro sajnos itthon nem találok, viszont a keychron oldalán elérhető. Ezt honnan shippelik, ha már valakinek van tapasztalata?

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.