Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37151) nemethchek19 válasza lev258 (#37150) üzenetére


nemethchek19
aktív tag

csak linux

(#37152) Frawly válasza Gyurka6 (#37145) üzenetére


Frawly
veterán

dd nem fog menni szektorhibás meghajtón, mert az első hibás szektornál lehal. A parancsokat jól írod, ezekre gondolok. A feltelepített rendszert meg cp-vel vagy rsync-kel, vagy tar-ral másolod rá a céllemez előre kialakított és megformázott célpartíciójára, de ilyenkor ahhoz, hogy a rendszer működjön, ahhoz a bootmanagerben és a /etc/fstab-ban át kell írni a UUID-ket, mert azok mások lesznek a célmeghajtón.

(#37144) ubyegon2: ezt HDS-es marketing csak. Nem tud kizárni semmit. A hardveres kizárásról a lemez vezérlője dönt. A szoftveresről meg a fájlrendszert kialakító formázóprogram. A HDS egyik folyamatba se tud belenyúlni.

Igazából ezen rossz szektorok után kutatást minden OS támogatja. Már a DOS-ban is csinált ilyet a format parancs, alapból teljes olvasástesztet hajt végre (gyorsformázással kikapcsolható), pont azért, hogy rossz szektorok után kutakodjon, amit aztán kizár a fájlrendszerből. Feljegyzi őket, és gondoskodik róla, hogy a kialakított fájlrendszer fájlfoglalási tábláiba ezek ne kerüljenek be adattároló szektornak. Ezeket a szektorokat így nem használja a fájlrendszer, olyanok, mintha nem is lennének. Nincsenek reallokálva, csak nincsenek használatban, emiatt a partíció formázott kapacitása hangyányit kisebb is lesz.

(#37153) gregory91 válasza nemethchek19 (#37149) üzenetére


gregory91
senior tag

Ha előtte nem volt semmi sem telepítve akkor így nem fog elindulni semmi sem. mert a mbr nem tartalmazza a bootloadert(Szóval kapsz a BIOS-tól egy Not found operating system-et és ezzel ennyi is).
Ezért telepíteni kell:akár az is elég ha a rendszer-particiójára telepíted,de ha akarod egy másik partícióra is telepítheted.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#37154) dni válasza csixy (#35753) üzenetére


dni
őstag

Sziasztok,
itthonra szeretnék csinálni egy kis homeservert egy Celeronos Intel NUC-ra. 128GB SSD van benne és 8GB RAM. A kérdésem az volna, hogy mi volna a helyes megoldás az egyéni particionálásra, ha LVM-et szeretnék ext4 FS-el A 20.04-es server telepítő ide vonatkozó részében a manuális módot választottam, de nem tudok tovább lépni ezen a ponton, mert nem tudok boot drive-ot választani. Ha nem lvm létrehozásával kezdek, hanem boot-ot csinálom meg előszőr, ami nem tagja az lvm-nek, akkor meg ki van szürkítve az lvm kreálás. Mit csinálok rosszul? Hogy lehetne feloldani a problémát?

[ Szerkesztve ]

(#37155) lev258 válasza dni (#37154) üzenetére


lev258
veterán

Lehet rossz oldalról közelítek, de minek egyáltalán LVM-et használni, ha eleve meg tudod mondani, mi mekkora legyen és csak 1 lemezről van szó.
Azt meg sosem értettem, hogy miért csinálnak külön /boot-ot egyesek. Ez UEFI-s kütyü vagy miféle?

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#37156) dni válasza lev258 (#37155) üzenetére


dni
őstag

EFI-s igen, de elvileg nem kell külön boot partíció az lvm-től, arról is tud bootolni. Így láttam leírásokban és azt gondoltam, hogy jó. LVM-et csak a variálhatóság miatt és megszokásból készítettem volna, de valóban nem ad túl sokat egy kisméretű fizikai disk esetén.

(#37157) lev258 válasza dni (#37156) üzenetére


lev258
veterán

Az UEFI-nek egy FAT32-es partíció kell, ami /boot/efi alá kerül. Tudtommal ez LVM esetén is kell. Szerintem az LVM-től külön kell létrehozni, nem alatta, de erről keveset tudok. Még sosem LVM-eztem.
Mellesleg swap fájlt ajánlanák a partíció helyett, ha egyáltalán szükség van rá. Egyrészt újabban ez "divatosabb", másrészt egy SSD esetén nagy valószínűséggel jobban kíméli a lemezt. Partíció esetén csak egy adott részét használhatja a lemeznek, azt fogja sokszor újraírni. Fájl esetén nagyobb szabadsága van.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#37158) dni válasza dni (#37156) üzenetére


dni
őstag

Sikerült megoldani, nem a manuális beállítást választottam, hanem a másikat :) Így ő létrehozta az efi boot partíciót és lvm egy root partícióval, de testre tudtam szabni a méretét és létre tudtam hozni további lvket is. :DD

szerk: Köszi a tippet, a swapet nem raktam külön, csak a home-ot.

[ Szerkesztve ]

(#37159) lionhearted válasza lev258 (#37157) üzenetére


lionhearted
őstag

Ez a swapos rész nagyon, nagyon régóta nem lehet igaz, aminek két oka van:
1. A hardver nem ismeri a partício fogalmát, ő blokk szinten tárol, ennek megfelelően ezen a szinten mozog a vezérlő is.
2. Amit mi halandók szoftveresen látunk az válójában logikai tér, nem fizikai. A kettő közötti mappingért szintén a belső vezérlő felel. SSD esetén különösen lényeges, hiszen a wear leveling alap része, hogy írásra egy kevésbé terhelt cellát tud választani, logikailag szekvenciális adatnak. A wear leveling másik része, ami statikus adatokat mozgat, hogy azok ne foglalják a nem terhelt cellákat szintén ugyanígy történik. Valamennyire logikus, hogy ezekért nem írja felül a fájlrendszer leíróit, szép is lenne...

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#37160) lev258 válasza lionhearted (#37159) üzenetére


lev258
veterán

Akkor lehet én értelmezem rosszul, de eddig azt hittem, a blokk (szektor) szerinti bontás fizikai határokat is jelöl.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#37161) lionhearted válasza lev258 (#37160) üzenetére


lionhearted
őstag

Ez lehetséges, de nem szükséges. Lásd AF, amikor feléd 512es szektort mutat, de valójában a hardveren 4k. SSD is 512es szektort emulál többnyire. Ettől eltekintve, a fizikai méret egyezés nem jelenti a fizikai helyének egyezését is a logikaival.

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#37162) lev258 válasza lionhearted (#37161) üzenetére


lev258
veterán

Én rendes partícióról beszélek, ahol megvannak fixen a határok.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#37163) lionhearted válasza lev258 (#37162) üzenetére


lionhearted
őstag

A partíció méret szektorban van megadva, és ott az ellenpélda egyből. A szoftver szerint 512 a szektor méret, és eszerint fogja felírni a partíciós táblára is, közben meg fizikailag 4k méretű.

HDDn valóban szokás, hogy a lemez eleje ténylegesen a lemez eleje... De amint van egy badsector, már átmáppeli az adott rossz szektort egy erre fenntartottra. Szoftveresen/logikailag nincs különbség, folytatólagos. Ez még egy ellenpélda, talán innen már belátható.

Lásd még LBA https://en.m.wikipedia.org/wiki/Logical_block_addressing

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#37164) I02S3F


I02S3F
őstag

Sziasztok! Mennyire érdemes megvárni a 20.04.01-et?

Csak 1-2 steam játékot és chrome-ot futtatok plusz Bluetooth fülessel spotify-t.

Vagy teszteljem le szerintetek live-ban és ha működik, akkor ok?

(#37166) lionhearted válasza I02S3F (#37164) üzenetére


lionhearted
őstag

Ezt neked kell tudni, minden változás okozhat kb bármit.

Én most ezen dolgozom, és így is frissítettem... Egyetlen kellemetlen buggal találkoztam, eddig két grafikus tty-t használtam, most valamiért a lock screen szivat, ha váltok. Így most egyen váltogatok a felhasználókon... Persze ez valamennyire egyéni use case.

Tegnap még működött...

(#37167) I02S3F


I02S3F
őstag

Köszi a tanácsot srácok! :)

(#37168) ubyegon2 válasza lev258 (#37162) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Képzelj el egy DC400 1600GB SSD-t, amin 1580GB particionálva van és totál tele van írva. Csinálsz egy 20GB-os particiót, ez a max számodra legalábbis és ha fix határok lennének, akkor a vezérlő számára is ennyi lenne, így viszont pontosan 500GB-ot tud használni az adatok optimális pakolgatására. Szóval a vezérlő csak szabad helyet lát és szerencsére azt is látja, amit a felhasználó nem. (gyakorlatilag 480GB-tal lát többet nálad)

[ Szerkesztve ]

(#37169) Cyrin válasza I02S3F (#37167) üzenetére


Cyrin
addikt

Én ma tettem fel, mindent beállítottam, jól müködik eddig.
A wifis nyomtatót csak bekapcsoltam, és már fel is rakta, anélkül hogy bármilyen menüpontot megnyitottam volna... Ilyen még nem történt velem, mindig legalább drivert kellett telepíteni, de volt hogy azzal se ment.
Gyorsabb, gördülékenyebb mint a 18-as.

(#37170) I02S3F válasza Cyrin (#37169) üzenetére


I02S3F
őstag

Köszi:)! Jó hír!

(#37171) lionhearted válasza Cyrin (#37169) üzenetére


lionhearted
őstag

Szerencsére ez a funkció nekem naponta többször jelzi, hogy ott a printer. ;]

Tegnap még működött...

(#37172) Cyrin válasza lionhearted (#37171) üzenetére


Cyrin
addikt

azt láttam már én is :D
azért a szkenner részéhez fel kellett rakni, de azt már a múltkor kisakkoztam hogy mi a módja, úgyhogy most könnyen vettem minden akadályt. viber szokás szerint nem megy, mert régi függőségekre hivatkozik, de azt majd frissítik, most nem fogom átírogatni. egyéb más minden működik.
azt azért nem értem meg, hogy a fekete "fejlécről" miért fehér ablakok nyílnak le...
telepítettem egy vlc snap-ot, valami förtelem lassan csinálta meg, lehet hpgy 5 perc is volt... :(

[ Szerkesztve ]

(#37173) lionhearted válasza Cyrin (#37172) üzenetére


lionhearted
őstag

A snap letöltési sebessége nagyon tud ingadozni, ezt tapasztaltam én is. Van mikor alig üti meg a 300kB/s sebességet... Ha jól tévedek nincs igazán jól disztributálva úgy, mint az apt mirrorok.
Ennek ugye lehet oka, hogy az apt mirror készítése kvázi triviális és FOSS, ellenben egy Snap Store Proxy. Egyébként elvileg ezen a CDN-en van...

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#37174) Frawly válasza lev258 (#37162) üzenetére


Frawly
veterán

Partíciónál nincs semmilyen határ. Igazából a partíció nem is létezik fizikailag. Csak egyetlen sornyi szoftveres bejegyzés egy partíciós táblába, hogy hányadiktól hányadik szektorig tart, és milyen a fajtája, mik a tulajdonságai, UUID-je. Épp olyan szoftveres absztrakció, mint az LVM, meg a ZFS pool, meg a FAT fájlfoglalási táblája. Szóval a partíció épp úgy szoftveres fogalom, mint a fájl, mappa, fájlrendszer. Fizikailag mint olyan, low level szinte nem létezik.

SSD-ken nincs is szektor, blokkok vannak, az SSD vezérlője összevissza tárol random, a szektorokat csak kifelé emulálja. Azért, mert a partíciós táblák, fájlrendszerek még a HDD-k korából valók, amikor szektorral kellett dolgozni.

SSD-nek mindegy, hogy a swap partíción vagy fájlban van, egyik sem kíméli jobban.

HDD-knek nem volt mindegy, főleg a régi lassabb HDD-knek. A swap partíció ugyanis nem töredezik, mint a swap fájl, meg a swap partíciót tudtad a lemeztányér külső szélére dedikálni, ahol gyorsabb az adatelérés. De ezek a trükkök SSD-n nem játszanak, illetve kellően nagy cache-el szerelt modern HDD-n sem sokat dobnak sebességben.

Én egyébként is swapfájlt szoktam javasolni, ha kell egyáltalán swap. A swapfájl rugalmasabb, bármikor kisebbre, nagyobbra vehető a mérete (swapoff-fal lecsatolod, letörlöd, majd kellő méretben létrehozod, mkfs.swap-pal megformázod, és újraindítással vagy swapon paranccsal felcsatolod), ha később kiderülne, hogy nem jó méretben hoztad létre.

Meg régen egy-két spéci fájlrendszer nem tudott normálisan swapfájlt kezelni (pl. Btrfs), de mostanra ez is megszűnt. Ezért a disztrók sorban állnak át swappartícióról swapfájlra.

(#37175) lionhearted válasza Frawly (#37174) üzenetére


lionhearted
őstag

Köszönöm a kiegészítést. És akkor én is hozzáteszek még egyet, a swapfile nem szükségszerűen töredezik, mivel előre foglalt helye/mérete lehet az ezt támogató fájlrendszeren.
BTRFS, és más CoW vagy log-structured fájlrendszerek működésükből fakadóan nem partnerek a swapfileben, mivel minden írás kvázi "másolással" ér fel. BTRFS-nél ezt megoldották azóta, de máshol figyelni kell.

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#37176) Zoleee83


Zoleee83
addikt

Segítséget szeretnék kérni:
Adott egy Lenovo Ideapad notebook, SD kártyára szeretnék perzisztens Linuxot telepíteni.
A Rufus 3.7 alatt szépen végigmegy a telepítés, viszont boot-nál megáll "Iniramfs"-nél.
Eddig ezekkel a disztibúciókkal próbáltam: Ubuntu 17.10, Ubuntu 18.04, Linux Mint 18.3, Linux Mint 19.3, minden esetben ugyanezzel áll meg.
Le tudná valaki írni, hogy mit kellene tennem, hálás lennék érte? :)

* You can't stop me to love the world with all its lies - Guano Apes *

(#37177) Frawly válasza lionhearted (#37175) üzenetére


Frawly
veterán

De, szükségszerűen töredezik, igaz csak egyszer, létrehozáskor. A swap partíción sorban vannak az adatok, összefüggő lemezterületen, meg így megadható, hogy a tányér külső szélére essen. Ez volt a lényege eredetileg. De ezek SSD-nél nem játszanak, az SSD nem kényes a töredezésre, mivel nincs mechanikai fejmozgás, meg mechanikus adatkeresés, és az SSD amúgy is összevissza tárol szándékosan, hogy egyenletesítse az írásterhelést a cellák között.

A Btrfs mindig is tudta a swapot, én úgy olvastam, hogy bug miatt nem kezelte jól, nem a cow miatt, cow nélkül is bugos volt egy ideig, de nemrég javították.

A lényeg az, hogy ha valami speciális körülmény (spéci fájlrendszer, régi, lassú HDD) nem indokolja, nem ildomos a swappartíciót erőltetni, ezért tér át swapfájlra is a legtöbb linuxos telepítő.

(#37178) Frawly válasza Zoleee83 (#37176) üzenetére


Frawly
veterán

Ezt szerintem ne Rufus-szal csináld, mármint a perzisztens módot. Hanem Rufus-szal csak írd ki simán a Linux telepítőt (nem perzisztensre) egy pendrive-ra, bootold be, és onnan telepítsd fel az Ubuntut az SD kártyára. Ez sem perzisztens mód lesz, hanem annál sokkal jobb, teljes értékű, normál install, de hordozható marad.

(#37179) cappa72


cappa72
nagyúr

Tegnap pakoltuk össze fiam felvételi beadandóját...
max 15MB-os pdf-et kellett létrehoni, abba minden beletenni.
Persze, hogy külön pdf-ekbe csinálta meg a srác...
Net, keres, második találat:
pdfunite file1.pdf file2.pdf merged_output.pdf
Kész, ennyi, összerak, 13.7MB, örül. :)
Pofon 1xű.
Mindig meglepődök, és mindig örülök, hogy ennyire egyszerűen lehet munkára is használni. :R

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#37180) sztpega


sztpega
tag

Segítségeteket kérem: adott egy Ubuntu Budgie 20.04 és egy TP-link Archer C8 router, melyen megosztva van egy HDD. Ennek a HDD-nek a tartalmát egy héttel korábban 19.10-ről még gond nélkül elértem. Miután felraktam a 20.04-et már nem tudtam mountolni a HDD-t. Némi keresgélés után találtam egy ötletet, miszerint be kell írni az smb.conf-ba a client min protocol = CORE vagy NT1 sort. Ez segített annyiban, hogy a HDD mountolódik, látom a könyvtárstruktúrát, a könyvtárakba be tudok lépni, de magukat a fájlokat nem tudom olvasni. Hogy érdekesebb legyen a dolog a file preview le tudja szkennelni a fájlokat, de a fájlra kattintva azt írja, hogy The folder contens could not be displayed. "filenév" could not be found. Perhaps it has been recently deleted.
Az itthoni Windows 10-es gépekről a HDD tartalmát elérem, tehát azzal nem lehet gond. A Windows 10-es gépek megosztott könyvtárait a 20.04-ről szintén elérem gond nélkül.
Mi okozhatja ezt és hogyan oldható meg a probléma?

(#37181) cigam válasza sztpega (#37180) üzenetére


cigam
félisten

Az NT1 a cifs megosztás, jobb lenne egy SMB2. Egyáltalán telepítve van a samba?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37182) sztpega válasza cigam (#37181) üzenetére


sztpega
tag

A sambastatus szerint: 4.11.6-Ubuntu .
SMB2-vel nem is tudom felmountolni csak egy Unable to mount location. Failed to mount Windows share: Software caused connection abort -ig jutok.

(#37183) cigam válasza sztpega (#37182) üzenetére


cigam
félisten

Jahogy az ubuntu-t tekered. Ez nem volt egyértelmű nekem Lehet, hogy a router csak smbv1-et tud? Akkor azt le kell cserélni.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37184) sztpega válasza cigam (#37183) üzenetére


sztpega
tag

Ez több, mint valószínű.

(#37185) cigam válasza sztpega (#37184) üzenetére


cigam
félisten

Még az ntlm auth = yes sort kellene berakni. Ez az új kiadásokban tiltva van alapból, de a régi megosztások igénylik.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37186) sztpega válasza cigam (#37185) üzenetére


sztpega
tag

Ettől sajnos nem javult meg. Egyéb ötlet?

(#37187) cigam válasza sztpega (#37186) üzenetére


cigam
félisten

Ahova csatlod milyen jogokkal rendelkezik? No és a felcstolt fájlok/mappák?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37188) sztpega válasza cigam (#37187) üzenetére


sztpega
tag

Ez fogós kérdés: nem szoktam automatikusan mountolni sem ezt a HDD-t, sem a Win10-es gépeket. Mikor szükségem van rájuk akkor nemes egyszerűséggel betallózom a file kezelő network-ön keresztül. Például a képek mappában "látja", hogy képekről van szó, de méretükre 0-t ír. A Win10-es gépek mappáit tudom tallózni és átom rendesen a tartalmukat.

[ Szerkesztve ]

(#37189) cigam válasza sztpega (#37188) üzenetére


cigam
félisten

Lehet vissza kéne raknod a 18-at. Még évekig támogatott, és ha jól értettem ott mind működött.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37190) gregory91 válasza Zoleee83 (#37176) üzenetére


gregory91
senior tag

Pontosabban hol? Mit ír ki?

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#37191) sztpega válasza gregory91 (#37190) üzenetére


sztpega
tag

Előbb lesz Win10. Végülis a workaround az lesz, hogy ftp-n keresztül is el lehet érni a HDD-t és most a 20.04-ről beállítottam ezt a lehetőséget. Az éjszakai keresgetés eredménye az a megállapítás, hogy sok SMB1-et használó eszköz esetén az smb.conf fájlba elhelyezett client min protocol = CORE segít, de sok eszköz tulajdonosának marad a dühöngés.

(#37192) lionhearted válasza sztpega (#37191) üzenetére


lionhearted
őstag

Ennek a diszkrét bája az, hogy az SMBv1 biztonsági rései miatt a Windows 10 is default tiltja.

Egyébként nem írtad, hogy melyik revízió, ezért csak mellékesen jegyzem meg, hogy FW update lehet segít. A V3-hoz pl jár SMBv2 támogatás.

Tegnap még működött...

(#37193) sztpega válasza lionhearted (#37192) üzenetére


sztpega
tag

A router v1-es, melyhez a a legújabb firmware is 2016-os. Most rámentem én is a v3-ra és ott tényleg egy 2019-es update írja az SMB2-t.

(#37194) sonar válasza sztpega (#37193) üzenetére


sonar
addikt

Érdemes lenne átálnod nfs-re.
Ha Win10 szépen tudja már csatolni és sok bosszúságtól megmented magad.
Ha ránézel a blogom-ra akkor találsz némi segítséget.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#37195) cigam válasza sonar (#37194) üzenetére


cigam
félisten

Nem csa a Pro-ban van támogás?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37196) Frawly válasza cappa72 (#37179) üzenetére


Frawly
veterán

Jó, csak ezt itt ne reklámozd kérlek! Itt gyengébb idegzetűek vannak, akiknek a lelki nyugalmát zavarod ilyen múlt századi terminálba gépelgetős megoldásokkal. Ilyet csak azok csinálnak, akik szopatni akarják magukat. Most háborítottam fel a népeken én is a linuxos OFF topikban hasonló témával, és még nem heverték ki lelkileg. Mert mi az, hogy terminálban gépelgetni, meg tanulni dolgokról, amiket lehet egyszerűen egy parancsból csinálni? Hallatlan. Szóval máskor inkább tegyél fel valami Electron-alapú appot erre, amibe Java modulként van beágyazva egy 100 toolbarral rendelkező PDF manager, és eleve 150-900 MB függőséget hoz le maga után (mindenféle Gtk verzió, ikontéma, javafx, Chrome-szutyok, nem csak egyszer lehúzva, hanem majd minden frissítéskor is, akkor is, ha csak egyszer használod az egész alkalmazást és soha többé nem kell). Mert csak ilyennel lehet felhasználóbarát módon megcsinálni. Ezt a mintesek tökéletesen tudják, azért is jönnek ezek a dolgok per default előtelepítve Zorinra, Mintra, Ubuntura, mert nélkülözhetetlenek. Sőt, még jobb erre inkább bebootolni egy Windows 10-et, biztos, ami biztos, nehogy Wine-ban futtatva félrekattint valaki és eljön valami linuxos ablak, aminek utána kell nézni micsoda, mert kinek van arra ideje?

(#37197) sonar válasza cigam (#37195) üzenetére


sonar
addikt

Hmm ez jó kérdés. Őszinte leszek, más verzióval még nem is találkoztam win10-ből

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#37198) I02S3F válasza Frawly (#37196) üzenetére


I02S3F
őstag

Ezen jót röhögtem:) Köszi

(#37199) Gyurka6


Gyurka6
őstag

Szevasztok!
Friss telepités mate 18.04, nem lett jó a jelszó (amit beirtam szerintem, nem fogadta el), a sadow-ban kitöröltem a jelszót, de ha sudo valamit akarok kéri a jelszót ami nincs és így nem enged belépni. Van megoldás az újratelepítésen kívül?

Gyurka

(#37200) Neil Watts válasza Gyurka6 (#37199) üzenetére


Neil Watts
veterán

Szia!

Csak a letezo egyik legfontosabb fajlba sikerult beletorolnod. :)
Elvileg ujra lehet generalni. (Nem probaltam)

Aztan igy modositunk jelszot: Ha nem tudjuk az eredetit.

U.i.: 37200! \o/

Udv. core2

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.