Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is...
-
LOGOUT
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
Bő egy hete írtam, hogy váltó gondjaim voltak. (Meriva A) Zúgott, zörgött, surrogott. A szerelőm bezár karácsonykor, úgyhogy ismerős útján találtam egy másikat, aki vállalta. Pénteken kész is lett az autó. Sima 232000-ből megúsztam.
A váltó annyira sz@r volt, hogy komplett csere kellett, így egy bontott váltó került bele. A differenciálmű is tönkrement, plusz a csapágyak is rettenetes állapotban voltak. Ránéztek akkor már a kuplungra is, ami szintén csereérett volt, így abból is újat kaptam. (Csak a kinyomócsapágy majd 35 ezer beszerzési áron.) Mindehhez jött még egy termosztát csere, hűtőfolyadék, váltóolaj feltöltés, meg egy olajcsere, szűrőcserékkel. Az alkatrészek beszerzési áron jöttek szerencsére, a munkadíj 50000 volt. És akkor még útravalóul szóltak, hogy lassan a futóműnél is nézelődni kell, meg a kormányművet is fel kellene újítani, és a kipufogódob hamarosan kilukad (ezt mondjuk én is tudtam, láttam).
Mindez azt bizonyítja, hogy az a szerelő, akihez eddig hordtam elsunnyogta a dolgot, mikor kértem, hogy nézze meg az autót olajcseréknél. Úgyhogy többet hozzá nem viszem az autót, így a pénzem sem. Még szerencse, hogy találtam mást.
Meg az is valószínű, hogy sokáig már nem lesz nálunk ez az autó, 6-12 hónap múlva kéne venni egy újat, mert kb most lett elég belőle...
-
Markizmark
addikt
válasz
farkas-j
üzenetére
Tothgera30: Tudod te, hogy 1 négyzetméter napelemmel hány Watt energiát lehet előállítani napsütéses időben? Kishazánk szabad alapterületét lefedve is kevés lenne a mai igények kiszolgálására (mármint napsütésben). Na és éjszaka?
Másfél hektáron fér el kényelmesen egy 499kW-os kiserőmű, ennél kisebbre besűrítve már egymásra árnyékolhatnak a sorok.

Ilyen 499-esekkel lesz telesz*rva az ország ... -
Pitterix
őstag
Srácok, akinek Merivája van, volt már problémája váltóval,
A 2. eddig nehezen ment, de most már az első is alig található, néha a hátramenet is előremenet. Elég lehet, ha kicseréltetem a motortérben lévő műanyag "kütyüt" , ami szemmel láthatóan nem végzi rendesen a dolgát? -
norrberth
addikt
válasz
mohabá 007
üzenetére
Szeretnél látni valami jobbat? [link]
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De ami téged érdekel az 11.55 nál látható.
Leengedi az olajat, leeresztő csavar vissza, majd kicseréli az olajszűrőt.
Olajszűrőházból meg megy a teknőbe a fáradt olaj de mivel a csavart már visszatekerte, teknőbe marad.
-
user26
senior tag
Sziasztok!
Bocs, ha rosszul kerestem rá, de nem találok pontos leírást a BID típusú kijelzőről.
Valaki tudna linket adni róla ? -
Fék olajat cseréje megközelítőleg milyen összegben kell elgondolkodni?
Lassan vinnem kell megint olaj cserére. És gondoltam ezt is meg kellene ejteni. Meg egyáltalán érdemes e? Vagy mikor érdemes? -
Declare
őstag
válasz
trassher
üzenetére
Igen, valóban rettentő másként látjuk a dolgokat, de persz enincs ezzel baj

Más:
Szerintetek, hogy tudok találni valamilyen útmutatást, hogy a GTC ben, hátul, azt a szövet elemet, amibe a hátsó hangszóró is bele van ágyazva, azt kiszedjem? Keresgéltem már neten, youtube on, de nem jártam sikerrel.
Valami kis műanyag cicergő hang jön alóla menet közben és megőrülök tőle
Nem igazán tudom, hogy lehetne kiszedni, ahogy alányúlok a szélén, lehet kissé kifelé húzni, de nem akarok valamit eltörni
Van valakinek tippje?
-
-
norrberth
addikt
Sziasztok! Opel Astra H 2006 1.4 16V 66KW Z14 XEP
Az olajfeltöltési mennyiség könyve szerint 3,5LDe nekem 3,2L ment bele, és a nívónak a legtetején van a szint mármint az utolsó bemélyedésnél.
Másnak is kevesebb megy bele? -
Bitpalace
senior tag
Sziasztok!
Kérdezném hogy g astraba szivargyujtonal a sárga kis karikanak kéne vilagitania muszerfallal együtt?
Más: mennyire megbízható motorok a Y17DT?
Egyenlőre nagyon szeretem annyi van hogy adagoló vezérlő elektronika lett mar cserelve rajta de 125k km van benne

Előre is Köszönöm
-
odorgg
addikt
Rosszalkodik az önindítóm, Cromaxban egész jó áron vannak.
Már csak az a kérdés Valeot, vagy a Boscht válasszam? Gyárilag mit raktak bele? (2002 G astra 1.4 Z14xe) Cserélni alúlról tudom, jól gondolom? -
Declare
őstag
válasz
trassher
üzenetére
"világ 16 legnagyobb teherhajója annyi kén dioxidot bocsájt ki mint a durván 900 milliósra becsült járműpark."
Holnap szerintem menj, nyírj ki valakit és rabold ki....tudod hány rablógyilkosság történik egy nap a világon? Eggyel több vagy kevesebb, semmit nem változtat a statisztikán

-
farkas-j
őstag
válasz
Markizmark
üzenetére
Először tisztázzuk, nem vagyok elektromos autó ellenes csak realista! Én csak a nagy hurráoptimizmusra írtam választ példákkal. Amit leírtál a Nissan példával az igaz, de a család akkor másra ne nagyon használjon villanyt (pl. 1 főzőlap 1,5-2,4kW, mosógép 1-1,8kW, Mosogatógép 1-1,8kW, villanybojler ami tipikusan éjszakai 1,2-2,4kW, hajszárító 1,2-2,5kW, vasaló 1,2-3,2kW és ezek csak a nagyfogyasztók a sok kicsi meg sokra megy). Ráadásul nem a 20-30kW-os akkuk irányába halad a fejlesztés, és az összlakossághoz képest csak nagyon kevesen fogják tudni az otthoni töltést megoldani. A lakótelepi töltés meg szerintem esélytelen nagyszámú felhasználónál. A másik, hogy egyszerűen képtelenség az ilyen mértékű hálózatfejlesztés. Nem csak a vezetékekkel van a probléma, hanem gyakorlatilag mindenhol cserélni vagy bővíteni kellene a hálózatban a közép és kisfeszültségű transzformátorokat is. Bődületes beruházás. Én egyenlőre esélyét ott látom az elektromos autónak ahogy írtad, hogy néhány cég az autóit töltögeti. Néhány családi házas is megoldja majd. Egyszer olvastam egy német cikket arról, hogyha egy óriási napkitörés vagy impulzusbomba hatására tönkremenne Németországban az elektromos hálózat és transzformátor rendszer, közel 8-10 évbe kerülne a csere és helyrehozatal.
Nincs elegendő alaperőművünk sem, importra vagyunk kárhoztatva. Ha időben beindul a Paks 2 (12-14 év optimista jóslatok szerint) akkor sem lesz elég saját termelésű energiánk. A Paks 1-nek meg van még ~25 éve, utána fokozatosan le kell állítani a blokkokat. Ekkor 4-6 év alatt 2GW energia szál ki a rendszerből.Tothgera30: Tudod te, hogy 1 négyzetméter napelemmel hány Watt energiát lehet előállítani napsütéses időben? Kishazánk szabad alapterületét lefedve is kevés lenne a mai igények kiszolgálására (mármint napsütésben). Na és éjszaka?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
pityaa23
senior tag
Sziasztok!
Tudtok webshopot, ahol lehet jó áron ablaktörlőt venni? Astra J ST-hez kellene. Eddig a Redkoalánál néztem ami olcsóbb mint másutt és eredeti GM.
Üdv: István
-
Tikakukac
titán
-
trassher
addikt
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Kollégád a tipikus esete az okos magyarnak. Ki sem megyünk a városból de kell a dízel autó mert azt mondták az a jó. Nem véletlenül szippantották fel a fiatalok a sok e46 320d-t amit az éles szemű kereskedők behoztak. Látták, hogy erre van igény hát hozták tucatszám a német meg örült, hogy a náluk leselejtezett autókat tréler számra hordják.
A céges autók megint egy külön kategóriába esnek. Új autókat használnak lízing keretén belül, abba nagyon nem lehet belebukni. Aki még vigyáz is a sajátjára az a szerződés lejárta után megveheti mert tudja, hogy ő vigyázott rá, a bérbeadó meg rendesen szervizelte amikor kell.
Elektromos autók használtként lesznek érdekesek amikor legrosszabb esetben az akkucsomagot cserélni kell hisz az is ugyanúgy használódik mint bármely más cella. Erről még senkinek sincs szerintem tapasztalata annyira új a dolog, majd idővel elválik.
-
válasz
trassher
üzenetére
Nem hinném, ahogyan én látom:
Épp egy forradalmi helyzet közepén vagyunk ahol az elektromos autók érkeznek a szívó benzines motorok kihalnak ellenben egyre kisebbek és turbósabbak. És a dízel a sok botrány fő hőse amit a jó világ vagy szereti vagy nem.
Így természetesen az emberiség nézőpontját nem kicsit szét válassza.
Főleg amikor autó vásárlás elé kerül. Mérlegeli gazdasági és felhasználási feltételeit majd az alapján dönt.
És szerintem ez nagyon egyszerű csak szeretik az emberek túl bonyolítani.Mire gondolok itt? Első sorban van aki olyant választ ami tudja hogy a fentebbi lehetőségeinek kiaknázására teljes mértékben nem fog megfelelni de akkor is azt választja, majd mikor oda ér az idő szidja a technikát alaptalanul.
Erre egy jó példa, "kedves munkatársam" egy nagy dízel motorral felvértezett Volkswagen Golfot vásárolt , de ő 95%-ban városban használja 4-5 Km hatótávolságú utakra.
Majd panaszkodik az első szerviz időszakban hogy a motor nem úgy viselkedik ahogyan azt kellene.
Pedig a képlet egyszerű. Dízel drága mulatság, drága alkatrészekkel, de annak megéri aki sok,hosszú utakra használja, gyors után töltési idővel. Lásd leginkább céges gépek.
Aztán a benzines kortársak akik kisebb vagy hosszabb távon szívesen használják vadkacsáit. Szintén rövid után töltési idővel párosítva.
Ide sorolnám a hibrideket is.És az elektromos autók ami igaz hogy drága mulatság új autóként, de majd jövőben ez emberi áron elérhető legjobb alternatíva lesz, főleg fenntartási költségek miatt mert nincs benne olyan drága kütyü mint a dizliben, vagy a turbós benzinest csigákban.
De itt a töltési rendszer fejlődését kell kivárni.Szerintem jelenlegi állapotban a benzines autók éri meg a legtöbb embernek , mert ezekben van már olyan megbízhatóak és egy turbóval megközelítőleg nyomatékos és takarékos mint egy dizli. Persze itt lehet támadni hogy de nem stb. Én ezt elfogadom.
De nincs akkora különbség fogyasztásban vagy meglévő nyomatékosság ami ahhoz kell hogy több fővel klímával előzni lehessen.Egy szó mint száz így is több írtam mint szerettem volna ehhez a témához.
Mindenki azt vezet amit szeretne, legyen a üzemanyag felhasználástól függetlenül.
-
trassher
addikt
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Akkor lehet csak az én környezetemben jellemző ez vagy az ország ezen részén, lehet megcsömörlöttem a sok "Ez dízel te k.rva!" matricától.

-
-
trassher
addikt
válasz
Declare
üzenetére
Én nem versenyautózok, nem akarok versenyautózni és nem is erről beszélek.
Amiről beszélek az a mentalitás ami áthatja a dízel autó felhasználókat.kmarci25: Mi is szelektíven gyűjtjük a hulladékot de az csak szépségtapasz. A világ 16 legnagyobb teherhajója annyi kén dioxidot bocsájt ki mint a durván 900 milliósra becsült járműpark.

-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
Tudnátok adni 1-2 infót, hogy rakjam vissza a visszapillantó tükör üveg lapját? Régebben letört a tükör, mármint a rögzítési pontok elengedték, de kiesett belőle a tükör lap, műanyagostól, tehát nem a tükör felületet jött le, vissza is raktam ,de most néztem hogy eléggé lötyög, és levettem, az egyik pöcök félig el van törve azt megragasztottam, de nem igazán tudom hogy rakjam vissza úgy, hogy ne törjem el megint
*Astra F
-
Declare
őstag
válasz
Luck Dragon
üzenetére
En is agyaltam ilyen motormelegitön, mert baromi jo cucc szvsz. Telen nyaron kimeled a motort meg a környezetet is, telen raadasul baromi komfortos is

PAAAAKSS 2
aztan még egy két titkos szerzödes Paks 3,4,5,6,7,8,9 re aztan meg is vagyunk 
-
kmarci25
veterán
válasz
trassher
üzenetére
A villanyautók remélem még sokára érnek ide nagy volumenben mert az egyik legálszentebb dolog ami jelenleg megy az autóiparban. Majd ha a maersk összes hajóját villanymotor hajtja akkor tettünk valami a környezetért.
Persze értem, amit írsz, meg részben igazad is van, de azért ez így erős kijelentés. Az ilyen mentalitás alapján én sem gyűjteném külön a papír és a műanyag szemetet, a festéket meg nem vinném el hulladékpontra, mert ezek úgyis csak kis cseppek a tengerben.
Szerintem inkább az lehet álszent az e autókban, hogy azt a villamosenergiát milyen úton teremtik meg. -
-
Declare
őstag
válasz
trassher
üzenetére
Alapbol ott indul, hogy mi az hogy sportauto? Meg minek mi ertelme van. A mindennapi haszanaltban akarhogy is de a nyomatek es a ccm szamit. Ha el akarsz jutni A-B be, vagy a varosban kavarogsz, baromira tök mind1, milyen futomü van a kocsid alatt es milyen hangja van 6000 es fordulaton.
Mig te a 2 literes szivobenzineddel fittipaldizol, hogy 3000 ala ne essen a fordulat (ami neha fun, viszont ha mindennap "muszalybol" autozol, faraszto es unalmas), addig egy 1,4 tsi DSG Poloval egy kismama, miközben a baratnöjevel megbeszeli a legujabb receptet, körbeautoz a piroslampanal, mindenfele faradsag nelkül, ha a rajtnal elbambulsz es beall elötted az utolso szabad helyre a teszko parkoloban
.... Igen, valoszinüleg mogyorodon ravernel 10 masodpercet....es? 
Na de no offense, nyilvan mindenki mast szeret, meg mas a fontos, csak ne mossunk össze dolgokat. A dizel ugyan ugy lehet "sportauto" mint egy benzin...attol meg mert neked a hangja nem tetszik, mert mindenben a hangon kivül raver a masik autora pl
Persze vesszen az összes es tiltsak be, mert környezetszennyezö, mint az allat
csak adjanak alternativat a jonepnek es az ne egy 100 eves technikan nyugvo szivobenzin legyen -
-
Kommy
veterán
Valaki le tudná nekem írni, hogy hogyan lehet az autó távirányítóját újratanítani op-com-al, mert kaptam egyet kölcsön, de a central door locking-ba nem tudok belépni (nem kommunikál az ecu-val), az Anti Theft Warning-ba tudok belépni és ott a programming-nál próbálkoztam az utolsó menüponttal security kód megadása után, de hiába nyomogattam a távirányító gombját nem történt semmi.
A measuring blocks részben a Remote Key 1 Status -nál In Range van kiírva ez azt jelentené, hogy érzékeli a távirányítót?
A Prev. Detected Remote Key-nél pedig Unknown-t ír.
Opel Astra G 2003-as 1.6-os Z16XE motorkód. A op-com 1.60-os verziójú -
trassher
addikt
válasz
Petyyyyy
üzenetére
Én értem és elhiszem, hogy jó csak sokan versenyautóban képzelik magukat a lefingott 100 éves szarjukban és nem lehet nekik megmagyarázni, hogy az minden csak nem sportos autó.

Szada85: ++1

Declare: És ettől a nyomatéktól vannak elájulva emberek mert hogy hű de megy. Persze mert olcsón meglehet venni és elhiszik, hogy ez valami. Amikor meg elmondom, hogy a világ összes pénzéért sem kellene dízel autó mert szar a hangja, használtan nagy részük egy időzített bomba és nekem egy normális 2 literes szívóbenzin kéne akkor én vagyok a hülye mert "de hát az sokat eszik, ez meg csak 5 litert". 5 litert a kamrás ketten golf evett esetleg, azt meg végképp nem tudják felfogni, hogy ha az autóm 10 litert eszik de nincs benne se kettőstömegű se turbó akkor az a többletfogyasztás egy tervezhető költség. A villanyautók remélem még sokára érnek ide nagy volumenben mert az egyik legálszentebb dolog ami jelenleg megy az autóiparban. Majd ha a maersk összes hajóját villanymotor hajtja akkor tettünk valami a környezetért.

Az 550d pedig nem az én világom ahogyan az összes bangle óta gyártott. Nem vagyok öreg de az én szememnek egyik sem tetszik. Annyi pénzért nekem egy rs6 5 literes v10-el.
-
mohabá 007
aktív tag
válasz
joeetm
üzenetére
Az A Vectra megnevezés alkatrész kereséshez kevés.A motor pontos megnevezése nélkül keresgélni se lehet
alkatrészeket.Aki keres,talál:[hűtőt és a motort összekötő tömlők] -
CsakEgySrác
csendes tag
Hali!
900 ezer környékén keresek g astrát. Ezért a pénzért a classic-ot nézegetem már, tudnátok adni tippeket, hogy melyik motorral nézegessem? Mikre kellene odafigyelnem? Városi szaladgálós lenne plusz hétvégi kirándulások. Sajnos az 1,2-es 16 szelepes punto II gyengus volt már ehhez

-
joeetm
tag
Sziasztok,
Pár ~1-2 hónapja beszereztünk egy A Vectra-t, van vele probléma szép számmal, de lassan halad a talpra állítása. Ahol most elakadtam, hogy csöpög a motor hűtőfolyadék, (természetesen már fagyálló van benne). Én bárhogy nézem, azt látom hogy a hűtőt és a motort összekötő tömlők a ludasak, viszont bárhogy guglizok, ehhez a típushoz konkrétan nem találok, így az lenne a kérdés hogy ez kompatibilis valamelyik másik modellével, vagy nem keresem elég jól? -
beg
veterán
válasz
Markizmark
üzenetére
Ez volt a rövid?

-
Markizmark
addikt
válasz
farkas-j
üzenetére
Most erre hosszan tudnék válaszolni, de nincs időm.
Röviden:
Valóban problémát okozna az akkuk gyors töltése, nagyon nagy teljesítményre van szükség.
Egyelőre az akkuk sem viselik jó, ha nagy árammal vannak megrúgva, másrészt a hálózat is alkalmatlan erre, egyelőre.
DE, a hálózat fejlesztése folyamatos, pl az E.ON is gőzerővel épít, fejleszt. A fokozatosság elvét követve ez a probléma is meg fog oldódni. A hálózat fejlődésével együtt terjednek majd el az elektromos autók. Így nem lesz probléma. Az átlag polgár a napi dolgait munkába járással és vásárlással együtt 100km-en belül elintézi, és még ezzel is sokat mondtam. Én napi 95-100km-t hajtom a vasat munkába járásra 2 város között.
Ebből az következik, hogy bőven elég éjjel töltőre dugni az autókat. Éjjel márpedig van idő tölteni, tehát csökkenthetjük a töltő teljesítményt.
Konkrét példa: Egy Nissan Leaf (nem új találmány) akkuja 30kWh (van 24-es is), állítólag tud 200km-t egy töltéssel, de pesszimista leszek és azt mondom, hogy a 30kWh elfogy 100km alatt.
Este 11-kor töltőre dugom, reggel 6-kor lehúzom. A közben eltelt 7 óra alatt kell belenyomni 30kWh-t.
Számoljunk 10% veszteséggel (átlagos villamos energiaátalakító hatásfoka 90%), tehát kijön, hogy a töltés közbeni teljesítményfelvétel 4750W (30kWh/7óra az 4.28kW, 4,28/0,9=4,75kW).
4,75kW = 4750W, 4750W/230V=20,6A.
Tehát egy B25-ös kismegszakító is elég lenne, ezt pedig egy átlag panel lakás is tudja.
De mivel 32 Amperig ingyenes a téma, ezért legyen 32. 20 Amperrel tölt az autó én pedig a maradék 12 Amperrel vígan elvagyok éjjel. Akinek van villamosított garázsa, annak ez kényelmes lesz, akinek pedig nincs az majd kilógatja a hosszabbítót...
Én ezzel az autóval 1300 Ft-ból tennék meg 100km-t, a mostani 2400 helyett.Tehát a probléma nem az átlag villanyautós munkába és bevásárolni járós polgárral lesz, hanem a nagy utazókkal, akik út közben és minél hamarabb fel akarják majd tölteni a vasat.
Egyébként a nyilvános helyen történő töltést szabályozó törvény nyár óta hatályos.
A törvény alapján már lehetséges pénzt kérni a töltésért, ráadásul rögtön 3 féle elszámolási móddal.
Az első lehetőség, hogy energiamennyiség alapján fizet az autós, a második lehetőség, hogy percdíjas alapon fizet, a harmadik pedig, hogy meg van szabva fixen 1 komplett töltés ára.
Ráadásul perc alapon büntetni lehet majd azt, aki a töltés végeztével nem hagyja el a helyet.És ami a legjobb: TAO
A törvény értelmében a cég adózás előtti eredménye csökkenthető az elektromos töltőállomás bekerülési értékével, de legfeljebb a beruházás befejezésének évét követő 3 évben elérhető becsült jövedelem és a beruházási költség különbségével. Van azonban egy megkötés, mégpedig az, hogy töltőállomás létesítés címén maximum 6 milliárd Ft (!) vonható le. Ez kellően nagy összeg ahhoz, hogy nagy cégek is beléphessenek a piacra, és jelentős mennyiségű, adott esetben nagy teljesítményű villámtöltőket telepítsenek az országban sok-sok helyszínen.
"Jelenleg leginkább áramszolgáltatók és kereskedelmi egységek által üzemeltetett publikus töltőállomások állnak rendelkezésre az országban. A Kormány ígérete szerint már 2018 májusára fel fog állni kb. 330 kormányzati töltőállomás a gyorsforgalmi úthálózat mentén, amelyből 280 db 2×22 kW teljesítményű, illetve 50 db 50 kW teljesítményű lesz. Nyilvánvaló, hogy ez a mennyiség nem egy pillanat alatt fog az utcákra kerülni, hanem fokozatosan." /(villanylap.hu)
Egyébként 1-1 ilyen töltő oszlop 1-8 millió forint, attól függően, hogy milyen teljesítményű és milyen szabványokat tud.
Tehát a szabályozás és az ösztönzés is készen áll, a technológiai problémákat (gyors töltés, energia igény, elhasznált akku) pedig megoldjuk.
A fejlődés nem áll meg.Sokan felvetik azt a problémát, hogy a villanyautók számára is meg kell termelni az energiát és az is hú milyen szennyező. Ehhez két dolgot fűznék hozzá. Az egyik, hogy nagy tételben mindennek az előállítása olcsóbb és energiatakarékosabb, a másik, hogy inkább a városon kívül szennyezzen egy nagy valami, mint városon belül a sok kicsi.
Zárás képp: Kell az a paks 2, de még a 3 is jó lenne. Ha nem lennének ilyen alap erőműveink, csak naperőműveink, akkor nappal termelnénk és exportálnánk, mint az állat, éjjel meg importálnunk kellene. A hálózat pedig izzad, hogy ide oda cincálják.
Szélerőmű nem jön szóba, mert egyszerűen nálunk nincs olyan szélcsatorna, amit jól ki lehetne használni.Végül is csak nem sikerült rövidre fognom....
-
Declare
őstag
válasz
trassher
üzenetére
Ööö mert mi is a dízelmotor előnye a benzineshez képest?
Nyomatek
Mit gondolsz egy traktor mennyit eszik "100 -on" ?
Benzinmotorbol kellene valami 60.000 ccm es, hogy megmozduljon
haboruban sem azert epitettek dizel tankot, mert a benzines sokat fogyasztott volna 
Amugy Te hogy allnal hozza egy 550d hez? Mint egy munkagephez?

A hülyegyerek az hülyegyerek az 1,6 civicben, meg a pimpelt 1,9 tdi ben is.... kivancsi vagyok, majd a villanyokkal mit kezdenek

(#79049) farkas-j jönnek az ujfajta akkuk, egeszen mas tulajdonsagokkal, mint a maiak, de a Teslanak mar most is vannak olyan megoldasai, hogy a "tankolas" egy akku csereböl all. Azaz a lemerültet kiveszed, beadod töltetni es a feltöltöttet meg beteszed es mesz tovabb.
"Lakotelepi töltes": Skandinav orszagokban a "lakotelepeken" ma is radugja mindenki estere a kocsijat, mert megy benne az allofütes reggel. Parkolokban ott a öltökabel mindenhol, van egy kartyad, aktivalod, csok. Reggel meleg autoba szallsz be, ami kevesbe szennyezia környezetet es kevesbe kopik a motorja. Ezt egy ugras tovabbfejleszteni es vllanyauto töltöt kiepiteni.Ezeken a "problemakon" amiket irtal, mar reg tul van a villanyautozas
-
Szada85
aktív tag
válasz
trassher
üzenetére
Természetesen. Ugyan ezt a véleményt osztom én is, hogy ha egy sportos típust néz az ember, ott ezt bele kell(ene) kalkulálni, a korábbi használati módot is, és az ebböl következö karbantartás/rendberakás mélyebb talicskányi pénz iránti igényét.
De mindenki azt csinál az autójával (és a pénzével) amit szeretne természetesen, semmi közöm hozzá.
Az emberek jelentös részén amúgy sem lehet segíteni szerintem, élnek a kis elképzelt világukban, az elképzelt értékrendjükben, és onnan mondják meg a tutit, aztán ha bekopogtat a valóság, akkor nekik áll feljebb, meg Ök próbálnak hülyének nézni... Imádom.

-
farkas-j
őstag
válasz
Tothgera30
üzenetére
„Egy évtized és az elektromos autók kiszorítják a belsőégésű motorokkal hajtott szgk-kat.”
Én erre azért mérget nem vennék. Az egy dolog, hogy esetleg jönnek újabb, jobb, könnyebb, megnövelt kapacitású akkuk amik elviselik a rendkívüli gyors töltést és 5-600 km a hatótávolságuk. Egy kérdésem lenne csak. Hol és mivel fogják őket tölteni??? Ma pl. egy igen nagy hatótávolságúnak nevezett 100KWh-ás akkuval szerelt Teslát ami közelíti az előbb írt igényeket, hol, mivel és mennyi idő alatt lehet feltölteni?Számoljunk. Tegyük fel, hogy egy újfajta szuper akkut 1 óra alatt teljesen fel lehet majd tölteni. Az egyszerűség kedvéért ne számoljunk semmiféle töltési vesztességgel. Hazamész a kertes házadba és felcsatlakoztatod a töltőre az autót. 100kWh-ás az akku -> 1 óra alatt kell 100kW-ot belepumpálni. Ha 3 fázisod van akkor fázisonként ~33kWh. A veszteséget nem számolva ~140 A-t (Ampert) kíván! Ez a három fázisra vetítve ~420 A (Amper). De töltsd fel 5 óra alatt, ez is fázisonként ~28 A. Hol van még a ház egyéb fogyasztása? Ki fogja ezt a bődületes teljesítmény igényt biztosítani a lakosságnak? Ki fogja a villamos hálózatot ilyen horror szintre felfejleszteni? Mennyibe fog kerülni egy ilyen töltő? Hol lesz erre a bődületes teljesítményigényre háttérfedezet? A töltést a lakosság ugyanis zömében vélhetően az esti órákban végezné, amikor már pl. az alternatív napkollektorok által termelt áramra sem számíthatunk. Hol lesz erre erőművi kapacitás?
És jön a „benzinkút” probléma. Egy óra alatt hány benzines autó szokott tankolni? Na annyi elektromos csatlakozást nem fognak kiépíteni! Ha mondjuk 10 nagyáramú töltőhelyet kiépítenek egy kútnál, és mondjuk a 10 perc alatt fel lehet majd tölteni egy 100kWh-ás csoda akkuval szerelt autót (ez egy elviselhető és kezelhető idő, senki sem szeretne 1-2 órát a kúton dekkolni), akkor egy óra alatt (5x10 perc töltés +5x2 perc átállási idő) kell feltölteni mondjuk 5 autót egy töltőhelyen. Ez 10 töltőhely x 5 autó/óra x 100kW. Ez ha minden ideális 5MW igény egy 10 töltőhelyes kútnál. Ezt ki fogja tudni biztosítani és mennyibe kerülne a beruházás???
A népesség túlnyomó többsége lakótelepen lakik. Ott pl. ki, hol és hogyan fogja biztosítani az irdatlan töltési igényeket? Nem 10 töltőhely kellene patkolónként! Ráadásul pl. Budapesten örülnek a lakók, ha parkolót találnak a lakótelepen. Este hazamegy az autós, töltőhelyet keres és mondjuk szerencsés és talál. Utána mivel becsületes megvárja a töltés idejét vagy visszamegy később a parkolóba, hogy átálljon másik parkolóhelyre, hogy más is hozzáférjen a töltőhelyhez. Ugye ez teljesen életszerű dolog? Vagy mindenki kilógatja az ablakon a hosszabbítót és tölti a 16A (Amperes) hálózatáról???
Na ezeket végiggondolva mondom (és nem csak én hanem az energiaszektorban sokkal járatosabbak is), hogy az elektromos autók csak igen kis részben fogják kiváltani a mai autókat az elkövetkezendő 20-25 évben. Vannak alternatívák még, de ezekben is rendkívül sok a buktató. Ilyen pl. a hidrogén hajtás, hidrogén/elektromos meghajtás vagy éppen az energiacella/elektromos hajtás stb.
Az még mindig nem lefutott kör, hogy a leselejtezett irdatlan mennyiségű akkuval ami veszélyes hulladék mi lesz? Mennyibe fog kerülni azok semlegesítése és újrahasznosítása? Nagyon jó példa a kompakt fénycsövek esete! Olvass utána.
Ráadásul egy kutatócsoport vizsgálta a „tiszta energiával működő” elektromos autók környezet terhelését. Mennyi természet rombolással, környezetszennyezéssel és energiával jár csak az akkumulátorok nyersanyagának kibányászása, majd az akkuk elkészítése. Pl. csak egy akkura való lítiumért hány tonna kőzetet kell megmozgatni? Mennyi energiába és mekkora környezetterheléssel jár az előállításuk, majd később az ártalmatlanításuk. Az áramot is elő kell állítan valamiből, Sok tényező van, ezeket sokan nem veszik számításba.
Nagyon jó dolog az elektromos autó, de az említett dolgokat sokan nem veszik figyelembe!
A lényeg, hogy nem ennyire fekete-fehér a dolog. Mindenesetre szurkolok, hogy valami jó alternatívát találjanak a mai belsőégésű motorok kiváltására! -
trassher
addikt
válasz
Szada85
üzenetére
Ezeken az embereken nem lehet segíteni mert ők csak azt látják, hogy sok lovat kapnak kevés pénzért. A turbó + benzin mindig is egy drága játék lesz mert érzékeny alkatrészek vannak a rendszerben és aki ezzel nincs tisztában az jól megszivatja saját magát.
Declare: Ööö mert mi is a dízelmotor előnye a benzineshez képest? Alacsonyabb a fajlagos fogyasztásuk. Nem azért találták fel anno a dízelmotort, hogy tádéi jancsika a körúton ezzel veressen hanem generátorok hajtására, később vontatókban és hajókban alkalmazták. Nem véletlen, hogy senki sem látott még benzines traktort vagy kombájnt.
Nekem semmi problémám a dízel motorokkal csak az zavar ahogy sokan hozzáállnak a dologhoz. -
Chiftain
aktív tag
válasz
Markizmark
üzenetére
Köszönöm a választ. Az enyém is rövidtávos, 10-20km között szokott lenni általában. Csak azért merült fel bennem mert valamelyik nap volt egy 30 km-es karikám, és a végén még jött kifelé a vízpára, nem volt vészes de azért látható volt. De így akkor nem aggódok ezen.
-
Declare
őstag
válasz
trassher
üzenetére
"Dízelhez meg nem hasonlítható mert az egy munkagép motor"
Mitöl lesz egy motor munkagep motor?
Az hogy pörög a motor es üvölt, attol meg nem lesz versenygep (lasd 1,6 honda civic es tsai
). Teljesitmeny es loerö kell....az meg lehet dizelbe, benyaba es villanyban is 
Ne a felpimpelt 15 eves 1,9 es A4 tdi re gondolj, ami okadja a füstöt....gondolj mondjuk egy 550d munkagepre
....el dolgozgatnek vele 
(#79045) Szada85 azert azt tudni kell, ha valaki egy OPC t vesz mondjuk, azt azert veszi, meg azert vette az elözö tulaj is, mert szereti taposni. Ebböl azonnal következik, hogy mindene elöbb fog sz@rra menni. Raadasul nem is uj gepekröl beszeltek, hanem 2-ik, 3-ik tulajosokrol, ahol egyre könnyebben befigyelhet egy hatraforditott basketball sapkas, logogatyas hülyegyerek, aki eppen összesprolta a verdara a penzt, csaja elött tolta neki hidegen/melegen, közbe ment bele az osan benzin....na erted
Te vennel ujjonan egy OPC t az nem nyulna ki 10 ev utan sem 200k km fölött sem jo esellyel. -
Szada85
aktív tag
válasz
trassher
üzenetére
"Értelemszerűen drágább hozzá minden, fenntartani többe kerül ..."
Pedig ez nem ennyire értelemszerü ám a legtöbb embernek, ebböl lesznek az ímmel-ámmal életben tartott, de nem minöségileg megörzött OPC-k is például.

Ott volt az én esetem is, 1,2-ért megvettem az OPC Caravant annó (és nem a legaljáról, a legleharcoltabbat), egy év alatt abba is beleszaladt az ára majdnem még egyszer (új turbó, féltengely, olajcserék, satöbbi, ), és a következö egy évben tuti kinézett bele újra még egyszer ennyi (kuplung+kettöstömegü, plusz egy szelepszárazás vagy generál, hozzá apróságok).
És erre lehet mondani, hogy akkor az egy szar autó volt, pedig alapvetöen nem, ez szinte minden OPC-nél benne van 200 ezer Km felett elöbb-utóbb, mind ismert "betegségei" a Z20LET-nek, illetve szokásos kopó dolgok, csak ezt nem nagyon reklámozza egyik tulaj sem a Fb posztok alatt, csak a nagykereket, sztédzs1 chipszet.

-
MunezXBK
nagyúr
válasz
Markizmark
üzenetére
Jah, enyém is párát köp, pedig pályázok vele, napi 2x35km-t. És ugye itt nincs korlátozás, tehát kapja az ívet.

-
Markizmark
addikt
válasz
Chiftain
üzenetére
Barátnőm folyton 1-2 km-t megy a kis B Corsájával, lett beletéve neki lecsapató, 2 hetente üríteni kell. Amikor megvette a gépet annyira habos volt az olajbetöltő, hogy az apja majdnem sírva fakadt, hogy hengerfejes. Mondom nyugi ... nem menne fel 4-ben a 12%-os dombon a 45 lovas 1.2 benga, ha hengerfejes lenne.
1 éve nálunk van már, csendes jó kis motor. A múltkor mentem vele aknára amikor felújítottam az összes féket, és amikor rátolattam hallottam, hogy kuruttyol a kipuff, na mondom ez mi a here ... odaléptem neki egy jó öblöset és szabályosan lefosta a falat.
A sok rövidtáv miatt telerakódik párával a kipuff és az olaj sem tud kiszáradni. De a habzást megszüntettem neki Mannol Extreme 5w40-nel.Egyébként a nem rövidtávos autók is indítás után párát köpnek, a 0 km-es és a 25 éves is, ha átforrósodik a teljes kipuff akkor elmúlik, nem kell betojni.
-
Tikakukac
titán
válasz
Petyyyyy
üzenetére
Két gond van ezzel: a gyári nem multis és nem bőr
Azt festheted ezerrel. Plusz tényleg brutál, hogy mennyire agyig koptatják a szülők a kapcsolókat egy fejegységen, szóval lesz multikormány, jön holnapután az adapterkábel, angolból meg az interfész és az új BT-s JVC fej. Ezt kapja a mutter karácsonyra. Meg hátulra ajtónyitókat és akkor este ha jön haza ilyenkor a 6 tonna papírt nem telóval keresi meg a hátsó soron 
-
trassher
addikt
válasz
Petyyyyy
üzenetére
Erről most egy klasszikus ugrott be.

-
Chiftain
aktív tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne. Ha egy benzines autó hidegben folyamatosan fehéren “füstöl”. Gázadásra jobban, illetve melegen indításkor is. Álló helyzetben viszont enyhe vízgőz jön csak a kipufogóból. Az olaj nem fogy nem vízes, a víz nem fogy, vagy csak millimétereket csökken a tágulási tartályban, és nem is olajos. Az olajbetöltő sapkánál nincs hab. Hidegen indításkor is simán indul, az összes henger. Semmivel nem gyengébb mint amikor vettem. Akkor attól még lehet hengerfejes? Ez a füstölés zavar engem. Tavaly is csinálta hogy hidegben állandóan jött a fehér “füst”, sőt olyan is volt enyhébb időben, hogy vízet köpött a kipufogóból. Főleg ugye elinduláskor illetve melegen indításkor látszik jobban. Menet közben semmit nem látni belőle belülről, álló helyzetben meg tényleg ilyen elég ritka gőz látszik csak. -
trassher
addikt
válasz
Szada85
üzenetére
Valóban nem egy kategória de ezt írtam is. Értelemszerűen drágább hozzá minden, fenntartani többe kerül de cserébe többet is ad. Már egy mezei 1.8 akármi (leon, passat) is űrhajó ahhoz képest amivel az emberek nagy része itthon közeledik. Dízelhez meg nem hasonlítható mert az egy munkagép motor csak éppen a szmókendcsárm közösség gondolja úgy, hogy versenyautóban ül.
-
Szada85
aktív tag
válasz
trassher
üzenetére
Otthoni hivatalos utat én azért nem is említettem, mert azt én sem tartom gazdaságosnak/ reálisnak.
De így - azzal a kritériummal, hogy müködik ez a német-magyar okmány átvezetés -, hogy egy átlagosabb OPC árából megvan maga az autó nem rossz opció szerintem, ha valaki valami különlegesebbre vágyik.Az S4 hasonlattal azért azonosulok nehezen, mert maga a vételár része oké lenne, de utána minöségileg fenntartani/ szintentartani mondjuk egy ilyen 3.2-es szívómotor hibridet, és egy b5 S4-et a 2.7-es biturbós motort szerintem két külön világ.
(És ezt nem számolja bele sok ember, hogy nem megvenni nehéz adott esetben egy ilyet, hanem utána akár rövid idö alatt komolyabb összeget beleöntve az adott szinten tartani.) -
Declare
őstag
válasz
Tothgera30
üzenetére
latom a regi lemez forog azert tovabbra is itt a forumban

Szerencsere van meg egy 10 evük kb es ugyis kihalnak a rettegett turbo motorjaitok
. Addig meg marad alternativanak a jol bevallt modszer: 

-
amargo
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
Ott sem jár minimális költséggel, de esetleg kevesebb lesz, kisebb a meghibásodási esély, mert pár komponenssel kevesebb, ez tény.
Én Z14XE-ből ültem át, ami egy G astrát mozgatott.
Van itt fórumtárs, akinek 1.6 sedanja van. Talán eltudja mondani objektíven, hogy milyen. De a G-s tapasztalataim alapján nyáron nagy melegbe, nem lehet valami kellemes a városi közlekedés.(#79026) Tothgera30: A turbó önmagában egy roppant egyszerű szerkezet. Hozzá teszem én nem győzködlek, mert tudod, hogy ez az igényed, csak bemutatom a másik oldalt, hogy tévképzeteid is vannak a turbós motorokkal kapcsolatban.
-
Tothgera30
veterán
válasz
Declare
üzenetére
Egy hasonló modern motornál a turbo a legkisebb gond, ha hozzá kell nyúlni, annak mindig komolyabb előzménye van. Az pedig értem hogy előnye sok van egy feltöltős rendszerű motornak, de olyan nincs hogy az élet szivárványos, és csak pozitív része van. Leélt autót pedig egyértelműen kihagyom, bármilyen motor is legyen benne.
-
Declare
őstag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Mi nem lenne kihasznalva?
Kb alig több loerö, mint az 1,6 szivo, de kevesebbet eszik es lehet vele elözni, mert sokkal nyomatekosabb. Van hozza egy turbod is, ami 3-500k km t el kell menjen, ha nem ölik meg. Nekem 10 eves az astra es 270 k km van benne es semmi baja 
Nem kell elöre paranoiasnak lenne, egy 1,6 os ceges ütött vagott szivomotor ugyan ugy lehet motorgeneralos / hengerfejes es nem 10k lesz az a javitas sem

-
Tikakukac
titán
Astra G multikormány átvezetőnél a simán egyezik maga a műanyag rész csak a csati más vagy belül is van diffi? Mert akkor nem veszek feleslegesen patikát, elég ha a kábel jó rajta.
-
trassher
addikt
válasz
Markizmark
üzenetére
És itt bukik el a dolog, a költségen. Nagyon elvakultnak kell lenni ahhoz, hogy a példánál maradva egy g astra-ba hivatalosan benne legyen egy z32se motor. Amennyi plusz költséget jelent csak a terveztetés, engedélyezés már lehet kapni gyárilag erős autót. 1 milliós g + legyen 1,5 millió az egyéb költség máris van 2,5 millió forintunk amiből nyugodtan vehetünk egy b5 s4-et ami mint tudjuk kicsit más kategória minden téren.
Szerk.: Amiről a korábbi hozzászólásban írtam az ugye az ingyenes részhez tartozik. Nem meglepő, hogy 10-ből 7 e46-os motoron ki lesz savazva a szám.

-
Tothgera30
veterán
válasz
amargo
üzenetére
A szívó motoroknak már utánajártam, Z16XER, A16XER ami igazából minimális költséggel járhat, ha meghibásodik. Értem hogy nem egy erőgép, ritkán vinném a tetején a cangákat, inkább horogra rakható tartón vagy benne.
#79009 Declare: Még talán egy 1.4T-vel meg is tudnék barátkozni. De biztosan nem lenne kihasználva az sem, pénztárca meg vékonyabb lenne.
-
Markizmark
addikt
válasz
trassher
üzenetére
Háááát nem egészen. Ha mérnökkel meg van terveztetve, lepapírozva, akkor szinte bármi átmegy a hatósági vizsgán is.
Múltkor volt egy videó egy villany kacsáról... megterveztette, beépítette, levizsgáztatta és ott vigyorog rajta a zöld rendszám. Mondjuk 1.5 milliós játék volt.
-
Tikakukac
titán
-
Imy
veterán
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Én is abban reménykedek, és azért írom be mindenhova, hogy ha több visszajelzést kapnak, akkor foglalkoznak vele...
Kb 1 hónapja felhívtam a budaörsi ügyfél-szolgálatot, de ott nagyon leráztak. 5 éves kocsival mit akarok? Másnak is rozsdásodik? Ők nem tudnak róla, fórumokon meg hogy ki mit ír nem érdekli őket. Mondtam, hogy több kocsin is láttam, mondta okés, de őt nem érdekli...
Ezért most írásban megkeresem őket, és ha tényleg több levelet kapnak, talán visszajeleznek.
-
Lehet butaság, de lehet itt is idővel a több vissza jelzésnek köszönhetően, olyan eredménnyel jár majd, mint a H Astra esetében. Hogy garanciális javításban kezelik az első kerék ív részét ahol a torony csapágy is található.
Itt csak az a kérdés ,hogy mennyi vissza jelzés kell az Opelnak. Meg az hogy az új tulajdonos (PSA) a garanciális ügyintézéseket hogy változtatta meg visszamenőleg. Főleg regionális szempontból.
Nem akarok vész madár lenni, de szerintem ez önköltséges eljárásban fog részesülni az autód, ahogy sok tulajdonosnak is, persze ha foglalkozik vele egyáltalán.Más hogy itt van azaz évszak ami ha jól látom ez a tetőcsomagtartó sín beágyazódásában jelentkezik a hiba, és a sok csapadék ezt tovább ronthatja idővel. Én minél hamarabb utána járnék a dolognak és ha nem járt sikerrel párosulna az ügy kimenetele. Akkor önköltségen megcsináltatnám, hogy későbbiekben ez ne legyen nagyobb tétellel járó javítás..
-
Imy
veterán
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Igen, oda is írtam tegnap, de nem túl nagy a lelkesedés, pedig korábban többen is írták, hogy ilyen nekik. Ahogy járok a városban 5-ből 3-4 kocsi ilyen.... És Opel-t nem érdekli.

-
-
Imy
veterán
Astra J
Sziasztok! Én ma küldöm a levelet a tetőn lévő festékleválással kapcsolatban. Egy egyszerű levelet fogalmaztam meg. (mellékeltem) Kérném, hogy mindenki akinek van ilyen problémája küldje el nekik, úgy talán foglalkoznak a problémával. Sajnos ha nem küldünk levelet, akkor vagy mi csináltatjuk meg, vagy egy idő után átrozsdásodik... egy próbát megér. Kérem akinek ismerősének is Astra J-je van, és ilyen probléma, hívjátok fel a figyelmét, és menjen a levél. Ide tettem fel egy doksit, aki gondolja írja be, ha küldött levelet, így látszani fog, hogy mennyi kocsiról jelentettük be a hibát. https://drive.google.com/open?id=1EXdR-SxYc1Pf_4dzlo1DLO3PLiyoHYEhq1CKq3PO26w
-
Declare
őstag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Pont emiatt az evi kb 8-10k km miatt nem kell szerintem annyira ezen a "szivomotor = örökelet" vonalon annyira elakadni. Elöbb fog elrohadni az auto, mint a motor a km ek miatt kifeküdne.
Szivo benzinesnek is ugyan ugy elöjöhetnek nyügjei az evekkel meg a km ekkel. Ha pl a fenti linkelt 170k km körüli feher astra egy ceges, "ütjük, vagjuk, hajtjuk" astra volt, jo esellyel jobban beszivod, mint egy valoban megkimelt turbossal.Ha van idö, en a helyedben vadasznek egy szep es megkimelt turbos benzinest, ami takarekosabb lesz, sokkal elvezetesebb lesz vezetni es mire a 8k eves km futasoddal a motor elerne a veget, elötte 3x szet fog rohadni minden egyeb alkatresz

mod:
Közben a kis Astra megkapta a masodik vezerlescserejet, amiota nalam van, mert atlepte a 270k km t. Jelentem a "sz@rf@s dizel, turbos, mindmeghalunk, 200k km fölött felrobban a motor, meg amugy is a dizel 10k km enekent tönkremegy es 1millio a javitas" dizel astra a friss olajjal, szürökkel es vezerlessel a szerelöm szerint a következö negyedmillio km is hitelesitve van
ha a kettöstömegü nem volt cserelve, az esetleg jöhet. 
-
trassher
addikt
válasz
Szada85
üzenetére
Az a gond, hogy itthon csak típus azonos motorral szerelt autó vehet részt a forgalomban. Szerintem ebbe az is beletartozik, hogy egy ferrari motoros kispolák nem megy át hiába kint lepapírozták és ott legális volt.
Youtube-on van fent pár videó ilyen g astra-król, tuti király lehet a "tol mint egy mozdony" érzés.
-
Szada85
aktív tag
válasz
trassher
üzenetére
Nem ezzel leszel kanyarvadász szerintem sem, de biztosan megvan a feelingje, és egy párszáz kilóval könnyebb kasztnit rángathat is vidáman.

Ez egy nagyon érdekes kérdés, eddig több helyen is azt olvastam/hallottam, hogy ha a honosított autónak a külföldi forgalmijába be vannak vezetve az átalakítások, akkor azt a honosítás során a magyar forgalmiba is átvezetik. Tapasztalatom nincs ezzel, szóval lehet, hogy urban legend.
De ha tényleg működik, akkor...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Új hozzászólás Aktív témák
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Előzetest kapott az új Street Fighter-film, októberben debütál a mozikban
- Apple MacBook
- Robotporszívók
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen légkondit a lakásba?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Macska topik
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- DeLonghi Magnifica S I Gőzölőkar I Szervizelve I Garancia I Számla I Beszámítás
- Elektromos Roller KIXIN HX X8
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4522
- iPhone 11 Pro Max 64GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4377
- AKCIÓ! GIGABYTE B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4070 Super 12GB NZXT H510i NZXT 850W
- AKCIÓ! 4TB Corsair MP600 Pro XT NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
A váltó annyira sz@r volt, hogy komplett csere kellett, így egy bontott váltó került bele. A differenciálmű is tönkrement, plusz a csapágyak is rettenetes állapotban voltak. Ránéztek akkor már a kuplungra is, ami szintén csereérett volt, így abból is újat kaptam. (Csak a kinyomócsapágy majd 35 ezer beszerzési áron.) Mindehhez jött még egy termosztát csere, hűtőfolyadék, váltóolaj feltöltés, meg egy olajcsere, szűrőcserékkel. Az alkatrészek beszerzési áron jöttek szerencsére, a munkadíj 50000 volt. És akkor még útravalóul szóltak, hogy lassan a futóműnél is nézelődni kell, meg a kormányművet is fel kellene újítani, és a kipufogódob hamarosan kilukad (ezt mondjuk én is tudtam, láttam).

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Valami kis műanyag cicergő hang jön alóla menet közben és megőrülök tőle
Nem igazán tudom, hogy lehetne kiszedni, ahogy alányúlok a szélén, lehet kissé kifelé húzni, de nem akarok valamit eltörni