- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Kisgépkezelő
üzenetére
Ugyanez, csak FX-el. Érezhetően lomhább az 5600X-től, de napi teendőkre, átlagosan bármire elég. Régi játékokat nyúzok rajta, igen, kevesebb FPS több lagg ha nem használjak ki a procit de nekem valamiért hangulatosabb így. DDR3 ramok tömkelege van nálam, szóval utánpótlás is van. Ahhoz képest hogy 2012-ben sem volt nagyágyú a Vishera, nagyon jól bírja a feladatokat, a maga módján természetesen, de ezt eltudom mondani a 3770-emről is. (Bocsánat az esetleges OFF-ért, így tudtam kapcsolódni AM3(+) révén
) -
Kisgépkezelő
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Vagdoss be valami valami kartont 1 centis közökkel, aztán tűzködd őket abba!
Amúgy úgy megihletett az írás, hogy feltámasztottam, sőt kicsit ki is pofoztam a régi AM3 konfigomat. Szereztem bele bagóért egy Phenom II X6 1100T-t meg a notimból átpakoltam? 16Giga ramot. Utána jó fél órán át b...sztattam a biost, hogy miért csak 8-at lát (elvileg annyi a max támogatott), mire rájöttem, hogy azért mert még mindig az asztalon van a 2x8 a gépben meg csak 2x4.

Egyébként amíg nem kezdem nagyon nyúzni, addig alig tűnik fel a külömbség az 1100T meg a rendes gépemben lévő 5600x közt. -
Jó lenne vennem ilyen tartókat mert ömleszve vannak a ramok és bizony előfordul hogy karcolódnak vagy rosszabb esetben törik is le róluk alkatrész. Ahogy néztem magas bordás ramokhoz nem jó azaz a fedele nem menne rá teljesen, csak oemhez. Bár fedél nélkül is menő valóban.
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
500Ft/db áron volt ennyi mennyiségben, az a helyzet hogy van itthon nagyon sokféle de használtak és jobb lenne ha egyformát tudnék pakolni meg mivel ezek újak talán kevesebb hibával kell számolnom. Kései gyártású 1866-os low power biztosan megy 2133-on is standard feszen.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez a RAM tartó nagyon menő

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Biztos úgy érezted jó áron van, és lecsaptál. Ismerem az érzést.

-
Bevásároltam DDR3-ból is, bár lehet kissé többet mint kellene. Ezek 4GB low power 1866MHz ramok single rank. Nem nagy szám de 4x4GB már elegendő egy átlagos gépbe. Mondjuk amúgy is van még kb 5x ennyi más ramokból de ugye rambó sosem elég!

-
KROK640
nagyúr
válasz
Dauerstage
üzenetére
Ez a legjobb döntés

-
Dauerstage
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Azt hiszem, megtartom a jelenlegi Am4-et és beszerzek egy ilyen X99 platformot, ugyanezekkel az alkatrészekkel(hűtés/hdd/ssd/ház/táp) és meglesem a különbséget(még Pentium idején elhagytam a kékeket, volt hogy visszacsatlakoztam egy tesztre(1366 dual Xeon)). Aztán lehet életem első cikke lesz belőle 😅. Videót már készítettem annó az AM3+ lapokról(felső közép vs alap mobo, hogy az alap userek mit vesznek észre(spoiler: semmit)).
Aztán majd látjuk. Annó a fogyasztások miatt használtam kiberhelt laptop mobo-t a műhelyben(phenom idővonal).
-
válasz
Dauerstage
üzenetére
Amire neked kell arra pont az x99 best buy annyiért. 2696v3 vagy 2696v4 is tud még ddr3-at de ramot 4 csatornára kellene de ez függ attól hogy mennyit használnak ki a progijaid.
Nálam QTJ1 szerver, két vintage story szerver fut rajta de az extrém módon jól optimalizált és így megy 30w alatt de ez drágább mint az x99. -
válasz
Dauerstage
üzenetére
Én a helyedben inkább vennék egy erősebb AM4-es processzort.
8 magos ZEN+ processzort láttam aprón 20 alatt.
-
Dauerstage
tag
Namost. Nekem egy 2200g futtat 120+ nem írom le mit(ja de NC.re), mellé megy 3 online ARK server és ez az itthoni Home server is amin filmet/sorozatot nézünk(b.sza meg az összes platform). Emellett szoktam néha LOL-ozni(mikor nincs kedvem bekapcsolni a játékgépet).
Ha ez bírja, akkor egy Xeon(4770), furcsa lenne ha nem hozná egy r3 szintjét.
Ezt csak a tapasztalat miatt írom, nem haragszom az AMD-re(egy kicsit mégis PRO szériás brand gépek), sem másra. Win11 pro 64bit(a leg optimalizáltabb rendszer) alatt. Most mégis szemezgetek az Alin található X99 lapokkal.
Szerintem! Szerintem!
Mert nekem is van ismerősöm aki i3 4th gen-ről váltott Xeon-ra a "noszogatásomnak" köszönhetően. (Alap user, nem hc gamer(WOT)).
Az ő elmondása szerint, minden sokkal gyorsabb mint előtte. Most viszont én kérnék véleményt, miszerint megérős lehet a jelenlegi AM4-et lecserélni X99 ddr3-ra? Mivel a lap 20-eft cpu-val(így biztos elkel) 2*8gb Patriot Viper Steel 3200/c16(~25k). Ennek a feléből hoznám össze Xeon, X99mobo, 2*8gb(Ecc) kombót ugyanerre a feladatra. Jól érzem hogy most kell visszalépni?
-
KROK640
nagyúr
válasz
c64fanhun
üzenetére
Nekem is nagyon hasonló az elképzelés, picit más hardverekkel. I3 4170 amit valami I7 4770 körüli CPU-ra cserélnék vagy nem*. RAMból 4×4GB DDR3 kerül bele, VGAból pedig van hozzá a GTX960 2GB helyett egy RX 570 8GB, valamint 120GB SSD és 1TB HDD.
* tekintve, hogy nekem ez abszolút Win 7 retro gép, lehet, hogy a CPU-t nem is cserélem, mert a korszak játékai bőven elvannak 2C4T-n, ellenben kell nekik a jó magas órajel (3700MHZ). Érdekes lenne ezt egyszer kimérni, hogy mondjuk egy I7 4770-nek megfelelő Xeonhozhoz képest milyen különbségek vannak játékokban. De gyanítom legtöbb akkori játék maximum a nagyobb cache-ből profitálna, nem a plusz magokból. (pláne, hogy gyakorlatilag offline gép, tehát az sincs, hogy de fut a torrent, messenger, discord, youtube a háttérben)
-
-
c64fanhun
tag
A régi családi gépet megörököltem, 4gen i3 volt benne, 8gb ddr3 és egy rx 570 4gb, gondoltam jó lehet nekem de kicsit mókoljuk meg. 4770 vagy 4790-et akartam de sajnáltam a pénzt, így túrtam a netet és aliexpressen találtam 6 ezer pénzért egy xeon 1270v3 procit. Ez majdnem ugyan az mint a 4770, igp nélkül. A gpu cserélődött egy rx 580 8gb-ra.
Cachyos-t használok, és a legtöbb játék ami érdekel az nekem tökéletes fullhd-ban
Nem vagyok hardcora gamer így egyelőre elég nekem. Tervben van 24 gb ram, hisz nem lenne túl nagy befektetés! -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez ahogy elnézem kb olyan I5 11400(F) szint lehet. 6C12T, 12MB cache. 2700MHZ-es órajel, 4400-as turbo. Talán kicsit lentebbi mert a 11400 újabb.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Kimaradt a lstából az Asus B150 Pro Gaming D3.
-
Én iGPU+dGPU és passthrough okán intelezem (idle fogyasztásban kábé 20 watt megtakarítást jelent, ha nem a dgpu hajtja meg a monitort, plusz éppen tesztelgetek egy Sapphire Gpro x080-at, amin nincs is kimenet), mivel AM4 oldalon, ha iGPU kell, akkor rendesen ki van herélve a processzor (cache, pcie támogatás).
A Xeon meg jó lenne szerverbe, ha nem enne arcpirítóan sokat (utoljára z420-am volt, v1-2-es Xeonnal, ott 70 watt környéki idle fogyasztás volt, míg a mostani Lenovo P330 i7-8700-zal és két lemezzel eszik 23-mat), de gondolom, hogy még a modernek sem feltétlen takarékosak.
Egyébként meg az árakhoz csak felütöttem a hardveraprót, ebből sikerült kitalálni azt, amit írtam, nyilván a mák szerepet játszik a beszerzésben, de ez ugyanúgy vonatkozik bármelyik platfromra.
-
Itteni fórumtárs sikeres coffeetime modja (itx lap ddr4 mobil xeon)

Ez retail nem ES de Bga1440 adapteres, TDP állítható, max szorzó 44. (ezt gondolom coffeetime sync cores patchel tudja is all core)
Ez sem rossz proci ha van olcsón alin. Eléggé hullámzó hogy mi érhető el. -
erer1000
őstag
válasz
Dauerstage
üzenetére
A 16GB ott registered ram. Azt ne tegye be sehova ami nem szerver
-
KROK640
nagyúr
Szerintem ez a project egy érdekesség, napira én sem biztos, hogy örülnék már egy I7 Haswellen lenni.
Az I7 7700-ast meg a I3 10100F is megfogja, csak éppen fele fogyasztásból, és ugye az I7 7700 már nagyon messze lehagyja a I7 4790-t és társait, vagyis CPUban esélyesen gyengébb lesz a project. (Xeonoknál nem tudom, biztos van olyan ami megelőzi az I3 10100F-et, talán még az I3 12100F-et is, csak épp napira sokkal szarabb használni a magasabb fogyazstás meg a sok alacsony órajeles mag miatt).Olcsó budget gépnek én évek óta a 10100/10400 + DDR4 kombót ajánlom, kicsit drágábban mehet a 12100/14100 ha valaki Intelhez ragaszkodik, de ezen a szinten már van AMDből is ajánlani való. Ott ami mostanában hátrány volt, hogy az AM4 már nagyon kifutó, az AM5 meg DDR5 only.
-
Jogos felvetések.
Egy ilyen projekt megtérülése valóban érdekes lehet.
Az utóbbi egy-két napban én is ezt számolgattam és kissé lelohadt a kezdeti nagy lelkesedés.
Engem mondjuk a nagyvad, a QJT1 érdekel, így aköré építkeznék.Lássuk:
A proci tiszta sor, kb. 30 ezer körül kapható postával vámmal, áfával.
A projekt kísérleti jellegge miatt DDR3-ban gondolkodnék, bár még itt-ott ki lehet fogni 2*8GB DDR4-et 30 ezer körül aprón. (Ennek az is lenne a jótékony hatása, hogy normális VRM-mel szerelt DDR4-es LGA1151-es lapból sokkal nagyobb a használt választék már 15-20 körül is.) Na most részemről az a baj, hogy amik parlagon hevernek itthon DDR3-as moduljaim, azok mindegyike 1600-as 1,5V-os. (Fentebb megtárgyaltuk a lehetőségeket: Eszerint a) lehetne esetleg kísérleteznem ezekkel, mennyit tudok megtartani a teljesítményükből a proci számára hosszútávon biztonságos feszültségre letekerésül mellett, b) kész megoldást vesz az ember DDR3L RAM-ok "személyében", ebből 2*8 GB 12-15 ezer körül mozog használtan, ebből 32 GB az nyilván dupla ennyi.)
Nekem kell még alaplap. És akkor itt jön a már fentebb érintett dilemma: kicsit is normálisabb VRM-mel, amin még borda is van, nem talál az ember DDR-as 2152-es lapot 27 ezer alatt és ezt is külföldről kell rendelni. Tehát összességében még így is olcsóbb DDR3-mal, de ha az ember elfogadja, hogy csak 16 GB-tal operál, akkor már figyelembe véve az alaplapok árát, elég szűk a különbség a DDR3-as megoldás javára.Ennek ellenére még most is rág kicsit a - az ebben az esetben témától idegen, de Hifista körökben ismert -"Hifibogár". Egyelőre legyek túl a két 4980HQ beüzemelésén, aztán közben hátha szembejön valami értelmes DDR3-as 1151-es lap jó áron.
Visszatérve az érvelésedre: valóban ki lehet fogni még most is itt aprón akár LGA1200-as vagy AM4-es vagy lejjebb menve LGA1151-es (fél)gépeket 16 GB memóriával jó áron. Így nulláról építkezve valóban egy-két nagyon kedvező csomagtól eltekintve ár-érték arányban nem igazán rúgnak labdába ezek a "torzszülött" megoldások.
Viszont pár dolgot érdemes talán kiemelni.
Egyrészt nyilván azoknak lehet ez érdekesebb, akik nem "zöldmezős beruházásként" vágnak neki, hanem van már némi alkatrészük hozzá.
Az idő múlása és a trendek alakulása itt döntő tényező. Most még ez a helyzet, amit írsz, de lehet, hogy hónapok, ne adj isten hetek múlva nem biztos, hogy lesz bármi újabb (fél)konfig memóriával apróról (ld. bányász-láz idején semmilyen 4+ GB VRAM-os VGÁ-t nem tudtál emberi áron kapni). A bolti memóriákkal már most se nagyon érdemes az ésszerűség keretein belül számolni, hiába lenne újonnan is a proci és az alaplap jó áron.
Ezen alternatívákról szóló írások tűnhetnek egyelőre inkább amolyan "geek érdekességeknek", azonban az idő előrehaladtával jó eséllyel egyre inkább válhatnak a kizárólagos reális lehetőségek lenyomatává.Az energiafogyasztás tényezőként felvetése jogos, de talán inkább a teljesítmény-fogyasztás mutatón keresztül érdekes. Egy mostani erős, de defaulton hagyott, nagyétvágyú pl. i7-i9, vagy egy nem visszafogott TDP-re beállított sokmagos Ryzen is tud annyit, ha nem többet beszipkázni, mint egy régi csúcsproci. Az természetesen kicsit sem elhanyagolható, hogy cserébe mennyivel több nyers erőt kap az ember.
Szerk:
Közben megelőztél az előző hsz-szel, de talán az általam leírtak is hozzátartoznak a teljes képhez. -
QTJ1 nálam megy 24/7 20-30w között a fullos lappal. Ezen megy az egyik játékszerverem.
Ez a proci megy DDR3-al is, viszont ha a 4gen haswellt nézzük akkor a mostani top 4980HQ eleve ugyan ezt tudja fogyasztásban. Terhelve meg úgy állítod be ahogy akarod, én fixen max 80-90w-ra raknám be.Az persze más ha valaki 4790K-t húz fel 4.5Ghz-re, érthető de az sem hiszem hogy 150w-nál többet enne. Gyárilag evett ez 100w körül ahogy emlékszem. De javítson ki valaki, őszinte leszek nem néztem.
4x4GB DDR3 újat kapsz kereken 4eft-ért plusz a posta [link] . 1866-os low power, nálam csak DDR3 van 60+db gyerek is azzal jengázik, értéke használtan régebben is a csoki kategória volt. Szóval 250ft/GB áron megy, ha többet veszel akkor 125Ft/GB szerintem ennél már nem lehet olcsóbbat. De ha valaki 8GB-osat akar az már drágább, a 16GB-os meg ritka (olyanom is van)
Szerintem számoljuk mi mennyibe van.
Nekem 10eft volt a hátlap nélküli Z97, igazából legyen 10eft egy lap most mindegy milyen mert van ezer féle.(most adtam el lap, i5, 8gb ramos gépet 10eft-ért)
Proci az sokféle lehet szintén. 25eft volt legutóbb a 4980HQ az nem olcsó valóban, de linkeltem már hogy ahol megy a cache ott Ryzen 3600 szintet hozza, ahol nem ott nem de ennyire nem mentem bele, annyi biztos hogy nem kell világmegváltást várni tőle de olcsó gépbe szerintem nem rosz.
Ramot linkeltem postával legyen 6eft a 16GB.
P106 10eft de legyen 15 postávalLegyen a legolcsóbb 10gen-es kínai procival 1151-es lappal:
Most rendeltem 15eft-ért Q170-es lapot, 24eft az olyan ami szintén 170-es chipset de DDR3-al aminek az árát írtam fent.
20eft a 6 magos 10gen (QTJ2)
Kell biost írni és dolgozni vele, egy órás munka vagy fél ha rutinból megy. -
Elég masszívan elment ez a történet retróba, ami mondjuk valahol érthető is, mivel sokkal inkább szól arról, hogy kísérletezgessünk, mint arról, hogy daily driver gépet építsen az ember.
Egyébként ami elég masszívan kimaradt, az a villanyszámla, ami, ha napi 12 órát be van kapcsolva a gép, amiből mondjuk 4-6 órát játszik is az ember, plusz magának kell fizetnie, akkor azért elég masszív különbség van egy 12th gen i3, illetve egy i7 Haswell, vagy éppen Skylake processzor között, viszont bekerülési árban kábé ugyanott tart az ember a megfelelő Z chipes lap + i7k cpu, illetve egy 12100 + H-s esetén.
Ram szempontból nincs markáns különbség 4x4GiB DDR3 1600 és ugyanennyi lassú DDR4 között, 2x8 giga esetében sem hiszem, hogy 5k-nál több lenne, de ez nyilván szerencsefüggő (ECC esetében talán kicsit másabb a helyzet, de a Xeon megeszi az ember gatyáját is, plusz az alacsony órajel okán játékra szuboptimális).
Összességében véve nem kerül sokkal többe egy 12th gen alapkonfig, mint egy olyan, amiben i7 4790k, vagy éppen 7700k van, viszont már a 12100 is bőven hozza az utóbbi teljesítményét, ráadásul némi pluszpénz segítségével belemegy a 12400f is, ami kábé tízgenig mindent megesz reggelire.
Nyilván, ha valaki mondjuk 30k-ból meg tud venni egy ilyen gépet, akkor tök jó, viszont a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy ezeket 100-120k környékéből árulják egy 1050TI-vel, vagy valami ilyesmivel, azon a szinten meg azért már bőven van modern alternatíva.
Egyébként GPU esetében Nvidia oldalról érdemes lenne megnézni teszten, hogy a P106 és barátai hogyan viselkednek, mikor elfogy a memória, mivel ott a pcie sávszél eléggé ki van herélve. (Az AMD-k meg lehet, hogy olcsóbbak, csak a fogyasztás ott is problémás lehet)
-
válasz
Dauerstage
üzenetére
Ez inkább szerverbe való ecc reg. Asztali gépbe mondjuk azért az E jelű még éppen használható lehet.
-
Dauerstage
tag
válasz
Intelligencs
üzenetére
https://hardverapro.hu/apro/ram_bazar_2gb_4gb_8gb_16gb_modulok_1r_2r_4r_500_db/friss.html
Itt van 8 illetve 16gb-os modul is.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én végleg maradok DDR3-on, fő kitemet illetve a tartalékot is eladtam már.
Kár, hogy előbb nem találtam meg ezeket a kínai DDR3-as lapokat mert akkor inkább egy ilyenbe invesztáltam volna.Jó lapnak néz ki ez is, csak ugye mint írtad is ez DDR4. Tuningot meg le lehet tudni a memóriával, valamennyit az is hoz.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Vannak rá példák de nem tömegesen. Viszont amit írtam szerintem könnyen teljesíthető. Őszinte leszek, ha drága új (15eft+) prociról van szó (qtj1/2) akkor inkább legyen gyengébb ram kicsivel. Olcsónál vagy ilyen i3-i5 nem érdekelne.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Saját vagy mások tapasztalata alapján vagy a fentebbi hozzászólásból kiindulva amolyan elővigyázatossági intézkedésként javaslod ezt?
Mindenesetre örülök, hogy előkerült ez a kérdés, mert ha tegnapi ismereteim szerint belevágtam volna, akkor teljes nyugalommal az 1600-as CL9-es magasbordás Vengeance-ekkel terveztem, azok meg nyilván ilyen feszes időzítések mellett 1,5-ön mennek. Aztán ha lazít rajta az ember, talán a feszültséget is lehetne csökkenteni rajtuk büntetés nélkül. -
válasz
Solicidium
üzenetére
Veszel kései ramokat (gyártási dátum) vagy eleve 1866-osokat és 1.4-1.375v-on használod 1600-on. (ezt szokták tudni)
Ddr4-et is használtunk 1.4-1.5v-al is modernebb gépben. (samsung bdie ilyen) -
válasz
Solicidium
üzenetére
És hogy csavarjak rajta egyet: vajon ezek a megpatkolt laptop-procik ugyanúgy viselkednek etéren vagy netalán érzékenyebbek-e?
Majd megnézem, amit találtam videót, ahol B150-es lapban DDR3-at hajt a készítő egy QTJ1 társaságában, mi a helyzet. Bár hosszú távon lenne az érdekes, mert ha jól sejtem - kiindulván az LGA1150 procik vs 1,65-ös RAM-ok sztoriból - ez a "memória-túlfesz" nem azonnal ölő méreg.
Egyébként mintha a feltöltő 1866-on használná a memóriát, az meg szinte biztosan nem 1,35V-ot jelent. -
válasz
Intelligencs
üzenetére
Biztos, hogy a 1,5V megsüti hosszútávon az IMC-t illetve a CPU-t és így tényleg csak 1,35-ös DDR3L-lel működik a dolog? Nagyon nem néztem utána még, pedig én is gondolkodom egy ilyen rendszerben, de például a Wikin ezt találtam:
"Intel officially states[9][10] that Skylake's and Kaby Lake's integrated memory controllers (IMC) support DDR3L memory modules only rated at 1.35 V and DDR4 at 1.2 V, which led to the speculation that higher voltages of DDR3 modules could damage or destroy the IMC and processor.[11] Meanwhile, ASRock, Gigabyte, and Asus guarantee that their Skylake and Kaby Lake DDR3 motherboards support DDR3 modules rated at 1.5 and 1.65V."
Valaki ezt meg tudja erősíteni vagy cáfolni? -
Tim82
félisten
Utolsó asztali gépem egy HP Elite 8300 SFF, amit jó pár éve nem használtam. Most eldöntöttem, hogy leporolom, kap egy kis fejlesztést meglévő alkatrészekből: kap 4x8 GB DDR3 RAM-ot, egy Xeon E3-1245 v2-t, egy low profile Quadro K1200-at. Háttértárnak meg elég egy 256 GB-os SATA SSD + 1 TB-os noti HDD.
Aztán szembe jött velem ez az útmutató a 8300 BIOS moddolásáról, ami után NVMe SSD-ről is fog tudni boot-olni, úgyhogy a SATA SSD le lesz cserélve NVMe-re.
Linuxszal egy darabig még elég lesz.
Vannak erősebb notebook-jaim már, az igaz: talán mind a Fujitsu Celsius H770, mind a Lenovo Thinkpad L15 G1a (Ryzen 4650u), mind a Thinkpad T14s G2i (i7-1165G) erősebb mind CPU-ban, mind videóban.
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
Parancsolj, ez L-es.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Felkeltetted a kíváncsiságomat, hogy esetleg egy ilyenből lehetne olcsó, de használható konfigot építeni. Most utánanéztem, 6. vagy 7. generációs Intel procival lehet használni, ami egész jó. A probléma számomra, hogy ezekbe már DDR3L kell az Intel ajánlása szerint az 1.35V feszültség miatt. Olyanból most konkrétan az aprón nem is találtam 4GB-nál nagyobb modult, árukeresőn meg 25 ezer forint körül van 1db 8 gigás, az meg már 50 ezer 16 giga esetén. Annál kevesebbért már DDR4-et is lehet venni, és DDR4-gyel még 14. generációs Intelt is lehet használni. Szóval olcsón használható gépet ebből már nem tudnék építeni.
-
válasz
Csupingo
üzenetére
Igen, bennem is megfordult az, hogy bármi jó végülis, a hátlapot úgyis le tudom venni. Aztán valahol olvastam, hogy létezik olyan VGA, ami a hátlap nélkül nem összerakható. Aztán nem tudom, tényleg előfordulhat-e ilyen, amiket idáig pasztázás miatt szétszedtem, ott egyiknél sem lett volna ebből probléma...
Mindenesetre egy Sapphire Pulse RX6700XT koppra befér, bár a 2 slotosnál vastagabb hűtéssel pont befeszül RAM fülek és az USB3 előlapi kivezetéshez szolgáló tüskesorra rádugott standard, házakhoz adott USB3 vezetőkábel közé.
Tehát mondhatni, az USB3 is igencsak "jó" helyre került a lapon, szép munka MSI. Hiába az egyik kedvelt márkám, de ezek igencsak amatőr hibának tűnnek egyszerű felhasználóként. -
Csupingo
veterán
válasz
Solicidium
üzenetére
Hahhh!
Dettó ez volt nekem is, msi B85M-G43 lappal és gigabyte gtx 960 wf2-es vga-val. A boltból hazavitt új kártyáról kapásból szedhettem le a hátlapot, mert nem akart elférni. Ezt leszámítva, szerintem a hátlap nélküli kártyák kb. mind elférnek. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az alábbi DDR3-mal működő LGA1151-es lapokat találtam:
Gigabyte GA-B150M-D3H DDR3 Micro ATX
Asus Z170-P D3 ATX
ASRock Z170 Pro4/D3 ATX
Gigabyte GA-Z170-HD3 DDR3 ATX
Gigabyte GA-B150M-HD3 DDR3 Micro ATX
Asus Z170M-E D3 Micro ATX
Asus H170-PLUS D3 ATX
ASRock H110M-DVS/D3 Micro ATX
Asus B150M-A D3 Micro ATX
Gigabyte GA-B150M-D2V DDR3 Micro ATX
Asus H170I-PLUS D3 Mini ITX
ASRock Z170 Gaming K4/D3 ATX
Asus B150M-PLUS D3 Micro ATX
Asus H110I-PLUS D3/CSM Mini ITX
Asus H110M-K D3 Micro ATX
ASRock B150M Pro4/D3 Micro ATX
Gigabyte GA-H170M-D3H DDR3 Micro ATX
Asus H110M-D D3 Micro ATX
Asus H170M-E D3 Micro ATX
ASRock B150M-HDV/D3 Micro ATX
Gigabyte GA-H110M-H DDR3 Micro ATX
ASRock B150M Pro4S/D3 Micro ATX
MSI B150M BAZOOKA D3 Micro ATX
Gigabyte GA-H170-HD3 DDR3 ATX
Asus H110M-C D3 Micro ATX
ASRock H110M-HDV/D3 Micro ATX
Gigabyte GA-H110M-S2PV DDR3 (rev. 1.0) Micro ATX
ASRock H170 Pro4/D3 ATX
Asus H110M-A D3 Micro ATX
Gigabyte GA-B150M-DS3H DDR3 Micro ATX
Asus B150-PRO D3 ATX
Asus B150M-K D3 Micro ATX
ASRock Fatal1ty B150 Gaming K4/D3
ASRock B150 Pro4/D3 ATX
Asus B150M-C D3 Micro ATX
Asus B150-PLUS D3 ATX
ASRock Fatal1ty H170 Performance/D3 ATX
ECS H110M-C3D (1.0) Micro ATX
Asus H110M-E D3 Micro ATX
Biostar Gaming Z170T ATX -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
QTJ2 lett a választott proci és készül a következő projekt.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Most rendeltem próbának egy Asus Q170M-C lapot aliról, bár ez DDR4-es viszont ahogy olvastam kezel Xeon procit szimpla mikrokód hozzáadással és a bios is socketes, nem kell vacakolni a csipesszel. Ára egész jó 16eft áfával szállítással.
VRM az hurka de nem is lesz ezen OC. Valami egyszerű Xeon megy majd bele, még nem döntöttem el. Legolcsóbb az a 6/7gen i7-esnek megfelelő xeon de jobb lenne valami ES mobil max 10eft-ig még nem döntöttem el.
Szóval Xeon szimpla mikrokód hozzáadásával vagy mobil xeon coffeetimeal 8-9-genest. -
scdlsc
senior tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
13 év után a Windows-t is hekkelnem kell majd rá.
Egy Haswell procis gép simán elég lehetne ma is mindenre. Most már csak azért is életben tartom. Kiváncsi vagyok meddig húzom majd vele.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Na ez jobb vételnek néz ki, és még egy árban is van a másik lappal. Kettő közül választanom kéne inkább maradnék ennél a H170-nél.
-
Atya isten régen mennyit foglalkoztam én is ezzel az egész Hackintosh témával, órákat sőt napokat eltököltem vele mire jó lett.
Lassan 7 éve került is ki róla egy cikkem, ennyire rá voltam kattanva az egészre. Sajnos mára ez hiányos illetve teljesen elavult, ahogy olvasgattam már teljesen máshogy kivitelezhető az egész. Én 775-ös platformon kívül másra nem is próbáltam, ma meg már úgy vagyok vele, hogy elengedtem a dolgot mert érdemi hasznos nem lenne belőle. Max ha megint régi iPhone-okat akarnék Jailbreak-elni vagy hasonlók.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hozzáteszem az Asus maximus sem hibátlan. Eleve 1.5v-ra lőtte be a procit amit ha nem veszek észre idővel degradálná. A ramokat sem lőtte be normálisan, a memok gomb is csak 2133-on ment. Az előző MSI Z170-essel meg simán ment 3200-on a ram és nem feszelt szét semmit.
Szóval a felsőpolcosnál meg utána kell állítani mindennek mert extrém értékeket lő be az auto fesszel csak azért mert feltételezi hogy tuningolom és degradáció sem érdekes mert úgyis cserélem a procit pár év múlva. Mocsok egy dolog de ez van. Ettől függetlenül jó lap de nem egyszerű usernek csak aki ért hozzá. De fenttartom azt hogy ha találok megint maximust akkor azt veszem.
1150-esből is a Z97-est vettem meg mert éppen az volt 10eft-ért.
Aliról a H170M-E D3 szerintem nem rossz (Asus oem lap)Alternatíva lehet még az X99-es kínai mert ECC reg lehet még olcsó meg abból is van DDR3/4 lap vegyesen. Azokkal nem volt gondom, adtam vettem vagy 20-at.
-
Akkor inkább H170M-E D3 ami alin is van, bios chip kiszedhető ch341a hoz, mod meg 10 perc alatt megvan. Igaz ez 24eft.
Solicidium
Sokan nem mernek moddolni.
A gyárilag moddolt lényege hogy a foglalat is készen van 6-7-8-9-re míg a brandeknél csak pár proci meg moddolatlanul meg a kínai adapteres procik.
VRM hűtésről annyit hogy az bizony limitálja a lehetőségeket.
Procikból az adapteres notiprociknak nem kell nagy VRM, persze ha a 8 magosnál 100+w limit felett már kevés egy átlag H110 lap gyenge VRM-je is (ami hasonló mint ezeknek a kínai csodáknak)Én is megvettem a modra Asus Maximus Ranger-t Z170-est mert éppen volt 20eft-ért és most is azt venném inkább.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Miben rejlik az előnye az általad fentebb felsorolt "brand" LGA1151 lapokhoz képest?
Azon kívül, hogy ez új és nem kell vadászni valami piactéren. Natív, coffeetime mod nélkül is elérhető core i 8, 9 és 10 gen támogatás? Vagy van esetleg más is, amit nem veszek észre?
Egyébként nagyon imponálók ezek a kínai lapok (pl. x79, de főleg x99-esek is, (Köszi mindenkinek az ezen témájú logoutos írásokért!)), mivel szétfeszítik vagy legalábbis maximálisan kitöltik az adott generáció lehetőségeit, azonban szinte mindegyikben látok valami gyenge pontot (pl. kevés számú RAM-, bővítőkártya-, SATA-hely, stb., VRM hűtés hiánya, bár ez mókolással orvosolható, vagy ha van az éppenséggel valami kis pörgettyűvel van megtámogatva (ugye-ugye x470 chipset, khm...), karcsú hátlapi kivezetés felhozatal és akkor még az általam nem ismert esetleges gyermekbetegségekről, supportról nem is beszélve).Az utóbbi évek tapasztalatai alapján mindig megbántam, hogy nem valami felsőbb polcos alaplapot vettem, - még ha az ár-érték arányban gyenge opció is lett volna, főleg LGA1150 fronton - mert valami apróság mindig borsot tört az orrom alá később és akkor még a magasabb kategóriás alaplap vizuális "kielégülést" okozó élményéről nem is esett szó (mondom ezt úgy, hogy sima lemez falú a házam, így nem is látom egyébként
)
Elrettentésképpen álljon itt az egyébként céljanak megfelelően nagy műgonddal kiválasztott, most is használt MSI B85M-E45 alaplapom elrettentő példaként.
Köszönhetően a remek RAM-slot és az egyetlen Pci-e 16x slot igencsak közeli együttállásának, a NYÁK síkjától 4,5 mm-nél feljebb nyújtózkodó hátlappal bíró VGÁ-k nem férnek be. Így pl. az AMD házatáján köztudottan - nagyrészt - kiemelkedő hűtési megoldásokat felvonultató XFX-től származó kártyák nagy része kiesik. Most, hogy videókártyát kerestem a konfigba, szegény eladókkal lemérettem, be fog-e férni az adott videokártya hátlapja a gépbe és mit ne mondjak, nem az első, de nem is a második lett jó emiatt...
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hát én is jopbban szeretem a 4 slotot, de úgy tűnik ez egy nagyon belépős lap, a DDR3 is erre utal
-
scdlsc
senior tag
Nem, ez egy 2013-ban összerakott 4. generációs i5-ös procival rendelkező PC, amin még a MacOS is fut. (FYI: 2019-es Mac Pro nem létezik 4 magos i5-ös procival és DDR3-as memóriával.) FullHD-ban minden játékhoz jó és még munkára is alkalmas. Nem tudom mennyit most egy ilyen gép, de nem hiszem hogy vészes összeg lenne. VGA-ból mehet bele olcsóbb. Anno amikor egy GTX970 volt benne, akkor a The Divisiont azzal toltam WQHD felbontásban. De anno a Bioshock trilógiát is ezen a gépen toltam végig ráadásul OS X alatt.
-
-
-
slaci007
senior tag
Üdv
Egy kinai lap ddr3-hoz,sokfajta 1151-es procit megeszik [link] gyári bios-sal.
6,7,8,9 gen +xeon procik v5,v6 és E-2100. -
scdlsc
senior tag
Jut eszembe. Days Gone is tökéletesen futott.
-
scdlsc
senior tag
Nálam az alábbi gép fut 2013 óta. Eredetileg 2x8 GB Geil Evo Leggera volt benne, aztán home office miatt kiegészítettem 32-re 2x8 GB Hikvisionnel. Kezdetektől fogva Windows és MacOS (akkor még OS X) dual boot. Egy G5-ös Mac Pro házába van beleépítve. Még az optikai meghajtó is működik. Nyitom-csukom Apple billentyűzetről. Windows-t csak játékra használom.
Silen Hill 2 remake, Silent Hill f amit játszottam rajta új játékok közül. A Silent Hill f-et azért vettem vissza 60-ról 30 fps-re, mert hangos volt a hűtés. 32-es WQHD monitoron játszottam velük Full HD felbontással. Nekem tökéletesen megfelelt.
-
"RAM gondolatok: Mennyi a minimum?"
Az összes! Minél több. Nincs olyan, hogy elég.
Most fognak sokat értni a DDR1 600-as Vitestáim.
-
Silenzio
addikt
2x8 MB EDO RAM, oszt' csók.
-
bossbob
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az nem rossz!
Nekem is volt már több Haswell proci a kezem alatt és változó melyik hogy melegedett. Volt amelyik alapjáraton 55-60 fokokat produkált, meg olyan is amelyik 35-öt, ugyanazzal a hűtővel és mi egyébbel. Nyilván amelyik hűvös volt azt én sem deliddeltem, de a melegedősök nagyon megköszönik a friss pasztát. -
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Nekem tetszik, mi OBS lapból oldottuk meg korábban
-
Pont most vittek el egy gépet játékra:
Giga H81-HD3 lap
2x8GB 1600-as DDR3 (egyik ECC másik sima)
i7 4790 (nem K) gyári rézmagos hűtővel
Sapphire Rx570 Nitro 4GB
meg hozták hozzá az SSD-ket 256+128 és 1TB HDD
500w-os Zalman táp.
Noname ATX gépház bár ezzel volt baj mert kellett faragni hogy minden beleférjen.Amire kell játékokat kiszolgál bőven, stabil. Mivel nem K proci ezért nem is igazán melegszik, elvan a gyári hűtővel is. Furcsa de még delidelve sem volt azaz a gyári pasztás a kupak alatt mégsincs vele probléma.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Sajnos én sem tudom, mindenesetre érdekes.
Jó nekem így is ahogy van, többet szerintem nem érdemes rákölteni. Jelenleg 1600 Cl9-en mennek a ramok, jó lesz ez így is. -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ha a procinak van 42-es szorzója akkor lehez hajtani all core módon annyival. Ram órajelét nem tudom de eleve speckó eset mert a mobil procik kevésbé zártak. Nem biztos hogy biosból, lehet throtlesoppal vagy quickcpuval emelte meg.
-
KoryHu
senior tag
Pedig igazi ritkaság.
Most 4.3 Ghz-en turbon megy, ha kell, AVX - 2 alatt külön állítható ezen a lapon, ott csak 4, mert az jobban melegíti. Zalman 140 mm-es ventis csendes házban alig 65 fok terhelés alatt is, játék alatt 60 se sokszor.Ami hiányzik még nekem belőle, az az NVME csatlakozó kihasználása, akkor lenne kimaxolva (sima SATA-t használok, igaz Intel szerver SSD-k).
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hát találtam egy HWBot eredményt ahol ugyanazt a H97-es lapot használja ami nekem van csak i7-5700HQ-val ami húzva van és a memória is 2200-on megy, elvileg. Természetesen rendes CPU-Z képmentéssel ez nincs igazolva plusz a CPU-Z valid oldalon sem látszik, szóval nem tudom.
Illetve az is kérdéses számomra, hogy emelte a szorzót amikor ez elvileg egy lock-olt proci ? Vetődnek fel bennem a kérdések rendesen.
-
KoryHu
senior tag
Akkor én egy éve jól jártam 32 GB Quad channel Kit HyperX 3200 CL15 DDR4, i7-6900K, plusz MSI Godlike Gaming alaplap 85-ért.
többi alkatrész meg megvolt már itthon. -
KROK640
nagyúr
Az egyik gépembe 40K-ért vettem 16GB DDR4-et. Két évvel rá 21 ezerért kapott még +16GB RAMot. Rá alig 1 évvel 21 ezer ft-ból 32GB RAMot tudtam volna bele venni. (mostmeg ugye elszálltak a RAM árak) Ez ilyen...
Ilyenkor mindig úgy gondolkodok, hogy azt fizetem meg, hogy nekem előbb van, meg akkor mikor ér valamit. Anno a GeForce 3-asomért képes voltam kifizetni 30 ezer ft-ot, sőt előtte 3 évvel (amikor még több pénz volt az) a TNT1-esemért is képes voltam kifizetni 30 ezret. Ma a leggayibb irodai CPU integrált VGAja is hozza a GeForce 3 erejét. De az került 30 ezrembe, hogy akkor amikor mindenhez elég volt ez a teljesítmény, akkor volt nekem.
Volt olyan eset, mikor én és haverom ugyanolyan VGA-t vettünk. Én vettem 100 ezerért, ő egy évvel később 70 ezerért. Tudtam, hogy nekem az a 30 ezer ft felár hozzá képest az volt, hogy de én egy évvel hamarabb(/többet) játszottam max grafikán a játékokkal.2×8GB Ballistix Sport meg 11K-ért nem volt drága, pláne, hogy gondolom időben sokkal korábban vetted.
Manapság, mióta vannak a különféle krízisek (VGA krízisek, most a RAM és lassan mindené) meg pláne jó befektetés tud lenni az ilyesmi. Sajnos ma máűr az sem alapvetés, hogy attól, hogy egy hardver 1-2-3 éve megjelent alacsonyabb lesz az ára, sőt, simán lehet a megjelenéskorinál is magasabb az ára
(pl most RTX 5060 Ti 16GB) -
Szirtimorc
senior tag
#66 Intelligencs
Kis horgásztanya-nyaraló
, barátnőmmel meg néha anyukám használjuk. Egy darabig tök "meztelen" volt, még magamtól is féltettem, akkor került rá ez. A gép előző háza egy Supermicro WS ház volt, annak már új lakója van (utána ment a nyaralóba), de hát fentről lehet nagyot bukni. Abból dolgoztam, amit találtam. Oda meg még illik is. Szellőzési gond nem lesz. Egész jó megy még, netre elég (E3-1225 v3 Xeon van benne).
Van ottani szponzorált cica, de ő nem jön be. A terítőt még a nagymamám csinálta valamikor hetvenes években
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Szirtimorc
üzenetére
A Terítő/ szőnyeg? mindent visz, nagyon balkán.
-
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Neeeeeeeeeeeee...
Nagyon király! Mondjuk kicsit veszélyben érezném így a konfigot, hogy valami külső behatás éri. Macska / kutya / kisgyerek, felboruló víz, bármi. De kétségtelenül imponálóan minimalista.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
Intelligencs
üzenetére
Ez az igazi homemade gány ( a család nem tűrt meg nagyobb házat):
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ecc nem érdekes nem veszi figyelembe. 4 modul minimálisan számít tuningnál. Annyi hogy lga1150 haswellnél van egy bug 2400 felett visszaesik a ram írás.
Az lehet hogy csak z lap megy 1600 felett sima procival de kínai es procival meg lehet esélye. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Köszi az infókat.
Az a baj, hogy ahogy olvastam H97-en esélytelen 1600 főle menni, ez nem tudom igaz-e. Illetve azt se tudom, hogy ennél a platformnál számít-e a 2 vs 4 modul (egyedül a Ryzen van meg, hogy ott jobb csak kettő). Plusz ugye van köztük egy kakukktojás ami ECC-s, viszont a chippek egyeznek. -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Hynix BFR ráadásul low voltage, 1.5v--on 1833 menne, kis fesszel meg 2133+-on is. Egész jó!
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
Az utasításkészleteknél egyébként valóban létezik emuláció / fallback, ha valami hiányzik, és ez bizonyos szintig működik is. Sok esetben a fordító vagy a runtime megoldja, hogy régebbi utasításokra bontsa le a műveleteket, csak nyilván lassabban.
Nem mentem bele nagyon mélyen, de simán el tudom képzelni, hogy egy csomó modernebb utasítás hiányzik még egy Sandy Bridge-ből, csak azoknál van alternatív kódút, míg AVX2-nél már nincs mindig ilyen fallback, vagy a fejlesztők egyszerűen nem tartják fenn, mert túl nagy lenne a karbantartási költség.
Ilyenkor nem teljesítményprobléma van, hanem kompatibilitási: ha nincs meg az adott utasítás, és nincs rá emulált vagy alternatív kódút, akkor a program egyszerűen nem indul el vagy hibával elszáll, rosszabb esetben menet közben jelentkezik. -
Na akkor jövök én, mezei 1600-as SK Hynix ramokat vettem 8k-ért szóval nem csináltál olyan rossz vételt.
Memória téren ki is maxoltam a konfigot, illetve ha úgy nézzük procin is.
Nekem is M.2-ről bootol a Windows mert van egy foglalat, viszont van bent még pluszban egy átalakítóval x1-en. Ennyibe jobb lett volna a H97M-Plus az E (nekem ez van) verzió helyett mert azon van egy PCIe x4-es foglalat. Persze már írtam, hogy ezek amúgy sebesség ügyileg nincsenek kihasználva (boot ssd egy P3 Plus
). -
Na, már nem tudom szerkeszteni az előző hozzászólásomat. Szóval még annyit akartam hozzátenni, hogy a cikked tök érdekes volt, és az AVX-es utasításkészletes dologról nem is tudtam, fogalmam sem volt erről. Hogy egy Sandy Bridge-en nem fut egy játék, mert hiányzik belőle az AVX2... ez tényleg meglepett. Azt gondolnám egy régebbi processzor azért nem alkalmas valamire, mert mondjuk túl lassú. Ilyen utasításkészlet hiányra nem számítottam.
Mondjuk én Haswell procit raktam bele (4771), meg abban a gépben videókártya sincs, húgom maximum az Age of Empires 2 HD Edition-nel játszik, az meg 2013-as játék, annak bőven elég a processzorba integrált videókártya. (Amúgyis stratégia játék.)
-
Nem, meglepő módon már van rajta 1 db M.2-es foglalat. Igaz, ez még a chipset sávszélességét használja, a processzorból jövő támogatásra még a socket 1200-ig várni kell. És bootol róla, kifejezetten azért tettem bele, mert eddig csak egy 500 gigás SATA-s SSD volt benne, most meg van egy külön M.2 a rendszernek. Mondjuk nem hiszem, hogy ez érezhető sebességnövekedést okozna ebben az esetben, a processzorcsere inkább, az nagyobb ugrás volt. A memórianövekedés szintén nem tudom mennyit hoz, Win11 alatt azért már elkelhet a 16 giga, pláne húgom azért szerkesztget is rajta grafikus dolgokat.
Úgy voltam vele, mint Te, valahogy égette a kezemet, hogy ezt most meg kell csinálnom, ilyen vérzivataros időkben.
Pedig én szeretek inkább új gépeket építeni, de ezt most kihívásnak vettem.Egyébként egy másik régebbi konfighoz is pont most vettem alkatrészeket (hardverapróról persze), ebben már újabb, kilencedik generációs processzor van, ezt már nem tudom ennyire fillérekből megúszni, mert ebbe DDR4 memória kell. De ebből viszont el fogom tudni adni a már meglévő memóriát, lévén még ér is valamit, ha levonom belőle a memória árát, amennyiért el tudom majd adni, akkor ennek az upgradje is meg fog állni 40 ezer alatt. (Egy i5-9500-at rakok bele a Pentium helyett, illetve szintén 8GB RAM lesz lecserélve 16GB-ra).
Szerintem nem vetted drágán a Ballistix szettet. Az én 4 ezer forintos memóriám egy abszolút noname RAM (good RAM), csak épp kapóra jött, mert volt annak az arcnak, akitől a procit is vettem. Ha külön kellett volna megvennem, én is többet kellett volna adjak érte, de akkor már valami márkásat vettem volna. A memtesztet így is lefutattam, és mivel nem dobott errort, úgy voltam vele, ennyiért ez jó lesz.
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
Ilyenkor mindig úgy érzem, higy nagyon drágán vettem 2x8 giga Ballistix Sport szettet kemény 11 darab ezresért. Mindegy, az egy szelet történelem lesz, mint a jobb sorsra érdemes Abit volt anno (tőlük is va. Egy IS7-E deszkám).
A H97 lapba gondolom adapterrel raktad az SSD-t. Arról is bootol a rendszer?
-
Hogy a topikhoz is hozzászóljak érdemben, én is csináltam ilyet most. Húgom régebbi gépét már le kellett volna cserélni, de inkább felupgrade-eltem. Az is socket1150-es (H97-es chipset). A benne lévő i3-as procit kukáztam, és raktam bele egy i7-4771-est, illetve a 2x4GB memória helyett is raktam bele 2x8GB 1600Mhz DDR3 memóriát (amit a proci támogat). Beleraktam továbbá rendszernek egy M2 SSD-t, ami az én gépemben volt korábban. Kevesebb mint 20 ezer forintból feltuningoltam annyira, hogy még egy 2-3 évig elketyegjen, amíg remélhetőleg véget ér a rémálom.
A memóriát teljesen nevetséges áron vettem, darabonként 2 ezer forintért, összesen 4 ezer forintba került.
-
-
bossbob
tag
válasz
Intelligencs
üzenetére
Ez egy Akyga AK35BK ház. Itt vettem a Hardveraprón 3500 Ft-ért. Elég jó vétel volt mert már a fogantyú rá volt szerelve!
Mondtam is magamban ez kell nekem! Aztán kicsit felturbóztam, kapott extra szellőző lyukakat meg it-ott a festést javítgattam. Ja és persze a Famintás fólia az elejére, pusztán azért mert így mégis csak szebben néz ki.
Újonnan ezek az Akyga házak árai is egy kicsit elszálltak, régen még olyan 5 ezerért lehetett kapni. Annyiért szerintem jól átgondolt elrendezésű korrekt budget házak voltak.Ó van neki SSD bőven. Van egy használt 250 gigás m.2 PCIe SSD az M.2 helyen. Arról indul a Linux Mint. A gépház hátulsó oldalapja alatt van egy 2,5-ös hely amiben van egy másik 250 gigás Sata SSD.
Az 1 terrás vinyót azért raktam bele mert majd csinálni akarok rá biztonsági mentést az ilyen családi fotókról meg egyéb dolgokról. No meg a régebbi játékok arról még egész türhetően indulnak és így az SSD-ket nem telítik.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Inkább az a baj, hogy lassan igaz is

-
Marha jól néz ki, nagyon tetszik! Imádom az ilyen homemade dolgokat. Olyan kis kompakt. Ez egy létező ház, amit kicsit átalakítottál? Én egyedül a merevlemez helyett tennék be egy 2.5"-ös SSD-t, azt pont jól fel lehetne csavarozni ugyanoda, ahol a merevlemez van most, és az is SATA-s. Kicsit könnyítene a súlyán is, és a teljesítményen is nagyot lendítene.
(Soha egyetlen alkatrész cseréjénél nem éreztem azt a fajta hatalmas megugrást, mint amikor anno merevlemezről átálltunk SSD-re. Az tényleg egy olyan hatalmas változás volt, amit semmilyen processzor upgrade-nél nem éreztem.)
-
válasz
Cingáriusz
üzenetére
Ez rohadt jó!
-
-
-
bossbob
tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Szerintem se drága, de valaki még annyit sem akar egy ilyen régi gépre költeni.
Az elsődleges gépem nekem is egy 4.gen intel. 4790k+32Giga RAM+RX6600XT. Lehet hogy sok játékban CPU litimes a gép, de amíg jön stabilan a 60 FPS, akkor nem fogok új alaplalpot, memóriát meg CPU-t venni csak azért hogy a számláló magasabbat mutasson.
Persze akadnak mikro laggok egyes játékokban és így tovább, de egy kétéves meg négyéves gyerekek mellett nem ez a legnagyobb bajom.
-
bossbob
tag
Akkor megnyugodtam, van CPU!
Igen, win 7 retrónak ez is overkillÉn az enyémből egy ilyen hordozható aktatáska szerű gépet csináltam:
Mivel szoktam járni Lanpartizni egy barátomhoz ezért ez arra pont jó lesz.
Lehet írok egy szösszenetet mert egyébként Linuxszal használom, azon egyes esetekben jobban mennek a régi játékok, meg úgy összességében nem idegesít az OS. -
KROK640
nagyúr
Van mellé egy I5-ös is, jó alacsony órajellel (3200MHZ), és úgy vettem észre, hogy az I3 500MHZ-es órajelelőnye a korabeli szoftvereknél inkább előny, mint az, hogy 4 valós meg van kettő mag és 4 szál helyett. De a legjobb egy magas órajeles I7 lenne, a kompromisszum mentes (I7 4770K, 4790K), de azok aránytalanul drágák még az I5-höz képest is. (I3-asok 1-3 ezer ft körül mentek, az I5 3-5 ezer ft, az I7-ek meg 20-30 ezerért mentek mikor nézegettem)
Ráadásul 8GB-os az RX570, tehát a jobbik (de van tarcsiba egy GTX960 2GB és egy GTX950 2GB is).
Érdemes írni. Igazából erről a gépről én is írhatnék, csak nem tudom mit, ilyen harmadlagos Win 7 retrozós cucc.
-
Azért egy 4770 már nem olyan hú de drága, én 10k-ért vettem egyet de most például van fent ugyan ennyiért a Xeon megfelelője. Vagy körül lehet még nézni Aliexpress-en is ha Xeont akar az ember.
Én jelenleg erről vagyok:

Néhány helyen észreveszem a lassulást 5700G-hez képest, viszont nem csinálok semmi olyat hogy számítson. VGA-ból van még egy 1060-am viszont azt másik gép tartalék kártyájának tartogatom ha esetleg megadná magát az RX 580. Ugyan úgy két M.2-es SSD-m van, egyik a foglalatban másik meg x1-es slot-ban átalakítóval, sebesség téren soha nem lesznek kihasználva de legalább működnek.

-
bossbob
tag
i5-ös Haswell procik már elég olcsón vannak. Az i7-eket még valamivel "drágábban" mérik. Ha tervezed használni akkor talán nem olyan rossz beruházás. Az RX570 éppen még pár mai játékkal is meg tud bírkózni.
Én nem rég egy hasonló konfigból raktam össze egy ilyen zsákbamacska PC-t. Azért zsákbamacska mert kaptam egy i5-4690-et, meg RAM-ot hozzá és a többi komponenst ilyen teszteletlenként vagy félig-meddig hibásan vettem a hardveraprón.Lehet majd írok róla egy kis szösszenetet a Logout-ra.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Cingáriusz
üzenetére
Nekem Win 7-re I3 4170, 16GB RAM, RX570 8GB, 120GB SSD, 1TB HDD van. Bőven jó arra a korszakra, bvár a CPU-t még majd lehet cseérlem I7-re, de az is lehet, hogy fölösleges, mert ami Win7 alatt korhű annak a 4 szál is elég.
-
Jómagam igen szeretek régebbi játékokkal játszani, amihez minden korszakra van megfelelő gépem.
DOS-ra 486-os, 16MB EDO memóriával
Win95-re Pentium1 MMX, 128MB SD memóriával
Win98-ra Pentium3, 256MB SD memóriával
WinXP-re Athlon64, 2GB DDR memóriával
Vista-ra Athlon64 X2, 4GB DDR2 memóriávalMost tervezek FM2+ rendszert építeni, A10-6800K APU-val, amihez már beszereztem 4x4GB 2400Mhz-es DDR3 memóriát. Kíváncsi vagyok, hogy arra a korszakra (valszeg Win7-el), mire elég egy csúcs FM2+ konfig.
-
-
Graphics
Jómunkásember
Most rá tudtam tenni a mancsomat 25db 8GB-os DDDR3 modulra., igaz 1600-asok, de rendesen meg lehet pakolni egy régebbi gépet vele.
-
negro
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Durva azert 2021-ben tobbert tudtam volna eladni mint vettem az RX580-at. Amugy erdekeses mennyire kiment a divatbol 2db vga is. Persze mert nem minden jatek megy igy azert nem annyira... Egy crossfire RX580 tobbet tudna 1080-tol is, illetve vega64-tol is. Na meg zabalna ~500W-ot.

-
Róka86
csendes tag
2020-2022 közt próbálgattam 1366 és 1156os konfigokat. Játszottam is velük, adtam is el belőlük. Friss ropogós játékokkal ugyan nem próbáltam, de amikkel én játszottam (rome2 total war, skyrim se moddolgatva, battlefield 1, 3, 4, state of decay 2, gta 5, dragon ball xenoverse 2, witcher 3) azok mentek szépen 60 fps-el. Amd "sláger series" kártyákkal (470,570,570,580) kártyákkal használtam. A kisebb 1156 platformmal szórakoztam sokat, a filléres kis x3440 procikkal amik oc szörnynek bizonyultak még az olcsóbb h55 lapban is zokszó nélkül mentek 4.2ghz-n 24/7ben. Full kiterhelve megállt 300w alatt és amin én személy szerint elképedtem idle fogyasztás is megállt 25 wattnál falból mérve. Tulajdonképpen amit a ps4 pro visz, azt vitte ez is ugyan úgy vagy jobban. Aki nem a legújabb, de szép játékokkal akar játszani, az ezekkel a platformokkal simán megteheti, gondolom a sky és cofee lakekkel meg pláne.
Én személy szerint most egy am4et használok r7 2700as procival, 32 giga rammal és egy 3090el, de pont a napokban jutott eszembe vajon mire lenne képes egy kis 1156 platform hogy már lossless scaling is van, mert ugye mikor én szórakoztam vele még nem volt. Lehet majd kipróbálom ha megfordul megint a kezeim közt egy ilyen kis gép.
-
erer1000
őstag
AMD only ram
Tényleg van. DDR2 érában 4x4GB DDR2 szettem volt ilyen Phenom IIvel
DDR3 ből meg pont tavaly vettem 20k-ért 4x16(64GB)-ot.
AMD FX mellé.
Szerintem kicsit túl lőttem, de ennyiért az előző 4x8at tudom eladni. -
Látom azért elég sok AM3-as gép van még most is, őszinte leszek én már eléggé leírtam őket de az idejében nekem is az volt és szerettem. 955BE majd 1090T corsair H100 vízzel (ez még meg van és hűtötte a 9800x3d-t is egy darabig!) kínai ramokkal 4x8GB-al ráadásul.
negro
RX580 vs 1060 témában szerintem az 580-as kicsivel gyorsabb de arányaiban többet is fogyaszt. 8GB vs 6GB valóban ha kihasználja a játék akkor ott is tud gyorsabb lenni.
1060-as szerintem megérheti de csak a bányász verziója 10eft-ért, nem többért de kell vele fogalkozni.
RX580-as ~20eft körül éri meg mert már 30eft-tól van vega56 ami bizony húzva GTX1080 szintig is mehet. -
negro
őstag
Nalam AM3+ lap es PII X4 BE. 16giga DDR3 1600. Ezt pont amugy bovitem majd 24-re. (De csak mert "ingyen van" mert persze amire hasznalom a gepet a 16 is eleg) Illetve benne egy Nitro+ RX580 8Gb. De ahogy irva vagyon a PII miatt sok minden nem indulna. Ez engem mondjuk nem erintett mert ujabb cimek nem is igen erdekeltek utobbi 5-6 ev. 1-2 jatek talan de elfogadtam nem indul... Ha jatek volt akkor retro ment vagy konkretan remasterek de azokat 4K is elbirta akar ez a gep.
Ugyanakkor ha csak medium es 1080p-rol is beszelunk sem gondolom, hogy egy RX4xx, vagy 4gigas 5xx-re erdemes kolteni. Illetve 1060-ra sem. RX580-al el lehet lenni es gyorsabb is na meg 6 vs 8Gb.
-
Nekem ez a régi gépem mai napig használható.
Alaplap: Asrock 970 ext3 AM3+
proci: AMD Fx6300 hűtő: Schytec Ninja 3
ram: 4x2GB DDR3
ház: Fractal Design core 3000 táp: Chieftec 500W
vga: Asus R9 270 2GB oc
m.2 adapter... nagyjából 1.6 GB/s sebeséggel ír, olvas. Sata3 -hoz képest majdnem 3x gyorsabb.
Nyilván alacsonyabb felbontáson, meg régebbi játékok játszhatóak vele.
Eladni nem bírtam, megmaradt tartalékban. Egy sata csatlakozó meg a cpu fan hibás, de van másik
Gyakorlatilag passzívan használtam legalább 1 hétig mire rájöttem, hogy nem megy a cpu hűtőn a venti. Akkor kapcsolt le játék indítás után. -
Jester95
csendes tag
válasz
Matula 007
üzenetére
Hasonló konfiggal tolom, csak i7 3770k. Nem kell még ezeket temetni.
-
KoryHu
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Értem, nekem Asus X79-Deluxe van / volt, illetve megvan, csak most már pihen, támogatta.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dauerstage
üzenetére
Aha.
Nekem a War Thunderben van 2770 órám most éppen
Pedig volt, hogy félévig felé se néztem. (11 éve játszom vele amúgy) -
matkabacsi
csendes tag
Nekem a "fő" gépem egy fujitsu m720.
Xeon e5-2670, 4x16 gb 1600-mh reg ecc ram. Rx5600 vga. Win 11 iot van rajta. 480-as ssd, sas vinyók.
Kompromisszumok nélküli gép 2026-ban is (szerintem). Amivel játszok, az elfut rajta kihajtva a 144hz-es monitort. (mondjuk új címekkel nem játszok) -
1366 egy nagyon jó platform, itthon van nagyon tartaléknak egy i7 920 moddolt Asus P6T Se lappal SLI és 48GB ram is megy benne akár. Viszont az AVX hiánya eléggé aggasztó így nem szoktam ajánlani modern játékokra amelyeknél ez egyből kibukna. Netezni persze teljesen jó vagy régebbi játékokhoz meg aztán win11-et is rá lehet erőltetni.
KROK640
Tényleg mintha 2x8 pin kellene rá a p106-ra megy 1x8 pin táp kell. Alapvetően jó véleménnyel vagyok a Nitro kártyákról mert sok olyanom volt de az rx570 valahogy nem lett jó bár lehet csak azért mert bányában töltötte az élete nagy részét. -
1366 és X56xx is még mindig jó, de tény kínai X99 (C620) DDR3-mal még jobb. 26XX E3 all core turbo (De ECC REG DDR ! sem drága)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dauerstage
üzenetére
Phenom X4 9600BE, úú nekem 9500-as volt, valami bitang gyenge egy CPU volt, te jó ég ... Pont 2014 január elején váltottam le.
Szerintem azért ha ennyi gép upgradet megért a játék nálad, akkor lassan magát a játékot is meguntad

-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Lehet, hogy a mi szintünkön a P106 jobb választás (végülis kb egy GTX 1060 6GB), de átlag gamenek nem ajánlanám, mert ahogy te is nagyon szépen leírtad a cikkben :
- kell hozzá integrált VGA
- Mókolni kell vele
- Pár játék anti cheatje beleköthet a driverbeAzt írtad 10-es körül van a P106, egy 8GB-os RX570 meg olyan 18-20 ezer ft (4GB-os már van 13K-ért is), ami nem egy olyan nagy difi, hogy megérje a P106-al szívni egy átlag usernek.
A Nitro egyébként az RX-eknek a legtúlhúzottabb változata tapasztalatom szerint, a leggyorsabbak a saját kategóriájukban, de legnagyobb fogyasztás és melegedés is ott van.Na mindegy, ezt csak mint kiegészítés szántam a dologhoz, alapból nem is ez a cikk fő témája.
-
Én az utóbbi időben eljátszottam a gondolattal, hogy direkt csinálok egy gép downgrade-t.
Már csak azért is, mert a mostanira kb semmi szükségem, netezésen kívül semmit nem csinálok, néha egy-egy kisebb vagy régebbi játék amit elvisz az integrált gpu aztán gatya. Van félrerakva egy 4. genes féllkonfigom 4770-nel illetve 2x8GB DDR3 1600MHz-es rammal, kis ideig használtam Windows 10-en, még játszottam is rajta és amúgy elégnek bizonyult. Még játszok kicsit a gondolattal, viszont legnagyobb bajom az, hogy az ITX méretű lapok drágák illetve nem is nagyon lehet belőle találni (lagalábbis itt HA-n). -
Dauerstage
tag
Szia.
Mivel javarészt csak ARK Survival Evolved-el játszok, így azt írom.Phenom X4 9600BE(ebay-ről még 2014 környékén vettem)
ASRock ALIVenF6G-VSTA
4x2gb 800mhz ddr2(ebay-ről ez is)
Asus GTX750TI 2gb
Ezzel kezdtem annó az ARK Survival Evolved-el játszani 10-20 fps-el.
Utána váltottam,
Fx6300
ASRock 960GM-VGS3FX(ezt később cseréltem 970M PRO3-ra)
2x8gb 1600mhz ddr3
Asus GTX750TI 2gb
Ezzel volt 30-40fps.
Majd váltottam a videokártyát Gigabyte RX560OC 4gb-ra.
40-60fps
Majd elértem a Ryzen 5 1600-hoz és többé nem érdekelt az fps, mert nem láttam értelmét nézegetni.
A furcsaság, hogy mikor az Am2-vel játszottam, imádtam az a 10fps minden pillanatát. Ahogy javult a gép, úgy ment el a kedv a játéktól.
-
x79 egy furcsa állatfaj. Kezdetben 2.0 volt és a lapok is erre voltak felkészítve. Nem hivatalosan Sandy bridge is támogatja x79-ben, Ivy Bridge meg alapból támogatja. Viszont itt a laptól is függ, van hogy megy régi lapban van hogy nem.
És pont ez miatt különleges mert lehet hogy csak 2.0-ban működik a lap miatt de mégis működhet a Rebar is ami a 3.0-val jött be.Ez majdnem ugyan az a helyzet mint most az AM5-nél a B650-es chipset amely hivatalosan nem tud pcie5-öt de a lapok szinte mindegyike kezeli. (nálam is 5.0-val megy az 5070ti az egyik legolcsóbb ATX-es lapban)
Szóval igen, támogatja a 3.0-át is nagyrészt és inkább BIOS és lapfüggő mint proci.
-
KoryHu
senior tag
X79 is támogat PCI Express 3.0-át megfelelő CPU - val. Vagy csak én értettem félre a cikk ezen részét?
-
Itthon pont ezen volt dilemma hogy RX570 4GB vs P106. Így hát mindkettőt kipróbáltam és nekem egyértelműen a P106-os volt a jobb annak ellenére hogy az RX570-es a fullos nagyhűtős Nitro verzió volt a P106 meg egy totál fapad Asus amin Gigabyte hűtő volt amin egy szál heatpipe volt csak, vrm-en volt külön borda is.
Valahogy a Nitro sokkalta jobban melegedett és hangosabb is volt. Mondjuk a P106 115w-ot eszik az RX570 meg 150w? vagy mennyit. 7eft-ért vettem a P106-ot, az RX-et meg duplájáért. RX580-asom is volt régen, igazából a melegedésen kívül semmi panaszom nem volt rá. De ugyan így a P106-os is tök jól megy, win11-be semmit sem kellett állítanom csak a driverét felrakni, i5 7400-as proci integráltját felfogta hogy nem használja játékra és alapból átkapcsolt a P106-ra. Mindegyik bányaszökevény volt egyébként.brabbitz
AM5 ramra van egy félmegoldás, sodimm adapter és laptop ram. Most cserélek majd adaptereket tesztre így lesz majd eladó ha kell jóval olcsóbban mint a rendes méretű ramokkal.hunluki és Cefet
Jó látni hogy azért még mindíg elég jók ezek a konfigok. Régen a core2 volt talán így hogy messze sokáig használható maradt. -
brabbitz
aktív tag
Gondolkodtam én is 1151-1150 modos konfigról, de a pénztárcámnak elég drága lenne egy ilyen mikor ott van már nekem az AM4-es buildem (na meg az AM5-ös alaplapom is ott van már a polcon, csak hát a RAM árak
)5 ezer Ft-ért tudtam venni egy kishibás (LAN hibára hivatkoztak, kesobb kiderult hogy semmi baja nincs) M5A99FX-et, illetve 10K-ért egy FX-8320-at. Helyén kezelve a teljesítményét (gyenge IPC), elég jó deal volt egy RX580 8GB mellé, régebbi singleplayer gameket pörgetek rajta

-
KROK640
nagyúr
Nagyon szépen összeszedett cikk lett, jól ki tértél a miértekre is.
Nekem van itthon egy Z-s lapban egy I3 4170, 4db 4GB DDR3, RX 570 8GB, 120GB SSD és 1TB HDD. Majd a I7-est vagy valami Xeont szeretnék bele.VGAhoz még annyit hogy RX szériara mennék inkább, a kiszuperált bányász kártya helyett, mert van körülbelül 10000 ft különbség a kettő közt, ami ma már nem túl nagy összeg, viszont sokkal zökkenőmentesebb vele az élet
-
Cefet
aktív tag
Teljesen élhető a 1150... Én is azon vagyok. i7 4770k, Asrock H81 lap, RX570 8G VGA, 2x8GB DDR3 ECC RAM. Nem elírás, tényleg ECC van benne, és tökéletesen működik. Ja, és ezek közül mindenből van +1 tartalék

Az épített víz a VGA-n és a procin már csak bónusz, csak hobbiból... hogy csendesebb legyen...
-
hunluki
senior tag
2 éve adtam el a 4690k, 16gb ram, gtx 1060 6gb gépemet, utólag már nagyon sajnálom. Különösebb modolásba nem mentem volna bele, de egy 4790k + vega 56-ig lehet eltoltam volna. Két év konzol + macbook air után hiányzott a pc meg a mókolás, vettem egy ryzen 6600h minipc-t 32 giga rammal, szerintem ezzel kb nyugdíjig elvagyok, komolyabb játékra úgyis ott a konzol.
Igazából ellettem volna a régebbivel is szerintem mind a mai napig, 1080p-n kényelmesen el lehetne vele lavírozni medium-low környékén.
Ellenben sógornál figyel egy haswell konfig rx 570-el, azt lehet felpimpeljük kicsit ha sikerül jó dealt fogni.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
milyen igaz!
-
udvarit
csendes tag
Régi / gyenge konfigokból sokmindent ki lehet hozni. A Switch vagy a Steam Deck se a borzasztó erős hardvere miatt népszerű, és mégis iszonyat jókat lehet vele játszani. Én PC-n 2022-ig FX-8350-nel toltam, és a váltás oka igazából nem a teljesítmény volt, hanem a megszaporodott CPU problémák, amiknek meguntam utánamenni. De, őszintén szólva, azóta a fő gépem és a homeszerverem is ryzen 5600 hajtja, és nem adnám alább, ha nem muszáj.
-
bossbob
tag
válasz
Matula 007
üzenetére
Én is már így idősödve, sokkal jobban tudom értékelni az ilyen buildeket mint egy vadi új polcról levett masinát. Nyilván az erősebb, újabb, jobb, ennek viszont van története, meg a kezed munkája.
-
Matula 007
tag
MSI Z77A G43 lapom van, egy i5 3570k @4,3Ghz procival 4x4Gb 1600 Mhz ramokkal egy GTX 1060 6 Gb vgaval. Helyén kezelve a teljesítményét 1080p felbontásban közepes minőségen még a mai napig játszhatók a játékok. A Claire obscur expedition 33, 40-45 fps tud hozni, amivel már tudom élvezni a játékot. Haverom kikukázott gépe volt. A vga hibás volt hűtésileg amit javítottam, és vettem bele plusz 2x4 Gb ramot hogy meglegyen a 16 Gb. Nagyon budget összegből lett gépem amit imádok!
-
-
asrock x99 extreme4, 2699v4, deepcool lucifer, 128G ECC ddr3 jelen!

-
Graphics
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Szerintem megvan a piaci rés, CoffeeMod-ot a népnek

-
bossbob
tag
Nekem is egy ASUS Z97-AR+i7-4790k a fő igásló.
Én anno kimaxoltam 32 GB 2133 Mhz-es RAMmal, 512 GB NVMe SSD-t kapott meg nem olyan rég egy RX6600XT-t. Windows-on elvileg mókolni kell a BIOS-t hogy rendesen menjen a ReBAR, de lehet ez ma már nem így van. Mivel 5 éve Linuxos gép már ezért ilyen gondjaim nincsenek, ReBAR ott megy ha a BIOS-ban az Above 4G be van kapcsolva.
Igen, vannak játékok (Pl.: Detroit) ahol mikro laggog vannak vagy FPS drop mert 100%-on prögög a Proci a GPU meg max 60%-on. Más játékokban meg 100%-on megy a GPU a CPU 40-en és 130 FPS van 1440p@75hz-en (Pl.: War Thunder).
De mivel úgy vagyok ezzel mint a SAMUS kolléga. Építeni meg enyészettől megmenteni ma már jobban szeretem ezeket a masinákat mint játszani, ezért nálam a RAM válságot még kihúzom ezzel!
A két ovis mellett amúgy sem tud az ember nyugodtan játszani... -
-
KYZRR
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Valamikor 2019 2020 körül próbáltam ezt utoljára, ott még nem is volt tán gui-s mod progi.

9600K volt egy Z270 XPower lapban, egészen 2023-ig ment, de ennek a kombónak már a 3066MHz is kihívást jelentett, holott DDR4-et meglehetősen jól tudok finomhangolni.
3600MHZ-es G.Skill TridentZ RGB RAM-ok voltak, amelyek aztán vígan szaladgáltak 4000MHz-en egy 5600X mellett.
MSI lapokkal anno nem is mentek a 8 magnál több, tehát HT-s procik rendesen, valamiért csak 8/8-at látott.
Eladtam a lapot, és jött a nagy hír, hogy mehet korlátozás nélkül a 6/12 és 8/16 CPU is..

#3 Samus:
"Sajnos hangja lesz, mert a rendszerventiket tudjuk alaplap hőmérséklettel vezérelni, de a CPU-t nem, így ott időnként lesz némi szélzaj."
Nálam az volt a megoldás hasonló lapoknál, hogy nem CPU_FAN-ra kötöttem a ventit, és a BIOS-ban a cpu venti fordulatszámát, vagy a low limitet IGNORE-ra tettem, vagy szoftveresen FAN Control progi nagyon jó, ingyenes, és okosabb is mint az Argus Monitor. -
Már írtam róla, de akkor tapasztalatok, anomáliák, egyebek.
Az alap egy Asrock H97M-Pro4 (jelenleg 1.9 BIOS). Benne a 4980HQ (nehéz lesz beszerezni már, az említett 10. Generációs hasonló procit nem is találtam), összesen 24GB RAM (2x4+2x8 Crucial Ballistix Sport 1600/CL9 Dual Channel-ben), a kártya pedig overkillnek tűnik, de egy Asrock Challenger RX9060XT 16GB.
A monitor fHD@75Hz, így a cél sem nagyobb ennél.
Amit próbáltam:
Chronos New Dawn (Epic) 60-75fps
Plague Tale Requiem (Ultra) 60-75fps (ha sok karakter van, például városban, ott kevesebb)
Silent Hill f (ezt csak High-on próbáltam lock nélkül, konstans 100 felett, de mivel UE5, feltételezem hasonlóan fut, mint a fentiek)
Indiana Jones and the Great Circle (High) 60-75fps (ebből kiindulva az új Doom hasonlóan teljesít).Negatívumok. Mikrolag előfordul, de több mint 10 éves prociról van szó.
Valami érthetetlen módon a GPU-Z és Adrenalin szerint is a kártya PCI-E 2.0x16 sebességel megy (terhelés alattis),hiába állítom BIOS-ban Auto-ról Gen3-ra. Gyanakodok anomáliára, mert sebességnek 5GB/s-t ír, de ilyen nincs semmilyen összeállításban (a 2.0x16 8GB/s). Okát még keresem. Youtube alapján Maximum pár fps-t vesztek ezzel (amíg elég a VRAM), így különösebben nem érdekel.A proci jobban melegszik az átlagosnál. Alpenföhn Brocken ECO van rajta, 4.2GHz-en megy (igen, húzva vagyon H97 lapban), így maximum teljesítményen 85 fok.
A lap 80 fokot tekinti a maximum hőmérsékletnek, emiatt a venti szabályzással játszani kell, ha nem akarunk szélvihart. Sajnos hangja lesz, mert a rendszerventiket tudjuk alaplap hőmérséklettel vezérelni, de a CPU-t nem, így ott időnként lesz némi szélzaj.Nekem a konfig adott volt, csak a CPU-t és VGA kártyát cseréltem le (4460+RX580 4GB volt).
-
Nálam a comet lake ES 10980HK az 3200-on ment 4 modullal DDR4-el stabilan (24/7 szerver) és az biztosan támogat DDR3-at is youtubeon van róla pár videó de azt nem tudom milyen órajellel. Bár ez mobil proci, ott eleve sok volt a ddr3L-es példány a korábbi skylake-kből is.
DDR3 Z170 lapok chatgtp szerint:
ASUS Z170‑P D3 – Egyik legismertebb DDR3-t támogató Z170 lap, ATX méret, Dual-Channel DDR3 memóriával. DDR3-ra optimalizált BIOS és elterjedt választás régebbi memóriákhoz.
Gigabyte GA‑Z170‑HD3 DDR3 – Gigabyte Z170 lap, kifejezetten DDR3 DIMM foglalatokkal. Ideális DDR3 modulok újrahasznosításához.
GIGABYTE Z170M‑D3H – Micro-ATX Z170 DDR3-as változat, kisebb gépházba is jó. DDR3/DDR3L modulokat kezel.
Gigabyte GA‑Z170N‑WIFI – Mini-ITX Z170 alaplap WLAN-nal, DDR3 memóriatámogatással (szintén ritkább modell).
ASRock Fatal1ty Z170 Gaming K4/D3 – DDR3/DDR3L támogatású játékos alaplap.
ASUS Z170M-E D3– DDR3 memóriás Z170 Micro-ATX (néha más piacokon „Z170-M E D3” néven).
Azért ezek egész jók, mai viszonylatban is.
-
KYZRR
őstag
Szvsz a 1151 CoffeeMod a leginkább járható út, egy normálisabb(DDR3-ból volt relatíve jobb felszereltségű?
) lap, és bele egy 9x00 proci ami NEM B0 steppinges, mivel azokban tán DDR3 támogatás kikerült valamilyen módon.Kérdés hogy ott milyen sebességekre képes, mert a DDR4 coffeemodnál megállt a tudomány 3000MHz körül...
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen légkondit a lakásba?
- Érdemes elővenni a Diablo II-t: érdekes újdonságot kap a játék
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Spórolós topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Peugeot, Citroën topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- További aktív témák...
- MacBook Air 2024 m3 8gb/256gb
- HP omen 17-w131ng bontva
- Használt Lenovo ThinkPad T14 G1 laptop i5, 16GB RAM, 256GB m.2 SSD, 1 év garancia
- Dell Alienware AW3225QF (31,6", OLED, 3840x2160, 240Hz, 1700R, FreeSync, G-SYNC)
- HP Laptop 15s-fq2996nz + monitor + egér és billenzyűzet + fejhallgató (INGYEN FOXPOST!)
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4052, 94% Akkumulátor
- Apple iPhone 14 Plus 128GB sárga használt, karcmentes 97% akku 6 hónap garancia
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! I5 6500 / GTX 1050Ti / 8GB DDR4 / 240GB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4275
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M4 32GB RAM 1TB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)

VRM az hurka de nem is lesz ezen OC. Valami egyszerű Xeon megy majd bele, még nem döntöttem el. Legolcsóbb az a 6/7gen i7-esnek megfelelő xeon de jobb lenne valami ES mobil max 10eft-ig még nem döntöttem el.

(pl most RTX 5060 Ti 16GB)