Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz Dhampir #25001 üzenetére
Igen, pontosan. Annyit megtesznek a Canonical-nél, hogy ezt-azt visszaportolnak frissebb csomagokból, hogy minél jobban muzsikáljon a nyílt. Lesz új AMD zárt bináris, de az hivatalosan csak amdgpu-t használó kártyákkal fog működni (azt hiszem GCN 1.2=<).
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
szoke12
őstag
Helló!
A gondom a következő: A gépen ubuntu 14.04 van. Ehhez ugye volt alapból unity. Nem tetszett, feltettem a gnome-ot. Ezt viszont le kellett váltsam a kde-vel. Most ezek mind fent vannak, kde-t használok, és néha átugrik a rendszer gnome-ra. Pl kikpcsolásnál mindig bevillan a gnome-asztal, mintha végig ott lett volna az is.
Bejelentkezéshez gdm-et használok, és azt is szeretnék. De ha törlöm az ubuntu-desktop-ot, akkor viszi gdm-et is?
Mit törölhetek?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
drfedayn
tag
válasz Xeniel Xerus #25005 üzenetére
Tudom és köszönöm megoldottam. Kodi is kipipálva közben megy szépen a kiegészitokkel. Még a Tune in radiot kell valahogy ravarazsolnom és ugy nez ki kesz is vagyok a rendszer belakasaval.
Nem vagyok rasszista, mindenkit egyformán utálok
-
BoB
veterán
válasz Raynes #25009 üzenetére
Nem is azt írtam hogy senki sem használ. Nekem is az volt évekig és nyílt driver-el ment, nem a catalyst-al.
(bár azzal is ment egy darabig)De írtam is, hogy nem hivatalos tárolóból felrakható.
A lényeg, hogy hiuvatalos támogatás nincs már régóta a catalíst-ra, csak a nyílt driver-re, ugyanígy lesz most Ubuntu-n is.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Raynes
tag
válasz ubyegon2 #25011 üzenetére
Hagyjál már mindig ezzel a két héttel. Nem linuxoztam még AMD-s kártyával, egyik disztrót sem próbáltam ki ilyen hardverrel, csak azt látom, hogy az AMD-sek is linuxoznak, Archon is sokan csapatják így. Egyszóval a háromhetes minterek maradjanak csöndben, különben relatime-ozni fogom az SSD-jüket, ami így nem fog kitartani 900 évig, csak 899-ig. Tessék inkább feltenni a polcra, csak nézegetni szabad, azzal nem kap túl sok írást, és nem romlik a kondíciója.
-
lev258
veterán
válasz Raynes #25014 üzenetére
Az csak téged minősít, ha úgy írsz AMD-s kártyákról, hogy nem ismered az aktuális helyzetet. Annak, hogy mennyi ideje használod, valóban nincs hozzá köze. De a tájékozottságnak (vagy annak hiányának) igen.
Javaslom a jövőben nézz utána annak, amiről írsz. Ez nem csak neked nem szól, mindenkinek.[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
wineben az itunes mennyire könnyen, korrekten szaladgál? (Láttam róla youtube videot, de ott valamiket a mappájában lecseréltek stb...)
-
törölt tag
Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni,
hogy a régi gépemből, egy HP-ből kiszedtem a vinyót
és beraktam egy újabb gépbe, elvileg jó így?
Vagy újra kell húzni? -
veterán
-
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz Neil Watts #25023 üzenetére
Mert Azt hittem, hogy a Windows 10 topikban vagyok. Bocs!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Xeniel Xerus #25024 üzenetére
Mi nem lesz aktív? A partíció? Miért?
Tfh. van egy lemezem, melyet kiszedtem egy gépből. Van rajta egy Ubuntu, de lehet bármi más. Működő rendszer, boot flagek normálisan beállítva. Nincs MBR --> GPT + UEFI összeugrás sem, minden totál hagyományos. Ha ez A gépben működött akkor B-ben is fog, mert a rendszer csak a szükséges modulokat húzza be indulásnál. A boot flag sem fog eltűnni.(#25024) Xeniel Xerus: OK-OK
Üdv. core2
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! Van valami speckó beállítás Linuxon (konkrétan most Mint, de szerintem ez általános kérdés), amivel el tudom érni egy Android telefon internetét a hozzá kapcsolt laptopon? USB tetheringről van szó. Az alapokat természetesen már kipróbáltam:
- internet működik a telefonon
- két telefont néztem, egy Motorola Defy+ -t és egy Jiayu F1-et
- Az F1-gyel jutottam Linuxon a legtovább, látszólag teljesen jól kapcsolódik, átjárónak, DNS szervernek kiír egy 192.168.xxx.xxx IP címet, de a laptopon a böngészű DNS Probe Failed hibával nem jeleníti meg a weboldalakat
- Wifi hotspottal kb. ugyanez a helyzet
- Ugyanazon a laptopon át-boot-olok ( ) a Win 8.1-be, gyakorlatilag azonnal működik, most is erről írok.MAC cím klónozással meg Route állításával nem próbálkoztam, mert nem tudom, mi hogy működik.
Ötlet?
-
Xeniel Xerus
csendes tag
El tudná mondani nekem valaki, hogy mi a lényegi különbség a repóban lévő Virtualbox és a virtualbox.org oldaláról letöltött között?
-
MODERÁTOR
válasz Xeniel Xerus #25027 üzenetére
Konkrétan semmi, a VirtualBox tárolójából pontosan ugyanazok a Debian telepítőcsomagok érhetőek el mint amiket a honlapjáról is le lehet tölteni.
-
sz.balazs.95
veterán
Adott egy UEFI-s laptop.
A 14.04 live-ban szépen elindult, a telepítés is lement gond nélkül, de nem bootol a rendszer.
Mit kell még pluszba csinálni, hogy működjön is a dolog?Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
MODERÁTOR
válasz Xeniel Xerus #25029 üzenetére
Esetleg te az OSE változatra gondolsz, ami a teljesen nyílt forráskódra utal (Open Source Edition). Most már az Extension Pack segítségével lehet szert tenni a plusz funkciókra. Ez utóbbi csomag nem kerülhet be az Ubuntu alap tárolóiba (csak egy internetről telepítős megoldás), viszont lehetővé teszi, hogy csak egyetlen változat legyen a VirtualBoxból. De ettől függetlenül továbbra is érdemes felvenni a külső tárolót mert abból mindig a legfrissebb csomagok érhetőek el.
-
törölt tag
Sziasztok,
Gondolkoztam, hogy a laptopomra (Lenovo T420) tennék egy Ubuntut.
Tetszenek az asztali widgetek, mint ez itt.
De főleg azok, amik beleolvadnak a háttérbe, mert áttetszőek.
Ezeket lehet tetszőlegesen telepíteni? Egyszerű a telepítés?
Firefox alatt működik a sync? Letölt minden könyvjelzőt és add-on-t?
Mennyire egyszerű magát a rendszert beállítani?
A gépet csak netezésre használom, fb, youtube, fórum, néha kis táblázatkezelés vagy szövegszerkesztés.
Néhány variánst már régebben próbálgattam, akkoriban nem tűnt bonyolultnak. De ha beválik a rendszer, akkor hosszabb távon használnám.Válaszokat előre is köszi.
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25030 üzenetére
EFI partíció van? Megfelelő csatolási pontot kapott? Grub hova került?
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25034 üzenetére
UEFI módban szükség van egy EFI partícióra (kb. 100 MB, FAT32), és van külön EFI csatolási pont neki, azt kell választani telepítéskor.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25036 üzenetére
Azt nem tudom, ilyen útvonalat kap-e, de mint írtam, van neki csatolási pont a kézi particionálásnál.
Bocsánat, nem csatolási pont, hanem ott lesz, ahol fájlrendszert választasz.
[link]
Alulról a 3. a képen.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #54715584 #25032 üzenetére
Szia!
Mint 17.3 Cinnamon nem lenne jobb, ha már a legfelhasználóbarátabbat keresed?
Ezeket lehet tetszőlegesen telepíteni? Egyszerű a telepítés?
Pár kattintással alkalmazhatók ezek az appletek és a színkiválasztás/áttetszőség is, például szint úgy is választhatsz, hogy a háttér egy pontjára kattintasz. Lehet, hogy Unitys Ubuntun is van ilyen.
Firefox alatt működik a sync? Letölt minden könyvjelzőt és add-on-t?
- igen
Mennyire egyszerű magát a rendszert beállítani?
- szerintem Cinnamon alatt rendkívül egyszerű
Próbáld ki!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
veterán
válasz sz.balazs.95 #25038 üzenetére
Szia!
Bebootolsz UEFI penről (Win alatt a Rufus jó ennek elkészítésére).
Létrehozol a manuális partíciószerkesztővel mondjuk egy 1GB-os fat32 partíciót. Kisebb is jó, de jobb a béke.
Adsz neki mondjuk egy EFI labelt.
és becsatolod a /boot/efi alá. (nem uefi hanem simán efi!)Üdv. core2
-
lev258
veterán
válasz Neil Watts #25040 üzenetére
Nem lesz az sok? Én több disztribúciós gépen is max. 200 MB-osat láttam.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #25039 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Valóban valami felhasználóbarát verziót keresek, mivel windowsról jövök, kezdésnek egy egyszerűbb jó lenne. Időtől függően szívesen kísérleteznék akár több verzióval is.A frissítéseket nem nagyon értem. A stabil verzió és a hosszan támogatott az tiszta.
De olvastam, hogy van egy rolling frissítés is.
Ha változik a főverziószám az automatikusan történik vagy tiszta rendszertelepítés zajlik?
LTS is frissül automatikusan újabbra?
Még guglizok ezerrel, sok infó nem tiszta, többek között a verziók sem vagy hogy miben különböznek.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz lev258 #25041 üzenetére
Hála az égnek már nem a pár GB-os HDD-k/SSD-k korában vagyunk, 120/250+ GB-on elfér.
Még a régi 80GB-os lemezeken sem látom pazarlásnak.monstre:
Kezdésnek: Erről a kiépítésű laposról beszélünk? Lenovoból van annyi mint égen a csillag.
Az Ubuntu stabil kiadása eléggé felhasználóbarát szerintem (15.10). Áprilisban jön az új LTS (16.04), de azonnali froissítést nem javaslok, várj vele min. 1 hónapot, hogy a bugokat kiirtsák.
Widgetekre egy opció
(Ne innen telepítsd, inkább keress rá a szofzverközpontban, az a biztos).A szoftverközpontban minden alkalmazástelepítés egy kattintás + egy jelszóbeírás.
Nem tudom, nem használok Firefoxot. De gondolom a böngésző Sync funkciója ott is működik.
Eddig nem akadt problémám egyszer sem, bár attól függ mit szeretnél. Valamit pofonegyszerű beállítani, valamit kissé munkásabb (bár ide főként szerver felhasználást érintő programokat értek, amivel az átlagfelhasználó nem találkozik.)
Üdv. core2
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Neil Watts #25043 üzenetére
Persze, nem pazarlás, csak az utóbbi időben eléggé látom azt, hogy a swap-om is parlagon van a sok RAM miatt. Hasonlóan egy EFI partíció kihasználása se könnyű, főleg olyan nagy méretnél.
monstre: A rolling olyan disztribúciót takar, amiből nincs főverzió vagy LTS, folyamatosan cserélődik az egész rendszer a kezeid között. A legnépszerűbb disztribúciók (pl. Ubuntu, Mint) egy stabil bázissal működnek, kisebb frissítésekkel. LTS verzió csak akkor próbál meg frissülni újabb LTS-re, ha te is akarod. Mivel LTS verziók megjelenése között eltelik 2 év, így előfordulhat az is, hogy egy ilyen frissítés félresikerül.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #54715584 #25042 üzenetére
Örömmel válaszolunk, ha valaki Linuxra kíváncsi!
Szerintem nézd át a Mint és az Abszolút kezdő topikok Összefoglalóit, elég sok hasznos linkkel teletűzdelve. Ezekből kiindulva jóval könnyebb lesz kipróbálni pár disztrót. A gugli helyett ezt az utat javaslom és ha nem értesz valamit természetesen mindhárom topikban szívesen segítenek/ünk.
A frissítéseknek több módja van, ezeket majd meglátod, ha már ott jársz. Ráadásul itt te irányítod a frissítések ütemét, módját, mit akarsz frissíteni, mit nem. Más oprendszereknél ezt nem te döntöd el.
De olvastam, hogy van egy rolling frissítés is.
Igen, több Linux és forkjai a rolling frissítést használja, például az Arch is, de kezdőknek inkább stabil LTS disztró javallott. ezeket is részletesen taglalja a kezdő topik Összefoglalója
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
válasz Neil Watts #25023 üzenetére
Minden megy, így használom 1 hónapja.
-
törölt tag
válasz Neil Watts #25043 üzenetére
core 2 és (#25046-47) ubyegon2
Wow, ez aztán az információ cunami. Mindegyik link működik, köszönöm.
Igen, az a laptop az, valóban sok fajta van belőle. Az enyém i5-ös, 4 giga rammal és 1600-as kijelzővel.
A váltás oka részben tényleg a frissítések lennének. A laptopot főleg utazáshoz használom (meg otthon is esténként heti pár alkalommal, a jó időben meg majd az erkélyen fogok ücsörögni ), ezért bosszantó, amikor be/kikapcsolom a gépet és még frissíteni kell.
Másik dolog, hogy itthoni utazások alatt sokszor osztok wifit a telefonomról. Bár van bőven adatcsomag, nem szeretném, ha néha leszedne a rendszer több száz megát.Egy megbízható és gyors rendszerre van szükségem, amit bármikor használhatok várakozás nélkül. Viszont a netezés és néhány alap szoftver tényleg kimeríti ezeket a funkciókat.
Kezdetnek tényleg jó lesz egy winhez hasonló rendszer és később ha már más igényeim lennének és hozzászoktam biztosan próbálnék mást is. De tudok a HDD-n több partíciót is létrehozni, ha kíváncsi lennék több disztróra is.A beállításoknál arra gondoltam, hogy programok telepítése mennyire lehet egyszerű / nem egyszerű, de látom az alkalmazáskezelővel ez nagyon egyszerűen megy és szinte minden megszokott programom elérhető vagy van alternatíva hozzá.
Régebben, amikor próbáltam Ubuntut a fileok megkeresése okozott néha gondot és a sok fura kiterjesztés. Az akkori asztali gépemen mindent felismert és volt driver minden eszközhöz.
Talán az jelenthet majd problémát, hogy az asztali gépről megosztok pár mappát, amiket majd el kellene tudnom érni a laptopról is. Egyszerűbb úgy, mint pendrive-ozni vagy emailezni, főleg, hogy néhány doksit csak updatelni kell.
A KDE, gnome és Xfce rész nem tiszta, de ha jól értem akkor a Mint 17.3 Cinnamon gnome-ot használ.
Ez a Mint Cinnamon nagyon tetszik. Elolvasom a linkelt cikkeket is, köszönöm szépen. Jövök még ha gondom akadna.
-
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz Kendek #25031 üzenetére
Tehát akkor mégiscsak van lényegi különbség köztük.
Nekem ugyanis kell az Extension Pack. Viszont ha a letöltött Virtualboxot használom, és frissítem a Linuxomat a programoddal (és van kernel frissítés is), akkor egyből elromlik a Virtualbox alatti operációs rendszer. Ha a tárolóit, akkor az nem romlik el, de nincsen Extension Pack. Tehát jó lenne, ha a Linux frissítéskor automatikusan frissülne a letöltött Virtualbox is. Van megoldásod rá?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest