Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28001) lev258 válasza zoltanz (#27999) üzenetére


lev258
veterán

testdisk/photorec, lehetőleg Live-ról. Azon a partíción pedig ne csinálj semmit. Vannak képekkel ellátott útmutatók a programok honlapján.
gery2123: Csak kérdem. Ez a Skylake-hez kapcsolódó hiba?

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28002) Aflamin


Aflamin
tag

Üdv!
Ubuntu Mate 14.04.

Sto eta? Mit takar?Fontos?

(#28003) lev258 válasza Aflamin (#28002) üzenetére


lev258
veterán

HWE
LTS-eknél az egyes alverziók olyan komponensekkel rendelkeznek, amelyeket a 9 hónapos támogatású frissebb köztes verziókból integrálnak. Csak azt jelzi, hogy ezekhez (kernel és mesa) már nem lesznek frissítéseid. Természetesen megteheted, hogy frissítesz a következő ilyenre, újabb 9 hónap támogatással.
Ha nem csinálsz vele semmit, akkor sem kell félni ettől.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28004) zoltanz válasza lev258 (#28001) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Ubuntu Mate-val töröltem ki egy Win-es NTFS partícióról jpg fájlokat.
Ez Windows-os visszaállító, Linux-os nincs?
A Foremost próbáltam, sokáig számolt, de az output-ban nincs jpg file.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#28005) megema válasza lev258 (#27996) üzenetére


megema
őstag

Oké, ezt nem tudtam. Viszont annyiban a Dell is hibás, hogy ha nem működik megfelelően valami Ubuntu alatt, akkor ne adják már Ubuntuval előtelepítve és felmatricázva a gépet.

Ha már az AMD-t említed... Arról tudsz valamit esetleg, hogy egy Intel HD Graphics + AMD HD5650/6550 páros hogy muzsikál? Mert az Windows alatt botrányos. Kizárólag a notebook gyártó driverével működik megfelelően, de úgy is volt már vele gubanc.

(#27997) tomtyi: Mondatokat én is ki tudok ragadni, de egészében úgy látom nem ment át. Segítek egymás mellé rakni a lényeget: "akkor az Ubuntu/Ubuntus driver készítője a hibás", "Ubuntu alatt is illene megfelelően támogatni"

Tehát ha a drivert az NV csinálja (és nem az Ubuntu hibájából nem úgy működik, ahogy kéne), akkor az NV a hibás. Nekik kéne megfelelően támogatni. Én úgy vagyok vele, hogy vagy csináljanak valamit jól, vagy sehogy. Ha nem megy a GPU váltás, akkor ne rakják bele az opciót a driverbe, hogy megszivassák az embereket az NV GPU totális eltüntetésével.

[ Szerkesztve ]

(#28006) Aflamin válasza lev258 (#28003) üzenetére


Aflamin
tag

Köszönöm!
Még annyi: "Természetesen megteheted, hogy frissítesz a következő ilyenre, újabb 9 hónap támogatással."
Mi ez a "következő ilyen"? Új kernel v 16.04 ?

(#28007) lev258 válasza zoltanz (#28004) üzenetére


lev258
veterán

:F
Én teljes mértékben Linuxos megoldást javasoltam.
megema: Teljesen jól kell működnie, esetleg érdemes ellenőrizni a dmesg-ben pár dolgot. Persze váltani csak manuálisan tudsz.
Aflamin: Most melyik van fenn? 14.04.3, 14.04.4, ...
Új kernelre és Mesa-ra lehet frissíteni anélkül, hogy teljesen a 16.04-re frissülne.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28008) zoltanz válasza lev258 (#28007) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Köszi!
15-ből 5-öt tudtam megmenteni, még szerencse, hogy nem kiemelten fontosak.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#28009) #40553216 válasza megema (#28005) üzenetére


#40553216
törölt tag

Meglehet, így értetted, csakhogy az előzmény miatt lehetett arra következtetni, hogy te az Ubuntut, annak készítőjét tartod hibásnak, mert a végkövetkeztetésed ez: „Ha tetszik neki a hardver, akkor nagyon jó tud lenni az Ubuntu. Ha nem, akkor meg nagyon rossz.”
Akkor ezen túl vagyunk. ;)

(#28010) McSzaby válasza gery2123 (#28000) üzenetére


McSzaby
őstag

Köszönöm a tippet! Rengeteg dolgot próbáltam ki, de ezt nem találtam meg. Kipróbáltam több kernelt és most 4.6-al megy a gép, betettem ezt, amit írtál. Kíváncsian várom mi lesz, egyelőre működik.

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#28011) megema válasza #40553216 (#28009) üzenetére


megema
őstag

Azt sem konkrétan az Ubuntu készítőjére értettem. Nyilván eredményben az Ubuntu lesz "rossz", ha a szükséges driverek rosszak. Hiába nem az Ubuntu hibája. :)

(#28012) brickm válasza #40553216 (#27994) üzenetére


brickm
őstag

Erre azt mondom, hogy is-is.
A sokat szidott windows minden vacak gépen megy. Oké, mert fizetünk érte(jó esetben legalábbis), de akkor is, több ezer hardvert kezel. Az egyik ha nem a legnépszerűbb nyílt OS-től is elvárnám, hogy azért legalább a nagyobb gyártók termékeinek hardvereit kezelje, mint pl a dell, mert ugyanis ebben gyakorlatilag standard macbookban is használt cuccok vannak ha jól emlékszem. Nem mindenféle taiwanban az utolsó faluból előhúzott eszközöket pakolták bele.

Nem állítottam soha, hogy az ubuntu nem jó, azt állítottam, hogy az én gépemen, vagy ezen a típuson lehetetlen vele boldogulni. Kb olyan érzésem van, mint mikor haverom felhekkelte az osx-et a gépére, na az is elég dágvány volt, ahogy az ubuntu az én gépemen is. Ettől nem rossz, bocs, ha félreérthetően írtam. A gép se amúgy, mert win10-zel álom jól üzemel, csak na. Szerettem volna egy unityt és elég mérges vagyok most, meg csalódott.

Szerk, mondjuk azt mégis az ubuntu hibájának tartom, hogy a 16.10 már a telepítés közben összesz rta a unity config-ot és lehalt, mert ugyanis a windows sem használ különsebben driverpakkokat a telepítés alatt, mégse kresheli le a csába az egészet. DE benne van az is, hogy ha nem live módból telepítettem volna lehet probléma nélkül felmegy, viszont azon a puszta tényen nem változtat, hogy indítás után szaggatott a kurzor is, pedig a 630M nvidia kártya nem egy bokorból előcsapott g ci, hogy ne bírja lekezelni.

[ Szerkesztve ]

(#28013) Thocy a ZAGY válasza ZCoyote (#27983) üzenetére


Thocy a ZAGY
tag

Dell Latitude 5430-as gépet nyúzok lassan három éve. Ubuntuval vettem (12.04), azóta is az van rajta, csak közben frissítettem 14.04-re, majd HDD->SSD csere miatt nem a recoveryből húztam fel a gyárit, hanem szűz 14.04 ment rá, amit aztán frissítettem 16.04-re, amikor kijött. Mindvégig hibátlan volt minden egy garanciás javítást kivéve, de az nem a Linux miatt volt.
Tény, hogy az ujjlenyomat olvasó nem megy alapból (gyári Dell Ubuntuval sem), de mivel egyébként sem terveztem használni, nem próbáltam beállítani. Lehet, hogy van rá megoldás, lehet, hogy nincs.

Ugyanígy Ubuntu fut itt a környezetemben két asztali gépen (az egyik egy G1820T procis Asrock H81-es deszka, a másik egy szintén Asrock alapú q1900), valamint két további laptopon (az egyik egy 10 éves kövület Fujitsu-Siemens Amilo Pro v3405 T5600-as procival, a másik egy elég alap Samsung NB30 netbook egymagos atom procival). Vegyesen 2-4-8 GB memóriával, mindegyiken 64 bites rendszer, most már kivétel nélkül SSD háttértárral. Jó, a Samsung NB30 nem sebességbajnok, de nem olyan rettenet azon sem a Unitiy. Emellett a Samsung esetében kicsit mókolni kell érte, hogy működjön funkciógombra a képernyő fényerő állítás (a hang megy, ez nem, dacára annak, hogy megjelenik a csúszka, de a fényerő nem változik).

Még C64 mellett kezdtem a '90-es évek legelején, aztán jött az Amiga, majd a PC (DOS parancsok jórészt még mennek fejből) nem riaszt el semmi, ha bütykölni kell a rendszeren, de mára elkényelmesedtem, megelégszem már azzal, ha valami működik, mindenféle hekkelgetés nélkül. Nálam bevált az Ubuntu.

Emellett nyilván vannak gépek, amiken valamiért az istennek sem megy, vagy nem úgy, ahogy kellene (nekem a régi VIA chipset és az integrált VIA (S3) videokártya volt eddig negatív tapasztalat egy ismerős régi laptopján, illetve egy asztali gépen egy szintén Asrock valamilyen alaplap és egy 5300-as AMD APU mellett nem bírt rendesen képet adni egyik változat sem, a Windows meg zökkenőmentesen ment; van ilyen).

Mivel megszoktam az Ubuntut, ha veszek valamilyen új hardvert, azért meg szoktam nézni, hogy mit írnak a Linux kompatibilitásról, de nagyon nem kell válogatni, majdnem minden problémamentes.

A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.

(#28014) hcl válasza Thocy a ZAGY (#28013) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Megnyugtatlak, 6430-on Win8, 10 alatt is örültünk, ha hajlandó volt feléledni a lábnyomolvasó, hát ha még fel is ismerte az ujjad! Ugyanis volt kollega, akinek minden ötödikre hitte el, hogy a jó ujjat húzta le. Ami most van Lenovo T410-em, meg haver R61-ében, csont nélkül megy, Linuxon és Winen is.

Más.
Összeraktam egy RAID5, rajta LVM, Ubi szerver 16. A RAID+LVM-ről bootol, gondoltam miért ne. Elműködgetett (csak OS volt rajta, próbaképpen), majd sikerült ráindítani úgy, hogy egy winyó nem volt bedugva. Azóta nem indul el. Kernelpánikolt, nyomtam egy rescue-t, azóta GRUB sincs. A rescue rendszerről látni a RAID tömböt, meg ami rajta van, de GRUB-ot nem tudok rá tenni.
Elvileg fel kéne csatolni az md0 eszközt (? miért a raidet?) , de nem engedi. Gondolom az LVM miatt.
Perpill. hazavágtam a grubot is, csak annyit mond, hogy bad ELF magic.
Mit lehet ezzel csinálni?

(Illetve lehet csak attól volt a pánik, hogy frissült a kernel, ezt lehet egy újratelepítéssel kipróbálom. Meg ez meredek lenne.)

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#28015) hcl válasza hcl (#28014) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Hm, az lehet a gond (GRUB témában) hogy nem jól generálódik a konfig. Benne van a megtalált kernel, de szó nincs az md0 eszközről, vagy a raid modulokról.

Mutogatni való hater díszpinty

(#28016) ZCoyote válasza Thocy a ZAGY (#28013) üzenetére


ZCoyote
őstag

Én nem azt mondom, hogy mindegyik gépen rosszul megy az Ubuntu. Az a nonszensz szerintem, hogy egy gyári, Ubuntu matricás gépen még bebootolni sem hajlandó az előtelepített Ubuntu. Ez nem az Ubuntu hibája hanem a Dellé.

Romani ite domum.

(#28017) gery2123 válasza McSzaby (#28010) üzenetére


gery2123
őstag

Ha nem fagyott akkor írj már majd rám, mert én is most tervezem a rendszer újra húzását 16.04 szerver + kodi, így jol jön ha már nem kell vele sz...kodni. :)

Nekem is Q1900 van, és jelenleg egy 3.19 patchelt kernel megy alatta.

[ Szerkesztve ]

-- PSN_ID: GerY2123

(#28018) McSzaby válasza gery2123 (#28017) üzenetére


McSzaby
őstag

Hi,

tegnap este használtam 2-3 órát gond nélkül. 4.6-s kernel, a C-state patch, amit írtál, illetve az xserver-xorg-video-intel csomagot is felraktam/újrahúztam.

Most elvileg jó, működött tökéletesen. FullHD lejátszás hiba nélkül, filmeket tudtam nézni. Kodi 16.1 Jarvis. Youtube kieg. ment, hang is jobb, mint 14.04 alatt, szóval eddig bizakodó vagyok, de majd írj egy PÜ.-t 1 hét múlva és megmondom. :)

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#28019) Patice válasza gery2123 (#28017) üzenetére


Patice
nagyúr

Ez alapján csinálod majd?

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#28020) Dhampir válasza ZCoyote (#28016) üzenetére


Dhampir
félisten

Lehet, hogy már valaki visszaküldte a gépet, és gányolva lett visszatéve a rendszer.

Sajnos csak azért van rajta Ubuntu, mert valamilyen oprendszerrel kötelező forgalmazni. Sok gépen FreeDOS található.

(#28021) gery2123 válasza Patice (#28019) üzenetére


gery2123
őstag

;)
Bizony bizony, de kevesebb teszt repo.
Most is ez alapján van, de nem 17-es kodi hanem 16-os.....

lev256: Bay Trail probléma ha jól tudom. Nem vagyok benne biztos hogy az újabbnál fent áll.
Érdekes amúgy mert 3.14 -es kernellel semmi gond nem volt annó, de az újabbnál már igen....

[ Szerkesztve ]

-- PSN_ID: GerY2123

(#28022) #40553216 válasza Dhampir (#28020) üzenetére


#40553216
törölt tag

„Sajnos csak azért van rajta Ubuntu”
Nos, szerintem ez a szabály csak Magyarországon érvényes, de a Dell világszinten árulja az ubuntus gépeit.

(#28023) lev258 válasza gery2123 (#28021) üzenetére


lev258
veterán

Csak azért kérdeztem, mert a Skylake köztudottan bajos még. Ezek szerint a Bay Trail is. Kicsit olyan, mintha az Intel kezdene visszafejlődni. :(((

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28024) Patice válasza gery2123 (#28021) üzenetére


Patice
nagyúr

Pedig szerintem próbáld ki a legfrissebb Intel driver-t is és a legfrissebb Kodi-t. :K

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#28025) gery2123 válasza Patice (#28024) üzenetére


gery2123
őstag

Lehet megnézem magamnak, csak ez nekem az otthoni szerverem is, így nem akarom, hogy emiatt legyen majd újra rakva. Nem nagyon akarok vele foglalkozni utána :)

-- PSN_ID: GerY2123

(#28026) Dhampir válasza #40553216 (#28022) üzenetére


Dhampir
félisten

Ez igaz, nekem az egyik boltban érvelt ezzel az eladó, amikor rákérdeztem az előtelepített Ubuntu hardvertámogatására, az ellentétes tapasztalatom miatt (wifi gombbal nem volt be/kikapcsolható az antenna).

Amúgy "színes-szagosan" töltődik be a preinstall rendszer a telepítés kezdetekor, ezt a Dell (ha ugyan tényleg ők) szépen megcsinálta, talán még a MaxxAudio hangtámogatás is működik, ha az előtelepített rendszer fut a gépen.

[ Szerkesztve ]

(#28027) brickm válasza Dhampir (#28020) üzenetére


brickm
őstag

Külföldön elég sokan használják a linuxokat, pláne az ubuntukat. Plusz ott nem költség egy eredeti windows, hogy csak azért tegyünk rá ubuntut, mert valamit kell, de winre nincs péz.

a win-t is szépen megcsinálták, cserélt splash, meg login, hátterek miegymás. Azzal nincs gond.

[ Szerkesztve ]

(#28028) gilfoyle


gilfoyle
őstag

A desktop gépemen egy friss telepítésű 16.10-van. Kb két óránként eldobja a netet. Bontom, újra kapcsolódok és megint jó egy darabig.
Ezt mi csinálhatja?

(#28029) #40553216 válasza brickm (#28027) üzenetére


#40553216
törölt tag

„Plusz ott nem költség egy eredeti windows”
Ebben a kijelentésben azért tudod, hogy az van benne, hogy a magyarok – vagy kicsit bővebben a k-k-európai országok, vagy úgy általában a szutyok, csóró országok találmánya. Pedig egyrészt Bill Gates még középiskolás volt, mikor már amiatt rinyált, hogy ingyé’ használják a szoftverét, másrészt ezen az oldalon rögtön az elején: „Top 15 Software Licinse Misuse and Piracy Hotspots: The United States is in top 3!”. Tehát láthatóan a gazdag országokban sem akadály a sok pénz, ha egy mód van rá, nem fizetik ki.

„a win-t… Azzal nincs gond.”
De azt megértetted, hogy a Windowszal azért nincs gond, mert az MS kurva sokat fizet azért, hogy ne legyen? És valószínűleg azért is, hogy mással meg legyen.

(#28030) #40553216 válasza #40553216 (#28029) üzenetére


#40553216
törölt tag

Mármint hogy itteni találmány lenne a sw-lopás.

(#28031) lev258 válasza gilfoyle (#28028) üzenetére


lev258
veterán

Live alatt csinálja? Korábbi, nem béta rendszer alatt csinálja?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28032) gilfoyle válasza lev258 (#28031) üzenetére


gilfoyle
őstag

Bocs, elírtam, 16.04 van :(

(#28033) God Vazzeg válasza gilfoyle (#28032) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Milyen wifi kártya van benne? lspci vagy lsusb megmondja, esetleg frissebb kernel?

Ja vagy lanon kapcsolódik?

[ Szerkesztve ]

(#28034) gilfoyle válasza God Vazzeg (#28033) üzenetére


gilfoyle
őstag

Alaplapi, asszem Realtek.
Windows alatt nem csinálja, sőt már azt is kikapcsoltam, hogy energiatakarékossági szempontból kikapcsolható legyen.

[ Szerkesztve ]

(#28035) #63761920


#63761920
törölt tag

Sziasztok!
Miért lesz fekete-fehér a kijelző és a 1. CPU 97%; 2. CPU 98% pörgés vissza esik 6-6%-ra
a memória nem éri el az 50%-ot,
Ubuntu 16.04 LTS P8600 proc.; 2x2Gb RAM

(#28036) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Felraktam az alábbi retró gépre az Ubi Mate 16.04.1-et (WinXP Dual-boot), próbáltam másik gépben HDD-re felrakni és visszarakni, de úgy elszállt a Grub.
Nem egy idegbeteg tempós ezzel a procival, és nem lehet 1-2 lapnál több megnyitva a böngészőben mert belassul, de megy szépen amúgy.

Acorp 7KT266AL (Via KT266A)
Athlon XP 2000+ 1667 MHz (12.5x133) Palomino
1 GB DDR Ram 266MHz (2-2-2-5)
Abit Siluro Geforce FX5200 128 MB DDR (64 bites buszon)
Silicon Image SIL680 Raid kártyán Samsung SP1614N 160 GB 7200 RPM HDD

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#28037) lev258 válasza zoltanz (#28036) üzenetére


lev258
veterán

Remélem swap is van.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28038) zoltanz válasza lev258 (#28037) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Igen 2 GB, fürgébb mintha Win7 futna még îgy is.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#28039) szezso15


szezso15
addikt

Sziasztok!
USB-ről bootolt Ubuntuval másolnék adatot egy haldokló HDD-ről, egy újra. Viszont, Ubuntu alatt nem tudom elérni a régi vinyó tartalmát.

W10 alatt ezt tudom róla: [link] (Az Adat néven futó cuccos), Ubuntu alatt pedig ezt: [link]

Valakinek valami ötlet esetleg, hogy adatvesztés nélkül meg lehetne ezt oldani? :B

Köszi előre is! :R

*Hajrá Loki!* i15+

(#28040) lev258 válasza szezso15 (#28039) üzenetére


lev258
veterán

A probléma gyökere, hogy nem rendes partíciók vannak, hanem LDM (dinamikus lemez). Ez kvázi azt jelenti, hogy rendszertől függetlenül csak azt látod, amit a Gparted mutat, az összes többi "virtuálisan" létezik, csak a Windows alatt. Bár van Ubuntura ldmtool, ami talán képes kezelni, de nem javításra van kitalálva. Ezt Windows alól kellene megjavítani valahogy. Ha a merevlemez kibírja, alaplemezzé lenne érdemes alakítani, csak ki tudja, meddig bírja még.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28041) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Készítettem egy Ubuntu Mate indítólemezt USB pendrive-ra 8 GB-os. Foglalt 1,7 GB a lemezen és szeretnék mást is másolni még rá, de nem engedi.
Más indítólemez készítőt tudnátok ajánlani? :R

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#28042) Syl válasza zoltanz (#28041) üzenetére


Syl
nagyúr

Én évek óta Win alól a YUMI-t használom. Persze minden disztribúciót az sem ismer, de ami számít, azokat igen :B

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#28043) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Software Boutique-el akartam telepíteni Mate (32 bit),de ilyen hibák jönnek: ( 3rd party stb repository engedélyezve) :F

"Package does not exist
Check the spelling of the package name, and that the appropriate repository is enabled.
"

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#28044) szezso15 válasza lev258 (#28040) üzenetére


szezso15
addikt

Igazából én csak annyit szeretnék, hogy lekapjam róla az adataim. Mivel az mITX-es lapomon csak két SATA csati van, ezért nem tudom Windows-ban ezt megoldani, mert az egy külön SSD-n van.

Szóval mindenképp az USB-s Linux kéne, csak átmasolnám az adatokat és kész. Erre az ldmtool nem lehet jó? :(

*Hajrá Loki!* i15+

(#28045) growler válasza zoltanz (#28041) üzenetére


growler
őstag

A "MultiSystem"-el 1 pendrive-ra több telepítőt is kiírhatsz, és a GRUB-ban kiválaszthatod
hogy melyiket indítod / telepíted. [link]

(#28046) zoltanz válasza growler (#28045) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Köszi kipróbálom, de mentéseket is szeretnék rá másolni.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#28047) growler válasza zoltanz (#28046) üzenetére


growler
őstag

Ha felpakoltad a pen.-re a telepítőket, - és ha még van szabad
terület a pen.-en, akkor a telepített rendszereden létrehozhatsz
ezen pl.egy Fat32-re formázott partíciót. (Elnevezheted pl. casper-rw-nek)
Erre bármit letölthetsz/ másolhatsz (4GB fájlméretig) ez [link]egy újraindítás után
is megmarad.

(#28048) King Unique válasza szezso15 (#28039) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Mint említette más is, a dinamikus lemez okozza a problémát, azért nem tud hozzáférni a Linux. Viszont ezt célszerűbb lenne inkább Windows alatt megoldani, az tudná rendesen kezelni. Sőt, ott külső programokkal adatvesztés nélkül át lehetne konvertálni alaplemezzé. De, ha mindenképpen valami pendrive-ról bootolható megoldás kell, akkor ezt a korábban említettet ki lehetne próbálni. Ha engedi átkonvertálni alaplemezzé, utána már az Ubuntu is nagy valószínűséggel hozzá fog tudni férni.

Aztán az meg a másik, hogy nem ártana a HDD állapotát is lecsekkolni valami rendes programmal. Ha durván szektorhibás és nagyon lent van a kondíció, esetleg még fura hangokat is ad, akkor nem feltétlen érdemes otthon nyúzni... Kimondottan fontos adatok esetén ilyenkor az adatmentő szakember a biztos megoldás. —► Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez

[ Szerkesztve ]

(#28049) growler válasza King Unique (#28048) üzenetére


growler
őstag

Üdv. !
Neked sikerült kiírni Linux alól a MiniTool Partition Vizard ISO-ját
úgy hogy bootoljon is ? ( Több módszerrel / segédalkalmazással
is megpróbáltam, de nem indul. :(( )

(#28050) King Unique válasza growler (#28049) üzenetére


King Unique
titán

A hozzászólásban is írtam, hogy Linux alatt UNetbootin kell hozzá, nekem azzal kiírva bootolható volt pendrive-ról. De, ha esetleg van rá lehetőség, akkor Windows alatt ott a Rufus.

Amúgy meg boot sorrend ok, illetve Legacy / UEFI boot van?

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.