Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38251) sonar válasza I02S3F (#38250) üzenetére


sonar
addikt

Szia,

Saját tapasztalat, hogy Desktop környezetben 4 év után mindenképpen érdemes váltani. Sokkal tovább nem jó húzni. Minden fejlődik, jönnek újabb releasek, featurek... hiába mondják, írják, hogy akár 5-10 év, de asztali környezetben a vége fele lehet, hogy egyre több kompromisszumot kell kötnöd egyes programok futtatásával.
Arról nem is beszélve, hogy a gyári repókba is egy idő után egyre kevesebb friss cucc kerül bele.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#38252) cigam válasza I02S3F (#38250) üzenetére


cigam
félisten

Van benne ráció, de babrálni, beállítgatni mindegyiket kell.
- Miért probléma, hogy a CentOS "főleg üzleti"?
- Pontosan mennyivel több program érhető el Ubuntu-ra mint Debian-ra? Mondanál pár konkrét példát ami neked hiányozna?
- Miért tennél fel egy 4 éves rendszert, aminek a támogatása fél éven belül megszűnik(2021 április)?

Bármelyik stabil LTS kiadást választhatod. Faragni egyénire szabni mindegyiket kell. Pl. Miért baj hogy nem megy alapból minden, vagy plusz driver-t kell feltelepíteni? Csak egyszer kell megcsinálni, utána soha többet nem kell vele foglalkozni.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38253) I02S3F válasza cigam (#38252) üzenetére


I02S3F
őstag

és @sonar

Köszönöm szépen a tájékoztatást.

"Miért probléma, hogy a CentOS "főleg üzleti"?" - Ez nem progléma, ha hosszú ideig kiszolgálja az igényeimet.
Pontosan mennyivel több program érhető el Ubuntu-ra mint Debian-ra? Mondanál pár konkrét példát ami neked hiányozna? Nem tudok ilyenről. Csak olvastam, hogy Ubuntura több csomag van. Például azért, mert a Debian próbál csak szabad szoftvereket használni. Az Ubuntu meg csomagol propietary szoftvereket is. Próbáltam utána nézni a konkrétan elérhető csomagszámra, de nem találtam rá adatot pár perc alatt.
"Miért tennél fel egy 4 éves rendszert, aminek a támogatása fél éven belül megszűnik(2021 április)?" - Valóban nincs értelme, így végig gondolva.
"Miért baj hogy nem megy alapból minden, vagy plusz driver-t kell feltelepíteni?" - Régen sokat bütyköltem a gépet. Most már inkább csak használni szeretném. Bütykölésre meg ott a virtualbox :). (Meg ugye dolgozom, elfáradok, már nem akarok még otthon is küzdeni a rendszerrel)

Tehát akkor érdemes lenne kipróbálnom a CentOS-t is szerinted? :R

(#38254) cigam válasza I02S3F (#38253) üzenetére


cigam
félisten

Próbáld ki, veszteni nem fogsz, de bütykölésre számíts, még a Fedora-nal is cudarabb módon tudod beizzítani a mutimédiát, és az egyéb program tárolókat. Programokból itt lesz a legszűkösebb választék, de miért zavar, hogy 40ezer vagy 50ezer program érhető el rá, ha a kedvenceidet eléred? Plusz az SElinux-al is meg kell majd küzdened(értened/tanulnod) mert ez a plusz biztonsági réteg alapból be van kapcsolva. Vagy kikapcsolod, de akkor megint ott a nagy kérdés: Miért CentOS?
A 20.04 még 4 évig támogatott lesz. Annyi idő alatt a gép is elavul(hat), de egy ugrás a 22.04-re sem akkor mutatvány.

Mint írtam mindegyiken kell faragni picit, vagy így, vagy úgy, de ha már be van állítva a kedved szerint, onnantól kezdve csak használni kell.

Plusz az ablakkezelőtől is függ mennyire változik a a felület. Talán az XFCE, vagy a MATE a legkonzervatívabb a módosítások/változtatások terén, a többi az asztaltémán műlik.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38255) sonar válasza I02S3F (#38253) üzenetére


sonar
addikt

CentOS-t én asztali disztrónak nem igazán tudom elképzelni.
Alapvetően megvan benne minden, de nekem asztali distrónak kényelmetlen. A gnome 3-as desktop-ot én nem tudtam megszokni.
Cégnél használunk CentOS-okat, de ott pont azért mert hosszan van egy egységes környezet.
Nem igazán van erőforrás egy két évente upgradelni a SW-ereket.

De ha már így vagy akkor nyergelj át Manjarora ami rolling és sosem kell azon aggódnod, hogy cserélned kéne az OS-t mert lejár(t) a támogatása.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#38256) I02S3F válasza sonar (#38255) üzenetére


I02S3F
őstag

"De ha már így vagy akkor nyergelj át Manjarora ami rolling és sosem kell azon aggódnod, hogy cserélned kéne az OS-t mert lejár(t) a támogatása." - Igen! Ez is megoldása a problémának. Van frissítés menedzsere? Tudok valamilyen visszaállítási pontot csinálni (arra az esetre, ha valami hiba miatt vissza kellene állítani) ?

(#38257) baloo79 válasza I02S3F (#38256) üzenetére


baloo79
tag

Van frissítés menedzsere?

Igen, van.

Tudok valamilyen visszaállítási pontot csinálni (arra az esetre, ha valami hiba miatt vissza kellene állítani) ?

Igen, pl. a Timeshift erre való, akár Ubuntun (de bármelyik Linuxon) is tudod használni.

(#38258) I02S3F válasza baloo79 (#38257) üzenetére


I02S3F
őstag

Köszönöm szépen!

(#38259) Marcsello31


Marcsello31
őstag

Srácok a pofám leszakad, egy ideje már vergőgtem a mali driver telepítésvel arm64 ubuntu linux alatt, erre most találtam egy oldalt, ahol le van írva, nem magyarul persze, hogy hogyan kel csinálni a gpu driver feltelepítését.
Persze nem az én boxomra, de nálam is működik a driver! :) Elsőként fel kellett telepítenem az sd kártyára egy ubuntu server grafika desktop mentes verziót, majd arról bebootolva a boxon, kellett feltelepítenem a gpu drivert, és a lényeg most jön ha ez sikerült, akkor mehet a desktop telepítése, és bameg. Van ubuntum alatt mali g31 gyorsítás. 1h hónapja baszakodtam azon hogy ez miért nem jó. erre itt van nesze
[link] szúrta volna ki a szemem ez 1 hónappal ezelőtt, de lényeg le vagyon írva, így mivel meg van a 3d gyorsítás menete, bármilyen linuxot feltolhatok a boxra (:. beválni látszik a kernel is, 5.9.0 arm64 döcög a boxon, csak azért írom hogy, sikerült egy olyan android boxra linuxot telepítenem hogy hivatalosan nincs rá linux :). Aztán mégis. Videó holnap.

[ Szerkesztve ]

(#38260) I02S3F válasza Marcsello31 (#38259) üzenetére


I02S3F
őstag

Király! :)

(#38261) Marcsello31 válasza I02S3F (#38260) üzenetére


Marcsello31
őstag

Jó. én csak mondjuk, összefoltoztam a szükséges fájlokat az android alapú tv boxhoz, nem gondoltam volna, hogy ennyire összetudom rá hozni szedni a rávalókat,kb 2 hónap ment el erre:DDD. Most konvertálok egy videót erről hogy lássátok ti is, meddig jutottam el
,csak leszedem a zajt róla.
Értem én hogy sok pluszt nem tud adni, de legalább megnézhetem hogy ezen mit művel vagy mit nem. Engem meg legalább ma lekötött. :). Na mivel meglett a gpu driver így közelebb állok a sikerhez is :). Olyan hatást nyújt a linux így, mint android alatt, nincs lagg semmi akadás. szuper. csak azt nem vágom, hogy miért nem akadtam rá erre a rohadt oldalra hamarabb? szúrta ki a szemem a megoldás. NA mindegy, lehet még ma feltolom a videót, csak szerkesztem, Lehet megnézek rajta pár programot, és a winét is lefuttatom :). Értem én hogy nem sok haszna van de tényleg legalább leköt. :), lesz mivel foglalkozni holnap majd. a pocsék időben. Kár hogy nem tudom rá írnni az emmc a box tárhelyére, gondolom biztos megoldható, videó nemsokára ahoy! Viszont a Viber hívást is megnézem alatta hátha nem robban szét a box tőle :D.

[ Szerkesztve ]

(#38262) Marcsello31


Marcsello31
őstag

[link] Sziasztok! Itt a videó, amiben az látható, hogy hogyan indul, hogyan fut, egy ubuntu Linux arm64 rendszer, egy h96max x3 amlogic s905x3, 4gbyte rom 32gbyte ramos android tv boxon. Csinálok még videót erről, ez most egy gyors videó. De szerintem fasza :D. Szépen rá települt a mali G31 videó driver is. Nincs lagg, nincs szaggatás, wifi bluetooth, lan, hd ok. :)
Firefox youtube nem szaggat, a film folyamatos, mint teljes mint kicsiben, kodi a linux vezió szintén jó, Mókolásnak el megy :) , ez a cumó ezen a boxon kb 70%osan működik. :)

[ Szerkesztve ]

(#38263) I02S3F válasza Marcsello31 (#38261) üzenetére


I02S3F
őstag

Tudsz készíteni systemback-el bootolható iso-t a rendszerről és mégegyszer nem lesz szükséges konfolnod.

Szerk. : Jaj! A Tom és Jerry-t imádtam! :)

[ Szerkesztve ]

(#38264) Marcsello31 válasza I02S3F (#38263) üzenetére


Marcsello31
őstag

Szia! Köszi a segítséget! Jól jön, megnézem hogy működik e a dolog, a mentés nem lenne rossz ötlet, bár minden meg van a pcmen de kellene egy azonnal visszarakható verzió, l kb 3giga az egész rendszer, ezt a systembacket megnézem, Jah, azért választottam ezt a youitube videót, mert itt látszott a sebesség rajta,meg nem akadt, úgy sem, hogy közben mozgattam a böngészőt, de akkor megtudtátok nézni, még egy wine emulátort lefuttatok rajta hátha elindul valami windowzos cuc :D.

(#38265) I02S3F válasza Marcsello31 (#38264) üzenetére


I02S3F
őstag

Játékokhoz nem csak a wine a jó. Van Ubuntu-ra steam is! (mintha említetted volna, hogy játékhoz akarsz wine-t telepíteni)

(#38266) Marcsello31 válasza I02S3F (#38265) üzenetére


Marcsello31
őstag

Igen, a steam eszembe sem jutott, de megnézem :D mekkora lenne már egy ilyen kis boxon linux alatt játszani :D :D. De kevés a tárhely egyenlőre, 28giga szabad helyem van bármire linux alatt. Mert 32gbyte os kártyám volt csak . de megézem :). Na meg egy benchmarkot is lefuttatok :). Lesz még vidi. Most mentést csinálok az egészről. köszi a tippet!

(#38267) lev258 válasza Marcsello31 (#38266) üzenetére


lev258
veterán

ARM-en esélytelen.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38268) Marcsello31 válasza lev258 (#38267) üzenetére


Marcsello31
őstag

NA majd kiderül :D

(#38269) tordaitibi válasza Marcsello31 (#38266) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Szerintem meg fogja enni előbb-utóbb a kártyát.

Nálam bár teljesen más okokból de kellett egy univerzális pendrive, minél nagyobb és egy huszárvágással oldottam meg.
Kallódik itthon két marék m2 meg msata 64-128GB ssd, 3000 forintért vettem egy átalakítót és így van egy USB3 128GB vihargyors pendrivom, igaz kicsit nagyobb mint az átlag.
1 éve gyűröm, live os és mentési meg kisebb dolgokat hurcolászni.
Soha nem fog elfáradni vagy tönkremenni az írkálástól, engem szerintem már kiszolgál.

Ilyesmire mint neked, csak ajánlani tudom ezt a megoldást.

[ Szerkesztve ]

(#38270) I02S3F válasza tordaitibi (#38269) üzenetére


I02S3F
őstag

"Szerintem meg fogja enni előbb-utóbb a kártyát." +1

(#38271) lev258 válasza Marcsello31 (#38268) üzenetére


lev258
veterán

Se a Steam, se a Wine nem működőképes ARM-en. Ezen te nem tudsz változtatni. Bár az utóbbi időben elkezdtek valamit a Wine-nál, de az még nagyon távoli.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38272) Marcsello31 válasza tordaitibi (#38269) üzenetére


Marcsello31
őstag

Szia! Iagazad lehet, Nekem jelenleg csak sd kártyám van, Lehet be kellene szereznem egy ilyet is majd?! Ha van olyan gyors akkor megéri, főleg ha nem megy tönkre. Hol lehet ilyet szerezni? A válaszod előre is köszönöm! jó megoldás. Úgy tudtam hogy az sd írása nem teszi tönkre magát a kártyát? :)

(#38273) Marcsello31 válasza lev258 (#38271) üzenetére


Marcsello31
őstag

pedig telepítettem a winét arm64 linuxban terminal alatt, attól még lehet igazad van hogy ez csak egy beta dolog, de kíváncsivagyok megnézem :).

(#38274) tordaitibi válasza Marcsello31 (#38272) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Én tudomásom szerint naplózó rendszert nem szabad sd-re és mezei pendrivera tenni, pláne ha az OS. Az rengeteget írja.
Ezokból van a pen és a sd adathordozókon a mai napig fat fájlrendszer.
Nameg azért mert ez nem tárol jogosultságokat, ez igen érdekes is lehet egy ext4 vagy ntfs esetén amikor a jogosultság csak pl. Pityu1995 felhasználóé, pont a hordozhatósága veszne el egy hordozható eszköznek. Minden gépen ahova be van dugva, a tulajdonbavétteli és jogosultsági procedúrát végig kell játszani hogy egyáltalán használni lehessen.

Próbáld ki, egy pent formázz ext4-re, a formázás lefutása utáni pillanattól már te se tudod használni addig amíg nem veszed a tulajdonodba és nem adod meg a jogosultságokat.
Addig a root-é, mert ugye a partíciókezelődet sudoval vagy/és a root jelszavával indítottad, az alatt hozta létre az ext fájlrendszert. Ergo csak a rooté, az írhatja-olvashatja.
Marcello31 hozzá se nyúlhat amíg a root jelszavával a saját tulajdonába nem veszi, ezután már látja a pen tartalmát, de nuku más, meg kell adni a jogokat is hogy egyáltalán egy bitet változtass a tartalmán.

Egyébként gratula a munkádhoz, nekem a 70%-a kínai és óhéber nyelv keveréke... :)

m2 to usb , msata to usb átalakító néven keress rá az adapterre.
Nem tudom most mennyibe kerülhet, és a számtekboltos cimbimnél áfa mentesen és árengedménnyel vásárolok.
Cserébe én tartom karban az autóját, barterkereskedelem.

Alzába most 3500Ft, [link]

[ Szerkesztve ]

(#38275) tordaitibi válasza tordaitibi (#38274) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Lejárt a szerkesztés,
m2-->usb az sajnos drágább, 5-6 ropi.
És ezek üresek természetesen, abbe még kell az ssd is, ha nincs otthon kallódóba akkor eléggé húzós árban fog megállni a projekt.

(#38276) Marcsello31 válasza tordaitibi (#38275) üzenetére


Marcsello31
őstag

Értem. ssdm van csak ilyen kütyüm nincs, de ezzel a megoldással azért biztonságosabb.
Volt olyan ötletem is hogy usbn keresztül usb hubbal egy sd merevlemezt használnék erre, a célra, a merevlemezre írnám ki a linuxot, azzal bootolnék be, de így ezzel a megoldással biztonságosabb fixebb és több szabad helyem lenne :). Köszönök minden tanácsot, át gondolom még ezt, olyan megoldást kersek ami fix, nem hullik szét és nem megy tönkre, vagy egy 1tb lemezt áldozok fel erre vagy egy 512est. Mivel a linux használható így, már van értelme vele foglalkozni. Az sd kártya amivel most pórbálkozok az csak kísérleti célra van :).csak akkor ruházok be ilyesmibe ha meg éri, nálam a határ 15.000ft annál többet nem éri meg foglalkozni vele, nekem van már natúr usb hubom, csak átalakítom nincs, kellene egy usb sata kábel és ennyi. :)

(#38277) RBJ


RBJ
addikt

Adott egy külső hdd amit média tárként használok. Másoltam rá egy főkönyvtárba egy médiat könyvtárastól.
Ez az alkönyvtár sérült valamiért ezért az adott főkönyvtárt emiatt nem tudja megnyitni.
Próbáltam rendszergazdai jog. gal belépni az adott könyvtárba de így is elszáll.
Valami tipp? :O

Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S

(#38278) gregory91 válasza RBJ (#38277) üzenetére


gregory91
senior tag

sudo chmod +x +r -R /mappanév?
Amúgy miként szeretnéd elérni?

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38279) leviske


leviske
veterán

Sziasztok!

Ha az Ubuntu egyszer annyira csontra fagy (a Vivaldi használatától), hogy még a logokban sem találni semmit a fagyás pillanatától kezdődően, olyankor mit lehet tenni a problémaforrás kiderítése érdekében?

openSUSE alatt még leállással járó problémák forrását is megtaláltam a YaST-ban, de a Logs nem segít ki vagy csak én használom rosszul.

(#38280) I02S3F válasza leviske (#38279) üzenetére


I02S3F
őstag

Tudomásom szerint a magic sysrq key-re rákeresve találsz egy billentyű kombinációt, ami az "utolsó" állapot adatait kiírja lemezre, beleértve a log-ba írást is.

(#38281) lev258 válasza leviske (#38279) üzenetére


lev258
veterán

Memóriateszt volt már?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38282) Marcsello31


Marcsello31
őstag

Sziasztok! Sikerült megtalálnom a legjobb beállítást, config, bootloader stb.
Most már van hardveres 3d gyorsítás úgy, hogy hozzá adtam plusz 2gbyteramot a mali gpu videóhoz. 100%os a linuxom h96max x3 s905x3 amlogic tvboxomon. Akit érdekel nézze meg, teljesen úgy működik az arm64 linux mint pcn a sima.
videót:
[link]

4gbyte ramos tvboxom van, a configurációnál elvettem belőle 2gbyte ramot, amit hozzá csatoltam a gpuhoz "videó 3d gyorsításhoz.
Youtube fullhd ok.
Linux alól indított kodi ok.
wifi ok.
lan ok.
bluetooth ok.
3d videó gyorsítás ok.

cpu rendesen felismerve ok.
kernel: 5.9.7 arm64 telepítve ok.
ilyen boxom van:
[link]
ami android alapú igaz, ez is linux alapon szunnyad, de így már bármit futtathatok a boxon linux alól.
sok beálítás közül nálam ez nyert:

APPEND root=LABEL=ROOTFS rootflags=data=writeback rw console=ttyS0,115200 console=tty0 no_console_suspend consoleblank=0 fsck.fix=yes fsck.repair=yes net.ifnames=0 mem=2048M video=HDMI-A-1:e
:)).

[ Szerkesztve ]

(#38283) leviske válasza I02S3F (#38280) üzenetére


leviske
veterán

Jól értem, hogy ezek abban az esetben hasznosak, ha csak a UI fagy ki? Vagy amíg nem áll le a gép, addig ezekkel lehet üzenni a kernelnek?

#38281 lev258: Bevallom a jelenlegi beállításokkal nem volt friss memtest eredményem, viszont a memóriát korábban már teszteltem azokkal a beállításokkal amikkel üzemelt. Azért is merem így használni, mert az MSI is 3333MHz-re hitelesítette a laphoz a kitet. Most viszont a Google-féle stressapptest 10sec alatt elszállt, így nekiálltam állítgatni. 2400MHz-nél is hibázott, aztán visszaraktam a RAM-ot az említett gyári értékére és fixáltam a CPU feszt és megszűnt a gond. :R

(#38284) I02S3F válasza leviske (#38283) üzenetére


I02S3F
őstag

Szerintem igen! Viszont az lehet, hogy félreértés a részemről, hogy ez majd a logokba fog üzenetet hagyni a keletkezett hibáról.

(#38285) Marcsello31


Marcsello31
őstag

Sziasztok! Sikerült egy microsd kártyára telepítenem az ubuntu linux arm64 változatát, minden jó vele, a box belső 32gigabyte romját is sikerült elérnem, hogy lássa a rendszer, hogy tudom úgy hozzácsatolni a linuxhoz azt a +32gigabyteot, hogy arra is lehessen programokat telepíteni stb? Megoldható ez valamilyen módon? A választ előre is köszi!

(#38286) cigam válasza Marcsello31 (#38285) üzenetére


cigam
félisten

:F ROM: ReadOnlyMemory -» Csak olvasható memória.
De még ha írható is lenne, csak bizonyos feltételek mellett (speciális üzemmódban)írható, ne úgy képzeld el mintha egy mezei háttértár lenne.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38287) lionhearted válasza cigam (#38286) üzenetére


lionhearted
őstag

De nem szabad sajnos elmenni amellett a tény mellett, hogy bár nem teljesen értem, hogy milyen indíttatásból, de manapság a belső tárhelyet sokszor hívják ROM-nak... ahogy az androidosok ROM-okat telepítenek. :F

Tegnap még működött...

(#38288) gregory91 válasza lionhearted (#38287) üzenetére


gregory91
senior tag

Az én szemem akkor kerekedik ki igazán amikor azt olvasom a specifikációban hogy beépített memória. :W

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38289) gregory91 válasza cigam (#38286) üzenetére


gregory91
senior tag

eprom?

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38290) tordaitibi válasza gregory91 (#38289) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Akit nem érdekel, lépje át, hosszú.

Az Android, bár linux származék, teljesen máshogyan épül fel.
Gyakran 8-10 partíció van a beépített EMMC nanad flash memórián kialakítva.
Ez a memória legközelebb az ssd nand felépítéséhez hasonlít, mem.kártyánál, pendrájvál gyorsabb és nagyságrenddel több írást visel el.

Teljesség igénye nélkül a partíciók:
preloader
Ez felelős a legeslegelső életjelért, ez dönti el hogy a bekapcsológomb, a hangerőgombok, az usb csati csatlakozva-nem csatlakozva esetén milyen módban induljon a készülék.
Normál indítás, recovery, factory reset, flash mode.
Ha ez sérül, az eszköz minden kapcsolata elveszik a külvilággal, csak mechanikusan, külső programozó kábellel lehet újraírni amit a chip lábaira csatlakoztatnak.

Recovery.
Ebben egy mini os lakik, ha a preloader ezt indítja, itt lehetőség van flash mode, azaz usb-ről a teljes rendszert feltölteni a nand chipbe.

boot, bootloader.
Nevében is mutatja, ebben lakik a kernel, a betöltés, bootolás további eszközei.

Eszközfüggően jön a misc, persist, hasonló érdekes nevű partíciók.
ezeken laknak a létfontosságú driverek, képernyő, touch screen, usb stb. driverek, telefonnál az imei számok, hardver beállítások, készülékspecifikus adatok.
data partíció.
Átlagusernek láthatatlan, erre települnek a programok, appok, ezt írják-olvassák használat közben, a böngészők, sms app, stb.

cache.
Átmeneti tároló, temp jelleggel.

system.
Ez maga a rendszer, az OS.

belső tárhely, belső sdcard.
Az egész tárolóhelyól az user ezt az 1 partíciót írhatja-olvashatja, ezen vannak a fényképek, erre azt tesz amit akar a felhasználó.

Namost.
Romolásnál gyakorlatilag csak a sytem partícióra írunk, flashelünk fel egy másik OS-t, custom, azaz főzött romot, vagy visszatöltjük a stock, azaz a gyári romot.
És itt jön a rom, romolás, csak olvasható kifejezés magyarázata.
A készülék legelső indítása azért tart hosszú ideig mert erről a system partícióról ilyenkor kibontja, telepíti az öszzes dolgot, appot, framework, java stb. környezetet a data partícióra.
És ez, a system, vagyis a rendszer partíció soha nem fog1 bit írást sem átélni, ez csakis olvasva van, erre a rendszer soha nem ír, ezért ROM-olás lett a neve ennek a folyamatnak.

(#38291) lionhearted válasza tordaitibi (#38290) üzenetére


lionhearted
őstag

Csak hogy rámutassak, hogy technikailag hol a logikai bukfenc:
"Romolásnál gyakorlatilag csak a sytem partícióra írunk"
"És ez, a system, vagyis a rendszer partíció soha nem fog1 bit írást sem átélni"

Egyébként köszönöm a hasznos leírást.

Tegnap még működött...

(#38292) Marcsello31


Marcsello31
őstag

Sziasztok! Azóta újítottam, és a romra tudtam felinstalálni a linuxot, viszont ebben a verzióban nincs 3d gyorsítás "gpu támogatás" Jelenleg a bionic linux armbiant telepítettem fel a boxra, tudom hogy a focalban benne van, mert az van az sd kártyámon, agond az, hogy a bionicnak van rom telepítője, a focalnak nincs, hogy tudom elérni azt hogy át upgradeljem focal verzióra a linuxot? A romot mit tárhelyet azóta írásra és olvasásra is használhatom, köszönöm a válaszokat! És a segítséget. Teljes körű linuxom van egy tv android boxon :Đ. :R

(#38293) Marcsello31 válasza tordaitibi (#38290) üzenetére


Marcsello31
őstag

Köszi ebben tisztában voltam nagyjából, azóta probléma megoldódott, csak upgradelni kellene egy másik verzióra a linuxot (:

(#38294) gregory91 válasza tordaitibi (#38290) üzenetére


gregory91
senior tag

Én csak egy-két dolgot nem értek úgy általánosságban:"És itt jön a rom, romolás, csak olvasható kifejezés magyarázata."
Így önmagában a ROM mint maga a fogalom is mondja csak olvasható,vagyis így nem lehetne csak egyszer írni rá.EPROM az már közelebb áll hozzá(elektronikusan programozható rom)->flash->Flashelés
Másrészt rom? Miért rom? Miért nem image(képfájl)?

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38295) Marcsello31 válasza gregory91 (#38294) üzenetére


Marcsello31
őstag

[link] Ez már a tv box romjából indul, belső emmc tárhelyéről, teljesen leszedtem a gagyi androidot, úgy hogy helyére ubuntu linuxot telepítettem fel :) A box memóriáját megosztottam egy fájlban, 4gbyte ramból elvettem 2gbyte ramot a videó gyorsításnak meg a malihoz. 100jobban fut így mint sd kártyáról,. sd kártya meg meg marad filmeknek :).

(#38296) tordaitibi válasza lionhearted (#38291) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Jogos, de gondolom érthető hogy ha egyszer bármilyen romot teleptettünk, utána a system maga, azaz OS az csak read only.

Így lett volna helyes, köszi a reagot,

"És ez, a system, vagyis a rendszer partíció a rom flashelése UTÁN soha nem fog1 bit írást sem átélni"

(#38297) tordaitibi válasza gregory91 (#38294) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Ne fizikailag értelmezd mind adattárolót.
A romot azaz a rendszert felírjuk a megfelelő tárhelyre, és ha nem babráljuk a pl. telefont, tabletet, akkor az ott az idők végezetéig csak olvasva lesz.
A példádnál maradva azt a partíciót szó szerint ki lehetne váltani ROM csippel amibe örökre beégetve van pl. a 7.xx-es Android.
Csak akkor nem lehetne frissíteni soha 8.xx, 9.xx Android verzióra amit a telefonok meg is csinálnak maguktól, és ezért is írja ki minden eszköz hogy csak feltöltött akkuval fog neki a procedúrának mert egy ilyen upgrade felülírja a systemen a régit.
És ha egy félig felírt systemnél elmegy az akku akkor azt a telefont halandó user nem hozza vissza az életbe.
Ezért van írható memórián azaz partíción.

Marcsello31
A témára visszatérve, a boxokhoz teljesen tök vagyok, nem tudod a linuxot a belső emmc memóriába beírni? és arról bootolni?
Akkor nem kéne az sd card se pendrive.

Szerk, közbe látom sikerült!

[ Szerkesztve ]

(#38298) Marcsello31 válasza tordaitibi (#38297) üzenetére


Marcsello31
őstag

Szia! lehet hogy rosszul fogalmaztam, de közben igen sikerült! Bár nem a legújabb kernellel, jövök majd egy videóval hogy érthetőbb legyen, de sikerült, wifi bluetooth lan gpu cpu mindent lát, kodit fogok majd telepíteni sd kártyára így filmre ott a kodi, többire meg a linux, persze csináltam mentést pcn mindenről :).Azt nézem a mai napon a boxon majd, hogy mennyire stabil a cucc, mikor fagy stb. :) Azért jobb így emmcn futtatva a cuccot mint máshogy. Tettszik. Nemsokára jövök egy videóval. üdv mindenkinek.

[ Szerkesztve ]

(#38299) gregory91 válasza tordaitibi (#38297) üzenetére


gregory91
senior tag

Pedig a hivatalos formában is image-et használnak a rom helyett.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38300) tordaitibi válasza gregory91 (#38299) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Villanyszerelésbe is tyúkbél, madzag, drót a szleng és zsargon neve de amúgy vezeték . :)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.