- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bambano: Bambanő háza tája
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpierre
veterán
Hááát, az oly e-m10-et rendesen szokni kell. Teljesen máshogy kell "komponálni". 14-42-s gyári obival olyan kis képkivágása van... Kb 1/2-e, de inkább 1/4-e a kisfilmnek.
A beépített vaku tűrhető, kb hozza az mz-5 60-70%-át. Stabi nélkül, kézből nehéz jó fotót lőni 1/100 alatt. Ez meglepett, a pentax kb 1/50-ig megy - alapból stabi nélkül. (Lehet ebbe belejátszik az évről-évre romló kézremegésem is.) -
Balinov
titán
Sracok, 40-150R-hez keresek lens hood-ot, Oly arnyarban van, de meg a JJC fele LH-61D klon is 11-12GBP/db...Letezik az, hogy csak a gyari meg a JJC fele van, oszt csokkolom?
-
topikk
senior tag
válasz
Grga_Pitic #81693 üzenetére
Köszi. Akkor viszont elég hülyén oldották meg az ezel kapcsolatos információt. Azt kellene kiírnia, hogy minden OK, a RAW fájl alapján elvégzem a korrkeciót, nem azt hogy nem talál profilt..
-
topikk
senior tag
Sziasztok! Gondoltam itt teszem fel a kérdést a Lightroom topik helyett, mert inkább m4/3-al kapcsolatos.
Amikor a "lense correction" négyzetet bejelölöm a listában nincs benne az Olympus, és ki is írja (kicsit alatta karikában i betűvel) hogy nem talál profilt hozzá. 5 napos trial CC verzió.
-
violentSt
tag
Sziasztok!
Jó szervizt tudtok ajánlani ahol rá tudnak nézni az obimra? Vásároltam egy pana/leica 1.4 25mm -et, de elég betegesnek érzem néha az autofocust hang alapján, Nem tudom, h ez normalis-e. Nem igazán van viszonyítási alapom. Gondolta megnézetném egy hozzáértővel.
Ötletek?köszi
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
madgie #81672 üzenetére
Az bizony jó dolog, hogy az ekv. 35mm még belefér, mert nagylátó tartomány nem bővelkedik a fixekben. A normál és kistele látószöget könyebb megoldani a 25mm-es és 45mm-es fixekkel - sőt a nagy fényerőre itt jobban szükség is van, mint nagylátóban -, így a 12-40mm vagy 12-35mm akár ki is váltható 8-18mm, 25mm, 45mm sorral. A 9-18mm erre nem igazán jó, legalábbis nem szeretem annyira a képét, hogy 12mm felett használjam.
Econ: építési minőség / fényerő / rajz alapján az ára valószínűleg nem fog kilógni a többi gyártó kínálatához viszonyítva.
-
madgie
titán
A 9-18 kitobi kategória. És ezt most nem pejoratívan a képminőségre értem, mert ugye vannak pöpec penge kitek is (én most 126 MP panorámát rakok össze, amit telekittel lőttem), hanem az építési minőségére és a fényerejére.
Nincs ezzel gond, az ára is kábé ezt tükrözi, de kár ilyen árba álmodni a Leica feliratos mokány kis 8-18-at, ami kerek 1 fényértékkel világosabb, súlyban meg méretben meg eleve közelebb áll a Pana 7-14-hez és ugye ahhoz képest is fényerősebb.
Tudom, századszorra írom le, de nekem ez a 8-18 az, amivé az MFT-nek válnia kellett volna (a FT ismeretében). Mind méretben, mind kompromisszumokban (változó fényerő), vagy akár a tipográfiában, ami azt az L1-es időkez idézi, mikor a Panasonicnak még volt fogalma arról, hogy legyen stílusos és rendszerszinten összeillő valami.
Aztán lehez csak túlgondolom és egy nosztalgiázó vénember vagyok
-
.mf
veterán
válasz
madgie #81672 üzenetére
Persze, aki nem szeret cserélgetni, annak kényelmesebb.
Azonban a 9-18 is szűrőzhető, pinduri, könnyű, és használtan 110-130k. Ez viszont 1100 USD --> EUR + 27% áfa + x% vám + x% kisker árrés, és 420-450k körül vagyunkHiába 1 FÉ plusz, kicsit szélesebb kezdő, időjárás-álló, és vesszőparipád, a retesz, de nekem akkor sem érné meg 3-4-szeresét.
Szerintem is kicsit sűrű már az UWA zoom kategória, hogy ilyen áron dobják be. Inkább fejlesztettek volna egy 7~8 mm f2 vagy kompakt f2.8 (vagy mindkettőből egy) fix obit, az jobban hiányzott a rendszerbe, de ezzel a Laowa most már megelőzte őket. Vagy egy UWA TS, de legalább shift obi is milyen jó lenne... Meg egy kompakt és baráti árú 70~100 f2.8-as tele... Meg...
-
topikk
senior tag
-
topikk
senior tag
-
madgie
titán
Én tökre elhiszem, hogy neked kényelmes objektívet cserélni, de pont ez a lényeg a 9-18 ekv 36 végével, hogy az már a normál látószög terepe, nem muszáj cserélgetned, ha nem akarsz nagylátós húzást a képeden.
Vitázhatunk tovább, ki hogyan szokta meg, hogy szereti, de szerintem az tény, hogy univerzálisabbá teszi a használatot, ha ekv 35mm körüli gyutávig tekerheted el szükség esetén az ultra-nagylátót.
Az én szubjektív véleményem emellett az, hogy ezzel az átfogással, fényerővel, szűrőzhetőséggel (és mérettel, súllyal) az eddigi jolly joker UWA az MFT-n ez a cucc. 200-250 ezer forintos itthoni áron főleg az lenne, de a nettó 1400 USD ettől elég messze lesz
-
MrChris
nagyúr
válasz
hegyitaho #81668 üzenetére
3-4 éve képeim 80%-a a 20-assal készül. Valamit nem jól csinálsz vele, vagy a fókuszponttal. Némi odafigyelést kíván, tapifókusszal persze még könnyebb. Mivel az egész rendszer kontraszt alapú ezért kontrasztos területet érdemes célba venni.
.mf: velem lehet tárgyalni, legyen akkor 8/2.8 105ezerért
-
.mf
veterán
válasz
MrChris #81666 üzenetére
Inkább 8 f2.8, még ha akkora is, mint az Oly 9-18 vagy 14-42, sokat számít az az 1 stop éjszaka. De most már lassan megjelenik a Laowa 7.5 f2, az 2 stop...
Mazsi: a 9-18-ast szinte csak 14-ig használom (sőt, döntően 3 állásban: 9, 12, 14), afölött inkább felcsavarom a 20-ast, sokkal élesebb és fényerősebb. Amilyen kicsi a 20-as, könnyen elfér még az is.
Hegyitahó, Merci: a 20-as a default obim az EM5-ön több éve, legalább tizenezer képet készítettem ezzel a párossal, rengeteget este, éjszaka vagy beltérben gyenge fénynél, és nem kényszerültem kézi fókuszálásra. Júzer error.
Jól kell megválasztani a fókuszpontot. Ha van valami fény és/vagy kontrasztos él, még sötét éjszaka is egész korrekt sebességgel fókuszál. -
madgie
titán
válasz
topikk #81664 üzenetére
Én örülök a dollárnak a fix összhasonlíthatóság miatt, de vajmi keveset árul el a forintosított árról. Az Oly mondjuk elég jól szokott árazni, míg más gyártó kevésbé.
A 18-as vége meg szintén előny, erről a kis Oly 9-18 tulajok tudnának mesélni (mindennapos obinak is jó a "telébb" vége, míg ekv 24-28-cal még széthúzna).
-
madgie
titán
Szerintem ez teljesen jó húzás, f2.8 a széles vége és mellé mezei 67-es szűrőmenete van.
Ha engem kérdezel, több értelme van ennek, mint a 2.8-as üveggolyónak. Persze ha félmillió forint lesz, akkor visszavonom az egészet, ennek egy igazán jó árazás kéne, hogy ütős ajánlat legyen.
-
topikk
senior tag
-
hegyitaho
tag
válasz
shouryuken #81603 üzenetére
pana 20-at sötétben amúgy is csak manual fokusszal lehet használni szóval nem tudom hogy úsztad meg eddig
-
t.imi
addikt
Gx80-on és 25/1.7 éppen most videóztam. Kb 5 méterre volt a gyerek, tárcsa A-n, kb 6mp alatt nem találta meg, csak homályt vettem fel. Du megnézem az eredményt.
Másodszorra már jobb volt, de kellett 1-3 mp mire ráállt a célra.
Nagyon nem szoktam videózni, ez most meglepett. -
.mf
veterán
válasz
shouryuken #81639 üzenetére
"Épület / belső tér / tájfotóknál csak én érzitek kicsit limitáltnak az m43-at?"
Igen. Ott a 9-18 egész elérhető áron nyújt jó minőséget; vagy ott vannak a 7-14-ek. A Fujin kívül APS-C-n sincs másnak se ilyen széles és korrekt minőségű felhozatala.
Ha asztrófotót mondtál volna, azzal még egyetértenék, legalábbis amíg a Laowa 7.5 f2 meg nem jelenik (csak legyen árban és minőségben is jó). -
shouryuken
senior tag
-
shouryuken
senior tag
válasz
Grga_Pitic #81645 üzenetére
Amúgy kizárt, hogy váltanék emiatt, inkább kivárok, mert amúgy szeretem a rendszert.
-
MrChris
nagyúr
válasz
shouryuken #81643 üzenetére
Uwa objektív nélkül nem fog menni semelyik rendszeren.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Nagylátónál sincs hátrányban a szenzor méret miatt, kiváló UWA objektívek vannak. Ez bővül is a MrChris által enlített Laowa 7.5mm-én kívül jön a Pana 8-18mm. A gond az, hogy kifejezetten MFT szenzorra tervezett objektív kell, és sajnos a 3rd party gyártók - mint a Samyang - nem nagyon akaróznak erre fejleszteni, mert APS-C-vel elég nagy piacot lefednek. A Pana és Oly kínálata pedig elég drága.
-
kátú
őstag
válasz
Elérhető a rendszerre ekv 14mm es objektív is
az is szűk?
Mercutio_ a Pentax ot ne bántsad azokkal nincs annyira baj
-
kátú
őstag
válasz
Hogy értve korlátolt? Miben veszed észre a korlátait?
-
Mercutio_
félisten
válasz
Ezt a kérdést nem rendszerválasztás előtt szokás feltenni?
MrChris: vagy CaNiPentax aps-c váz és Sigma 8-16
-
MrChris
nagyúr
válasz
Ekv 24, nagylátó de azért nem uwa. Akkor vegyél 9-18-at. Láttam egyet 110-ért. Vagy 7-14-et. Esetleg idővel lehet hogy lesz a Laowa 7.5/2.
-
shouryuken
senior tag
Épület / belső tér / tájfotóknál csak én érzitek kicsit limitáltnak az m43-at? Már előre félek, hogy a 12mm-es samyang sem lesz elég. Persze az is lehet, hogy én vagyok tapasztalatlan. (sőt)
-
bendefeco
tag
Sziasztok.
Melyik a jobb választás?
Pana 25mm 1.7 vagy 20mm 1.7
Nem egy árban vannak azt tudom de van valami különbség a gyutavon kívül? (Minőségre gondolok)
Köszi -
MrChris
nagyúr
válasz
Dolphin #81628 üzenetére
Nálam ha félig nyomom elindul a stabi és AF, ha elengedem megáll. MF állásban ha megmozdítom a fókuszgyűrűt, vagy félig az expógombot azonnal indul a stabi.
Próbálgattam klf beállításokat expógombra, de olyat nem tudok előidézni, hogy késve induljon az IS. Viszont videó alatt szinte nincs hangja, érzésre nem különbözik a fotómód esetén hangos stabitól. -
Dolphin
tag
Sziasztok!
GX80-am van most bevetesen utazasaim soran. Kb szuzkent indultam vele, ami viszont gyorsan szembetunt, az a stabilizator kesese. Nem kerestem vissza, nemtudom volt-e mar errol szo. Lenyeg, hogy expogomb nyomasakor nem kapcsol be a stabi.. ha egybol lenyomom, semennyire. Kicsit idegesito... felig lenyomva kell tartanom par masodpercet, mikor eszhezter, es elkezd dolgozni. Vagy ez valami beallitas, nem nem talaltam volna meg? Koszi elore is!
-
bendefeco
tag
Sziasztok,
Ha valakit esetleg érdekel Pana GX80 és Budapest
https://www.youtube.com/watch?v=ksl_dS3mG4A
-
.mf
veterán
válasz
yoli666 #81621 üzenetére
"Power zoom" ha olcsón szeretnéd megúszni. Oly 12-50-est pl. használtam így, bár nem parfokális, de közel van ahhoz, és a fókuszt is elég gyorsan igazgatja, hogy ne legyen zavaróan feltűnő. Panának is van PZ-s 14-42-ese.
Cine vonalon persze a follow focus a professzionális megoldás, csak ez olyan, mintha A-ból B-be ingázásra Suzuki helyett Lambókat nézegetnél...
-
yoli666
tag
Lehet csak egyedül én gondolkozok ilyenen, de rendezvény rögzítés közben a sima, darabosság nélküli zoom-ot hogyan lehet megoldani "olcsón"?
Vagy mindenki csak vágóképezik dslr-el? Mert a zoom objektívek eléggé darabosak tudnak lenni kézzel tekerve.. Pl.: 14-140
Mondjuk ennél olcsóbb nemigen van:http://www.ebay.com/itm/Adjustable-Gear-Ring-Belt-w-Hand-For-DSLR-Camera-Follow-Focus-Zoom-LensITBU/192103847626?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D2220072%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D2%26asc%3D40130%26meid%3D314d8b1b8f6c4a31a34c514cf6e5abc6%26pid%3D100005%26rk%3D1%26rkt%3D6%26sd%3D331990671125
De esetleg valami igényesebb magoldás ami nem kerül sokba? Használ így gépet valaki?
-
mikrofon
veterán
válasz
Mercutio_ #81608 üzenetére
nem volt oly 12/2-m.
Kezdetnek volt egy 25mm-es fix obim és egy 45mm fix obim ill. mellette a palacsinta zoom kitt obim. Egyszer csak úgy döntöttem, hogy a három obit eladom és veszek egy 12-40-es PRO-t. Nah erre a döntésemre gondolok, hogy hiba volt. Sokkal értelmesebb döntés lett volna csak a palacsintát eladni, aztán megülni a fenekemen és várni, aztán gondolkodni, aztán vásárolni.....a 12-40 PRO-val nem voltam megelégedve. Félreértés ne essék, nem rossz obi sőt.... képileg is nagyon jó. Csak a kis 25 és 45 fixet jobban szerettem, csak ezt akkor még nem tudtam....
Mondom ezt úgy hogy közben a másik két PRO zoom-ot is "kipróbáltam" és mégis a fix-hez vissza akartam térni... A Pro zoom-ok miatt az e-m5 mkII-t is lecseréltem e-m1 mkI-re, mert az e-M5 mkII még markolattal sem adott olyan jó fogást a 40-150PRO-obihoz, mint az e-m1... Ezt a váz cserét visszalépésnek éltem meg a fogást leszámítva... Ezt sosem gondoltam volna, mert ilyen tapasztalatot sosem olvastam....
Na ennek a tapasztalatoknak a hatására, mondom, azt, hogy sokkal jobban jártam volna, ha inkább a 25mm-es és 45mm fix-et az e-M5 mkII-val hagytam volna meg és a 12 és 75 fix irányába mozdultam volna.....Elfelejtettem, hogy azért az MFT-t választottam a Pentax helyett, mert ez kisebb és könnyebb.....
Most ugyan ezt a sort gyűjtögetem csak Panából, 15mm, 25mm, 42,5mm, aztán hátha jön majd valami fölé.
-
80hun
addikt
A 12mm-es samyangnak egy kicsit kisebb a látószöge mint a sztenderd de ez a honlapon le is van írva a specbe.
-
Studi
veterán
válasz
shouryuken #81613 üzenetére
Láttál már olyan obit, amire rá volt írva a látószög?
A gyújtótávolságot írják rá, abból is a fizikait, az egy konkrét mérhető paraméter. A tényleges látószög temérdek más paramétertől fog függni. -
Lassú Víz
addikt
És? Ott FF ekv. 18-as nagylátód van, MFT-n meg 24-es. Ne vigyük már egymást el az erdőbe. Az objektívnek van gyújtótávolsága, és nagyon nem érdekli, hogy mekkora szenzort raksz mögé.
(#81612) orko:
Szeretném azt hinni, hogy ma már a szenzor méretből adódó crop faktor és ennek a képszögre illetve mélységélességre gyakorolt hatása nem újdonság.
-
orko
tag
válasz
shouryuken #81610 üzenetére
Lehet,hogy hülyeséget írtam...sajnos más 12mm objektív látószögével nem tudtam összehasonlítani.
-
orko
tag
válasz
Én is 45,20 mellett használom. Teljesen jó,éles,mondjuk kevésbé kontrasztos a képe. 14mm-t rajzol Panán/Olyn, rekeszelve nehéz melléfókuszálni.Focus peakingel f2-n se lesz gond.
-
mikrofon
veterán
válasz
én utólag úgy gondolom, hogy Oly 25/1.8 és Oly 45/1.8 mellé bárcsak inkább az oly 12-re gyűjtöttem volna, mint hogy a két obit beáldozva 12-40PRO-ra váltottam.....
-
dzz
aktív tag
Remélem igazad lesz! A forint árfolyam nem érint, nem magyarországon élek, de természetesen meggondolom a kiadásaim, mivel ez csak hobbi nekem. Mások kocsmába hordják
Nagyon tetszettek az eddig megnézhető képek és a fényérték miatt teljesen meg lennék vele elégedve csillagfotózás közbenGondolom...
-
shouryuken
senior tag
Sziasztok!
Samyang 12 f2-ről mi a vélemény?
Oly 45, pana 20 mellé menne, legfőképp épület/tájkép fotózásra.
Kicsit félek a manuális fókusztól, de em10-II-n peakingel talán nem lesz gond. (sosem használtam még igazán)
-Gondolkoztam még oly 12-n, de az baromi drága.
-A 12-40-el is szemezek egy ideje, de a másik két obi birtokában kicsit feleslegesnek érzem a 12 fölötti tartományt, max az obicserélgetést váltaná ki, cserébe viszont nagyobb, és kevésbé fényerős.
-12-32 belső terekhez talán sötét, és a samyang állítólag jóval élesebb.Szóval:
-
kátú
őstag
válasz
Grga_Pitic #81598 üzenetére
Azt írja a g6, hogy vezeték nélküli fp módot tud, de a vazra helyezve nem találok adatot róla
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Kerékpárosok, bringások ide!
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- World of Tanks - MMO
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3011
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3146
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest