Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38801) Marcsello31 válasza lev258 (#38799) üzenetére


Marcsello31
őstag

Na vagyok. Közben youtuboztam kicsit, és megtaláltam itt a megoldást:
eme videóban:
[link] és itt találtam meg azt ahol én folyton elrontom, most már sikerül mountolni dosbox alatt a dosos játékok eléréseit. :)

(#38802) Marcsello31


Marcsello31
őstag

Na utolsó hozzászólásom eme témához: megtaláltam a megoldást az img betöltésére, arra amivel a windowst lehet betölteni dosbox alatt. És jelentem megy, akadás mentesen tölti be a windowst, dosbox alatt, ez még csak egy teszt, de a win 95 simán elindul.
dosbox.conf ba beírandó parancsom ez:

mount C: C:/dosbox
imgmount A: C:/W95.img
boot C:/w95.img
ennyi :)
weboldal ahol megtaláltam:
[link]

(#38803) Frawly válasza Marcsello31 (#38795) üzenetére


Frawly
veterán

Örülök, hogy sikerült.

Egyébként Win95-höz a DosBox nem ajánlott, max. Win 3.x-ig, de már az is utángondolás, mert pont azért DosBox, mert DOS-ra van kitalálva. Win95-höz vagy PCem emulátor vagy virtuális gép, ezekben jobban fut, de a retrósok mindjárt Win98SE-t szoktak helyette használni, mert stabilabb. Elfut persze DosBox alatt is a Win9x, de elég nyögvenyelős, driverek nem működhetnek, stb..

[ Szerkesztve ]

(#38804) I02S3F válasza Marcsello31 (#38800) üzenetére


I02S3F
őstag

A starcraft elindításához sokmindent szükséges telepíteni. Keress hozzá leírást!

Win[95|98]-at virtualbox-al, vagy vmware-el tudsz csinálni. Ezek nem alkalmasak játékok futtatására. Arra ott a wine, meg a dosbox.

(#38805) cappa72 válasza Frawly (#38790) üzenetére


cappa72
nagyúr

A helyzet az, hogy Mate desktop environment van fent, az új gnómot nem sikerült megszívlelni (maradiság).
Itt nem leltem olyan beállítási lehetőségeket, mint amiket a Gnome-nál írtak.

A script futásjoga rendben, a mate-screensaver-command --lock nem igényel különleges futtatási jogot.

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#38806) gregory91 válasza gregory91 (#38773) üzenetére


gregory91
senior tag

"kernel (hd0,gpt1)/boot/vmlinuz-kernelverziószáma root=/dev/sda1"
Ez most elírtam mert kernel parancs nem létezik a grub2-ben hanem linux,kevertem a grub4dos-al,sry.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38807) Marcsello31 válasza I02S3F (#38804) üzenetére


Marcsello31
őstag

Gondolom a driverek hiánya miatt, meg hogy emulált az egész franc. Ezért jó a wine, de arm64 alatt hiába telepítem fel a rá talált winét, compatibilty hibával kilép minden. majd mutatok róla képet. Viszont a masinám egész erős így, 4gbyte ram, 2.10ghz 4magos prociva l:) Nem vágom, hogy miért nem bootol be vele a win10 arm verziója....

(#38808) gregory91 válasza Marcsello31 (#38807) üzenetére


gregory91
senior tag

wineconfig-ban nézd meg hogy milyen rendszer alatt akarja futtatni a programokat.Nekem volt olyan hogy be kellett állítanom hogy egyes programokat milyen windows-al akarom futtatni.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38809) Marcsello31 válasza gregory91 (#38808) üzenetére


Marcsello31
őstag

Szia! Köszi a tippet megnézem! :). Nagy szám lenne ha a winével tudnék mókolni, gyakorlatilag azzal minden futna. A hardwer teljesítménye adott lenne, nem is ez a gond itt. Nemsokára mutatok erről egy fotót, hogy mi a gond, mert ki írja mi a kínja, hátha rájövünk.

(#38810) stopperos válasza Marcsello31 (#38809) üzenetére


stopperos
senior tag

Próbáld ki a playonlinux programot esetleg, ott könnyű a wine verziókat cserélgetni benne. Én Office2010-re használom.

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

(#38811) Marcsello31


Marcsello31
őstag

Sziasztok rendben, megnézem ezt is, lőttem egy képet, hogy mi a gond a winével kapcsolatban, bármilyen exet akarnék futtatni ezzel a hibával kilép, ami a képen látható, mindegy hogy mit futtatok rajta.
[link] itt a kép. Köszi a helpet előre is! :R

(#38812) lev258 válasza Marcsello31 (#38811) üzenetére


lev258
veterán

Erre jelenleg nincs megoldás. Nálad hardvert kellene szimulálni, nem szoftvert. Egy komplett virtualizációs környezetet pedig nem bírna az a kis gép.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38813) Marcsello31 válasza lev258 (#38812) üzenetére


Marcsello31
őstag

Igen én is erre gyanakszom, nem gond ha nem megy, csak érdekelt volna mint téma, akkor ennyibe hagyom. Van rendes Pcm is, csak kíváncsi lettem volna néhány dologra... Pont az alap gond a hardver. Ha mondjuk amd, vagy intel alapú lenne akkor nem lenne gond, na akkor törlöm is róla, csak a helyet foglal. :)

[ Szerkesztve ]

(#38814) gregory91 válasza Marcsello31 (#38813) üzenetére


gregory91
senior tag

Jelen esetben vannak ingyenes alternatívák TC-re: Double Commander.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#38815) GreenGoblin


GreenGoblin
tag


Ilyenkor mi van?

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#38816) Marcsello31 válasza gregory91 (#38814) üzenetére


Marcsello31
őstag

Értem, köszi! Most jelenleg azzal szórakozok, hogy készíttetem egy 4gbyte méretű imgt, amire feltelepítem a winfos95öt, amit majd átmásolva a linuxos dosboxban futtatnék le.
A pcmen virtual pcn keresztül telepítem fel a winfost, az imgbe. az img fájlt ha kész, át másolom a linux doxbox mappába, majd dosboxxal elindítom a feltelepített winfost. :) 4gbytera méreteztem, ez már sok mindenre elég, :) Elég kevés értelmes program van arm alapú linuxra, sajnos. Többet ér még mindig ha android van rajta, de szeretek mókolni. :)

(#38817) Marcsello31 válasza GreenGoblin (#38815) üzenetére


Marcsello31
őstag

Jó kérdés, én magára hagytam :D. De nálam más programnál jött elő. :U

(#38818) GreenGoblin válasza Marcsello31 (#38817) üzenetére


GreenGoblin
tag

Nálam ezt rendszeresen csinálja. Ez már be van ragadva egy ideje.
Komolyan szeretem vagy szeretni akarom a Linux-ot de annyi ilyen apró baj van, hogy az ember beleőszül. És ez megy lassan egy éve. Ráadáaul ha nem is ért hozzá, mint ahogy ém sem, nem is tudja kideríteni mi okozza vagy mi a megoldás rá. Tudok pár kommandot a terminálban. A legtöbb hozzászólás amit itt olvasok kínai nekem, mégha olvasok leírásokat sem értem mert nem vagyok infós.
Nincsenek hatalmas elvárásaim a Linux felé. Kevesebb mint 10 app van feltelepítve, nem játszok, nem izzasztom meg a procit. 99%-ban Firefox megy.
Annyit várnék csak el, hogy ne akadjon, laggoljon. Na itt már meg is bukott mert mikor belépek az appokhoz megakad az animáció pedig nem szar a gépem és nem is olyan nagy erőforrás igényű egy ilyen animáció.
Ne legyenek ilyen hibaüzenetek sehol sem. Itt is megbukott minden általam tesztelt disztró.
Minden működjön a laptopon minden alkalommal. Itt is megbukik. Néha újra kell indítanom mert nincs hang pl. Az ujjlenyomat olvasó nem támogatott.

Pár hónapon belül valószínüleg veszek egy Starlabs Mk IV-et. Egyik ismerősöm hívta fel rá a figyelmem. Azzal a géppel adok egy utolsó esélyt a Linuxnak. Ha ott is ez lesz akkor ennyi volt. Használják azok akik értenek is hozzá.
Veszek egy Mac-et azt jónapot.
:)

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#38819) lev258 válasza GreenGoblin (#38818) üzenetére


lev258
veterán

Átfutottam a múltkori beszélgetésünket, de még mindig nem tudom, milyen hardvered van jelenleg. És igazából azt se részletezted, hogy a korábbi kipróbált disztrókkal mi volt a gond.
Ne érts félre, vannak olyan gépek, amikkel egyszerűen nem jön össze. De az esetek többségében békésen használják a rendszert totál kezdők is évekig, időnként egy-két kérdést feltéve. A snap-es dolgok egyébként lassítják a rendszert bizonyos mértékben.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38820) Frawly válasza Marcsello31 (#38811) üzenetére


Frawly
veterán

Megerősítem, Total Commander helyett Double Commander, abból is lehetőleg Gtk-s verzió Ubuntun.

Képernyőképet legközelebb ne telefonnal csinálj, hanem screenshot programmal .png-be, csak az adott ablakról, screenshot alkalmazás be van építve Ubuntun is, de mivel én Archot használok dwm-mel, ezért nem tudom most neked fejből mondani, hogy mi a neve ennek Ubuntu, melyik menüből éred el. Talán PrnScr gombra röffen be, mintha ez rémlene.

De még kép se kell, pont az lenne a lényege a karakteres alapú terminálnak, hogy a kimenete egyszerűen kijelölhető, kimásolható szimpla szövegként (hasonlóan egy fórumos hozzászóláshoz), vagy elmenthető plain text fájlba. Ez nem Windows, ahol mindenről csak screenshotot tudsz csinálni.

Egyébként megy a Total Commander legújabb 64 bites változata terminálban, de a Wine-t 64 bitesre kell újrakonfigolni (alapból csak 32 bites), és elég szuboptimális, mivel a Total Commander nem kezeli a linuxos jogosultságokat, symlinkeket, meg lassabbak benne a fájlműveletek, mivel nem natív API-val fut. Mondom, Double Commander a TC-nek 99,99%-os klónja, natív linuxos program, simán feltelepíted sudo apt install segítségével.

De nem baj, ahogy ismered meg alaposabban a Linux világát, úgy tapasztalod ki ezeket. Ezt nem lehet erőltetni, ez egy fokozatos átszokási folyamat. Pont ez a Linux buktatója, hogy nem elég feltenni a Windows helyére, és utána hátra lehet dőlni. Az egész gépet máshogy használod Linux alatt, más programokat kell megszokni, más a workflow. Nincs registry, nincs C: meghajtó, nincs .exe fájl (csak Wine alatt), nincs weboldalakról installer összevadászása (helyette tárolókból telepítünk csomagkezelővel csomagokat), nem kell drivereket vadászni, az egész Linux mögött gyökeresen eltérő a logika a Windows ellenében. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabb, csak egyszerűen más, meg kell tanulni, meg kell szokni, ez az, ami sokaknak nem megy, nincs hozzá türelmük. Windowosos szemmel ez eleinte idegennek és nehézkesnek tűnik, de nem az, megszokás után látható, hogy nem hogy rosszabb, de jobb a Windowsnál.

A Starcraft pedig fut Wine alatt, az a titka, hogy a legújabb Wine-t kell használni (ubyegonnak ez egy csapás lenne, mert mi az, hogy friss verzió kell valamiből, az fetisizmus) és a Starcraftból lehetőleg a remastered kiadást kell használni, beszerezni.

[ Szerkesztve ]

(#38821) #05413120 válasza Frawly (#38820) üzenetére


#05413120
törölt tag

"vagy elmenthető plain text fájlba. Ez nem Windows, ahol mindenről csak screenshotot tudsz csinálni"
Segítek... ;)

(#38822) Frawly válasza #05413120 (#38821) üzenetére


Frawly
veterán

Nem tudom mit akartál ezzel mondani, nem jelenik meg a kép. Egyébként ez se jó, mert nem csak hogy screenshot, de .jpg-ben van, mikor ezt png-vel célszerű csinálni. A png jobban szokta tömöríteni a screenshotokat a sok egynemű pixel miatt, meg a vékony fontok is olvashatóbban jelennek meg rajta. De mint mondtam, ha már úgyis terminál, az pont azért terminál, mert karakteralapú. A belőle kimásolt szöveget simán be lehet illeszteni a hozzászólásba, akár programkódos címkék közé, akár csak simán. Esetleg feltölteni pastebin.com-ra és csak a linket betenni, de az csak hosszabb kimeneteknél tanácsos.

De vannak súlyosabb esetek is, mikor valaki videózza a kijelzőt telóval, súlyosító tényező, hogy állóban, és remeg az egész. Meg olvastam a neten egy öregről, aki úgy csinált screenshotot, hogy a multifunkciós gépén először kinyomtatta papírra, amit aztán beszkennelt ugyanazon a gépen .pdf-be, amibe a kép jpg-ként volt beágyazva, jó sok DPI-ben, sok megás képként. Ez simán az a szint, mikor titkársági Mancika szebszámológéppel számolja ki Excelben a cellákat, és kézzel viszi be az eredményeket.

Egyébként lehet helye a képernyő lefényképezésének is, de csak pre OS környezetben, pl. régi BIOS-oknál, meg korai boothibaüzeneteknél, ahol még nem menthető el a kimenet, vagy ha le van fagyva a gép és máshogy nem lehet megörökíteni, pl. képi hiba, vagy hasonló, tipikusan rossz GPU driver miatt szétesett kép, stb.. Olyankor már én is volt, hogy fényképeztem, mert máshogy nem lehet csinálni.

(#38823) Marcsello31


Marcsello31
őstag

Sziasztok! Akit érdekel a dolog, sikerült egy olyan linuxot találnom az android tvboxomra, ami egy amlogic s905x3 4gbyte ram 32gigabyte romos, delfines kinézetű box. Sikerült rá telepítenem az odroid c4 hardverre szánt odroid c4 linuxot a h96max x3 boxomra, méghozzá a box emmcjére! Sikerült úgymond unlockolnom a cputját, 1908mhzről 2100mhzre, ami 4magos. Minden linuxos program fut alatta, a Kodi új mátrix verziója, Linux alatt a Firefox.
A vlc, a képszerkesztő,torrent, stb. itt egy videó erről. Nekem tetszik, végre nem egy android rendszer van a boxon. :) gigabites lan, 5.9.7es kernellel összerakva. Első videó. LEsz még.
:) [link]
Kodi mátrix alatt a stream akadás mentes. Még tesztelem.

[ Szerkesztve ]

(#38824) Marcsello31 válasza Marcsello31 (#38823) üzenetére


Marcsello31
őstag

Újra én, küldök még egy videót, nincs rajta hang, lényege, hogy megmutatom, hogyan kell az emmcre telepíteni a linuxot, a h96max x3 amlogic tvboxra :) ez az arm linux támogatott. kap update frissítéseket, a cpu unlockolva lett, :) A kodi a legfrissebb mátrix verziójú, atom stabil. alaphasználatra, tökéletes. nincs akadás.
[link] kicsit remeg a videó, mert az 1ik kezemmel tartottam a telefont, a másik kezemmel, meg írtam. De a lényeg látható.

[ Szerkesztve ]

(#38825) Frawly válasza Marcsello31 (#38824) üzenetére


Frawly
veterán

Erről szerintem nem videót kéne csinálni (bár nálam le se játssza, amit linkeltél, végtelen ideig tölt), hanem leírást, pl. blogposztot. A videóval az a baj, hogy remeg, meg hosszú, nehezebb lépésről lépésre követni. Nem véletlen, hogy a legtöbb ilyen hasonló tutorial, wiki, stb. mind írásban van, mert úgy hatékony.

Ha meg képillusztráció kell a leírásba, akkor lehetőleg virtuális gépet kell használni, és arról screenshotokat lőni (a host gépen futó szoftverrel, nem telefonnal).

Ezt a tévéboxot nem ismerem, nem tudom milyen proci van benne, utánanézhetnék, de úgyse lényeges. De ez a Linux egyik kétségtelen előnye, hogy platformfüggetlen, nem csak x86-os PC-n megy, így szinte bármire fel lehet tenni, bár azt a driverek és csomagok döntik el, hogy mi érhető el rá.

(#38826) Marcsello31 válasza Frawly (#38825) üzenetére


Marcsello31
őstag

Szia! Azt mondod, hogy ne reklámozzam? Mert akkor meg tartom magamnak a dolgot :D.
De sokkal jobban ki jön a box teljesítménye így, mind android9 alatt! Az arch64 linux ami most van rajta, nagyon jó! Megtaláltam a rá való linuxos dtb fájlt, Ez a legfontosabb fájl, Mert ez majdnem olyan mint egy pcn a bios. Azaz begy betöltésvezérlő,driverekkel teli fájl, ami linuxra íródott, és a boxommal kompatibilis. Na ennél a megoldásnál a boxom cpu sebessége nem 1800mhz 4x, hanem 2100mhz 4xer. Mali gpu drivere fent van, hang van, lan van,ráadásul gigabites lan. Lehet csinálok tényleg egy blogot erről, képekkel stb. A saját ötleteim alapján raktam össze a rendszert, mert hivatalosan erre nincs linux.... :D az arch64 linux ami odroid c4 panelre íródott elvileg, de annak a hardwerje megeggyezik a h96max x3 hardverjével, ezért is sikerült rá tennem :). Vicces, az arra íródott rendszer jobban teljesít az én boxomon, mint amire kitalálták :D. Lesz majd egy blogom erről lehet, és akit érdekel megtalálja, szerintem semmi kárt nem okozok ezzel, mivel linux. a boxba hardwerileg nem nyúltam bele, csak oprendszeresen, és bármikor visszarakható az android. :) De a kodi mátrix legújabb programja rohadtgyors. nálam ez a box így marad. :) VAn rajt sok progam linux alatt, még az arm alatt is. :))

(#38827) Marcsello31 válasza Marcsello31 (#38826) üzenetére


Marcsello31
őstag

Pl, Ebben a változatban, a h96max x3 delfines boxom, a gpu órajele 800mhzen fut, és kap 4gbyte ramot, a videóhoz. aktív használatkor sem megy feljebb a hőfok 72foknál, olyan 50-70fok között mozog, ez a megoldás simán jó alaphasználatra, mint egy winfosos pécé.
poén, hogy maga a box nem volt drága, mégis jó a hardver, :). Használható a box ubuntu szervernek mindenféle feladatra, még wifi is van ubuntu szerver alatt, "megnéztem".
fájlmegosztásra, videómegosztásra, torrentre, fasza, pl egy ubuntu szerver a boxon úgy megoldva, hogy usbn csatlakoztatsz rá egy külső 1tbos merevlemezt, azon torrent futna, az is megy. ) Ja, és zajtalan a gép. (: fogyasztás kb 6V.

[ Szerkesztve ]

(#38828) GreenGoblin


GreenGoblin
tag

Lehet feedback-et, hibát jelezni az Ubuntusoknak anélkül, hogy be kéne reggelnem valahova? Email cím esetleg, online form? Ilyesmikre gondolok.

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#38829) Frawly válasza Marcsello31 (#38826) üzenetére


Frawly
veterán

De, tőlem reklámozzad. Ha annyira videó, akkor meg jobb lenne a YouTube-ra fellőni. Ez is csak tanács a jövőre.

Az biztos, hogy az Android egy szutyok rendszer, annál nem is csodálom, hogy a Linux jobban fut.

#38828 GreenGoblin: szerintem nem lehet. Még regisztráció után is nehezen, állandóan variálják, hogy hová-hogyan kell jelenteni, meg bezárogatják a hibajelentést, hogy nem bug, hanem feautre. Mármint nem csak az ubuntusok, hanem úgy általában a legtöbb disztró, meg linuxos projekt fejlesztője.

(#38830) Marcsello31 válasza Frawly (#38829) üzenetére


Marcsello31
őstag

Reklámozza a tököm :).
Aki akarja úgy is rájön a megoldásra, mert minden fent van a neten. De tényleg, a szutykos androidhoz képest 100jobb, Tervezem azt, hogy majd veszek hozzá egy 1tbos merevlemezt, filmeknek képeknek adatoknak, és teljesen jó, Sajnos a 32gigabyte emmc csak arra elég hogy rajta legyen a Linux. Próbálok majd csinálni egy youtube videót azért, akit érdekel ne keljen 1000felé mennie. Na mindegy, Nem lehetetlen a történet.

(#38831) lev258 válasza GreenGoblin (#38828) üzenetére


lev258
veterán

Nem tudok róla.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38832) GreenGoblin


GreenGoblin
tag

Feldobott a gépem egy frissítést. Ha jól láttam Ubuntu base volt és kérte indítsam újra a gépet.
Erre ez fogadott restart után. Bármire kattintok semmit sem ad be. Nincs live USB-m sem amiről újra tudnám tenni a rendszert se másik gépem amivel tudnék csinálni egyet. Ötlet esetleg?

[ Szerkesztve ]

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#38833) lev258 válasza GreenGoblin (#38832) üzenetére


lev258
veterán

Ez a Manjaro boot menüje lenne? Vagy a BIOS-é? Mert biztosan nem az Ubuntué (Grub).
Ha egyikre se reagál, akkor Live nélkül esélytelen.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38834) GreenGoblin válasza lev258 (#38833) üzenetére


GreenGoblin
tag

Fogalmam sincs. Ilyen szinten nem értek a lovakhoz.

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#38835) #25954560 válasza lev258 (#38833) üzenetére


#25954560
törölt tag

bios-enak tunik, mert felkinalja az NVMe meghajtot is.

(#38836) Frawly válasza lev258 (#38833) üzenetére


Frawly
veterán

Ez nem boot manager bootmenüje, hanem az AMI UEFI BIOS-é, felismerem, mert ThinkPad-en és sok IdeaPad-en is ilyen van.

De nem tudok mit tanácsolni a kollégának, mert túl kevés infót adott meg, egy lemezen van-e az Ubuntu és a Manjaro, utóbbi bootol-e, ha az Ubuntu nem is. Ez ilyen semmilyen részletet nem tudunk kezdetű probléma, gondolatolvasni meg nem tudok. Az ilyen kérdésekre ubyegon van szokosodva az általa nyitott jósasszonyos, látóasszonyos topikban. Tényleg nem értem, mert ha valami frissítés miatt a GRUB bootképtelenné válik, attól még be kéne töltődjön, csak maximum az indítható rendszerek listája helyett egy vészkonzollal vagy hibaüzenettel.

#38830 Marcsello31: azért használtam a reklámozást szót, mert te is azt használtad. A 32 gigás eMMC valóban sovány. Minimalistább Linux ráfér, pl. nálam most egy minimalista Arch 7,5 gigát foglal le a rendszerpartíción. De mikor még pl. Kubuntut használtam, KDE, bloat progik, csomó játék fel volt telepítve, ami részben pakolt a rendszerpartícióra is (pl. /opt meg egy hülye helyekre), ott 30-35 gigát foglalt a fent lévő 2500-3000 csomagos rendszer, igaz akkor még kezdő voltam, meg felraktam minden ×4rt, azt is, amire igazából nem volt szükségem.

Nyilván, csak a rendszert rakd rá, a letöltések, felhasználói adatok menjenek máshova.

Külön YouTube videót nem kell készíteni, csak ha legközelebb is csinálsz videót, akkor ne ilyen random oldalakra töltsd fel, ahonannan vagy törlődik, vagy nem, vagy lassan töltődik le, vagy nem, hanem a YouTube-re feltöltöd, ha van reged már hozzá, nagyon könnyű és gyors feltölteni. Így ugyanazzal a kész videóval szélesebb tömeget elérsz, akit érdekel az ilyesmi, az keresővel is meg fogja pl. találni.

[ Szerkesztve ]

(#38837) GreenGoblin válasza Frawly (#38836) üzenetére


GreenGoblin
tag

Manjaro már rég nincs rajta. Nem tudom miért mutatja még egyáltalán. Mikor feltettem az Ubuntut akkor úgy telepítettem hogy törölje az előző rendszert. Sosem volt ezen a gépen dual boot.
Közben szereztem egy ubuntu live boot-ot. El leszek a telepítéssel és a belakással ma.

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#38838) lev258 válasza GreenGoblin (#38837) üzenetére


lev258
veterán

Ha egyébként jónak tűnnek a dolgok, akkor nem kell újratelepíteni, hanem csak a Grub-ot (rendszerbetöltő) újrarakni. Az viszont nem biztató, hogy ezt a képernyőt dobja neked. Amikor a Grub-nak baja van, akkor is megjelenik, csak tovább nem tudsz menni. Ez meg inkább olyan, mintha a BIOS boot választó menüje jönne elő, ami viszont billentyűlenyomást szokott igényelni.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38839) GreenGoblin válasza lev258 (#38838) üzenetére


GreenGoblin
tag

Nem tudom hogy kell a Grub-ot újrarakni de már mindegy is mert feltettem újra az Ubuntut teljes formattal. Épp az appjaim teszem vissza. Még jó hogy minden adatom felhőkben tárolok így semmi nem veszett el csak újra be kell állítanom mindent.
Én sem értem ez az ablak miért jött elő egy frissítés után és hogy a Manjaro menüpont mit keres még ott. Remélem többet ilyen nem lesz.

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#38840) lev258 válasza GreenGoblin (#38839) üzenetére


lev258
veterán

Mint írtam, az a tény, hogy ezt az ablakot dobta fel, már önmagában is furcsa. És kétségeim vannak afelől, hogy az Ubuntu képes ilyet okozni.
A Manjaro meg Windows bejegyzés az magyarázható, az UEFI csinál olyat, hogy nem törli ezeket a saját adattáblájából. Nem jelent gondot egyébként.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#38841) Pörp


Pörp
senior tag

Sziasztok!
Van egy otthoni ubuntu server gépem, itx alaplappal, amin nincs PCI-E port, a benne levő prociban van integrált vga. Hozzám került egy olyan proci amiben nincs integrált vga se, így kevesebbet fogyasztana. Szóval vga nélkül el lehet indítani egy gépet és tudnék rá tenni ubuntu servert lan-on keresztül?

(#38842) Marcsello31


Marcsello31
őstag

De ez igaz, Hogy minden pc,laptopra. felmászik a linux most már, a kb 2007es macbook laptopomra is felmászott, pedig akkoriban nem volt ilyenre megoldás, llinuxilag, csak mac volt a gépen,
most meg, rá ment a legújabb gond nélkül. :D Nagy tévére kötöttem a laptopot, és mehetnek a filmek.

[ Szerkesztve ]

(#38843) Szőrös 


Szőrös 
veterán

Nem értem ezt az ubuntut, kihúztam vga-ből a dp, hdmi kábeleket mert kicsit rendezgetni kellett ott a dolgokat, majd vissza de nem ugyan abba a portba ami alap esetben nem kéne, hogy problémát okozzon. Erre a kijelzőket már nem ismeri fel, csak 1 standard 1080p-s van a 3 helyett, felbontást állítani nem lehet., :(
Winen meg ez ugye semmi gondot nem okoz.

https://starcitizen.hu ha tudni akarod mi újság az univerzumban

(#38844) I02S3F válasza Szőrös  (#38843) üzenetére


I02S3F
őstag

Én most jártam úgy a 10-el, hogy egyszercsak elfelejtette a 2. monitor beállításait és olyan frissítési frekit állított be, ami miatt nem volt kép egyik monitoron sem.
Végül a intel vga beállításokban találtam egy hotkey-t, ami bekapcsolta az 1. monitort. Utána már tudtam módosítani a 2. monitor beállításait.

Tehát a win (ha ez az ő sara egyáltalán) sem hibamentes!

(#38845) Szőrös  válasza I02S3F (#38844) üzenetére


Szőrös 
veterán

Hát ez most ubuntu bajság mert a win10nél nincs gond, az összes kijelző beállítása megmaradt, még az elsődlegesnek beállított Acer is a külön színprofiljával. De még az nvidia x server ui se tölt be ubuntnun szóval lehet megint nv driver reinstall megoldaná csakhát na. Amúgy tetszik meg minden, csak vannak ilyen kis apró háklik eddig.

https://starcitizen.hu ha tudni akarod mi újság az univerzumban

(#38846) GreenGoblin válasza Szőrös  (#38843) üzenetére


GreenGoblin
tag

Jól van nem csak nálam vannak gondok. :DDD
Én nemrég telepítettem újra a rendszert, minden appot feltettem amit használok, minden beállítást újra beállítottam. Csináltam most egy Timeshift-et egy pendrive-ra meg van egy liveboot pendrive is ha bármi történne. De egyre közelebb vagyok, hogy feladom a Linuxot a sok hülyeségei miatt.

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#38847) I02S3F válasza GreenGoblin (#38846) üzenetére


I02S3F
őstag

Aláírom, hogy nem könnyű. Ha klikk és működik workflow-ra vágysz, arra ott a windows. Az is lehet, hogy az átszokás a nehéz.

(#38848) Szőrös  válasza GreenGoblin (#38846) üzenetére


Szőrös 
veterán

Nálam csak ez a fura, lehet az nv driver a ludas szimplán linux alatt mert egyszer már megadta magát. Más gondom még annyira nincs.

https://starcitizen.hu ha tudni akarod mi újság az univerzumban

(#38849) GreenGoblin válasza I02S3F (#38847) üzenetére


GreenGoblin
tag

Az a baj, hogy a fejlesztők nem is teszik ilyenné. Tök jó lenne ha elterjedne a Linux mert nagyon szeretem a sok nyűgjével együtt de ez a kicsivel több mint egy év Linuxozás alatt elég sok ősz hajam lett. Nem tudom megszámolna hányszor töröltem le, raktam újra a disztrót, tettem vissza timeshiftet, sz@rta össe magát a rendszer, nem volt hang (dummy output van most is újra kell indítanom, hogy legyen hang), nem indult újra, kapcsolt ki, stb.
Jó lenne ha gyártók kiadnának Linuxos gépeket is. Tudom ott a Dell, meg a Lenovo-nak is van pár Linuxal kijött gépe. Ott vannak direkt linux cégek, Purism, System76, Slimbook és még sorolhatnám de az árak nevetségesen drágák. Jó lenne ha megcéloznák a gyártók a hétköznapi átlag felhasználókat. Ne csak csúcs hardverű gépeket dobjanak piacra. Linux elfut gyenge gépeken is. Megfizethető, olcsó PC-kre, laptopokra van szükség. Ezt elég sok Linuxostól hallottam már.
Felhasználó barát felületre ahol ténylegesen lehet terminál nélkül élni. De aki akarja használni annak ugyanott ott lesz.
Kéne egy darab univerzális alkalmásbolt ami minden disztrón fent lenne. Nincs szükség alternatív store-okra ahonnan lehet appokat letölteni, az csak össekavarja a normál embert. Snap, deb, app image, stb. Zavaró. Egy alkalmázbolt to rule them all!
Egy fájl!
És akkor felébredek, hogy ilyen sosem lesz valószínüleg.
Bár tuti akik jobban értenek az informatikához azoknak meg pont ez a jó ami most van.

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#38850) I02S3F válasza GreenGoblin (#38849) üzenetére


I02S3F
őstag

Nem vagyok meggyőződve, hogy a hozzáértők elégedettek lennének a Linux alakulásával (pl. megosztó a snap, a systemd), de azt hiszem a Linux szervernek király, nem desktop os-nek. Aztán majd jön valaki és jól megcáfol :).

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.