Hirdetés

2024. június 14., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-26 14:36:02

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20351) Runner_fxr


Runner_fxr
Ármester

Cathfaern és sanzi89: Próbáltátok is ezeket a méreteket, több típust is esetleg, vagy csak ilyen szerintem meg én úgy gondolom vélemények ezek? :)
Véleménye persze mindenkinek lehet, de érdemes gyakorlati tapasztalatokra alapozni a nagy kijelentéseket.
Nekem volt lehetőségem minden kerékméretet kipróbálni, többféle típust is, így van egy átfogó képen ezekről.
Természetesen ez is csak egy vélemény ami nem feltétlenül egyezik más ember véleményével, meg hát miért is egyezne, nem mindenki ugyan olyan stílusban bringázik, nem mindenki ugyan olyan magas és azonos arányokkal rendelkezik. Alapvetően szerintem semmi baj nincs az új méretekkel, nagyon is jónak találom, hogy nagyobb lett a választék. Ezenkívül bárki tesztelhet, kipróbálhat különböző kerékméretű montikat, erre Magyarországon is több üzlet nyújt lehetőséget. Pisztolyt meg senki fejéhez nem fognak nyomni, hogy márpedig neked 29"-es vagy 27,5"-ös méretet kell venned! :) Mindenki eldöntheti maga mi a jó neki.

Amit én leszűrtem, 29"-est próbáltam 3 félét, mindhárom merev vázas volt, 2 hobbi kategória és egy felsőbb kategóriás carbon. A hobbi kategóriás gépek geoja kissé lomha, parasztbiciklis volt, de alapvetően nem rossz mindenes bicajok ezek, érdekes érzés tekerni, kicsit trekkinges, de mégis montis. Jól tartják a tempót, jól is másznak, a lefeléken vannak hátrányai abból a szempontból, hogy nem elég fürge az irányítás, ez nálam kizáró tényező, mert én imádok lefelé nagy tempóval, technikás pályákon menni. Igaz, hogy a nagy kerék könnyebben átgördül a terepen, de engem nagyon zavart a lomha irányíthatóság, persze aki nem ilyen stílusban bringázik, hanem túrázósabb, megfontoltabb lefelé, annak kiváló gép lehet egy 29"-es, akár sokkal jobb választás mint egy 26".
A 29"-es carbon gép már egész más tészta volt, ott meglepően fürge irányíthatóságot tapasztaltam, érezhetően versenyre termett gép volt. Persze annyira nem volt fürge mint egy 26"-os nyilván, az a játékosság azért hiányzott.
Egy 29"-es össztelóst még ki szeretnék próbálni, bár amit eddig olvastam róla az hasonló mint amit én is tapasztaltam a merev vázas 29"-nél, hogy terepen egy nagyobb kanyar előtt előbb kell fékezni mint a kisebb kerékméretnél, nem olyan sportos az irányítás, de ugyanakkor átgázol mindenen nagy tempóval amíg egyenes az út.

27,5"-öst próbáltam merev vázasba és össztelósba is. Engem ez a kerékméret valóban meggyőzött (nem véletlenül döntöttem magam is a 27,5-ös méret mellett), itt már nem éreztem azt a lomhaságot mint a 29"-nél, de ugyanakkor némi pluszt adott a kicsit nagyobb kerék, a tapadásban mindenképpen, meg picit érezhető volt az, hogy jobban tartja a tempót mint a 26". Nem véletlenül nyomják ezt a méretet, tökéletes arra, hogy leváltsa a 26"-ot. Persze nem a DH szakágban, bár nem lehet tudni. AM/Enduro-ban nagyon jól vizsgázott.

Megértem az ellenzőket is, hogy mi a fenének új kerékméret ha ennyi ideig jó volt a 26", meg az is tény, hogy egy bringa nem attól lesz jó vagy rossz, hogy 26"-os 27,5"-ös vagy 29"-es, mindegyik kerékmérettel lehet nagyon rossz és nagyon jó bringát is készíteni. Az alkatrészeken, geometrián múlik leginkább, de ugyanakkor a kerékpározási stílushoz, testalkathoz, jobban ki lehet választani melyik gép illik hozzánk, mivel már a kerékméretet is kiválaszthatjuk, szerintem ez inkább üdvözlendő mint hátrány. Én így látom.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.