Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38213) Frawly válasza Steve_Brown (#38206) üzenetére


Frawly
veterán

Radeon az biztos nem lehet, mert az csak ATi kártyákat, meg régi AMD kártyákat tud hajtani. Modern AMD GPU-ket csak az amdgpu nyílt driver tud hajtani, ami alapból bele van forgatva minden modern mainstream Linux disztró kernelébe, és kéne mennie vele a Protonnak is. Valóban van a zárt amdgpu-pro driver is, de az is a nyílt amdgpu driverre épül, csak hozzáad egy zárt részt, de azt csak akkor kell feltenned, ha a kártyán OpenCL-t akarsz használni (pl. coin bányászat, matematikai számítások gyorsítására, fizikai szimulációkhoz, mesterséges AI kutatáshoz, lc0 sakkmotorhoz, stb.). Sima OpenGL-t, Vulkant, DXVK-Protont használó játékokhoz jobb a nyílt amdgpu (azaz nem pro) drivert használni, mivel nem csak stabilabb, de sokszor teljesítményre is jobb játékok alatt, több fps-t ad.

Ezek a rakjunk fel amdgpu pro drivert az AMD oldaláról, meg altenatív mesa csomagot kezdetű leírások, amik mentén most kezdőként kapkodsz, azok még régi Ubuntu verziókhoz készültek, újabb Ubuntuknál, 20.04 és 20.10 már nem kellenek ezek a varázslások. De mint a másik topikban is írtam neked, hogy ha nagyon fontos a játék, akkor arra jobb lenne Manjaro-t feltenni, abban mindig frissebb a kernel, benne frissebb az amdgpu driver, frissebb a mesa csomag, frissebb Wine, frissebb Proton, jobb vagy problémamentesebb futást tehet lehetővé játékoknak.

Az ne tévesszen meg, hogy a neten mindenhol azt írják, hogy Debian így legstabilabb, Ubuntu LTS úgy legstabilabb. Ja, stabil, ha csak régi gépen, vagy irodai munkára, meg nem gamer átlag felhasználással használod, és ha olyan dologra kell a Linux, ami nagyon mainstream, pl. új hardver hajtása, új proci, új GPU, modern játékok, modern technológiák (Vulkan, Proton, AOC), akkor ahhoz jobb egy friss, rolling disztró. Persze, kiküzdhető Debian, Ubuntu-vonalon is, de azokon azzal kezdőként nagyobbat fogsz szívni, mert nem erre valók, hanem cégeknek meg olyan felhasználóknak készültek, akik nem szeretnének túl sűrűn frissíteni, mert az adott régi hardverüket, meg hagyományos felhasználsukat kiszolgálják a régi csomagverziók is, és biztonságból nem akarják, hogy eltörjön valami frissítéskor, meg nem igénylik az újabb verziókban lévő újdonságokat, sebességoptimalizációkat.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.