Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21949) King Unique válasza phaseOne (#21946) üzenetére


King Unique
titán

Gondoltam, hogy az ára miatt, mert a hazai boltokban a 8 TB-os My Book jelenleg valóban olcsóbb, mint a Red sorozatnál a WD80EFAX és pláne az WD80EFZX modellek. Ráadásul az előbbi kompletten egy külső HDD, míg az utóbbiak szimplán csak belső HDD-k és annak ellenére kerülnek annyiba. Plusz az utóbbiakhoz USB-s használatra még egy külső ház / dokkoló / SATA-USB adapter is szükséges, ami további X ezer plusz költség. Viszont ettől függetlenül az előző válaszban említettek ugyanúgy érvényesek és ilyen célra eleve inkább a külső házas, dokkolós, vagy az adapteres megoldás való. Ehhez kapcsolódóan esetleg a merevlemezekkel foglalkozó topikban lehetne érdeklődni olcsóbb, de még vállalható 8 TB-os merevlemezek felől. Azonban, ha mindenképpen az eredeti elképzelésnél akarsz maradni és nem probléma a HDD házilagos kiszerelése miatt a garancia esetleges elvesztése sem, akkor akár ez a megoldás is opció lehet. Viszont az már a saját döntésed lesz, ha ez utóbbit választod! :)

A 8 TB-os My Book esetében az előző válaszban linkelt példánál leginkább a működés közbeni melegedés az, ami kontraként említhető. Viszont ugyanakkor annyira nem meglepő, mert a nagyobb tárolókapacitású és egyben több lemeztányérral szerelt HDD-k általában amúgy is jobban melegedhetnek, mint pl. egy 1-tányéros változat. Valamint USB-n használva egy műanyag és ráadásul passzív hűtéses külső házban meg pláne. Az XP-s tapasztalatok meg annyira nem is lényegesek, amúgy sem támogatott rendszer már.
Egyébként működni szokott egy ilyen külső HDD értelemszerűen Linuxon is, max. annyi korlátozással, hogy ott pl. a gyártó által mellékelt szoftverek nem lesznek használhatók. Tehát a meghajtó zárolása és feloldása sem, mivel az ehhez szükséges gyártói szoftver csak Windows és macOS operációs rendszerekkel kompatibilis. De amúgy alapértelmezetten nincsen bekapcsolva a meghajtózár és egyben a jelszókérés, azt utólag lehet aktiválni / deaktiválni a mellékelt programmal. Viszont a hardveres titkosítás ettől függetlenül alapból aktív marad és maga az USB-chip folyamatosan titkosít a háttérben. Emiatt lesz az, hogy a HDD-t a külső házból kiszerelve, majd pl. a PC-be téve és SATA-n csatlakoztatva nem lehet hozzáférni annak tartalmához (adatokhoz), akár be volt kapcsolva a meghajtózár, akár nem. De maga a merevlemez egy újraparticionálás után újból használható lesz, mint az már említve volt a másik topikban is.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.