Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
Új hozzászólás Aktív témák
-
t.imi
addikt
válasz
eeXaa
üzenetére
Van, én is kérdeztem, és kaptam linket ~40hsz-el feljebb.
Betyárosra sikerült.
Egy kérdés urak. M5 III + Godox TT350 O.
Vázon slow és slow 2-re állítottam be a vakut, AF-S, este11 óra, teljes sötétség..
Expo, egy villanás és mintha lefagyna a váz. Először 10mp után kapcsoltam ki, akkor villant még egyet "HI" jelzés a vakun, azaz túlhevült.
Slow 2 szintén ez a jelenség, ott már ~5mp után kikapcsoltam.
Normál üzem, vörösszem csökkentés jól működik. -
MrChris
nagyúr
válasz
eeXaa
üzenetére
Akkor az sajnos ilyen. Jól bevásároltál obikból. 'Felülre' vennék egy telét, pl 45-200-t, már ha szükséged van rá, ami meg nem kell eladnám. 12-32 és 14-45-között vacillálnék... Amúgy milyen a szett G6 után?
Még egy kirakós darab hiányzik, hogy mindhárom 14-140-el ilyen? Van a sima Mega OIS 14-140 4-5.8, a feket és piros HD feliratos Power OIS 3.5-5.6 és az ugyan ilyen de HD nélküli, időjárásálló II-esnek hívott. A jitter leírásokból nem annyira derül ki, hogy éppen melyik és az utóbbi kettőt mintha kevernék.
-
MrChris
nagyúr
válasz
eeXaa
üzenetére
Na ez örvendetes! Igényes kis obira emlékszem. G6-nál az ext tele conv egy FHD cropot csinál a szenzoron és az lesz rögzítve. Előnye, hogy jó marad a részletesség, cserébe kissé zajos.
Gh4-t biztos nem vennék, G80 stabilizált, szenzora kicsivel más (egyszer volt nálam egy gh4 és a gx80 mellett kifejezetten zajosabnak láttam), picivel nagyobb kereső és az új redőnyzár halkabb, nincs shuttersock. Legalábbis én így látom. -
Allien
veterán
válasz
eeXaa
üzenetére
Pont van ilyen kombóm, de, nem használom videóra...
Ami szerintem bekavar, az egy természetes dolog. Abból adódik (adódhat), hogy minél kisebb a látószög, azaz minél nagyobb telét használsz, annál stabilabban KELL tartanod, mindegy, mit tud kompenzálni a váz+obi kombó! A marketing egy dolog, mindegy, mit hazudik, mert, EGYÉNI probléma is van ám! Én pl jártam lövészetre, sokkal stabilabban (is) meg tudom fogni a cuccot, és magamat is be tudom rakni hulla merevségbe függőlegesen IS!
A feleségem, az első kameránknál, ami egy bridge gép volt, egy képet se tudott bemozdulás nélkül megcsinálni, full jó fényviszonyok mellet! Miért? Mert rosszul fogta meg a kamerát! Sokára, de, hüvelykújját alá rakta, és máris bestabilizálta. Az volt a baj, hogy amikor megnyomta az expó gombot, azzal meg is billentette a kamerát.
Hiába mondják, hogy akár 5 fényértéket is kompenzálni tud. Ja. Csak, a körülmények leírása még 3 oldal lenne...
Tehát, a 140mm véget, ami ugye 280mm (!!!) kitartani nehezebb, mint a 60mm (eff 120mm). Tesztelni kell, hogyan tudod kitartani azt a kamerát gimball nélkül! Kellenek hozzá segédeszközök szerintem akkor is. Ok, mondom, nem videózok, de, ettől még az alap ugyan az (kedvenc optikám a panalieca 100-400mm)... Ninja járás, kamera stabil tartása, ezeket ki kell tapasztalni. Nyakpántot pl kifeszíted, segít kitartani az expót. Rig beszerzése, jobb fogantyú fellrakása, két kézzel tartás, sok-sok trükk van erre, hogy, ne csak arra a marketing dumára alapozz, amit ugye dual ois-ként emlegetnek! 
-
MrChris
nagyúr
válasz
eeXaa
üzenetére
Micro jitter. Úgy látom IBIS nélkül is előfordulhat OIS mellett. Ebben a 35-100/2.8-al +G7, ami egy elég profi, drága objektív. Eddig G9-en Leica12-60, 100-300II még nem vettem észre, de lehet elkerülte a figyelmem, vagy az IS Lock miatt...
G6-on van micro jitter a 14-140-el? -
jaanoo89
aktív tag
Előbb utóbb mindennek vége... Egyébként a Fuji X rendszere is ugyanúgy veszélyeztetett. A különbség az, hogy micro 4/3 az egyetlen olyan tükör nélküli rendszer JELENLEG amihez ha nem adnának ki több objektívet, akkor is kvázi minden feladatra van NATÍV objektív, a közepes minőségűtől a csúcsig, kicsitől a nagyig mindenre van legalább 1-1 objektív. Kvázi innentől már olcsóbb fenntartani a rendszert, mert nem kell tonnányi objektív fejlesztésre költeni, elég csak a vázakat optimalizálni.
Aztán, hogy mi lesz 5 év múlva, jó kérdés, valamelyik FF MILC rendszer fog befutni, vagy ugyanúgy osztoznak 3-4-en ezen a kicsi piacon, majd meglátjuk. De ma, 2018-ban eszem ágában sincs eldobni a jól bevált MFT-t egy ugyanúgy bizonytalan Fuji X kedvéért (ráadásul onnan még hiányzik pár objektív) vagy váltani a most megjelenő új FF MILC rendszerek valamelyikére, mert azokat akárhogy is nyomatják, még 5 évig nem lesz teljes a natív objektív kínálatuk.
Így marad a Sony FF, mint opció, de az a rendszer nekem nem tetszik, az olcsóbb objektíveik nem tudnak jók lenni, mert rossz az a bajonett átmérő és a sarkok taknyolnak rendesen, a drágább objektíveik már jók, de olyan nagyok és orrnehéz a szett, hogy köszönöm, erre inkább nem áldozok komolyabb pénzeket.
Szóval az élet (számomra) halad tovább és meglátjuk pár év múlva mi lesz. Most elővettem a stabi hibás, de egyébként működő E-P1-emet, rátettem a 60-as macrot és lestem, hogy bizony, még mindig lehet ezzel is értékelhető képet lőni, messze veri a telefonokat, amivel az emberek 99,99 %-a fotózik, pedig abban egy 10 éves szenzor található. A nemsokára megjelenő csúcs Olympus szenzora az E-M5 III-ba le fog csorogni kb. 1 év múlva, amivel szerintem 2025-ben is lehet majd jó képeket lőni, annál tovább meg miért tekintsek?
-
Lassú Víz
addikt
Ha téged érdekelnek az ilyen jóslatok, válts rendszert.
A gépem képessége tökéletesen elegendő egy amatőr célú felhasználásra, sőt porig alázza a telefonokat, amivel a legtöbb ember fotóz. Ahhoz, hogy újat vegyek először meg kell győzni arról, hogy az új tud valamit ami nélkül sokkal szarabb az élet vagy tönkre kell mennie a réginek. Hogy akkor melyik rendszer lesz életben és megfizethető, majd kiderül. -
t72killer
titán
Mostanában kezdtem drónozni, ahol ugye minden gram súly számít. m4/3-on egy 3.5/40mm eqv. rendszer 204+100=304g (GM1+1.7/20), APS-c-n a legkönnyebb, amit meg tudsz venni, az a sony a5100 1.8/35-ös obival (283+155=438g). Majdnem a másfélszerese.
Persze, aki gyúrni jár, annak nem gond a 2.8/300-as tele se, de ha az ember nem hivatásból cipeli a lencsekészletet, baromira nem mindegy, hogy 2 vagy 5 kilót kell az adott feladathoz cipelnie. Képminőségben meg már évekkel ezelőtt elértük a "bőven oké" kategóriát - pincében éjfélkor feketemacskát fotózni meg az éjszeveneskettő is sovány lesz 0.75/50-es noktiszupermindentlát obival, 50milliósizón. Erre kapcsolja be az ember a vakut a mobilján
...#87671: amúgy az APS-c annyira nem lenne rossz ötlet, ha rágyúrt volna pár gyártó a tényleg könnyű és MINŐSÉGI optikákra, rövid flange-al(!), és lévén nem profi kategória, évekkel ezelőtt oda rakták volna a tükröt, ahova a műkedvelő kategóriából való: a kukába. De nem, CaNikon egy évtizeden át szerencsétlenkedett még, tolva a biliműanyag alap-tükröseiket (d3000 sorozat...) a csemetéjüket fotózgató anyukáknak szintén biliműanyag, orrszarvúlábszár méretű "lencsékkel" megspékelve. A nikon 1 rendszer anno nem volt rossz ötlet, csak az volt vele a baj, hogy korán, az RX100 szenzora előtt jött.
-
Nem lenne jó ötlet, mert nagyobb lenne akkor jóval a váz is és az obik is. Pont jó ez így, ahogy van. Betettem egy képet az előző postomba, ami mutatja, hogy kb. egyforma a 4:3 meg az apsc mérete. Van egy pici különbség, de elhanyagolható. A fullframe mindkettőnél jóval nagyobb...
-
t72killer
titán
A fullfrém dömping kb addig fog tartani, amíg a 3-4kEUR-t egyetlen vázért kipengetni képes Gazdagjózsi rájön, hogy cipelni is kéne ám az obikat/további 6-8kEUR-t kipengetni egy minőségi szetért. Aztán az lesz a vége, hogy a csilivili A7rIII-at egy 4/24-70-es zoom-mal használja, a gyakorlatban semmivel sem jobb képeket-videókat lőve, mint egy GH5+2.8/12-40 kombóval.
A multiaspect viszont nagyon jó ötlet, főleg a mai 16:10-es videós világban
! (bár itt meg az van, hogy a nem-multiaspi szenzorok videóban/16:10-re croppolt fotóban megússzák a vignettált/lágy széleket) -
Mivel a 4:3-nak pont a 4:3 oldalarány a lényege, mondhatni róla van elnevezve
, ez eléggé valószerűtlen lépés lenne. Főleg, hogy egyébként meg nincs különbség képminőségben (persze, óriásplakát méretű részleteket kinagyítva, iso 25600-on biztos van, csak értelme nincs...)Na meg méretben sincs lényegi eltérés.

Fullframe-re esetleg lenne benne ráció, de akkor meg a mérettel lenne gond, pont a legnagyobb előnyét veszítené el...
-
MrChris
nagyúr
Szerintem valamit összekeversz. A gh4-ben a záridőt meg lehet adni fokban is, szimulálva a filmkamera shutterjét (rotary disc shutter). Ennek annak idején az előnye az egyszerűsége volt. Hátránya, hogy bármilyen sebességgel szaladt a film a záridő követi azt, így aztán egyenetlen a világosság, főképp a kezdeti kurblis kameráknál... De a leghosszabb záridő akkor is csak a képsebesség reciproka lehet. Egy expozíció nem tarthat tovább mint a ráeső időszelet. Rotary disc shutter esetén ez 360°-nál nagyobbat jelentene.
Tehát 50fps-nél nem lehet 1/25 ideig exponálni maximum 1/50-ig. Amúgy be lehet állítani, de ilyenkor azt csinálja hogy két egymást követő kép tartalma azonos lesz.
-
MrChris
nagyúr
Röviden nem. Vettem egy olcsó steadit de az olcsók nem jók, csak látszólag. Használatkor kiderül, hogy sokkal precízebb csapágyazás, megmunkálás szükséges, mint ahogy ezek meg vannak csinálva. Forog, billeg. Átalakítottam, javítgattam, jobb lett, de nem olyan mint amit elvárnék egy ilyennel való bajlódástól.
Motoros gimbal még drágább, meg abból is van különböző mozgás minőségű.
Két éve nyarasra elvittem a steadit, használtam is de nagyon körülményes. GX80-ban meg bár nem gimbal hatékonyság de benne van, fotóhoz is! Meg a 4k->2k minőség egész más, a váz működése is közvetlenebb. -
Stauffenberg
nagyúr
Én tartok tőle, hogy ez inkább hardveres eredetű lesz (pontosabban tervezési hiányosság), ennyire nem lenne szabad lötyögnie a lencsetagoknak. Lehet valakinek egyszerűen nem szúr szemet, nem is figyeli, nem is érdekli vagy eleve nem nagyon vesz fel ilyen snitteket, csak jóval mozgékonyabbakat, ahol eleve nem is tűnik fel. De nálam ez a jelenség gyakorlatilag kizáró ok.
Pedig amúgy a benne lévő OIS egyébként nem tűnik rossznak. Csak épp olyan, mintha a lencsetagok bevibrálnának.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem aközben jelentkezik (legalábbis amiről én beszélek), hanem amikor kézben tartod, bekapcsolt OIS mellett és próbálod egy helyben tartani, akkor hajlamos beremegni.
Ezen a videón jól érzékelhető miről van szó: [link]
A G7 kapható a 12-60mm kitben is, de nekem amúgy tetszene a 14-140mm átfogása, de nem tudom mi a helyzet most ezzel a "jitter" jelenséggel. Van aki nyafog rá, van aki szerint meg semmi ilyesmi nem jelentkezik.
Ki kell fogni a jót vagy mi?
-
bendefeco
tag
Köszönöm a véleményed.

Mások pont az ellenkezőjét mondják, pl legyen egyforma hosszú vágás, dinamikusabb úgy a videó.
Ha hosszabbak a snittek elképzelhető, hogy unalmassá válik (a nem történik benne semmi miatt)
Nyilván nem tökéletes akit készítettem és sokat kell még tanulnom. Egyelőre csak hobbi szinten foglalkozok ezzel is mint a fotózással.
-
Studi
veterán
Azért az elvérzik az nagyon erős túlzás, mert egyrészt egyetlen paraméterében lehet, hogy 3-4%-al gyengébb, ellenben más paraméterekben épp ennyivel jobb. Bátran nevezhetjük azt a két szenzort azonos generációnak, és azonos teljesítményűnek is.
Hogy kiemeljük a pozitív oldalát is, a picit nagyobb dinamikatartománnyal már tudja kompenzálni az érzékenységben mutatott nüansznyi hátrányát. Ráadásul az E-M1 AA szűrő nélküli, ami élességben hozhat a konyhára.És a DXO a zajosodás mértékét mutatja. De FEDman itt értekezett az E-M5-ben (és E-P5-ben, a tesztben abból vett mintát) használt Sony, valamint a GX7-ben, és feltételezhetően az E-M1mI-ben is használt Panasonic szenzorrol. Lehet, hogy a Sony szenzor zaj mennyiségben minimálisan jobb, de a Pana szenzor a zaj színezetében tűnik kezelhetőbbnek.
Szóval kár kiragadni egyetlen alkatrész egyetlen paraméterét, és még nagyobb ballépés az abban tapasztalható pár százalékos hátrány miatt kijelenteni, hogy "elvérzik"...

-
MrChris
nagyúr
Elég egységes a színviláguk, inkább a szenzor képességek a különbözőek. Bár párhuzamosan nem nagyon használtam őket, de nem tűnt fel marginális különbség. Amúgy videó alatt PanaJPG színek vannak és az egyáltalán nem rossz.
Studi: Persze, melósabb, ez van, nem is azért szeretjük. Videó miatt használok Panát, videóban óriási a különbség amit semmilyen módon nem tudok Olyval megvalósítani. Talán az EM1mk2-vel lehetne, viszont számomra aranyárban van. Képnél gyakorlással makizással utolérhető az Oly. Ezt bevállaltam, tartottam is tőle. Lehet kamera profilt is készíteni ami jó kiindulás. Így lett egy ideje Panám, ha majd lecseng a videózás, majd elgondolkodom merre tovább.
-
-
Mit értesz az alatt, hogy tudom-e, hogy mit csinálok?
Rendezvényen kis fénynél kiszámíthatatlan mozgású témákat szeretnék fotózni.
Ezen kívül szeretek madarakat fotózni, nem ritkán repülés közben.Azt pl. nem szoktam tudni előre, hogy merre fog repülni a madár, de azt, hogy kb. mit szeretnék látni a képen.
-
-
mikrofon
veterán
Ez így van . Mondhatjuk így is. Volt lehetőségem pár dolgot kipróbálni, amit leírtam. Erre belém álltatok mint...
Nah ennek az okát nem kapisgálom.
Esetleg ki segíthetnél. Akár privátban is... Vagy akár más is segíthetne, hogy kapisgáljam.Szerk:
Leírtátok, hogy működik, pedig tapasztaltam, hogy nem...
Leírtátok, hogy netről vannak az infók, meg karosszékből írok, pedig nem,
Leírátok, hogy kompatibilis és kicsinységekről höbörgök, pedig szerintem aki megveszi a vázat az ezekért a szolgáltatásokért fizet... Nekem azzal az obival kompatibilis a váz amivel minden működik....
Leírtátok, hogy azért, mert veszek egy felszerelést nem leszek profi és szakértő. Ez legalább igaz....Nah ezért nem értem....
-
MrChris
nagyúr
Engem kevésbé, nekem mindegy, hogy 400 vagy 800ezer

A belbecsre jobban kíváncsi vagyok, vajon no crop 4k, is, pdaf, 20mp, jobb jel/zaj, 422/10bit kártyára... hasonlók lesznek e. Gh4 megjelenésekor aszonták, hogy folyamatosan lépkednek fel videó felbontásban, hogy a tokiói olympiára 8k vázuk lesz... -
lenan
aktív tag
Persze teljesen igazad van, a Mount Everestre én is ezt vinném. (Csak gondolom az extrém körülmények között túrázók pár 10ezren vannak a világban.)
Amúgy rengeteg hegymászó (főleg angolok) használta annak idején az OM-1 filmes gépet, pont a kis súlya, (az egész rendszeré) elpusztíthatatlan mechanikája miatt. Persze akkor mindegyik azonos szenzort használt (kisfilm) amúgy. -
t72killer
titán
Ha személyesen az előadó kér fel, akkor talán. Különben az előadónak kisebb baja is nagyobb annál, hogy a videós egyéni szoc problémáival foglalkozzon. Persze, lehet árgus szemekkel akarommondani fülekkel figyelni, mikor vesz nagyobb levegőt, de sorry már, ez ultrabéna, pláne ha te is a műsort szeretnéd figyelni kütyülés helyett.
Komolyzenei koncertnél legalább annyi esélyed van, hogy számváltáskor snittet is váltasz - de ha megfeledkezel róla, akkor simán buksz egy fél etűdöt. Itt arról is szó van, hogy mennyire lehet magára hagyni a gépet. Egy gx80 megfelelő áramellátással órák hosszat bírja, tehát ha pl katedrát videózol, simán belőhetnéd a gépezetet egy állványra, te pedig pl jegyzetelhetnél.
-
igen, ez a másik. itt mindenki qrva nagy filmrendező? jó, ha 2 percet felveszünk vágás nélkül nagy ritkán, amikor veszünk. ha meg előadást filmezel, igazán nem fáj egy elvesztegetett másodperc, olyan jó előadást én még nem hallottam, amiből ne lehetett volna kivágni egyetlen másodpercet sem

-
silmatauki
őstag
"...most őszintén, mire kell nektek a több mint 30 perces snitt? Birdmant akartok forgatni?"
Én pl. sokat videózom előadásokat 4k-ban. Eddig S7 Edge-dzsel, ill. (most októbertől) iPhone 7+-szal csináltam mindezt, de persze mind2nek vannak komoly hátrányai, pl. zoom nincs. (Az iPhone 7+ zoom lencséje csak magasabb fényben működik. Félhomályban egyáltalán nem, olyankor digitális zoomot használ a rendszer, és jelenleg sehogy sem lehet azt a zoom obi használatára kényszeríteni.) Viszont mind2 végtelen felvételt tesz lehetővé (ráadásul az iPhone ezt egy db fájlba teszi), ami hatalmas előny, nincs egyetlen elvesztett másodperc sem.
-
t72killer
titán
Ez nem sony, a szenzornak nem fáj
. Az amcsi kollégák a gx85-jeiken simán végigtolnak pl egy másfélórás előadást/esküvői/keresztelői stb szertartást snittváltás nélkül, én akksiteszt (=4k snittek szakadásig, kb 110 perc) után belenyúltam az akksiakknába: meleg volt, de még legbelül se volt forró. Ez "csak" 4k-nyi pixelt dolgoz fel a sony (rx100iv, a7rIIs35, a6300) ~6k (azaz dupla) mennyiségével szemben.Olyankorra lenne jó, amikor az ember uis csak odarakja a kamerát az állványra - ráadásképp beszédet rögzít, azaz 2-3sec kimaradás snittváltáskor már észlelhető röccenéshez vezet (1-2 kimaradt szó a mondat közepén).
-
t72killer
titán
Nézzünk akkor a jósgömbbe
, 900$-ért mérik előrendelésben, ez szerencsés esetben megáll novemberre 900EUR-s német ÁFÁ-s árban, amit át kell számolni kemény magyar HUF-ra. Mázlifaktor esetén beüt egy 10%-os akció/áresés (kari előtt nehéz elképzelni), így lesz rá sansz, hogy 300kFt alatt lássuk a gépecskét még idén.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuponkunyeráló
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Formula-1
- Battlefield 6
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macro objektív + UV / Újszerű /
- Canon EOS M50 Mark II kit obival, 2db eredeti aksival, 1000 expoval, gyári dobozában, táskával.
- Insta360 Go 3s 128GB - fehér (Bontatlan)
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports ( Canon ) - Újszerű -
- Mantona Luis Retro kamera hátizsák fekete
- 0% THM 4 havi részlet beszámítás! RX 9060 XT / 9070 / 9070 XT videokártyák készletről KAMATMENTESEN
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy S24 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240, 100% Akksi
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

14-140-el van jitter?
A lényeges dolgokat már leírta MrChris.
Ami szerintem bekavar, az egy természetes dolog. Abból adódik (adódhat), hogy minél kisebb a látószög, azaz minél nagyobb telét használsz, annál stabilabban KELL tartanod, mindegy, mit tud kompenzálni a váz+obi kombó! A marketing egy dolog, mindegy, mit hazudik, mert, EGYÉNI probléma is van ám! Én pl jártam lövészetre, sokkal stabilabban (is) meg tudom fogni a cuccot, és magamat is be tudom rakni hulla merevségbe függőlegesen IS!
Hiába mondják, hogy akár 5 fényértéket is kompenzálni tud. Ja. Csak, a körülmények leírása még 3 oldal lenne...
Tehát, a 140mm véget, ami ugye 280mm (!!!) kitartani nehezebb, mint a 60mm (eff 120mm). Tesztelni kell, hogyan tudod kitartani azt a kamerát gimball nélkül! Kellenek hozzá segédeszközök szerintem akkor is. Ok, mondom, nem videózok, de, ettől még az alap ugyan az (kedvenc optikám a panalieca 100-400mm)... Ninja járás, kamera stabil tartása, ezeket ki kell tapasztalni. Nyakpántot pl kifeszíted, segít kitartani az expót. Rig beszerzése, jobb fogantyú fellrakása, két kézzel tartás, sok-sok trükk van erre, hogy, ne csak arra a marketing dumára alapozz, amit ugye dual ois-ként emlegetnek!

! (bár itt meg az van, hogy a nem-multiaspi szenzorok videóban/16:10-re croppolt fotóban megússzák a vignettált/lágy széleket)

. Az amcsi kollégák a gx85-jeiken simán végigtolnak pl egy másfélórás előadást/esküvői/keresztelői stb szertartást snittváltás nélkül, én akksiteszt (=4k snittek szakadásig, kb 110 perc) után belenyúltam az akksiakknába: meleg volt, de még legbelül se volt forró. Ez "csak" 4k-nyi pixelt dolgoz fel a sony (rx100iv, a7rIIs35, a6300) ~6k (azaz dupla) mennyiségével szemben.
Még a GH3 borzolgat egy kicsit, talán.