Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#85028) ecaddsell válasza varsam (#85024) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

A kérdésed azért nem egyszerű (és gondolom többek közt ezért nem volt sok válasz), mert bár a víz fajhőjéből ill. a teljesítményből néhány másodperc alatt ki lehetne számolni a teljes felfűtésre valamit, aminek sok értelme nem lenne, mert a csőkígyó a tárolóban nem mindig fogja tudni leadni azt a teljesítményt amit a kazán elő tud állítani. Nem mellékesen az az állapot is ritka, hogy nulláról kell felfűteni ui. amikor a kazán érzékeli, hogy esik a tároló hőfoka elkezd ráfűteni (mindig a meleg víznek van prioritása a fűtéshez képest).

De, hogy mondjak is valami konkrétumot: 55 fokra (kb. 6kWh) a 15kW-os kazán kb. bő fél óra alatt fogja felfűteni a vizet (némileg attól is függ, milyen hőmérsékletű a tárolóba befolyó víz, télen nálunk pl. szignifikánsan hidegebb, ekkor lehet akár 3/4 óra is). Kezdeteben max. teljesítmény közelében fog menni (nagy a fűtővíz és a tárolóban lévő víz közötti hőmérséklet különbség), azaz gyorsan fog emelkedni a víz hőfoka, a végén pedig lassan (kicsi fűtővíz és a tárolóban lévő víz közötti hőmérséklet különbség, azaz nem tud a kazán teljes teljesítményen menni, mert a kis hőmérséklet különbség miatt nem tudja leadni a hőt).
A 25 kW-os kazán meg tippem szerint kb. 20 perc alatt fogja ugyanezt tudni (ha hidegebb a bejövő víz akkor mondjuk kb. 25 perc).
Minél alacsonyabbra állítod a meleg víz kívánt hőfokát annál jobban kijön a kazánok közti teljesítmény különbség (ill minél hidegebb a bejövő víz).

Megj: Elméleti dolgokon felül amikor a tároló visszatérő ágában a tárolóból kioldott kosz leszűkítette a s szűrő keresztmetszetét idén tavasszal a gyakorlatban is volt alkalmam a jelenséget tanulmányozni, hála a trehány szerelőnek aki nem mosta ki a tároló csőkígyóját.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.