Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lassú Víz
addikt
válasz
n.andras74
üzenetére
Képszerkesztéshez: SSD, grafikus kártya fontos. Ezen kívül még egy megfelelő kijelző, ha a színekbe, tónusokba is bele akarsz nyúlni.
-
Dolphin
tag
válasz
n.andras74
üzenetére
En utazashoz a legkisebb uj macbook-ot. A pici, 12 retinat. Jol beallitott LR import es exportnal kell turelmesen varni (mast csinalni addig), de a szerkesztes menete meglepoen gyors ahhoz a semmi hardverhez. De nekem nagyon fontos volt a suly/meret...
Grat az uj gephez
, nekem GM5-ot valtott most le, sajnos dupla suly lett igy, meg tesztelem elesben. -
MrChris
nagyúr
válasz
n.andras74
üzenetére
Konvertáld át dng-be és akkor talán beolvassa.
-
istvan170
aktív tag
válasz
n.andras74
üzenetére
Ez csaknem automata objektív sapka a 9-18-on? Most vettem egy ilyen obit és beugrott, hogy 12-32-re van olyan. Erre létezik?
-
n.andras74
aktív tag
-
Muerte68
addikt
válasz
qpakcovboy
üzenetére
+1 a wiever3-al gyak mindent meg lehet csinálni,a Rawtherapy sok mindent tud de nem gy egyszerű darab.
A Wiever egy átlag felhasználónak bőven elég,én is csak a Nick collekció miatt használom még a PS-t mellé
-
rushmoon
csendes tag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Február végéig még elérhető a DxO OpticsPro 9 ingyenesen, én ezt használam, szintén E-M10-zel:
http://www.dxo.com/us/digitalcamerauk -
80hun
addikt
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Adni szoktak hozzá

De tölts le egy LR , DXO optics , C1 próbaverziót mondjuk.Ami teljesen ingyenes az a Raw therapie.
-
qpakcovboy
őstag
Tudnátok ajánlani egy ingyenes magyar nyelvű RAW szerkesztő programot? Szeretném kipróbálni milyen lehetőségeket nyújt. Oly E-m10-el fotózom.
Előre is köszi! -
istvan170
aktív tag
-
-
hegyimorc
senior tag
válasz
istvan170
üzenetére
"Tényleg van valami ebben az obiban, ami a többiek fölé emeli, vagy ez csak a ráírt Leica feliratnak köszönhető?"
Van. (És nem a Leica felirat miatt. Az csak annyit jelent, hogy ugyanazt a minőségbiztosítási rendszert használja a Pana a gyártásánál, mint amit a Leica ... ha jól emlékszem. A dobozára rá van írva, de már nincs ilyen obim. )
-
istvan170
aktív tag
Igen, ez nyilvánvaló, hogy a 25 nem 45. De nincs is rá szükségem, ki nem vittem, bent pedig mint említettem szűk volt. De ha nagyon kell van 40-150, amit gyakorlatilag sose használok. A 17-es valamiért képbe sem került a 9-18, előtte meg ugye a 20-as mellett. Tudom, hogy nagyon jó obi, de nekem valahogy mindig kimaradt. Azt majd veszek a 9-18 helyett, ha sok képem készül 18 környékén.

Szóval most leginkább ekv. 50 környékére keresem a legjobb képminőséget, gyors fókusszal.
Így lyukadtam ki a pana-leica-nál. Tényleg van valami ebben az obiban, ami a többiek fölé emeli, vagy ez csak a ráírt Leica feliratnak köszönhető? -
Studi
veterán
válasz
istvan170
üzenetére
Nem.

A 45-ös látószögét nem tudja a 25/1.4 kiváltani. Ha a gyorsabb élességállítás a szempont, akkor érdemes kipróbálni a Pana 25/1.7-et, arra gyakorlatilag a 20/1.7-et tudod is cserélni, sőt, és akkor maradhat a 45-ös is. Vagy az Olympus 17/1.8 is megérhet egy próbát, eléggé lecsúszott az ára már.
Nem lehet olyan fix, ami ezt a két obit egyben kiváltja. Be lehet lőni a kettő közé (erre talán a Sigma 30/1.4 a legalkalmasabb), de ezekben az esetekben inkább kapsz egy harmadik obit, mint egy megoldást a kettő helyett. -
istvan170
aktív tag
Vásároltam egy m.zuiko 9-18-at sétálós obinak. Eddig egy 20-ast használtam erre, de néha szűk volt.
Bent a lakásban viszont nagyon megfelelt nekem a 20-as látószög, viszont ott meg a 45-ös fókusza egyértelműen gyorsabb, úgyhogy kevés fényben inkább azt tekertem fel. De az meg sokszor szűk beltérben.
Szóval most azon agyalok, hogy a 2 fixből veszek valami komolyabbat, ami mindkét obi pozitívumait magán hordozza. A 20-as képminősége, és a 45 gyorsasága nekem bőven megfelel. Másfél éves gyermekemet fotózom általában, szóval szinte csak ilyen családi dolgokra kell. Arra gondoltam, hogy egy Pana 25 1.4 kiváltaná mindkettőt. Ezen gondolatmenet alapján szerintetek érdemes meglépni ezt a cserét? -
Lassú Víz
addikt
válasz
Muerte68
üzenetére
Azonos felhasználási célra készült gépeket van értelme összehasonlítani, és ebből a szempontból az E-M1 és az X-T2 összehasonlítás teljesen rendben van. A szenzor méret csak egy műszaki adottság. Nyilván van következménye a képen, de a jpg algoritmusnak is. Ha továbbgondolom az elméletedet a végén az jönne ki, hogy az E-M1-et az E-M1-gyel az X-T2-őt meg az X-T2-vel kellene összehasonlítani.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
madgie
titán
válasz
silmatauki
üzenetére
Mármint mihez képest öngól? Így is tök jól teljesít az X-T2 mellett is az E-M1 II, nem lenne 14 bittel sem sokkal nagyobb tartalék az árnyékaiban.
Mint ahogy a 12 bites X-Trans I RAW is nagyjából annyit bírt utómunkában, mint a 14-es X-Trans II
-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Ha pánt és más rögzítés nélkül cipelem cask a gépet, nekem akkor is kényelmesebb, ha a nagy markolatnál fogva, jobb kézben viszem. És ilyenkor megintcsak előny a nagyobb markolat, amibe gyakorlatilag "be tudom akasztani" a behajlított ujjaim, és nem kell ténylegesen fogni.
De ez lehet, hogy abból is adódik, hogy balkezes vagyok, szívesebben hagyom a bal kezemet szabadon, ha bármit tennék-vennék közben. És asszony se rángat, ha a fényképezőgép van a jobb kezemben.

Jobbkezeseknél ez valószínűleg épp fordítva lehet, hogy a jobb szabad, és a balban van a gép az állványtalpnál fogva.
Amúgy jól elvagyok a csupasz E-M5-el is, mert a markolatról teljesen leugrott a gumi, az meg úgy elég szar.
Meg a GX7-el, sőt, azt használtam a 100-300-al is, aminek azért van súlya, de legalább nincs állványtalpa. -
Studi
veterán
válasz
silmatauki
üzenetére
Sőt, csinálhatnának 12mpx-es nagy érzékenységű, meg Foveon, és fekete-fehér szenzorost is.
De ez a fajta variálhatóság sajnos eléggé álom csak. 
-
madgie
titán
Értelek, de ő a "carry" szót használta.
Másrészt a számítógépes egereknél a kocka gémereknek is letisztult évek óta, hogy van például tenyeres meg ujjbegyes fogás és kinek mi a kényelmes. A fotós topikokban ezzel szemben rendíthetetlenül él az a
tévkép, hogy csak tenyérre markolva lehet kényelmes egy gép. Én elhiszem, hogy sok mindenkinek az a kényelmesebb, de az is biztos, hogy sokan meg sem próbálják normálisan, hátsó ujjbegyre támasztva, felül nyújtott mutatóujjal megfogni a távmérős formát, egyből rámondják, hogy szar, mert nincs elől az expógomb. Ja, okkal nincs ott, másképp kell fogni. És ettől nem feltétlenül rosszabb, csak más. -
Muerte68
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Nálam ha két csúcs gép is csak akkor egy kategória ha egyforma szenzorú is-szerintem a m4/3-ot-apsc-t,FF-et,neadj isten középformátumot saját méretével kellene összevetni.
De ez csak az én véleményem az összehasonlítás jó amúgy részletes,és nem vagyok egyik márka vagy kategória fanboya sem úgyhogy a a végeredmény alapjából véve nekem mindegy
-
Studi
veterán
válasz
silmatauki
üzenetére
No ez viszont már egy sokkal érdekesebb kérdés.
Most lehet, hogy ezt beáldozták a sebesség oltárán, az a +15% adat, amit fel kell dolgozni visszaveheti a sorozatok sebességét. Az E-M1mII-t pedig erősen erre hegyezték ki.Ez persze azzal jár, hogy a többi vázban sem várható 14bit, az E-M1mIII-ig.

-
silmatauki
őstag
-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Én szeretem a nagytelét vállpánton, az oldalamon hordani. Amikor megmarkolom a gépet, és a szememhez emelem, akkor azért nem teljesen mindegy, hogy úgy meg tudom markolni, hogy egyből, egy mozdulattal kényelmesen és stabilan a szememhez tudom emelni, vagy a mozdulat közben még vigyázni kell, hogy ne forgassa ki az obi súlya a kezemből. Mondjuk egy Sigma 135-400-nál már tényleg jobb, ha van mit markolni.
Ha már a szemem előtt van, akkor valóban sokkal kisebb a szerepe a markolatnak, az állványgyűrűt támasztom.
-
madgie
titán
válasz
Muerte68
üzenetére
Már miért ne lenne értelme? A lehetőségeihez mérten teljesen jól összelőtte a két rendszer csúcsragadozóit.
Mondjuk a nagyobb objektívvel melyiket kényelmesebb vinni résznél szokás szerint fogtam a fejem, nagyobb objektívet rendszerint az objektív állványmeneténél fogva visz az ember, nem a mikró kis MILC-be kapaszkodik, márcsak a súlypont miatt sem.
-
topikk
senior tag
-
ReSeTer
senior tag
Hi! Panasonic g6 árkategóriában milyen gépet ajánlotok ami fényképezésre jobb? Kíváncsi lennék mi befolyásolja panasonicnál, hogy melyik gép mire jó, ha csak a kép minőséget nézzük.
-
topikk
senior tag
Ha még nem volt
-
igi
aktív tag
Üdv!
Szerintetek a Dörr utángyártott akku milyen minőséget képvisel? Érdemes próbálkozni vele?
-
atis78
tag
válasz
SpeedyG
üzenetére
Lehet erdemes lenne megfontolnod a Pana GX80 +12-32-t.
Itt mar mukodik a stabi video alatt is es a vaz+obi stabi egyutt elegge hatekony.
Hasznaltan esetleg kifoghatsz olyat ami belefer a keretbe.
En a helyedben inkabb ezt nezegetnem a GX7/GM1 helyett. (GX7 tulajkent mondom
) -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
SpeedyG
üzenetére
Nekem GM1 van hurcolászásra és videóra, és a Canonodnál frissebb videokamerát váltottam ki vele (Panasonic HDC-SD80). Ég és föld a különbség, pedig nem rossz ez a videokamera, illetve a GM1 messze nem videóra kihegyezett (pl. 24/25p-t tud max.).
Az AF tényleg tud vadászgatni, de ahogy Studi is írta, érdemes manuálban videózni, igaz nem minden szituációban alkalmazható, és tényleg gyakorolni kell.t.imi: ha nincsenek vele makrós ambícióid (közgyűrűvel, előtéttel), akkor nincs jelentősége.
-
csurgoi
aktív tag
válasz
SpeedyG
üzenetére
Nekem votl jó ideig XZ-2-em.
Véleményem és tapasztalatom szerint videóban semmivel sem rosszabb mint a kategóriában feljebb lévő MILC Olympusos társai.
Volt E-PL6-om, most egy E-M 10 II és ezekkel összevetve egyáltalán nem kell szégyenkeznia az XZ-2-nek.
Sőt!
Kipróbáltam mindegyik obimmal a fent felsorolt vázakat(Pana 25/1,7, Oly 45/1,8, Oly 12-50-es), de nem vagyok elájulva a videós részétől ezeknek a vázaknak.
De lehet hogy velem van a baj
-
Studi
veterán
válasz
SpeedyG
üzenetére
A focus hunting persze, hogy ismeretlen a Canonnal. Itt egy cikk a szenzorméretekről: a kamerádban az 1/3.2" méretű szenzor van, a Pana vázakban ugye a Micro Four Thirds jelölésű. A méretkülönbség óriási, ez a mélységélességben azt jelenti, hogy a Canonnál gyakorlatilag nagyon nagy lesz a mélységélesség, így nyilván sokkal kevesebbet kell keresgélnie.
Teljesen más jellegű képet kapsz egy nagyszenzoros géppel. Kisebb éles tartomány, cserébe szép háttérmosás, a téma és a háttér látványasabb szétválasztása. Ez viszont sajnos sokszor a vadászattal jár.
A legbiztosabb a kézi élességállítás, persze ahhoz folyamatos figyelem, és egy kis gyakorlat kell. -
SpeedyG
tag
Akkor egy másik megközelítés, remélem nem OFF, csak hangosan gondolkozom

Adott az XZ-2, ami szerintem kategóriájában jónak mondható, nagyjából megtanultam használni, szeretem. Videózásra van egy Canon VIXIA HF10 FullHD kamera, ami öregecske, de őt is "kitanultam" az évek alatt.Az ötlet a váltásra leginkább azért fogant meg, mert néha már zavaró mindkettőt magunkkal hurcolászni.
Az viszont kérdés, hogy mi az a következő szint, ahová anyagilag érdemes fellépni, azzal az elvárással, hogy a kép legalább hozza az XZ-2 szintjét, a videó pedig egyértelműen meghaladja a Canont. Utóbbinál vannak kétségeim leginkább, mert bár a tesztvideók alapján nyilván jobb felbontású, szebb videók készülnek (MILC gépekről beszélek), ugyanakkor legalább annyi probléma is jelentkezik (a számomra elviselhetelen focus-hunting pl., ami ismeretlen a Canonnal).
Illetve kérdés, hogy ha ezek össze is jönnek, az mekkora előrelépés és az milyen extra ráfordítást igényel (értsd: nem biztos, hogy minimális minőségjavulásért és a kényelemért 100-120 ezer Ft-ot érdemes beletolni).
Hát ezen filózok jó ideje

Köszönöm a türelmeteket

-
MrChris
nagyúr
válasz
Muerte68
üzenetére
Pár dolgot azért helyre kéne tenni, ha videóra kell meg stabi is, akkor a GX7-ben lévő IS nem lesz jó, mert videóban le van tiltva. Az obi stabik között elég nagy szórás van, a 12-32 igen harmatos, 14-42 sokkal hatékonyabb, bár az is gyengébb a GX80/85-ös vázstabijához képest. Bár GX8 beszerzése nem fenyeget abban 4k esetén szintén tiltva van az IS. PL5/6 vázstabija meg... mintha nem is lenne.
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Három előnyt tudok felsorolni a GM1 mellett: a méret, az e-shutter, és az ennek köszönhető 1/16000.
Fogdostam, aztán volt is, a véleményem nem írom le róla, mert megsértődtök.
Ha nagyonpici vázra vágynék, még mindig PM2-t vadásznék. 
A stabiról meg csak annyit, hogy közel sincs az öttengelyeshez, de még mindig sokkal jobb, mint a semmilyen.

-
t.imi
addikt
Sziasztok!
Oly 12-50, Sigma 60 mellé egy Pana 35-100 ill 100-300 telének jó sor lenne?
Sigma helyett még pana 42.5-t néztem, mondjuk nem olcsó szerkezet, használtan meg nem is láttam még. -
Muerte68
addikt
Ha egy ilyet rendelek mennyi plusz költségem lenne még?vagy ha németből pld(drágábban
)
Esetleg a Német amazonról kb 5-tel drágábban mint kínából.
Ilyen értékben még nem rendeltem külföldről de itthon nem nagyon találtam -
asdf_
veterán
válasz
SpeedyG
üzenetére
Vajon a Pana 12-32-es obija egy nagyobb szenzorral (pl. GM-1 4/3-osa) hozza beltérben - képek esetén - az Oly 1.8- 2.0-es fényerejét az (1.7"-es szenzor)?
Mennyire SOS? Vannak tesztképeim ugyanott, ugyanonnan XZ-2-vel és EM-10 (még az első verzióval) + kitobival. Hétvégefelé tudnék foglalkozni vele.
-
Muerte68
addikt
válasz
SpeedyG
üzenetére
a semmitől biztos jobb
amúgy igen ezek már elég hatékonyak,és ezekkel tudsz olcsóbb stabi nélküli oly objektíveket is használni+sigma fix-eket 
Az olympus gépekben csak ilyen stabi van max vehetek hozzá pana obit
Ezek a stabik már elég hatékonyak közel olyan mint az objektív stabi az újabak már jobbak is ráadásul még mindig ott a lehetőséged a pana obik használatára amikben van stabi
Nem véletlenül építi be egyre több gyártó a vázba a stabit-ráadásul ott vannak még a régi manuális obik is ha valakinek arra van igénye.
-
SpeedyG
tag
Köszönöm Uraim! Megerősítettétek a sejtéseimet.
Vajon a Pana 12-32-es obija egy nagyobb szenzorral (pl. GM-1 4/3-osa) hozza beltérben - képek esetén - az Oly 1.8- 2.0-es fényerejét az (1.7"-es szenzor)?
A focus-hunting is fontos, az XZ-2 nagy király benne, nem pozitív értelemben...
Rosszabb fényviszonyok között egy 30 mp-es videó után tengeribeteg vagyok 
-
Muerte68
addikt
válasz
SpeedyG
üzenetére
akkor pana+a 12-32,vagy ha olcsóbban van váz egy fényerős fix.Nem érdemes oly objektívet rárakni hacsak nem atombiztos a kezed+a stabi jól jön a sötétebb helyeken

mondjuk a GX7-ben pont van vázstabi arra bármilyen occsó obit rárakhatsz oly-t is

ebbe bele is férnél-maradna obira is[link]
-
SpeedyG
tag
Esetleg "gombhoz a kabátot" alapon, a korábban itt linkelt akciós Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm 1:3.5-6.3 -hoz (55e Ft) valamelyik Pana váz nem passzolna?
-
SpeedyG
tag
válasz
Muerte68
üzenetére
AZ EM-10 - a videó miatt - nem tudom mennyire lenne jó. Az olvasottak alapján talán kevésbé. A videó viszont fontos, de csak és kizárólag a gyerkőcök miatt.
EVF nélkül meglennék, nyilván kompromisszumokat kell vállalni, erről le tudnék mondani.
Jó videó (lehetőleg minimális focus hunting pl.) és legalább XZ-2 minőségű kép kellene
Mission impossible?
-
dzz
aktív tag
Használ valaki LumixLink app-ot x86(atom) alapú androidos táblagépen? Szeretném tudni, hogy van egyáltalán ilyen variáns a Play-en...
-
SpeedyG
tag
Sziasztok!
Gyors tanácsot kérnék tőletek, ha nem gond.
Olympus XZ-2 kompaktról lépnék tovább. Olcsó (130-160 eFt) KIT-ek közül mit javasolnátok, van valami best-buy (pl. Pana GM1 + 12-32)? Az Oly színvilága tetszik, alapvetően a videó funkciók miatt kezdtem nézelődni (az nem erőssége), ez is fontos lenne.
Csalási fotózás 90%-ban, gyorsan mozgó gyerekek mellet beltérben...
Itt jól jött az Oly fényereje egyébként, nyilván a kisebb szenzor hátrányival. Egy alap MILC esteén a sötétebb obi + nagyobb szenzor azért előrelépés lenne?
Használt is szóba jöhet, vázból és obiból egyaránt.Köszönöm előre is!
-
Superbad
tag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Az órája rendesen működik.
Próbáltam frissíteni a firmware-t, de nem sikerült. Ez azért lehet mert már jelenleg is az a verzió van rajta?
-
Superbad
tag
Vásároltam egy használt Pana G6-ot és arra a bug-ra leltem, hogy minden ki- és bekapcsoláskor resetelődnek a beállítások. Azt, hogy minden visszaáll-e eredeti állapotba még nem néztem, de néhány funkció egész biztosan. Pl: a videófelvételre vonatkozó felbontási beállítsok, az optikai kereső automatikája stb.
Ismert hibajelenség ez, vagy én szaladtam bele valami cumiba? (Google nem igazán adott erre vonatkozó infót.)
Elvileg a legújabb (1.2) firmware van rajta, de mindenképp megpróbálom frissíteni miután feltöltöttem az aksit. -
x64
aktív tag
Szisztok!
Erdeklodni szeretnek, hogy szerintetek egy hasznalt Olympus M.Zuiko Digital 17mm f/1.8-nek 5 honap garival, hibatlan, karcmentes allapotban mi a realis ara (uj ara 150k)?
koszi! -
eeXaa
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Proxmox VE
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Linux kezdőknek
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Dell Latitude 3510 15,6", i5 10210U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- AKCIÓ! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 650W
- Új és régi konzolok Okosítása és Szoftveres szintű javítása - Már 12.52 FW-s PS4-ek is!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, nekem GM5-ot valtott most le, sajnos dupla suly lett igy, meg tesztelem elesben.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Most lehet, hogy ezt beáldozták a sebesség oltárán, az a +15% adat, amit fel kell dolgozni visszaveheti a sorozatok sebességét. Az E-M1mII-t pedig erősen erre hegyezték ki.

csupán mert nem oly-val készültek

)