Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37801) ubyegon2 válasza v.attis (#37791) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

KDE Wallet is olyan, mint a többi keyring app, de szerintem nem elég ha kikapcsolod a Rendszerbeállítások-ban a Jelszótároló engedélyezése opciónál, hanem az ugyanitt elindítható (jobb alsó sarok) Jelszókezelőben törölni kell magát a tárolót! Egyébként nem ismerem ezeket a keyring managereket, de a Chrome-nál más rendszereken is csinálja, amit említesz. Cinnamonon a Seahorse-ban is tárolót kell törölni, az a legegyszerűbb.

Másik kérdésedre: én a kezdetektől külön partíciót használok, így akárhány disztró lehet fenn egyszerre is akár, azt csatolom FSTAB-ban, de lehet akár esetileg is csatolni. A rendszer /home-ban lévő mappák meg jók az ideiglenes dolgoknak. Több meghajtó esetén célszerű akár külön meghajtóra tenni egy ilyen Adatok nevű particiót.

(#37802) v.attis válasza ubyegon2 (#37801) üzenetére


v.attis
őstag

Korábban a gnome-os jelszókezelőre írta egy topiktárs, hogy egyszer kérte tőle a jelszót. Hát tőlem minden gép indulás utáni első Chrome indításkor kéri.

Készítettem egy .sh fájlt az ocamlfuse indítására. A fájl működik, ha elindítom, akkor elindul a google drive szinkronizáció és fut a háttérben amíg ki nem kapcsolom a gépet. De hogy tegyem ezt automatikussá rendszerindításkor?
A fájlt betettem az automatikus indításba a rendszerbeállítások menüben, de nem teszi a dolgát.

A fájl helye és neve: /media/Dokumentumok/ocamlfs.sh

A helyes parancs ami benne van:
google-drive-ocamlfuse -o nomedia /media/Dokumentumok/ocamlfs.sh

Valami még hiányzik. Ha az rc.local -ba ugyanezt a sort beteszem, nem működik. Ha a parancsfájl elérési útját beteszem nem működik. Valami hiányzik. De mi?

(#37803) ubyegon2 válasza v.attis (#37802) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

gnome keyring/seahorse inaktiválás módszerek

Autoindításokat én csak nokedli szinten csináltam még, de szerintem itt jól leírják, gondolom .desktop fájlt nem készítettél, amit be kellene rakni autoindításba, ide hiába is rakod be az .sh-t. De majd hozzáértők kijavítanak, ha nem így van, addig is nézd meg a linkelt írást:

Folyamatok automatikus indítása
másik
How to Auto Execute Commands/Scripts During Reboot or Startup

[ Szerkesztve ]

(#37804) sonar válasza májkimiki (#37798) üzenetére


sonar
addikt

Én csak a root és chown elkerülésére írtam.

v.attis - mikor disztrókat vállogatsz mik a fő szempontok?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#37805) v.attis válasza sonar (#37804) üzenetére


v.attis
őstag

Eddig szinte mindent kipróbáltam amit kezdőnek ajánlottak, volt Ubuntu, Kubuntu, Mint Cinnamon, Kde neon, Manjaro Kde.
Ebből kitapasztaltam, hogy a Kde lesz a nekem való. Mostmár nem is válogatok, hanem inkább tesztelek. Manjarot szeretném, de van benne egy olyan bug ami nekem nem jó, mert a funkciót napi szinten használnám, ezért most Kubuntu van és marad is egy ideig. Már egész jól belaktam.

(#37806) v.attis válasza ubyegon2 (#37801) üzenetére


v.attis
őstag

Köszönöm mindkettőt, keysoft-ot kipróbálom, a partíciót illetően, pedig ez a megoldás a leg szimpatikusabb, amit Te írtál, valami ilyesmire gondoltam.

Az szabályos egyébként, hogy sokkal lassabb az ntfs kezelése most a rendszernek? Ssd-m van, de valami borzalmasan tetű lassú.

(#37807) v.attis válasza ubyegon2 (#37803) üzenetére


v.attis
őstag

Na, megvan. A parancsfájlban késleltetve kellett indítani. Így már simán az automatikus indításba téve a parancsfájlt, simán indul a drive sync.

(#37808) bhonti válasza Formaster (#37799) üzenetére


bhonti
tag

Örülök. Mi segített végül?

http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech

(#37809) ubyegon2 válasza v.attis (#37807) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Super! Valóban, a késleltetés is fontos ezeknél, ami egyből netre cuppanna. Az NTFS lassulása ilyenkor nem egyértelműen behatárolható, alapból lassú vele a dolog, lehet az is, ha más is használja azonos időben a CPU-t, akkor még lassabb lesz, mert nagyon processzor igényes sajnos. Anno első dolgom volt szabadulni az NTFS-től. :K Szóval nem az SSD-n múlik a lassúság.

[ Szerkesztve ]

(#37810) dark2


dark2
tag

Korábban már kérdeztem ubuntu mate 20.04 tekintetében, de most új kérdésem merült fel.

Lehetséges olyan, hogy ha ezen a gépen firefox-ot indítok vagy tegnap épp a synaptic-cal keresgéltem volna az alkalmazások közt, akkor "megzavarja" a routert és elmegy a teljes internet kapcsolatunk?

A gépemben egy MSI 760GA-P43 (FX) alaplap dolgozik, aminek Realtek PCI-E GbLAN controller RTL8111E integrált hálókártyája van, a netünk pedig UPC_Vodafonná avanzsált csoda. Azzal az újabb, álló kivitelű, fehér routerrel vagyunk ellátva, amit úgy 1-2 éve kaphattunk.
A linuxom és a hálózati kapcsolat szakadása nem feltétlenül függ össze, időnként mostanában olyankor is látom a routert "karácsonyfázni", amikor se telefon, se számítógép nincs a neten és a tv adásban is látok sokszor kockásodást (bár a tv a router nélkül is megy).
Miután újraindítottam a gépem és egy 14.04.6-os ubuntu-t indítottam, elindult a net rendesen, ismét visszamenve az ubi 20.04-re már nem volt gond...

(#37811) v.attis


v.attis
őstag

A Manjaro topik eléggé halott... Megnézné valaki aki Manjaro Kde verziót használ, hogy javították-e már a Kde connect-el történő android telefon belső tárhely elérés bugot? Konkrétan látja a rendszer, hogy van számára elérhető telefon tároló, de nem tud vele kezdeni semmit, nem lép be, nem nyitja meg, semmi.

Vagy hol találhatom meg a neten, hogy miket javítottak? Ugye a Manjrao egy rolling release, figyelgetném, hátha kijön egy frissítéssel.

(#37812) v.attis válasza ubyegon2 (#37809) üzenetére


v.attis
őstag

Ne is mondd, ntfs-en van a google drive mappám is amit szinkronizál, mire első alkalommal megnyitja vagy fél perc. Látom, hogy van nagyon nagy letöltés, kissebb feltöltés, gondolom szinkronizál, vagy nem tudom mit tölt le olyankor, hiszen az ocamlfuse percenként szinkronizál a háttérben. A lényeg, hogy az ntfs-en van egy közel 9 GB-os drive mappa, szóval tetű lassú.

Ha ezt a jelenlegi ntfs adatpartíciót ext4-re alakítom (van külső hdd-m, mentés megy) akkor hova csatoljam? Gyakorlatilag teljesen mindegy? Vagy van valami elentősége, hogy közvetlenül a gyökérbe, vagy máshova csatolom? Vagy Media, esetleg mnt?

(#37813) bhonti válasza v.attis (#37811) üzenetére


bhonti
tag

Van a https://manjaro.org/news/ oldal. Ott lehet szűrni akár KDE-re is. Sőt, találtam az előbb 1 ilyet is: https://community.kde.org/index.php?title=KDEConnect&action=history vagy akár: https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/kdeconnect/ jobbra fent "view changes"

Én nem használom a KDE-t, mert nem tetszett a kinézete még valamikor régen... :)
Elismerem, már akkor működött benne sok minden elég jól, lehetett pl. olyan weboldalakat látni a Konqueror böngészővel, amik alapvetően csak IE-ben mentek rendesen. :D

[ Szerkesztve ]

http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech

(#37814) ubyegon2 válasza v.attis (#37812) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nemrég olvastam valahol, hogy a gdrive sync-je amúgy is elég lassú és ha erre jön még az NTFS....

Ha külső meghajtót használsz, ugyanúgy a szokott helyekre csatolhatod, az /mnt és /media régen volt elmagyarázva csak, hogy ide ezeket kell, oda azokat. Mint mikor a spájzban a krumpli a zöld kosárba, hagyma a pirosba. ;]

(#37815) v.attis válasza ubyegon2 (#37814) üzenetére


v.attis
őstag

Jaj, neeem! Tévedés!
A külső meghajtót csak arra írtam, hogy az adat partíciómat teljes egészében le tudom menteni egy usb vinyóra, egyébként ezt nemigen használom. Egy rakás zene, koncertek és a Marvel moziverzum van rajta... :DD Csak azt akartam jelezni ezzel, hogy a belső ssd teljes átvariálása nem gond, mert nem kell az adataimat féltenem, úgy és olyan partíciót tudok csinálni, amilyet csak akarok.

Egyébként KDE-ben utólag is könnyen tudom automatikus csatolásra beállítani az adat partíciót, szóval még az sem kell, hogy a rendszer telepítésekor adok meg egy csatolási pontot. Vagy van ennek jelentősége? Most is ez van, csak annyi a különbség, hogy még nem ext4...

(#37816) ubyegon2 válasza v.attis (#37815) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ja csak ideiglenesen használod a külső meghajtót, azzal viszont nem is kell foglalkoznod, minden DE-n automatikusan csatlakozik, de ha nem tenné, akkor is megjelenik a fájlkezelőben, ahol kattintással csatolódik. Vannak disztrók, ahol jelszót kér ilyenkor, bár ez inkább Debianra jellemző.

Egyébként KDE-ben utólag is könnyen tudom automatikus csatolásra beállítani az adat partíciót

Persze, az FSTAB-ban bármikor felcsatolhatod. :K

(#37817) v.attis válasza ubyegon2 (#37816) üzenetére


v.attis
őstag

Egyébként KDE-ben utólag is könnyen tudom automatikus csatolásra beállítani az adat partíciót
Persze, az FSTAB-ban bármikor felcsatolhatod. :K

Még az sem kell, grafikus felületen 5 kattintás a beállításokban.

Lassan mindenre rájövök ami nekem kell, addig még párszor meghülyítem a rendszert. Most például elkezdett nem elindulni a plasma... Nem is izgat, ha mindent kitapasztalok kap egy új telepítést és a már megtanult dolgokat, kísérletezés nélkül be tudom állítani. Remélhetőleg akkor már stabil marad.

(#37818) ubyegon2 válasza v.attis (#37817) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Még az sem kell, grafikus felületen 5 kattintás a beállításokban.

Ez is igaz, bár én sose használtam még, mivel minden felületen más ennek az app-ja, az FSTAB szerkesztés meg univerzális és sokat hopperkedtem a kezdetekkor, nekem csak olyan módszer volt jó, amit mindenütt alkalmazhatok. Ja és az FSTAB fájl olyan, hogy kimásoltam egy jót és ugyanazt berakhattam bármely disztróba utána.

Lassan mindenre rájövök ami nekem kell, addig még párszor meghülyítem a rendszert.

Abszolút tökéletes, csak így ismerhető meg a rendszer, sokat bíbelődsz vele, kísérletezgetsz, ez mind-mind megtérül hamar. Ennek pont így kell történnie. :R

[ Szerkesztve ]

(#37819) Sonja


Sonja
veterán

Most jelzett a rendszer, hogy elérhető a 20.04.1-es verzió, és hogy frissítsen-e! Wow. :)

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#37820) I02S3F válasza Sonja (#37819) üzenetére


I02S3F
őstag

Király! :))

(#37821) zeix


zeix
senior tag

Sziasztok!
Frissítettem 18.04-ről 20.04-re.
A probléma az hogy a Launcher nem indul el a betöltéskor, vagy valami gáz van vele.
Csak úgy jelenik meg, ha a beállításoknál az elhelyezés a kijelzőn választékból átállítom valami másra.
Ha megnyitok egy programot, akkor kb 5-8 másodperc múlva jelenik meg az ikon a launcher sávjában.
Valakinek van ötlete mi lehet vele csinálni?
Köszönöm!

(#37822) Synaptic


Synaptic
senior tag

Kubuntu

Miért száll el az összes eddigi KDE-s disztrón 1-2 újraindítást követően a 450-es Nvidia driver ?

Ryzen-7-3800x/Asrock x570SteelLegend/Asrock-PhantomGaming-6800Xt

(#37823) zeix válasza zeix (#37821) üzenetére


zeix
senior tag

[link]
Így már jobb, de nálam is késik, ha megnyitok egy programot.

(#37824) tordaitibi


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Bocs ha off.
18.04, Viber, nem lehet semmit küldeni, se jpg, se png lépet, egy 1kB txt se megy át, azt írja, Az üzenet nem lett elküldve.
Ez jó mert pl. egy képet felhúzok a Megára, lehúzom a telefonra és ott elküldöm a Viberen.
Va erre megoldás?
Hogy Ubuntu vagy Viber hiba nem tudom, a PH-n az összes viber topik évek óta halott, ezért bátorkodtam ide feltenni a kérdést.

(#37825) Cucuska2 válasza tordaitibi (#37824) üzenetére


Cucuska2
őstag

Drag n dropolod, vagy rákattintasz a csatolásra?

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#37826) tordaitibi válasza Cucuska2 (#37825) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Drag&drop, de felnyitottad a szememet..!!
Ha csatolni akarom és tallózok, csak a /home alatt látszik minden, onnan lehet is küldeni drag&droppal is. Csak nekem ott semmi nincs mert dualboot van W10 és egy 1TB háttértárra dolgozik a két OS, letöltések, képek, mentési utak, gyors elérési beállítások stb. ugyanazok, minden közös.

A /media alatt semmi nem látszik a Viberbe tallózásnál, oda vannak csatolva a másod ssd meg a háttérpartíciók.
Vagyis nincsen joga onnan olvasni se. Viszont ezt nem tudom hogy lehet orvosolni.

(#37827) Cucuska2 válasza tordaitibi (#37826) üzenetére


Cucuska2
őstag

Hogyan telepítetted a Vibert? Letöltötted a weboldaláról, snapból, vagy Ubuntu szoftverközpontból?

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#37828) tordaitibi válasza Cucuska2 (#37827) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Szoftverkezelőből, a gyáriból telepítettem.
Kihozott 3 darabot, rányomtam az elsőre,
Viber-unofficial.
Van még
viber-mtd és
viber
A leírások ugyanazok, így a legelsőre nyomtam.
Ha jól látom snap.

Szerk, van a Szoftvertelepítőbe olyan hogy permissions, itt a home van kipipálva de több lehetőség nincsen.
Vagyis tényleg nem férhet hozzá a többi partícióhoz, semmihez..?

[ Szerkesztve ]

(#37829) lev258 válasza Synaptic (#37822) üzenetére


lev258
veterán

Ugye nem Wayland-et használsz? A 450-est honnan/hogyan teszed fel?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#37830) lev258 válasza tordaitibi (#37828) üzenetére


lev258
veterán

A Snap-es cuccok erősen hozzáférés korlátozottak. Ha a honlapról a .deb-et töltöd le, azzal nem lesz ilyen megkötés. A Snap-nél is lehet szélesebb körű engedélyeket adni, de még sosem foglalkoztam vele.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#37831) v.attis


v.attis
őstag

Már csak 1 alkalmazás kell a teljes átálláshoz. Melyik levelezőprogram van legközelebb tudásban az MS Outlookhoz? Mivel nekem ez munkaeszköz, nagyon fontos, hogy ne legyen semmibe inkompatibilis más levelezőkkel, tehát nem jönne ki jól, ha mondjuk valamit csatolok és nem tudják megnyitni.
Fontos:
- biztonsági mentés, ha lehet automatizált. Mindenről készítsen, címjegyzékről, levelekről, beállításról.
- Mappába rendezés feladó alapján. Gmail-em van, gyakorlatilag a kiszolgálón is megcsinálja ezt a munkát az Outlook, tehát jó lenne ilyen tudás továbbra is.
- Egyéni címlistát létre tudjak hozni benne.
- Nem lenne egy nagy hátrány, ha a működő Outlookből valahogy tudna importálni adatokat, például a címlistát.
Ja és jó lenne, ha nem lenne distro függő, mert továbbra sem köteleztem el magam a Manjaro vagy a Kubuntu mellett... Nehéz a döntés. :DD

(#37832) I02S3F válasza v.attis (#37831) üzenetére


I02S3F
őstag

Szia! Csak ötleteket próbálok adni:
-Outlook wa (webapp)
-Tunderbird (A tb-öt sokan használják. Van sok kiegészítés hozzá)
-Esetleg Geary

Sajnos ezt is végig kell szívnod és többet kipróbálnod! Sok sikert;)!

Szerk. : A kritériumaidat nem néztem. De a legkiforrottabb klienseket ajánlottam

[ Szerkesztve ]

(#37833) Dave™ válasza v.attis (#37831) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nekem az evolution vált be a legjobban amikor használtam klienst, a Thunderbirddel az volt a legfőbb gondom - azon túl, hogy ronda - hogy rendszeresen össze-vissza méretezte a betűket. A Kmailt meg sem említem, email klienssel még nem küzdöttem annyit mint azzal. A geary nagyon fapados, de megy, a Trojitá is nagyon fapados és nagyjából el is fogytak. Az Exchange szűk keresztmetszet lehet, ha kell, a Thunderbirdhöz elvileg van kliens. A webes alkalmazások jöl működnek, az outlook is, munkára most azt használom (meg a gmailt, cégfüggő).

(#37834) v.attis válasza Dave™ (#37833) üzenetére


v.attis
őstag

Nem kell exchange, a google platformot használom beosztás tervezésre, meg ilyen egyéb extrákra, ezért van gmailem és a telefonon szervezkedek legtöbbet, ott szuper minden.
A levelezés csak azért kell egy kiforrott felületen, mert kissebb-nagyobb csoportoknak küldök leveleket, hivatalos ügyeket intézek, ebben aztán a sok csatolmány is szerepet játszik. Meg annyi féle kapcsolat és kapcsolattartási kritériumom van, hogy kell egy jól szervezett levélkezelő platform. Jelenleg 17 mappa szerint vannak rendezve a leveleim és ez csak gyarapodni fog.

Szerkesztve: a webes outlook nem is kezel gmailt...? Az nekem nem jó!

[ Szerkesztve ]

(#37835) Dave™ válasza v.attis (#37834) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nézd meg az Evolutiont, nekem az bevált anno. Gmaillel jól megy.

szerk: ugyan a Gnome része, de ment Plasma alatt is.

[ Szerkesztve ]

(#37836) tordaitibi válasza lev258 (#37830) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

És valóban.
Snapost töröltem, a debest telepítettem és minden jól működik.
Köszönöm a segítségeket.

(#37837) I02S3F válasza tordaitibi (#37836) üzenetére


I02S3F
őstag

Egy újabb érv a snap ellen!

(#37838) Synaptic válasza lev258 (#37829) üzenetére


Synaptic
senior tag

Nem használok Wayland-et.

[Innen] próbálom feltenni. Amennyiben a 450 es van fent akkor 1 újraindítást bír . A régebbiekkel nincs gond.

Ryzen-7-3800x/Asrock x570SteelLegend/Asrock-PhantomGaming-6800Xt

(#37839) tordaitibi válasza I02S3F (#37837) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Erre én nem tudok mit mondani, átlag, inkább amatőr felhasználó vagyok. Szoftverkezelőbe beírom ami kell, pl. Elefánt-mérő-app és ha kiadja akkor telepítem.
Ha nagyon nincs akkor képes vagyok a weboldalakról letölteni, már ahol van, pl. Megasync, 4kvideodownloader, Opera.
Manjaroztam is, az aur ebből a szempontból verhetetlen, ami ott nincs az nincs is.
Nagyon azt se tudom mi a snap meg a másik, talán flatpak..?. az Appimage-t azt tudom, az a portable.

(#37840) Dave™ válasza tordaitibi (#37839) üzenetére


Dave™
nagyúr

Pont ez az óriási ellentmondás a dologban: a snap direkt ezeket a felhasználókat célozza, mert egyszerű és kényelmes, csak van egy csomó árnyoldala, ami miatt pont a hozzá nem értőket szívatja meg a legjobban. Van pár apró előnye, cserébe rengeteg hátránya, én kerülném. Az AUR pedig verhetetlen, valóban.

(#37841) Formaster válasza bhonti (#37808) üzenetére


Formaster
addikt

Router oldalon volt hibás a konfiguráció. Viszont még nem tudtam pontot tenni az i-re, kellene egy kis help, mert nem találok sehol erre vonatkozót.

Egy hálózati szakember segítségével rájöttünk, hogy nálam a forgalom elosztás csak hash Layer 3-4-en fog működni, viszont ő ubuntu-ban nem tud segíteni.

Mit kellene beírjak az interfaces fájlba, hogy szerver oldalon a Layer 3-4-et használja? :R

(#37842) bhonti


bhonti
tag

Aha. Nem teljesen értem mire gondolt... hirtelen 1 ilyet találtam, talán segít valamit: https://www.nginx.com/resources/glossary/layer-4-load-balancing/

Szóval valahogy forrás/cél IP ill. port szerint kellene szétdobálni az interfészeiden a kapcsolatokat, akár RR módon. Már csak azt nem értem a hash szó hogy jön ide...

[ Szerkesztve ]

http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech

(#37843) bhonti válasza Formaster (#37841) üzenetére


bhonti
tag

Ez lesz az, ha igaz: https://help.ubuntu.com/community/UbuntuBonding

http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech

(#37844) Formaster válasza bhonti (#37843) üzenetére


Formaster
addikt

Igen, ezt néztem én is. Az oldal aljáról kellene nekem a
xmit_hash_policy balansz algoritmusból a layer 3+4.

Gondolom ezt kellene beírjam az interfaces fájlba, ahol a bondoltam az interfészeket is, de nem tudom, hogy nézzen ki a sor pontosan.

(#37845) Formaster válasza Formaster (#37844) üzenetére


Formaster
addikt

Ennyi lenne?

bond-xmit_hash_policy layer3+4

(#37846) Frawly válasza ubyegon2 (#37803) üzenetére


Frawly
veterán

Hihetetlen, hogy még mindig ezzel szopatják az egyszeri felhasználókat. Mivel a Mintnek és az Ubuntunak felhasználóbarátnak kéne lennie, alapból nem kéne ezt a feature-t bekapcsolni, vagy ha telepítéskor fel is lenne kínálva, akkor rábízni a felhasználóra, hogy bekapcsolja-e, külön figyelmeztetve, hogy ha be van kapcsolva, akkor egy csomó alkalmazás indulása előtt jelszókéréssel lesz nyaggatva, biztosan akarja-e. Azt is beszéltük, hogy ezt a Chrome húzza be függőségnek, meg erőlteti, de akkor is ki kéne gyomlálják a rendszerből.

Félre ne érts, tudom hogy ki lehet kapcsolni, neked meg nekem nem probléma, de a Mint tipikusan ilyen Windowsról frissen jött felhasználóknak lett kitalálva, akik még semmit nem tudnak a Linuxról. Épp ezért se Seahorse, se semmilyen kulcstartó, se Timeshift, sem semmi hasonlóval nem kéne őket szivatni, ennek a felhasználói rétegnek alacsonyabb az ingerküszöbe, már attól kitérnek a hitükből, hogy az ikonok nem úgy néznek ki, meg nem ugyanott vannak, ahol Windowson, és szépen pattintják is vissza, és nem fognak weboldalakon utánaolvasgatni a megoldásnak.

Egyébként az Archnak, pálcika WM-eknek pont ez az előnye, alapból semmi ilyen szutyok nincs hozzájuk feltéve, így eleve rendszerinduláskor egy csomó ilyen sallang be sem töltődik, így ezeknek a sallangoknak a függőségei, mint shared library sem töltődnek be. Ez pedig nem csak a bootidőnek tesz jót, de a memóriahasználatnak is, és a frissítések letöltésénél is előny, és nem lesz, ami az embert bosszantja, meg nem kell szutykokat lefelé szedni a rendszerről, meg azokat minden frissítésnél feleslegesen frissíteni.

És még mielőtt jönnétek, hogy megint blogolok, meg hülyeségeket írok, csak mondanám, hogy most pont átnézve a Linux Mint topikba, ott is ez a probléma, a kérdező nem akarja, hogy a Brave kulcstartós jelszót kérjen. Ez a téma rendszeres visszatérő a mintes és ubuntus topikokban, szóval nem csak én gondolom, hogy ez kezdőnek nagy gondot okoz, hanem ténylegesen is van rá bizonyíték.

[ Szerkesztve ]

(#37847) májkimiki válasza Frawly (#37846) üzenetére


májkimiki
őstag

Csak egyet érteni tudok veled. :K
Az idő 3/4-e azzal megy el a kezdők segítésében, hogy az ilyen és ehhez hasonló felhasználó barátnak mondott. Amúgy pont nem azt szolgálja dolgokat megértessék velük.
Ja, meg a snap-es Viber is pl. Korlátozott jogok, nem tud a user fájlt küldeni. A debes csomagból telepítve meg minden működik. A kezdő meg mit talál legelsőnek?
Nem is folytatom. :(

(#37848) tordaitibi válasza Frawly (#37846) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Támogatom.
KDE alatt szerencsére a KDE Wallet pofonegyszerűen kikapcsolható, ha esetleg alapon be volt.
Debianon pislogtam mint nyúl a fűben mikor minden böngészőinduláskor, bármelyik háttérpartíció megnyitásakor, a wifire csatlakozáskor állandóan pötyörészni kellett.
És mindig mert csak az adott session alatt jegyezte meg, reboot után minden elölről.
És azon nem is olyan egyszerű kikapcsolni.

[ Szerkesztve ]

(#37849) Frawly válasza tordaitibi (#37848) üzenetére


Frawly
veterán

Jó, de itt megint az a gond, hogy kikapcsolható, és nem alapból bekapcsolható inkább. Hidd el, a felhasználók 99%-a nem akar ilyen megoldást a gépére, lusták jelszavakat bepüfölni. Még loginkor is kikapcsolják a jelszókérést, nem fognak beverni minden egyes böngésző meg egyéb szoftver indulásánál mindenféle kulcstartó jelszavakat, kényelmetlen nekik, lusták hozzá.

Mondom ezt így, hogy én nem vagyok ennek pedig ellene, nálam van hardveres titkosítási jelszó is a gép bekapcsolásakor, meg bejelentkezési jelszó, meg a sudo jelszavak sem probléma, rendszerbirizgáláskor, hiszen az én biztonságom szolgálják ezek. Sőt, ilyen jelszókezelőt is használok, KeePass, igaz nem automatikusan fut, csak akkor szedem elő, ha egy hosszú ideje használt jelszóra nem emlékszek. Azért KeePass, mert kulturált, offline is használható, nem igényel online szinkronizációt, és platformtól, OS-től független, sőt, meg linuxos terminálból is, ezért esett erre a választásom.

De ettől még, hogy én meg te ezeket tudjuk, attól az egységsugarú felhasználókat még erről nem lehet meggyőzni, és akkor sem akarnak kulcstartót, ha egyébként valóban meglenne a gyakorlati haszna, pl. nem felejtődik el jelszó, akkor se, ha nincs meg böngészőben, meg biztonságosabb ilyen jelszókezelő megoldásokban jelszót tárolni, mint csak úgy böngészőben, ahonnan kíváncsi szemek, meg malware-ek kilophatják.

(#37850) ubyegon2 válasza Frawly (#37849) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Már amennyire kikapcsolható, mivel éppen itt esett szó róla, hogy annyira nem eccerű ez sem.
Remélem Linuxhater ft majd segít a kérdezőnek, ha neki annyira pikkpakk megy ez. Én is próbáltam persze, de hol vagyok én attól az elmélyült tudástól, amit tordaitibi ft képvisel, főleg a nagyszerű blogja alapján. :F

A keyringek feleslegességével abszolút egyetértek, mióta Linuxot használok, nem volt rá szükségem, bár engem nem nagyon zavart, mert Chrome-ot csak órákra tettem fel eddig, ill nem használom, csak igen ritkán. Ahogy említed, mindenki használ vagy jelszókezelőt vagy a böngésző saját profilmentését, sync-jét. Valóban zavaró tud lenni ez a dolog. Egyébként a Mint alatt már kikapcsolásra került a Timeshift tolakodása telepítéskor. Van, de csak ha kell, akkor használod, igaz az előző verziónál is sokan csak félreértették, hogy azt kell is használni.
Ebből is látszik, hogy azért figyelnek valamelyest a felhasználói visszajelzésekre, legalábbis Mint-nél, de a Seahorse valahogy benn marad. :(

tordaitibi kolléga, miért gyilkolod magad még mindig ezzel a galád Linux-szal? Ha nem windiszkrét nagyon a kérdésem.....csak a topikod miatt kérdezem, mert ott érződött, hogy rettentően fáj neked, hogy Linuxot akarsz használni. :P

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.