Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10001) God Vazzeg válasza joecontra (#10000) üzenetére


God Vazzeg
veterán

10k1 :D

(#10002) ludla


ludla
őstag

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, lenne 2db ip kamerám amiket szeretnénk a Pc-n kezelni, ehez a ZoneMinder programot néztem ki és lubuntu alatt menne, esetleg valaki tudja a lépéseket mit hogyan kell?
Egy leírás esetleg magyarul? :R

https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/

(#10003) sh4d0w válasza ludla (#10002) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Nemigen van hozzá magyar leírás.

https://www.coreinfinity.tech

(#10004) quailstorm válasza God Vazzeg (#9997) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Egyáltalán nem, pedig mérgemben felraktam a nightly verziót is, és ugyanaz. Ami durva, hogy az asztalra kattintva a háttér megváltoztatása sem csinál semmit, pedig annak állítólag az ubuntus cuccost kéne behozni, mert nem killeltem a nautilust és nem él a nemo. Ömm, az Unity alatt se megy. Itt valami gáz van. És nem megy az add desklets sem...
nem tetszik ez nekem, mi a f@sz van?
terminálból indítva a cinnamon-control-cenert meg semmi cinnamonspecifikusat nem hoz fel, ilyen rendszerbeállítások cucc

(#10005) God Vazzeg válasza quailstorm (#10004) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Ott valami nagy kavarodás van akkor, egyik cinnamonnal se volt még gondom ezekkel :F

(#10006) quailstorm válasza God Vazzeg (#10005) üzenetére


quailstorm
nagyúr

szerintem is nagy az agymenés erre...
De szerintem itt is hagyom a csudába, Unity-vel elvagyok, steam bittorrent, net, videó, kép megy. Kernel és nVidia driver frissítés nem lesz rá. Megy fel mellé még egy 13.04 és lesz 6 rendszer a gépemen hát nem halok bele. Az meg majd kiderül milyen ubuntuval kell nekivágni a droid portolásnak, de őszintén remélem hogy nem 12.04-gyel.

(#10007) fradi81 válasza quailstorm (#10004) üzenetére


fradi81
veterán

"nem tetszik ez nekem, mi a f@sz van?"

Szétbarmoltad a rendszert, kb ennyi lehet :) A 'szar' Linux Mint meg unalmasan hibamentes.

[ Szerkesztve ]

moto g72, Ninebot d28e

(#10008) megema válasza joecontra (#10000) üzenetére


megema
őstag

Nálam az újraindítással nem volt gond, viszont kikapcsolni nem lehetett a 12.04.2-t. A leállítási animáció megállt és hibaüzeneteket írt ki a teljes képernyőre, majd megfagyott. Persze kernelfrissítéssel magamnak okoztam a gondot (bár szervernél nem fontos a leállítás), aztán a legújabb frissítés megoldotta...

Múlthéten a hálózattal szívatott, gondolt egyet és egyszer csak nem tudott kinyúlni a netre. Viszont mindenhonnan el lehetett érni, és a szerver is látta a hálózatban lévő eszközöket...

Tetszik az egész, de azért napi használatra maradtam a Win 8-nál (eredeti) a gyárilag Ubuntu-s notin. Ha saját telepítéssel lettek volna gondok, az egy dolog, de a gyári telepítéssel is feszegette a használhatóság határait egy bika notin. Bár kezdek elcsábulni, de mindig előjön valami probléma, ami eltántorít. Értem én, hogy ezt ingyen fejlesztik, és a Windows is tud érdekes dolgokat produkálni, de ha hardveresen nincs gond, akkor maximum kényelmetlenségekről beszélünk.

(#10009) quailstorm válasza fradi81 (#10007) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Osztán mivel barmoltam volna szét? Hónapokig nem is használtam, alig volt bekapcsolva...
Igaz hogy ez az a rendszer amin a semmitől széthullott az apt, nem tudott update-elni, és dist upgrade-del oldottam meg... még a végén újra kell húzni. Ilyenkor tudom rühelleni a linuxot. Windowson minden csettintésre működik, itt meg semmi, sose és sehogy. Valahogy engem nem szeret a rendszer...

(#10010) God Vazzeg válasza quailstorm (#10009) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Nekem ellenkezőleg, minden megy elsőre :D És tényleg nagyon unalmas a Mint, semmi történés, semmi lassulás, csak működik és kész :D Pedig ez már a 3. gép alatta :K

(#10011) quailstorm válasza God Vazzeg (#10010) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Csak a designját ne utálnám elsőre... még gondolkozok rajta mi legyen, nagyon úgyse vagyok berendezkedve még linuxra. Nem hagyta hogy átszokjak, inkább összefosta magát.

(#10012) fradi81 válasza quailstorm (#10009) üzenetére


fradi81
veterán

pl. Jobb ha csak egy felület van rárakva egy rendszerre szerintem főleg ha nem is tudod melyikhez mi kell hogy rendesen működjön, ilyenkor jó az ami már készen van. Ez a Unity LXDE nálad mit takar, Unity vagy lxde? Nem magától megy tönkre, ha azt akarod szeressen a rendszer, ne boncold fel :DDD

moto g72, Ninebot d28e

(#10013) quailstorm válasza fradi81 (#10012) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Azt hogy szoftverközpontból felhánytam az xfce, window maker, lxde felületeket, hogy megnézzem milyen, meg az lxde menjen jó sebességgel egy esetleges nvidia driver fail esetén. Ettől még nem kéne behalnia a rendszernek szerintem...

(#10014) quailstorm


quailstorm
nagyúr

XDA-n azt látom hogy most kb Ubuntu 12.10-re vannak átállva a noob proof tutorialok, de Ubuntu 13.04-es is van már. Szerencsére túlléptek a 12.04-en. Ugyebár, annak a GRUB-ja összeveszik a 12.10-ével, és az meg nekem nagyon nem jó.

Mindent összevetve a következőt találtam ki. Összetákolom a vistámat, aztán lementem az ubuntu 12.10-et amíg nem fáj és tisztán újrahúzom nem fos 12.04-re upgrade-del. Majd leválasztom az utolsó elsődleges partíciót a 2 terás HDD-men. Most az adat NTFS partícióján van 550GB hely. Abból egy 80-90 még tán belefér. Akkor leszek bajban ha sokkal több hely kell EXT4-ben... Egy CM7+CM10.1+3 féle kernel forrása meg tud enni 200gigát... majd kiderül.
És még erre a baromsághegyre jön az hogy kb 1 hónapja megy egy full üres 80gigás HDD a gépben, ami várja hogy mikor rakom már fel az OSX-et rá :DDD Ugyanis a gépem elvileg kompatibilis.

Láttok benne elvi hibát valahol?

Még egy kérdés... Ha ubuntu "elmegy aludni" és a jelszavas képernyőt mutatja, akkor nem megy a torrent kliens? Én ezt vettem észre.

beállítottam neki hogy kuss felfüggesztés meg jelszókérés, remélem jó lesz

[ Szerkesztve ]

(#10015) God Vazzeg


God Vazzeg
veterán

Tud valaki ubuntura számlázó programot? Hitelesítettet természetesen..

(#10016) rum-cajsz válasza God Vazzeg (#10015) üzenetére


rum-cajsz
őstag

Én még UHU-s időkben találkoztam ezzel a céggel, itt a fórumban is megtalálható a programozó. [link]

=Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

(#10017) kriszpontaz válasza God Vazzeg (#10015) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Pár gugli keresés után:

Fizetős:
Pergersoft számlázó
EasyInvoice

Online:
Számlázz.hu

Téma:
Ubuntu.hu téma

[ Szerkesztve ]

(#10018) kriszpontaz válasza God Vazzeg (#10015) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Még egy topik:
[link]

(#10019) God Vazzeg válasza kriszpontaz (#10017) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Jahh, közben én is megtaláltam :B Ez a számlázz.hu tetszik, néhány számla erejéig szerintem ez is megteszi :)

(#10020) randras


randras
veterán

Helló!

Immár sokadik próbáját tenném a Linux-al való megismerkedésnek, eddig mindig elcsúszott valamin a dolog. Most a helyzet az, hogy laptopomon a frissen telepített, legújabb csomagokkal frissített rendszer egyszerűen véletlenszerűen leáll, a gép kikapcsol (áramtalan állapotig, hogy pontos legyek).

Ezt csinálta már live cd-ről (pendrive-ról) való futtatáskor is, azt hittem akkor a pendrive az oka, hát ezek szerint nem.

:U

:R

(#10021) sh4d0w válasza randras (#10020) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Túlmelegedés-gyanús.

https://www.coreinfinity.tech

(#10022) randras válasza sh4d0w (#10021) üzenetére


randras
veterán

Épp erre gondoltam, miután visszakapcsoltam, eléggé pörgött, ami csak tud. Valami log-oló program van, vagy log fájl valahol?

(#10023) stopperos


stopperos
senior tag

Sziasztok, van két esetem, amit csak megosztanék.
1) Tegnap egy érdekes jelenséget tapasztaltam. Kubuntu 13.04-et tettem fel és kezdtem el használni az asztal effektusokkal együtt, ám olyan 45-50 perc után megfagyott. Újraindítottam, és nem kapcsolt be a grafikus kártyára kötött monitor, hanem az alaplapi integrált indult el. Többször újraindítottam és áramtalanítottam, de semmi. Kivettem a kártyát és visszaraktam, még mindig semmi. Majd egy kósza gondolattól vezérelve a DVI kimenetre is monitort tettem, és azóta van kép mindkét kimeneten.
Gép: Albatron KM400; AthlonXP 2000+; Radeon 9600; 1,5 GB DDR
Melegedés nem lehet, új hardver nem lehet mert egy összeszokott gép és az utóbbi időben Portal-t nyomok rajta. Xubuntu és Ubuntu korábban jól futott rajta, leszámítva a standby utáni hálókártyás sztorit. Esetleg valami ötlet?

2) Meglett az Asrock 760GX(SIS) gép hibája a múltkori standby összegzésemből. A merevlemez elektronikája valamiért nem akar lekapcsolni, és nem engedi a gépet lemenni S3-ba. Hogy kicseréltem egy SATA merevlemezre, azóta tökéletes.

#randras: fel tudod telepíteni az lm-sensors csomagot? Mert abban a sensors paranccsal nyomon tudod követni a hőmérsékletet (ha nem akkor pedig a sensors-detect paranccsal tudod a kernel modulokat megkerestetni.
A log fájlok közül a /var/log/syslog és a /var/log/dmesg -et ajánlanám. Nagyjából ugyanaz van bennük.
Hőmérséklet kijelzéshez pedig a psensor csomagot kellene telepíteni.

[ Szerkesztve ]

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

(#10024) sh4d0w válasza randras (#10022) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

A véletlenszerűnek tűnő leállásról nyilván nem lesz log, esetleg a hőmérséklet emelkedését csípheted nyakon, de nem vagyok biztos benne, hogy az minden esetben automatikusan logolva van. /var/log-ban van syslog, meg dmesg, azokban nézelődj...

https://www.coreinfinity.tech

(#10025) biker válasza God Vazzeg (#10015) üzenetére


biker
nagyúr

cashman fx :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#10026) randras válasza sh4d0w (#10024) üzenetére


randras
veterán

Köszi. 105 fokos processzormagnál lőtte le a gépet, ez aközben volt, miközben két fülön neteztem, meg Terminállal berheltem valamit. Most Windows 7 alól vagyok, 17 fül van nyitva a Chrome-ban, fut egy virtuális gép, és közben DVD-t írok, a magok 80 fokosak.

Valami nem kerek, de nem is kísérletezek tovább, mert nem akarom megölni a gépet. :(

(#10027) sh4d0w válasza randras (#10026) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

80 fok is soknak tűnik, ha asztali gépről van szó, akkor erősíts a hűtésen a takarítás mellett, ha meg notebookról, akkor meg takarítsd ki a hűtőcsatornákat.

https://www.coreinfinity.tech

(#10028) randras válasza sh4d0w (#10027) üzenetére


randras
veterán

Ez már mindenképp aktuális (laptop), de a 15 fok hőmérséklet különbséget nem magyarázza semmi.

(#10029) Siriusb válasza randras (#10028) üzenetére


Siriusb
veterán

A processzor terhelését figyelted? Nem futott valami a háttérben?

Szerk: esetleg valami flash tartalom nem ment abban a böngészőben?

[ Szerkesztve ]

(#10030) Lacces


Lacces
őstag

Na itt vagyok ismét. Sikerült külső monitort szereznem ott a nagyobb felbontás miatt nem csinál hülyeséget a terminál a több soros parancsoknál.

Kipróbáltam parancssorból is készíteni a lemezképet... hát én nem tudom.
sudo dd if=/dev/sda3 of="raring-desktop-amd64.iso" bs=4096 of=/dev/sdb1

megadtam ezt neki és jól működik egy darabig, de van egy kis gond... 2.0GB kevés neki! Ezen meglepődtem, ez lehetséges lenne 13.04-nél? Bootolható usbt akarok csinálni, és a windows progitk a 12.10-nél sem kívántak többet 1.2GB-nál... Ez most komoly, hogy a bootoló usb-t több mint 2.0GB kellene? (Vagy már csak annyira instabill nálam az Ubi, hogy csak na)...

Eszem megáll, hogy nem tudok bootolható usbt csinálni a 13.04-nek.

(#10031) God Vazzeg válasza Lacces (#10030) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Azt írta valaki itt, hogy a dd az kb lemásolja a particiódat, tehát ha 4gb a particiód, akkor annyi lesz az iso is. Aztán meg nézz utána, lehet fasságot írtam :)

(#10032) Kendek válasza Lacces (#10030) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Ez mi a rosseb ez a parancs? Semmi értelme nincsen neki, pláne nem lesz belőle az amit szeretnél.

(#10031) God Vazzeg: Igen, kiegészítve azzal, hogy ebből így maximum kiterjesztés szerint lesz csak iso.

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ->

(#10033) sh4d0w válasza Lacces (#10030) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Két dolog:

1. Két of?
2. Mivel nem szállt el hibával, örülj, ha a /dev/sdb1-en megmaradtak a cuccaid...

https://www.coreinfinity.tech

(#10034) Lacces válasza Kendek (#10032) üzenetére


Lacces
őstag

Kérlek szépen ez a parancs a Google találat 31. oldalán a remény sugara volt. Az alap parancs ami tele van a net, az nem volt hatásos. Nekem egy egyedileg összeomlott Ubuntum van :D Egyedi terminállal ami többsoros parancs esetén is elszállt :D. Ide egyedi megoldások kellettek.

Már megvan, a 2 of-os megoldást az egyik fórumon láttam, valakinek bevált :D.
Elszállás a következő volt normálisan: Not a directory. (az if-es résznél). (ahogy olvastam a No file or directory hibának kellett volna jönnie, de mindig ez a Not a directory jött)
Aztán végül nézegettem az 1 of-os verziót. és végül meglett az volt a lényeg, hogy az if=`elérésiút' jelek közé kellett raknom az elérési útvonalat az iso-nak. Ekkor nem dobta a Not a directory, és 1.91GB-os boot-ot hozott létre, de úgy tűnik működik.
A jelek tippje onnan jött, hogy a terminál is ilyenek közé dobálta az elérési útat :D
És telepít, oh yeah... szépen zárul a hétvége.

sh4d0w: Volt hibával elszállos részek is, de a cucc megmaradt :)

[ Szerkesztve ]

(#10035) Kendek válasza Lacces (#10034) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Figyu, a dd egy az egyben másol mindent, viszont egy ext4-es fájlrendszerből nem lesz ilyen formában iso képfájl. Szóval ha te ebből egy DVD-re írható, bootolható cuccot akarsz, akkor nagyon nem jól csinálod.

<-ƘƘ->

(#10036) Lacces válasza Kendek (#10035) üzenetére


Lacces
őstag

Jó, akkor megyek a Google találat 32. oldalára hátha ott valaki el is árulja nekem a titkos receptet ;)

(#10037) Kendek válasza Lacces (#10036) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Titkos recept? Pontosan mit szeretnél elérni, mi a célod az iso fájllal? Én tudom, hogy hogyan kell készíteni ilyen Live-ot, még eszközt is csináltam hozzá. Ha belenézel egy Ubuntus telepítőképbe, akkor látod, hogy miből áll, hogy mi kell ahhoz, hogy működjön. Annyit elárulhatok, hogy a rendszer fájljait a squashfs képfájl tartalmazza, ami egy tömörített cucc és semmi köze a dd-hez. Nem egy parancs kézzel összehozni az egészet, pláne nem annyiból áll, hogy képbe foglalunk egy partíciót.

<-ƘƘ->

(#10038) hokins


hokins
addikt

Gondoltam megosztom örömömet, hátha van más olyan elvetemült is mint én. :D

Naszóval Linux Mint 15 alatt működik a wp8 as telefon (lumia 820) között az adatátvitel. Gépre kötve látja a telefon memóriáját és az sd kártyát is :C

(#10039) huliganboy


huliganboy
addikt

Sziasztok!

Távolról szeretném grafikusan elérni az ubuntu 12.04 rendszerem. Ssh telnet stb tökéletesen megy de ez a távoli elérés nem.

Hiba megjeleníti a képet de az nem frissül mindig ugyan azt látom mikor beléptem. Amúgy meg ha kattintok bárhová végrehajtja csak ugye azt a kliens gépről már nem látom csak ha ránézek a "szerver" gépre.

Kliens rendszer: Xp prof.

Használt kliens programok:
- vnc és egyéb variánsai
- Felraktam ssh-n azt a progit az ubuntura mellyel az xp beépített távoli asztal kliensével lehet kapcsolódni
- Tightvnc

Minden kliens progi csatlakozik csak ugyan azt a hibát produkálja.
Az ubuntun be van kapcsolva a vezérlés engedélyezése.

Jelenleg pár napig fizikailag nem férek a géphez így ssh hozzáférésen kellene a problémát orvosolni.

Egyes helyeken a compiz kikapcsolásáról olvasok ami orvosolhatja a problémát de ezt lehetséges e tiltani ssh protokolon keresztül?

Köszönöm :R

(#10040) randras válasza Siriusb (#10029) üzenetére


randras
veterán

Nem figyeltem... nem lehetett túl magas. Itt prohardveren fórumoztam éppen. :(

(#10041) Siriusb válasza randras (#10040) üzenetére


Siriusb
veterán

Az még a kérdés, fancontrol ment-e. Ha nem, akkor itt is az alaplap vezérelte a hűtést, tehát marad az, hogy a háttérben futott valami, meghajtva a procit. Ilyen esetben az az első dolga az embernek, hogy megnézi, mi és mennyire használja a CPU-t.

(#10042) God Vazzeg válasza randras (#10040) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Nekem most PH és faxbukk van nyitva, magok egyenként 3-6%-on mennek. Igaz ez asztali gép, de viszonyításnak jó. Flash tartalom alatt 20% körüliek az értékek. 4 magos phenom II.

(#10043) BoB válasza God Vazzeg (#10042) üzenetére


BoB
veterán

Sajnos a túlmelegedés egy valós veszély, aminek az oka hogy a ventillátorok nem kapcsolnak elég magas fordulatszámra. Thinkpad laptopoknál tipikus (nekem is az van). Külön kell mókolni hogy jó legyen.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#10044) God Vazzeg válasza BoB (#10043) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Jaaa, értem. Tudom volt valami kernel gond is, de ha jól tudom azt már megoldották.. :U

(#10045) randras válasza Siriusb (#10041) üzenetére


randras
veterán

Hol tudom figyelni a CPU terheltséget? Arra is kell valami külső program?

God Vazzeg: Nekem i5-öm van a laptopban, nem emlékszem rá, hogy valaha is lett volna 90 fok felett a magok hőmérséklete játékon kívüli felhasználással, tökmindegy a terhelés mennyi volt.

(#10046) hokins válasza BoB (#10043) üzenetére


hokins
addikt

Nekem a chakra Linux alatt 80-90 fok között volt alapon,terhelésnél még volt mikor 90 fölément. Linux mint alatt ez 63-68 fok, terhelés alatt se érte még el a 70 fokot. Asus x53br notebookom van.

(#10047) Shrike7973


Shrike7973
senior tag

Hi,

Egy HP EliteBook-al rendelkezem, jelenleg Ubuntu 12.04-et használok rajta Unity-vel.
Ebben a notebook-ban egy Quadro 1000M van, ami teljesítményileg lényegében egy GT630M.
Aktiváltam hozzá a zárt meghajtót (version-current), mivel a nouveau meghajtóval nincs vsync, és nem tudom állítani a képernyő fényerejét.
Az új meghajtóval elviekben minden tökéletesen megy. Van 3D gyorsítás, van vsync, stb.
Viszont gondom is akadt vele: "alkalomadtán" csúnyán szaggatnak a desktop effect-ek (pl.: minimize to tray, app overview). Ekkor ha egy-két szaggatás után elkezdem tesztelni, akkor újra jó lesz. Sőt, a felhasználási idő 60-70%-ban jól, tehát folyékonyan mennek az animációk.

Ezt minden nvidia tulajdonos észleli? Vagy esetleg a Quadro specialitásának köszönhető? Ahogy elnéztem, az összes nvidia kártyához ugyanaz a driver van.

Valószínűleg nem Ubuntu specifikus hibáról van szó, mivel Fedora 18-on is tapasztaltam Gnome Shell 3.6-al.

(#10048) Kendek válasza Shrike7973 (#10047) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Ha van frissebb gyári meghajtó, akkor esetleg próbáld meg azt is feltenni. Ez tényleg annak a hibája lehet, de lehet, hogy azóta már javítottak rajta. Viszont még mindig sokkal kevésbé zavaró a hibajelenség, mint amit Windowson tapasztalnak mostanában NV-éknél.

<-ƘƘ->

(#10049) quailstorm válasza Shrike7973 (#10047) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Örülj neki, mert azt jelenti hogy megy az energiatakarékosság. ~50mhz-en jó hogy szaggat. Terhelésre meg felkapcsol.

(#10050) Shrike7973


Shrike7973
senior tag

Végül is van version-current-updates, meg egy experimental. De az experimental 310.x is távol van a honlapon szereplő 319.32-től.

Ubuntu 13.04-et kipróbáltam egyébként, ott szintén csak nvidia driverrel egy négyzetnyi grafikai hiba jelenik meg dash keresésnél az első elválasztó sorban, ha billentyűvel megyek lefele rá. Nem nagy dolog, de furcsa.

Eddig egy AMD GPU-s laptoppal rendelkeztem, és főleg a drivertámogatás miatt váltottam gépet. Igazából belátom, hogy fényévekkel jobb a helyzet, de azért nem tökéletes sajnos.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.