Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5001) hcl válasza szoke12 (#4998) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Esetleg a település és frissülés idejére kösd hálóra.

Mutogatni való hater díszpinty

(#5002) pethYeti


pethYeti
addikt

12.10-es ubi egyszerűen nem hajlandó működni fglrx driverrel, nem tölt be a unity. Amint leszedem egyből jó, de úgy meg megfő a gép mert képtelen szabályozni a hűtést. 12.04-el is ez lehet a helyzet vagy ez csak egy új bug?

(#5003) Kendek válasza pethYeti (#5002) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Attól függ, hogy mihez rakod fel. HD 5XXX-től fölfele támogatott, alatta pedig ezzel a tárolóssal nem.

<-ƘƘ->

(#5004) fradi81 válasza pethYeti (#5002) üzenetére


fradi81
veterán

Kérdés milyen videókártyád van, ez lemaradt :) De lehet ez neked is a megoldás: [link]

moto g72, Ninebot d28e

(#5005) pethYeti válasza Kendek (#5003) üzenetére


pethYeti
addikt

Van az AMD A8 APU-ja meg egy 6750M, ami win alatt tud crossfirebe működni, linux alatt ezt nem várom el. De sajna nem tudom mit tegyek, egyébként találtam egy bugreportot róla: [link] igaz itt intel+amd párosról van szó, de a jelenség u.a.

Ez alapján telepítve is u.a a gond, nincs unity.

(#5006) Syl


Syl
nagyúr

Van egy belakott 12.04-es ubuntum, de szeretném kipróbálni az új kubuntut. Kendek professzor Systemback programja képes visszaállítani a teljes rendszert? Vagyis, ha formázom a "/"-t (a home külön partíció), ráteszem a kubuntut és később vissza akarom rakni a lementett ubuntut, akkor azt hogyan? Kubuntura felteszem a Systemback-et és visszaállítom a lementett állapotot?

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#5007) afgk2012 válasza afgk2012 (#4951) üzenetére


afgk2012
tag

Csak nem nyugodtam bele abba a hanghibába a 12.10-es XUBUNTU-n. Felraktam újra. Most nem jelentkezik a hiba. Beraktam alá ugyanazokat a programokat, de a hibának nyoma sincsen. Egy másik pratición megvan a hibát mutató is. Frissítettem, de maradt hibás. Próbáltam kideríteni, hogy mi a különbség, de nem jöttem rá. Szóval azt most letörlöm és marad ez az új install. Biztosan azt gondoljátok most, hogy miért foglalkozom vele ennyit. Mert bosszantott. Na-mindegy, minden jó, ha a vége jó. :)

(#5008) Kendek válasza Syl (#5006) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Ez is egy megoldás, csak be kell állítani az fstab megtartását és a GRUB újratelepítését. De ha a külön /home-ot nem használod Kubuntun, akkor javasolni tudom a Live készítését.
Most gőzerővel dolgozom az új verzión, abban majd automatizálom ezt, mert nem mindenkinek egyértelmű.

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ->

(#5009) eternam


eternam
tag

Sok verzió... akiknek mindegy csak a legújabb ubuntu legyen. Aztán csodálkoznak ha bugos. Jól jegyezzétek meg ubuntuból csak lts-t szabad használni, azt is csak akkor szabad feltenni ha már elmúlt fél éves, mert abban többnyire már javították a bugokat. Nem véletlen a google is csak lts ubuntut használ. Az alkalmazások frissítése megoldható ppa tárolóból, úgyhogy az sem indok hogy nem akartok elavult szoftvereket használni.

[ Módosította: philoxenia ]

Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal

(#5010) leslieke válasza eternam (#5009) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Ez egyrészt rendben van, nálam is a 10.04 fut még. Másrészt a sok verzióbuzi által beküldött hibajelentések okán tudják javítani a bugokat.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#5011) eternam válasza leslieke (#5010) üzenetére


eternam
tag

Na mindegy, én csak röhögök rajtuk. Nekem soha semmi problémám nem, volt az ubuntuval, igaz én a 6.06 óta csak lts-t használtam és használok.

[ Szerkesztve ]

Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal

(#5012) Kendek válasza eternam (#5009) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

És mi van akkor ha nekem például nem jó az LTS mert inkompatibilis, elavult csomagokat tartalmaz, esetleg hiányzik valamilyen újabb funkció? Akkor mit csináljak, ne használjak Ubuntut? Mert a külső tárolók nem nevezhetők ilyenkor megoldásnak, hiszen hatalmas hibalehetőséget rejtenek magukban, és kifejezetten megbízhatatlanok sebezhetőség szempontjából.

<-ƘƘ->

(#5013) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Vajon miért nincs épp x64 PC ISO a 13.04 daily build-ek közt? [link]
Nem pont ez manapság a legelterjedtebb platform? :U

Nekem az asztali gép és a laptop is 64 bites EFI-vel bootol elsődleges Win8-at, így az x86-os ISO-t nem tudom külön partícióra telepíteni, mert ezeken nincs x64-es EFI mappa. Ezek csak MBR-be tudnak grub-ot telepíteni. (Még x64-es 12.10-es sem teljesen automatikus a dolog, de azzal meg tudom oldani.)

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5015) eternam válasza eternam (#5014) üzenetére


eternam
tag

Szerk: lemaradt. Az új funkció(k) majd benne lesznek két év múlva a következő lts-ben. Addig meg csak kibírom valahogy. Én nem új funkciót várok el egy operációs rendszertől, hanem azt várom el hogy hibátlanul, bug mentesen működjön. Ha valakinek nem ez fontos, akkor sajnálom. Csak akkor nem kell panaszkodni hogy bugos.

Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal

(#5016) fradi81 válasza Kendek (#5012) üzenetére


fradi81
veterán

Tényleg ha felraknám 12.04-re a 3.5-ös kernelt PPA-ból, megoldható hogy a jelenlegi alap tárolós nvidia-current driveremmel menjen?

moto g72, Ninebot d28e

(#5017) Kendek válasza eternam (#5014) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Megbízhatatlan minden külső tároló és PPA, csakis saját felelősségedre használhatod őket. Nekem van PPA-m, és ha úgy támadna kedvem, akkor letörölhetnék minden adatot az összes gépen amin használják. Ki akadályoz meg benne? Az égvilágon senki. Ismersz engem, ismered az ffmpeg-es csókát? Szerintem nem, így pedig nem is bízhatsz meg bennünk. Ha jóhiszemű vagy, akkor az a te dolgod. De ilyen szempontból sokkal biztosabb az Ubuntu hivatalos tárolója. Nem beszélve arról, hogy ha az Ubuntu tárolójában bugos az ffmpeg, akkor jó eséllyel a PPA-ban is az lesz, és ugyanúgy rinyál a felhasználó. És pediglen GPL, mosom kezeimet, én ugyan semmi garanciát nem vállalok arra nézve, hogy minden jól működik.

(#5016) fradi81: Ha kompatibilis az NV meghajtója, akkor igen, máskülönben nem nagyon, hacsak nem ismersz hozzá patch-et, hogy beforduljon a modul. De ilyenkor amúgy is célszerűbb a legfrissebb meghajtóval próbálkozni, a tárolóban nem nagyon frissítik ezeket.

(#5015) eternam: Ez a te döntésed. Komolyan elvárod mindenkitől, hogy úgy gondolkodjanak ahogyan te? Remélem, hogy ezt nem gondoltad most komolyan...
Amúgy meg ha már ide sorolsz, áruld el, hogy mikor szoktam én panaszkodni? :U

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ->

(#5018) floatr válasza eternam (#5014) üzenetére


floatr
veterán

Elsősorban az a probléma, hogy a PPA-ban lévő csomagokat sokszor csak egy hobbista tartja karban, aki néha ráér foglalkozni vele, néha nem. Többször is belefutottam, hogy a PPA-ból származó friss verzió csak többnyire futott az adott rendszeren.
Amúgy meg milyen alapon verzióbuzizol le bárkit, amikor épp te hinted az észt a PPA-kban összebarkácsolt frissebb csomagokról. A PPA-használat már önmagában belefér a verzióbuzis hozzáálláshoz az imént megfogalmazottak szerint.

Olyan van, hogy neked nem ad semmi nélkülözhetetlen funkciót az újabb verzió, de attól még nem az a hülye, aki kíváncsi rá, vagy szükségesnek gondolja.

(#5019) hcl válasza eternam (#5015) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Fejleszteni úgy kell, hogy leteszteld a cuccot a legfőbb dolgokra. A friss rendszerre, meg az LTS-ekre is.

Mutogatni való hater díszpinty

(#5020) akox101


akox101
csendes tag

Sziasztok !A napokban vettem egy DELL 5040 inspiron laptopot és ubuntu 10.10 volt rajta alapból,feltettem rá az uj ubuntut 12.10-et.Sajnos a munkámmal kapcsolatos programok nem nem kompatibilisek a Linuxal csa a Win-nel.A laptop csak win vista és win7-el kompatibilis.Betettem win 7cd beállitottam a boot sorrendet,h cd-ről tegye.Jött a win kérés nyomjak egy gombot a telepítéshez...alull elindul csik aztán feketeség és egy pár soros hibaüzenet.Van gparted ezen az ubuntun azzal kéne probálkoznom először??Kérem a hozzáértő segítségeteket a hibaüzenet a következő:http://kepfeltoltes.hu/view/121106/P101012_15.02_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(#5021) #68216320 válasza akox101 (#5020) üzenetére


#68216320
törölt tag

Ehhez semmi koze a particioknak. Azert nyavajog, mert menet kozben eltunt szerintea meghajto amirol inditottad. Ez usb-s v beepitett dvd?

Menj szerintem at a win7 topicba. Ott tudnak segiteni.

[ Szerkesztve ]

(#5022) Kendek válasza akox101 (#5020) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Szerintem gyalulj mindent (új partíciós tábla), majd telepítsd a Windowst, aztán az Ubuntut. Fordítva amúgy sem túl szerencsés, mert akkor rendbe kell tenni az Ubuntu rendszerindítását.

<-ƘƘ->

(#5023) akox101 válasza #68216320 (#5021) üzenetére


akox101
csendes tag

beépített

(#5024) akox101 válasza #68216320 (#5021) üzenetére


akox101
csendes tag

ok lépek tovább

(#5025) akox101 válasza #68216320 (#5021) üzenetére


akox101
csendes tag

ok lépek tovább

(#5026) Syl válasza Kendek (#5008) üzenetére


Syl
nagyúr

Akkor ez nem olyan egyszerű, mint azt én képzeltem. :(
Windows-os beidegződés: norton ghost-tal elmentett imageből bármikor egy kattintással vissza lehetett hozni a teljes rendszert.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#5027) fradi81 válasza Syl (#5026) üzenetére


fradi81
veterán

Csak ott nincs grub meg fstab :)

moto g72, Ninebot d28e

(#5028) Kendek válasza Syl (#5026) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Miért, ha csinálsz egy Live .iso-t, akkor mi a bonyolult a visszamásolásban? Jó-jó, meg kell határozni, hogy mely partíciókat szeretnéd használni, de ennél egyszerűbben nem lehet megoldani.

<-ƘƘ->

(#5029) eternam válasza Kendek (#5017) üzenetére


eternam
tag

Akkor leírom milyen külső tárolók vannak az lts ubimon:

1. A hivatalos Gnome 3 fejlesztői által karbantartott Gnome 3 tároló.
2. GetDeb App és Games (Az ubuntu fejlesztői tartják karban)
3. Medibuntu. Szintén nem hobbi júzer által karbantartott tároló.
4. Google Chrome. A google tartja karban.
5. Opera ASA. Az Opera fejlesztői tartják karban.
6. DropBox tárolója. A DropBox fejlesztői tartják karban.
7. Oracle Java. Az Oracle tartja karban.
8. A MATE tárolója. A Linux Mint tartja karban.
9. VLC. A VLC fejlesztői tartják karban
...és voilá összesen három hobbi júzer által karbantartott tároló van a gépemen, az ffmpeg és a gstreamer és a systemback. És persze használom a backport és a partner hivatalos tárolókat. A komoly cégek által karbantartott tárolók nem jelentenek biztonsági kockázatot, a másik három sem túlzottan valószínű gond lesz vele, némelyiket több mint öt éve használom. Aztán a Debian Sid (testing) hivatalos repóiból is szoktam alkalmazásokat telepíteni, pl Asunder, Transmageddon, stb. Persze csak és kizárólag olyat telepítek ami összefér a függőségeivel az általam használt ubuntuval. Egyébként egy esetet kivéve mikor is rootkittel fertőzték a gépeket külső tároló karbantartói, sosem volt probléma a több ezer ppa-val mióta ubuntu van. És ha ezek után azt mondod hogy veszélyben van az ubuntum, akkor az a válaszom hogy orvosi eset paranoid vagy.

[ Szerkesztve ]

Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal

(#5030) eternam válasza eternam (#5029) üzenetére


eternam
tag

Azt lefelejtettem hogy régebben használtam a Libreoffice külső tárolóját, de az nagy csalódás volt. Egész egyszerűen sz@rnak frissíteni, így mindig letöltöm a fejlesztő oldaláról a legfrissebb deb csomagokat és telepítem.

Más. Azt a sz@r pulseaudio hangszervert az első dolog hogy leszedem és csakis alsat használok. Az alsaból is azt a drivert amit a hangkártyám gyártójának oldaláról szedek le. Ugyanez igaz az AMD videokártyámra is, és a hálókártyámra is.

[ Szerkesztve ]

Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal

(#5031) hcl válasza Syl (#5026) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Elvileg az Acronis Trueimage le tud menteni Linux partíciót... Igaz nekem csak sector-by-sector volt hajlandó, de megcsinálta (hogy vissza is rakja-e, azt nem tudom, mert nem kellett, működött az új renccer) :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#5032) Syl válasza Kendek (#5028) üzenetére


Syl
nagyúr

Oké, de ehhez nem árt tudni, mi az a live.iso, hogy hozza létre, mit rak bele, hogy lehet róla rendszert visszaállítani stb., stb. Egy újszülöttnek minden vicc új, tudod. :DDD

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#5033) eternam válasza Syl (#5032) üzenetére


eternam
tag

Ha Windows alól szeretnél Ubuntu partíciót menteni az ingyenes Paragon Drive BackUp Free (vagy mi, szóval az ingyenes) szó nélkül megcsinálja és vissza is állítja. És nem csak sector by sector módon, hanem natívan, ami sokkal gyorsabb.

[ Szerkesztve ]

Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal

(#5034) hcl válasza eternam (#5033) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Köf a tippet :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#5035) Syl válasza eternam (#5033) üzenetére


Syl
nagyúr

Nem szeretnék vindózzal menteni (sicc :U ), házon belül kellene megoldani.
A gépben egy SSD van, rajta három partíció (swap, /, /home), no cd/dvd, csak pendrive.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#5036) RaZroX


RaZroX
addikt

Üdv! Ubuntu 10.10-re telepítettem fel a Cairo Dock-ot. Feltelepítés után az OpenGL nélküli változatot indítottam el (mert csak egy GeForce2-es van a gépben). a Dock körül egy nagy fekete téglalap volt, és fel ajánlotta hogy bekapcsol valamit (már nem tudom, hogy mit) és akkor eltűnik. Ez a téglalap valóban eltűnt, viszont most rettentően belassult a rendszer. Vannak dolgok amik "odafagynak" a kijelzőre, az ablakok mozgatása akadozik. Ki szeretném kapcsolni, azt a bizonyos opciót, amit aktivált a Dock, hogy újra kezelhető legyen a rendszer. Tud valaki ebben segíteni ?

This is the way

(#5037) Vladi válasza RaZroX (#5036) üzenetére


Vladi
nagyúr

Most hogy állsz? Ezért szeretem, ha 2 topikban is megy a történet. :DD :U

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5038) janos666 válasza Syl (#5035) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Bár nem olvastam végig elejétől, de miért nem használsz DD-t?
Egy-egy partíciót, vagy egy komplett lemezt is lementhetsz képfileba, úgy hogy közben tetszés szerint még tömöríttetheted is a tartalmát (ha pl lassú lemezre mentesz és elég gyors a CPU egy egyszerűbb tömörítési algoritmushoz, akkor kvázi ingyen csökken a méret, sőt, akár gyorsul a teljes folyamat, mert kevesebbet kell felírni a lemezre, ha sikerült csökkenteni a méretet).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5039) RaZroX válasza Vladi (#5037) üzenetére


RaZroX
addikt

Sehogy :DDD Várom az ötleteket :D

This is the way

(#5040) RBJ


RBJ
addikt

mit kell még terminálban mókolni, hogy a sensors parancsra ne csak egy értéket adjon hanem magonként kíírjon mindent?

Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S

(#5041) Syl válasza janos666 (#5038) üzenetére


Syl
nagyúr

Egyrészt nem ismerem a DD-t, másrészt meg a magamfajta egybites júzernek valami egyszerűbb megoldás kell. Kendek professzor Systemback programja talán meg is felelne, csak plusz infók kellenek.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#5042) janos666 válasza Syl (#5041) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Beírod az oldalsáv keresőjébe, hogy Disk, megnyitod a progit, és kattintgatással is megtalálod a képfile készítés funkciót. Csak akkor nem nagyon tudod megtoldani egy tömörítéssel.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5043) fradi81 válasza Syl (#5041) üzenetére


fradi81
veterán

Szerintem meg olvasgasd ezt: [link] és akkor összeáll a kép.

moto g72, Ninebot d28e

(#5044) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Na, tényleg, akkor mostantól (13.04) mindig AMD64+MAC lesz már az x86_64 ISO, vagy csak még nem készült el a szokásos PC-s AMD64 (nem +MAC) verzió?
Kicsit lassú itt a net ahhoz, hogy letöltsem a MAC-est és rájöjjek, hogy nem is jó csak MAC gépre.
Nem tudom, hogy miben más. +MAC, mint hogy MAC-re is jó, vagy csak MAC-re jó?
Ugye + és nem kötőjel...

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#5045) Kendek válasza janos666 (#5044) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Valóban nem jó neked a MAC. De egyáltalán nem is ajánlom neked a Raringet, a fejlesztési szakaszának a legeslegelején van. NEM AJÁNLOTT ÉLES HASZNÁLATRA, ha egyáltalán bárhogyan is használni tudnád.

<-ƘƘ->

(#5046) szoke12


szoke12
őstag

Köszönöm a válaszokat! Igyekszem megoldani.

Kendek: 50GB... Olyan nagy adathordozóm nincs is. :DDD

"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"

(#5047) Syl válasza fradi81 (#5043) üzenetére


Syl
nagyúr

Húúbazze! A háború és békét ne olvassam el? :DDD
Köszi a linket, nekiesek :R

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#5048) Kendek


Kendek
MODERÁTOR

Remélem, hogy ti is tesztelitek a Steamet. Pár kép: 1, 2, 3
Veszett gyors, ez nem az a szokásos Pythonos lassú szutyok.

<-ƘƘ->

(#5050) Kendek válasza eternam (#5049) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Innen töltöttem le. Telepítés és frissítés után vagy az oldalsávon az ikonjára jobb egérgomb -> Store, vagy terminálban

steam steam://store

Simán nem indul, mert akkor közli, hogy ez egy zárt béta tesztelés. De így, ilyen kerülőmegoldással már teljesen jó.

<-ƘƘ->

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.