Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38701) Lathronos válasza CPT.Pirk (#38700) üzenetére


Lathronos
őstag

"No meg persze még a konzervatív Debian alatt is minden eszközhöz volt driver alapból"

A TP-LINK TL-WN822N Wi-Fi adapterhez konkrétan nincs driver, így telepíteni sem tudtam a 8-at. :( Viszont a belőle készült Voyager X8 remasterbe bele tudták rakni, nem voltak zsugoriak. :)

Ha készítesz frissítésekkel integrált ISO-t, akkor nem tart örökkévalóságig a telepítés.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#38702) CPT.Pirk válasza Lathronos (#38701) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Egyszer csináltam olyan iso-t, valami 8GB lett a mérete. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#38703) Lathronos válasza CPT.Pirk (#38702) üzenetére


Lathronos
őstag

Az igen. Ha nem akarod kritikus szintre tornázni a vérnyomásodat, a Windows 10-et kerüld messzire. :DDD

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#38704) inf3rno válasza Lathronos (#38703) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én amiatt váltok most Linux-ra. Nálam veri a biztosítékot, hogy mennyire pofátlanul gyűjti az oprendszer az adatokat a felhasználókról.

Buliban hasznos! =]

(#38705) lolka1980 válasza Lathronos (#38703) üzenetére


lolka1980
aktív tag

De legalább őszinték

Remélem a Linux soha nem süllyed erre a szintre

(#38706) spammer válasza lolka1980 (#38705) üzenetére


spammer
veterán

Nem süllyed. Nem is nagyon tudna, mert a linux csak egy kernel, disztróból meg van kismillió. Ha egyet elszarnak, lesz helyette 2 új. :))

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#38707) inf3rno válasza lolka1980 (#38705) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az Alapszintű információ a Windows működéséhez létfontosságú adatokat jelenti. - Csak én tartom furcsának, hogy a win8 előtti oprendszerek működtek offline is? Ezek alapján nem tudom, hogy mi lehet a működéshez létfontosságú. :F Talán hogy a CIA mindent tudjon mindenkiről, mert ha bedől az USA, akkor leáll a microsoft is. Logikus. :))

Buliban hasznos! =]

(#38708) King Unique válasza Lathronos (#38703) üzenetére


King Unique
titán

Mért is? :D

(#38704) inf3rno: mindenhol ezt nyomatod? Mintha az előzőek nem gyűjtötték volna alapbeállításon, max nem volt nagy dobra verve...
Offline vs. online - mért, ha van net, akkor egy 7-es talán nem küldhet? Vagy éppen az újabbak is mennek offline fiókkal.

[ Szerkesztve ]

(#38709) lionhearted válasza King Unique (#38708) üzenetére


lionhearted
őstag

Nem a fiók számít, de hol láttál te olyat, hogy nem lehet letiltani (mert 3 beállítás van, alap-közép-teljes) hogy diagnosztikai adatokat küldjön...

Tegnap még működött...

(#38710) inf3rno válasza King Unique (#38708) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Eddig nem tudtam róla, hogy adatot gyűjtenek rólam ezek a rendszerek. Naívan azt feltételeztem, hogy nem, sőt még azon agyaltam, hogy veszek egy 8.1-et a win7-es gépemre (amire végül linux került), csak hogy up to date legyen. Felháborított a dolog, azt hiszem jogosan.

Buliban hasznos! =]

(#38711) King Unique válasza lionhearted (#38709) üzenetére


King Unique
titán

Bizonyos szintű adatgyűjtés a szolgáltatások fejlesztéséhez kell [link] és a tartalomban is van különbség. De ennyi erővel ott a Google, FB és társai...Illetve, csak mert 10-esben van rá GUI, a 7-esben meg épp nincs, attól még az is ugyanúgy küldi...teljesen kilőni eleve csak a x db service letiltásával, törlésével lehet [link].

(#38710) inf3rno: én sem szeretem, de ennyi erővel minden gyűjt és másik platformnál nem csak a 10-es. Linux mondjuk kevésbé, vagy nem, illetve egyes disztróknál ki tudja, de ha felmész a netre, akkor máris ott a Google és tudja mikor, mit csináltál.
A VIII meg eleve hasonló, mint a X, három közül talán még a VII-es egy fokkal kevésbé kíváncsi.

[ Szerkesztve ]

(#38712) lionhearted válasza King Unique (#38711) üzenetére


lionhearted
őstag

Legalább annyira naív és aggályos, amit idéz/leír, mint amennyire az általa fikázott cikk.

Én értem, hogy egy webszolgáltatáshoz 1-2 ebből szükséges. Még azt is belátom, hogy "biztonságosabb" wifi jelszót így megosztani, mert az illető már nem tudja tovább. Egyébként is, minek az MSnek a wifim, nincs netje?! :D Szóval ez még elmegy... sokunk használ amúgy is okostelefont, az is elég sokat küldözget, az is tény, hogy a netes létünk azon része, amit guglin/fbn (elég ha van belőle egy JS az oldalon) keresztül élünk, az náluk is meglátszódik. DE!

Utolsó mentsvárunk volt(!) a saját PC-nk! Nem aggódtunk amiatt, hogy más, vagy a feleség a "gyűjteményünket" böngészi, FireFox-ot használtunk akár NoScripttel, ha nem akartuk a kuglinak kiadni a dolgaink... titkosítottuk a lemezeink, hogy ezt offline se legyen egyszerű elérni...

És az mégis milyen dolog, hogy a titkosításunk jelszavát(!) tárolja, bármelyik fájlunkhoz hozzáfér x+1 jogcímen, amiből csak 1 a hatóság. Teljes egészében monitoroznak, de az MS vásárlói/jogai/tulajdonai védelmében is kérhet be fájlt, az mégis milyen? És ha én konkurencia vagyok, vagy akarok lenni?

A PC legyen a mienk, tényleg mi mondjuk meg, hogy mikor mit hagyunk jóvá, és ne nyomja le a torkunkon a frissítéseit, vagy a default opt-out (vagy még az sem, lásd "telemetria"), és egyesek szerint akkor sem kikapcsolható, ezután is futó szolgáltatásasit. A netes dolgoknak volt ellenszere, ennek is van, csak azzal együtt jár a nem használata.

Mint ahogy ebben a kicsi, de annál lelkesebb társaságban már mindenki lépett ez irányba. Ugyan pontos felmérésem nincs rá, de ha jól sejtem a többség winről tért át, tehát ők letették a voksukat, hogy sem ebből, sem az MS más dolgaiból nem kérnek odahaza.

És igen, az Ubuntu már visszakozott, pedig hangyapikula volt ehhez képest az Amazonos keresési "botrány"...

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#38713) inf3rno válasza King Unique (#38711) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha felmész netre, akkor proxy-t használsz, és máris nem tudja, esetleg bízol a privát ablakban, ami nem sokat ér, mert a magyar törvények szerint az IP cím alapján beazonosítható az előfizető. A windows-nál semmi garancia nincs ilyesmire, mert zárt a kód, és csak tippjeink vannak arra, hogy melyik service-eket kell lelőni. De ez már tényleg nagyon off.

@lionhearted +1, nekem is az jött le, hogy az egyedüli megoldás, ha nem használjuk a MS termékeket. Ennyi. Remélem minél többen leszünk, és vagy lehúzza a rolót a cég, vagy változtat az üzletpolitikáján.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#38714) ux1 válasza inf3rno (#38713) üzenetére


ux1
addikt

Ráadásul a Google/Fb párosnál legalább részletesen be állíthatom, hogy mire lehet kíváncsi. A W10 meg löki még a billentyű lenyomásaimat is. Ez vállalati szférában nem állja meg a helyét.

-=[ 乂丨卂ㄖ爪丨 ]=-= [ 卩ㄖ匚ㄖ 千1 ]=-

(#38715) Syl válasza ux1 (#38714) üzenetére


Syl
nagyúr

Ááááá, nem gyűjt az MS semmi személyes adatot. Csak a vindózt akarják tökéletesíteni.

:U :B

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#38716) Vladi válasza whbear (#38680) üzenetére


Vladi
nagyúr

Azért, mert van egy nagyjából jól összerakott disztró: debian, amit sikerült alaposan szétgányolni: ubuntu, aztán mire sikerült újra gatyába rázni... : mint.
Azért. ;]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#38717) Vladi válasza CPT.Pirk (#38700) üzenetére


Vladi
nagyúr

Aha. Egy újszülöttnek minden vicc új. Látszik nem telepítettél mostanában wint, igen, éjszakára nyugodatn ott hagyhatod. Reggel meg majd látod, hogy 3%-nál feltett egy bugyuta kérdést, és már 7 órája a válaszra vár. :))

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#38718) whbear válasza Vladi (#38716) üzenetére


whbear
senior tag

Ezzel egyáltalán nem értek egyet. De nem offolom szét a topicot.

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#38719) Penty válasza inf3rno (#38713) üzenetére


Penty
tag

"...Remélem minél többen leszünk, és vagy lehúzza a rolót a cég, vagy változtat az üzletpolitikáján..."

Nem hiszem, hogy le fogja húzni a rolót. Sőt!
A világ olyan mértékben elbutult, értékrendet vesztett – köszönhetően többek között a faszbuk, google és társaiknak, meg a tv-ből áramló igénytelen VV-Cucuska típusú műsoroknak –, hogy egy átlagember nem nagyon foglalkozik olyan dolgokkal, hogy magánélet védelme, privát szféra meg hasonlók, hiszen mindenhonnan a "magánélet=közélet" típusú hozzáállást tolják a képükbe. (Lásd: "sztárok" magán(?)élete a különböző női magazinokban, az említett bekamerázott helyszínen játszódó VV-szenny, meg persze a szintén említett "mindent-megosztok-magamról" típusú weboldal(ak) napi szintű böngészése.)
Mindezek után az, hogy a nyílászárók gyűjtöget mindenfélét róluk, szerintem nem fogja a legtöbb embernél kiverni a biztosítékot. Ha megnézed az itteni win10-es adatgyűjtésről szóló topikok hozzászólásait láthatod, hogy sokaknak a hozzáállása az, hogy "hát és akkor mi van?" :U
Szépen megyünk előre '84-be...

(#38720) Aflamin


Aflamin
tag

Üdv!
Mi lenne a legjobb és legegyszerübb módja egy müködő puppy linux áthelyezésére a jelenlegi 500GB-os vincsiről egy másik 250GB-ra?
Új telepítés csak az utolsó lehetőség! Van egy 2TB-os,átmeneti tárolónak,ha szüséges.

(#38722) Lathronos válasza lionhearted (#38712) üzenetére


Lathronos
őstag

És akkor a stabilitást ne is említsük, na meg azt, hogy majdnem minden létező vírus az MS termékeire vadászik. Én is ezért váltottam linuxra, de bevallom őszintén tartok egy offline Windows 7-et is a PC-n ha már(voltam olyan hülye) megvettem 2010-ben a Home Premiumot ne vesszen kárba, játékokat amúgy is csak azon tudok futtatni(többé kevésbé problémamentesen) mert a linux ugyebár OpenGL gyorsítást támogat, az D3D-t nem szereti. Netezésre és egyéb feladatokra pedig a linuxot használom. Nagyon meg vagyok elégedve a Mint 17.2-vel, nem is értem, hogy a nyilvántartott PC felhasználóknak miért csak 1%-a használ linuxot?(pedig nem kell MIT-n diplomázott szoftverfejlesztő mérnöknek lenni a használatához) :F A linuxot futtató vállalati és nem civil használatú szervereket nem számoltam bele, mert az más kategória.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#38723) Lathronos válasza agy73p (#38721) üzenetére


Lathronos
őstag

Nem tudja értelmezni az USB boot paraméterét(ha jól értelmezem). Próbáld meg dd-vel. Vagy ha van win a gépen, akkor ezzel írd az ISO-t pendrive-ra.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#38724) agy73p válasza Lathronos (#38723) üzenetére


agy73p
senior tag

Ok. köszi, közben a képfeltöltéssel voltak gondjaim. Megpróbálok ki- és visszalépni aztán szerkeszteni a hsz-t....

(#38725) agy73p válasza agy73p (#38724) üzenetére


agy73p
senior tag

Csak, hogy visszaolvasva is érthető legyen, erre válaszolt Lathronos.
"Live módban nem tudtam elindítani a Blackpanther OS-t.... Ezt írta ki. Ilyenkor mi lehet tenni? Unetbootin-nal írtam ki pendrive-ra."
Azt hittem, h megint gépemmel van gond de akkor majd megpróbálom újra írni....

Egyébként próbáltátok már a Blackpanther 14-et?

[ Szerkesztve ]

(#38726) Syl válasza Lathronos (#38722) üzenetére


Syl
nagyúr

>nem is értem, hogy a nyilvántartott PC felhasználóknak miért csak 1%-a használ linuxot?

Mert az MS tízen éve gondoskodott arról, hogy már az iskolában a gyerekek fejébe verjék, hogy OS=Win, szövegszerkesztő=word stb.
És ehhez a kormány(ok) még asszisztál(nak) is...

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#38727) Lathronos válasza Syl (#38726) üzenetére


Lathronos
őstag

Na meg tegyük hozzá, nem egy informatika tanártól hallottam már: "a linux egy használhatatlan vacak, semmire sem jó". És persze ezt a hipotézist a tanítványaikkal is megosztják, akik ennek hatására úgy undorodnak a linuxtól mint macska a fürdéstől.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#38728) Lathronos válasza agy73p (#38725) üzenetére


Lathronos
őstag

Én Virtualboxban, nem rossz. Ami egy átlag felhasználó számára kell, az benne van. Mindennapi használatra tökéletes, feltéve, hogy a tárolóban lévő csomagokat rendszeresen fogják frissíteni(nem úgy mint eddig). Egy remastert majd csinálok ebből is. :)

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#38729) Rimuru válasza Lathronos (#38727) üzenetére


Rimuru
veterán

Nekem kozepisoklaban az informatika tanarom azt mondta hogy tudja hogy van linux es ennyi. Soha nem latta/hasznalta. A masik az legalabb hasznalt mar valamilyen disztrot. :DDD Az is vicces hogy pl webszerkesztest csak azert "tanultunk" (volt belole 2 ora) mert en az osztalyban voltam. :)

Vigyázat, csalok!

(#38730) Lathronos válasza Rimuru (#38729) üzenetére


Lathronos
őstag

Mikor én tanultam általános/középiskolában informatikát (1992-1998) még gyermekcipőben járt a linux, ezért nem is hallottunk róla. Aztán 2000-től már egyre többet lehetett hallani a linuxról és igencsak felhasználóbarát lett napjainkra, mint azt nekem is volt szerencsém tapasztalni és nem bántam meg, hogy megismerkedtem vele.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#38731) agy73p válasza Lathronos (#38722) üzenetére


agy73p
senior tag

Na, igen, de nem (csak) azért vadásznak MS termékekre, vagy írnak vírusokat a Win-re, hogy gyengítsék a piaci helyzetét, hanem hogy adatot/infót lopjanak és ehhez a legkönnyebben támadható célpont a (tudatlan) Win felhasználó (és ide magamat is belesorolom). Valamint ha van támadó, akkor kell védelem is, így egy csomó cég él meg ebből, mert nem is elég jó, legtöbb esetben ki sem derül a támadás, vagy a vírus. Ha csak linux disztrója lenne mindenkinek a Földön, akkor ezeken is lenne hasonló számú vírus, én legalábbis úgy gondolom. Sőt, lehet, h most is pontosan tudják, ha akarják, h a linuxon mit teszel, mit látogatsz, mi érdekel. Tök mindegy, a legpopulárisabbat veszik célba.
Most már az az igazán aggasztó sztem, hogy azokat a cégeket törik fel, ahol a jelszavainkat tárolják.....
Igazából teljesen ellenőrizhetetlen és kiszolgáltatott a helyzete majdnem mindenkinek, sztem.

[ Szerkesztve ]

(#38732) CPT.Pirk válasza Vladi (#38717) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ki ne találd... Tudod mennyin vagyok már túl? :DDD

Ebben az esetben amúgy az történt, hogy a ThrustedInstaller.exe felzabálta az !összes! memóriát, ami szabadon volt. Ha otthagyom, akkor se végez reggelig. :N

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#38733) lev258 válasza agy73p (#38731) üzenetére


lev258
veterán

Nagyon nem akarok belemenni a témába, de két megjegyzés. A Linux átlagfelhasználók körében valóban nem túl gyakori, viszont cégek szoftveres hátterében, fontos szervereken igen elterjedt. Ezek feltörése, megfertőzése legalább olyan fontos cél, mint a gyanútlan felhasználók adathalászata. Másik, kevésbé releváns, viszont érdekesség. A Windows-ra készült védelmi szoftverek terjesztették el a szoftverek internetes blokkolásának lehetőségét, mint fogalmat, pedig ez valójában rendszeridegen a hálózat működésétől (portok nyitása, zárása) és nem is kellőképp hatékony. Ennek is az volt az oka, hogy a gyanútlan felhasználó kvázi egyszerű opciókat kapjon, viszont csökkenti a védelmet és hamis biztonságérzetet ad.
Syl: Látod, abban már Cortana is volt, a számítógép beszélt, kommunikált. Data-t meg ne is említsük.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38734) Syl válasza Lathronos (#38730) üzenetére


Syl
nagyúr

>Mikor én tanultam általános/középiskolában....

Amikor én általános iskolába jártam, még Linus Torvalds is általánosba járt :DDD (lévén egy évvel vagyok tőle idősebb)
A számítógépről annyit tudtunk, amit a Star Trekben mutattak ;]

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#38735) agy73p válasza lev258 (#38733) üzenetére


agy73p
senior tag

Ehhez ti jobban értetek, én csak ugatom a témát, de örömmel olvasom. :)

És reggel óta Vladi hozzászólásán röhögök. Nagyon telibe trafálta! :D

[ Szerkesztve ]

(#38736) ux1 válasza Syl (#38734) üzenetére


ux1
addikt

Nálunk a ZX81 1kB volt a produkált gép. 'Aztán 1080Z és Primo. '86-ban érettségiztem. :D

Nekem ZX-Spectrum, Enterprise, Amiga.

[ Szerkesztve ]

-=[ 乂丨卂ㄖ爪丨 ]=-= [ 卩ㄖ匚ㄖ 千1 ]=-

(#38737) King Unique válasza lionhearted (#38712) üzenetére


King Unique
titán

Manapság, ha netre kötött gép van, már nem nagyon létezik olyan, hogy privátszféra. :N
Max, ha:
a.) offline gépezel
c.) speciális OS-t használsz, pl. Tails

Azért ezeknek a megosztásoknak, titkosító kulcs felhőben tárolásnak utána kell olvasni, mert egyrészt külön engedélyezni kell, de a topikjában leírták a szakik.
Én még anno az tesztelős időszakban vetettem fel az adatgyűjtés témát, de itteni MS bennfentesek akkor és most is azt mondták, hogy ők látták miket gyűjt, jelentéktelen adatokat értékelnek ki a gépek...biztos. :D
De a dolognak a lényege, hogy nem csak az új rendszer csinálja, hanem a korábbiak is. Kikapcsolható, letiltható xy dolog ezzel kapcsolatban, akinek meg nem tetszik, nem használja, ennyi.

(#38719) Penty: ezért szerintem se :N Olyan elterjedtség és támogatottság van mögötte, amit csak úgy nem lehet megdönteni. Most ezzel volt egy negatív hír róla, előtte meg 100 ajnározó, dicsőítő. A marketingjük mindig is ott volt és már pusztán az nagyon sokat számít.

(#38731) agy73p: ja, eleve azt éri meg támadni, írni rá a vírusokat, ami népszerű és széles körben használt. Ha a Linuxnak lenne desktopon ~90%-a, lehet hasonló lenne a helyzet... ott van pl. az Anroid, legnagyobb szelet a tortából, legelterjedtebb mobil OS= AV kell rá, Play tele van fertőzött appokkal...

(#38726) Syl : hát igen, lehet a kormány asszisztál hozzá, az nem túl szép, de ugyanakkor maga az oktatás megcélzása nem tiltott dolog, más gyártók is csinálják. Aki meg azt akarja, hogy széles körben használt legyen a terméke, annak az ilyeneket is meg kell lépni.

(#38738) agy73p válasza King Unique (#38737) üzenetére


agy73p
senior tag

"De a dolognak a lényege, hogy nem csak az új rendszer csinálja, hanem a korábbiak is. Kikapcsolható, letiltható xy dolog ezzel kapcsolatban, akinek meg nem tetszik, nem használja, ennyi."

A legtöbb ember nem is tudja, hogy mit használ és miért használja.... Hogy is tudna valamit is letiltani?

De egyébként az is lehet, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonítunk ezeknek a süti követéseknek, meg ilyesmiknek, mint kellene.

Ez a Tails olyasmi, mint egy egy live usb, amerre megyek, viszem magammal, használom, kihúzom, eltűnök?

[ Szerkesztve ]

(#38739) spammer


spammer
veterán

Linux felhasználók OFF topikja

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#38740) King Unique válasza agy73p (#38738) üzenetére


King Unique
titán

Az már mindenkinek a saját baja... :DDD Pedig ott van az orra előtt a beállításoknál. Viszont az igaz, hogy alapból mindent ON-ra állítani és maxra húzni kicsit "izé", mert ezek nem kellenek feltétlen a rendszer működéshez és a tudatlan átlagfelhasználótól sem várható el, hogy mindennel tisztában legyen.

Tails OS egy Debian alapú disztró, én csak virtuális gépen próbáltam (ezt használta E.S. is...), elég fapados küllemű. Gondolom lehet pendrive-ra is telepíteni, azon is használni és hordozni. Ha én USB 3-as külső vinyóra fel tudtam rakni egymás mellé 3 db Linuxot (Mint, eOS, Ubuntu), akkor nyilván pendrive se lehet akadály.
Aztán, hogy ez mennyire biztonságos és anonim, azt már nem tudom, lehet ezt is időközben betámadta az NSA, mint a hagymás böngészőt...?

[ Szerkesztve ]

(#38741) ux1 válasza King Unique (#38737) üzenetére


ux1
addikt

Érdekes a Cisco nem akar mindenáron oktatni, pedig piacvezető. :DDD

(Csak jó pénzért)

[ Szerkesztve ]

-=[ 乂丨卂ㄖ爪丨 ]=-= [ 卩ㄖ匚ㄖ 千1 ]=-

(#38742) King Unique válasza ux1 (#38741) üzenetére


King Unique
titán

Pl. AutoDesk, Siemens. Elég sok műszaki suliban az ő szoftvereiket oktatják, támogatják az intézményt és szervez a suli belsős tanfolyamokat.

[ Szerkesztve ]

(#38743) SATA_boy


SATA_boy
csendes tag

Urak, hölgyek, van a linuxban olyan parancs, amivel meg lehet tudakolni, hogy SSD vagy HDD van-e egy adott gépben?

Próbáltam a neten körülnézni, de nem találtam meggyőző találatot...ti meg hátha csípőből tudjátok. Egy terminálos parancs vagy ilyesmi lenne a legkézenfekvőbb, illetve hogy mit is kellene látnom a parancs kiadása után. :B

A másik kérdésem:
Szeretnék minden adatot letörölni egy linuxos gépről úgy, hogy csak maga az alap linux maradjon fent. Szeretném felülírni a merevlemez üres részét -> azt szeretném elérni, hogy ne legyenek könnyen visszaállíthatóak az adatok.

Mit kell ehhez tennem, hogy álljak hozzá, mit törölhetek a saját home folderemből, hogy azért még használható maradjon a rendszer, de a letörölt adatokat ne lehessen visszabányászni?

Tehát működjön a rendszer, csak a letörölt cuccokat ne tudják egyszerűen visszaállítani (ha esetleg megpróbálnák).

Köszi előre is!

(#38744) lev258 válasza SATA_boy (#38743) üzenetére


lev258
veterán

Nem tudom, van-e lehetőség úgy formázni, akár dd-vel, hogy egy adott partíciónak csak egy behatárolt részét pusztítsd. Inkább az lenne a jó megoldás, ha friss rendszerről csinálnál mentést, majd amikor újra alapállapotot akarsz, dd-zel párat a merevlemezen aztán felrakod a mentést.

cat /sys/block/sda/queue/rotational
You should get 1 for hard disks and 0 for a SSD.
Vagy sudo smartctl -a /dev/sda, Rotation Rate: sor megkeresése.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38745) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Sziasztok! Felraktam Mint-hez Docky-t, és ezt látom.

A tálca kitakarja a felét, és nem indul el automatikusan az oprendszerrel. Lehet ez ellen valamit tenni? Esetleg jobb másik docker-re váltani?

Buliban hasznos! =]

(#38746) spammer válasza SATA_boy (#38743) üzenetére


spammer
veterán

Shred

"shred is a Unix command that can be used to securely delete individual files or full devices so that they can be recovered only with great difficulty with specialised hardware, if at all. shred uses three passes, writing pseudo-random data to the device during each pass. This can be reduced or increased. "

Csak saját felelősségre! Ami fontos, azt törlés előtt tényleg mentsd el magadnak, ha netán szükség lenne rá később, mert ez lepucolja.

Egyébként csinálhatsz egy új felhasználót is, aminek tiszta lesz a home könyvtára, utána pedig akár le is pucolhatod a régi felhasználói fiókodat kompletten, aztán meg van oldva. :DDD

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#38747) lionhearted válasza spammer (#38746) üzenetére


lionhearted
őstag

Ha pedig már le van törölve, az üres helyet is lehet törölni. sfill

Tegnap még működött...

(#38748) growler válasza inf3rno (#38745) üzenetére


growler
őstag

Vagy a panelt tedd felülre, vagy a dockyt arra az oldalra (fel, jobb, bal) melyik neked szimpatikusabb.
Bal katt. a horgonyra, (lehet hogy még 1-szer kell) -> katt a docky ikonokra -> húzd ahová akarod ->
engedd el.

(#38749) bambabela


bambabela
újonc

Sziasztok!

Az elején leszögezném h teljesen hülye vagyok a linuxhoz.

Virtuális gépre feltelepítettem a slacko-5.9.3 névre hallgató puppy linuxot. Tor browsert akarom rajt használni flash-sel. Letöltöttem a tor-browser-linux32-4.5.3_en-US.tar.xz -t, kicsomagoltam majd próbálnám inditani de mikor rákattintok a start-tor-browser.desktop ikonra ezt írja ki.
Hogy tudnám működésre bírni a tort?

(#38750) SATA_boy


SATA_boy
csendes tag

lev258, spammer, lionhearted:
Hálás köszönet a tippekért és mert időt, energiát fordítottatok a válaszadásra! :R

cat /sys/block/sda/queue/rotational

Erre a parancsra válaszul kaptam egy szép kövér nullát, szóval SSD a kicsike. ;)

sudo smartctl -a /dev/sda

Ez a parancs pedig kidobott egy jó adag információt.
Rotation Rate sort ugyan nem találtam (pedig kerestem Ctrl+F-fel is), azonban a parancsra adott válasz kidobta a pontos típust, így arra 'ráguglizva' seperc alatt kiderült, hogy ez bizony egy SSD.

A törlés kérdésköre már keményebb dió, még olvasgatok róla (köszi a linkeket), de ez az új felhasználó készítése jó ötlet, én is gondoltam rá, de spammer csak megerősített benne hogy ez is egy jó (és pofonegyszerű) kiindulási pont lehet.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.