Hirdetés

2020. január 18., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-08-04 14:20:18

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentációAmennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Előzmény 1: [link]
Előzmény 2: [link]

Az ubuntu, mint ideológia

A szubszaharai Afrikából eredő irányzat melynek több jelentése is ismert: “azért vagyok, mert mi vagyunk”, “emberséggel viseltetni másokkal szemben”, ám egy mélyebb jelentéstartalommal rendelkező fordítása is használatos, mely talán a legjobban képes visszaadni a mögöttes koncepciót, “a hit egy olyan univerzális kapocs, mely összeköti az emberiség egészét”.

Desmond Tutu a következőképp fogalmazott az irányzatot illetően:
"Egy ubuntu ember nyitott és elérhető mások számára, megerősíti a többieket, nem érzi magát fenyegetve mert mások rátermettebbek, mert magabiztos, tudván hogy egy nagyobb egészhez tartozik, ami eltűnik, mikor másokat megaláznak, kínoznak vagy elnyomnak."

Az operációs rendszer

Az Ubuntu (és variánsai: Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Mate) egy asztali felhasználásra szánt, nyílt forráskódú, ingyenes operációs rendszer. Lehetőséget ad mind munkavégzésre, mind az otthoni szórakozásra. Az elérhető disztribúciók két fő típusát különböztethetjük meg. Az egyik a kétévente megjelenő, hosszú támogatású, úgynevezett LTS verzió. A két legutolsó közülük a 16.04 és a 18.04 (utalva a kiadás évére). A másik az egyszerűen köztes verziónak nevezett, 9 hónapig támogatott rendszer (pl. a 16.10). kódnevek és verziók
Kezdők számára, illetve azoknak, akik hosszú távú munkára, használatra terveznek, az LTS verzió ajánlott. Persze nincs akadálya annak, hogy egy másik partíción, esetleg Live (kipróbálás) módban mégis tesztelhessük az újdonságokat.

A rendszer használatát el kell sajátítani, de megfelelő hozzáállással és türelemmel ez hamar sikerülhet. Mindebben segítséget nyújtanak a rendelkezésre álló, különféle grafikus felületek is.
Bár nem mindig állja meg a helyét a kijelentés, de az esetek többségében a hardverek megfelelő működéséhez nincs szükség driver lemezre, vagy az internetről levadászott telepítő csomagokra. Ezeket már a feltelepített rendszer is tartalmazza. Ez annak köszönhető, hogy sok cég felismerte az utóbbi években, a Linux támogatás is igen fontos. Manapság szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne legalább egy-két, Linux alapú szoftvereket használó eszköz. A támogatásnak, driver készítésének két fő irányvonala van.

Az egyik a nyílt driver, mely szabadon hozzáférhető, fejleszthető. Amennyiben egy nyílt driver minőségileg megfelelő, bekerülhet a rendszermagba (kernelbe) is. Ilyenkor ott is marad nagyon sokáig. Ezért lehetséges, hogy sokéves gépeink is működésre bírhatóak mai, aktuális Linux operációs rendszerekkel. Ezen támogatás csak akkor szűnik meg, kerül ki a rendszerből, amennyiben nem lesz fejlesztő, aki hajlandó időnként minimális karbantartást végezni rajta. (pl. A legutóbbi nagyobb támogatás vesztés főleg olyan hardverelemeket érintett, melyek még a 80-as évekhez köthetőek.)

A másik típus a zárt driver, melyet a gyártónak minden egyes új disztribúcióhoz el kell készítenie, hozzá kell igazítania. Utóbbi nem szerves része a rendszernek, épp ezért nagyon erősen függ a gyártó hozzáállásától, vagy annak pénzügyi, stabilitási helyzetétől. Amennyiben zárt driver támogatással rendelkező hardverünk van, azt a rendszer További/Egyéb illesztőprogramok menüpontján keresztül telepíthetjük az esetek többségében.
Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a támogatás jelenléte még nem teszi a hardvereinket is naprakésszé, fejlettebbé, így megfelelő igényű (és megfelelő grafikus felületű) operációs rendszert válasszunk.

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

A kapott listákat másold be egy megosztó oldalra, ilyen pl. a pastebin vagy a paste.ubuntu és a fórumban csak a hozzá tartozó linket add meg. Így segítesz abban, hogy átláthatóak és könnyen olvashatóak legyenek a bejegyzések.

Mit és hogyan telepítsünk:

A rendszer beépítve tartalmaz egy Szoftverközpontot a gyakran használt alkalmazásokkal. Egy gombnyomással telepíthetőek innen a szoftverek.
Egyes alkalmazásokhoz az interneten .deb kiterjesztésű fájlokat találni. Ezek a Windows alatt megismert installer-ek megfelelői; két kattintással telepíthetőek, amennyiben pl. a Gdebi nevű szoftver már telepítve van.

A Synaptic nevű csomagkezelő megfelelő használatához már szükség van némi óvatosságra, itt a rendszerben fellelhető összetevők teljes tárházát találjuk.

A Terminál nevű parancssor nagy segítségünkre lehet, a rendszer egészét kezelhetjük rajta keresztül. Így aztán a programok telepítése, törlése vagy indítása is lehetséges innen:

sudo apt-get install programnév (szoftver telepítése)
sudo apt-get remove programnév (szoftver eltávolítása)
sudo apt-get autoremove (nem használt csomagok eltávolítása-érdemes átnézni a listát)
sudo apt-get clean (a letöltött csomagok által foglalt helyet szabadítja fel, nem a telepített szoftvert)

Terminálból soha ne indítsunk grafikus felületű programot sudo előtaggal. Helyette használjuk a gksu előtagot.

Vannak úgynevezett külső tárolók, ppa-k, ahol adott rendszerhez (disztribúcióhoz) frissebb verziójú alkalmazásokat is találhatunk. Ha ezen tárolókat hozzáadjuk a rendszerünkhöz, automatikusan elérhetővé válnak ezek a korábban említett módokon.
Fontos hangsúlyozni, csak megbízható forrásból származó csomagokat telepítsünk! Ez mind a .deb csomagokra, mind a ppa-kra vonatkozik. Ha bizonytalan vagy, inkább kérdezz.

Videókártyák támogatottsága:

Intel: Ezen videókártyák támogatása rendelkezésre áll, része a rendszernek. Az esetek többségében igen megbízható, nem igényel különösebb figyelmet. Kivételt jelenthetnek az igen új hardverek. (jelen írás idején a Skylake család említhető)

AMD: Az utóbbi évek átalakításai nyomán a 16.04-es verziótól kezdve nincs szükség driver telepítésre. Mivel komoly fejlesztés zajlik, így tapasztalható még probléma egyes videókártyáknál. Ezekre megoldást jelenthet frissebb kernel és grafikai csomag használata (lásd később). Jelenleg a Vulkan támogatás, valamint speciális igények kielégítésére szükség lehet az AMDGPU-PRO driver telepítésére. Ezen driver GCN 1.0=< kártyákhoz lesz alkalmazható a későbbiekben. Jelenleg még csak GCN 1.2=< kártyákat támogat.

Nvidia: A rendszer alapesetben a hozzá készült nyílt driver-t használja, de ennek hiányosságai nem minden felhasználó igényeit tudják kielégíteni jelenleg. Ebben a fejlesztők számára az egyik legnagyobb hátráltató tényező maga a cég. Komolyabb teljesítményhez szükség lehet a További/Egyéb illesztőprogramok menüpontban felajánlott és telepíthető, számozott driverre.

A Linux rendszerek egyik problémája, amire sokan panaszkodnak, a tearing jelensége. Vannak, akiknél egyáltalán nem, míg másoknál zavaróan jelentkezik. Ennek hátterében a jelenleg is használt megjelenítési protokoll, az X11 áll. A protokoll már idejétmúlt (a 80-as években tervezték), annak idején teljesen más célokkal készült. Leváltására a Wayland/Mir protokollok készülnek, melyek még nincsenek aktív használatban, nem elérhetőek a felhasználóknak. Bizakodó becslések szerint 1-2 éven belül átveszik az X11 szerepét, velük pedig a tearing is megszűnik majd. Persze vannak lehetőségek, tippek az aktuális helyzet javítására is.

Tearing mentesítés Fenyő kolléga tollából:

/etc/X11 könyvtárban van ha van, ha nincs, akkor a xorg.conf.d könyvtárat is létre kell hozni itt (sudo mkdir /etc/X11/xorg.conf.d), utána itt kell létrehozni kártyától függően a beállítófájl(oka)t, ill. nyílt driverek (intel, amd, nouveau) esetében első körben érdemes bekapcsolni az ablakkezelő hangolásánál a Synchronize drawing to the vertical blank opciót (ez megfelelően friss driverek esetében 90% eliminálja a problémát), márha xfce-t használsz, de a teljes tearingmentességhez érdemes még a beállítófájlokat is létrehozni, Amd/Ati esetében egy 20-radeon.conf nevűt az alábbiakkal;

Section "Device"
Identifier "My Graphics Card"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "EXA"
Option "EXAVSync" "on"
Option "EXAPixmaps" "on"
Option "AccelDFS" "on"
EndSection

Zárt Amd-nél a Catalyst-ban pedig a szagattásmentes asztal (tearfree desktop) nevű opciót kell alkalmazni.

Intel esetében a 20-intel.conf nevűt;

Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
EndSection

Zárt 500-as vagy újabb szériájú Nvidia esetében pedig a 20-nvidia.conf-ot

Section "Device"
Identifier "Nvidia Card"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "True"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }
EndSection

Egyéb zárt Nv esetében csak a compton (disztró, kártya és driver függően és nem feltétlen 100%-os eredménnyel) és a compiz (Xfce, Mate és Unity alatt elérhető csak szintén csak bizonyos disztrók alatt) hozhat megoldást, ez utóbbi ha működik viszont teljes sikerrel kecsegtet.

Egyéb nem támogatott karik (Via S3, Sis Mirage, Matrox, 3DFX, pre GF2/Radeon stb) esetében pedig egyelőre nincs mód a tearing kiküszöbölésére.

MS féle ttf fontok telepítése LibreOffice alá:

$ sudo apt update

$ sudo apt install ttf-mscorefonts-installer

$ sudo fc-cache -f -v

Grafikus driverek frissítése

Lehetőség van arra, hogy a rendszer által használt nyílt/zárt drivereknél frissebbet is telepítsünk (amennyiben elérhető) viszonylag egyszerűen, a megfelelő ppa-k használatával. Az itt említett tárolók stabil kiadású grafikus csomagokat tartalmaznak. Hozzáértők találnak "bleeding-edge" tárolókat is, ezekre most nem térek ki.

Zárt driver esetén (Nvidia):
Nyissuk meg a Terminál programot, majd a következő parancsokat adjuk ki a

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update

Nyílt driver esetén (Intel és AMD, csak 16.04 és 16.10 rendszerekre):
Ugyancsak a Terminálban adjuk ki a

sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get update

parancsokat.

Mindezek után a Frissítéskezelőben megjelennek majd ezen friss csomagok és telepíthetőek lesznek.
Fontos megjegyezni, hogy ezen driverek csak a grafikus képességeket javítják, emellett elengedhetetlen a videókártya alapfunkcióinak megfelelő kerneltámogatása is.

Gyakori kérdések, hasznos tanácsok

Letöltöttem a Steam-et, a telepítés rendben lezajlott, de ha indítani próbálom, (kicsit gondolkodik és) nem történik semmi. Terminálból indítva ilyen hibaüzenetet kapok:
SteamUpdateUI: An X Error occurred
X Error of failed request: BadValue (integer parameter out of range for operation)

A Steam néhány régi verziójú könyvtárat is szállít magával, ezek akadnak össze a rendszer sajátjaival. A megoldás az, hogy megkeressük ezeket a fájlokat és vagy átnevezzük, vagy töröljük őket. A saját könyvtárunkban (esetleg alkönyvtárakban) keressük meg a rejtett .steam mappát, majd a ubuntu12_32/steam-runtime/i386/usr/lib/i386-linux-gnu és ubuntu12_32/steam-runtime/amd64/usr/lib/x86_64-linux-gnu útvonalon található libstdc++.so.6 fájlokat kell átneveznünk, pl. libstdc++.so.6.old névre.

Partíciók automatikus csatolása rendszerindításkor

A Terminálban kiadott sudo blkid parancs listázza az egyes partíciókat, UUID azonosítójukkal.
A /etc/fstab fájl módosítására lesz szükségünk, root joggal:

Terminálba: gksu gedit /etc/fstab

A korábban kapott kiválasztott partíciójának azonosítóját kimásoljuk, beírjuk a fájl egy új sorába.

pl. UUID=a71281d4-4101-4bd2-91fe-91256c7f25bf /media/Mint ext4 defaults 0 0

Az első rész az azonosítót tartalmazza, a második a csatolás helyét. Ezután jön a fájlrendszer leírása, majd a jogosultságok megadása a partícióra (a defaults a legtöbb esetben jó választás). Az utolsó két szám maradhat 0, kevésbé fontosak. Mindegyik "blokk" egy Space-szel elválasztva.

Érdemes megjegyezni, hogy a nem natív Linuxos fájlrendszerek (pl. NTFS) elérési sebessége valamivel lassabb, emellett az ilyen fájlrendszerek töredezettségmentesítését sem tudjuk elvégezni Linux rendszerek alól (vagy nem igazán ajánlott).

Hasznos tanácsok, összefoglalók, leírások a tevékeny kollégáknak köszönhetően:


★★★★ Linuxszal foglalkozó könyvek, címek listája ★★★★

Általános ismertetők, hasznos leírások

A barátságos Linux
Conky rendszer-monitorozó alkalmazás
Conky használata Ubuntu alatt
Linux: kulcstartó nélkül
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
Jogosultságok Linux rendszerek alatt
Linux tippek, magyarázatok, kezdőknek
Link gyűjtemény a Linuxszal ismerkedőknek
Linux okosságok
Linux (és más) okosságok II.
Gyakori Linux problémák és megoldásuk
SU vagy SUDO?
Linux: hol van a felhasználóm jelszava?

Linux lemezkezeléssel kapcsolatos okosságok - GPT/UEFI-re váltás Linuxon
Virtualbox gyorstalpaló

Hasznos programok gyűjteménye leírással

Linuxos programok gyűjteménye

Fórumtársak Linuxos telepítési leírásai

Képregény - Windows mellé Ubuntu
Ubuntu minimál + Openbox

Fórumtársunk LinuxMind videócsatornája kezdőknek

pár cím kedvcsinálónak:
● Terminal alapozó,
● Linux telepítés üres gépre,
● Linux Mint 18.1 KDE Telepítés Windows mellé egyszerűen,
----folyamatosan bővül a csatorna kínálata!----

Speciális telepítési megoldások fórumtársaktól és máshonnan

Ubuntu 14.04 telepítése Windows 8/8.1 mellé
Saját Linux Live pendrive készítése – útmutató
Pendrive-ra telepítés
Külső HDD-re telepítés
Live Linux futtatása adathordozó elkülönített partíciójáról
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel

Fórumtársak probléma megoldásai

Webserver Linuxon webfejlesztéshez, Opera kulcstároló hiba, elfelejtett jelszó

Egyéb

Windows-t használóknak alternatívák kereséséhez
alternativeTo
Hasznos, szükséges programok Linuxra - kategóriákra bontva
PRISM Break

A következő weboldalak talán abszolút kezdőknek még korainak tűnhetnek, de érdemes megjegyezni, mert később hasznos lesz ezeket látogatni:

http://www.gnu.org/- The GNU Operating System and the Free Software Movement
http://tldp.org/- The Linux Documentation Page

● Hasznos leírások telepítés utáni teendőkről és az SSD optimalizálás leírása angol nyelven.

Melyik Linuxot Notebookra
Linux disztribúciók népszerűsége

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

Mindenkinek nagyon köszönjük a linkek, leírások, videók, könyv- és program gyűjtemény formájában kapott hasznos segítséget! :R

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.