Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12520) thyeby válasza szaszlaci (#12515) üzenetére


thyeby
őstag

"csak ugye próbálok már első gépként sem szemetet venni,"

Nyugi! Ez a 16 ezer forintos árkategória már nem szemét! :N Csak még nem ipari, pláne nem profi kategória.

"hogy ki és miért adja el a profi gépét, ha ilyen hosszú időn keresztül kiszolgálta?"

Nagyon valószínű, hogy ez kintről behozott konténeres kacatból származik. Emlékeim szerint Győr megyei az eladó. Ott sokan bizneszelnek úgy, hogy átmennek a sógorékhoz Ausztriába, vagy mennek tovább Németországba, és az áruházaktól megveszik a leadott cseregépeket kilóra. Tudod, nálunk is szokott lenni olyan bolti akció, hogy ha leadod a régi gépedet, elengednek az új mosógéped, fúrógéped, etc. árából konkrét és számottevő összeget. Aztán az áruház ezt eladja egyben, egy konténerbe csomagolva. Zsákbanmacska, hogy mi van benne, mint a bálás ruha. Mindig akad benne használható márkás, sőt profi gép is. Arrafele jártamkor lépten nyomon beleakadok ezekbe a rendszerint rézbőrű seftelőkbe, akik magas áron kínálják a portékát, de rendszerint akár harmad, negyedannyiért is örömmel odaadják.

"Ezek szerint ezek nem savállóak."

Az ELU kifejezetten profi, ipari gépeket gyártott - ma már felvásárolta a céget a DeWalt, és változtatás nélkül gyártja továbbra is némelyik ELU típust. Ominózus meghirdetett példány érzésem szerint húsz évnél is régebbi, és ha be tudott rozsdálni bármitől is, akkor tuti, hogy nem saválló a csúszótengely. Megnyugtatlak, hogy 15-20 ezer forintos árkategóriában nem fogsz találni egyetlen saválló alkatrészt sem semmilyen gépben. A profi, soksok részletmegoldásra figyelmet adó ipari felsőmarók kivétel nélkül százezer forint felett szerezhetők be. Van egy kivétel valóban, a Soká liblingje, csak megerősíteni tudom őt abban, hogy kategóriájában egyetlen százezer forintos Makita sem jobb semmiben és semmivel ennél a 45 ezer forintos példánynál - mitöbb, olyan extra, mint a kés egykezes talpon kívüli cseréje még Makitában, DeWaltban, kék Bosch-ban is ritkaság. A dizájnja kicsit avíttnak hathat némelyek számára, de a tartalom nem hagy kivetnivalót maga mögött. Vágyok magam is egy (vagy több) ilyen gépre, valószínűleg el fogok jutni odáig, hogy Soká kolléga mögött felsorakozva harsányan reklámozzam magam is, mint elégedett, büszke tulajdonos.

Ebben a húszezres kategóriában mindegyik gépen fogsz valami hiányosságot találni, és mindegyiken lesz valami neked tetsző bónusz is. Ez egy tipusosan kompromisszumos kategória. Azt azért beszéld meg magaddal, hogy egy húszasért nem fogsz kapni olyan gépet seholse, ami minden tekintetben fullos.
De ne is arra utazz, hogy nagy dög legyen, 12-es befogatással, mert amire használni szándékozod, arra teljességgel felesleges. És egy 12-es tengelyű kést sem fogsz kapni olyan készletben, ami használható is, és 500 forint körüli áron jön ki visszaosztva darabja. Tehát egy nagy dögöt felszerszámozni, mégannyi pénz lesz még az alapműveletekre is, mint a gép ára., míg egy 8-as tengelyűt prímán ki is tudsz a hangfalak gyártásához használni.

"Mert lehet, nem sikerül eladni a dobozt."

Engedj meg egy gondolatot!

Olyan, hogy nem sikerül eladni, nem létezik, csak akkor, ha feladod a harcot. Látod, itt van például ez a már sokat emlegetett ELU roncs. Fél éve vadászik valaki az új gazdájára. Nem adja fel, és biztos lehetsz benne, hogy meg fogja találni a vevőt rá. Én ugyan nem 17 ezret, hanem 17 forintot sem adnék érte, de látom (magam is intenzív piaci szereplőként), hogy nem létezik a világon akkora marhaság, amit nem lehet eladni. (Jómagam - és esküszöm, hogy ez így volt - még a kismacskákat sem agyonütöttem fialás után, (ahogyan ez mifelénk szokás) mert nem engedte meg az erkölcsöm, hanem eladtam őket mind egy szálig. És nem jelképes összegért, kicsikét drágábban.)
A következőkből szerencsés kiindulnod:
Megcsinálja mondjuk a JVC a hangfalakat, kiteszi a Médiamarkt, és eladja jó haszonnal. Semmivel nem lesz abban jobb hangnyomó, mint amit az amatőrök építenek, nem lesz szuperebb a hangja sem, ha azt a minőségű hangszórókat teszi bele, amit egy amatőr, csak ott lesz a kereskedő (50-70-100%-os) haszonkulcsa rajta. Nagyon jól tudják ezt a zenerajongók is, és ezért sokan közülük jobb minőséget élvez olcsóbban, mert kifejezetten amatőr által épített hangfalakra vadászik. Ezt meg onnan tudom, hogy a vőm gyártotta a hangfalakat. Mindig magának készítette ő, de mindig jött egy vevő neki rá, így ő mindig komolyabbat tudott építeni - pedig a fadobozok nem is voltak még annyira precízek sem, mint egy tucat doboz az IKEA-tól. S tudod, mi volt ennek a titka?
A legfőbb az, hogy profi erősítővel hajtotta meg a vevőjelöltnek kipróbáláskor, és az, hogy maga is szerette, értette a zenét (DJ volt egy kisvárosban), tudta, hogy mire kell odafigyelni a teszt alatt. Ezt megsúgta a vevőnek, és elküldte a boltba, hogy halgassa meg X márka hangfalát, ez és ez a hiba lesz benne. Aztán a vevőjelölt elballagott, megnézte, és visszajött megvenni a csúnyábbat, de jobbat. És éveken át nem tudott nálunk egyetlen hangfal se pár hónapnál többet időzni.
Óvatosságod érthető. De meglátásom szerint egy igazán jó gép ára nem elérhetetlen ma már. Amikor én az első felsőmarómat vettem, fél fizetés volt az ára egy noname kis gépnek. Most fél fizetésért már megvehető egy igazán jó gép. Gondolkozz, lehet, hogy inkább gyűjtögetned kellene rá? Mert abban Márton111 kollégának rendesen igaza van, hogy amíg eljutsz a profi gépig, már ki is fizetted csökkentett tudásúakért a profi gép árát, de nem élveztél belőle semmi profit. És talán lehet szempont az is, hogy mondjuk ha egy Makitára ruházol be 60 ezer körüli áron, és nem megy mégsem ez a hangfal-biznisz, akkor nincs olyan, hogy 45-ért ne tudd eladni egy héten belül azt a gépet. Pláne, ha még garanciás. (A Makitára most 3 év garanciát adnak.)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.