Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38232) Frawly válasza Steve_Brown (#38225) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, lényegében másik rendszert kéne keresned. Tudom, hogy ez az Ubuntu/Mint-vonal a legközismertebb, mindenki ezeket ajánlja a látatlanban felhasználóbarátság és elterjedtség miatt, de nem arra valók, amire te akarod használni a gépet: játék.

Mint mondtam, egyébként Ubuntun és Minten sem nehéz kiküzdeni, hogy menjen Proton, csak kezdőként nehezebb, nem lesz meg hozzá a tudásod, frusztrálni fog, itt a topikban épp erre látjuk tőled a példát. Kezdőként eleinte tényleg csak azt tudod, hogy sodródsz az árral, és inkább rendszert váltasz, később ezt már nem kell megtenned.

Terminálozni meg azért kell, mert az Linux szinten egységes. Ilyen egérrel kattintsál ilyen meg olyan ikonra módszereket azért nem ajánlunk, mert az disztrófüggő, meg grafikus felület függő, egész máshova kell kattintani egy KDE-n, mint egy Xfce-n vagy Cinnamon felületen. És látóasszonyok sem vagyunk, mert az értem hogy Ubuntu 20.04, de milyen grafikus felület? Mert van Xubuntu, Kubuntu, meg Mindenfélebuntu 20.04, és ezekre alapuló mindenféle disztró. Gondolom „sima” (Gnome-es) Ubuntu, de ez megint látóasszonyság, nincs kristálygömbünk, hogy ellenőrizzük. Míg a terminálos parancsok mindenhol működnek, és általában a hibaüzentet is pontosan látod, mit írt ki, ha nem megy. Grafikus felületen sokszor csak annyit látsz, hogy hiába kattintasz, hiába állítasz át, nem megy, de nincs hibaüzenet, vagy nem látszik.

Tehát nem kicseszésből gépelgettetünk a terminálba, hogy Titkárságiné Kovács Mancikával gépírjatok kézenfogva, hanem a hibakövetés és a módszer biztossága miatt. Igazából még sokat gépelni sem kell terminálban, mert be tudod illeszteni a parancsokat előre kivágva, vagy az első 2-3 karakter begépelése után szavanként Tab billentyűt nyomva valószínű felismeri mit akarsz írni, és kiegészíti automatikusan. Tehát nem kell a körmeidet legépelni, meg Jókai-regényeket beírni neki.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.