Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37601) sonar


sonar
addikt

[link]
Részletesebben

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#37603) lionhearted válasza #25421056 (#37597) üzenetére


lionhearted
őstag

Nekem meg kiírta a kedves, hogy szerinte nincs grub telepítve, és mit szeretnék, hova telepítse. Természetesen egyetlen partíciót jelenített meg, mikor többnyire a device-ra szoktam tenni...
Skippeltem.
Az asztali gépem semmi ilyesmit nem produkált cserébe, szépen bootol is.

Tegnap még működött...

(#37604) cigam válasza lionhearted (#37603) üzenetére


cigam
félisten

Hová tűnt a #37597?!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37605) lionhearted válasza cigam (#37604) üzenetére


lionhearted
őstag

/dev/null ;]

Amúgy visszatérve a fenti "jelenségre", semmi baj nem történt, bootol a szerver is.

Tegnap még működött...

(#37606) kenguru99


kenguru99
aktív tag

Sziasztok!

Ryzen 3 3200G procival szeretnék gépet építeni ubuntu alá. Milyen az igp támogatottsága?

(#37607) Dave™ válasza kenguru99 (#37606) üzenetére


Dave™
nagyúr

A topikjában úgy rémlik Windows alatt a 4K-val akadtak bőven gondok, nem tudom ez Linuxon jelentkezik-e, illetve megoldódott-e már. Lehet célszerű lenne ott is rákérdezni, hátha van olyan aki Linuxon használja. Nekem eddig az jött le, hogy nem teljesen problémamentes de már piacon vannak jó ideje és nem követem a helyzetet egy ideje.

(#37608) duo válasza kenguru99 (#37606) üzenetére


duo
őstag

en majdnem ryzenre váltottam, de aztan annyifelet olvastam itt meg toms hardvaren meg redditen, meg phoronixon, hogy elbizonytalanodtam, es inkabb egy régebbi skylake+nvidia htpct építettem.
van akinek problemamentes, es ezek is sokan (egyre tobben) vannak, de van akinek meg vagy ez vagy az nem megy. (energiagazdlkodas-suspendbol visszateres) , sima kikapcsolas nem megy neha. stb. amilyen az en formám, belefutottam volna a problemakba. igy nem kockaztattam. jo lesz az a ryzen majd de meg

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#37609) Dave™ válasza duo (#37608) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én HTPC-t használok asztali helyett (kanapéról, TV-vel). Jelenleg egy i3-7100-at, de fogalmam sincs merre és mire váltsak. Nem játszom, a fogyasztás viszont érdekel, ezért mindenképpen APU-ban gondolkodom. A Ryzen 4000G még nem kapható, de hiába szól mellette az ár/érték arány, szoftveresen biztosan az intel megoldása a kiforrottabb és megbízhatóbb. ITX-es alaplapokban sokszor 10-20 ezer Ft eltérés is lehet (B460 vs. B550), és a választék is sokkal kisebb. Alkalmanként használok ffmpeg-et, amit kivétel nélkül az iGPU-n futtatok. Az AMD-féle AMF nemrég lett elérhető Linuxon és még állítólag sok a gyerekbetegsége, a lesajnált HD630 viszont 2,5-3x sebességgel enkódol valós időben H265-re pár wattból. Ezek után hiába erősebb mondjuk 30%-kal a 4000G sorozat a processzorban (a GPU teljesítménye max ffmpeg szinten érdekel), egyáltalán nem tűnik olyan rossznak egy i3-10100 vagy akár egy i5-10400. Az áraknak kellene kicsit igazodni a teljesítményhez és akkor egy könnyű döntés lenne, de ez szerintem csak a Zen 3-mal fog eljönni, arra már kénytelen lesz az intel árat csökkenteni, ha még a tavalyi generációval sem igazán versenyképes. Aztán lehet rosszul látom :)

(#37610) duo válasza Dave™ (#37609) üzenetére


duo
őstag

nekem 6500T van egy 1030gt passziv hűtésü nvidiaval. meg lehet hogy igy hogy az igp-t nem haznalom, kicsit tudnam alulfeszelni ezt a procit. a ramot meg feljebb. vagy legalabb az idoziteseit. igazabol igy is olyan gyors hogy mire magahoz ter a monitor(en egy 32" monitort hasznalok. es hdmivel egy set top boxxal tv is.)
szoval addigra mar ott vagyok desktopon(openbox, vagy most epp xfce-core). en szerintem ebben a komfigba még majd egy kaby-lake i7-et veszek, es azt fogom lejjebb skalazni. utana meg kiderul merre alakul a piac( es fokepp az amd igp supportja Linux terén.)

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#37611) Dave™ válasza duo (#37610) üzenetére


Dave™
nagyúr

Bennem is felmerült ez, de ehhez annyira olcsón kellene venni egy Kaby i7-est hogy tényleg megérje amennyiért nem hiszem hogy lehet belátható időn belül. A végén jobban megéri platformot váltani, úgy nem egy leáldozott valamibe önti az ember a pénzt, 20-30% valós többletteljesítményért. Játszol is rajta vagy miért lett külön 1030GT? Nekem Manjaro Gnome van de még ez is teljesen fürge, csak a két mag a szűk keresztmetszet ha pl. virtualizálni szeretnék vagy Blenderben bohóckodni. Meg igazából bármi kicsit CPU intenzívebbet futtatni :)

(#37612) nagyfejü


nagyfejü
őstag

Sziasztok!
Az ubuntu uj kiadasat lehet frissiteni az ubuntu serverre? Vagy uj telepites??
ha lehet hogy?
udv

(#37613) duo válasza Dave™ (#37611) üzenetére


duo
őstag

egy kis retro gaming van/lesz. -erre persze kb a HD530 is elég, de a tearing az agyamra.ment. a tearfree opció nem segített. ha a comptont a --vsync-opengl paranccsal inditottam akkor szép volt, jó volt, de netezes pl youtube kozben a processzor terhelése 30-50% volt ehhez mérten jobban is melegedett. (mindez egy micro brand gepben volt igy sem a biosban, nem volt mozgásterem, sem a hutessel nem tudtam finomangolni.
igy locsoltam meg ra penzt es atkoltoztem egy mini itx rendszerbe. most a dvga mellett, ugyanazon oprendszerrel (w10evente ketszer, illetve most debian buster) youtube kozben 8-15% a proci terhelese. nincs tearing, es erzesre simabb gyorsabb a működés, mint igpvel. (hozzateszem az a HD530.) az egyel korabbi haswell mag hd 4600 igp bar kevesebbet tud, megis jo volt, jobb mint az 530.

(ja igen. 4K monitorom van..egyelore full hdban hajtom mert ugye legalabb 1m-rol nezem meg a kanaperol nezzuk, de az igp abban sem brillirozik, szepen megjeleniti a tartalmat, de kuzd vele.)
szoval logikusnak tunt az 1030 beszerzese. (30wTDP) full passzív. nincs vele bajom.

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#37614) Dave™ válasza duo (#37613) üzenetére


Dave™
nagyúr

Kikapcsoltam az inteles hibajavításokat próbaképpen, érzésre sokkal fürgébb lett minden (gondolom nagyrészt azért, mert főképpen a HyperThreadinget érinti, az i3-7100 anélkül pedig csak egy Pentium). Azt hiszem marad így, annak nagyon kicsi az esélye hogy meghekkeljenek, így viszont lehet kitolom még az életciklusát 1-2 évvel is akár. Az inteles drivernél nem tudom mit használtál, disztribúció/DE függvényében valóban lehet szívni a tearinggel, de a nomodesettel most tear sincs és a teljesítménye is jobb mint a video-linux driverrel. 4K-n viszont láttam már köhögni ezeket, oda valószínűleg az UHD630 is kevés, kellene valami normálisabb iGPU az új intelek alá is, már x generáció óta szinte ugyanazt sütik el.

A dVGA-kkal nekem sok problémám van, a legnagyobb gond az áruk (nem használom ki úgysem) meg a fogyasztástuk, az intel iGPU-ja pl. normál esetben 1W alatt marad, HEVC encode alatt 6W körül fogyaszt. HTPC-be/általános célú PC-be - ahol nincs játék - tökéletes, feltéve ha nincs tearing.

[ Szerkesztve ]

(#37615) #40553216 válasza nagyfejü (#37612) üzenetére


#40553216
törölt tag

Alapvetően oda-vissza átjárhatók.
Frequently Asked Questions about the Ubuntu Server Edition

(#37616) teleahocipöm


teleahocipöm
senior tag

Üdv! Volna egy olyan problémám, hogy a Crhomium és most már a Brave sem nem enged belépni a semmilyen google alkalmazásba, hiába írom, vagy másolom be a jelszó. A Chrome-ba betudtam lépni. Van másik emailcímem hozzáadva azzal betudok lépni, az eredetire meg azt írjta ki korábban, hogy lejárt a munkamenet. Mi lehet az oka?

[ Szerkesztve ]

(#37617) duo válasza Dave™ (#37614) üzenetére


duo
őstag

igen, jo az igpu. en is szerettem a HD 4600 -at. meg a diablo is elfutott szepen.:)
de ez a HD530inkabb visszalépés. tobbmindent tud de teljesitmenyre szerintem rosszabb.
a dvga-k meg szerintem is sokat esznek, de ez pont "csak" 30W tdp.
es azert lenyegesen erosebb barmilyen igpu-nal.idle 5-6 W nal nem eszik tobbet.

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#37618) teleahocipöm válasza teleahocipöm (#37616) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Csináltam egy új jelszót másodszorra (elsőre ugyan azt adtam meg) de kérte, hogy írjam be a lentebb megjelenő szöveget, de annak ellenére, hogy beírtam, kérte az új jelszót és, ha beírtam, megint újra kezdte... Próbálkozás másképpen, új jelszó és hozzáadtam a telefonos azonosítást, így tudtam csak belépni Chromium és Brave alatt, érdekes, hogy telefonon és Chrome -on semmi gond nem volt, Így még soha sem jártam.

(#37619) gabor9991


gabor9991
őstag

Ubuntu 20.04 win10 mellé telepítve produkál egy olyan hibát, hogy eldobálja a wifi hálózatot.
Több router is van itthon, először csak azt dobja el amelyikre csatlakozik, utána kézzel még át tudom tenni a második/harmadik routerre de amelyik router hálózatát eldobta azt utána nem is látja.
Végül eljut oda, hogy egy hálózatot se lát a wifin adapter driver nem található (vagy valami hasonló) hibaüzenetet dob.Repülő mód ki-be nem segít csak a restart, de ott kezdődik elölről az egész.
Egy nem mai laptopon van 2. rendszerként használva, de így sajnos használhatatlan.
Van esetleg erre valami lehetőség amit hozzá nem értőként alkalmazni lehetne ennek a hibának a megoldására?

(#37620) gregory91 válasza gabor9991 (#37619) üzenetére


gregory91
senior tag

Driver (újra)telepítés manuálisan?
Wifi adapter gyártója/típusa?

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#37621) I02S3F válasza gregory91 (#37620) üzenetére


I02S3F
őstag

Régebbi kernellel lenne értelme próbálkoznia?

(#37622) gabor9991 válasza gregory91 (#37620) üzenetére


gabor9991
őstag

ralink RT5390
Manuális telepítésről találok valahol leírást?

(#37623) lev258 válasza gabor9991 (#37622) üzenetére


lev258
veterán

Talán van megoldás rá, de lehet jobban jársz egy usb-s wifi eszközzel, amiben Atheros vagy Realtek (esetleg Intel) komponens van. Sajnos a Ralink cuccok támogatása nem az igazi (a gyártóra nézek :U ).

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#37624) gregory91 válasza I02S3F (#37621) üzenetére


gregory91
senior tag

Az is opció,ha ne talán a kernelben zavar lenne.Bár azt se tudjuk hogy a kernel frissítése óta csinálja-e.

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#37625) Cucuska2 válasza gabor9991 (#37622) üzenetére


Cucuska2
őstag

Én viszonylag sok leírást látok a neten rákeresve, én azt javaslom, állíts be Timeshiftet és próbálkozz, ha tönkreteszed a rendszert, max újra Timeshiftelsz.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#37626) Sonja


Sonja
veterán

Akartam már kérdezni, hogy mikor fogja felajánlani a 18.04 hogy frissíthetek a 20.04.1-re? :F Mert nálam nem akarja. :( Elméletileg be van állítva, hogy mutassa, ha van, de egyelőre semmi. :U

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#37627) I02S3F válasza Sonja (#37626) üzenetére


I02S3F
őstag

Nem vagy vele egyedül, mert nekem sem ajánlotta fel, plusz olvastam, hogy másnak sem.

(#37628) nagyfejü


nagyfejü
őstag

Sziasztok!
Ubuntuban eltünt a hálózatokból a router elérése.Volt ujrainditás de nem látja.
Vissza lehet hozni?
üdv

(#37629) stopperos válasza I02S3F (#37627) üzenetére


stopperos
senior tag

[link] még várnak egy kis időt

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

(#37630) I02S3F válasza stopperos (#37629) üzenetére


I02S3F
őstag

Kösz!

(#37631) dark2


dark2
tag

Ismét egy kis segítséget kérnék, most Ubuntu mate 20.04-gyel kapcsolatban (Redmond jellegű asztal elrendezés).
Bár olyasmit sikerült megoldani, hogy a XonarDG-m hangot is adjon ki, de nekem nem praktikus az, hogy gyakorlatilag nem tudom az óra mellett a jobb alsó sarokban fokozatokban szabályozni a hangerőt (tehát, hogy bármilyen alkalmazás ad hangot, egyfajta "master"-ként ez mindent szabályoz), hanem mindig az adott alkalmazásba kell ismét bemenni hozzá.
Eddig a korábbi ubuntukban ez nem így működött, az egeret a sarokban lévő hangerő ikon fölé vive egérgörgővel tudtam a hangerőt növelni és csökkenteni. Bármiből is szólt a hang (VLC, böngésző, deadbeef, akármi).
Plusz, ha elindítom a rhythmbox-ot, majd kinyomom az ablakát az "X" gombbal, a zene megy tovább és az ablaka leköltözik a hangerő felnyíló ablakába, ilyen minimál panelként, ahol van pár kezelőgomb és írja a szám címét, előadóját.

Nekem az kéne, hogy ha kikapcsolom a lejátszó ablakát, akkor kilép és nincs zene tovább. De korábban megállított, kikapcsolt lejátszók is ott figyelnek a hangerő ikonra kattintva feljövő kis panelen, ahol ha rájuk nyomok, bejön a felületük. El sem tudom tüntetni őket.
Illetve az kéne, hogy ha az egérrel a hangerő ikon fölé megyek, akkor a görgetésnek legyen rendesen fokozatokban hatása, de most ha megy egy zene, nem halkul el, ha lefelé görgetek, hanem folyamatosan ugyanazon a hangerőn szól, míg a legkisebb értékre érek, ahol elnémul. Fölfelé görgetve megint maxon szól. Akkor is, ha rányomok a hangerőikonra és a feljövő kis ablakocskában húzom a csúszkát. Ha bal szélen van, elnémul, ha akármennyire is jobbra húzom, teljesen szól.

Szerettem volna betenni képernyőképet, de a print screen-re felugró ablak csak pl. firefoxban működik nekem, simán az asztalon nem...

(#37632) I02S3F válasza dark2 (#37631) üzenetére


I02S3F
őstag

Szia!

Szerintem próbálkozz más hangerő szabályozó programot feltenni.
Gnome3 alatt ilyen gond nincs.

(#37633) dark2 válasza I02S3F (#37632) üzenetére


dark2
tag

Köszönöm a javaslatot! A gyári program lenne ilyen a mate-nél?

(#37634) I02S3F válasza dark2 (#37633) üzenetére


I02S3F
őstag

Több ilyen hangerő szabályozó kis program van Ubira. Keress rá a szoftverek között (Az alkalmazásboltban). Próbáld ki őket! Hátha lesz neked megfelelő! Nem ismerem őket. Régen használtam az alapértelmezettől eltérőt.

(#37635) #40553216 válasza dark2 (#37631) üzenetére


#40553216
törölt tag

Pavucontrol-ban külön lehet a futó alkalmazások és az rendszer rendszer hangját is állítani.
Printscreen-re keress rá a Synaptic-ban!

(#37636) ligil


ligil
friss újonc

Askubuntun akartam kérdezni, de az automata cenzornak nem tetszett amit írtam, hátha itt valaki tudja a választ.
Azt hiszem, 19.10-ig létezik flashproxy-* csomag ubuntuban.
A 20.04-ből kimaradt. Google-n nem találtam ezzel kapcsolatban semmit, ezért egyre jobban érdekel az oka.

Annyit tudok róla, hogy tor hálózathoz kapcsolódást segíti, de csak most akartam kipróbálni és a stabil rendszeremet nem szennyezném vele, ha komoly oka van annak, hogy a Focal Fossaból kimaradt. Virtuális gépen meg 20.04 van.

(#37637) lev258 válasza ligil (#37636) üzenetére


lev258
veterán

Nem értek hozzá, de azt írják, hogy a fejlesztése már egy ideje leállt, a képességeit túlhaladták más megoldások (Tor-ban is).
[link]

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#37638) ligil válasza lev258 (#37637) üzenetére


ligil
friss újonc

Kösz, ezt nem találtam meg.

(#37640) májkimiki válasza #39496704 (#37639) üzenetére


májkimiki
őstag

Először is, ha vannak PPA-ból felrakott csomagok. Nézz utána, hogy 20.04-re is meg vannak-e. Majd a művelet előtt kapcsold ki a PPA-kat a szoftver forrásokban. Ez meg tudja borítani a verzió frissítést. Frissítés után ezeket a PPA-kat átírni a 20.04-re és bekapcsolni őket. Majd update és upgrade, hogy a PPA csomagok is frissüljenek.

(#37641) Cirbolya_sen válasza #39496704 (#37639) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

Végig mentem ezen a verzió frissítésen, felemás eredménnyel, rákérdez amúgy, hogy a speciális konfig fájlokat megtartsa-e, nálam volt ami hiba nélkül működött, és volt ami a régi függőségek miatt nem. Maradtam az új telepítésnél, azért image mentéseket félre raktam több verzióból is :)

kieg: a PPA-k kikapcsolása is okos dolog, de a telepítésné figyelmeztet is a rendszer erre

[ Szerkesztve ]

Cirbolya_sentinel

(#37643) Cucuska2 válasza #39496704 (#37642) üzenetére


Cucuska2
őstag

Hozzá kell tennem, hogy nagyrészt nem lesz probléma, vagy ami lesz, az is viszonylag gyorsan megoldható. Én sosem telepítek újra, és valamiért mennek a gépeim.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#37644) Cirbolya_sen válasza #39496704 (#37642) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

A megfelelő tudással és tapasztalattal persze a hibák orvosolhatóak, nálam ez nem volt meg, és gyorsabb és egyszerűbb volt, újra felépíteni a rendszert.

Cirbolya_sentinel

(#37647) lionhearted válasza #90533376 (#37646) üzenetére


lionhearted
őstag

A snap nem helyettese az aptnak, egy másfajta szoftver csomagolási metodika. Minden snapnak elkülönített területe van, ezért nem fogja látni az aptnál megszokott /etc, /var, akármit elérni.

A snap elkülönített könyvtára több helyen található:
/var/snap/<snap>/common
/var/snap/<snap>/current
Ha pedig felhasználói alkalmazás, akkor ugyanígy:
~/snap/<snap>/common
~/snap/<snap>/current

A current mindig a legújabb revízióra mutat, de a korábbi revízióhoz tartozó megmarad, amíg maga a snap is. A common általános, minden verzióval használható adatokat tartalmaz.

Szóval én azt ajánlom, hogy nézz utána az adott szolgáltatás webes elérhetőségén, hogy a snapes verzió hol tárolja azokat a konfigurációkat, amire szükséged van, majd másold át/be.

systemd itt többnyire nem játszik, ha daemonként értelmezett egy szolgáltatás, akkor a snap daemonként kezeli és indítja. Az egész snap csomagot kell tiltani (disable) ahhoz, hogy ne fusson.

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#37649) Alveus


Alveus
tag

Sziasztok, olyan kérdésem lenne, hogy próbáltatok már ubuntu 20.04-en kernelt frissíteni? Ha megszakadok se akar normálisan működni, hiba nélkül feltelepül, majd újraindítás után érvénytelen szintaxis hibával elszáll, érdekesség, hogy csak 20.04 alatt, 18.04-nél működik, változtattak ezen valamit?

választ köszi

(#37650) Alveus


Alveus
tag

tárgytalan

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.