Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37751) I02S3F válasza Orgi (#37750) üzenetére


I02S3F
őstag

Szerintem a beállítások között is érdemes szétnéznie, hátha valami opció bekapcsoltsága miatt eszik ennyit.

(#37752) Frawly válasza v.attis (#37744) üzenetére


Frawly
veterán

Heti 1 film az nagyon minimális torrentezés. Az a Pentium 6100 nem tápos, de ha nem kell túl nagy sávszélességű netet kihajtani, akkor elég lehet. Transmission is elég lehet, van belőle Qt-s verzió is, de van natív qBittorrent Linuxra is, ami több szálon is hajtja a procit.

A KTorrenttel nekem anno egy bajom volt, az nMag trackerének nem tud jól lejelenteni, ezért seedelés nem számolódik, mivel nem támogatott kliens. Amúgy sebességre nem volt vele bajom egy gyenge T1400-as dual Celeron procin sem, funkciókra is korrektnek tűnt.

[ Szerkesztve ]

(#37753) v.attis válasza Frawly (#37752) üzenetére


v.attis
őstag

Funkcióra jó volt, sebességre is első osztályú, egyszerű volt a beállítása.... de wifin kb 300 Mbit jön, és amíg volt letöltés gyakorlatilag a gép lefagyott. Na jó, nem, de egy ablak megnyitás is sok időbe telt.
Lecseréltem a qbittorrentre, ezzel nincs ilyen baj, észre sem lehet venni, hogy fut.

(#37754) Formaster


Formaster
addikt

Kérnék egy kis eligazítás bonding téren. Ha Mode 0 RR-ben csinálom, akkor router oldalon valóban nem szükséges bondolnom az ethernet portokat?

(#37755) v.attis


v.attis
őstag

Valami nem oké a "tanulós" Kubuntummal. Naponta legalább egyszer összeomlik, teljesen váratlan események hatására, például wifin másolok a telefonra valamit a Kde connect-en keresztül. Ma például a Krusader vagy hatszor egymás után állt le, de kaptam Kde Plasma váratlan leállásáról is hibaüzenetet.
Oké, tanulok és ha mindenre megvan a megfelelő alternatíva, akkor újragondolok mindent és eleve Linuxhoz építem fel a partíciókat, az egész rendszert, csak ehhez meg kell bizonyosodnom, hogy mindent működésre tudok bírni.
Mi lehet a gond egy általános rendszer instabilitás esetén? Az, hogy ssd-m van és a linux egy ext4-en, az adataim (tulajdonképpen a munka partícióm) pedig ntfs-en vannak, bekavarhat?
Vagy a 20.04 nem elég stabil, jobb lenne egy régebbi kiadás? Vagy a sima Ubuntu stabilabb?
Az a bosszantó, hogy semmi terhelő dolgot nem csinálok, egyszerre egy böngésző, egy fájlkezelő és egy terminál fut, még zene sem szól a háttérben. Megnyitok egy pdf fájlt az ntfs partícióról és bele fagy a Krusader.... 5 perc múlva ugyanazzal a fájllal semmi gond nincs...

(#37756) Ganz-[HUN]


Ganz-[HUN]
addikt

Sziasztok! Egy barátságos topiklakótól szeretnék segítséget kérni, mint haladó zöldfülű rendszergazda tanonc noob.
Régen (~2014-2016 környéke), sikeürlt egy ubi srv-t megoldani DNS, LAMP, meg (ipi :DDD)Apaccs-csal. Minden jó volt, volt boldogság, 14-16 éves énem örült mint állat hogy sikerült.

2020: 21 éves nagy marha fejjel, 2 szombat délutánnyi szopás után sem sikerül :DDD
Szeretném a segítségeteket kérni (többek között) a DNS szerver bekonfigurálásához. Még a suliban win servert veszünk, de szeretnék keményebb lenni a többieknél, és szeretek egyel előbb járni lépésben mint ők (hozzá tartozik a nagy egomhoz :P :DDD) Valaki valami voice chat-en, és team vieweren segítene, és lediktálná a lépéseket, hogy le is bírjam jegyzetelni?
Végig zongoráztam Fedora és Ubuntu disztókhoz tartozó (ubi esetében hivatalos) leírásokat, és ezek megfelelőjét, sajnos sikertelenül.

A segítséget előre is köszönöm :R

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#37757) urandom0 válasza v.attis (#37715) üzenetére


urandom0
aktív tag

Gdrive-ra találtál megoldást?
Gnome alatt, ha belövöd a Google fiókod, hoz mindent, leveleket, drive-ot, névjegyeket, stb.
KDE alattt tudtommal a kio-gdrive csomagot kell feltenni, és az accountok alatt be lehet lőni a Google-t.

(#37758) urandom0 válasza v.attis (#37755) üzenetére


urandom0
aktív tag

Franc tudja, az az igazság, hogy a KDE sosem a stabilitásáról volt híres. Persze az, hogy naponta egyszer összeomlik, messze nem normális.
Én azt csinálnám, hogy terminálból indítanám a Krusader-t, és amikor összeomlik, megnézném a hibaüzeneteket. Emellett a /var/log mappában is lehet nézelődni, illetve a ~/.xsession-errors fájl is érdekes lehet.
Esetleg a journalctl -f | grep --line-buffered kde parancs is adhat bővebb felvilágosítást, és persze ott a KSystemlog.

(#37759) v.attis válasza urandom0 (#37757) üzenetére


v.attis
őstag

Na ez a másik... A leírások alapján az alternatívákat ubuntun mutatták be, én kubuntun próbáltam és egyszerűen nem működtek. Pontosabban az egyiknek üres mappa kell kezdésnél, nekem 13 GB a szinkronizált adatom. A másik meg az utolsó lépésnél akadt el, nem "jelentkezett be" a google fiókba.
Most egy fizetős alkalmazás próbaverzióját üzemeltem be, eddig tökéletes.
Kubuntu is kezeli a driveot ha felveszem a Google fiókot, de nekem kell egy példány a gépen, abban dolgozok, a drive-on csak mentés van.

(#37760) I02S3F


I02S3F
őstag

Sziasztok! Egyszer futottam már egy kört ezzel a kérdéssel: Érdemes-e 20.04-re frissíteni (18.04-ről)? Úgy vagyok vele, hogy 18.04 alatt minden működik flottul. Böngészésre használom legfőképpen, plusz Spotify. Tehát semmi egyedi. Arra gondoltam, hogy a 20.04 biztonságosabb, de cáfoljatok meg! Azt is gondolom, hogy a 18.04 sok frissítést kapott, ezért stabilabbnak gondolnám. Szóval mit nyernék egy 20.04-re történő frissítéssel?

(#37761) stopperos


stopperos
senior tag

Nem sok mindent, kb ugyanolyan biztonságos. Szerintem maradj 18.04-en még egy ideig ha nincs vele problémád.

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

(#37762) urandom0 válasza v.attis (#37759) üzenetére


urandom0
aktív tag

A kio-gdrive-val nincs tapasztalatom, de az is úgy szinkronizál, hogy a helyi mappa tartalmát tölti fel, nem? Tehát te nyugodtan dolgothatsz a helyi mappába, azt ő szépen feltöltögeti.
A másik két program, amit még Elementary OS alatt használtam, a VGrive és az OpenDrive voltak. Az OpenDrive ment, a VGrive-nak viszont volt valami nyűge.
A Gnome-féle megvalósítás általában menni szokott, mostanában szokott csak olyat csinálni, hogy nem akar bejelentkezni. Bekéri az a-emailt, jelszót, aztán fehérség. Ilyenkor ki kell lőni a GIO-t, újrapróbálkozni és innentől már megy.
Egyébként az RClone is támogatja a Drive-ot (meg még egy rakás cloud providert): https://github.com/rclone/rclone

(#37763) I02S3F válasza stopperos (#37761) üzenetére


I02S3F
őstag

Köszönöm!

(#37764) v.attis válasza urandom0 (#37762) üzenetére


v.attis
őstag

Nekem az overgrive szépen teszi a dolgát, igaz egyszeri előfizetős, de az az 5 dollár nem nagy összeg.
Viszont továbbra is küzdök a leállásokkal, most az Akonadi állt le [kép] , pedig a tálcán volt a Kmail, épp nem is csináltam semmit.
Ez a Kubuntu nekem elég instabil, nem tudom miért. De azt hiszem elérkezett az ideje egy hosszadalmasabb sima Ubuntu teszt időszaknak. Nálam vagy valami hardver inkompatibilitás van, vagy nem tudom. Emúgy nem is túl gyors a rendszerem, a Win10 gyorsabb, pedig itt kb 25% a memória kihasználtságom, kb fele a windows-nak és a procim sem pörög. De valahogy nem az igazi.
Mindegy, épp ezért van a tanuló időszak, hogy kísérletezgessek....

(#37765) I02S3F válasza v.attis (#37764) üzenetére


I02S3F
őstag

Szia! Itt találsz leírást a logokról, ha például kernel okozza az összeomlásokat, akkor kiadás cserével nem oldod meg a helyzetet. Érdemes megnézni a logokat. Tanulnál is belőle és lehet, hogy tudnád fixálni a problémát. Vagy egyszerűbb megoldásra vágysz? Esetleg a 18.04-et is felteheted kubuntu-ból. Nem lesz ugyanolyan a kde (régebbi verzió), de lehet nem lesznek random összeomlások! Ha teheted jelentsd ezeket!
Kipróbálhatod még a KDE Neon-t. Ha egyszer a kde tetszik, akkor miért változtatnál rajta?

(#37766) urandom0 válasza v.attis (#37764) üzenetére


urandom0
aktív tag

Ez egy katasztrófa, amit ez a Kubuntu előad. Nálam egy év alatt nem omlott össze annyiszor a KDE, mint nálad 2 nap alatt.
Bár kicsi az esélye, hogy ez a probléma, de meg lehetne próbálni átállítani a kompozitálást OpenGL-ről XRenderre (vagy fordítva, attól függően most hogy van beállítva).
Ha van kedved szüttyögni vele, akkor keresd meg az összes KDE releváns konfig fájlt (plasmarc és hasonlók, a ~/.local/share-ben, ~/.config-ban és a ~/.kde-ben vannak) és mappát, töröld ki őket, így lesz egy tiszta profilod. Ezen túlmenően az Akonadit is rendbeteheted, az akonadictl stop, akonadictl fsck és akonadictl vacuum parancsokkal (így, ebben a sorrendben).
Ha nincs kedved, akkor keress másik KDE-s disztrót, mint pl. a fent említett KDE Neon, esetleg Manjaro.

(#37767) v.attis


v.attis
őstag

Most a 18.04-et tettem fel. Próbálom pár napig. Kicsit talán még rokonszenvesebb is első pillantásra.

(#37768) cigam válasza v.attis (#37767) üzenetére


cigam
félisten

Ha KDE, akkor egy próbakört futnék az openSuSe-val is.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37769) growler válasza v.attis (#37767) üzenetére


growler
őstag

KaOS ? [link]

(#37770) v.attis válasza growler (#37769) üzenetére


v.attis
őstag

Jaj, annyira még nem rohanok előre. Mivel még tanulom az egészet, ezért a legellterjedtebbel próbálkozom, aminek legnagyobb a közösségi háttere is.
De ha így folytatjuk sorra kerül az általad javasolt is! :DD

(#37771) Dave™ válasza v.attis (#37770) üzenetére


Dave™
nagyúr

Kezdőknek (meg kevésbé kezdőknek) a Manjaro is kifejezetten ajánlható, nekem kb. fél évig volt fele gondom (random eltűnt a panel), de utána a következő három évben semmi.

(#37772) ubyegon2 válasza v.attis (#37770) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha az eddig megismert Ubuntu alapokat nem akarod veszni hagyni, akkor Linux Mint Cinanmon, próbáltad már, de ez kb a képen látott rántott hús esete, ugorj neki még egyszer. Debian/Ubuntu alapon messze a leghasználhatóbb disztró. ha viszont a KDE vonalat akarod vinni, akkor a Manjaro KDE, amit ki kéne próbálnod. Kubuntut engedd el, ezek szerint elég bugos.

Manjaro teljesen más alapokon működik, de még annyira az elején vagy az apt csomagkezelésnek, hogy számodra nem lesz zavaró egy rolling rendszer.

A nagy közösségi háttér az Ubuntu alaphoz kötődik, 99%-ban független attól, milyen DE-et használsz és ugyanúgy hasznosítható minden Ubuntu alapú disztrón, főleg az alaprendszer tekintetében. A DE-ek sajátosságait egy már működő rendszeren könnyű megismerni és kiaknázni.

[ Szerkesztve ]

(#37773) v.attis válasza ubyegon2 (#37772) üzenetére


v.attis
őstag

Köszönöm a tippeket, Mint Cinnamon első látásra nagyon nem tetszett, de van itthon 2 gép, lehet bepróbálkozom még vele.
Kicsit bele kóstoltam a Kubuntu 18.04.5-be, stabilnak tűnik nem volt vele bajom, csak annyi, hogy nehezebb volt a nyomtatómat telepíteni. Szóval jelenleg a 20.04-es Kubuntu nagyon instabilnak tűnik, szerintem hagyom még fejlődni.
Ma délben a Manjaro Kde ment fel, stabil, gyors, nincs gond vele. Kicsit nehezebb volt a wifit és nyomtatót beizzítani, de megy minden amit eddig próbáltam.
Leállás, hibajelentés egyik rendszeren sem volt.
Manjaro-n nem lehet úgy beállítani a panelt (tálca), mint a windowsban és a kubuntuban is van? Írja ki a megnyitott ablakok neveit és csak ha megtelt, akkor vonja össze kis gombokká. Nem jöttem rá eddig.

(#37774) ubyegon2 válasza v.attis (#37773) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mint Cinnamon első látásra nagyon nem tetszett

Ja, ez mindig előj9n, hogy a default állapot kinézete nem tetszik elsőre, egyébként halál könnyen teljesen testre szabható, kinézetre meg formailag is. Ráadásul nagyon hasonlít a KDE-hez, annyi a különbség, hogy nem annyira szénné konfigolható a felület és 50* egyszerűbb beállítgatni.

Kicsit nehezebb volt a wifit és nyomtatót beizzítani

Ezt előre nem akartam említeni, nehogy elriasszon, úgyis csak egyszer kell megcsinálni.

Manjaro-n nem lehet úgy beállítani a panelt (tálca), mint a windowsban és a kubuntuban is van?

Még mindig keveredés van benned, sem a Manjaro-t sem a Kubuntu-t nem lehet állítgatni, az asztali felületet lehet testre szabni, az meg mindkettőnél ugyanaz, legfeljebb a disztró összegyúrói másképp konfogolják a default állapotot. Szóval itt is ugyanazokat be tudod állítani majd, csak ugye KDE-ről van szó, így ez időbe telik. Nekem most csak Mint Cinnamon plasma van fenn valahol, abból sok minden hiányzik. Nem egyszerű a Rendszerbeállítások a Plasma-ban, szóval próbálgasd csak, amíg valaki nem tud ebben tippet adni. Az is lehet, hogy valami applet-et kel hozzáadni a panelhez.

(#37775) Synaptic


Synaptic
senior tag

Ide is bátorkodom betenni a kis szösszenetemet , mert a Mint fórumban alszik mindenki.

"Felvetnék én is egy problémát , hátha itt pikk-pakk megoldódik.

Windows alatt anyconnect (cisco) el + Aladdin etoken kombóval , tudok fellépni a munkahelyi hálózatra.
Ez linux alatt is megoldható?. A problémám az az, hogy a tanusítványok egy aladdin etoken usb kulcson vannak tárolva , amiket be kellene importálnom (windows alatt így működik)

Esetleg valaki ezügyben ?"

Ryzen-7-3800x/Asrock x570SteelLegend/Asrock-PhantomGaming-6800Xt

(#37776) Frawly válasza v.attis (#37755) üzenetére


Frawly
veterán

Ilyet a nem megfelelő GPU vagy hálózati driver miatt szokott csinálni. Konkrétan milyen gép ez, milyen GPU-val, milyen Wi-Fi kártyával? A procit múltkor írtad, de az nem elég adat.

(#37777) v.attis válasza Frawly (#37776) üzenetére


v.attis
őstag


Kipróbáltam néhány napig a Manjaro KDE-t és elég jó volt. Abban van egy bug, a Kdeconnect nem éri el a telefon belső tárhelyét, javításra vár a világ, tehát nyilvános a hiba.
Aztán ma elkezdett duplikálni a szoftver telepítője fájlokat, de vagy 2 órán át, már 1 GB-ot duplikált.
Mivel még nincs tökéletesre belakva a rendszerem, ezért vissza pattintottam a Kubuntu 20.04 LTE-t. Jelenleg tökéletes, abszolut semmi hiba nincs vele, egyetlen leállása sem volt semminek.
Jelenlegi tudásom mellett azt modom, hogy a Manjaro KDE és a Kubuntu van versenyben. Ubuntu, Mint Cinnamon nem tetszik, KDE Neon volt a legrosszabb, szinte semmi nem ment rajta, ki is esett a versenyből szinte egy délután alatt.

Biztos, hogy a laptopomnak is van köze a bugokhoz, ez egy 9 éves Samsung gép, Intel belsővel, de nem csúcs gép... amikor megvettem sem volt az. Ettől függetlenül nagyon megbízható, mondjuk vigyázok is rá nagyon.

(#37778) lck válasza v.attis (#37777) üzenetére


lck
senior tag

Azért van itt még versenyző :) :
[Solus]
Ha egyszer unatkozol dobd fel ezek közül a Plasmát.
( Persze a többi felület is kipróbálható )
Minimum annyira jó mint az általad említettek.
Annyi biztos hogy a legfürgébb az összesből.
Stabil, kiforrt rendszer.

(#37779) Ganz-[HUN] válasza v.attis (#37777) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

KDE fedorát próbáltad? Mi a véleményed? Vagy csak Debian fajták? Én azt tervezem használni.

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#37780) Formaster


Formaster
addikt

Segítenétek plz? Beraktam gépbe egy Intel hálózati kártyát, ezt fel is ismerte automatikusan.

lspci | grep -i eth látja típus szerint. A program amivel használnám szintén látja a csatolót. Csatlakoztatom, de nem jelenik meg a routeren és a kártyán se világít semmilyen visszajelző led.

Drivert még nem telepítettem, ez mindenképp szükséges? Mert az alaplapinál nem kellett. Ha igen, akkor két pakkot is találtam az Intel oldalán, egyszer a Drivert és a külön egy Preboot csomagot. Ha mindenképp kell telepíteni drivert, akkor kell a Preboot is? :R Hálás köszönetem!

(#37781) bhonti válasza Formaster (#37780) üzenetére


bhonti
tag

Nem gondolnám, hogy le kellene külön tölteni bármit is... a megfelelő kernelmodult kell csak betölteni. Esetleg firmware kellhet még hozzá. De mindezek felmennek csomagból. Mit ír?

http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech

(#37782) sonar válasza Formaster (#37780) üzenetére


sonar
addikt

Némi disztró infó, kártya típus nem ártana.
Illetve nem lehet, hogy szimplán csak Down-ban van az interface?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#37783) Formaster válasza bhonti (#37781) üzenetére


Formaster
addikt

Nem töltöttem be semmit, nem tudom hogyan kell :F

(#37782) sonar: Intel PRO/1000VT Quad Port. 14.04-en vagyok (ne kövezzetek meg, muszáj.)


[ Szerkesztve ]

(#37784) bhonti válasza Formaster (#37783) üzenetére


bhonti
tag

Ha igaz, az e1000e igb modul ami neked kell: modprobe e1000e igb

Utána nézz pl. 1 ilyet: dmesg -T|tail -22
Abból is látszania kell, ha megtalálta...

[ Szerkesztve ]

http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech

(#37785) Formaster válasza bhonti (#37784) üzenetére


Formaster
addikt

Itt nem látom csak az alaplapit.

szerk: az idő sem stimmel, de majd javítom

[ Szerkesztve ]

(#37786) bhonti válasza Formaster (#37785) üzenetére


bhonti
tag

Na, akkor mégis látja, az e1000e-vel, írta is, hogy feljött az eth1-en! Az időzónád nem jó csak.

Az ifconfig parancs kiírja a címeket, meg amit még tud az interfész(ek)ről.

[ Szerkesztve ]

http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech

(#37787) Formaster válasza bhonti (#37786) üzenetére


Formaster
addikt

Nem, az csak az alaplapi. A kártyán 4 port van, ezeket p1p1, p1p2, p1p3, p1p4-ként kellene látnia. ifconfig sem listáz mást, csak az eth1-et. :U

A leírásban ezt találtam még. Ha jól értem az e1000e nem támogatja ezt a típust, csak az e1000. Jól értelmezem? Akkor driver kell?

[ Szerkesztve ]

(#37788) bhonti


bhonti
tag

Hát, az alaplapi miért nem eth0, vagy valami ronda nevű :) De akkor nézd a másik modult...

Amúgy ha látszik a p1... a -a opcióval, akkor csak nem jöttek fel. ifconfig p1p1 up, stb.

Interfészként látszik. Tehát nem kell semmi más driver. ifconfig akármi up és felhozza.

[ Szerkesztve ]

http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech

(#37789) Formaster válasza bhonti (#37788) üzenetére


Formaster
addikt

Köszi, így valóban feljöttek, de a link továbbra sem él. Router oldalon sem látszik, led szintén nem jelez kapcsolatot.

(#37790) v.attis válasza Ganz-[HUN] (#37779) üzenetére


v.attis
őstag

Nem próbáltam, csak Debian és Arch (Manjaro Kde) volt meg.

(#37791) v.attis


v.attis
őstag

Lenne egy-két tisztázásra váró kérdésem, amit még nem sikerült megértenem a tanulási folyamat során. Privátban is jó ha valaki segít, előre is köszönöm szépen.

1. Nem értem a KDE Wallet működését. Új telepítésnél a Google Chrome minden indításakor hozzáférést kért, ami nagyon bosszantott. Gondoltam kikapcsolom a wallet működését, hiszen a Chrome eltárolt minden jelszavamat, így a telefonról vagy bármilyen gépről hozzáfértem minden általam használt weboldalhoz. A kikapcsolással annyit értem el, hogy a Chrome újra kéri a bejelentkezési adatokat, vagyis semmit nem tölt ki automatikusan.

2. A csatolási pontok, mappák, partíciók.
Windows alatt volt/van két partícióm: 1 a rendszernek és 1 nagyobb az adataimnak. Így nem kellett soha félnem, hogy bármilyen adatom elvész, mert a D: partíciót soha nem érintette semmilyen windows újratelepítés, gyakorlatilag éveken át csak használtam, de nem károsodott semmi.
Namost, ha komolyan gondolom a linuxa való áttérést, ezt hogyan oldhatom meg? Tehát hogyan csinálhatok egy ext4 partíciót, ami sosem szenved kárt 30 féle linux újra telepítés esetén sem!
Azért gondolkodtam el ezen, mert érezhetően lassabb a jelenlegi ntfs (D: meghajtó :D)partícióról dolgozni, gyakorlatilag az előnézeti ikonokat is borzasztó lassan tölti be, de a fájlműveletek is lassúak az ext4-hez képest.
Szóval kell egy saját, totál biztonságos partíció, mert szeretném megőrizni ezt a szokást, hogy gyakorlatlag ezen dolgozom, erre töltök le és sosem használom a rendszer mappáit (pl képek, Letöltések, Dokumentumok).

(#37792) v.attis válasza urandom0 (#37762) üzenetére


v.attis
őstag

Nos, megvan a parancssoros megoldás a google drive-ra: ocamlfuse.
Gyönyörűen teszi a dolgát, szinkronizál és beindult nem üres mappával is, mégpedig az ntfs partíción.

(#37793) I02S3F válasza v.attis (#37791) üzenetére


I02S3F
őstag

2.: telepítés előtt elkészíted a kívánt méretű és fájlrendszerű partíciót, majd telepítéskor felcsatolod /home-nak. Ekkor a személyes fájlok, beállítások megmaradnak. Azt nem tudom, hogy lényegesen eltérő disztrók használata esetében ez a megoldás hogyan viselkedik, mert vajon egy Ubuntu /home-ját az Arc archetípusai bekajálják?

Egy másik megoldás az, hogy ugyanúgy elkészíted a kívánt paraméterű partíciót, majd felcsatolod (fstab). Például lesz egy /data csatolási pontú partíciód.

Úgy tudom a külön /home bevett szokás és működő rendszer (amikor a /-ben van minden) esetében is tudod külön költöztetni a /home-ot.

(#37794) I02S3F válasza v.attis (#37791) üzenetére


I02S3F
őstag

1.: Erre csak annyit tudok mondani, hogy a gnome keyring-je csak első indításnál kér jelszót. Utána nem és kikapcsolható. Sajnos a kde-ben nem vagyok jártas!

Szerk. : A fentiből (2-es pont) kimaradt, hogy új telepítéskor - formázás nélkül - megadod az általad létrehozott partíciót /home-nak.

[ Szerkesztve ]

(#37795) májkimiki válasza I02S3F (#37793) üzenetére


májkimiki
őstag

Egyáltalán nem jó ötlet Ubi/home/user könyvtárat Arch/home/user könyvtárat egyszerre használni a két disztró alatt.
1: A két rendszeren a programok verziói eltérőek lehetnek, ezért a beállítások közös használata gubancot okozhat.
2: A személyes cuccok közös használatára egy olyan könyvtár ajánlott, amelyik mindegyik rendszeren a user tulajdona.
3: Ubi/home/ubiuser és Arch/home/archuser- nek meg nem sok értelme van, mert egyik a másik rendszerről csak root joggal írható.

Ne egy nagy /home partíciót használjon az, aki ilyet akar. Hanem egy nagy közös partíciót a személyes cuccoknak. A rendszereknek meg ne vállassza le a /home-ot, hanem maradjon a /-en és csak a személyes cuccokat használja egy közös könyvtárban.

A böngészőket lehet szinkronizálni a saját megoldásaikkal.

(#37796) I02S3F válasza májkimiki (#37795) üzenetére


I02S3F
őstag

Köszönöm a helyesbítést!

(#37797) sonar válasza májkimiki (#37795) üzenetére


sonar
addikt

3: Ubi/home/ubiuser és Arch/home/archuser- nek meg nem sok értelme van, mert egyik a másik rendszerről csak root joggal írható.
Kivéve, ha egyeznek a UID/GID értékek a két distron. Akkor nem kell root.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#37798) májkimiki válasza sonar (#37797) üzenetére


májkimiki
őstag

Igen, de ekkor már a két rendszer /home/user könyvtárát oda-vissza a saját tulajdonodba vetted.
Ettől nem szebb és értelmesebb megoldás az egy nagy közös könyvtár külön partíción?
Vagyis én legalább is annak tartom.

(#37799) Formaster válasza bhonti (#37788) üzenetére


Formaster
addikt

Sikerült életre kelteni a linket. DHCP-t egyenlőre nem kapott, gondolom azért mert az /etc/network/interfaces -ben még nincs felvéve. De nem is baj, mert ezt a négy (3) csatolót szeretném 802.3ad-be kötni.

A kérdésem, hogy jelenleg így néz ki az interface-s fájl.

# The primary network interface
auto eth1
iface eth1 inet dhcp

Ebbe csak simán írjam be a bondhoz szükséges sorokat, vagy legyen secondary network interface sorban? Egyenlőre nem lesz elsődleges, csak ha már minden ki van tesztelve.

auto p1p1
iface p1p1 inet manual
    bond-master bond0
auto p1p2
iface p1p2 inet manual
    bond-master bond0
iface p1p3 inet manual
    bond-master bond0
auto bond0
iface bond0 inet static
    # For jumbo frames, change mtu to 9000
    mtu 1500
  address 192.xxx.x.x
    netmask 255.255.255.0
  network 192.xxx.x.x
  broadcast 192.xxx.x.xx
  gateway 192.xxx.x.x
    bond-miimon 100
    bond-downdelay 200 
    bond-updelay 200 
    bond-mode 4
    bond-slaves none

(#37800) v.attis válasza sonar (#37797) üzenetére


v.attis
őstag

Egyidőben nem lenne rajta 2 Linux rendszer! Tehát amikor reinstallt említek akkor leginkább arra gondolok, hogy összeomlik a rendszer és újra kell raknom. Persze ebben benne van a disztro váltás is, de ha egyszer megtalálom a nekem valót, akkor ez nem játszik.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.