Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
Új hozzászólás Aktív témák
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Ereshkigal
üzenetére
"Nagy mazochizmus szimplán fix objektívekkel nyaralni menni? "
A mazochizmus az, amikor nyaralás helyett azzal foglakozol, hogy magaddal cipelt sok obi közül épp melyiket tedd a vázra.
Én ezt a problémát úgy oldom meg, hogy egy fix van a gépen, egy másik obi pedig a táskában amit csak nagyon ritkán teszek fel a vázra. (MFT esetében nálam a 14-es vagy 20-as pana, a táskában pedig a 45-150)
Elvagyok szinte egész nap a huszassal , fent a hegytetőn pár kép erejéig felteszem a telét, majd visszacsere ... és nincs egész napos állandó zsonglőrködés.
De jól elvagyok egyetlen fix obival is.
Másik megközelítés: (mivel leggyakrabban bringázás közben fotózom) eldöntöm előre, hogy most fotózni megyek bringával, vagy bringázni és közben fotózgatok is. Amelyik első helyre került, ahhoz igazítom a másikat.
Ugyanez működik nyaralással is. Fotózás vagy nyaralás? Amelyik fontosabb ahhoz igazodik a másik.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Szerintem nem jó ötlet.
Nekem Nikonra volt, de az rég volt és mivel APS-C vázam volt, már nem emlékszem, hogy nagyobbra is jó-e (tippem szerint nem ... illetve talán volt valami gánykodás, hogy ha lereszelted a napellenzőrészt akkor már használható volt FF vázon is ... de rég volt, már homályosak az emlékek).
Amire viszont emlékszem, hogy baszott nagy a natív MFT 7.5-es változathoz képest. (Utóbbi most is van)
Szóval ha nincs valami nagyon különleges okod rá, akkor inkább a pici 7.5-t vedd.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Alapvetően nem lenne rossz a gondolat, én mégsem ajánlom.
Először is, minek egy sötét kitobira szűrő? Védeni? Arra ott a szép nagy napellezője. Ha meg nem védelem, hanem mondjuk polár ... minek hogy a sötét zoomba még kevesebb fény jusson? Szerintem a 40-150-re ne akarj szűrőt.
Másrész a pici obikon baromi hülyén fog kinézni egy nagy szűrő.
Én a helyedben 52mm-es szűrőket vennék. Ez elég gyakori méret és nem zavaróan nagy még kisebb obikon sem. Gyakorlatilag bármilyen rendszerhez jó lesz pár step-up gyűrűvel. (Ha szereted a kisebb fixeket)
-
hegyimorc
senior tag
válasz
xXxian
üzenetére
"Nem lenne baj, ha olyan lenne, amit ha beszuszakolok egy nagyobb kerékpáros hátizsákba s elzúgok, a gépnek nem lesz baja.."
Bringás hátizsákban így szoktam gépet vinni:
- vagy eleve olyan hátizsákkal megyek amit direkt erre terveztek, pl Lowepro Photo Sport 200 AW
- vagy bringás zsák - pl Osprey Manta 25 -, amibe beteszek egy olyasmi betétet mint amik a fotós zsákokban vannak. (ebay, aliexpress tele van ilyenekkel)
- van olyan vastag, szivacsos "kendő" ami szintén fotós táskákhoz készül, pl a Lowepro Terraclime 100-hoz adtak ilyet, ebbe be lehet bugyolálni
- vagy valami pici tok amit akár övre, hátizsák pántra vagy akár a kormányra is fel lehet tenni. Ilyenek a Lowepro Dashpoint sorozat tagjai vagy a Crumpler Base Layer MBringán a hátizsákban vitt géppel az a baj, hogy macerás elővenni és ha esetleg esel egy nagyot, akkor könnyen lehet, hogy a legkisebb bajod az lesz, hogy mi történt a géppel. Inkább az a kérdés, hogy mi lesz a gerinceddel, ha ráesel a gépre ...
Szívesebben teszem a kormányra, ahonnan akár menet közben is ki/be tudom pakolni. Fotós kormánytáskát nem sokan csinálnak, én a Topeak táskáit használom. (Barpack, Compact, TourGuide)
Sokat mentem így terepen, estem is párat, soha egyetlen gépnek sem lett baja.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
hegyimorc
üzenetére
Na, picit bővebben, mert az előbb csak telefonról pötyögtem. Szóval ilyen se kép se hang, nagy feketeség és még firmware info sem olyankor is előfordulhat, ha valaki elbassza a firmware update-et.
Egy Oly 45/1.8 obinál láttam ilyet. Azt a szervíz később javította. (Érdekesség, hogy a gari akkor már lejárt, mégsem kértek érte pénzt. Igaz, mintaboltos papírjai voltak)
Szóval ha ez történt, akkor hiába szednéd szét, csak még tovább rontanád a helyzetet.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
shirogin21
üzenetére
Olyat amilyet bármilyen más vázakhoz.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
istvan170
üzenetére
"Tényleg van valami ebben az obiban, ami a többiek fölé emeli, vagy ez csak a ráírt Leica feliratnak köszönhető?"
Van. (És nem a Leica felirat miatt. Az csak annyit jelent, hogy ugyanazt a minőségbiztosítási rendszert használja a Pana a gyártásánál, mint amit a Leica ... ha jól emlékszem. A dobozára rá van írva, de már nincs ilyen obim. )
-
hegyimorc
senior tag
válasz
shirogin21
üzenetére
"Olympus, Panasonic objektíveket nézegettem viszont rengeteg féle van és nem tudom melyik lenne az a megfelelő számomra."
Ha azt is figyelembe veszed, hogy mennyit szánsz rá, rögtön nincs olyan rengeteg féle

Kitobi után, másodiknak egy Oly 45/1.8 elég jó választás, de még az is drágább használtan is
-
hegyimorc
senior tag
-
hegyimorc
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"Kicsit nehéz elhinni, hogy egy ilyen hajlóslábú cuccos stabilan tartsa pl az égre néző (=zéró balansz) 40-150-es pró-val a gépet, hiába csak fele a ráírt súlyhatárnak."
Hát, nagyobb telék alá nem biztos, hogy tenném, de azok alá más pici állvány sem, mert nem tudod elég nagyra terpeszteni a lábait. Hiába bírná megtartani, ha eldől

Nikon D300 + 2.8as alapzoom + SB-800 volt a max amit gorillapodra tettem. (nem utángyártottra, mert azoktól tényleg nem lehet tudni mire számíthatsz)
-
hegyimorc
senior tag
válasz
üzenetére
"Megnéztem a Fuji obikat. Horror áruk van"
Nem tudom milyen árakat nézel ,de tapasztalataim szerint ez inkább csak urban legend.
Van m4/3 és fuji rendszerem is és nem tapasztaltam lényeges különbséget obi árak terén, ha kb azonos kaliberű obikat hasonítok össze. Ami jó az minden rendszerben drága, ami olcsó az pedig kb mindenhol hasonló kompromisszumokat jelent.
Különbség inkább úgy van, hogy minden rendszerben más az aminek az átlagtól kicsit jobb az ár/érték aránya.
ps: listaárak nem érdekelnek, mert az alapján a leggagyibb kitobi is száz fölött van. Azt nézem mennyiért tudom megvenni
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Golota
üzenetére
A géphez adott "vaku"-hoz képest minden atomvillanás, de ettől még nem lesz jó egy vaku. 2xAA akkus vakuk nem tudnak HSS-t, nem töltenek elég gyorsan ... kb arra jók, hogy jobbak legyenek a géphez adott vagy beépített semminél.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy szar, mert nekem is mindig volt a nagy vakum mellett kicsi is - most is van egy Metz 26 -, de ha valaki rendes vakut keres, akkor nem ilyeneket szoktam ajánlani.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
un2112
üzenetére
Nissinnel nincs, Metz 50-t használtam csak már nincs olyan vázam amire felmenne ezért meghirdettem. Ha most kelle vakut venni, újra ezt választanám. Egy baja van, nagy, de inkább a gépek kicsik, mert ha normális vakut akar az ember az sosem lesz kicsi. (vagy vehet kicsit is - nekem is volt és van is -, de akkor tudomásul kell venni a korlátait)
-
hegyimorc
senior tag
válasz
frankstork
üzenetére
"Ki mit venne m4/3 oly-hoz ha:"
Én Metz-50-t vettem és nem bántam meg.
Em5-ön használtam, de szép lassan áttértem Fujira, on-topik vázam már csak GM1, de arra nem lehet vakut tenni, ezért meghirdettem.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem tudhatod.
Szerintem nem lett semmi baja, de szerintem nem ez a lényeg.
Én már azt sem szeretem, ha vázsapka nélküli fotókkal hirdetnek (egy poros) gépet, vagy úgy árulnak obit, hogy valamelyik sapi hiányzik. ... De ez legyen az én bajom.
Az viszont erős túlzás, hogy a történtek után egy fillérrel sem ér kevesebbet. Ha a doboza hiányozna már akkor sem adnának érte annyit mint amihez megvan minden, pedig annak tényleg nincs köze az állapotához.
Majd a vevő eldönti.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem a fizikához kell itt érteni. Vigyázott rá a tulaj ... ?
Ennyi.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ahogy melegszik az idő egyre "közelebb" vagyok
, mert mostanában már gyakran bringázom arrafelé, igaz, inkább csak hétvégén.De nem sürgős és annyira nem is fontos, hogy nagyon pixelkukkolósra teszteljem dolgot, de m43-ból már csak a gm1 váz maradt arra meg lehet, hogy jobb lenne egy stabis obi a oly helyett.
Szóval igazából az lett volna a kérdés célja, hogy ne cseréljem le valami közismerten ótvar szarra

3YEW , te egyébként hirdetted csak nem vitték el?
-
hegyimorc
senior tag
Melyik kicsi és könnyű teleobi számít most a legkevésbé rossznak a tucatnyi közül?
Van olyan amire érdemes lecserélni a jelenlegi 40-150-es olyt?
(figyelembe véve, hogy most GM1 a váz)Pana 35-100? 45-150?
-
hegyimorc
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Azok a "szúnyogok" valójában szitakötők

-
hegyimorc
senior tag
válasz
Balinov
üzenetére
Nem arról van szó, hogy orrnehéz - elég sok Nikon obim volt, ismerem -, hanem arról, hogy kb semmi értelme szerencsétlenkedni vele, mert egy 50/1.8-ban nincs semmi különleges, viszont szophatsz minden egyes képnél, ahelyett, hogy vennél egy igen jó ár/érték arányú 45/1.8 olyt vagy egy hatvanas sigmát.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Balinov
üzenetére
" EM5mk1-en adapterrel hasznalt mar valaki Nikkor uvegeket?"
Nem EM5-tel, de ez mindegy.
Szerintem csak akkor van értelme ha hosszú távon is meg akarod tartani mindkét rendszert, de akkor sem ilyen 18-55 meg hasonló sötét zoomokkal, de még az 50/1.8 miatt sem érdemes.
Az adapter elég nagy, (nagyobb mint a 20/1.7), AF nincs, G-s obikkal G-s adapterrel lehet ugyan rekeszelni, de csak érzésre. Kb egyetlen előnye, hogy olcsó, nem nagy kaland kipróbálni.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Hiába lenne kötelező a gyári szám megadása, azt írna be amit akar. Nem lehet ellenőrizni, a vevő sem igen nézi.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
osztraksajt
üzenetére
Nem azt mondtam, hogy vegyél egde 1000-t, hanem azt, hogy nálam az úgy is folyamatosan logol, ezért nem szórakozok a telefonnal és ezért nem emlékszem, hogy van pontosan a panán, mert nem így használom.
A GPS logban UTC idő van, a földrajzi koordináták alapján pedig ismerhető a helyi idő. Ha lenne ilyen problémám, pár óra alatt megírnám ami ezt automatzálja, vagy rákeresnék, mert lehet, hogy már más megoldotta.
Ez legalább géptípustól független megoldás.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
osztraksajt
üzenetére
"A telefonon az alkalmazás folyamatosan továbbítja GPS koordinátákat a gépnek és belementi-e a fotóba mint egy belső GPS-es gépnél,"
Úgy emlékszem nem, kézzel kell , de nem kell folyamatosan, azt hiszem ezt is elég egyszer, a végén, de buzerálgassa a telefont az akinek tamagocsi volt a jele az oviban

Nálam úgy is mindig logol egy GPS, sokkal kényelmesebb utólag PCn geotageltetni a log alapján.
Arról nem is beszélve, hogy mennyivel pontosabb egy garmin edge 1000 mint az ami a telefonban van. -
hegyimorc
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
" nem biztos hogy lopott. Van rá 1% esély."
Cserélni akartak velem drága obit drága obira. (mindkettő többszáz ezres tétel, használtan is) Amit a másik fél adott volna, az listaáron majdnem egy százassal drágább, de 1:1-ben ajánlotta a cserét. De nem volt hozzá semmi. Se papírok, se doboz. Nem mondom, hogy hány % az esély, mert nem is érdekel. Nem kértem.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Sefter
üzenetére
"Nagytelének a pana 100-300 -at néztem ki, makrónak viszont nem tudom mi lenne jó.
Bogaras-növényes vonalon indulnék el, az oly 60-as makró obija jó lehet nekem?"Nekem jó a 100-300 és a 60 is, mindkettőt szeretem, de, hogy neked jó-e azt csak te tudhatod

ps: lehet, hogy mindkettő eladó lesz, mert egyre inkább fujit használok
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Ferenc1989
üzenetére
Attól függ, mik a szempontok.
-
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Boedoer
üzenetére
Metz 50 AF-1
Használtam Metz 24-t is, mert kicsi, könnyű de mégis sokkal több mint a vázba épített pislákolók, de ha rendes vaku kell, akkor mindig az 50-t vittem.
(Most épp nincs vázam, amire feltehetném
, úgyhogy pihen. Az eladásán is gondolkodtam, de ha később mégis kellene, úgysem vennék mást)Említették a Nissin i40-t, mert pici és könnyű. Biztos ez?
Nekem nem tűnik se kicsinek se könnyűnek. Ugyanúgy 4 akku kell bele, ami miatt nem könnyű és a méretei is olyanok mint egy rendes vakunak, csak picit rövidebb. De ugyanolyan vastag, úgyanolyan széles ... ha pakolni kell, kb ugyanott fér el, mint a többi nagyvaku. Nem volt még a kezemben, csak neten nézegettem, mert Fujira is kellene valami. -
hegyimorc
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
"-Mi harminc?
-Mi mennyi?"
akarom mondani, mit látunk az y tengelyen?
-
hegyimorc
senior tag
-
hegyimorc
senior tag
Obisapka azért kell, mert ha egy ilyen napellenzőt is teszel rá, akkor már nem az eredeti méret kell, hanem nagyobb. 75/1.8-nál az obi szűrőmenete 58mm, a napellenző végén viszont 62.
(Közben elővettem. Rosszul emlékeztem, az enyém rövidebb mint az előző linkeden, csak kb 2cm hosszú. Az obi eleje miatt megtévesztő)
Amúgy igen, azért is érdemes a gyári helyett mást venni, mert ritka szar fogású az eredeti. Én szinte minden obimra olyasmit teszek mint a Nikon sapik.
-
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
"a 27-es fix 10x zajosabb volt mint a traktornak csúfolt pana 20/1.7"
Nebasz!
Van itthon mindkettő, így gyorsan elő is vettem hangpróbára és rájöttem miért nem akartam elhinni.Tényleg hangosabb a 27-es, de a 20-nak sokkal betegebb hangja van.
Szerintem azért is adtam el egyszer, mert úgy szól, mint ami percen belül meg fog dögleni. Pedig semmi baja, nem haldoklik, így él
-
hegyimorc
senior tag
válasz
beginnerguy
üzenetére
Rá lehet gányolni art filterrel a peakinget, de akkor olyan gányos jpegjeid is lesznek, normális képet raw-ból kell csinálni. (Sosem értettem miért vannak ezért sokan oda, a belenagyítást sokkal értelmesebb megoldásnak tartom)
Markolatot nem akarsz hozzá? Csak mert akkor tudnék egy eladó vázat markolattal együtt

(külön nincs kedvem árulgatni) -
hegyimorc
senior tag
-
hegyimorc
senior tag
válasz
tuctuc
üzenetére
Szerintem nem gyengébb mint bármely más váz, és azt sem gondolom, hogy az ergonómiát ki lehet hagyni, mert a palacsinták kivételével gyakorlatilag minden mást már nem a váznál fogva tartok, hanem fogom az obit és az tartja a vázat. A bajonett ilyenkor nem tart többet mint a váz súlya.
Oly 75 szokott rajta lenni és volt már Pana 100-300, bár az inkább csak viccből, mert arra inkább egy markolatos EM5-t teszek
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Ha szereted a Fujit, és szeretted már az X10-t és X20-t akkor szerintem a legjobb ha maradsz ezeknél. X20 vagy X30
Régebben én is úgy voltam a nagy Nikonnal, hogy szerettem, de a végén már csak a lakásban babusgattam. Néha elővettem, fogdostam, rátettem valami szép obit, de túrázni már nem azt vittem. Ilyenkor tényleg jobb eladni
-
hegyimorc
senior tag
Semmi baj, kinek mi jön be.
Én mindig úgy éreztem, hogy rábasztam mikor kompakttal próbálkoztam, mert ha bármi pici bajom is van vele, akkor az egész géppel van , illetve volt. A GM1 meg elég nekem egy huszassal vagy 12-32-vel is, természetesen nem mindenre, de Freddy sem a teljes fuji felszerelését akarja leváltani.
Nem akarok rábeszélni senkit, csak hátha ez is alternatíva
-
hegyimorc
senior tag
válasz
bence007
üzenetére
Kína
, többre nem emlékszem, rég vettem.Egyszer meghirdettem géppel együtt az egész cuccot, de akkor nem vitték el, nekem meg nincs kedvem foglalkozni vele. Külön a fiszfaszokat meg azért nem akarom eladni, mert egy bizonyos összeg alatt nem éri meg az időmet pazarolni rá.
-
hegyimorc
senior tag
"sztem az LR és PS azonos algoritmust használhat"
Lehet, de ha olyan képet kapsz mint amit beszúrtál, akkor nem az algoritmus lehet a gond, hanem valami megbuggyanás van a fotosopodban.
A LR sosem csinált ilyet nekem, pedig mióta észrevettem, hogy tud panorámát hegeszteni, mindig ezzel próbálom ki először és csak akkor PTGui-zok, ha eltontja. De amikor rosszul csinálja akkor sem olyan mint a képeden, hanem csak nem illeszt olyan jól mint a PTGui.
-
hegyimorc
senior tag
Csencselős topikba bedobtam egy EM5-öt.
(Egyelőre csak kérdés formájában, szóval az árat én kérdezem, nem te
) -
hegyimorc
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
"hegyimorc: nem "szabad" nemet mondani, mert ők is segítettek rajtam."
OK, nyilván más, ha 40 fokban egész nyáron pakolták a téglát az épülő házadnál
, de tényleg az lenne az alapkérdés hogy vendégnek hívnak, vagy dolgozni.Mindegy, nagyon off, meg külsős úgy sem lát bele és nem tartozik rá. Szerencsére a hasonlókat eddig mindig el tudtam kerülni konfliktus nélkül.
-
hegyimorc
senior tag
Ilyesmihez már tényleg pofa kell. Tudja, hogy teljesen használhatatlan egy HLD6 alsó fele a felső nélkül, de még véletlenül sem említi magától, hátha lesz olyan balek, aki nem látott még ilyet és megveszi tőle, mondjuk postázva? Vagy mi a pöcs?
Tovább szívóskodik, meghirdetek egyet én is, durván olcsóbban
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
hegyimorc
senior tag
Irányjelzőn megint freak-show

-
hegyimorc
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Exifben: "Adobe Photoshop Lightroom 6.1 (Macintosh)", de lehet, hogy csak a metadata beleírása miatt.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
scarabaeus
üzenetére
"A Bél-kő csúcsa"
-
hegyimorc
senior tag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Gaming notebook topik
- Honda topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Vezetékes FEJhallgatók
- XPEnology
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- darkFlash GR12 Darkstorm Blue/Green
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Samsung Galaxy Z Fold4 Graygreen Duplakijelzős produktivitás, 120 Hz, Garancia 2026. 03. 22-ig
- Apple iPhone 13 Mini 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3918
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)
... Van olyan obi aminél akár annyi is lehet

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)