Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#84701) runner 125 válasza varsam (#84683) üzenetére


runner 125
nagyúr

Nm.
Noh, akkor tényleg nem vagy messze.

Igen, az összes nyílászáró cserélve lett. Úgy ahogy manapság illik, megnövelve az erdeti nyílás méret, minden irányba 6-6 cm XPS-sel körbepakolva. Az ablakokat, ajtókat Kaposvárról rendeltem, az enablakom.hu-tól. Verhetetlenek árban. Legalább 5 helyről kértem árajánlatot, iszonyú durva a kontraszt. Ők Lengyelországból hozzák az alapanyagot. Egészen konkrétan Salamander profilból készült nálam minden. Sima egyszerű, fehérek amúgy. Vasalatok pedig ROTO-k. Minősége szerintem hibátlan. Az ajtóikban "benne van az anyag". Egy sima 100 x 210-es ajtó szerintem simán van tokkal együtt minimum 60kg.
A rendelési idő tavaly asszem kb. 3 hónap volt. Kivártam tisztességgel, és talán 20k körül gyűjtőfuvarral ki is hozták az egészet..
Szóval részemről ajánlottak.
A garázskapuknál pedig maradtam a Hörmann-nál. Előtte is Hörmann kapuk voltak, 2001-ben kerültek be, csak azok még sima fém, billenő, hőszigetelés nélküli kapuk voltak. Az új szekcionáltak már hőszigeteltek.
Elképesztő, h a majdnem 20 év alatt egy tollhegynyi roszda nem keletkezett rajtuk sehol. Felraktam őket bontás után jofogas-ra 95k-ba, 1 órán belül 3-an hívtak, az első telefonáló alku nélkül el is vitte őket.

Ami még eszembe jutott gyorsan, nem tudom, h pl. kílmát terveztek-e. Ha közvetlenül beköltözés után még nem is, de most az építkezésnél érdemes szerintem behúzatni neki a csöveket. Nem olyan extrém összeg, viszont a későbbiekben nem kell a vaskos csöveket csúnya borítóval takargatni. Szépen el lehet rejteni mindent a falban, pl ezt egy győri cimborám csinálta meg 4 helységben. Megvannak a kiállások, kondenzvízelvezetők, majd idővel csak rá kell "cuppantani" a beltéri egységeket.

Aztán hangszóró, tv kábeleknek érdemes gégecsöveket behúzni.
Illetve pl a hálóban villanyszerelőm tippje után úgy oldottuk meg a lámpakapcsolást, h a franciaágy mindkét felére (és nyilván az ajtó mellé is) került 1-1 keresztváltó kapcsoló. Így nem kell sötétben botorkálni, ágyból le és fel kapcsolható.

Ha TV (-ket) a falra tervezed felrakni, mindenképpen a TV magasságába kerüljön aljzat, tv kábel, és egy pár kábelkivezető, amelybe alulról kúsznek fel a gégecsövek. Nincs annál rondább, mint amikor egy szép nappaliban a kábelek lógnak a tv alól, de a kábelcsatorna sem jobb megoldás szvsz.

Erről jut eszembe, a konyhában a felső pult aljára már manapság mindenki LED sort rak, nálunk is van. Érdemes arra is gondolni, h annak a kapcsolóját is a falbasüllyeszti az ember.

Gépészetet / vizet, mint írtam helyi srácok csinálták. Ha gondolod átküldöm priviben az elérhetőségét, bár ők javarészt Sopronba járnak szerelni, nem tudom h Kőszeg még okés-e. Illetve az biztos h jövő tavaszig tele vannak.
A villanyt szintúgy helyi, gyerekkori cimborám és az édesapja. Úgy tudták az enyémet is elvállalni (1 évvel előtte szóltam nekik), h javarészt péntek 17:00 után és szombatonként jöttek (szombaton amúgy sose dolgoznak). Szóval nem olyan egyszerű sajnos jó, korrekt áron dolgozó szakit találni manapság.
Az első kőművesbrigádot már elhajtottam a búsba. A munkámból fakadóan szinte végig jelen tudok lenni a felújításnál, sőt, én magam is sokszor melózom a házon napközben, noh ők elkezdték húzni az időt (órabérben voltak), egyik héten betelt a poharam, hétfőn már nem kellett jönniük. Nyilván, találnak munkát, és így is qrva sok pénzt elvittek, de ezt csak azért írtam le, mert nagyon résen kell lenni. Most ebben az építési aranylázban sokan meg akarnak tollasodni. Olyanok is, akiknek kevésbé van hozzá eszük, vagy szimplán tróger munkát végeznek. Úgyhogy légy résen mindig és menj elelnőrizni minden fázist. Vízmértékkel, centivel, derékszöggel.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#84702) orion1025 válasza AxBattler (#84686) üzenetére


orion1025
őstag

Én biztosan nem nézegetnék ilyet az otthonomban, sajnos elég sok ilyen jellegű megoldással találkozok. Annyi tudsz tenni, hogy a csempe feletti részt kartonoztasd a mennyezetig, és akkor nem lesz peremed.

Egyébként meg a sorrended nem jó. Először gipszkarton ragasztó (nem pogácsázva, hanem fogazott glettvassal), illesztések hálózása+glettelése, folyékony fólia, egy vékony réteg csemperagasztó, majd mehet rá a csempe.

[ Szerkesztve ]

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#84703) csemberlen válasza AxBattler (#84684) üzenetére


csemberlen
őstag

Ha meg nem lett volna függő akkor az is baj lett volna nem?

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#84704) YAS-dude


YAS-dude
őstag

Itt írt a jómúltkor valaki aki jó ötletnek gondolta fűrészlapot tenni a kisflexbe? Ez lehet, hogy róla is szól...

(#84705) orion1025 válasza csemberlen (#84703) üzenetére


orion1025
őstag

Még mindig telibe kellett volna kartonozni a falakat ha tényleg ilyen gáz a függő.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#84706) pjen válasza YAS-dude (#84704) üzenetére


pjen
félisten

Többek között én is írtam róla.De ezt lehet máshogy is.Például akkora korongot teszek a fleszre,hogy a védőt ne kelljen levenni.Lehet kapni 115 és 125mm es fűrész lapot,hozzá sem kell nyúlni a védőhöz.Sajnos a faipari gépek mind fokozottan baleset veszélyesek.Édesapám 40 évet dolgozott faipari gépmunkásként,és szinte minden kollégájának volt csonkolásos balesets.

(#84707) philoxenia válasza pjen (#84706) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Ennyit nem ér ...

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#84708) Nerazim válasza YAS-dude (#84704) üzenetére


Nerazim
őstag

Jaja en voltam, de meg ki tudom kerni az 5 sort egy kezzel :DDD

To all:
Gyorstokmanyba ha beszorult a furoszar h tudom kiszedni, van vmi trukk?

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#84709) AxBattler válasza YAS-dude (#84687) üzenetére


AxBattler
félisten

Jogos, ezt nem írtam.

Szóval kb. 290 a belmagasság, csempézve pedig bordűrrel együtt 225-ig lesz (vagy max. 245-ig).
225 felett van a 4cm eltérés, de a legvégén efölött sem lesz "lépcső", gipszkartonnal szintén ki fogják hozni egyenesbe / függőbe... viszont ott már két réteg karton fog kelleni.
Ráadásul nem teljes lapokkal dolgozott, hanem "lécekkel", ami gondolom más építkezésből maradt meg...

(#84688) gerisz23
Az ilyennek jó burkoló felénk neki se áll anélkül hogy javítaná a falat(függőbe-és síkba hozná).
Erről van szó, nálam is ez lenne a minimum, ezért vagyok kiakadva.
Nekem az jött le, hogy nincs a fallal nagyobb gond (nincs hozzá szemem, nem láttam előre), és csak minimális javításra szorul. Aztán meg ezt az összeb@xá$t kapom... :(((

Szvsz ha azt mondod szedjék le pikk-pakk otthagyják neked az egészet...
Nálam van a pénze, meg közös ismerős "felügyeli", szóval nem hinném.
Viszont ráfizetős lenne a dolog, már csak a csempék miatt is.

(#84689) pjen
Nem, az hagyján...

(#84702) orion1025
Először gipszkarton ragasztó (nem pogácsázva, hanem fogazott glettvassal), illesztések hálózása+glettelése, folyékony fólia, egy vékony réteg csemperagasztó, majd mehet rá a csempe.
Glettvasat megvolt, a többi meg... :F ...köszi a pontosítást!

(#84703) csemberlen
Alap. A gond, hogy miért nem a vakolatot tették rendbe?

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#84710) pjen válasza philoxenia (#84707) üzenetére


pjen
félisten

Van olyanom is kettő is,de van asztali kőrfűrészem,és abrikterem is ami hamarabb leszedi az újjakat.

(#84711) Rotyi válasza Nerazim (#84708) üzenetére


Rotyi
aktív tag

Két kézzel a tokmányt próbáltad már?

Ami majdnem az, az nem az!

(#84712) Nerazim válasza Rotyi (#84711) üzenetére


Nerazim
őstag

Csak azzal próbáltam eddig :DDD

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#84713) Morris válasza Nerazim (#84712) üzenetére


Morris
veterán

Csőfogó és esetleg satu

[ Szerkesztve ]

(#84714) Ijk


Ijk
nagyúr

Régi tégla társasházban jártas ember, vagy aki látott hasonlót ahhoz fordulnék kérdéssel. Át szeretném alakítani a most üres lakást:

Jelenlegi alaprajz, Fürdőszoba, WC
Valamennyire látszódnak a szennyvíz bekötések.

Ilyesmire szeretném alakítani: Átalakítás

Legjobb lenne a kérdőjelesen megjelölt helyre tenni a mosogatót, de nem tudom hogy lehetne átvezetni a szennyvizet és az ivóvizet. Aljzatbetonba gondolom nem lehet belevésni. Nyilván nem én csinálom, csak a lehetőségeket keresem. Így megmaradhatna a fürdőszoba és a wc, nem kellene ott bontani falat.
A másik opció a kicsit kompromisszumos de szerintem kivitelezhető, ahogy be is van rajzolva, a konyhai vizesblokk közvetlen a fürdő fala mellett.

Másik dolog, jelöltem az első rajzon a gázcsövet. Valószínűleg vágni kell, ill. ha a fürdőt át kell alakítani akkor az első szakaszt át kell helyezni. a fürdőben a régi kazánra és konvektorra csatlakozást jó lenne levágni, ne díszelegjenek. Ehhez kell új gázterv, mennyire macerás?

Konvektoros fűtés sok számolgatás után marad, elvileg ezek a régi 40 éves matuzsálemek működnek, de érdemes lenne-e őket cserélni?

Előre is köszönöm ha valakii tud segíteni. Illetve bármilyen tanácsot szívesen fogadok.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#84715) philoxenia válasza Nerazim (#84712) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Ha nincs satu és csőfogó, próbálkozhatsz kalapáccsal megütögetni a fúróhegyet oldalról.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#84716) AxBattler válasza AxBattler (#84709) üzenetére


AxBattler
félisten

Ja és: ha ilyen gipszkartonozott, csempézett falba utólag akarok fregolit, ruhaszárítót, kapaszkodórudat, zuhanyfüggönynek sínt, vagy faliszekrényt fúrni, az nem lesz gáz?

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#84717) gerisz23 válasza AxBattler (#84716) üzenetére


gerisz23
őstag

Hosszú dübel,hosszú csavar.Csak csempébe meg kartonba ütvefúró funkciót ne használj.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#84718) joysefke


joysefke
veterán
LOGOUT blog

WC csésze szennyvízbekötése csöpög

Sziasztok!

A WC-csészém hátul vízszintesen van bekötve a szennyvízbe és lehúzás után egy darabig enyhén csöpög a szürke cső-csonk és a fehér toldóelem között.

Vízvezetékes boltban vettem már méretben megfelelő gumi tömítőgyűrűt, de nem tudom hogyan kéne kicserélni.

A WC-csésze le van csavarozva a padlóra illetve valamilyen fehér puha ragasztó/kötőanyag is van a csésze alatt mint az a képen is látszik.

Mekkora munka egy ilyennek nekiállni?

Mire lesz szükségem a csavarhúzón illetve a tömítőgyűrűn kívül?
Milyen ragasztót kell lerakni a csésze és a padló közé?

Előre is köszi!
J.

[ Szerkesztve ]

(#84719) emre válasza joysefke (#84718) üzenetére


emre
veterán

Tömítőnek gumiám, ez olyan sziloplast szerű cucc.
A fehér excenteres szűkítőt lefeszegeted a csészéről, és beletolod a szürkébe, majd kifordítva a csésze mellé kihúzod belőle. Ha ez bejön akkor a csésze maradhat a helyén. Vissza ugyan az fordítva.

De ha jól sejtem a jelenlegi fehér excenteres bekötőcső alsó öblítéses wc-hez való.

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#84720) AxBattler válasza gerisz23 (#84717) üzenetére


AxBattler
félisten

Szóval egy 10x100-as rögzítődübel már jó... okés, köszi! :R

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#84721) joysefke válasza emre (#84719) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Megmozgattam a szűkítőt, de nem lehet leszedni anélkül, hogy a WC-csészét elmozdítanám. Cserébe most már tényleg ereszt a szűkítő mindkét oldalán ha lehúzom a WC-t, tehát a fürdőszobai WC-m használhatatlan lett.

-(1)
Ezt a gumimám-ot majd a szűkítőhöz kell majd rakni tömítésnek, vagy a csésze alá hézagot zárni a járólap és a csésze között?

-(2)
Szerinted milyen toldócsőre lenne szükség a WC csésze és a lefolyócsonk közé?

(#84722) Orlin


Orlin
addikt

Sziasztok!

A padlást akarom szigetelni.Erre az Ursa üveggyapotot néztem ki az Obi-nál.
De amint néztem kettő fajta van.DF 39 ami 10 cm-es és a TWF 1 ami 5 cm.
Nekem fontos lenne a hangszigetelése is mert cserepeslemez tetőnk van és pont ma reggel volt egy nagyobb eső és eléggé hallatszik itt lent is az eső.(A cserépnél nem hallottam...)
Szóval elsőre a DF 39-et néztem ki és abból vennék duplán így egymásra terítve lenne 20 cm fent.És a leírás szerint jó födémre és elég sok helyre...De viszont nem látom az Ursa oldalán a hangszigetelést a leírásban.
A TWF 1-nél viszont igen!De ott meg nem látom a leírásban a födém szigetelést...

Szerintetek melyik lenne jobb?

Köszönöm!

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#84723) YAS-dude válasza Orlin (#84722) üzenetére


YAS-dude
őstag

Tegyél alulra hangszigetelőt, rá egy réteg hőszigetelőt és megvan minden igény :)

(#84724) Orlin válasza YAS-dude (#84723) üzenetére


Orlin
addikt

Na erre gondoltam én is. :D
Bár itt meg írják a "• Kiváló hő- és hangelnyelő"

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#84725) emre válasza joysefke (#84721) üzenetére


emre
veterán

Le kellene jönnie, össze lehet gyűrni. Kép alapján nem tudok jobb bekötőcsövet ajánlani, ha más nincs vegyél egy ugyan ilyent, ezt meg vágd le. A tömítő a cső felületére való mind a két oldalra, nedvesen könnyebb összetolni, megköt utána tömít. Neked elsősorban a szürke felől kell megtömni, mert onnét nem az O-gyűrűs részt szokták fenn hagyni.

A csésze alá szilót szoktak, vagy fugázót, csemperagasztót.... mittudomén elég sok ötletes megoldás létezik én inkább csak csavaroznám, és a szélét finoman kikenném fugázóval, de ha le van ragasztva rá fog baszni, mert van hogy felszedéskor eltörik. Ezért lenne jobb az amit javasoltam hogy azt nem háborgatod, meg akkor az öblítővizet is tömítheted újra.

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#84726) joysefke válasza emre (#84725) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Ok, köszi!

sikerült visszamozgatnom egy olyan állásba a toldócsövet, hogy megint csak viszonylag enyhén csöpög, most van időm körbenézni a vizes boltban és kitalálni, hogy mi legyen...

A másik WC-m is csöpög (előző tulajnak nem volt igényszintje), de az egyszerűbben megoldható lesz, ezért azzal kezdek, hogy legyen egy tartalék működő WC, ha a fürdőszobait nagyon elcseszem. :)

A WC alatt valami viszonylag puha fehér anyag van (nem szilikon, nem cement/fuga) gondolom ha minden kötél szakad, azt fel tudom vágni tapétavágóval.

(#84727) seadrone


seadrone
őstag

sziasztok!

szőnyeget egyedi terv alapján hol gyártanak mezei usernek?

1-2 darabra lenne csak szükség

[LilyesmireL]

köszi!

[ Szerkesztve ]

(#84728) ecaddsell válasza Ijk (#84714) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

Aljzatbetonba gondolom nem lehet belevésni.

Nem kizárt, hogy be lehet vésni (nagyon függ a távolságtól ui. kb. 1% körüli esés kell a szennyvíznek azaz ennyi cm/m), de ehhez meg kell vésni a betont azaz csak az után lehet eldönteni és nagyon fentről kell indítani. Ilyenkor max. 32-es PVC mehet (nálunk is az van, én is jobban örültem volna az 50-esnek, de az eséssel nem fért be más).

Ehhez kell új gázterv, mennyire macerás?
Egy szóval: Nagyon.
Részleteket beszéld meg a gázszerelőddel.
A felújításoknál a leggázabb a gáz.

(#84729) gerisz23 válasza ecaddsell (#84728) üzenetére


gerisz23
őstag

32-es? :F Olyan wc bekötést még nem láttam.
Az 1% nálunk 2%.
Wc köré inkább sziló,penészgátlós.

[ Szerkesztve ]

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#84730) joysefke válasza seadrone (#84727) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Nem kérdezted, de ez egy fórum szóval mégis véleményt mondok :)

-(1) A fehér képkeret mögötti sötét valami nagyon lehúzza a szoba hangulatát és összenyomja a képen szemben levő falfelületet.

-(2) Nehéz megmondani, hogy mennyi a belmagasság, de kép alapján nem tűnik többnek az átlagosnál. Felül a sötétre festett gerenda és alul a sötét szőnyeg nagy kontrasztot alkot a fallal és ezzel két irányból is behatárolja (csökkenti) a teret. A gerenda ezen felül vonzza a szemet és legalábbis én azonnal elkezdeném szemmel méricskélni a belmagasságot.

-(3) Remélhetőleg lesz elég ablakfelületed ami elbír egy ilyen nagy sötét szőnyeggel.

-(4) A képen lévő szobában nagyon szép a kandalló és a padló is minőséginek tűnik és talán takaríthatóság szempontjából sem túl sötét (túl sötét padló => legkisebb pormacska is meglátszik) ezért nem értem miért kell egy nálánál sötétebb, nagy kiterjedésű és mintában nem harmonizáló szőnyeggel eltakarni.

-(5) Nem vagyok lakberendező, nem is értek hozzá, a föntiek az én laikus véleményemet tükrözik, vagy igazam van, vagy nem (neked kell tudni mi tetszik) ráadásul az én nappalim csak félig kész :).

Egy valami biztos: ez a szőnyeg szín és minta nagyon megosztó...

[ Szerkesztve ]

(#84731) ecaddsell válasza gerisz23 (#84729) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

Megnézted a rajzot? Minden másról volt szó, nem a WC-ről ami vsz. legközelebb van a stranghoz és marad.

(#84732) csubuka válasza gerisz23 (#84729) üzenetére


csubuka
addikt

Az szerintem a mosogató bekötésre volt értve. Ahhoz is kicsit alulméretezett lehet akár. DIN 1986-100 szerint konyhai mosogatókhoz DN50-es bekötés ajánlott minimum, sima kézmosóhoz meg DN40. Szükíteni meg nagyon nem célszerű magának a mosogatónak a kimenetéhez képest a betonban vezetett csövet. És gondolom a mosogatónak gyárilag szabványos méretű csatlakozása van, célszerű azzal a mérettel folytatni minimum.

*most épp egy olyan helyen vagyok bérlő, ahol szabadosan értelmezték a szabványokat/ajánlásokat pont az átépítéssel járó limitációk megkerülése végett (és ez nem is Magyarország). Elég nagy retek lett a végeredmény. Havi szinten lehet dugulást elhárítani.

[ Szerkesztve ]

(#84733) Misi1980 válasza joysefke (#84726) üzenetére


Misi1980
senior tag

Én azt csinálnám a helyedben hogy nem használnám a wc-t mivel írtad hogy van másik.Törölgesd meg rongyal vagy hajszárítóval szárítsd meg jól.Ha ez megvan vegyél pl egy szintelen szaniter szilikont és kend jól körbe.Várj egy napot hogy rendesen megszáradjon a sziló.Ahogy nézem a képet ez a wc szilikonba lett letéve ezt felszedni elég nehéz.A csövet hátrahúzni azért nem tudod mert valószinü hogy tokban van a bekötőcső.

(#84734) joysefke válasza Misi1980 (#84733) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Szilikonnak van ehhez elegendő tömítőképessége, hogy kívülről csak telenyomom a rést szilikonnal
aztán jónapot?

(#84735) gerisz23 válasza ecaddsell (#84731) üzenetére


gerisz23
őstag

Bocs másik kérdésre írtam :R

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#84736) Morris


Morris
veterán

Ha fel szeretnék húzni egy tégla falat egy meglevő sávalapra, akkor a vízszigetelés mindenképpen bitumenes nehézlemez legyen?
Van itthon kimaradva egy fél vödör kenhető vízszigetelő (mapelastic aquadefense). Ez utóbbival csinálhatom?

(#84737) ecaddsell válasza csubuka (#84732) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

Nyilván az optimális az 50-es, ez nem kérdés, de ahol mosogatógép van ill. figyelnek arra, hogy ételmaradék ne a mosogatóba kerüljön, hanem a WC-be kisebb méret is megkockáztatható (tényleg inkább mosdónál).

Egyébként sajnos volt már pár dugulás nálunk korábban (vissza lehet keresni, woma mosás, több ipari csőgörény, több kamara), de mind a 110-es szakaszon... és nem vagyok biztos benne, hogy nem volt benne valamelyik szakembernek része akik ugye hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a legtöbb anyag simán köt víz alatt is...

(#84738) Misi1980 válasza joysefke (#84734) üzenetére


Misi1980
senior tag

Ha csak éppen csöpög és jól kiszárítod a rést és úgy kened rá akkor igen.Ha szilikonba nem bízol akkor sikaflex ami jó csak az nagyon ragad és nem lehet olyan szépen dolgozni vele.Ugyan olyan nyomópisztolyos dobozban is lehet venni mint a szilot.Egy próbát megér mert ha nem jön össze utánna még mindíg szétszedheted a wc-t.

[ Szerkesztve ]

(#84740) Misi1980 válasza joysefke (#84739) üzenetére


Misi1980
senior tag

Igen ez lesz az.

(#84741) csubuka válasza ecaddsell (#84737) üzenetére


csubuka
addikt

Persze, jogos, kockáztatni lehet és óvatos használattal okés is lehet akár a végeredmény. Csak tervezni úgy kellene, hogy totál beletojós használatra, mert simán előfordulhatnak elfelejtések, egyebek, nem minden családtag jólinformált, ilyesmik.

Ha meg legrosszabb esetre terveződik a dolog, akkor amúgy az 1% lejtés is elég necces egy kis-átmérőjű csőnél. Az öntisztuláshoz feltehetően inkább 2% közelében kellene, hogy legyen a lejtés. Ha csak "tiszta" víz megy benne, akkor ez persze nem lényeg, de előbb utóbb tuti valaki bele fog dönteni egy adag zsíros dzsuvát óhatatlanul :DDD

(#84742) estikornel


estikornel
tag

Sziasztok!

Panellakáson belüli főbejárati ajtót szeretnék még idén cserélni, ebben szeretnék itt is egy kis tanácsot kérni mert nem vagyok túl járatos a témában így könnyen rá tudnának beszélni minden szir szarra az üzletekben.

Nekem marhára bejönnek az acél ajtók, viszont a fő szempont amiért cserélem az a jobb hőszigetelés mert ömlik be a jégkorszak ugyanis meg van hajolva a felső sarka az ajtónak és már egyébként is elég szar állapotú faajtóról van szó.

100-110 környékén van Hisec ajtó, 130 és afelett pedig műanyag aminek úgy tudom kisebb a hővesztesége. Obi és ilyen gagyi helyeken bár van 50-ért is de azok kartonnal szigeteltek mint az Ikea népszerű linnmon asztaljának a merevítése szóval az ki van zárva.

Tanácsot szeretnék kérni, hogy mi lehet a jobb döntés úgy, hogy nem kell év végéig kenyeret ennem vízzel és még új ajtóm is lesz.

(#84743) Kam1kaze


Kam1kaze
tag

Sziasztok,

Vettünk 3 felső szekrényt (1db 120x75cm és 2db 40x75cm) és ezeket szeretnénk a plafontól 1 centire felrakni. Alap esetben nem lenne kérdés, de a falon van egy 25mm vastagságú vezetékcsatorna, ami miatt nem lehet közvetlen a falra erősíteni. Lapszabászatnál már érdeklődtem, milyen faanyagot tudnak ajánlani, ami 25mm vastag. 30mm-es tölgyet mondtak, ami masszív (lenne lehetőség gyalultatni 25mm-re, de jó a 30-as is, hogy ne fizessünk pluszba ezért). Így abból fogok majd rendelni 2db 200x8cm-t, a szekrény felső, meg alsó részéhez egyet-egyet. Sokat gondolkodtam, hogy lehetne megoldani, legegyszerűbbnek az tűnik, ha először felrögzítem a kettő falapot, majd oda rakjuk az első szekrényt, bemérem a rögzítésnél és 8-as fafúróval átfúrom a fát, utána szintén 8-as betonfúrószárral a vasbetont (panel lakás), felerősíteni a szekrényt, majd ahhoz mérni a következőt és így tovább. 8x80-as tiplire gondoltam, hogy a fába 3cm és a maradék 5cm a betonba menne. Eddig csak földön lévő cipős szekrényt kellett majdnem így rögzítenem, hogy mögé ment egy rétegelt falap (mert elállt felül az alsó járólap szegély miatt), de ott csak falba ment a tipli. Ott csak 2 csavar kellett, a mostaninál meg 7 rögzítő van összesen, amit más rögzítési módszerrel nehezebb lenne rögzíteni (fába nincs tipli, csak mögötte), hogy egyenesek legyenek a szekrények és a lyukak is pont oda kerüljenek. A cipős szekrénynél nincs terhelés, meg az nem is lóg a levegőbe, mint a mostani fog majd.

A kérdés az lenne, hogy szerintetek nem lehet abból baj, hogy a tipliből előbb 3cm a fában van és úgy megy a falba? A nagyobb szekrény súlya 32kg, a kicsiké 12kg, pontosan még nem tudjuk mi kerül bele, de lehet súlyosabb cuccok is, mint pl. liszt, tej stb. 1-1 kartonnal.

A szekrényekhez lehet venni külön rögzítőket még és ki is van alakítva bennük alul felszerelési lehetőség, ezért alul is könnyen tudom rögzíteni őket, így 7 (2-2-3) lenne felül és 7 alul.

Rákerestem a neten, pont így nem találtam infót, csak hasonló képet, de itt ablakkeretet rögzítenek, nem szekrényt.

Haverom mondta, hogy miért nem fúrok a fába 10-essel, majd a betonba 8-assal és akkor csak a betonba be tudok rakni tiplit a falapon keresztül. Mondtam, hogy akkor a fa résznél a csavar körül lesz 1cm üres tér, semmi se veszi körbe/fogja a csavart.

[ Szerkesztve ]

(#84744) runner 125 válasza Morris (#84736) üzenetére


runner 125
nagyúr

Kenhetővel a szabályok szerint nem szabad fal alá vízszigetelni.
A GV lemezeke eleve szöveterősítésűek, más a struktúrájuk, a falterhelését sokkal jobban viselik és az megfelelő egybemelegítés után 100%-os záróréteget biztosít.
Sőt, tudomásom szerint a hagyományos GV45-ös lemezből főfalak alá már dupla réteget írnak elő. Vagy, alternatíva ilyen esetekben a modifikált GV lemez.
Mi idén kb 45 méter falszakaszt bontottunk ki (közvetlenül a házhoz épült melléképület) és falaztunk vissza, oda én megvettem az SBS lemezt. Mérföldekkel masszívabb, vasatagabb is, erősebb benne a szövet, könnyebb összedolgozni és az egész sokkal puhább, lágyabb. Hideg időben is jobban tart, nem reped / törik meg.

Szóval, én a kenhetőt nem használnám az biztos. Maximum lábazatra, de oda is úgy, h az első réteg után bele kell nyomni a hálót, majd rá egy fedőréteg.

Orlin

A barkácsáruházakban az ilyen építőanyagok jellemzően sokkal drágábbak, mint a megfelelő tüzépeken. Nézz körbe akár csak neten.
Ami fontos, h tekercses gyapot ne vegyél. Iszonyú hamar összesik, ha kőzet, ha üveg.

A legjobb megoldás ilyen célra a táblásított gyapot.
Az 5 és 10 cm vastagságot felejtsd el. Ahhoz, h legyen érdemi hatása, minimum 20 cm-ben érdemesn gondolkodni, de inkább 25-30.
Fentebb linkeltem már, OSB lapból frankón lehet gyártani hozzá kereszttartókat, amiket a táblát közé be tudsz helyezni, majd rá egy vaskosabb OSB lap és megmarad a járhatósága is.

Külön hangszigetelő megoldásra nincs szükség alá. Már 15 cm vastagságban is brutál mód hangszigetel. Egyszerű példa h nálam a melléképületen annyi van egyelőre (alulról került be, a fa gerendák közé) és a villanyszerelő a padláson állt a másik fölött és ordibálva nem értették egymást, én futkoztam tolmácsolni.

Az pedig fontos, h közvetlenül a felsöpört födémre PÁRAZÁRÓ fólia kerüljön le, a gyapot réteg tetejére (az esetleges OSB lap alá) pedig PÁRAÁTERESZTŐ.

[ Szerkesztve ]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#84745) Kam1kaze válasza Kam1kaze (#84743) üzenetére


Kam1kaze
tag

Már lejárt a szerkesztési időm. Egyszerű tiplire gondoltam, mint például ez és ez. Azt néztem, hogy a fában lévő részénél, elméletileg még nem feszítené szét csavar a tiplit. Szomszédtól elválasztó falrészről van szó, ezért kb. 15 centi vastag lehet a beton, de gondolom, azért 5 centinél mélyebbre már nem kéne fúrni.

[ Szerkesztve ]

(#84746) Morris válasza runner 125 (#84744) üzenetére


Morris
veterán

Akkor holnap veszek én is sbs lemezt. Már ha lesz a tüzépen.
Köszi a segítséget. :R

(#84747) MPowerPH


MPowerPH
félisten

Sziasztok, megint jol jonne egy kis segitseg. :B

Kicsit gondoltam kontarkodok, vettem egy mennyezeti ledes lampat, es szeretnem bekotni.

Kapcsolotol 3db kabel jon a regi lampaig. Szinek utan nem tudok menni, mert a konnektorok amiket csereltem, egeszen mas kabelezest kaptak. Ott volt egy kek, egy fekete es egy barna, ami blankolva volt(3. fazis lehet?).
Itt meg van 2db sarga-zold, es a kek. Azt hittem, a sarga-zold a fold, de mivel itt van 2db, ezert passz. Na most, a led lampa leirasaban csak L fazis es N nulla bekotesi lehetoseg van, ahogy a regi lampanal is. Mi a franc az a 3. vezetek? Az lenne akkor megis a fold? Fem hazas, szoval elvileg kellett neki, bar a cimken ott sincs rajta az S. Az uj led lampa muanyag hazas, annak gondolom nem kell.

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#84748) runner 125 válasza Morris (#84746) üzenetére


runner 125
nagyúr

Sajna sok helyen azt se tudják mi az, vagy nem tartanak, mert kb 2x annyi, mint a sima.

Amúgy ha nem kell sok, sokszor találni bontott tekercset (1 teli itt is 10m2) SBS-ből is jofogason.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#84749) Morris válasza runner 125 (#84748) üzenetére


Morris
veterán

Nekem 7 méter hosszú és kb 30cm széles csík kellene.

(#84750) Nkboy válasza MPowerPH (#84747) üzenetére


Nkboy
senior tag

Jelen esetben, a sárga a fázis, a kék a nulla, a pirossal jelölt sárga pedig a védőnulla. Szerintem!

A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.