Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tasunkó
őstag
A hűtővíz ha fogy akkor hengerfejes a server Park. Működő hűtésnél nem fogy a víz, különben a léghűtéses kompjúterem elfogyasztaná a levegőt.
-
zykzeck
junior tag
Sós víz nem jó?
-
Reggie0
félisten
En sima gpt-vel szivtam. Egy ocska grafikont nem tudott visszarajzolni alap szinten
Ebbol akartam visszarajzoltatni vele a fuggvenyt 288 pontban.
Amit meg is csinalt. Majd kirajzoltattam a kapott adatokat, ami ez lett:
Aztan fel kellett tolnom research grade-be, azzal mar meg tudta csinalni 45 perc alatt. Annyi ido alatt kezzel megszamolom a pixeleket. -
ddekany
nagyúr
Pont utóbbi hetekben kísérleteztem azzal, hogy egy meglehetősen egyszerű játékot megírtani 100% AI-al, de olyan "vibe codinggal", hogy rendes fejlesztőknek való specifikációkat kap. (De aztán néhol annyira beletört a bicskája, már bele kellett szólnom "szakértői" szinten... Nem kevés órám ment rá.) Ez a móka a gyanúsan olcsó (értsd: szerintem veszteséges) kínai modelekkel pont 10e-re becsületem előfizetés nélküli API költségen (de meglovagoltam pár preview prómót, szóval csak 3e volt). Ugyan ez Claude Sonnet-el viszont simán 100e felett lett volna, ismét előfizetés nélküli API költségen. Annyit nem adtam volna ki érte.

-
ddekany
nagyúr
Valószínűleg a céges és állami szervek fogják a legtöbb energiát felhasználni, nem a magánszemélyek "cicás videóra". Pláne amint vége a piacfogalós szakasznak, hacsak valami mérnöki áttörések miatt nem lett sokkal hatékonyabb ez, nem fogják az emberek kifizetni.
Pl. mostanság néha generálnak emberek egyszerűbb alkalmazásokat AI-al, akár otthon is, hobbi célra. Mert miért is ne, amíg felhasználó szemszögből elhanyagolható az ára. De amint a számítási kapacitás árát a céges felhasználással versenyezve kell megállapítani, és hirelen ezeknek az apróságoknak az előállítása sok tízezer Ft lesz, az otthoni/hobbi felhasználó kiszáll, hogy köszi, akkor inkább kibírom nélküle.
-
Az érdekes, hogy az AI ingyen van (igen, tudom, leegyszerűsítem...), a víz meg drága. Esetleg lehetne fordítva. De nem, nem igaz, nem lehetne. Mert akkor meg úgy éreznénk, hogy bármennyit használhatunk belőle. Jó, megbeszéltem magammal: a víz lehet még picit drágább... az AI meg legyen sokkal drágább. Mármint magánszemélyeknek. Hogy ne a 100milliomodik cicás videót számoltassa ki vele a Blahán unatkozó parasztya. De nincs igazság. Vagy: legyen AI helyett is víz! Megoldottam. Renderben van olyan lehetőség, hogy ha végzett, akkor kapcsolja ki a gépet... ezt kell beállítani az AI-nak: generáljon sok vizet, aztán törölje magát. Trámppal megosztva fogom megkapni a Nobel-békedíjat. (Vajon ez a közel felesleges posztom hány deci pálinkához szükséges vizet használt el?)
-
Tasunkó
őstag
Észrevettem hogy egy ideje vízben számol a greenwashing. Csak idő kérdése hogy az AliExpressen megjelenjenek a UWater telefontöltők.
-
Reggie0
félisten
Elegge megizzadhattal, hogy kitalalj valamit. A szerves oldoszereket egyszeruen elo lehet allitani, leven szervesek. Visszakerulnek a kornyezetbe es lebomlanak. A sok pedig nem parolognak es nem bomlanak le csak ugy. Mondjuk en ezt nem a guglibol tanultam, hanem a vegyeszmernokin

-
flexxx2
őstag
látom nálad vagy az egyszerűsítés a taktika, vagy lehülyézed az embert anélkül, hogy utána néznél valaminek,
pedig manapság nem nagy meló, csak a google-be beírod ezt:
"akkumulátor ujrahasznositas elveszett anyagok"és ezt kapod:
a folyamat nem 100%-os, így bizonyos anyagok elveszhetnek vagy gazdaságtalanul
kinyerhetők.
Az újrahasznosítás során elvesző vagy nehezen kinyerhető anyagok és komponensek:
Elektrolitok és oldószerek: A lítium-ion akkumulátorok folyékony elektrolitjai (pl. lítium-sók, szerves oldószerek) gyakran elpárolognak vagy lebomlanak a feldolgozás során. -
válasz
Armagedown
üzenetére
Nem teljesen, mert ott a Steam zsebedre rakja vissza a pénzt, nem pedig arra a kártyára, amivel fizettél.
-
ddekany
nagyúr
Praktikusan ez úgy történik, mint most, hogy többszörösébe kerül a RAM meg az SSD. Szóval eleve nem nálad köt ki a legtöbb flash és DRAM chip.
Egyébként a nyakunkon lévő várhatóan brutális gazdasági világválság betesz majd az AI buboréknak is. Ahogy az emberek átállnak fogyasztásból guberálásra/vegetálásra, az őket kiszolgáló cégek többsége is földbeáll, így nem lesz mit darálni AI-al. Persze PH-s szempontból ez nem fog segíteni, mert ilyen szituációban a high-tech csak még elérhetlenebb árkatgóriába csúszik át.
-
ripla
addikt
Várom a szabályozást, miszerint mindenki kötelezően be kell hogy adja közösbe a gépéből az egyik RAM-ot, vagy SSD-t, mer' kell a hardver, hiszen még nem cseszték szét eléggé a bolygót egy olyan szolgáltatással, ami eddig csak károkat okozott az emberi társadalmaknak. Jóval nagyobb a füstje mint a lángja, ezt csak az elvakult AI szektások nem hajlandóak észrevenni. Az a maroknyi idióta aki meggazdagszik belőle, rájuk nem kell hallgatni, azok csak a saját zsebük vastagságáért aggódnak.
-
Reggie0
félisten
"dehogynem fogy, keress rá a rézre, nem nagyon találnak új gazdaságos bányákat"
Szoval nem gazdasagosat meg mindig talalnak. Majd gazdasagossa fog valni.
"amit most elásunk a szemétbe az már nem lesz meg soha,"Ne viccelj. Szerinted a szemettarozot turni nehezebb mint parszaz meterrel a fold ala furni es ott banyaszni.
"van olyan is amikor választani kell mit szedünk ki egy termékből, mert ha kiveszed az egyik nyersanyagot, a másik elvész"
Hulyeseg.
-
ripla
addikt
Ott tartunk, hogy emiatt a pusztítani való AI miatt, kivásárolták az egyik online stratégiai játék alól a szervereket biztosító céget. A játékosok meg bekaphatják.
Hathora Is Joining Fireworks AI
Mert oké, majd bérelnek mástól szervert, de b*zmeg, ne már. Innentől ez lesz? Mikor lesz már vége ennek a totál felesleges erőforrás zabáló hazugságnak? -
flexxx2
őstag
dehogynem fogy, keress rá a rézre, nem nagyon találnak új gazdaságos bányákat,
az újrahasznosítás meg sokkal erőforrás igényesebb mint gondolnánk, + amit most elásunk a szemétbe az már nem lesz meg soha, + van olyan is amikor választani kell mit szedünk ki egy termékből, mert ha kiveszed az egyik nyersanyagot, a másik elvész -
Reggie0
félisten
Nem fogy azert anyira az eroforras, csak most meg kenyelmesebb banyaszni az ujrafeldolgozas helyett. A nyersanyag megvan, energia pedig jon a napbol. Sokszor csak az ar a donto szempont, az pedig a szukseges befektetett munkaido es a kornyezetvedelem miatt aranytalan. De ha nincs mas akkor ez nem lesz szempont ugysem, plane, hogy mindenki az AI elveszi a munkat dologtol fel, majd lehet menni kidobott napelemet bontani es feldolgozni, lesz szabad(es olcso) munkaideje mindenkinek boven.
-
-
-
Egyébként, ha már az éjáj is felmerült, akkor megtudakoltam tőle.
💧 Mikor lesz újra iható?
Ez a kulcskérdés, és itt jön a nagy különbség:
Sekély talajvíz: Ide viszonylag gyorsan (hónapok–évek alatt) eljut a víz. De ez nem mindig tiszta, mert könnyen szennyeződik.
Mély rétegvizek (ivóvíz minőség): A víz lassan, természetes szűrőként működő kőzeteken halad át. Ez a folyamat évtizedektől akár több ezer évig is eltarthat. Viszont cserébe gyakran nagyon tiszta, iható víz lesz belőle.
🧠 Összefoglalva:
Felszíni körforgás: napok–hetek
Talajvízig jutás: hetek–évek
Mély, tiszta ivóvízzé válás: évtizedek–évezredek
Szóval iható állapotba szerinte legalábbis évtizedektől akár évezredekig is eltarthat, míg a kőzeteken keresztül haladva lejut addig a vízrétegig, ahonnan jelenleg megisszuk.
-
kilua
őstag
Mi az hogy fél óra használat fél liter víz?
Ha valaki offline qwen modellt használ a telefonján az fél liter, vagy ha az ingyenes deepseeket használgatja az fél liter, vagy ha előfizet kimi vagy glm APIre és fél óráig folyamatosan megy kódoláshoz az fél liter?
-
totron
addikt
Ez az érv pont úgy aránylik, mint a szigarett, meg annak a hasznos nikotinja.
#19Reggie0, nem szabadul, de csak mert nem teheti legálisan.
#22Rowon + #21Ivy.4.Ever, pontosan. Nagy kedvenc, mikor üzletre kitenyésztett újgenerációs kismajmok zengik a fejlődés és terjeszkedés szavakat. Na ők sem érzik a ritmust. Ahogy az előző generációk sem, szerintük is van hova és miért fejlődni. Már a CRT monitorok is ismerték az OUT OF RANGE intézményét. Hozzánk csak nem tud eljutni. Nem gáz, vasalt öltönyben halálkomoly ábrázattal előadott hülyeség eleve érvényét veszti. Csak épp erről az erőforrások nem tudnak. -
válasz
Armagedown
üzenetére
A körforgás mennyi idő alatt megy végbe? 1 nap, 100 év, vagy évezredek? Nem mindegy.
-
Ivy.4.Ever
őstag
válasz
Armagedown
üzenetére
Igen de a sosvizet nem tudod felhasznalni kb semmire se, ezert az osszes vizek 4%--aval edesvizzel kell megoldani mindent. edesvizbol hamar sos viz lesz magatol, de sosvizbol edesviz nem egyszeru sztori.
-
Armagedown
őstag
A víznek megvan a körforgása, nem fogyasztja el az AI.
-
-
csizo13
tag
Tom vagyok, alkoholista.
Bármit megiszok csak vizet nem.
Szóval minél több az alkoholista, annál több víz marad az AI-nak.
Szívesen. -
ripla
addikt
Nem baj. Majd amikor csontszárazra szívják a bolygó víztartalékait és a bolygó gyakorlatilag megsemmisül, majd kérdezzék meg az AI-tól, hogy megérte-e.
-
dongettó
csendes tag
-
ddekany
nagyúr
De még mindíg sokkal kevesebb vizet (és egyebeket) fogyaszt, mint az emberek, akiknek a munkáját kiváltja (feltéve, hogy működni fog rendesen ez a fajta intelligencia). Tehát eléggé kínálja magát a megoldás.
-
freeapro
senior tag
én sosem iszok vizet videogenerálás közben

a gépem se
-
F34R
nagyúr
En AI-t fogok cseppfolyositva inni, mivel viz mar nem lesz
Hatha nanobotok is kerulnek belem es bodotta lesz. 
-
JKJ420
tag
Persze. Nem a divatipar vízfelhasználása a probléma hanem a számítógépeké... Teljesen ésszerű cikk lett ez... /s
-
"...a szennyviz újrahasznosítása, az infrastruktúra modernizálása, és így tovább."
öööö... ez 150 éve terv és cél. Ha most az AI miatt kapkodniuk kell ezzel, akkor az egy piros pont az AI-nak. -
Reggie0
félisten
Nem kell aggodni. Egy cseszevel kevesebb kavet iszunk havonta, akkor megvan sporolva a havi 160 munkaorara az AI vize.
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Trollok komolyan
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- iPhone topik
- Star Trek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Budget Gamer - i5-3570 / GTX 1050 2GB / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Budget Gamer - i5-3570K / RX470 4GB / 16GB DDR3 / 256GB SSD
- Titan Forge Gamer - Xeon E5-2689 / RX570 4GB / 32GB DDR3 / 1TB SSD
- Asztali PC , R5 3600 , RX 6600 , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- GAMER PC! i5-13500 / RTX 3070 Ti / 16GB DDR / 512GB NVMe / 650w!
- szinteÚJ 2030 Gar! Dell Pro Max 14 Ryzen AI 9 HX PRO 370 32GB LPDDR5X 1TB NVMe SSD
- Dell Optiplex 3050 SFF,i5-6500,8GB DDR4,256GB SSD, WIN11
- Otthoni AI Workstation (E5-2697 v3, 32GB RAM + 2x RTX 3060 12+12GB VRAM)
- Apple iPhone 13 128 GB Midnight 100% Akkumulátor 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- PXN V9 Gen 2 Kormány+Pedál+Váltó BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Amit meg is csinalt. Majd kirajzoltattam a kapott adatokat, ami ez lett:

Hatha nanobotok is kerulnek belem es bodotta lesz.