Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#70101) hzsolee válasza lemmy71 (#70099) üzenetére


hzsolee
őstag

Cöcö... A málós cimentszegény vakolatot is megköti, keményebb lesz. Szóval pormegkötésre is jó :U

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#70102) Papabear195


Papabear195
tag

Üdv!

Egy kis segítségre lenne szükségem. A házunk udvarán álló tárolót [kép] szeretném kicsit kipofozni, mivel most elég rossz benne bármit is tárolni, a cserepekről [kép] lehulló nagy mennyiségű "tetőpor" miatt. A terv az volt, hogy OSB lapokból álmennyezetet építek, de most egy őszi patkány invázió után kicsit elbizonytalanodtam. Tartok tőle, hogy jó búvóhely lenne a pateszoknak. A képen nem látszik, hogy ikerházról ill. ikerfészerről :DDD van szó, és sajna a szomszéd bácsi tipikus lomgyűjtögető, most is tőle jöttek a rágcsálók a közös tetőn közlekedve.
A kérdés az lenne, hogyan tudnám megoldani, hogy a tetőpor ne hulljon ilyen brutál mennyiségbe, és a pateszok se tudjanak fészket építeni.

Minden ötletet szívesen fogadok!

(#70103) Dani_kp válasza Papabear195 (#70102) üzenetére


Dani_kp
őstag

A tető és az osb lap közé tegyél kőzetgyapotot, elvileg azt nem szereti sem a rágcsáló, sem a darazsak.

https://ingatlan.com/33821564

(#70104) A Zéé válasza lemmy71 (#70099) üzenetére


A Zéé
addikt

Ez olyan nagyon jól hangzó dolog amúgy, de én mindig kicsit humbuknak tartottam. Egy egyszerre vakolt és glettelt falnak amúgy se nagyon eltérő a nedvszívása. Szerintem fontosabb a glett és a festék minősége a foltosság és fedés szempontjából.

Just a simple Lineman...

(#70105) lemmy71 válasza Dani_kp (#70103) üzenetére


lemmy71
őstag

Sajnos belefészkel, az egér és a patkány is, tapasztalatból tudom :K

(#70102) Papabear195
Nem tennék oda osb lapot, ahogy látom egy kicsit itt ott be is ázik.
Szőtt tetőfólia én ilyet tennék belülre ez szellőzik de a port és a vizet sem engedi be, olcsó és méterre is kapható. Kézi tűzőgéppel könnyedén a cseréplécekhez tudod tűzni.

(#70106) lemmy71 válasza A Zéé (#70104) üzenetére


lemmy71
őstag

Hát lehet hogy igazad van, én még csak 34 éve csinálom a festést meg a glettelést, talán kevés még a tapasztalatom :DDD

(#70107) inf3rno válasza lemmy71 (#70106) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az alapozóval elvileg műanyagot kensz fel a falra, ami össze is fogja a mállós falat meg gondolom segít az egyenletes festésben is, mert jobban feltapad rá a festék. Semmi köze a por megkötéshez. Bár én sosem használtam, inkább áttolom kétszer ugyanott a hengert, vagy ha mállás miatt kell, akkor újra glettelem azt a részt. Igaz én csak itthon festegetek, nem kell szépnek lennie.

Buliban hasznos! =]

(#70108) A Zéé válasza lemmy71 (#70106) üzenetére


A Zéé
addikt

Nem azt mondtam, hogy nincs igazad, de nekem ez a mondat mindig kicsit olyan volt, mint az egy rétegben fedő festék, meg a "megrázod az edényt, és minden koszmentes mosogatószer." Nagyon jól hangzik a dobozra írva, de olyan kicsit hihetetlen, hogy rákensz egy vékony réteget a falra, és hipp-hopp egyenletesen fog szívni minden felület, a csont száraz, meg a még kicsit nedves is.

Just a simple Lineman...

(#70109) Papabear195 válasza lemmy71 (#70105) üzenetére


Papabear195
tag

Köszi az ötleteket! A tető természetesen javítva lesz, cserélem a görbe vagy törött léceket, újra rakom a cserepet, és akkor valószínűleg fólia lesz alatta.

(#70110) imibogyo válasza Papabear195 (#70109) üzenetére


imibogyo
veterán

Plusz egy a fóliára és én mást nem is tennék, mivel itt nincs értelme szigetelőanyagnak.

De ha mondjuk mégis szeretnél rakni (mondjuk minimális hangszigetelési céllal, mert pl. délutánonként itt fűrészelsz...), akkor én úgy tudom, hogy a kőzetgyapotot simán szeretik a rágcsálók, de az üveggyapotot nem, mivel ez utóbbiból száll az az "üveg por" amitől mi is viszketünk, illetve cseszteti a torkunkat is és ezt még a rágcsálók sem bírják. Persze simán lehet, hogy ez nem igaz, de nekem valami ilyesmi van a fejemben erről a kőzetgyapot vs. üveggyapot témáról...

(#70111) lemmy71 válasza imibogyo (#70110) üzenetére


lemmy71
őstag

Nekem is anno azt mondák hogy kiszúrja a szemüket meg stb. csak ezt a tényt elfelejtették közölni az egerekkel meg a patkányokkal :DDD Nálam az a rettentően szúrós kasírozott szürke dróthálós üveggyapot paplan volt. Tetőcserénél amikor megbontottuk televolt fészekkel.
Papabear195
Ha már megbontod a tetőt akkor kívülről a szarufára "fólia" - ellenléc - cserépléc és újra cserepeled, utána akár belülről is rakhatsz egy osb lapot a tetőre.

(#70112) imibogyo válasza lemmy71 (#70111) üzenetére


imibogyo
veterán

Ezért is írtam, hogy simán lehet hülyeség. :K De egyébként egy nyitott "épületnél" eleve nincs is értelme a szigetelőanyagnak, hacsak tényleg nem hangszigetelés, csillapítás a cél. Teraszomat is csak a szokásos "lambéria - szarufa -fólia - ellenléc - léc - trapézlemez" megoldással raktam össze, pedig ingyen lett volna bele a szigetelőanyag is, csak hát minek. Egyébként (számomra) esőben sem zavaró a trapézlemez hangja, amire sokan figyelmeztettek, hogy majd zavaró lesz. Eredetileg emiatt azért elgondolkodtam az üveggyapot használatán, de végül elvetettem és nem bántam meg. A padlás egyébként is kapni fog ~30 centiméter "paplanos" szigetelést és a falak is ~15 centi kőzetgyapotot (és ugye a terasz tetője ezen a "burkon" kívül lesz, a nyílászárók pedig eleve nagyon jó hangszigetelők, szóval még a maradék zavaró hang (forgalom pl.) is "ki lesz zárva" a már eleve így is elég csendes házból.

Amúgy is nagyon várom már a szigetelést, mert jelenleg a ház és a műhely is elég ótvarul néz ki. De ez még várat magára minimum jövő év nyaráig/őszéig, mivel még hátra van egy plusz kisszoba és egy előszoba megépítése a házhoz, változni fog még a tető alakja is (ami ekkor kapja majd meg az új cserepes lemezes borítását) és még a műhely is kisebb átépítés alatt van (talán hétvégén befejezem). Szóval az még nagyon nem most lesz, mikorra jó lesz ránézni a házra... :B

[ Szerkesztve ]

(#70113) inf3rno válasza lemmy71 (#70111) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nálunk is simán belefúrták magukat a bazaltgyapotba. Nem értem, hogy hogy nem böki őket. Állatok. :D

Én ilyen hengeres vödrös vizes csapdát csinálok. Felmásznak a hengerre a csaliért, elfordul, beesnek, aztán megfulladnak. Sok ilyen van a neten. De csak télen szoktak a padláson lenni, nyáron kiköltöznek mindig, úgyhogy ráér még.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#70114) enginev3.0


enginev3.0
félisten

Sziasztok

Fürdőszobába falba rejtett zuhanyzó szettet akarunk
Van valami ajánlott márka belőle? :R

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#70115) lemmy71 válasza imibogyo (#70112) üzenetére


lemmy71
őstag

Jó a teraszod, egyszer már mondtam jó kis söröző terasz :DDD
Enyém is hasonló méretű csak "L" alakú, de én nem pártolom a trapézlemezt. Anno én beletoldottam a szarufákba és lecserepeltem a teraszt, belül meg lambiztam.

[ Szerkesztve ]

(#70116) mephi666


mephi666
nagyúr

na itt az elmúlt hét gányolása-tákolása, amivel 10 perce lettem kész :D

szóval volt ez a kb 50x80-as beépített szekrény, amibe évtizedekkel ezelőtt egy ótvar polcot tákoltak... kiszedtem a tetejéből pár szintet, hogy hátha elférnek a horgászcuccok, de a bottartó már nem fért el és amúgy sem volt gazdaságos így a helykihasználás... gondoltam kibontom az egészet a p*csába és méretre vágok bele pár lapot az igényeim szerint... polcot kiszenvedtem, akkor jutott eszembe, hogy másik lakás burkolása után maradt ki frankó járólap meg csempe: veszek kb 2ezerért 5kiló ragasztót meg 1kg fugázót és megpróbálom leburkolni :) jobban megvizsgálva láttam, hogy linóleum volt a polc alatt 1 centi retekkel a tetején, amit kiszaggattam ...majd totál kezdő burkolóként leragasztottam a csempét csütörtökön, tegnap pedig fugáztam ...szépen, mint az ökörhugyozás... (a fal meg a padló is görbült minden irányba, csak tartottam a szintet) ...ma pedig belevágtam 4 polcot 2db 120x50-es lapból ...ez még közel nem a végleges elrendezés, csak beledobáltam mindent, ami a kezembe akadt :)

+1: ha már volt csomó leeső anyag a retkes polcból, hét közben vágtam belőle egy virágtartót az erkélyre

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#70117) enginev3.0


enginev3.0
félisten

3 ablak helyett földigérő toló erkély ajtó lesz
Hogy lenne érdemes megoldani a fűtést? Bal oldali félig készen lévő gipszkarton fal előtt lesz a kanapé

Szembe lévő falon pedig egy tv és minimalista szekrény, így ezen fixen kilőve a radiátor

Ötlet?

[ Szerkesztve ]

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#70118) darvinya válasza enginev3.0 (#70117) üzenetére


darvinya
titán

Klíma, hűtő-fűtő.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#70119) enginev3.0 válasza darvinya (#70118) üzenetére


enginev3.0
félisten

Gáz megoldás elsősorban ha lenne lehetőség

Egy radiátor lesz ott ahol állok, de nagy a helység, így kéne még egy valószínűleg

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#70120) emre válasza enginev3.0 (#70117) üzenetére


emre
veterán

így eléggé elb@szott az egész....

én ha más megoldás nincs akkor a bal oldali megszüntetett átjáró/ajtó helyén hagynék a radiátornak helyet.
tehát a gipszkarton nem ennek a szobának a falsíkjában lenne, hanem a másik oldalt, a felső részre meg lehet tenni pld. könyvespolcot, esetleg szegélyradiátor

ennél jobb képet nem találtam, remélem érthető mire gondoltam

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#70121) enginev3.0 válasza emre (#70120) üzenetére


enginev3.0
félisten

A gipszkarton falon végig, nem pont ilyet, hanem vannak még ennél laposabb radiátorok, akár végig lehetne rakni, az ér valamit, vagy édes kevés?

Vagy mondjuk, ilyen?

[ Szerkesztve ]

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#70122) emre válasza enginev3.0 (#70121) üzenetére


emre
veterán

Mekkora radiátorok voltak itt? Én beszélnék azzal aki a fűtést csinálja, nehogy kiegyensúlyozhatatlan legyen a szegélyradiátorral a rendszer.
Általános ökölszabály szerint légköbméterenként 50W teljesítményű radiátor kell, de ez eltérhet.
Korszerű nyílászárók, homlokzat és födémszigetelés esetén lehet kevesebb.

Hagyd ezeket a dizájnos csudákat, ennek ugyan úgy nincs helye.
Az első hogy hova kerüljön, ez fogja megadni a radiátor befoglaló méreteit
A második hogy mekkora teljesítményű kell. Ha ezek megvannak lehet nézegetni a webshopokat hogy létezik-e ezekkel a feltételekkel, és közben lehet tervezni neki a leállást.

Javasolnám az épületfelújító topikot

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#70123) lemmy71 válasza enginev3.0 (#70121) üzenetére


lemmy71
őstag

Jobban jársz ha kihívsz egy fűtésszerelő szakembert aki pontosan megtervezi neked, hogy az adott légköbméterre mekkora radiátor is kell. Adatok nélkül egy fényképről csak saccolni lehet, gondolom nem szeretnél jövőre újra fűtést szerelni :U

(#70124) enginev3.0 válasza emre (#70122) üzenetére


enginev3.0
félisten

Ahol én állok ott lesz egy nagy radiátor, a mostani ablak alatt volt egy kb 2 méteres radiátor, de az ablak új korszerűre lesz cserélve, és földig érő lesz

A szerelő azt mondta valószínűleg elég lenne az az egy is, ami "mögöttem van", csak pára miatt (ablakoknál) stb... érdemes lenne még egyet felrakni

Amúgy én nem akartam erkélyajtót, a párom ötlete volt ;]

Volt már szerelő, csak akkor még úgy volt hogy a gipszkarton falon lesz egy radiátor, de az új ajtó miatt, ott eléggé hülyén nézne ki

[ Szerkesztve ]

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#70125) emre válasza enginev3.0 (#70124) üzenetére


emre
veterán

Akkor mond neki hogy ha ezt ilyen okosan kitalálta, oldja meg a fűtést is.

Az hogy két méteres maximum egy kölyökbálna, vagy kígyó esetén értelmezhető dimenzió.

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#70126) enginev3.0 válasza emre (#70125) üzenetére


enginev3.0
félisten

2 méter hosszú, a magassága meg nagyjából látszik a kiállásokból, régi öntött vas radiátor, nem szívesen mennék megmérni

Nyilván nő létére ő fogja kitalálni a fűtést :U

Vegyétek tárgytalannak

[ Szerkesztve ]

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#70127) PitLee válasza enginev3.0 (#70117) üzenetére


PitLee
őstag

Ilyen földig ablakok elé a padlóba teszik a radiátort egy rács alá.
Link

(#70128) enginev3.0 válasza PitLee (#70127) üzenetére


enginev3.0
félisten

Na én pont ilyenre gondoltam, csak nem tudtam, hogy létezik, ez tökéletes lenne, remélem kivitelezhető :R :R :R

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#70129) Essejó válasza enginev3.0 (#70117) üzenetére


Essejó
veterán

Plafon fűtés nem járható út?

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#70130) enginev3.0 válasza Essejó (#70129) üzenetére


enginev3.0
félisten

Ehhez nem értek, erről majd megkérdezem a szerelőt, csak amíg jön, addig próbálok ötleteket gyűjteni :K

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#70131) Essejó válasza enginev3.0 (#70130) üzenetére


Essejó
veterán

Aljzat beton már kész van? Mert keresztapám anno újított egy kirakat üveget 5*2méterest. Ott az ablak elött a padlóba lesűjesztve volt egy cső radiátor. A padlószintjén meg rács felette.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#70132) PitLee válasza enginev3.0 (#70128) üzenetére


PitLee
őstag

Padlóradiátor
Sajna tapasztalatom nincs velük, anno egy házban láttam ilyen
szalag/szegély-radiátorokat (netes kép)

körbe a falmentén és ott a teraszablakok előtt váltott be a padlóba .
Ami tetszett, hogy körbe fűtötték a falat és mivel nagyon vékony még a szekrények mögött is elfért.
Hogy mennyire jó vagy mi a tapasztalat vele azt nem tudom.

(#70133) enginev3.0 válasza Essejó (#70131) üzenetére


enginev3.0
félisten

Ilyet linkeltek fentebb, a beton kész van, de nem tartana semeddig felvágni, hogy megcsináljuk neki a helyet
Viszont a "perem" radiátor talán jobban tetszene, mert nem úgy koszolódik, mintha a rácsok között vagy a rácsokat felszedve kéne mindig takarítani

Megkérdezem a szerelőt, hogy melyik a hatékonyabb, és a kettő közül választunk egyet, úgy is csak kiegészítőnek kell, mert elvileg már az az egy radiátor is befűtené, ami fixen fent lesz, csak a nagy ablakok miatt, ne hogy túl hideg legyen a szoba azon fele

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#70134) Papabear195 válasza imibogyo (#70110) üzenetére


Papabear195
tag

Még egyszer köszi a segítséget mindenkinek!
Egyébként a helységet (eredetileg fáskamrának épült) csak tárolásra használjuk, úgyhogy nincs szükség sem zajszigetelésre, sem hőszigetelésre. A problémát az okozza, hogy hét alatt ujjnyi por hullik le a cserepek közül. Viszont az ikerház jelegéből adódóan nem tudok ellenlécet rakni a szarufára, mert akkor az én tetőm magasabb lesz. Egy ügyes ács biztos ezt is könnyen áthidalná, de én nem biztos, hogy meg tudom oldani. Arra gondoltam, hogy a szarufára fogjuk rögzíteni a fóliát, úgy hogy elég légrés legyen közte és a cserép között, továbbá erős malterral kijavítjuk a nyílásokat, ahol a pateszok közlekednek.

(#70135) balazs1956


balazs1956
senior tag

Sziasztok!

Ötleteket szeretnék Tőletek kérni!
Adva van egy aránylag kis szoba, ahová szeretnék egy minél nagyobb íróasztalt. Ami szóba jöhet az a Jysk, és az IKEA.
Tehát ebből következik, hogy a lábai valamiféle pozdorjalemez, talán 18, vagy 20 mm vastagságú lenne.
Mivelhogy a szoba kicsi, nekem meg nagy asztal kell, szeretném valamiféle görgőkkel ellátni az asztalt.
Balra tolva ( könnyedén), elérném és nyithatnám/csukhatnám, akár bukóra is az ablakot, jobbra tolva, pedig (könnyedén) hozzáférnék a tolóajtós szekrényemhez is.
Középre tolva pedig használnám, mint íróasztalt.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy miféle görgővel/vagy más módszerrel tudnám ezt stabilan, és elegánsan megoldani.
A szobában parketta van, nem lenne hátrány, ha nem karístolódna szét.

SOS segítségeteket előre is köszönöm szépen, a projektet napokon belül meg kell oldanom

(#70136) Essejó válasza enginev3.0 (#70133) üzenetére


Essejó
veterán

Pedig optimális lenne link

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#70137) flashpointer válasza imibogyo (#70032) üzenetére


flashpointer
őstag

detto, csak kicsit mas jellegu a berendezes : ) (2*1,2m )


de majd meg lesz doboza a CNCnek is

[ Szerkesztve ]

(#70138) darvinya


darvinya
titán

Pár napi otthoni barkácsolás.
Nem tetszett a gyári tok, de ez még nem végleges.

Maradékból Poco F2 Pro telohoz bujtatós tok.

Nem volt olcsó a bőr(20cm×30cm 4000Ft+3m szürke bőr cérna), de tok kb. ennek a fele lenne műbőr izéből, ha egyáltalán van telohoz ekkora méret.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#70139) macilaci78 válasza darvinya (#70138) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Amikor a kormányt vittem bőröztetni, akkor 3,5k-ért varrattam magamnak egy nagyobbakacska tolltartót a dobókockáimak. Kb 6×6×25 cm, cipzárral, fekete börből, választott színű cérnával, a váltószoknya megint volt vagy 2,5k. :D

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#70140) darvinya válasza macilaci78 (#70139) üzenetére


darvinya
titán

Hol, és mikor, biztosan bőr-e?
Mert ott bőr biztosan olcsóbb lenne.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#70141) capafog23


capafog23
őstag

Sziasztok.

Autómon találkoztam egy ilyen csavarral.

Egy elnyalt fejű csavarra (gondolom ezért csinta valaki) rá van hegesztve egy alátét és egy menet. A meneten van egy anya amit se rá se letekerni nem lehet, aláfeszíteni nem próbáltam, úgy szerintem le tudnám szedni.
Milyen megoldással lehetne ezt a komplett szerkezetet kicsavarni?

(#70142) macilaci78 válasza darvinya (#70140) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Itt.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#70143) darvinya válasza macilaci78 (#70142) üzenetére


darvinya
titán

Kösz, de ezek műbőrök, hiába írja, hogy valódiból dolgozik.
Valódi bőrt elvágva barnássárgás a bőr, nem fehér.
Ha bőrt színezik, akkor egész bőr ugyanolyan színű.
Csodálkoztam rajta, hogy ilyen olcsó a bőr, mert 40-80eFt /1m²-ért adják a marhabőr (minőségtől függően), bárány, stb. még ennél is drágább.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#70144) imibogyo válasza flashpointer (#70137) üzenetére


imibogyo
veterán

Nagyon jó kis felszerelésed van. Egy működő CNC maróért most ölni tudnék. Sajnos idő nap előtt szét kellett szednem a régi favázasomat, az új meg még nincs kész.

Nekem most, bár elég nagy hely áll rendelkezésemre, az a fő bajom hogy minden gépem szét van szórva a térben, ezért nem tudok egy kényelmes munkamenetet kialakítani. A 3d nyomtató a kamrában van (az elfogadható relatív páratartalom miatt (<50%)), a lézergravírozó és az épülő marógép (plusz az összes többi épülő CNC marógép, lézergravírozó és alkatrész is) a műhelyben, ami számítógépen pedig a tervezés kód generálás stb. fut az egy harmadik helyen (a műhelygépem is most ideiglenes fenn van a házban). Nem mondom, hogy belehalok, de azért messze nem kényelmes így dolgozni, főleg ha menet közben kell valamin gyorsan változtatni, újratervezni. Viszont a műhelyem most egyben raktár is, ahogy a múltkor is írtam már, így most esélyem sincs ezen a helyzeten változtatni.

Ráadásul tegnap elég komolyan sikerült szögbe lépnem (lényegében ráugrottam), szóval most járni/állni is alig tudok, pedig ma lett volna időm a műhelyrendezéssel haladni. :W

[ Szerkesztve ]

(#70145) AxBattler válasza imibogyo (#70144) üzenetére


AxBattler
félisten

Jobbulást, és kitartást a projektekhez!

Most figyelem, 8mm-es OSB lappal fedted a satupadot/munkafelületet? :)
Hogy lehet azon dolgozni? Lekezelted valamivel? Nem nyúlsz mindig szálkába?

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#70146) inf3rno válasza imibogyo (#70144) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Vannak ilyen páramentesítő gépek, azokkal talán be tudod szabályozni a műhelyben is: [link] Igazából arra gondolok, hogy beteszed a 3d nyomtatót valami szekrénybe, aztán csak ott lecsökkented a kívánt mértékre, hogy tudj nyomtatni. Nem kell a teljes műhelyben, mert az sokáig tart, és nem is biztos, hogy lehetséges egy apró géppel. Szerintem házilag is lehet tákolni ilyet. Keringeted a levegőt, betolod egy csőbe, ott lehűtöd, elvezeted a lecsapódott párát, aztán utána újra felmelegíted a levegőt.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#70147) imibogyo válasza AxBattler (#70145) üzenetére


imibogyo
veterán

Köszi! Igen 8-assal van fedve (jó szemed van) de nekem nincs gondom a felületével. Adtam neki egy alap csiszolást, meg egy kis csónaklakkot és úgy használom. Egyedül az éle az ami nem a legjobb (meg lehetne marni, mondjuk lekerekíteni), az majd kapni fog élvédőt, legalább az apró csavarok sem fognak legurulni róla. Komoly terhelést nem kap ez a felület és elég sűrűn alá is van támogatva, ha jól emlékszem 30-40 centiméterenként keresztben is futnak az 5x10-esek, szóval elég strapabíró.

Komolyabb munkákhoz a képen látható műhelyasztalt használom (bár most ez a teraszasztalunk, amíg nem tudok kipakolni a műhelyből), ennek 15 mm-es OSB a munkafelülete és be is van vonva vastag, erős "fóliával", szóval akár még a gépeket, faanyagokat is "dobálhatom", húzhatom rajta. Azt ne kérdezd, hogy pontosan milyen anyag ez, mert ez csak úgy "kimaradt" valahonnan... :K

(#70146) inf3rno: igen én is gondolkodtam már ezen. Eredetileg a műhelyasztalba gondoltam ezeknek a gépeknek a helyet kialakítani vastag plexi előlapokkal, csak még nem jutottam oda. Ha ez a nagy "doboz" elkészülne, akkor már lenne értelme a páramentesítő gépnek és természetesen egy normális elszívóberendezésnek is, mert a lézer, a nyomtató és marógép is (ez utóbbi a legjobban) igényli a jó elszívó berendezést. A dobozolásnak még egy nagyon fontos szerepe van az én esetemben, még pedig az, hogy én sok "koszos" munkát is végzek a műhelyben, amit nem nagyon szeretnek a finommechanikai, elektronikai eszközök.

De alu profilom is van bőven, tehát akár egy olyat is könnyen össze tudnék rakni, mint amit flashpointer csinált a sajátjának. :K

[ Szerkesztve ]

(#70148) inf3rno válasza imibogyo (#70147) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Elszívásnál én egy (vagy több) ciklont építenék be, az a por nagyrészét leveri neked egy tartályba, a maradékot meg egy hepa szűrő vagy ilyesmi megfogja. Ciklonos porszívóknál is így megy. A páramentesítéssel is össze lehet kötni akár.

Tetszik ez a dobozolás, mert föléje lehet tenni asztallapot vagy akár polcot is. Szerintem ha lesz valaha műhelyem, akkor én is ilyesmit csinálok majd. Kicsit hasonló egy konyhához, ott is vannak beépített gépek csak más jellegűek. Akár tudnád úgy is, hogy két sor doboz van, felettük meg egy jókora asztal.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#70149) hzsolee válasza imibogyo (#70147) üzenetére


hzsolee
őstag

Váóó, micsoda férfibarlang / játszószoba..... :C

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#70150) AxBattler válasza imibogyo (#70147) üzenetére


AxBattler
félisten

Adtam neki egy alap csiszolást, meg egy kis csónaklakkot és úgy használom.... Komoly terhelést nem kap ez a felület és elég sűrűn alá is van támogatva, ha jól emlékszem 30-40 centiméterenként keresztben is futnak az 5x10-esek, szóval elég strapabíró.
Teljesen jó, gazdaságos megoldás.
Pincébe lehet hogy én is hasonlót dobok majd össze jövőre!

(#70149) hzsolee
Mancave! :DDD

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.