Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20051) 3800+ válasza Grafirka (#20050) üzenetére


3800+
őstag

Szerzek akasa gumirogzitoket, alatet talan van is itthon es kiparnazom vele korbe a ventit. Az eredmennyel majd jelentkezem. :)

[ Szerkesztve ]

MSI Z370-A PRO, XFX 6700XT, Intel i7-8700, AIO, 2x8+2x16 GB 2400Mhz

(#20052) eldarin


eldarin
tag

Sziasztok!

Nem tudom esetleg használ-e valaki Asus Fan xpert 3-at a ventilátorok vezérlésre, de ha igen van esetleg mód rá, hogy a pár ventilátor a GPU hőmérséklete alapján működjön? A gép elejében van nekem 3 120-as Corsair AF venti abból az alsó kettőt akarnám a GTX 970 hőmérséklete alapján működtetni a legfelső meg jó ha a H100i-vel működik együtt. Én a magam részéről sajnos nem találtam rá lehetőséget mert a ventilátoroknál source-nak csak a CPU/MOBO/VRM van sajnos nincs GPU :S

Most váltottam Asus maximus hero VIII lapra de tt egy régi kép hogy könnyebb legyen elképzelni a ház/ventik ugyanazok mint a képen.

[ Szerkesztve ]

(#20053) kiezTe90


kiezTe90
senior tag

Sziasztok!

Na ma vetten át a ház ventiket, és a proci hűtőt. Hétvégén szerelek kicsit.
A be quiet 140mm-es ház ventik 3 pinesek (nem figyeltem ezt) nagy baj ez? Amugy se akarom vezérelni őket. De 4 pines helyre beköthetem?
Valamint a proci hűtőre (bi quiet pure rock) a ventit hogyan rakjam fel? Hogy szívja a levegőt a hűtőbordák felé vagy fújja?

Köszi a válaszokat!

Egyre többször egyetértek Thanosal...

(#20054) skyli


skyli
senior tag

Sziasztok!

Scythe Grand Flex - Létezik, hogy ez a venti ennyire jó? Árban ugyanott van mint a Lepa Bol.Quiet, de alacsonyabb zajszint mellett nyújt azonos CFM értékeket. Ebből is van pwm-es, egyetlen hátránya, hogy nem ledes és szürke színű, de ha beáldozzuk a kinézetet, akkor ez lehet az egyik legjobb választás?
Nincs viszont az ajánlottaknál, van vele valami probléma?


[TESZT - Lepa bol quiet]

Másik cfm összehasonlító táblázat:

[TESZT - Scythe Grand Flex]

A Lepa Bol Quiet az ő tesztjük szerint nem hozza a specifikáció szerinti cfm értéket.

[ Szerkesztve ]

(#20055) dqdb válasza kiezTe90 (#20053) üzenetére


dqdb
nagyúr

Az ASRock B150 Pro 4 elvileg hibrid szabályozásra képes, azaz be tudod állítani a BIOS-ban, hogy PWM-mel vagy feszültséggel szabályozzon (a BIOS leírása a többi gyártóhoz képest nulla, így konkrétabbat nem tudok mondani, ASUS-nál PWM mode és DC mode néven fut ez a beállítás).

De ezt nem ártott volna vásárlás előtt leellenőrizni, ugyanis ha tisztán PWM-es vezérléshez vettél volna 3 pines ventilátort, akkor az a maximumon pörögne, ha feszültség alapú szabályozáshoz (a csatlakozó ilyenkor 3 és 4 pines is lehet, a lábkiosztást kell nézni, nem a lábak számát), akkor PWM-es ventilátor esetén morgó-kattogó motorhang is előfordulhatna. És az is megtörténhet, hogy a 3 pines csatlakozó egyáltalán nem szabályozható. A téma-összefoglaló nem viccből van ott fenn.

Amugy se akarom vezérelni őket.
Ez eléggé nagy hülyeség lenne.

De 4 pines helyre beköthetem?
Igen.

Valamint a proci hűtőre (bi quiet pure rock) a ventit hogyan rakjam fel? Hogy szívja a levegőt a hűtőbordák felé vagy fújja?
Nem felszerelt ventilátorral jött a dobozában? Azért kérdezem, mert a Shadow Rock Slim igen. Úgy szereld fel, hogy a ventilátor átfújja a bordán a levegőt, és a hátlap felé fújjon.

eldarin: valami ilyesmi külső szenzorral menni fog, az alaplapod hármat is támogat, egyébként tudomásom szerint nem (igaz, rövid ideig nézegettem csak a beállításokat, de nem rémlik nem saját mérési adat használatának lehetősége, talán valami 3rd party vezérlőprogrammal igen).

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#20056) eldarin válasza dqdb (#20055) üzenetére


eldarin
tag

A SpeedFan szoftverrel tudom, hogy meglehet csinálni most csak az érdekel, hogy az Asus fan xpert 3-al lehet-e, de úgy tűnik, hogy ezt az egy funkciót sikerült kihagyniuk belőle, ami kár mert jól jönne nekem :S

[ Szerkesztve ]

(#20057) dqdb válasza eldarin (#20056) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ha a VGA is ASUS lenne, akkor még lehetne őket kárhoztatni ezért. Azonban úgy, hogy más cég termékéről van szó, a hőmérséklet kiolvasása nem szabványosított, hanem többféle felület van rá, ami nem is biztos, hogy rendesen dokumentált, és a kiolvasás okozhat stabilitási problémát (ismerek olyan gépet, amelyet a HWiNFO64 merevre fagyaszt, ha a szenzorokra lennél kíváncsi), így azt kell mondjam, az ASUS döntése a nem támogatásról neked rossz, de teljes mértékben helyes. Sőt, mivel a szabályozáshoz a Fan Xpert telepítése sem szükséges, hiszen BIOS-ból is megy profil alapján, így külső szoftveres komponensre nem is lehetne építkezni, és főleg nem úgy, hogy erre támogatást tudnának nyújtani.

Ott van a hardveres megoldásuk a külső érzékelővel, használd azt, az biztosan és jól működik a Fan Xperttel, vagy marad a 3rd party program (nekik könnyebb dolguk van, mert ha nálad valami zizi van, akkor maximum azt mondják, hogy IJ/használj mást, az ASUS ellenben nem tehet ilyet).

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#20058) hyperst válasza Grózi (#20020) üzenetére


hyperst
tag

[link]
[link]
[link]

Ma volt egy kis időm,kiszedtem a ventiket,egyesével a lepa gyárija mellé tettem..900/1050/1200rhm en néztem őket,a lepa még 1200 is halkabb volt mint a Coolink SWIF2 120P 900rhm-en...igaz ez fülre volt nézve,de a bot fülem saját magamnak csak nem hazudik..Úgy hogy megy vissza a lepa venti és jön majd más..csalódás a coolink NEKEM!!!

[ Szerkesztve ]

Elég bölcs vagyok, hogy tudjam, hogy nem tudok szart se. :)

(#20059) kiezTe90 válasza dqdb (#20055) üzenetére


kiezTe90
senior tag

Köszi!

Az a baj, hogy Nekem a hátsó venti szívni fogja a levegőt a házból (valamint a felette lévő) az első kettó pedig fújni. Szóval nem fogomtudni úgy berakni a ventit hogy keresztül áramoljon a levegő rajta. :( (Vagy csak én vagyok bamba)
Köszönöm a segítségedet mégegyszer!

Egyre többször egyetértek Thanosal...

(#20060) Giot válasza hyperst (#20058) üzenetére


Giot
addikt

Volt olyan gépem amiben 3db swif2 120p dolgozott rendszerhűtőként. Az egyik legcsendesebb masinám volt. Terhelés alatt is csak a szélzaj hallatszott de nem volt zavaró. Sem motor hang, sem búgás morgás. Nem is rezonált. Igaz nem radiátorra hűtőbordára ajánlott. Én legalábbis ezt az infót kaptam.
Milyen jellegű a zaj? Morgó vagy búgó? Esetleg motorhang?
Nem lehet hogy ugyanazon a fordulaton mint a másik nagyobb a szélzaja, nagyobb a légszállítása?

(#20061) abridabri


abridabri
veterán

A Ty147A mennyire ajanlott radira (push ) ?
Arra gondoltam 2db megy radira (haz elejebe) +1 haz aljaba VGA -t fujni +1 haz vegebe (3 intake -1 exhaust ).
Igy 4 ventivel meg lenne oldva a hutes . Es mivel mar volt ilyen ventim tudom ,hogy brutal halk.
Haz FD Define S lesz.

(#20062) hyperst válasza Giot (#20060) üzenetére


hyperst
tag

Szélzaj van..Ahogy "teszteltem" magamnak=Lepa gyári+Coolink egy elosztóra téve házon kívül egymástól kb 50cm és úgy hallgattam őket szépen sorban...közben emeltem a fordulatot,és hát a lepa jóval kisebb szélzajt generált...A gép am kb 60cm-re van tőlem,eddig nem nagyon hallottam a hangját de most már folyamatosan,pedig most már csak alul van venti a radin...
Nem lehúzni akarom a ventit mert semmi érdekem hozzá,de nekem csalódás..

[ Szerkesztve ]

Elég bölcs vagyok, hogy tudjam, hogy nem tudok szart se. :)

(#20063) Giot válasza hyperst (#20062) üzenetére


Giot
addikt

A lepa ventivel nincs tapasztalatom. A coolink ventiket pedig nem védeni akarom, a szélzaj a lapátok kialakításától függ. Ami a swif2 nél szerintem elég jó kompromisszum a légszállítás és a relatív csendes működés között.
De a lepa féle ventiről semmit sem tudok. Találgatásokba meg nem szívesen bocsátkoznék.
Viszont az eloop ventivel van tapasztalatom, a cpu hűtőmön az dolgozik. Remek venti de ahogy odafűt a pocesszor a hűtésnek ennél is megjön a szélzaj de csak az. Nem hangos számomra nem zavaró. Nem tapasztaltam zörgést búgást ami engem különösen szokott idegesíteni. Mondjuk el is várható egy ilyen minőségű cucctól.
Ok persze ki mihez van szokva, lehet neked ez is zavaró lenne. :)

[ Szerkesztve ]

(#20064) kiezTe90


kiezTe90
senior tag

Na nem bírtam a véremmel meló előtt bekötötten a 2 ventit előre. :)
Kérdés.
A biosba (asrock b150 pro 4) van állítási lehetőség. Melyikre rakjam? Van cpu settingbe full speed, performance mode, standard mode, silent mode.
Valamint van olyan hogy chassis fan 1, chassis fan 2, ugyanezekkel a lehetőségekkel. Ezeket melyikre rakjam?

Egyre többször egyetértek Thanosal...

(#20065) wattafaka


wattafaka
senior tag

Sziasztok!
A hozzászólásokat olvasgatva egyre jobban kezd körvonalazódni, hogy is kellene a hűtést kialakítanom, de azért a végén majd lenne egy kérdésem. Íme az általam elképzelt legfrissebb verzió (Cooler Master Silencio 652S - felső SSD/HDD keret kiszedve)

Alaplapom egy MSI B85-G43 Gaming, a következő ventilátor csatlakozókkal:
CPUFAN1 / CPUFAN2 / SYSFAN3 (Ground / +12V / Sense / Speed Control)
SYSFAN1 / SYSFAN2 (Ground / Speed Control / Sense / NC)

Egy csatlakozóba kettőnél több ventilátort nem szeretnék kötni, ugyanakkor SYSFAN3-at kitakarja a VGA hűtés, így oda kényelmesen nem lehet dugni semmit. Értelemszerűen CPUFAN1-be menne a processzor hűtő (ezt még kitalálom, milyen legyen), SYSFAN1-be a hátsó, SYSFAN2-be a két első Y-kábel segítségével. A feszültség alapú szabályozás miatt ezekre a helyekre 3 darab Be Quiet! Shadow Wings 120 Mid-speed-et gondoltam.
A felső kettőre pedig szeretnék tanácsokat, hogy melyik változat érné meg jobban:

A) 2 darab Be Quiet! Shadow Wings 120 Low-speed tápra kötve fixen 800rpm-en
B) 2 darab Be Quiet! Shadow Wings 140 PWM CPUFAN2-re kötve (ha már úgyis a CPU-ról szívja le a meleget)

Persze ha az egészre átfogóan is akad jobb kialakítás, szívesen hallgatom.
Előre is köszi!

(#20066) Grózi válasza kiezTe90 (#20053) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Ne haragudj,de te nem vagy egyszerű eset...Szabályzás nélkül nem fog tetszeni a BQ venti se,alapon hangosnak fogod találni.Szóval ahogy dqdb is írta úgy old meg.A másik,hogy a bordát már mér ne tudnád úgy felszerelni? Felrakod a bordát és a ház eleje felől úgy rakod rá a ventit hogy hátrafelé fújjon+a hátsó venti a borda felől kifelé.Így tökéletes az áramlás,elölről jön a hideg levegő és hátul/felül távozik.
eldarin Nem ismerek olyan progit ami vga hőfok alapján szabályozná a ventiket.Viszont evidens,hogy a vga hőfokával emelkedik a proci hőfoka is,így állíthatod az alapján.Az AiSuite3 véleményem szerint az egyik legjobb ventiszabályzó progi.
hyperst Sajnálom ha nem jött be,viszont ha a gyári Lepa kompakt ventijét te halknak találod,akkor az elég érdekes..Mondjuk úgy hogy 1600 rpm-ig elviselhető,de felette ritka hangos.Én Apache-kat tettem a saját ilyen kompaktomra és azok 1300 rpm-n hűvösebben tartották mint a gyári maxon+10-d annyi hanggal.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#20067) Grózi válasza skyli (#20054) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Mindkét ventihez volt szerencsém,nem rossz a Scythe-viszont a Lepa jobb.Legalább is a Bol.Quiet,mert te a Tri-Speed tesztjét linkelted,ami ez:[link] Nem keverendő a Bol.Quiet-l,mint ahogy sok ember(köztük tesztelő is) teszi :[link]
Igaz az általad linkelt tesztben mindkét modell szerepel.A saját méréseim mást mondanak hang és teljesítmény szempontjából is a két ventinél.A Grand Flex 1000 rpm-től hangosabb és csak 1600 rpm felett(a Lepa max. fordulata ennyi) húz el,viszont ott már kifejezetten hangos,de ez evidens ekkora fordulaton.

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#20068) Grózi válasza abridabri (#20061) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Alulra és hátulra bőven jó,de nagyon nem radira találták ki.Milyen vastag radira kellene?Mert ha a Lepa kompakt radiára,akkor talán még felraknám,bár véleményem szerint a vga hőfoka megsínylené-átfújja a 27mm-s radit,de rengeteget lefog rajta+melegszik is a levegő ha a proci le van terhelve,így a vga-ra nem jut annyi friss levegő.
(#20065) wattafaka Én a B változatnál maradnék.Viszont a legtöbb lap a cpu_fan2 aljzatot egyformán szabályozza a cpu_fan aljzattal-ezzel legyél tisztában.A procihűtőn milyen venti van?

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#20069) golf2gt


golf2gt
tag

Sziasztok
Ház ventilátorokat szeretnék cserélni , elől 2 hátul 1 . Ezt néztem : thermaltake 3Riing12RGB
Mennyire lehet ez jó ár/érték arányban? Fő szempont hogy halk legyen és ha lehet lehessen állítani a fordulatot. Ennél több pénz nagyon nem szeretnék rá költeni (20-22.000 ft)
Köszönöm a válaszokat.

(#20070) wattafaka válasza Grózi (#20068) üzenetére


wattafaka
senior tag

És ez nekem jó vagy rossz (CPUFAN2 és CPUFAN1 egyforma szabályzása)? A manual szerint a lábkiosztásuk azonos, vagy arra gondolsz, hogy a hőmérséklet / fordulatszám% azonos? Mert ahogy láttam ezt BIOS-ban külön tudom szabályozni.
És sajnos egyelőre intel gyári hűtő Haswell i5-höz, de cserélve lesz vagy CM Hyper 212 EVO-ra, vagy Be Quiet! Shadow Rock Slim-re (utóbbi esélyesebb a magas bordás RAM-ok miatt).
Még így is a B?

(#20071) abridabri válasza Grózi (#20068) üzenetére


abridabri
veterán

Lepa kompaktra kellene ,de a radira ajanlott ventik ( Apache / Viper ) nekem nem jonnek be, mindkettobol van 1-1db . Az apache motorhangja zavaro, a Viper meg szimplan tul hangos terheles alatt nekem. Jo lett volna 1 fajta ventibol 4db ot bedobni es kesz . Viszont mivel a lepa radin csak 12 cm es furat van , igy csak a Ty 147A johetett szoba a 14 cm esek kozul.

(#20072) abridabri válasza abridabri (#20071) üzenetére


abridabri
veterán

Vagy van itthon 2db Lepa Bol Quiet 12es venti, az jo lenne a radira ?

(#20073) takacsbotond


takacsbotond
őstag

Sziasztok!
A Cooltek CT-Silent 120 forgalmazása megszűnt, és a helyére bejött ez.Ez ugyan az a venti csak más néven, vagy más különbségek is vannak?

Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?

(#20074) Grózi válasza golf2gt (#20069) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Mindenképp 3 pin kell?Miről szabályzod,alaplap vagy vezérlő?Ha lapról,ellenőrizted az aljzatkiosztást?
Mindenesetre jóval olcsóbban is tudok jobb minőségű ventit ajánlani,akár led-sben is-csak előtte válaszolj a kérdéseimre!
(#20071) abridabri Furcsállom az Apache motorhangját,nálam sok járt és egynek se volt.A Lepa nem a legjobb ilyen célra,de egy próbát megér-figyeld a vga hőfokokat!
(#20073) takacsbotond Ez elméletben teljesen ugyanaz.Arra azért felhívom a figyelmed,hogy ez belépő kategória!Ár/érték arányban jó,de csodát ne várj!

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#20075) golf2gt válasza Grózi (#20074) üzenetére


golf2gt
tag

Nem mindenképp. Sőt igazából bármilyen megoldás érdekel . ami biztos hogy 3 gyárit akarom cserélni mert nagyon hangosak . jelenleg mind 3 tápról molexrol megy.

(#20076) skyli válasza Grózi (#20067) üzenetére


skyli
senior tag

:R köszönöm :) akkor nekem is lepa lesz, ez legalább piros ledes :))

(#20077) takacsbotond válasza Grózi (#20074) üzenetére


takacsbotond
őstag

És mivel jobb nála egy több mint kétszer annyiba kerülő Be Quiet Pure Wings 2?
Elméletileg hangosabb, és kevesebb levegőt szállít...

Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?

(#20078) golf2gt válasza Grózi (#20074) üzenetére


golf2gt
tag

Vagy jobban járok 3 Lepa Bol.Quiet és valami venti szabályzóval?

(#20079) m0h0senator


m0h0senator
őstag

Sziasztok,

2 db 14 cm-s ház ventilátort keresek 3-PIN-es csatlakozóval. A phanteks 140-sről mik a vélemények? Mert olyat kaptam egyet a házhoz anno és ezért gondolkoztam. Semmi led meg csicsa nem kell, lehetőleg fekete fehér legyen nagy légszállítás alacsony zaj szint.

köszönöm :R

[ Szerkesztve ]

An odyssey through the realm of consciousness.

(#20080) wattafaka válasza Grózi (#20068) üzenetére


wattafaka
senior tag

Egyébként egy hibrid csatoló esetében melyik vezérlést érdemesebb választani, és miért? Feszültség vagy PWM? Gondolom a PWM jobb, mert általában drágábbak, de valahogy nekem nem egyértelmű, hogy miért hatékonyabb a folyamatos ki-be kapcsolgatás, mint a feszültségváltakoztatás.

(#20081) Grózi válasza skyli (#20076) üzenetére


Grózi
Topikgazda

A mai napig a kedvenc 120-s,pwm-s ventim-nem ok nélkül! ;)
(#20077) takacsbotond Gyakorlatilag meg minimálisan csendesebb és jóval több levegőt szállít.Ezerszer leírtam már,hogy a gyári adat olyan mint az esti mese.
(#20078) golf2gt Ebből a hozzászólásodból jól kitűnik,hogy nem olvastad el az Összefoglaló vezérlés részét+ nem néztél utána a lapod aljzat kiosztásának. 4 pin-s ventit alaplapról szabályzunk hőfok függvényében,már ha van kellő VALÓDI pwm-s aljzatod.És ha led-sre vágysz akkor 4 pinben a Lepa-t ajánlom,3 pinben pedig az Aerocool DS-t.
(#20079) Bale_E Nanoxia DS 140 vagy BQ PW2 140 95%-ban beválik mindenkinek.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#20082) Grózi válasza wattafaka (#20080) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Teljesen mindegy melyiket használod-amelyik neked szimpatikus.
(#20079) Bale_E Fekete-fehérben egyedüli a Noiseblocker eLoop B14-3.Ez minden szempontból ideális neked,viszont van ára-de nem véletlenül! A Phanteks nem épp a leghalkabb,de leszabályozva még elmegy.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#20083) golf2gt válasza Grózi (#20081) üzenetére


golf2gt
tag

Elvileg 4 db 4 tűs a csati az alaplapon, de azt nem tudom hogy kell megnéznem hogy pwm-et tud-e. A honlapon nem írják

(#20084) golf2gt válasza golf2gt (#20083) üzenetére


golf2gt
tag

Pedig akkor ugye nem kellene külön venti szabályozó , hanem lehetne programmal . Vagy jobb egy külön szabályozó?

(#20085) wattafaka válasza Grózi (#20082) üzenetére


wattafaka
senior tag

+Lehet hülye kérdés, de az alaplapi szabályozás akkor is működik automatikusan, ha Y-kábellel több venti is van a csatlakozón? Azért kérdezem, mert BIOS-ban SYSFAN1-en 1 venti van, és nagyjából 700RPM-et mutat (+-30), SYSFAN3-on pedig kettő, és borzasztóan ugrál az RPM érték (600-1800), viszont hallásra azok is nagyjából fixen mennek. Azért mér így, mert több van rajta?

(#20086) golf2gt


golf2gt
tag

Nos , úgy néz ki eldőlt már csak a 2 venti közül kérem a segítséget:
Szabályozó: SCYTHE Kaze Master II
Ventilátorok : LEPA BOL.Quiet Tri-Speed 120 vagy Aerocool Dead Silence
Led meg külső csicsák nem hoznak lázba , lényeg hogy halk legyem.

(#20087) szabessz


szabessz
tag

Sziasztok.
i7 4790k alpenföhn brocken 2 hűtőjéhez keresek nagyon csendes ventilátor.
Mit ajánlotok ?
Eddig ezt néztem ki BE QUIET! Silent Wings 2 140mm PWM
Ez jó választás vagy van ennél jobb csendesebb ?
Köszönöm.

(#20088) Grafirka válasza wattafaka (#20085) üzenetére


Grafirka
őstag

A masodik Y eloszton (amelyiken 2 legkavaro van ) ugyanolyan tipusu ventik vannak ? .Ne legyen ket kulon specifikacioju (tipusu) ventilator az Y kabelen, mert nem egeszseges.

(#20089) wattafaka válasza Grafirka (#20088) üzenetére


wattafaka
senior tag

Igen, tökéletesen megegyezőek. Megnézem szoftveresen is, mit mutat, tudsz esetleg ajánlani valami jó ventivezérlő progit? Mondjuk egyelőre az is elég, ha csak mutatja mennyin megy, és lehetőleg ne SpeedFan legyen.

(#20090) Grafirka válasza wattafaka (#20089) üzenetére


Grafirka
őstag

Nalam 4pines PWM Y elosztora van rakotve 2 Nanoxia DS140 , ezert nem is hasznalok semmilyen ventivezerlo programot, de alltalaban az alaplap gyarto oldalan szokott lenni dedikalt program erre.

(#20091) wattafaka válasza Grafirka (#20090) üzenetére


wattafaka
senior tag

Ja igen, azt nem is mondtam, hogy olyan 4 pines csatlakozóra van kötve 3 pines Y kábellel a két venti, hogy az csak PWM-et tud, szóval fix 12V-t kapnak, tehát folyamatosan kellene pörögniük max fordulaton. Ezért is még gyanúsabb ez a nagy szórás.
Kiváncsiságból feltettem újra a SpeedFan-t is, de ugyanúgy 600-2000RPM-ig mutatja váltakozva, mondjuk a hitelességéről csak annyit, hogy CPU hőmérséklet 128°C (RealTemp szerint 39°C), ezért is írtam, hogy ha ajánlasz, akkor ne ezt.

(#20092) Grózi válasza golf2gt (#20086) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Feleslegesen veszel szabályzót,mikor az alaplapod minden földi jóval el van látva és az AISuite 3-l hőfok függvényében tudsz szabályozni+ki is kapcsolhatod a ventiket.Itt az 1-25 oldalon megtalálsz mindent:[link]
Én Lepa-ból a 4 pin-s Bol.Quiet-t választanám,nem a Tri-Speed-t. Sokan keverik,nemrég leírtam-olvass vissza!
wattafaka Ezért nem teszünk pwm-s aljzatra 3 pin-s elosztót.Leírtam neked előre mit,napokon keresztül-így jár az aki nem hallgat a tanácsra.
(#20087) szabessz Halknak halk,viszont teljesítményben nem eget verő-házhűtésre jobb,mint bordára.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#20093) golf2gt válasza Grózi (#20092) üzenetére


golf2gt
tag

Meg is rendeltem az általad javasolt Lepa 4pinest , 2darabot előre. Köszönöm a linket nekem sajnos sokat nem mond. de megköszönném ha megmondanád majd hova kössem őket :)

(#20094) Grafirka válasza wattafaka (#20091) üzenetére


Grafirka
őstag

4pinesre es inkabb 4 pines Y kabelt tennek. Milyen alaplapod van ?
A speedfan eredmenyeket nem erdemes figyelembe venni, kulfoldi forumok szerint allitolag total osszevissza mutat mindent.

(#20095) dqdb válasza wattafaka (#20091) üzenetére


dqdb
nagyúr

Nézd meg, hogy mi történik akkor, ha az elosztón csak az első ventilátort hagyod fenn, majd úgy is, hogy a másodikat, végül csak a harmadikat. Ha így jónak tűnő fordulatszám-értékeket kapsz, akkor az Y kábeled gyártója egy idióta volt, aki a hármas lábat nem csak az egyik ventilátorhoz vezette ki, hanem mindegyikhez, és ez azonnal megmagyarázná az anomáliát (a fordulatszám-visszajelzés is PWM-es jelet használ, így ha egyszerre hárman beszélnek rá ugyanarra a kábelre, akkor ott az egymáshoz képesti időbeli elcsúszások miatt a valós érték 1-3-szorosa között ugráló adatot fogsz kapni). Alternatív és precízebb megoldásként fogj multimétert, és nézd meg azzal: az alaplapi csatlakozó és háromból kettő ventilátorcsatlakozó között a hármas lábon szakadásnak kellene lennie, és csak egynél lehet kapcsolat.

Gondolom a PWM jobb, mert általában drágábbak, de valahogy nekem nem egyértelmű, hogy miért hatékonyabb a folyamatos ki-be kapcsolgatás, mint a feszültségváltakoztatás.
PWM esetében a ventilátor tud dönteni a kapott jel és tápfeszültség segítségével a kívánt fordulatszámról. Ha olyan jelet kap, amelyik túl alacsony a forgáshoz (például a 25% ilyen egy átlagos motor esetében, a BQ 6 pólusú motorral alacsonyabb tud menni), akkor vagy leállítja magát, és onnan némi hiszterézissel éled fel, vagy egy előre beállított minimumon pörög. Ha feszültséggel történő vezérlés esetében kap túl alacsony feszültséget, ami az indulófeszültség környékén ugrál, akkor (mivel itt nincsen vezérlőelektronika) újból és újból megpróbál felpörögni a motor, ami a lebegő érték miatt tizedmásodpercen belül le is áll, és ezzel ki lehet nyírni könnyen a motort.

A PWM nem folyamatos ki- és bekapcsolgatást jelent, hanem egy szaggatott vezérlőjelet. amiből vezérléssel időben szaggatott tápellátást kap majd a motor, de a forgó alkatrészek tehetetlensége miatt a motor nem fog megállni, csak lassabban forogni. Ezért működött a régebbi CCFM háttérvilágítású monitorokban a PWM-es fényerőszabályozás (a fénycső nagyobb tehetetlensége, azaz lassú reagálása a feszültségváltozásra), és ezért zavar sok embert LED háttérvilágítás esetében (a LED azonnal reagál, így a szemed nem egy szép, kisimított, egyenletes fényt kap, hanem durván fogalmazva neki kell a PWM jel feldolgozását elvégezni, és a villogó fényt az agyad felé kisimítani).

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#20096) Grózi válasza golf2gt (#20093) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Bármelyik cha_fan aljzatra(1-2-3-4) teheted és AiSuite 3-ban tökéletesen tudod majd szabályozni.
És akkor ugye ezt rendelted?(vagy kékben) [link]
És nem ezt:[link]

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#20097) golf2gt válasza Grózi (#20096) üzenetére


golf2gt
tag

Igen , kékben bár majd meglátom hogy van összerakva mert nem szeretném ha világítana, vagy ha igen akkor cserélem fehérre a ledeket.. Meglátjuk.

AiSuite 3 Ez egy program?

Bocs a láma kérdésekért, de nekem új itt minden :)

[ Szerkesztve ]

(#20098) Grózi válasza golf2gt (#20097) üzenetére


Grózi
Topikgazda

A ledek világítanak és ha kikötöd őket akkor ugrik a gari. Szerencsére elég szolid a világítása,nem az a harsány.
Az AiSuite 3+Win10 problémád írd le ide is-hátha valakinek volt hasonló gondja!
Melyik verzió számút töltötted le? Ezt:ASUS AI Suite 3 V1.01.30?
Mert esetleg próbáld még meg a V1.01.28 -t vagy a V1.01.26-t!!!

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#20099) szabessz válasza Grózi (#20092) üzenetére


szabessz
tag

Értem.
Mit tudnál ajánlani aminek jó teljesítménye és halk?
Köszi.

(#20100) Grózi válasza szabessz (#20099) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Csodák nincsenek,bármely komolyabb teljesítményű venti alacsony és közepes fordulaton halk lesz,viszont felül már szélzaj van.
140mm 4 pin-ben Alpenfoehn Wing-Boost 2 140-t vagy Akasa Apache 140-t vagy a Noiseblocker eLoop B14-PS-t ajánlanám.Az utolsó a legcsendesebb,most volt szerencsém tesztelni-megy is az ajánlottak közé!

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.