Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38851) Cucuska2 válasza GreenGoblin (#38849) üzenetére


Cucuska2
őstag

Amit az előző alkalommal láttam tőled, hogy tönkrement a GRUB, te pedig újratelepítettél azonnal; szerintem a legtöbb ilyen hibád utánajárással orvosolható lenne, és akkor nem kéne újratelepítened.

Érdekes módon, ha én méretezek át partíciókat Windows és egy Linuxnak a /-je között, akkor kábé 1 óra alatt megvagyok, úgy, hogy nem sérült sem a Windows, sem a Linux. Te gondolom ilyen esetben újratelepítesz.

Egyszer megsérült a fájlrendszer, feljött a busybox a GRUB helyett. 10 perc google, ellenőrizzem a lemezt ezzel és ezzel a paranccsal, megy a Linux.

Amihez hozzászoktál Windows alatt, hogy nem tudod, hogy milyen problémát mi okoz, és ezért újratelepítesz, az itt nincsen, mert átlátható a rendszer, az, hogy megtalálod-e a hibát, az csak neked fog energiabefektetésedbe kerülni.

Szerintem pedig az alkalmazásboltokon kár rugózni - egyszer telepítek egy alkalmazást, utána használom.

[ Szerkesztve ]

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#38852) GreenGoblin válasza Cucuska2 (#38851) üzenetére


GreenGoblin
tag

A hozzászólásodból gondolom az informatikát vágod. Viszont sokan, köztük én is nemigazán. Szóval ne magadból indulj ki. Ami neked egy egyszerű guglizás az másnak nem.
Újratelepítettem nemrég mert még bekapcsolni sem tudtam a gépem. Ha nem tudtam volna live boot-ot szerezni akkor dobhattam volna a kukába a laptopom. Már rajta voltam, hogy rendelek egy Mac-et. Hosszú évek windows-ozása során ilyen ott sosem történt, fele ennyi bajom bem volt, viszont ott más bajok vannak amiket jelenleg nehezebben viselek el mint ezeket itt. Az átláthatóság az igaz, ezzel nem tudok vitába kelni.
Alkalmazásboltra amit írtál az egyedi, hisz azt írtad le hogy te mit csinálsz, csak nem mindenki olyan mint te.

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#38853) lionhearted válasza GreenGoblin (#38852) üzenetére


lionhearted
őstag

Akkor nem winezhetsz túl régóta. Nekem azért sikerült azt is legyakni élete során, igaz hogy XP és előtte időkben könnyebb volt.

Ubuntu telepítés azóta megvan, mióta 64bitre váltottam.

Tegnap még működött...

(#38854) Marcsello31 válasza lionhearted (#38853) üzenetére


Marcsello31
őstag

Amúgy csak nekem tűnt fel, hogy az xp korszakában jobban mentek a gépeken a programok, mint most a winfos10 alatt? Mintha xp alatt több erőforrás jutna egy programra mint win10 alatt, mintha a win10 zabálná az erőforrásokat?! ezért is van nálam dualboot, egy a win10nek 1 az xpnek. (:

[ Szerkesztve ]

(#38855) lionhearted válasza Marcsello31 (#38854) üzenetére


lionhearted
őstag

Hát ez itt eléggé offtopik...
Abban egyet kell értenem, hogy a win10 elhatalmasodott. Viszont a mai gépek összehasonlíthatatlanul gyorsabbak, mint a régiek. Bizonyára kevésbé voltak erőforráspazarlóak bizonyos programok, mert nem ennyire az eyecandy számított, illetve az akkori gyakori UI felületek nem ilyen JS-Electron és más viccek voltak.
Sokkal kevésbé számított a biztonság is.

De ez egy Ubuntu topik. Én pont ezért használom, mert nem tolakszik a képembe, nem akar a "mindenesem" lenni, egyszerűen csak futtatja azokat a programokat, amiket szeretek használni. És persze ezen dolgozom is, hasonlóan azért, mert a munkára koncentrálhatok...

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#38856) tordaitibi válasza Marcsello31 (#38854) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

hehe.. a Win zabálná az erőforrásokat...
Nem. A programok és szoftverek, na azok igen.
W10 feláll 2 gigával, egy Arch meg 470 megával de teljesen más a rendszerük, a Win betölti előre az atyaúristent is, az Arch meg csak amit épp kell, majd ha valami indul, majd akkor.
Nálam ha nem babrálom a gépet, és pl. boot után csak az üres OS fut, Ubuntu is, Arch is, W10 is 1-2% közötti procit eszik a 6W tdp-s nokedli N3150-ből.
És ez így a Win javára szól, mert 50x több betöltött modullal meg telemetriával és mindennel együtt sem eszik többet. vagyis maga a Win nagyon is jól optimalizált.

Nézd meg az Androidot.
Indulásakor szlogen egy kicsi, gyors, kevés erőforrást igénylő koncepciónak indult, és ezt sokáig tartani is tuda mert mobil vonalon akkortájt hamatgyenge socok és nudli táhely meg ram volt elérhető.
Most nézz meg egy ilyen eszközt.
többet tud nyers erőbe mint egy alsó-középkategóriás desktop vagy egy notebook.

Mert miért is, mert az appok hatalmasa növekedtek, és a futtatásukhoz szükséges környezetnek ezt követni kell.

XP? Igen, hasított egy P3 gépen, egy 32GB hdd-ról, 256M rammal.
mert az akkori alkalmazásokat még normálisan megírták.
Unalmas példám, egy ma is tökéletesen teljesítő, Wine alatt is futó MP3 lejátszó.
Mindent tud, az albumok képének letöltésén kívül.
Mérete, kapaszkodj meg, 187kB. Kilobájt.
Mert esetleg akkor még tudtak optimalizált kódsorokat írni.

Ma meg, pl. egy játék Droidra.
Veszi a fejlesztő a kész sablonokat, mondjuk 286 darabot és összehegeszti a játékot.
A sablonok 90%-a nincs használva, a végeredmény lett telepítve 270MB, méretben, ramban eszi a helyet, nem számít, van 256GB emmc, és 8GB ram, a proci nem érdekes, úgyis 16 magos úgyhogy izomból lefuttatja a felesleges kódsorokat is, másodpercenként pár 1000X, a video se gond, 4K megjelenítés már természete de van már 4800x7680-WHuXGA. Egy 6" kijelzón, ez normális...??
Nem érdekes mert van miból, van erő.

Valamint az XP korszakba pofonegyszerű webes megjelenítések voltak, egy oldal max. pár 10KB vol, a tetűlassú internet miatt is erősen ajánlott volt normálisan megírni a html kódokat egy oldalra.
Most meg milllió sor egy oldal, tele reklámmal, és a követő,a gugli, a reklám és egyéb harmadik, ötödik, századik félre mutató statisztikai és promó, követő, ads stb. beágyazott linkek tömkelegével.

[ Szerkesztve ]

(#38857) Frawly válasza tordaitibi (#38856) üzenetére


Frawly
veterán

Az XP hardverigénye is nőtt az évek folyamán, SP-ről, SP-re. A végén, egy teljesen felfrissített XP már egy P4 szintű gépen, 2 giga RAM-mal is nyögött. Nem is csak maga az OS, hanem amit írsz, hogy a programok is bloatabbak lettek, meg a net. De a Win7 esetén is megfigyelhető volt, hogy SP1-ig bezárólag még egy P4-en is el-elment 2 giga RAM-mal, nem volt rajta sebességbajnok, de nem érezte az ember annyira botrányosan lassúnak. Na, ha most próbálja valaki, a legfrisebb Win7-et egy ilyen gépen, hát, kellemetlen meglepetésben lesz része.

Egyébként tapasztalatom szerint egy sovány Linux még mindig jobban fut azonos gépen, mint egy XP SP3. De 256 MB RAM-mal max. a kiadáskori, 2001-es alap XP hasított, emlékeim szerint egy SP1-SP2 már elég nyögvenyelős volt vele. De hiába fut a sovány Linux jobban, ha nagyon muzeális, gyenge gépről van szó, akkor az mindenképp belehal, amikor elindítasz rajta egy böngészőt, beröffented a modern webet. Onnantól készen van, hiába futott amúgy a pehelysúlyú rendszer rajta elég simán.

(#38858) tordaitibi válasza Frawly (#38857) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

"De hiába fut a sovány Linux jobban, ha nagyon muzeális, gyenge gépről van szó, akkor az mindenképp belehal, amikor elindítasz rajta egy böngészőt, beröffented a modern webet."

Maximálisan igazad van, egyébként több fórumon fennt vagyok és lehet valami kéjes érzés abban hogy őskövület gépekre minimal disztrókat varázsolnak fel, a 200MB ramhasználatot sikerül fél napi szívós munkával 160 alá vinni és rózsaszínű ködbe úszva újságolják hogy fut is.
Igen, a disztró, csupaszon.
Csak az általad említett böngésző azonnal agyonveri, de nem kell ki se menni a netre, egy FHD hevc videó de még egy HD is térdre kényszeríti a vasat.

[ Szerkesztve ]

(#38859) Frawly válasza tordaitibi (#38858) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, ez ilyen. Mikor jönnek itt a fórumra is, hogy régi gépre milyen Linuxot, néha megsértődnek, mikor azt a választ kapják, hogy régi gépre csipketerítő vázával.

Egyébként vannak soványabb böngészők is, de annak az az ára, hogy egy csomó weboldal nem fog helyesen működni és megjelenni. Az, hogy milyen videókat visznek a régi gépek az sok mindentől függ, GPU-tól, felbontástól, kódektől. Szoftverrenderben, izomból, CPU-val a P4 és hasonló szintűek 480p környéke, kicsivel erősebbek 720p, erősebb C2D-tól 1080p is meglehet, de Core i szintű mindenképp viszi, természetesen x264-re értendő, nem az általad írt x265-re. Attól is függ, hogy natív, vagy webes lejátszó.

Ha nagyon régi, csotrogány gép, akkor azon a böngészés elég reménytelen, egy olcsó, androidos okosteló is szétveri ebben. Sajnos halad a technológia. Muzeális gépet se kell egyébként kidobni, csak nem érdemes napi szinten, böngészésre, munkára, fő gépnek használni. Hobbinak, retrózásra még jók lehetnek.

[ Szerkesztve ]

(#38860) mtomi95 válasza Frawly (#38859) üzenetére


mtomi95
senior tag

Puppy Linux! ;]
Bár a böngésző szerintem ott is halálos…

Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...

(#38861) duo válasza mtomi95 (#38860) üzenetére


duo
őstag

volt még a litttle susie. (opensuse nagyon durva optimalizalassal) egymagos sempron 3 giga rammal es patika volt ugy ment mint az állat

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#38862) cappa72 válasza Frawly (#38859) üzenetére


cappa72
nagyúr

Még zenehallgatós gépnek javallható egy régi gép.
Nálunk egy HP Compaq nc6120 volt évekig a zenehallgatós - talán mint13-mal vagy ubuntu 16.04-gyel -, míg teljesen be nem adta a kulcsot. Böngészés más akkor halál volt, most meg...
A mostani "nagy" (aztali) gépet sem tudom, hogy meddig lehet majd jól használni, de azért egy 4-5 év távlatában talán még igen.

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#38863) Frawly válasza mtomi95 (#38860) üzenetére


Frawly
veterán

A Puppy több okból se valami jó évek óta. Egyrészt modern Ubuntun alapul, ezért egyre bloatabb. Másodszor meg ha nem telepíted fel rendsesen, akkor RAM-ból fut, és ezeken a régi gépeken RAM-ból mindig nagyon kevés van. Harmadrészt nem nagyon tudsz rá szoftvereket telepíteni, mert nincs rendes csomagkezelője meg tárolói, csak ilyen puppletek formájában tudsz felvarázsolni akármit is. Agyf4× az egész. Arra jó, ha valami régi gépben van elég RAM és 5 perc alatt csak egy bootolás erejéig akarsz valami OS-t elindítani, de ha napi szinten lesz használva, arra nagyon nagy időpocsékolás. Arra rendes rendszert kell telepíteni.

Ha gyenge gépre kell Linux, akkor Arch32, Void, AntiX, Sparky Linux, Devuan, Debian, MX Linux, mind ilyen fvwm, JWM, IceWM, Openbox, max. Trinity szintű nagyon sovány felülettel. Bőven verik a Puppy-t, és rendesen, fő rendszernek is használhatók, rendes csomagkezeléssel. Sokuk systemd nélkül jön (Arch32, Sparky, Debian kivételével), és van ezeknek még 32 bites változata, ami megint fontos, mert az Ubuntu-alapúaknak már egyre inkább nincs.

#38862 cappa72: ja, arra teljesen jó, zenelejátszónak, nem csak offline tartalmat, de online streamet, rádiókat, stb. hallgatni is. Rákötsz egy USB-s DAC-ot és a hangminőség is jó lesz. Csak freenk cappát nem szabad rajta hallgatni, attól beadja a kulcsot :DDD

(#38864) gregory91


gregory91
senior tag

Nemrég újratettem a gépet és egy xubuntu-ra eset a választás...hogy is mondjam efi módba akart nekem települni,(emiatt a végén elszállt a telepítés mert grub efi-t is felakarta varázsolni) mert a szemetek kivették az isolinux-ot. XD
Mivel a partíciónálással nincs kedvem bíbelődni ezért maradt linuxmint...

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38865) Cucuska2 válasza gregory91 (#38864) üzenetére


Cucuska2
őstag

De mi a baj az EFI-vel?

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#38866) lev258 válasza gregory91 (#38864) üzenetére


lev258
veterán

Miért, a Mint nem ugyanazt csinálja?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38867) gregory91 válasza Cucuska2 (#38865) üzenetére


gregory91
senior tag

Csupán annyi hogy elszállt a telepítőben....
A grub kétféle módon akart települni(wtf?),"normál" illetve "efi" módban(az utóbbinál írta ki hogy végzetes hiba történt).
Mikor syslinuxban indult(by unetbootin) akkor nem volt semmi probléma(igaz maradt a normál mód).
Gondoltam a linuxmint-en nem lesz probléma, mert abban van isolinux is.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38868) cappa72 válasza Frawly (#38863) üzenetére


cappa72
nagyúr

ja, arra teljesen jó, zenelejátszónak, nem csak offline tartalmat, de online streamet, rádiókat, stb. hallgatni is. Rákötsz egy USB-s DAC-ot és a hangminőség is jó lesz.
Ugyehogyugye? :K

Csak freenk cappát nem szabad rajta hallgatni, attól beadja a kulcsot :DDD
Ez mongyuk' gonosz vót', de jó! :D

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#38869) Cucuska2 válasza gregory91 (#38867) üzenetére


Cucuska2
őstag

De hoztál létre EFI partíciót? Mert azt írod, hogy nem akartál a particionálással bíbelődni.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#38870) lev258 válasza gregory91 (#38867) üzenetére


lev258
veterán

Keveset értek belőle, de az, hogy egyáltalán felmerülnek ezek a kifejezések, az számomra csak azt mutatja, hogy az unetbootin szórakozik.
Mindegy, használd, amit szeretnél, csak kezeld a helyükön a dolgokat, ha már véleménynek/tapasztalatnak szántad az eredeti kommentet.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38871) gregory91 válasza lev258 (#38870) üzenetére


gregory91
senior tag

Épp ellenkezőleg: az unetbootin épphogy megoldotta a problémát,mert eredetileg a mint saját szoftverével írtam ki az képfájlt.A képfájl meg csak grub-ot használt,az meg gondolom efi-ben indult el.

#38869: Nem,éppen ezért,mert ha variálok a jelenlegi egy parttáblában még a végén még "elsütöm", egyszer a windows install tüntette el némelyik partíciómat és csak egy HDD állt a rendelkezésre. Annó nem kevés időm ment el miatta mire visszaállítottam az egészet.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38872) Marcsello31


Marcsello31
őstag

Értem köszönöm a kimerítő válaszokat. Elég volt elolvasnom. :D.
Ízlések és pofonok. :)) Mindenki azt tesz a vasára amit akar végülis.
;] :P

[ Szerkesztve ]

(#38873) Dave™ válasza tordaitibi (#38856) üzenetére


Dave™
nagyúr

hehe.. a Win zabálná az erőforrásokat...
Nem. A programok és szoftverek, na azok igen.

Elég egy Windows update ennek cáfolatára :)

(#38874) Marcsello31 válasza Dave™ (#38873) üzenetére


Marcsello31
őstag

Na, hogy említsek egy erőforrás igénylő programot, a kedvenc zeneszerkesztő programom az flstudio nevezetű program, ugyan azon a gépen xp alatt, akadás mentesen működik, bármennyire is terhelem a gépet vele. Ugyan azon a gépen, win10 alatt, Már ha el kezdek egy zenének mondható valamit összerakni, komponálni, bőven 50% fölé ugrik a használat, és akad mint a szorulásom a wcn. :D ugyan azon a gépen. Mostanra már változott ez, mert jobb gépem van, de pl 2giga minimum kell a programnak mint szabad erőforrás.

[ Szerkesztve ]

(#38875) tordaitibi válasza Dave™ (#38873) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Nalam auto update ven beallitva Kubuntun. Az igaz hogy egyik pc egy harmatgyenge N3150 Celeron, a masik meg ennel is gyengebb AMD apu de rogton tudom mikor megy a frissites a hatterben mert megall a gep, proci 100%. Vagyis detto Win. Lehet masnal nem de ha kered kepernyofotoval is tudom igazolni. Ugyhogy sztem. ebbol a szempontbol mindegy az os.

(#38876) Dave™ válasza tordaitibi (#38875) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ezek kb. használhatatlan CPU-k, gyakorlatilag Atom új köntösben. Én nem veszem észre az update-et, pedig a Core m3-Y8100 sem egy acélos darab (de közel 3x gyorsabb annál, amit hivatkoztál). Ugyanez Windows alatt tűzforróra melegítette a tabletet, KDE Neon alatt pedig gyakorlatilag fel sem tűnik hogy fut a háttérben. A desktop gépként használt mobil Ryzenes processzorom pedig 10x gyorsabb, és ez még mindig csak egy mobil processzor 15W TDP-vel. Sajnos az intel a mai napig ad ki szemeteket az alsó szegmensben, ami már a megjelenésekor is elavult volt. Ez nem igazol semmit sem, mert ezen minden lassú lesz, maximum máshol van az ingerküszöböd.

(#38877) tordaitibi válasza Dave™ (#38876) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Nekem teljesen mas a felhasznalasi teruletem. Barhol mukodo akkumulatoros rendszer kell es itt minden 10W tobbletfogyasztas orakba merheto uzemido csokkenest eredmenyez, vagy be kene ruhaznom 40-50 kilos akkumulatorokba.

Annyit tudok a temahoz hozzatenni hogy szamtalan fogyasztasi tesztet csinaltam, egy 4 digites 12 voltos fogyasztasmero celmuszerrel.
Ugyanolyan korulmenyek, nagyon hasonlo hasznalati szokasok alapjan, kb. 50 teszt eredmenye az hogy egy megfeleloen beallitott Windows10 fogyasztasa atlagolva 24Wh, egy Kubuntu 24Wh a Manjaro meg 23Wh.
A meresek es a korulmenyek szorasa miatt en teljes bizonyossaggal ki merem jelenteni hogy semmi de semmi elteres nincs a ket nagy rivalis eroforras igenyebe ugyanolyan, vagy nagyon hasonlo tesztkorulmenyek kozott.

Ha gondolod, mivel en vagyonor vagyok, kinnt terepen a szabadidom szinte vegtelen, ismet megcsinalom a fogyasztasi teszteket, altalaban 14-15 oras sessionok szoktak lenni egy szolgalatom alatt. Akar 100x meg tudom csinalni es par honap mulva tudositalak az eredmenyekrol.
De hogy ugyanez fog kijonni par% elteressel arra most latatlanba merget vennek.

(#38878) I02S3F válasza tordaitibi (#38877) üzenetére


I02S3F
őstag

Jó, hogy mu ka közben van időd/tudsz gépezni!

(#38879) Cucuska2 válasza tordaitibi (#38877) üzenetére


Cucuska2
őstag

Miért nem veszel laptopot, ha fontos a fogyasztás? 50k körül már simán kapsz olyanokat, amiknek 6-8 W a fogyasztása netezés közben.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#38880) tordaitibi válasza I02S3F (#38878) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Hál'Istennek van időm, ezért is lett ez a számítástechnika a hobbim.
Az elektronika is az de azt nehéz gyakorolni egy emberlakta helytől 8-10 kilométerre a szántóföld közepén, pár darab munkagépre vigyázva. :)
És ott aztán nem sok más szórakozási lehetőség van egy jó pc-n kívül, ha van épp mobilnet az kánaán, ha nincs akkor marad pár 100 giga film, tv és a linuxos és wines rendszerek babrálgatása, csiszolása, új funkciók próbálgatása.

(#38881) tordaitibi válasza Cucuska2 (#38879) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Romló szemem miatt, meg talán a megszokás is, de 22" alatt nem tudom élvezni a képet.
Most épp egy 24" LG monitort hurcibálok, minden ráépítve, minden benne van, meg van csinálva vezetéknélküli egér, bill, normális hangja van aránylag, nem cincog csak mint egy laptop stb.
Pont olyan ami nekem maximálisan megfelel.

Az egyik régebbi egybegépem egy kijelzőtörött laptop alaplap volt egy 22" monitorra applikálva, teljesen pofásra sikerült de szegényesek voltak a bővítési lehetőségek.
Egy mini pc az teljes értékű, natív sata, egy vagon usb3 port, normális hdmi kimenet, ilyesmi.
Nekem bevált.
Nagy az igaz . De a munkámból kifolyólag mindenhova autóval vagyok kénytelen menni, és egy 2x2 méteres berendezett őrkonténerbe, vagy egy lakókocsiba elfér a cuccosom.

Így hogy egy 24" monitor + egy mindennel felszerelt pc együttesen 23-25 watt alatt fogyaszt átlagba, ezt nehéz szerintem alulüberelni.
Éjjel, sötétbe, levett fényerővel képes vagyok 15-17W környékén használni a cuccost. Ehhz kellettek megfelelő szoftverek is, amik nem csak a gammával játszanak amikor a fényerőt szabályzom, hanem frankón a backlight ledek teljesítményét szabályozzák, DDCControl linuxra, és ugyanilyen célszoft Winre.

Hülyén hangzik de pl. egy médiaplayer, nálam az SmPlayer teljes optimalizálása FHD vagy hevc filmeknél levitte 70-ről 28-30%-ra a procihasználatot és ez üzemidőbe 30-40 perc pluszba.
Itt minden W számít.

[ Szerkesztve ]

(#38882) Dave™ válasza tordaitibi (#38877) üzenetére


Dave™
nagyúr

Értem, de sok másik 6W TDP-s processzor is van, az N3150 a legalja. Pl. N4200, N5000, m3-8100Y, de ezek mind mobil CPU-k, ahogyan a TDP is sugallja. Nekem más a tapasztalatom, de érezhetően jobb üzemidőt csak a TLP-vel sikerült elérnem, és KDE Neon alatt, ami sokkal kevésbé van telepakolva egy Manjaro/Kubuntuhoz képest. Viszont míg Windows update alatt nagyon felforrosódott a Surface Go 2 hátulja, addig a Neon alatt alig-alig melegszik, és sokkal gyorsabban végez is, közben pedig lehet bármi másra is használni.

(#38883) cappa72


cappa72
nagyúr

Ismét segítséget kérnék... :B
Egyszerűen nem megőrült (és megőrjít) a 20.04.
A sleep and dance with the dead öö... képernyőzáral sem megy még, de ami most sokkal zavaróbb, hogy egy peindrive-ot bedugva azt írja mostanában, hogy

Ami az egészben zavar, hogy egy ideig működött, most meg nem...
:F

Dmesg
[13813.910891] usb-storage 1-9:1.0: USB Mass Storage device detected
[13813.911440] scsi host5: usb-storage 1-9:1.0
[13814.943582] scsi 5:0:0:0: Direct-Access     Kingston DataTraveler 3.0      PQ: 0 ANSI: 6
[13814.944121] sd 5:0:0:0: Attached scsi generic sg4 type 0
[13814.944607] sd 5:0:0:0: [sdd] 15109516 512-byte logical blocks: (7.74 GB/7.20 GiB)
[13814.944867] sd 5:0:0:0: [sdd] Write Protect is off
[13814.944871] sd 5:0:0:0: [sdd] Mode Sense: 4f 00 00 00
[13814.945069] sd 5:0:0:0: [sdd] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[13814.977349]  sdd: sdd1
[13814.978502] sd 5:0:0:0: [sdd] Attached SCSI removable disk

Merre induljak el, hogy visszakapjam az a funkciót, hogy ha valaki (bármely user) bedug egy pendrive-ot, akkor lehessen használni?

Root-kont persze meg tudom oldani a csatolást ide vagy oda, de... a cél a bármely júzeren van.

(Ennyit egyik ubuval sem szenvedtem... 7.04 óta )

[ Szerkesztve ]

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#38884) lev258 válasza cappa72 (#38883) üzenetére


lev258
veterán

A dmesg rendben van, így vagy a rendszerben vagy a fájlkezelőben ragadt be valami. A helyedben valószínűleg azzal szórakoznék, hogy átnevezném a konfigurációs mappákat (így reset-elve a beállításokat). Azt egyébként nem írtad, milyen 20.04-et használsz. Nekem a fájlkezelőd sem ismerős, de lehet csak azért, mert nálam MATE (és Caja) van.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38885) cappa72 válasza lev258 (#38884) üzenetére


cappa72
nagyúr

Azt egyébként nem írtad, milyen 20.04-et használsz.
Eh... már megint. (
Ubuntu Mate 20.04 és caja.

Nekem is logikus, hogy valahol elakadt, mert root-ként meg tudom oldani... valahol valamit elkutyult/elkutyultam...

És asszem' megtaláltam:
Szerintem egy raid lemezt próbáltam egyszer csatolni (nasban lemezcserét akartam szög egyszerűen megoldani - hát nem voltam ügyes, vagy az elemek szórakoztak velem) és az is /dev/sdd1 volt. De az is valahogy furmányosan sikerült, és lehet, hogy akkor állítottam el ezt:

Most visszakapcsoltam alapértékre... és voilá', működik újra.

Köszönöm a rávezetést!
:R

Nekem a fájlkezelőd sem ismerős,
Mint írtam caja, de lehetőség szerint az ősrégi gnome felületet idéző kinézetre állítok be mindent. Ez már csak ilyen öreges megszokás. :B

[ Szerkesztve ]

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#38886) olivera88


olivera88
veterán

Hogy kell AMD VGa drivert telepíteni? Nem nekem kell ismerősömnek.
Próbálta már, de nem sikerült neki, valami hibát dobott. R7 250 hez kellene driver.

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#38887) Cucuska2 válasza olivera88 (#38886) üzenetére


Cucuska2
őstag

Milyen hibát, mi a rendszer?

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#38888) lev258 válasza olivera88 (#38886) üzenetére


lev258
veterán

Nem kell. Pontosabban a rendszer már tartalmazza. Van bármi probléma?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38889) mtomi95 válasza olivera88 (#38886) üzenetére


mtomi95
senior tag

Letöltöd ugyanúgy, mint ahogy Windowsra kell, az AMD oldaláról, csak értelemszerűen azt az operációs rendszert választod amihez kell!
[Majd így telepíteni és újraindítás után kész!]

lev258
Érdekes ez, mert én is mindenhol ezt olvasom, de nekem Ubuntun RX470-el ha nem rakom fel a “zárt” drivert az AMD-től akkor nincs ZeroRPM. Folyamat megy a venti “nyílt” driverrel.
Amint az AMD oldaláról letöltöttet használom egyből működik az is és a neve is megváltozik az információkban!
Persze CC ugyanúgy nincs már, mint MacOS-en…

[ Szerkesztve ]

Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...

(#38890) lev258 válasza mtomi95 (#38889) üzenetére


lev258
veterán

Az, amit zárt drivernek nevezel, valójában a kernelt patch-eli meg, frissebb összetevőkkel. Ugyanazt kapod frissebb kernel (és esetleg Mesa) használatával, nehézségek (és esetleges későbbi bosszúságok) nélkül. Amit említesz (ZeroRPM) tavaly ősszel javítva lett a kernelben.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38891) Frawly válasza mtomi95 (#38889) üzenetére


Frawly
veterán

Nem, ez nagyon rossz tanács. A gyártó oldaláról sose szabad feltenni, mert a verziófüggőségek nem biztos, hogy illenek a disztró tárolójában lévő többi csomaghoz!!!

AMD-hez nem kell semmi, régi és újabb AMD/ATi kártyákhoz tartalamazza a kernel a drivert, ezen felül a mesa (OpenGL), amdpu/radeon X.org 2D gyorsításos drivert kell feltenni, de általában a legtöbb disztrón már ezek is elő vannak telepítve, pl. Ubuntun is. Ez mind nyílt driver.

Zárt driver elvileg csak OpenCL-hez kell. Ha mégis szükségéd érzed, hogy zárt drivert használj, akkor az Ubuntu tárolóiban lévőt tedd fel, valami amdgpupro-nak vagy minek kell lennie névügyileg.

DE zerorpm nem jó ötlet arra az RX470-re, mert eléggé melegedős kártya. Nem botrányosan, de azért nem annyira hűsi, hogy passzívan lehessen járatni. Nekem RX570 van, és azon se áll le soha a venti, még Windows alatt se.

(#38892) olivera88 válasza Cucuska2 (#38887) üzenetére


olivera88
veterán

amdgpu-dkms amdgpu amdgpu-pro amdgpu-pro-lib32 E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

lev258 :Y Ezt nem tudtam, mondjuk nem is használok Ubuntut. Játékre kellett ismerősömnek elvileg.

Frawly Az ismerősöm meg pont a gyártó oldalárol töltötte le. És ez Debianra is érvényes h nem kell semmi driver?

[ Szerkesztve ]

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#38893) olivera88 válasza lev258 (#38888) üzenetére


olivera88
veterán

Azt mondja nem tudja nagyobbra állitani a felbontást. Winen tudja akkora felbontáson használni a monitort, Linuxon meg nem.

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#38894) lev258 válasza olivera88 (#38893) üzenetére


lev258
veterán

Az inkább olyan gond lehet, hogy nem tudja kiolvasni a monitor által rendelkezésre állókat. Ez előfordul. xrandr-ral lehet készíteni állandó beállítást, tetszőleges paraméterekkel.
Persze okosabbak lennénk, ha tudnánk a videókártya és a rendszer pontos típusát. Persze, Debian alatt is így van, csak ott általában a komponensek régebbiek, mint az Ubuntu vonalon.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38895) ubyegon2 válasza olivera88 (#38893) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Itt is elég fontos lenne, ha tudná a válaszadó, milyen rendszerről van szó! Az R7 250 esetében 18.04.2-ig van gyártói zárt driver, későbbi kiadásokhoz már nincs, de ahogy el is hangzott, nem is kell, mert a nyílt driver a kernelben és a többi megjelenítőhöz szükséges mesa és egyebek is megvannak és biztosítják a tökéletes működést.

A javasolt xrandr a megoldás, esetleg kis könnyebbség annak a GUI-s változata, a ARandR, ezzel megoldható a felbontás kérdése. Saját tárolóban is fenn van, nem szükséges máshonnan leszedni.

(#38896) Frawly válasza olivera88 (#38892) üzenetére


Frawly
veterán

Debianra meg aztán különösen igaz. Egyébként nem azt mondom, hogy néha nem működhet, de sokkal kockázatosabb a gyártó oldaláról tölteni. Csak vészesetben szabad. Nem véletlen van benn a disztrók tárolójában, mert azt tesztelték a disztró csomagjaival, biztosan nem lesz inkompatibilitás. Ez nem Windowst, hogy a gyártó weboldaláról kelljen bármit is vadászni. Se drivert, se telepítőt. Csak sokan nem értik, hogy a Linux egész máshogy működik, mint a Windows. Gyökeresen eltér a kettő között a logika, nem csak a grafikus felület más, meg az ikonok. Épp úgy, ahogy Androidnál, meg Xbox-nál sem teszel fel semmilyen gyártó oldaláról semmit, úgy alapból Linuxnál is erre kell törekedni.

NV-nél meg a zárt driver kvázi kikerülhetetlen, de AMD-nél lehetőleg kerülni kell. A szóban forgó R7-et vidáman kéne vigyék a nyílt driverek. A zárt driver csak akkor kell, ha valami nagyon speciális, céges vagy professzionális feature kell, mint az OpenCL és társai. Ilyenre nagyon-nagyon kevés embernek van szüksége. Átlag felhasználóknak egyáltalán nem.

(#38897) Frawly válasza ubyegon2 (#38895) üzenetére


Frawly
veterán

És ez itt most nem is a Mint hibája. Az R7 olyan régi, hogy Windowson is csak valami régi, Win7-es driver támogatja, még 2012-ből. Ehhez képest Linuxon még jobb is a helyzet, mert ott támogatja a nyílt driverek közül a legújabb. Zárt drivernél viszont ott is keményen mókolni kell, ami az esetek többségében szükségtelen.

xrandr-ral semmi baj nincs. xinit-be vagy valami másik automatikusan lefutó scriptbe, DE beállításba fel kell venni, hogy kiadja az xrand -s XxY parancsot, hogy kiválassza a megfelelő grafikus üzemmódot. Ezek az üzemmódok xrandr kiadásával listázhatók terminálban.

(#38898) mtomi95


mtomi95
senior tag

Az új Ubuntu 21.04-ben újra a Wayland lesz az alapméretezett?

Wayland as default session
Private home directory
Linux 5.11 kernel
Dark theme by default
New desktop icons extensionLibreOffice 7.1
Python 3.9 by defaut

Mit jelent ez az X-hez képest?
En csak “hallottam” róla, hogy mikor legutóbb ez volt az alapméretezett elég bugos volt…
Mostmár olyan szinten lenne, hogy újra meglépjenek egy ilyet?
Mi a kettő közti különbség egyáltalán?

Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...

(#38899) growler válasza mtomi95 (#38898) üzenetére


growler
őstag

Ha jól emlékszem, legutóbb is egy ilyen köztes 9 hónapig támogatott kiadásban
volt alapértelmezett a Vayland - a következő LTS kiadás viszont újra X lett.
Időközben fejlesztettek a Vaylandon - most ismét bedobják hogy lássák mit
szólnak hozzá a felhasználók - szerintem.

(#38900) y@g4n


y@g4n
tag

Helló!

Böngészőből csatlakoznék webex meetinghez, de nem sikerül,
Ubuntu 20.04-en vagyok. (kali-n sem jó).
Előző héten nem volt meeting, két hete működött tökéletesen, tegnap óta nem jó.
Próbált böngészők:
Firefox
Brave
Chrome
Opera

A hiba különböző böngészőkön változó, bad request, unsupported browser/opsystem/browserversion, vagy csak szimplán nem tölt be.

Windows 10-en ugyanazon a gépen működőképes hiba nélkül böngészőből.
Találkozott valaki hasonlóval?

[ Szerkesztve ]

हरि बोल | हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे हरे राम हरे राम राम राम हरे ह रे

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.