Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#88151) jube7 válasza Lassú Víz (#88149) üzenetére


jube7
tag

Nálam nem látszik értékelhető különbség (a monitorom sem kalibrált), pl. a PS, az ACDSee Pro 10 és az Oly Viewer között. Viszont hasonló különbséget látok egy böngészőn belül (Chrome) a feltöltött képeimnél. Pl. a fotovilag.hu, face (ami iszonyúan tömörít is) rontja a képminőséget, szaturáltabb, a feketék összemosódnak, stb., míg pl. az indafoto.hu oldalon olyan, mint ahogy feltöltöttem. Az okát nem tudom, de mostanában néha módosítom már a képet (csökkentett kontraszt, szaturáció), ha ezekre töltök, hogy a neten jobban hasonlítson az eredetire...

"Minden jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának."

(#88152) jaanoo89 válasza Lassú Víz (#88149) üzenetére


jaanoo89
aktív tag

Ezt már én is "megszívtam". Bár nekem a monitorom csak érzésre van beállítva, szóval nincsen színprofil fájlom.

Előhívtam a nyaralós képeimet a Viewerben és mindegyik "fakó", ha nem Viewerben nézem. Aztán láttam a beállítások közt, hogy valamilyen színprofilt hozzáadott nekem, holott a monitoromhoz nincs is beállítva semmi. Amint azt kiszedtem, jó lett. Ugyanazt látom a neat image-ben, irfanview-ben és az egyik böngészőben, flickerre feltöltve. Azért írom, hogy az egyik böngészőben, mert sajnos a 3 nagyobb böngésző közül (azt hiszem a firefox) az egyik nem jól jeleníti meg a sötét részeket.

Szóval nekem így jó és valóban csak a sötét részeken láttam különbséget. Neked annyival más a helyzet, hogy be kell állítsd a színprofilt az alkalmazásokban és lehet, hogy ott a viewer ezt nem tudja rendesen betölteni? Esetleg állítsd be úgy, hogy a Viewerben külön betöltöd azt a fájlt, hátha.

Érdekel majd a végeredmény, mert monitort tervezek a jövőben venni és ha ez így szoftveresen nem működik, akkor olyan monitort szerzek be, amit hardveresen lehet kalibrálni és nem kellenek hozzá színprofil fájlok. (ha van ilyen egyáltalán)

(#88153) Mercutio_ válasza jaanoo89 (#88152) üzenetére


Mercutio_
félisten

Úgy rémlik a kalibralas egy része hw-s (szervíz menü) míg a finomhangolás de (icc profil) :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#88154) jaanoo89


jaanoo89
aktív tag

Nagyon tetszik a karácsonyi díszlet a KÖKI terminál tetején, gondoltam kimegyek, lefotózom.

A 148-as buszmegállója mellé álltam és csináltam 2 db képet, 1 perc se volt az egész, de amint eljöttem volna onnan, megérkezett egy biztonsági őr, hogy én mégis mit csinálok itt ezzel a fényképezővel? Mondtam, hogy tetszik az a mosoly az épület tetején, lefotóztam. (semmilyen kivehető épület, márka, szöveg nem látszik a képen, csak egy égőkkel kirakott mosoly és a mély kék égbolt) De hát ez itt magán terület, tilos a fotózás, bírság jár érte, de ha odasétálok vele az ajtóhoz, ahol elvileg világosan le van írva, hogy fotózni nem lehet, akkor eltekintenek ettől és elmehetek.

A bejárati ajtón tényleg ki van téve, hogy nem lehet kamerázni, bár azt nem láttam sehol írva, hogy egy bkv megállóból se lehetne, mindenesetre nem ér annyit, hogy ezen vitázzak, eljöttem. A poén az egészben az, hogy amíg ezt elmondta, 10 méterrel arrébb, az épület falára hugyozott egy hajléktalan és egyébkét is köztudott, hogy tízesével alszanak minden nap ezen az állítólagos magánterületen.

Ilyenkor milyen bírságra számíthatnék? Szerintem a nem lehet fotózni kép, az a plázában, belül értendő és nem egy buszmegállóból. Hol tudnék erre vonatkozó jogszabályokat olvasni?

(#88155) grigo válasza jaanoo89 (#88154) üzenetére


grigo
őstag

Szerintem semmilyenre. Az ork nem hatóság. Bírságot csak bármilyen "közhatalmi" rendészeti szerv szabhat ki rád. De általában minden hatósági eljárás ami bírsággal végződik lehetőséget is ad jogorvoslatra. Szóval gondolhatod, hogy egy ilyen darab szar mennyi intézkedésre jogosult....

Magán cég maximum küldhet fizetési meghagyást de ugye ahhoz adatok kellenének rólad, namármost egy ilyen ork nem kérhet tőled igazolványt, és nem is tárolhat rólad semmilyen személyes adatot, nem nézhet bele a gépedbe, nem intézkedhet veled szemben. Annyit tehet, hogy megkér, hogy hagyd el a területet, amennyiben nem teszed akkor hívhat rendőrt, de gondolhatod mit tesz majd veled a rendőr azért mert készítettél két fényképet... Szelfik százai készülnek egy plázában naponta és még lehet keveset mondtam.

A másik, hogy közterületen neki semmilyen intézkedési lehetősége nincs, csak annyi mint bármelyik állampolgárnak, ő ott maximum vagyonvédelem miatt léphet fel, ezt el lehet mondani neki és természetesen mondhatod, hogy ha tovább zaklat és fenyeget akkor hívsz egy járőrt és mehet hivatalos úton a dolog. Közterületről azt fényképezel amit akarsz, egyedüli akadály az lehet ha valakit lefotózol mert ott már bejönnek a képbe a személyiségi jogok. Esetetlegesen ha szerzői joggal érintett dolgot fotózol, de az meg csak akkor ha abból haszonszerzés következik, egyébként magáncélú a történet és senkinek semmi köze hozzá.

Azonkívül ezeken is van azonosító, felírhatod, panaszt tehetsz a munkáltatójánál, vagy éppen magánál a plázánál is.
Szóval sokat nem kezdhet veled, viszont te se nagyon kezdhetsz velük semmit. Ezek ilyen egybites senkik, és kb a munkáltatójuk sem tud semmit tenni.

Az ilyeneket (beleveszem a köztereseket meg az összes hasonló wanabe rendőrt) egész egyszerűen meg kell kérdezni, hogy mi alapján intézkedik, nevezze már meg hogy mi ad neki törvényi felhatalmazást erre, mi alapján látja el a feladatát, pontosan mi indokolja a fellépését, ki ő és kinél kapcsolatosan tudsz panaszt tenni vele szemben esetleg akkor hívjuk már ide a felettesét egy rendőrrel (ha fajulna a helyzet). Szerintem 1db jogszabályt se tudna megnevezni, ha tudja is hogy mi az egyáltalán és tapasztalat alapján ilyenkor inkább beszarnak hogy bajuk lehet belőle. De sose menj át agresszívbe, mindig legyen tanúd és az se baj ha van kamera a környéken.

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#88156) voriae válasza grigo (#88155) üzenetére


voriae
tag

5*

(#88157) Royo85 válasza grigo (#88155) üzenetére


Royo85
tag

Jól összefoglaltad! :C

(#88158) gorgo válasza grigo (#88111) üzenetére


gorgo
őstag

Mariana armata? (asszem így írja a nevét)

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#88159) 1eske


1eske
tag

Sziasztok!

Egy LX100-as tulajdonosa lettem és lenne pár alap kérdésem.

sRGB vagy aRGB színtér használata jobb általános felhasználásra?
24 vagy 25 FPS jobb mobilon illetve 60/120 Hz-es monitoron való visszanézéshez?
AVCHD VS MP4 kérdésben gondolom MP4 az egyértelmű nyertes, igaz?
Mi értelme van az Af/Ae zárnak? Nem teljesen értem, főleg hogy dedikált gomb is van rá.

Van-e rá bármi mód, hogy az expozíció tekerőjét letiltsam? Még ha RAW-ba is fényképezek abba is belekerül ez a hatás, sajnos sokszor véletlenül elkapcsolom és borzasztóan elcseszi a képet... :W

:R

(#88160) weiss válasza 1eske (#88159) üzenetére


weiss
addikt

sRGB, hacsak nincs wide gamut monitorod.
24, mert a 120 egész számú többszöröse.
Passz, amelyiknek nagyobb a bitrate-je.
AF - fókuszzár/ AE - expozíció zár. Mikor zárolsz, megjegyzi azt az értéket, utána még átkomponálhatod a képet. AE pl. naplementénél jó, mikor egyszerűbb mintát venni valahonnan, és nem pöcsölni a korrekcióval.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#88161) 1eske válasza weiss (#88160) üzenetére


1eske
tag

Hát sajna nem wide gamut monitorom van:
Standard gamut (~sRGB),
73% NTSC, 96.9% sRGB, 76.0% Adobe RGB

Marad az sRGB.

Köszönöm a válaszokat!

Erre az expozíció korrekcióról mi a vélemény fotós körökben? Miért van erre egy dedikált tekerőgomb? Utólag nem lehetne ugyanezt megcsinálni szoftveresen RAW formátumból? :F

(#88162) Mercutio_ válasza grigo (#88155) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az ogre feltehetően rosszul értelmezte a kiírást , ugyanakkor az épület tulajdonosa szerintem megtilthatja a fotózását , illetve a fotó engedélye nélkül történő közzétételét.

A közteresek tekintetében is jó tisztázni, hogy sajnos 2013-tól rendészeti feladatot ellátó személyek így a korábbiakhoz képest többlet jogkörük van...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#88163) totálkezdő válasza Mercutio_ (#88162) üzenetére


totálkezdő
tag

Nagyon hasznos oldalt linkeltél, köszönet érte.

(#88164) weiss válasza 1eske (#88161) üzenetére


weiss
addikt

Erre az expozíció korrekcióról mi a vélemény fotós körökben? Miért van erre egy dedikált tekerőgomb? Utólag nem lehetne ugyanezt megcsinálni szoftveresen RAW formátumból?

Ezt nem is értem, hogy gondolod. A expó korrekció fizikailag módosítja a fényértéket, tehát ha pl. blende prióval fényképezel, akkor a záridőt módosítod vele. Ezt SW-ből hogy oldanád meg?

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#88165) jube7 válasza weiss (#88164) üzenetére


jube7
tag

Ha a kolléga nem ismeri az expókorrekció jelentőségét, akkor ne használj ilyen fogalmakat, hogy fényérték, blendeprioritás, várjuk meg, amíg legalább egy fotózásról szóló szakkönyvet elolvas előbb! :K

[ Szerkesztve ]

"Minden jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának."

(#88166) Terapeuta válasza 1eske (#88161) üzenetére


Terapeuta
őstag

Erre az expozíció korrekcióról mi a vélemény fotós körökben? Miért van erre egy dedikált tekerőgomb?

Ezt olvasd át.

Szerintem automatikus fénymérés használatakor a legfontosabb.

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#88167) Lassú Víz válasza 1eske (#88161) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Ha jó a kép, elteszem a nyerset is, mert a tudásom biztosan, látásmódom talán fejlődik, és egy veszteségesen tömörített kis színterű sRGB jpg képet már nem lehet jól masszírozni. Az AdobeRGB nagyobb színteret fed le. Ha egyszer eldobod azokat a színeket amikkel több mint az sRGB, akkor azokat már többé nem hozhatod vissza. A magam részéről biztosan nem tárolnék egy jó képet csak azért sRGB-ben, mert még nincs AdobeRGB-t vagy nagyobb gamutot tudó monitorom.

+: Ágyazd be a színprofilt a képbe, mert a rosseb se fogja később tudni, hogy melyik milyen. Megosztáshoz ments egy sRGB jpg-t is, a legtöbben kalibrálatlan eszközön fogják nézni, sőt sokszor nem is azt, amit feltöltöttél, hanem azt, amit az FB vagy a Google csinált belőle. Ha nyomtatni akarod, akkor meg konzultálj a kidolgozó hellyel (vagy olvasd el a honlapjukon) a kért kép színprofiljáról. Ha tömegigényre szakosodott, akkor kötelezően sRGB-t kér, míg egy profi helyen nem kellene, hogy kifogjon a képbe ágyazott profil használata.

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#88168) INTELligent


INTELligent
senior tag

Sziasztok!

Sok mindent kérdezgettem itt az elmúlt időben, mert már agyalok, hogy a rendszeren belül feljebb lépjek, ehhez kérdeznék még néhányat.
Jelenleg egy Pana G5-öm + kitobi + manuálok, amivel fotózok, viszont ez kezd kevés lenni. Alapvetően bejönnek a Panasonic cuccai, viszont lehet, hogy most áttérnék Olyra, mert alapvetően gyakran fotózok kevés fénynél, és ha jól tudom, az Oly szenzora kevésbé zajosodik - ezt kérlek cáfoljátok vagy erősítsétek meg.
A másik kérdés a stabilizátort illeti: a vázstabi a manuáloknál eddig is rettentően hiányzott (főleg a CJZ Sonnarnál ekv. 270-en :D ), itt alapvetően kb. ugyanúgy teljesít a 2 rendszer? A Pana vázstabi+objektívstabi kombója sokat ad hozzá a dologhoz (tudom, hogy ez csak bizonyos objektívekkel működik)?
Mivel most láttam elég jó áron E-M5 II-t használtan, így arra pályáznék egy szintén használt 12-40 2.8-cal, aki Oly-t használ, attól kérdezem, hogy a fogása milyen (lehetőség szerint megyek kipróbálni a vázat egy boltba, mielőtt megrendelem, de kíváncsi vagyok a véleményetekre), mert ami szimpatikusabb a Panában, hogy az ő gépeiken a markolat markánsabb kialakítású (tudom, vegyek E-M1-et, de azt most talán mégsem :D). Tudom, hogy van hozzá portémarkolat, meg sima, fogást segítő markolat is, de azzal egyelőre lehet várnék.

Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

(#88169) Royo85 válasza INTELligent (#88168) üzenetére


Royo85
tag

Ahogy írod most is Panasonic vázad van, lehet érdemes lenne elgondolkozod egy Panasonic G80-as váz beszerzésén. Vázstabi, időjárásálló váz, jó fogás és még markolatot is lehet hozzá kapni.

(#88170) Balinov válasza INTELligent (#88168) üzenetére


Balinov
félisten

Speedfire epp egy EM5MKII-vel tolja O12-40-el, szvsz vard meg, mit ir a kerdesedre. Sajat magam egy EM1MK1+12-40-el vagyok el nagyboldogsagban.

Viszont ahogy irtak is, ujabb Pana vazakban is mar van IBIS es megfelelo stabis Pana obival mukodik a dual IS. ERdemes lenne ennek is utananezned. SZemelyes tapasztalatom nincs, Panabol csak a G3-am volt 14-42MK2-vel ill. Sigma 30-assal.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#88172) INTELligent válasza Balinov (#88170) üzenetére


INTELligent
senior tag

@Royo: tudok a vázstabiról a G85 esetében, csak nem tudom, hogy a két márka között van-e lényegi különbség.
A másik viszont ami érdekelne, az a szenzor zajérzékenysége kevés fény mellett. Tényleg annyival jobb az oly mondjuk akár hosszú expós képekhez/sima kevés fénnyel bíró szituációkhoz?

Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

(#88173) jaanoo89 válasza topikk (#88171) üzenetére


jaanoo89
aktív tag

Gondolom ehhez érkezni fog egy óriási teleobjektív, valami 100-400 de nem ilyen f/6.3 végű, aztán ahhoz jól jön egy eleve nagy, böszme váz, ami még mindig fele akkora lesz súlyban mint egy FF tükrös.

Igazából sokan azért panaszkodtak, hogy az Olympus nem lép ki a komfortzónájából, hát most úgy néz ki, ki fog. Ettől függetlenül ugyanúgy jönni fog 1 évvel később az E-M5 III ami megörökli az új gép szenzorát, meg szinte mindent és azzal ugyanúgy használhatóak a kicsi objektívek. Ez egy új típus lesz, ezek szerint 4 tagú lesz az OM-D család, a Peneket meg lecsökkentik, szerintem a PL sorozat fog maradni egyfajta mini gépként meg egy Pen-F.

(#88174) topikk válasza jaanoo89 (#88173) üzenetére


topikk
senior tag

150-400 -at mondogatnak, es valoszinuleg a tokyoi olimpia miatt nyomjak ezt a sport vonalat. Ha valami brutál jó CAF lesz benne annak a madarasok is örülni fognak. De már megy a várakozások puhítása, hogy ez drága lesz. 3000 EUR?? Kösz nem :(

[ Szerkesztve ]

(#88175) totálkezdő válasza INTELligent (#88172) üzenetére


totálkezdő
tag

Nekem ugyan vannak kifogásaim a tesztoldalakkal kapcsolatban, de azért itt van néhány oldal, ahol összehasonlíthatsz gépeket/képminőségeket:
1, 2, 3, 4.

(#88176) jaanoo89 válasza topikk (#88174) üzenetére


jaanoo89
aktív tag

Fejből nem tudom, hogy mennyibe kerül egy FF tükrös szett, de fél perc gugli kiadta, hogy a Canon 800/5.6-os fix több mint 4 millió Ft-ba kerül és 4,5 KG!!

Szóval teljesen logikus lehet az Olympus részéről ez a lépés, a tele objektívekben van a nagy zsé, valószínűleg a nagy árrés is. Felépítettek egy használható rendszert, most pedig jöhetnek a nagy telék. Még ha 1 áron is adnák őket, egy jó, új szenzorral az ember elgondolkodik, hogy a 4.5 kilós objektív helyett inkább egy 2-2.5 kilósat cipel. Itt sokkal nagyobb létjogosultsága van a kisebb méretnek, mint egy ekv. 50mm-es fixnél, ahol igazából a vázon nyersz nagyobb előnyt, mert egy 50-es minden rendszerben elég pici.

(#88177) INTELligent válasza totálkezdő (#88175) üzenetére


INTELligent
senior tag

Köszönöm, megnézem!
Részben amúgy arra is alapoztam, amit írtam, hogy itt a fórumban is előkerült, hogy pl. csillagozásnál már kijön, hogy az oly szenzora alkalmasabb az ilyen jellegű képelésre :).

Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

(#88178) madgie válasza topikk (#88174) üzenetére


madgie
titán

És az olimpián amúgy annyira fontos lesz ám, hogy két kilós legyen az a tele, ne négyfél :D

Elképzelem a megbeszélést az Oly HQ-n:

- Szaszusi-szan, az idei év nagyszerűen bemutatta, hogy kisebb érzékelős gépet kurrens fullframe mellé árazni öngyilkosság. Ott a Fuji, botor módon az A7 III árkategóriájába tolta be a profi X-H1-et, buktak is vele akkorát, hogy Mantaka-szan a Fuji HQ-ben már a wakizashit élezte a szeppukuhoz, de az utolsó pillanatban megjött az eszük és kidobtak egy jóval olcsóbb vázat, ami ugyan egy kategóriával lentebbre lett tervezve, de az ára miatt viszik, mint a cukrot. Mit csináljunk, Szaszusi-szan?

- Csináljuk a profi vázat. Árazzuk az A7 III és az A7R III közé, mert nagyon profi lesz.

(#88179) Mercutio_ válasza madgie (#88178) üzenetére


Mercutio_
félisten

Fetrengek :DDD jól csúszik a szake;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#88180) topikk válasza madgie (#88178) üzenetére


topikk
senior tag

Hitleres videot nem csinalsz belole? :)
Majd ha kijon az uj vaz ...

[ Szerkesztve ]

(#88181) Lassú Víz válasza madgie (#88178) üzenetére


Lassú Víz
őstag

É.é.é.és nyert! :DD
[link]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#88182) Mirman válasza Lassú Víz (#88181) üzenetére


Mirman
őstag

Szerintem ez az elmúlt időszak legmeglepőbb bejelentése, habár őszintén kétlem hogy erre akkora igény lenne .

(#88183) inzsellér válasza INTELligent (#88177) üzenetére


inzsellér
tag

Azért a Panával is lehet csillagozni, G-9 + Laowa 7,5/f2:

(#88184) INTELligent válasza inzsellér (#88183) üzenetére


INTELligent
senior tag

Jó, nyertél :DDD.
Azért még megvárom, Speedfire mit mond az E-M5 II-ről, mert igazából a fogáson kívül nem tudom, mi szólna számomra a Pana mellett (azt leszámítva, hogy kvázi megszoktam, de az nem szeretném, hogy befolyásoljon) - mivel nem vagyok nagyon videós, meg ha minden igaz, fejlődött annyit az Oly is videóban, hogy nekem elég legyen. Mert őszintén már lépni kellene, mivel a normális stabilizátor hiánya érezhetően korlátoz, és mivel használtban gondolkodom, nem hiszem, hogy érdemes lenne akár egy Black Fridayt megvárni.
Utolsó kérdés: mennyivel előnyösebb az Oly PDAF-je mint a Pana DFD? Videókat néztem, de éles tapasztalat érdekelne.

[ Szerkesztve ]

Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

(#88185) FoxiestFox


FoxiestFox
félisten

Ez a jobbik fajta focal reducer ami jó E-PL5-re is, igaz?

(#88186) Mercutio_ válasza INTELligent (#88184) üzenetére


Mercutio_
félisten

Szerintem szenzorban max ilyen extrém területen mint a csillagfotó jön ki a difi, egyébként csak az Olympus vs. Pana színvilág a különbség, de itt is tisztázni kell melyik szenzorról van szó (20MPx-es Pana mintha már zajban is egál lenne, de nézz utána)

Pdaf jobb szélsőséges szitukban mint a ddd, DE csak az E-M1 mark I és II-ben van!

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#88187) inzsellér válasza INTELligent (#88184) üzenetére


inzsellér
tag

Miután én elsősorban tájakat fotózok, így nem nagyon tudtam az AF-t kipróbálni. Hétvégén valószínűleg fogok madarakat fotózni, akkor remélhetőleg többet tudok majd. Az biztos, hogy a Pana színei kissé sápadtabbak, mint az Oly-é, de ez a Lightroom-ban gyorsan javítható (vagy Color Checker használatával)

(#88188) Grga_Pitic válasza Mercutio_ (#88186) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

A Panasonic szenzoros Pana vázak és a Sony szenzoros Olympus vázak között azért nem csak csillagfotónál jön ki a difi. A GM1-em és az E-M10mk2-m között látható különbség van magas érzékenységen: az Olympust ISO3200-ig is elengedem, ahol még elfogadható a zaj mértéke és nem esik szét a kép sem, a színek is rendben vannak (nekem), a GM1-et viszont nem engedem ISO1600 fölé, és a színeket mégsem adja vissza ugyanúgy, mint az Oly az 1 EV-vel magasabb érzékenységen.

A GM1-ben a 16 Mpixeles Pana szenzor van, ez van a GX7-ben, és talán a G80-ban, GX80-ban is. Az újabb Panák, amikben Sony szenzor van (GH5, G9 mindenképpen az IMX272-vel), már nyilván nem mutatnak érzékelhető különbséget az Olympus-hoz képest. Az ugyanolyan szenzoros Panákon belül az anti-aliasing filter megléte/hiánya, a képfeldolgozó szoftver finomodása persze okozhat még különbséget az egyes modellek között.

inzsellér: teljesen OK, de a G9 Sony szenzoros, ezt a képet egy Pana szenzoros Panával nem biztos, hogy így meg tudnád lőni.

(#88189) inzsellér válasza Grga_Pitic (#88188) üzenetére


inzsellér
tag

Én sehol nem találtam annak nyomát, hogy a G-9-ben Sony szenzor lenne. Tudsz valami konkrétumot mutatni?

(#88190) Ereshkigal válasza inzsellér (#88189) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Elvileg ugyanaz a szenzor van benne, mint a GH5-ben, abban pedig Sony IMX 272 van.

[ Szerkesztve ]

(#88191) inzsellér válasza Ereshkigal (#88190) üzenetére


inzsellér
tag

Köszönöm!

(#88192) Mercutio_ válasza Grga_Pitic (#88188) üzenetére


Mercutio_
félisten

Igen, erre írtam, hogy tisztázni kell melyik Pana és melyik Olympus modell-t veti épp össze, amikor azt írja, "tényleg van-e érezhető különbség"

Egyébként a GM1-ben valszeg tudatos butítás van (ahogy annó a G3-nál is volt ISO 200-800 között), hisz ahogy te is írod azonos a szenzor, és ha összeveted a tesztekben a GM1-et a másik 2 panával látszik, hogy alulmarad.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#88193) topikk válasza madgie (#88178) üzenetére


topikk
senior tag

Amúgy meg várni kell 1.5-2 évet és féláron vihető majd.

Ennyiért az EM1ii is jó helyen van és bőven megéri

(#88194) hibavissza válasza topikk (#88193) üzenetére


hibavissza
veterán

A Fuji XT3 250 Euro felárral vihető és azért az egy másik világ. Szóval nem.

(#88195) topikk válasza hibavissza (#88194) üzenetére


topikk
senior tag

Az 25%-al több, szerintem pont indokolt a különbség az árazásban. Van aki 1300-ért az XT3 mellett fog dönteni, van aki meg 1050-ért az EM1ii mellett. Amúgy meg nem más világ. Nem azt akarom mondani hogy a paraméterek többségében nem jobb az XT3, hanem a más világ az nálam lényegesebb különbséget jelent. Ahhoz képest, hogy a Oly két éves, néhány paraméterben még mindig jobb, pl DPR ( ahol narancs van ott az Oly az erősebb, a value az eredeti árra vonatkozik ami valóban magas volt, de most már a helyére került)

[ Szerkesztve ]

(#88196) Studi


Studi
addikt

Néha benézek, itt mindig a fingreszelés megy ugyanazon gondolatok mentén. :D Képet csinál valaki? :D

(#88197) topikk válasza Studi (#88196) üzenetére


topikk
senior tag

Én teszek fel rendszeresen a kezdőbe :P

(#88198) hibavissza válasza topikk (#88195) üzenetére


hibavissza
veterán

Fókuszban jobb az Oly? He? Nem azt mondom, hogy rossz gép vagy egy MFT-be ágyazódott fotósnak nem jó vétel, de én biztos nem váltanék rá a három darab MFT objektívemmel. Az IBIS szól az Oly mellett egyedül.

(#88199) madgie válasza topikk (#88193) üzenetére


madgie
titán

Ja, ha addig lesz mire várni... tök jól fut a szekér most is. De hát a Samsungnak is milyen jót tett, hogy a masszívan veszteséges időkben erőltették a profi NX1-et. Valóban megelőzte a korát egy csomó mindenben, csak közben a Samsung NX maga lett kukázva. Megérte, nem?

(#88200) OPiiPO válasza madgie (#88199) üzenetére


OPiiPO
addikt

ez jut eszembe az Olympus hosszútávú stratégiájáról

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.