Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38201) tordaitibi válasza Steve_Brown (#38197) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Hogy ennek miért ez a menete, magyarázható és érvekkel alátámasztható de én magam sem értek ezzel a módszerrel egyet.

Amúgy Windows alatt az NTFS fájlrendszeren is kőkemény jogosultságok vannak érvénybe csak abban engedékenyebb hogy ha megformázol egy partíciót akkor ott az alapértelmezett az "everyone" azaz a mindenki.

Míg Linux alatt alapértelmezetten van a root, és van a létrehozott user, annak minden korlátozásával.

(#38202) lev258 válasza Steve_Brown (#38200) üzenetére


lev258
veterán

Nem a rendszert, a gyártói drivert. Ha már ahhoz ragaszkodsz.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38203) Steve_Brown válasza lev258 (#38202) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

De kernelfrissítés után nem teszi vissz a anyitott drivert a zárt helyett?

(#38204) cappa72 válasza ubyegon2 (#38055) üzenetére


cappa72
nagyúr

Érdekes, hogy nekem mindhárom videókártyánál 256MB a VRAM az lspci -v -s xxxx esetén.
Pedig ebből 2 biztosan 1 GB-os... (a dobozán is fennen hirdetik, hogy 1GB RAM
Ez vajh' hogy lehet?
A neten mindenholt ezt találtam linuxhoz...

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#38205) lev258 válasza Steve_Brown (#38203) üzenetére


lev258
veterán

A nyíltat eleve nem szedi le. Ha pedig komolyabban belemegyünk, akkor a zárt se egészen zárt már, nem úgy mint régen. Ezért inkább úgy fogalmaznék, hogy az AMD oldaláról felrakott driver adott kernelhez szokott települni.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38206) Steve_Brown válasza lev258 (#38205) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Nem értem. :F Akkor amit most feltettem az AMD oldaláról ehhez a verzióhoz valót azt leszedi vagy nem? mert eddig gprahics driverre azt írta, hogy radeon. Most írja azt, hogy AMDGPUPRO vagy AMDPro. Akkor ez most jó vagy nem? :F

(#38207) lev258 válasza Steve_Brown (#38206) üzenetére


lev258
veterán

Jelenleg nálad az amdgpu-pro megy. Ha egy kernelfrissítésnél gubanc lesz, akkor visszavált majd a rendszer a korábbi driverre, remélhetőleg beavatkozás nélkül.
Hogy a jelenlegi helyzet, jó-e, azt én nem tudom. Te állítod, hogy igen. Én meg azt, hogy ma már Linux rendszereken senki ne telepítsen AMDGPU-PRO-t. És ezt durván 2 éve így látja már a felhasználók döntő többsége.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38208) Frawly válasza cigam (#38167) üzenetére


Frawly
veterán

Tanulásképpen bekapcsolhatod a secure boot-ot. Elvileg a nagyobb mainstream disztrók simán kezelik default, Debian, Ubuntu, Fedora-vonalnak minden disztrója. A legtöbb disztró ezt egyébként ún. köztes bootmanagerrel oldja meg, amit shim-nek hívnak, ez pont a secure boot rétegét van hivatva kiszolgálni. Kernelszintű driverek telepítését megbonyolítja.

Én nem ajánlom, hogy a tanulást leszámítva a gyakorlatban bárki szenvedjen vele. Csak önszopatásra jó. Csak akkor használja valaki, ha pl. olyan céges laptopot használ, ahol a cég a Windowst azért telepítette szándékosan secure boot-tal, hogy a telepítést Bitlocker jelszóval védje, és valaki ilyen rendszer mellé akar Linuxot telepíteni, és a céges policy miatt nem sikálhatja le a céges rendszert, és használnia kell (secure boot kikapcsolása sem segít, mert akkor nem fog bootolni a Windows). Minden más esetben nagyon melegen ajánlom a kikapcsolását.

(#38209) Frawly válasza Steve_Brown (#38203) üzenetére


Frawly
veterán

Nem értem mit szenvedsz össze. Ubuntu, Kubuntu, Mindefélebuntu 20.04, és ezeken alapuló disztrók (Mint 20, Pop! OS 20.04) a 20.04-es kiadással már vannak olyan frissek, hogy a Protonhoz semmi spécit nem kell telepíteni. A rendszerben default telepítve ott kéne lennie a mesa csomagnak, benne ACO támogatással, meg a kernelben egy nem olyan elavult nyílt amdgpu drivernek. Wine-t is a hivatalos tárolóból elég telepíteni, semmilyen külső .deb fájlt nem kell felszenvedni hozzá, Steam-et szintén fel lehet így telepíteni, ott csak annyira kell figyelni, hogy mikor már feltelepült, akkor a Steam beállítainál csak engedélyezni kell a Proton-t, mert alapból nincs bekapcsolva. Steam-ben Steam menü, ennek az utolsó előtti menüpontja (Settings), ezen belül az utolsó kategória (Steam Play) és itt beteszed a két pipát. Magyarított Steamnél nem tudom mi ezeknek a neve, hogy van magyarítva, pont a hülye magyarítások miatt nem használok magyarul egy rendszert sem.

Zárt drivert el kell felejteni, az csak Nvidia kártyánál/GPU-nál kell. AMD-hez, Intelhez a kernelben lévő default nyílt drivert kell használni mesa-val, X.org alatt meg Intel GPU-nál semmit nem kell feltenni, AMD-nél meg a xf86-video-amdgpu-t.

Nvidia speciális csak, annak is alapvetően a mesa kell, de ahhoz már telepíteni kell a zárt NV drivert, viszont cserében nem kell hozzá X.org alatt az xf86 driver.

Ezek az xf86 driverek a hardveres 2D gyorsítást adják, a mesa a 3D-s OpenGL gyorsítást. A Steam egyébként behúzza függőségnek mind a mesa, mind a vulkan-os csomagokat, Protont, szóval nem kell neked feltenned olyan Linuxon sem, ahol nem lenne feltelepítve, de a mesa-t meg a megfelelő xf86 csomagot a X.org is behúzza telepítéskor. Waylanden semmilyen xf86-os driver nem kell.

Ha nagyon nem menne, akkor viszont ne Ubuntuval szenvedj, tegyél fel egy Manjaro-t. Az full rolling, mindig elég friss benne a kernel, kerneldriverek, mesa, vulkan, Steam, Proton, nem kell semmilyen .deb csomaggal meg PPA-s leírással vergődni, nem lesz többé gond a függőségekkel.

(#38210) cigam válasza Frawly (#38208) üzenetére


cigam
félisten

Kösz! Igen, az a cél, hogy - legalább nagy vonalakban - megértsem hogyan működik.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38211) ubyegon2 válasza cappa72 (#38204) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Fura ez a VRAM kérdés, mondjuk nekem nincs sehol külön VGA-m így nagyon nem tudtam utána járni, IGP-nél meg használható a fellelhető módszer. De szerencsére a másik topikban megvolt a megoldás. :) Neten tényleg nem találtam én sem, csak a glxinfo-t. Ritka, hogy valamire ne legyen 20 helyen leírva a megfelelő parancs.

(#38212) Frawly válasza cappa72 (#38204) üzenetére


Frawly
veterán

Az amit az lspci -v ír a 2MB és 256MB, az nem a VRAM, hanem a VRAM-nak egy előtöltésre használt része csak. Nem a teljes videómemóriát írja akkorának.

Igazából ezt kerneldriveren keresztül lehet lekérdezni, hogy mekkora a kártyán a VRAM és abból mennyi szabad. Az én AMD integrált GPU-mon jelenleg így tudom lekérdezni:
cat /sys/class/drm/card0/device/mem_info_vram_total
cat /sys/class/drm/card0/device/mem_info_vram_used

Vagy
cat /sys/kernel/debug/dri/0/amdgpu_vram_mm

Esetleg felrakhattam volna a radeontop vagy gpustat progikat. Nálad majdem biztosan nem ezekkel kell lekérdezni, GPU-tól függ, még a gyártót sem elég tudni, konkrét GPU generációnként és kerneldriverenként is változhat, hogy melyik GPU-nál hol lehet lekérdezni, meg millyen GPU információs programok támogatják. Kerneldriveren azt értem, hogy egyes régi AMD kártyák pl. nem csak az amdgpu kerneldriverrel hajthatók, hanem radeon driverrel is. Ki kell nyomozni a GPU-dhoz tartozó Arch Wiki és Gentoo Wiki szócikkeiből, akkor is, ha nem ezeket a disztrókat használod, hanem Ubuntut.

Ez ilyen, a Linux nem annyira felhasználóbarát, nincs egységes driver interface, mint Windowson, amihez cégek írhatnának mindenféle kacsalábon forgó információs progit. Linuxon neked kell a kernelből kiküzdeni az infókat, esetileg, adott hardverre vonatkozóan.

(#38213) Frawly válasza Steve_Brown (#38206) üzenetére


Frawly
veterán

Radeon az biztos nem lehet, mert az csak ATi kártyákat, meg régi AMD kártyákat tud hajtani. Modern AMD GPU-ket csak az amdgpu nyílt driver tud hajtani, ami alapból bele van forgatva minden modern mainstream Linux disztró kernelébe, és kéne mennie vele a Protonnak is. Valóban van a zárt amdgpu-pro driver is, de az is a nyílt amdgpu driverre épül, csak hozzáad egy zárt részt, de azt csak akkor kell feltenned, ha a kártyán OpenCL-t akarsz használni (pl. coin bányászat, matematikai számítások gyorsítására, fizikai szimulációkhoz, mesterséges AI kutatáshoz, lc0 sakkmotorhoz, stb.). Sima OpenGL-t, Vulkant, DXVK-Protont használó játékokhoz jobb a nyílt amdgpu (azaz nem pro) drivert használni, mivel nem csak stabilabb, de sokszor teljesítményre is jobb játékok alatt, több fps-t ad.

Ezek a rakjunk fel amdgpu pro drivert az AMD oldaláról, meg altenatív mesa csomagot kezdetű leírások, amik mentén most kezdőként kapkodsz, azok még régi Ubuntu verziókhoz készültek, újabb Ubuntuknál, 20.04 és 20.10 már nem kellenek ezek a varázslások. De mint a másik topikban is írtam neked, hogy ha nagyon fontos a játék, akkor arra jobb lenne Manjaro-t feltenni, abban mindig frissebb a kernel, benne frissebb az amdgpu driver, frissebb a mesa csomag, frissebb Wine, frissebb Proton, jobb vagy problémamentesebb futást tehet lehetővé játékoknak.

Az ne tévesszen meg, hogy a neten mindenhol azt írják, hogy Debian így legstabilabb, Ubuntu LTS úgy legstabilabb. Ja, stabil, ha csak régi gépen, vagy irodai munkára, meg nem gamer átlag felhasználással használod, és ha olyan dologra kell a Linux, ami nagyon mainstream, pl. új hardver hajtása, új proci, új GPU, modern játékok, modern technológiák (Vulkan, Proton, AOC), akkor ahhoz jobb egy friss, rolling disztró. Persze, kiküzdhető Debian, Ubuntu-vonalon is, de azokon azzal kezdőként nagyobbat fogsz szívni, mert nem erre valók, hanem cégeknek meg olyan felhasználóknak készültek, akik nem szeretnének túl sűrűn frissíteni, mert az adott régi hardverüket, meg hagyományos felhasználsukat kiszolgálják a régi csomagverziók is, és biztonságból nem akarják, hogy eltörjön valami frissítéskor, meg nem igénylik az újabb verziókban lévő újdonságokat, sebességoptimalizációkat.

(#38214) cappa72 válasza Frawly (#38212) üzenetére


cappa72
nagyúr

Köszönöm a részletes leírást!

Ez ilyen, a Linux nem annyira felhasználóbarát,
Hál'istennek.

Alapvetően ez az első ilyen furcsa dolog, mert jellemzően az ilyen lekérdezések jóval egyszerűbbek Linux parancssorban, mint kattintgatva eljutni a megfelelő gui-képhez.
Ami mégfurább, hogy kevés volt a találat a gugliban, és mindegyik az említett leírást hozta (lspci -v, glxinfo -B).
Mivel gyanús volt, hogy nem igazán hifi a visszaadott érték, ezért a kezdő topikba is rákérdeztem, és aztán végül jött is a választ.
Nem zavar, hogy más az ati és nvidia közötti lekrdezési metódus, a "zavaró" az volt, hogy nem hozott találatot a gugli. Vagy rosszul kerestem.
De így legalább nyoma lesz itt a fórumon, és más is rátalál. :R

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#38215) Steve_Brown válasza Frawly (#38213) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Köszönöm!

Egyenlőre örülök, hogy Ubuntut feltudtam rakni. Manjaro nem bírta a hangkártyámat :S

(#38216) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Ma elkezdte, hogy random megfagy. A hang megy tovább de a képernyőn többet nem mozdul semmi.
Van annyi előjele, hogy mikor az ablakot feljebbhúznám a monitor tetejéhez szaggat a mozgása. Mit lehet ilyenkor tenni? A driver okozhatja? Hogy tudom visszatenni az eredetit? :S Hátha azzal is működnének a steames dolgok. Ha meg nem akkor az egész gép megy vissza windowsra mert nekem nincs kedvem ezzel így szarakodni.

(#38217) ubyegon2 válasza Steve_Brown (#38216) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha meg nem akkor az egész gép megy vissza windowsra mert nekem nincs kedvem ezzel így szarakodni.

Ha ennyi türelmed van az egészhez, már mehetsz is vissza Winre. Nincs értelme kínlódnod.

(#38218) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Bocsi csak épp analízis zh elott kezdett döglődni a gép és flusztrált voltam miatta. Féltem, hogy pont rosszkor fagy le. Nagyon szivesen kiprobalok egy Manjarot ha segitetek esetleg a hangkartyas problemat orvosolni. A leirtak alapjan az ext4 particiot mar megtudom oldani ujra.

(#38219) I02S3F válasza Steve_Brown (#38218) üzenetére


I02S3F
őstag

Ne vedd magadra nagyon. Csak utalt rá ubyegon2 fórumtárs, hogy bizony a Linuxért szükséges megdolgozni. Anélkül nem megy.

(#38220) gregory91 válasza Steve_Brown (#38216) üzenetére


gregory91
senior tag

Akkor meg a Windows miatt kell aggódnod hogy nehogy a "nyamvadt update-je" keresztbe tegyen a zh-idnak illetve a eljövendő vizsga-időszakodnak. Szóval az egyik gödörből egy másik gödörbe.Nem rövid idő helyrerakni a hülyeségét ami vesz az idődből.Ha meg úgy van megoldva (pl moodle-n)akkor vissza se mehetsz rá.

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38221) Steve_Brown válasza gregory91 (#38220) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Értem, hogy megkell küzdeni érte. Megpróbálom a Manjarot mégegyszer. Hátha az nem hal le :S

(#38222) ubyegon2 válasza I02S3F (#38219) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Semmi bántó szándék nem volt a hsz-ben, egyszerűen az eddigiek analízisének következtetése. Pont így nincs értelme az egésznek, kolléga egy fontos dologra fókuszál most, közben felrakja Ubuntut, valami nem OK, felrakja Manjarot, valami nem OK. Ebben a helyzetben csak úgy lehet a megoldást megtalálni, ha a user ténylegesen erre tud koncentrálni.

(#38221) kisvakond111

Ha mégis nekidurálod magad a Manjaronak, a hangproblémádban a topikjában tutira segítenek, elég sokan használják már, ezernyi apróbb gondot megoldottak már, de arra készülj fel, a nincs hang, az nulla infó lesz ott is:

Manjaro topik

[ Szerkesztve ]

(#38223) I02S3F válasza ubyegon2 (#38222) üzenetére


I02S3F
őstag

Igen! Az újratelepítgetés a könnyebbik út választása. Nem feltétlenül old meg bármit is. Szeritem ugyanarról beszélünk! :)

(#38224) ubyegon2 válasza I02S3F (#38223) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szeritem ugyanarról beszélünk!

Persze és mindketten tudjuk, hogy néha elég nyűgös tud lenni a hibakeresés, pár napja is belinkeltem pár módszert a Kezdőbe, de inkább morgást kaptam, hogy mit képzelek én, honnan érti majd ő, mit jelent ez a sok sor a terminalban? Tipikus öntudatos túlokos hisztipicsa effekt. ;] Mert amúgy egy szóval nem mondtam, hogy neki kéne megfejteni azokat a terminal kimeneteket.
Fő cél, hogy megértse a Linux működését, de ne képzeljem én, hogy terminalban fog operatívkodni. Anyám borogass! Pedig eddig a csaj Linuxosok voltak a legnormálisabbak....

Kollégánál jelenleg a forgok körben csukott szemmel és dobják nekem a labdákat effekt van, eredmény akkor lesz, ha szembe áll a dobóval és persze nyitott szemmel. :D

(#38225) Steve_Brown válasza ubyegon2 (#38222) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Ja értem. Tehát nem egy másik rendszert kell keresnem, ami hátha jó. Hanem kiválasztani egyet és annak a problémáját megoldani.

Szerk.: Vagy arról van szó, hogy ne a vizsgaidőszak derekán próbáljam meg ezt csinálni? Igazából mindkettő jogos.

[ Szerkesztve ]

(#38226) ubyegon2 válasza Steve_Brown (#38225) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Vagy arról van szó, hogy ne a vizsgaidőszak derekán próbáljam meg ezt csinálni?

Ez benne van vastagon, mert ha elkezdesz belemerülni a Linuxba, az tuti nem tesz jót a vizsgaidőszaknak. Főleg ha elkap a dolog, mert néha bele lehet merülni nagyon, ha látod, hogy lesz belőle valami.....

Tehát nem egy másik rendszert kell keresnem, ami hátha jó. Hanem kiválasztani egyet és annak a problémáját megoldani.

Na ja, nálad jelenleg a kiválasztás is fontos, mert játszani is akarsz és Ryzen VGA-d is van, gondolom emiatt akarod a friss csomagokkal operáló Manjaro-t kipróbálni! Még a PoP OS-t javasolnák erre sokan, Ubuntu alapú, de játékra is hegyezve, friss csomagokkal. De ami lényeges, hogy az alapokkal tisztában kell lenned, mert írtál olyanokat, amitől égnek áll az ember haja, például az, hogy felraktad a mesa csomagot. Ilyet nem tudsz csinálni. :N

Ráadásul nemcsak a megfelelő SW környezetet kell nálad kitalálni, hanem ezzel párhuzamosan a HW-eket is meg kell vizsgálgatni, mert ami jelenség Ubuntu alatt fenn állt, az lehet hardveres gond is. Kezdve az UV400-as SSD-vel, az se túl éles kés a fiókban és most finoman fogalmaztam. :Y Szóval oda kell koncentrálni rendesen és ez jelenleg nálad nem lenne szerencsés.

A helyedben várnék vagy csak eleve félgőzzel próbálgatnám, ismerkednék a rendszerrel, mintegy kikapcsolódásként. :K

[ Szerkesztve ]

(#38227) Steve_Brown válasza ubyegon2 (#38226) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Kedden jön a Crucial BX500 a gépbe. És 5 évvel ezelőtt az UV400 tök jó vétel volt.

[ Szerkesztve ]

(#38228) ubyegon2 válasza Steve_Brown (#38227) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Kedden jön a Crucial BX500 a gépbe.

brühühü.....miért mindig a leggyengébb láncszem? :O

És 5 évvel ezelőtt az UV400 tök jó vétel volt.

Jogos, de kb 2 éve kiderült, hogy a 400-as sorozat nagyon nem jó lett, egyébként a tied lehet akár jó is, mert azóta változtattak a belső komponenseken. BX500 egyébként totál belépő szinten ajánlott, de minimális különbséggel már van olyan, amiben van cache memória, ja és melegszik is a BX. Ugye nem kérdeztél a Milyen SSD topikban?

De egyébként jó is most ez az SSD csere, mert egy hibaforrás kizárható akkor már! :K

[ Szerkesztve ]

(#38229) Steve_Brown válasza ubyegon2 (#38228) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Feltettem a Manjarot. A SteamPlay ezzel se indul el. De tényleg visszateszem a windowst és majd a vizsgaidőszak után nekiállok ezzel mókolni. Egyébként tényleg nem kérdeztem rá a topikban. De használtam a keresőt és ajánlva volt. Sőt az összefoglalóban is ajánlva van.

Nem gondolom, hogy az SSD az elmúlt 1 hétben romlott volna el :F

(#38230) ubyegon2 válasza Steve_Brown (#38229) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem gondolom, hogy az SSD az elmúlt 1 hétben romlott volna el

Én sem, de valami nem OK, ebben csak ki tudunk egyezni! :K Ja, ajánlott a BX500, de......amúgy ezzel kapcsolatban mindent leírtam.

De tényleg visszateszem a windowst és majd a vizsgaidőszak után nekiállok ezzel mókolni.

Most tényleg ez a legokosabb, ha végeztek veled, akkor majd visszatérsz, szerintem simán menni fog valamelyik disztró. PoP OS-t ne feledd.....

Ja és kéz/lábtörést a vizsgákra! :)

(#38231) Frawly válasza Steve_Brown (#38216) üzenetére


Frawly
veterán

Elvileg sudo apt remove amdgpu-pro. Vagy már nem is tudom mi a csomag neve Ubuntun, mivel nem Ubuntu-alapú disztrókat használok, hanem Arch-alapúakat. Néha diszrók között a csomagnevek változnak, kötőjel helyett alsókötjellel van írva, vagy egybeírva, ezt a neten kéne elleőrizni, vagy Synapticban megnézni milyen csomagok vannak fent név szerint, és ott megeresni az amdgpu pro-t.

Manjaro-n meg kéne nézni terminálban az lspci, lsusb kimenetet, hogy hol látszik a hangkártya, majd lsmod apranccsal megnézni, hogy a hozzá való kernelmodul be van-e töltve, vagy fel kell-e tenni hozzá valami extra csomagot.

De még az is lehet, hogy működött a hangkártyád Manjaro alatt, csak a legtöbb disztrón 0-ra van húzva alaptelepítésben a hangerő, és hiába megy a kártya, nem hallasz hangot, ez engem is beszopatott párszor, pedig én előre tudom, hogy ez az eshetőség is játszhat. Ezért az első lépés az, hogy az ALSA vagy pulseaudio mixerét megnyitod, és megnézed, hogy a hangkártya kimenete ki legyen választva akív eszköznek és ne legyen lenémítva meg 0-ra húzva a hangereje, mert 99%, hogy erről van csak szó.

(#38232) Frawly válasza Steve_Brown (#38225) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, lényegében másik rendszert kéne keresned. Tudom, hogy ez az Ubuntu/Mint-vonal a legközismertebb, mindenki ezeket ajánlja a látatlanban felhasználóbarátság és elterjedtség miatt, de nem arra valók, amire te akarod használni a gépet: játék.

Mint mondtam, egyébként Ubuntun és Minten sem nehéz kiküzdeni, hogy menjen Proton, csak kezdőként nehezebb, nem lesz meg hozzá a tudásod, frusztrálni fog, itt a topikban épp erre látjuk tőled a példát. Kezdőként eleinte tényleg csak azt tudod, hogy sodródsz az árral, és inkább rendszert váltasz, később ezt már nem kell megtenned.

Terminálozni meg azért kell, mert az Linux szinten egységes. Ilyen egérrel kattintsál ilyen meg olyan ikonra módszereket azért nem ajánlunk, mert az disztrófüggő, meg grafikus felület függő, egész máshova kell kattintani egy KDE-n, mint egy Xfce-n vagy Cinnamon felületen. És látóasszonyok sem vagyunk, mert az értem hogy Ubuntu 20.04, de milyen grafikus felület? Mert van Xubuntu, Kubuntu, meg Mindenfélebuntu 20.04, és ezekre alapuló mindenféle disztró. Gondolom „sima” (Gnome-es) Ubuntu, de ez megint látóasszonyság, nincs kristálygömbünk, hogy ellenőrizzük. Míg a terminálos parancsok mindenhol működnek, és általában a hibaüzentet is pontosan látod, mit írt ki, ha nem megy. Grafikus felületen sokszor csak annyit látsz, hogy hiába kattintasz, hiába állítasz át, nem megy, de nincs hibaüzenet, vagy nem látszik.

Tehát nem kicseszésből gépelgettetünk a terminálba, hogy Titkárságiné Kovács Mancikával gépírjatok kézenfogva, hanem a hibakövetés és a módszer biztossága miatt. Igazából még sokat gépelni sem kell terminálban, mert be tudod illeszteni a parancsokat előre kivágva, vagy az első 2-3 karakter begépelése után szavanként Tab billentyűt nyomva valószínű felismeri mit akarsz írni, és kiegészíti automatikusan. Tehát nem kell a körmeidet legépelni, meg Jókai-regényeket beírni neki.

[ Szerkesztve ]

(#38233) Steve_Brown válasza Frawly (#38232) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Én Hálózatokból is majdnem megbuktam. Pedig csak a cisco command line interfacen kellett volna beállítani :DD

Egyébként azt mondtátok, hogy Ryzenes videókártyához keresek disztrót. Az R9 290 nem igazán Ryzenes. Kb 7 éves videókártya. Biztos, hogy ehhez is az AMDGPU driver kell? Teljesen komolyan mondom, hogy a lshw -c video parancsra azt írta ki, hogy: driver=radeon

A Manjaro meg nem mondott semmit csak, hogy linux driver.

Tudjátok ez azért furcsa mert van a laptopom, amire Zorint tettem. Igaz, hogy kb a videókártyámmal egyidős, de pont olyan jól működik rajta a Zorin mint a windows. Semmi bug és feltudtam rá húzni a KDE-t terminálból. Szóval olyan jól működött, hogy elhatároztam, hogy az asztali gépre is Linuxot teszek.

Én az Ubuntu 12.04LTS-t láttam utoljára amikor a Hatlábú Farkas még arról csinálta a videókat.

Most talán megint elment a kedvem a Linuxozástol 8 évre. Tudjátok ha tényleg egy hét alatt összetudnék rakni egy működő rendszert és ne csak a szenvedés lenne vele. Én tényleg szívemet, lelkemet beleadtam. Mindent megpróbáltam. :/

[ Szerkesztve ]

(#38234) tordaitibi válasza Steve_Brown (#38233) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Tudom hogy itt (és más topikokba is) sokan már unhatják de ha van 10 perced, olvasd el ezt [link]
Én 2 év után sem adtam fel és a kitartás meghozta gyümölcsét.
Pedig ezalatt annyit kaptam hideget-meleget hogy már csak a cikizés és a néha durva beszólások is bárki kedvét elvették volna, nemhogy a heti kudarcélmények.

Ha megvagy a tanulnivalóval akkor fuss még neki párszor, szerintem ha sikerül olyan felállást összehoznod ami jól megy gépeden akkor nagyon hamar meg fogod szeretni ezt a rendszert.
Addig meg akár mehet dual os is, ha azonnal meg kell valamit oldani akkor nem kell vacakolni órákig a próbálkozásokkal, ott a másik os. Ha meg van időd akkor addig reszelgeted a linuxot amíg be nem áll arra a szintre ami már kielégít.
Én ugyanígy csináltam.

Pl. napokig szenvedtem a nyomtatómmal, ha nyomtatni kellett sos-be akkor reboot Win, utána vissza Linux és addig nem nyugodtam amíg meg nem lett oldva.
csak érdekességképp, álmomba nem gondoltam volna hogy egy Samsung ML1670 lézernyomihoz sem a saját, sem a Samsungéktól letöltött driver nem lesz jó hanem a CLP-310 driver.
Miután ezt sok-sok fórumozás, angol-magyar fordítózás után megtaláltam, jelenleg becsukott szemmel telepítem a nyomtatómat bármelyik Linuxra.
De ebbe benne van több nap munkája.

[ Szerkesztve ]

(#38235) Frawly válasza Steve_Brown (#38233) üzenetére


Frawly
veterán

A Ryzen-t saját példámra írtam, mert abban is AMD GPU van integrálva, legalábbis a Ryzen APU-kban és Ryzen mobil procikban. De ugyanazok a driverek kellenek akármilyen AMD videókártyához is, az R9 2xx-hez is, meg az RX-ekhez, Vegákhoz is.

Másrészt meg nem csak az számít, hogy hány éves a kártya, hanem pl. a Protonnak az is kell, hogy egyébként is friss csomagok legyenek a disztrón, mert az még új technológia, folyamatosan fejlesztik.

A Manjaro-n nem tudom mi írja ezt, hogy linux. Nyilván egyes progik átkeresztelhetik. Megint itt jön képbe a terminál, ott meg az lsmod parancs, vagy inxi feltétele után az inxi -Fxxx futtatása, mert ott látszik, hogy a kernelből melyik drivert használja a kártya. Alapból az amdgpu nevű drivert kell használja. mesa-nak is fent kéne lennie alapból Manjaro-n. A vulkan-radeon, libva-mesa csomagot nem tudom, jó eséllyel az is fent kéne legyen, de ebben már nem vagyok biztos.

(#38236) Steve_Brown válasza Frawly (#38235) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

A vulkan-t feltette telepítés után. De azon kívül nem történt semmi.

(#38237) Frawly válasza tordaitibi (#38234) üzenetére


Frawly
veterán

Ez erősen nyomtatófüggő, hogy mit kell feltenni. HP-khoz HPLIP, Epson-okhoz általában gutenprint csomag.

Samsungoknál többféle játszhat:
1) Samsung unified printer driver (disztró tárolójából, nem holmi weboldalról begányolva 5 éves leírás alapján)
2) tiédhez hasonló Samsung nyomtató drivere, ami nálad is van, hogy CLP-310 viszi, pedig neked egész más modellszámú van, de lehet a két modell vagy ugyanaz, csak egyes piacokra át lett számozva, vagy egymáson alapulnak
3) gyártófüggetlen, generic driver, ami nem a nyomtató gyártóját és típusát veszi figyelembe, hanem nyomtató által támogatott leírónyelvet, pl. PDF, PS, PCL, PRCS, stb.. A Samsung ML1670 konkrétan az SPL leírónyelvet tudja, de talán megeszi a PCL-t is, ezekhez való generic drivert kell keresni a disztró tárolójában, jó eséllyel ez is meghajtja.

Plusz minden nyomtatóhoz fel kell tenni a CUPS-t, és abban a megfelelő ppd modult is. A CUPS lecserélésére jelenleg fejlesztés alatt van egy PAPPL nevű valami, ami egyszerűbb, kulturáltabb, de még nem minden támogatja, kísérleti stádiumban lévő megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#38238) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Nem akarom telespamelni ezt a fórumot. Nem tudom írhatok-e még. De engem tényleg nagyon vonz a Linux. És ha biztosítotok róla, hogy grafikusan is minden megoldható. Akkor én szívesen használom a terminált. Tudom, hogy ez egy kicsit ambivalens de tényleg erről van szó. A későbbiekben még írnék ide. Remélem elférnek a hsz-eim.

(#38239) UberMutant válasza Steve_Brown (#38238) üzenetére


UberMutant
őstag

nem oldható meg minden grfikusan. ezt el kell fogadd.

(#38240) cigam válasza UberMutant (#38239) üzenetére


cigam
félisten

De egyre többminden igen. Pl. kellemes meglepetés volt számomra, hogy a "Grub customizer" már az áruházból is elérhető, nem kell ppa-zni.

kisvakond111
Írj nyugodtan, ha kérdésed van, vagy valamit nem értesz. Ha a fejlődésedet, sikereidet írnád meg, akkor inkább a logout blog-ot javaslom.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38241) UberMutant válasza cigam (#38240) üzenetére


UberMutant
őstag

ezt miért nekem írtad?

(#38242) sopruk válasza UberMutant (#38241) üzenetére


sopruk
aktív tag

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok ezen a téren, így elnézést, ha butaságot kérdezek. :B
A rendszert hordozd, ne a gépet! útmutató alapján felraktam egy PenDrive-ra az Ubuntu 15.04 "Vivid Vervet" (Unity) -t.
El is indul, de rögtön Username-t és jelszót kér. Ide mit kellene beírnom, vagy mikor kellett volna megadnom? Semmi más lehetőséget nem találok...

Előre is köszönöm a segítséget!

Már gondolkodtam a Linux kipróbálásán korábban is, de most nem akar felismerni a Win7 egy nyomtatót, és tanácsolták, hogy nézzem meg Linux Live alatt, ezért vágtam bele most...

(#38243) cigam válasza UberMutant (#38241) üzenetére


cigam
félisten

Miért teszik szóvá ha nyomok egy választ, és az csak részben vagy sehogy nem kapcsolódik az írásukhoz? Ez valami nárcizmus, fétis,...? Lehet azért mert az adott témához tartozik, vagy csak mellékattintottam. Lépj rajta túl!

Amúgy meg erre "nem oldható meg minden grafikusan" volt_válasz_, és egy példa, hogy régen kézzel kellett a konfig fájt masszírozni, és utánna újrageneráltatni a valódi konfig fájlt parancssorban. Aztán lett rá GUI program, de külső ppa tárolóból, amit mára már az áruházból egy kattintással elérhetővé tettek.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38244) Dave™ válasza sopruk (#38242) üzenetére


Dave™
nagyúr

Bármi is a cél, azt a 15.04-es Ubuntut mindenképpen felejtsd el, 5 és fél éves, gyakorlatilag minden szempontból elavult.

(#38245) cigam válasza sopruk (#38242) üzenetére


cigam
félisten

Ezzel egy live rendszer tettél fel, nem a telepítettet. A live rendszer felhasználó neve:
ubuntu
a jelszó pedig nincs, hagyd üresen. Miért a 15.04-et tetted fel, az egy régi elavult, már nem támogatott rendszer. Töltsd le a legfrissebb (LTS) kiadást: [link]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38246) growler válasza cigam (#38243) üzenetére


growler
őstag

Inkább a Mint 20-at írd ki pen.-re valamelyik (Cinnamon, Mate) felülettel
[link] Indításkor nem kér sem felhasználónevet, sem jelszót.
A kezelőfelületük is ismerősebb lesz.
Bocs.! "sopruk"-nak szántam.

[ Szerkesztve ]

(#38247) cigam válasza growler (#38246) üzenetére


cigam
félisten

ezt miért nekem írtad? ;]
Bocsi! Nem tudtam kihagyni :DD

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38248) Marcsello31


Marcsello31
őstag

Sziasztok! Egy kicsit megkésve de itt a vidó: [link] arm64 armbian ubuntu linux futtatása sd kártyáról egy h96max x3 android tvboxon. A videót telefonnal készítettem.
Ez szép és jó, De amíg nem találom meg rá a mali g31 drivert addig a gyorsítás off rajta. Szerintetek :milyen parancsal tudom megnézni a terminal alatt, hogy milyen a gpuja neki? :D Android alatt mali g31, És Coreelec alatt is g31. Azt a fostalicska kernelt ha tudnám linux alatt is használni maga lenne a kánaán. (:-.

[ Szerkesztve ]

(#38249) promagus00


promagus00
tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, milyen irányban induljak el.
Adott az alábbi környezet:
Egy kisebb válallkozásnál a weblap a gcloudban fut, a source repo-ja bitbucketbe van, és be van állitva az automatizálás, amikor pusholok bitbucketbe, akkor a gcloud automatikusan lebuildeli az új verziót, és kirakja azt.
Ezen felül van egy másik weblap, ami egy belső site, csak intranetről érhető el, és ennek is bitbucketbe van a repoja, ennek kellene az automatizálását megoldanom, hogy amikor ebbe a repoba pusholok, akkor a lokális linux szerveren fusson le egy php artisan migrate, majd egy git pull.

Ezt mivel tudom a legkönyebben megcisnálni? :R

Köszi a segítséget.

Villanyszerelés, és minden más: https://nemmukodik.hu/

(#38250) I02S3F


I02S3F
őstag

Sziasztok!

Van értelme a 18.04 LTS-t addig kihúzni, amíg lehet azért, hogy egy stabil disztrót akarok? Úgy tűnik, hogy nekem fontosabb, hogy ne változzot a felülete.

Néztem a CentOS-t, jójó 10 évig is szupportálják, de úgy látom, hogy főleg üzleti felhasználásra van. Nekem szempont lenne, hogy ne kelljen babrálni.
Néztem a Debian-t, de azt is szükséges piszkálni, nem megy minden default oob. (driverek és olyan sok szoftver sem elérhető rá, mint Ubuntu-ra.)

Ubuntu: Azt látom, hogy hiába támogatott pl.: a 16.04 LTS, például az Anydesk nem fut rajta. Tehát túl régi Ubuntu-t hiába támogatott nem éri meg használni.

Ezért gondolom, hogy amíg lehet, addig húznám a 18.04-el.

Vagy elég stabil a 20.04 is ? (Az újdonságok nem érdekelnek!)

Mit javasoltok? A cél egy stabil disztró használata addig, amíg csak lehet. Jöjjenek rá biztonsági frissítések, de a felülete ne változzon. :R

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.