Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37301) growler válasza ubyegon2 (#37300) üzenetére


growler
őstag

Nekem az a szép hirtelenzőld éretlen színed tetszik! ;]

(#37302) ubyegon2 válasza growler (#37301) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Remélem ennél a figuránál és nem átvitt értelemben, mondjuk szoktam zöldeket beszélni, szó se róla. ;]

(#37303) májkimiki válasza growler (#37301) üzenetére


májkimiki
őstag

Áááá, az a fancsali fejpántos Uby az igazi. :B

(#37304) ubyegon2 válasza májkimiki (#37303) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez a zöld madár mindig rámhozta a frászt, mikor megláttam a nevem alatt. Marad a fancsali, bár én vigyorinak látom! ;] Ennyit a Premium új arcképeiről, vacakabbak, mint a normálok.

(#37305) májkimiki válasza ubyegon2 (#37304) üzenetére


májkimiki
őstag

Ez az, ez vagy Te. Ne változtass rajta, hisz Te sem változtál. :C

(#37306) ubyegon2 válasza májkimiki (#37305) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jól éreztem tegnap, hogy ez visszatér! :K

hisz Te sem változtál.

Hát ugye ez zseniális, mivel jelenthet ez bármit is! ;] Viszont igaz lehet, épp tegnap harcoltam ki megint egy hónap bant, bár szinte könyörögnöm kellett érte, nem vicc. :DDD Kifejezettem rühellem, amikor csak fenyegetnek kizárással, ha ígymegúgy, még ha PH tulajdonosáról is van szó, a korrektség nem fáj! 2x kértem tegnap, hogy zárjanak abból a parázós vírustopikból, azért sem tették, no ma reggel már igen, mert most már hozzá lehetett tenni az ejnyebejnyét is.

De legalább nyertem a covid topikban egy sárga csillagot. :N Idióták ellen tökéletes.

[ Szerkesztve ]

(#37307) májkimiki válasza ubyegon2 (#37306) üzenetére


májkimiki
őstag

No, hát az úgy van, hogy lassan 2 éve ott hagytam minden közösségi médiát. Csak olyan szűk csoportban kommunikálok, ami relevánsan érinti az érdeklődési körömet. Elolvasok, megnézek sok mindent. Abból szűröm le a nekem fontos dolgokat. Nem próbálom senkire erőltetni az egyéni álláspontomat és másoké sem igazán érdekel.
Így nem szállok vitába sehol, mert időpocsékolásnak tartom. Meg van a személyes meggyőződésem a világról és ez stabil. Nem nagyon kell külső megerősítés benne.

Szerintem hagyd a p.......ba a felesleges konfrontációkat és inkább tesztelj disztrókat, progikat. Azt meg oszd meg a közösséggel, had okuljanak belőle. :B

(#37308) Pörp


Pörp
senior tag

Sziasztok! Ubuntu server-en fut nekem qbittorrent, samba megosztó, miniDLNA. A qbittorrent által letöltött könyvtárak drwxrwxrwx+ jogosultságúak, a samba megosztóval vannak megosztva. Windows-os gépem felöl a helyi hálózaton csak részben tudok hozzáférni a samba megosztott torrent könyvtárakhoz.
Tartalmukat látom, másolni is tudom, de pl letöltött exe-t indítani nem. Csak akkor sikerül, ha előtte chmod -R 777-el beállítom, amit nem értek mert eleve drwxrwxrwx+. Hol kellene a jogosultságon állítnaom, hogy a letöltött és megosztott mappákhoz és fájlokhoz hálózaton levő win10 gépemről teljes hozzáférést kapjak? :R

(#37309) ubyegon2 válasza májkimiki (#37307) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

No, hát az úgy van, hogy lassan 2 éve ott hagytam minden közösségi médiát.

Azt rendkívül bölcsen tetted, egyébként pár éve már én is kerülöm ezeket, FB-n is néha családi infókat képeket szemlélek meg és a társasház aktuális infóit, mert már ezek is csak Face-n tudnak alapvető információkat közölni. :U

Így nem szállok vitába sehol, mert időpocsékolásnak tartom.

Én is feleslegesnek tartom a vitát, de mit tegyek, ha nem értik meg elsőre, amit mondok!? ;]

Szerintem hagyd a p.......ba a felesleges konfrontációkat és inkább tesztelj disztrókat, progikat. Azt meg oszd meg a közösséggel, had okuljanak belőle.

Alapból mindig harcolnom kell sajna, ezt nem tudom levetkőzni. A Linuxok teszteléséhez sajna utóbbi időkben eléggé kiölték belőlem a motivációt, no meg az eszközrendszerrel is baj van, elavult a gépparkom, lassan kutyát se érdeklik a legacy-ban végzett telepítések, egyéb okosságok.

Ha már szóba kerülnek a hardverek, azt a fólia vackot remélem kidobtad a fenébe, nem abba csomagolva tetted gépre az SSD-t! SSD topikban nem akartam már vitába szállni szakikkal, de én még ekkora baromságot nem láttam, hogy egy beszerelő kerethez ilyen fémfólia bugyit adnak! Sata SSD imád szabadon lenni, nem melegszik, nekem a desktopban konkrátan félig fityeg a kábelen vagy be szoktam gyömöszölni a HDD-k közé, ha van egy ujjnyi hely még így is.
Jó SSD az a Sandisk Plus, nyúzzad csak rendesen, amíg bírja. Gondolom home user célokra vetted, 240GB-os kb arra való max, de arra tökéletes. DRAM cache nélküli lehet mérete alapján, emiatt mondom ezt csak.

(#37310) májkimiki válasza ubyegon2 (#37309) üzenetére


májkimiki
őstag

Hát figyelj, hűtés terén elég sike-bóka vagyok, szívem szerint levettem volna. De hallgattam a jó szóra, így rajta hagytam. Azóta itt van a noti használom, tesztelem. Semmi melegedés, igazából az SSD-t nem ismerem melegedés szempontjából. De végül is még kidobhatom belőle, megy már becsukott szemmel is az adott típus szétszerelése. :DD

(#37311) Pörp válasza Pörp (#37308) üzenetére


Pörp
senior tag

Erre megtaláltam a megoldást: acl allow execute always = True a samba configba.
Gyorsabban írtam, elnézést! :B

(#37312) ubyegon2 válasza májkimiki (#37310) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezek közül a Sata SSD-k közül az MX/BX Crucial produkál átlagtól magasabb hőmérsékletet, de az üzemi tartomány plafonjától így is fényévekre van. Nekem 43 fok volt a HP 8570p-ben lévő WD Blue 3D legmagasabb értéke, 860 EVO dettó. Fura is lenne, ha melegebb lenne, mivel a kb 6x ekkora szekvenciális sebességet elérő NVME SSD-k tudnak terhelés alatt 90 fok közelébe is emelkedni, na oda már szoktak is hűtést rakni. Alapból 40-70 fok között van a Sata SSD-k üzemi hőtartománya. Ez alá tolni értelmetlen. Üzemi hőfokról van szó, mindenki az ember optimális hőfokára gondol, mikor 40-50 foknál aggódni kezd, d ez SSD, ennek kell az optimális üzemi környezet. WD Black-kel végeztek anno tesztet és kiderült, hogy a 45 fokon tartósan futó merevlemezek bírták legtovább! Sokan már fogták a fejüket a HDD topikban, ha ennyi volt a hőfok. :D

Az a zacsi lehet, hogy ajándék a kerethez, hogy ha szállítanád valamelyik meghajtódat, ebbe tudd rakni, ugyanis ilyenkor jó ha antistatikus zacsiban van az eszköz!

[ Szerkesztve ]

(#37313) gregory91 válasza Graphics (#37285) üzenetére


gregory91
senior tag

"Kérdés, honnan veszi a GRUB a Windows 10-et? Vagy az úgymond egy "előkészítés" ?"

"Csináltam egy multiboot pendrive-ot, amin van egy Win10 és két Linux ( Ubuntu és Lubuntu telepítő) illetve egy Active Boot Disk."

Valahogy így, az a fránya update-grub minden "mountolt rendszert" felismer....

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#37314) gyulank


gyulank
addikt

1. Hogy kell olyan EFI partíciót csinálni, hogy felismerje a telepítő?
2. Hogy kell elindítani pl. a p7zip-desktopot úgy, hogy lássa a /media/akármit is?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37315) májkimiki válasza gyulank (#37314) üzenetére


májkimiki
őstag

1: fat32 fájlrendszer és boot-esp flag.

(#37316) cigam válasza gyulank (#37314) üzenetére


cigam
félisten

Miért nem a telepítő hozza létre magának?
Honnan hogyan telepítetted? Nem lehet hogy a snap verziót tetted fel?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37317) gyulank válasza cigam (#37316) üzenetére


gyulank
addikt

Nem. Én egyszer bíztam a telepítést a Linuxra, az meg törölt mindent, azóta nem játszok ilyet. De akár EFI volt, akár UEFI, akár efi, mindig nyavalygott. Tegnap meg először kipróbáltam volna a csak azt írja újra amit muszáj, mert ugye ha rendesen csinálom, nem írja ki, hogy melyik partíció mi volt, így meg magától felismerte mindet, (boot, home, opt, /) továbblépésnél azonban most se volt jó, visszarakott a partícionálóba, de abban inkább nem csináltam semmit, mert mikor töröltem az 50-52MB-os túlméretezett partíciót(mert amúgy, ha formázom(kipipálom, hogy formázza), kiírja, hogy nagyobbra méreteztem át mint lehet...), na mindegy, töröltem, erre ahelyett, hogy létrehozhattam volna újra, csak olyan lehetőség volt, hogy partíciós tábla létrehozása... De a lényeg, hogy ha én állítgatom be, akkor is ki szokta írni, hiába hoztam létre.

De lehet. Mondjuk igazából nem is tudom, mert miután rendesen telepítettem, formázással a Linuxot, és elindítottam, az benne volt a menüben, de nincs ikonnal, és tán nem is indult el, és a szoftverekből telepítettem, és utána ment, de azóta is olyan ikonja van (szövegfájl körvonalban ablak, benne felkiáltójel).De nem az a lényeg, hanem, hogy más programmal is jártam így, tán a vine-os zenelejátszóval az ufóssal. Szóval a 3TB-os NTFS-es lemezen lévő dolgok nem nyílnak meg. Illetve semmi, üresnek mutatja a /mediát. És a sudo-ra problémát írt, rákerestem, helyette mit írjak be, de mindre problémát írt.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37318) gyulank válasza májkimiki (#37315) üzenetére


gyulank
addikt

És akkor mi legyen a boot? Ha gpartedben kipipáltam mindkettőt az efi-n, akkor, mindkettőt kiírta, utána kipipáltam a bootot a /booton is ez után az efi esp, a boot boot lett.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37319) gyulank válasza cigam (#37316) üzenetére


gyulank
addikt

Csak snap verzió van.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37320) ubyegon2 válasza gyulank (#37319) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Snap verziót takarítsd le és amúgy is felejtsük már el ezt a snap őrületet. Ha nincs fenn, rakd fel az universe tárolót és abból rakd fel a normális p7zip-pet.

sudo add-apt-repository universe
sudo apt update

sudo apt install p7zip-full p7zip-rar

(#37321) gyulank válasza ubyegon2 (#37320) üzenetére


gyulank
addikt

Az alapból települt, jobb híján keresgéltem is, próbálkoztam is, és végül sikerült kitömörítenem amit akartam, de az nem a desktop. És nekem mint mondtam, az a problémám, hogy vannak amik nem látják az ntfs partíciókat, volt már ilyen több program is, és nem indulnak sudo-val, mert GUI-k. Szóval megoldást keresek arra, hogy hogy lehet úgy elindítani bármelyik hasonló gonddal kűzdő alkalmazást.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37322) growler


growler
őstag

Elkészült a Kendek által fejlesztett - de egy idő óta egy másik fejlesztő által
karbantartott "Systemback" grafikus rendszermentő-visszaállító (Svájci bicska)
alkalmazás Debian 10-re, Ubuntu 20.04-re optimalizált verziója. [link]

[ Szerkesztve ]

(#37323) GrotESC


GrotESC
aktív tag

Sziasztok! A Windowsos Macrium Reflect klónozó programnak mi a Linuxos alternatívája? Xubuntu 18.04 LTS 32bit -en lenne használva.

Brit tudósok megállapították, hogy tíz emberből négy az hat.

(#37324) Dave™ válasza GrotESC (#37323) üzenetére


Dave™
nagyúr

Minden másra is használhatod ezt.

(#37325) GrotESC válasza Dave™ (#37324) üzenetére


GrotESC
aktív tag

Köszi! Ez az oldal tényleg jó. Clonezillával megyek neki elsőre. Már csak a neve miatt is.

Brit tudósok megállapították, hogy tíz emberből négy az hat.

(#37326) ubyegon2 válasza gyulank (#37321) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

megoldást keresek arra, hogy hogy lehet úgy elindítani bármelyik hasonló gonddal kűzdő alkalmazást.

De nem az a lényeg, hanem, hogy más programmal is jártam így, tán a vine-os zenelejátszóval az ufóssal. Szóval a 3TB-os NTFS-es lemezen lévő dolgok nem nyílnak meg. Illetve semmi, üresnek mutatja a /mediát. És a sudo-ra problémát írt, rákerestem, helyette mit írjak be, de mindre problémát írt.

Sokat segítene, ha ilyenkor bemásolnád a konkrét hibák kiírását, hátha az alapján valaki többet is tudna segíteni. ;)

(#37327) cigam válasza Dave™ (#37324) üzenetére


cigam
félisten

Szép merítés, mindegy hogy lemezképet készít(Clonezilla), vagy csak fájl szinten másol(DejaDup) :)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37328) Dave™ válasza cigam (#37327) üzenetére


Dave™
nagyúr

Gondolom a másikkal is lehet mindkettőt, az esetek többségében bizonyos funkciók alternatíváját jeleníti meg. Ezért van értékelés, leírás stb. Meg semmiből sem tart kipróbálni.

(#37329) gyulank válasza ubyegon2 (#37326) üzenetére


gyulank
addikt

Mit másoljak be azon, hogy üresnek mutatja? Meg mindenkinek ugyanazt írja ki, ha sudoval indítja.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37330) ubyegon2 válasza gyulank (#37329) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Meg mindenkinek ugyanazt írja ki, ha sudoval indítja.

Főleg ha Ubuntut használ az a mindenki és snap-pal rakta fel a p7zip-desktop csomagot*. :K Viszont sokan elboldogulnak egy hibaüzenettel, akkor is, ha nincs meg az adott program a saját rendszerükön. Sorry, ha úgy érzed, túl akarlak terhelni. :R

*a sima p7zip ugye értelemszerűen nem is indítható terminalból önálló programként szerintem

[ Szerkesztve ]

(#37331) gyulank válasza ubyegon2 (#37330) üzenetére


gyulank
addikt

De úgy mondod, mintha lenne nem snap csomag, és mással is fel lehetne tenni... Plusz tényleg egyszerűbb beírni azt mondjuk, hogy snap install p7zip-desktop, sudo p7zip-desktop, mint amit te írtál. És általában nem kis szövegeket ír ki a terminál, ha grafikus programot indítunk belőle.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37332) ubyegon2 válasza gyulank (#37331) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem, GUI-sból csak a snap van, azért is írtam pár hsz-sal hamarabb a CLI-s verziót, azzal biztosan működne a tömörítés.....mármint NTFS esetén nem biztos, jogosultsági gondok lehetnek, ha jól rémlik a Linux nem kezeli a NTFS jogosultságait.

(#37333) gyulank válasza ubyegon2 (#37332) üzenetére


gyulank
addikt

Azért kéne a sudo helyett valami, mert gondoltam azért nem látja. A parancssoros működött írtam. De ahhoz tudni kellett, hogy hogy kell, meg írkálni mindenfélét, a desktopba meg csak pár kattintás lett volna. Jártam már unetbootinnal is, meg ki tudja még mivel.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37334) lionhearted válasza gyulank (#37333) üzenetére


lionhearted
őstag

A snap jogosultságkezelése teljesen eltérő a többi alkalmazásétól, önálló "burokban" élnek. Ezen a sudo önmagában nem segít, akkor csak egy másik burokban fog élni.

Ami viszont segít, hogy vagy "klasszikus" módban telepíted, ekkor eltűnik ez a burok, vagy engedélyezed neki az ilyen külső felcsatolt diszkeket látni.
Klasszikus módhoz: sudo snap install APP_NEVE --classic
Engedély megadás: sudo snap connect APP_NEVE:removable-media

Remélem segít.

Tegnap még működött...

(#37335) gregory91 válasza gyulank (#37333) üzenetére


gregory91
senior tag

pkexec alkalmazásnév?

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#37336) gyulank válasza lionhearted (#37334) üzenetére


gyulank
addikt

A pkexec nem működött se classic-al se nélküle, a sudo classic után se működött, a gksu-nak nincs telepítésre jelölt változata, a connect megoldotta.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37337) gyulank


gyulank
addikt

Amúgy tiszta hülye a 20.04, és a 20.10 is. Pl. telepítve van a thunderbird, és mégsincs sehol. És pont a rendes nincs sehol. Ha telepíteném a snap verziót az megjelenne, most beírom, hogy thunder aztán thunderboltot ajánl. A Blender sem működik rendesen, plusz eddig az integrált, és a PCI-E videókártyát is kiírta CUDA hardvernek, most meg nincs olyan hardver. Most, hogy beállítottam az efin mindkettő zászlót, azzal nem problémázott, de ha rámentem a módosításra, és leokéztam módosítás nélkül, ugyanúgy kiírta az átméretezős hülyeségét.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37338) I02S3F válasza gyulank (#37337) üzenetére


I02S3F
őstag

A 20.04.01-ig van, amikor érdemes várni.

(#37339) gyulank válasza I02S3F (#37338) üzenetére


gyulank
addikt

Az lehet, csak azt mondják, hogy hanyagolni kéne a snap verziókat, mikor más már vagy nincs is, vagy még annyira se működik. Mikor az Ubuntu Stúdióban nem működött a CUDA, azt írták, telepítsem a rendes Ubuntut, mert abban olyan a Kernel ami működik, és működött is. Most a 2020-asra már az sem olyan?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37340) I02S3F válasza gyulank (#37339) üzenetére


I02S3F
őstag

Ebben nem tudok segíteni sajnos, de ha a 18.04 bevált, akkor ott még maradhatsz 3 évet is!

(#37341) togvau


togvau
senior tag

mitől lett a mountolt meghajtóm: Read-only file system, ha ugyan úgy ugyan azzal a paranccsal lett mountolva mint 4 éve van?
És miért oldotta meg egy umount, mount ugyan úgy?

[ Szerkesztve ]

hitler, sztálin, micro usb

(#37342) gyulank válasza I02S3F (#37340) üzenetére


gyulank
addikt

Nem vált be, az még nem támogatta, meg abban nem frissülnek a programok. Én már nem tudom mi van amúgy, tegnap óta telepítettem 18.04-től kezdve mindent, és minden problémás. Érdekes, hogy a Windows nem, meg a telepítő sem. Pl. 20.04-ig a telepítő is hülye, és z az y, de 20.04-en már y az y, de telepítés után nem tudom beállítani a magyart, és megint z az y. Meg nem tudtam alkalmazni a sötét témát se. Félreértések elkerülése végett, az elterjedt kifejezéssel élve nem engedi. Nem működik, rákattintok, és semmi. Meg már a terminál is fehér volt. Pedig megpróbáltam minden felesleges dolgot törölni a /home-ból ha esetleg ott volt valami beállítás, a többit meg formáztam. Nem tudom, minimális telepítéseket választottam, most feltelepítettem normált, még a telepítőből írok, remélem megoldja, de kétlem. Amúgy miért nem lehet youtube-on kívül más videót nézni a telepítőből? A flashplugin-installer meg nem található telepítő.

H't nem oldotta meg, a linux nem magzar miut'n elindul <gz sem. H't 'tm'solom ami kell, ;s form'yom a /home/ot is, h'tha j= lesy.

[ Szerkesztve ]

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37343) growler válasza gyulank (#37342) üzenetére


growler
őstag

Bill. kiosztás váltása magyarra terminálból: setxkbmap hu
Videó lejátszás: sudo apt install ubuntu-restricted-extras

(#37344) gyulank válasza growler (#37343) üzenetére


gyulank
addikt

Ugyanaz van, mint a flashpluginnál E: Ez a csomag nem található: ubuntu-restricted-extras

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37345) growler válasza gyulank (#37344) üzenetére


growler
őstag

Live rendszert használva, hozzá szoktam adni az "universe" és a "multiverse"
tárolókat. Majd utána a gyorsítótár frissítése. (vagy sudo apt update)
És ezután próbáld telepíteni az extras-t

[ Szerkesztve ]

(#37346) gyulank


gyulank
addikt

Mi ez, miért ezt, miért jobb ez mint amit én akartam?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#37347) Tim82


Tim82
nagyúr

Sziasztok!

Xubuntu 20.04 LTS alatt volt már valaki, akinek sikerült működésre bírnia notebook ujjlenyomatolvasóját? Bejelentkezést - és lehetőség szerint a root jelszó beírását - szeretném vele kiváltani. (Tudom, hogy kevésbé biztonságos, mint a jelszóbeírás, kényelmi szempontjaim vannak.)

Normál esetben a Fingerprint GUI-val próbálkoznék (18.04 LTS MATE alatt azt használom), de ahogy olvasom, egyrészt már nem fejlesztik, másrészt pedig a 20.04-et már nem támogatná a fejlesztő akkor sem, ha még foglalkozna a csomaggal.

Az rendben van, hogy az Ubuntu 20.04 LTS már alapból támogatja az ujjlenyomatolvasókat, de ha jól látom, ez kifejezetten csak a "'fősodor" Gnome DE-s disztróra vonatkozik, a többi variánsra még nem.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#37348) Sonja válasza Tim82 (#37347) üzenetére


Sonja
veterán

Hű, én is használom a Fingerprint GUI-t most is 18.04 alatt, szóval köszi a rossz hírt! :( :D Mi a fenével lehet ezt majd kiváltani?! :F Én a billentyűzetemben lévő olvasót használom (Lenovo Preferred Pro USB Fingerprint), szóval nekem is kell. :K Nem néztél utána más fingerprint kezelőnek? Mert én megyek akkor keresgetni/olvasgatni. :B

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#37349) Tim82 válasza Sonja (#37348) üzenetére


Tim82
nagyúr

Nem találtam még olyat, ami megközelítőleg is kiváltaná sajnos.

(Asztali géphez nekem is ez a billentyűzet van, de azon Win 10 fut. :B )

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#37350) Sonja válasza Tim82 (#37349) üzenetére


Sonja
veterán

Sajnos GUI már nincs (csak Gnome alatt), így CLI-ben kell majd ügyködni. :( Kár, dehát ez van. Itt van róla szó (pont MATE alól, de ez szvsz mindegy).

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.