Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Mi ez a pici videókártya? AMD E9173 teszt
- Intelligencs: Karrierváltás - Első rész
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Gurulunk, WAZE?!
- Klaus Duran: RCS
- Yutani: 20 év a Prohardveren
-
LOGOUT
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
farkas-j
őstag
A kérdésedre nem tudom a választ, mert az említett Z14XE és a Z14XEP motor között nem tudom mi a különbség. Nekünk ez utóbbi van. Kb. 8-10 havonta van cserélve az olaj, mert akkorra lesz benne ~15.000km. Gyakorlatilag a két olajcsere között semmit sem csökken a szint a nívópálcán nézve. Castrol Edge 0W40-et használunk, ami szerepel is az ajánlásban.
A szakemberek biztosan tévednek az idővel kapcsolatban ami az utolsó kenési pontra mondtak. Ők vizsgálják ezt, a hozzászóló meg vélekedik :-) Egyébként olvassd tovább az ezen hozzászólásra jött válaszokat. Pl: "Egy cimborám dolgozott egy német autógyár motorfejlesztő részlegén és egy kísérlet alatt -20°C-os indítás után közel 2 percet mértek, mire kielégítő kenés épült fel a vezérműtengelyen." -
beg
veterán
válasz
farkas-j
üzenetére
Egy laza illesztésű motornál, mint pl a Z14XE, szerinted mennyi ideig tartana egy 0w olaj? Hetente kellene pótolni. Nem azért mert gagyi, hanem mert gyárilag koncepciózusan így készítették, ezáltal sűrűbb olaj kell neki. Ezért nem hagyhatod ki azt a tényezőt, hogy milyen motorba kell az olaj. Maradjunk a gyári ajánlásnál.
Továbbá egy szemelvény az egyik kommentből az általad linkelt videó alatt:
"0°C-on azért egy 5W-s olaj számomra fura volna, ha 8 sec kellene neki mire mindenhova eljuttatja a z olajat. Az olajpumpa nem véletlen olyan, amilyen. A sűrű olajat is nagy erővel tudja préselni. Továbbá azt sem kell elfelejteni, hogy a modern autókban, amikben nem a blokk alján vannak a szűrők, ott a szűrőházban szándékosan van eltárolva olaj, pont azért, hogy hamarabb eljusson az olaj a megfelelő helyre.
Az olaj viszkozitása nem olyan egyszerű dolog, hogy csak a W előtti értéket kell nézni. Nyugodtan meg lehet nézni, hogy azonos hideg oldali viszkozitású olaj esetén, ha a meleg oldali viszkozitás eltér, akkor -20°C-on a nagyobb meleg oldali viszkozitású olaj sűrűbb lesz, hiába azonos a hideg oldali viszkozitás. Nem is kevés lesz a különbség. Tehát pl. 5W-30 jobban fog folyni, mint az 5W-40."
-
farkas-j
őstag
-
Skizz
addikt
Hello
Hastra 1.7 cdtit chipelt itt már valaki?
-
farkas-j
őstag
Lehet, hogy túlzás, de télen a 0° és ennél hidegebb idő nálunk nem ritkaság. Ha egy olaj cég lemeri írni, hogy a 10W-s olaj 0°-on majd fél perc alatt jut el az utolsó kenési pontra, azt én hihetőnek tartom, mivel bolond lenne rossz adatot hazudni. Azért fél perc kenés hiány bizonyos pontokon, nem igazán ideális egy motornak, és ez az idő csak nő ahogy egyre hidegebb az idő. Szerintem a videó magáért beszél. De nem akarok senkit sem meggyőzni, mindenki úgy védi vagy teszi tönkre a saját autóját ahogy szeretné. Mindenesetre én maradok a 0W-s olajnál.
-
Tikakukac
titán
válasz
diegho
üzenetére
Maga a gyertya megtalálása nem volt para, Access és Excel tábla az egész életem

A márka volt a kérdéses, de igazándiból mindegy, a lényeg, hogy tudjam cserélve lett. Felírom és innentől kezdve már tudni fogom hol állunk. Fater kicsit leszarta ezt a témát aztán nagy a káosz. Remélem a lambda szonda nem lesz cserés, mert akkor valakinek szűkösebb lesz a karácsonyi ajándéka

-
trassher
addikt
SKF-ről utóbbi időben nem sok jót hallottam, mondjuk csapágy terén.
Zsolt!!: Igen csak azt. Decemberben lesz 2 éve, hogy cserélve lett komplett vezérlés és pumpa de már csöpög és hangja van.
diegho: Köszi, ránézek arra is.
kmarci25: A csapágyaik nem túl jók az utóbbi időben és a pumpánál ugye ez lenne az egyik legfontosabb alkatrész.
-
Tikakukac
titán
Gyertya továbbra is. Melyik márkát?
-
Zsolt!!
aktív tag
Most kezdtem el használni az 5w40-t. Mèg nem mentem vele 100 km-t de pozitív a tapasztalatom. Láthatóan hamarabb alszik el az olajnyomás ( új szürő is van benne) lámpám ès melegen volt halk szörcsögès , kattogás(?) ami most megszünt pedig opel fórumban azt írták sokan, hogy 10w-el volt a leghalkabb a motoruk.
-
trassher
addikt
Uraim vízpumpából mely márkát ajánlanátok? Ruville, Meyle, Hepu?
-
farkas-j
őstag
válasz
fcbarca
üzenetére
15W.. ??? Nézd meg ezt a videót, különösen 6'20"-nél látsz érdekeset. A mi éghajlatunkon 15W.. de még 10W.. olaj használata is motorgyilkos megoldás (szerintem).
-
amargo
addikt
válasz
pistike666
üzenetére
Miért nem forrasztod meg, amíg még jó? Utána már újra kell próbálkozni is, ami külön pénz..
-
Petyyyyy
addikt
válasz
pistike666
üzenetére
Közbeszól ott még egy IMMO chip is. ~ 2K környékén javítják a forrasztást. Nekem 2 éve csinálták meg, még műxik.
-
pistike666
csendes tag
Hello mindenkinek.
G astra központizár távirányítója hol működik hol nem. Olvastam, hogy megadja magát a forrasztás, típushiba... ha netről rendelek elektronikát akkor az cserélhető házilag, vagy bonyolultabb ennél?
-
senzaj
senior tag
Szép estét!
H Astra GTC 2005
Az ablaktörlő lapátoknál van 1-1 húzórugó, amik elfáradtak, kattognak. Vki nem tudja esetleg mi a cikkszáma vagy milyenre cseréljem pontosan?
-
diegho
nagyúr
válasz
fcbarca
üzenetére
Lehet a toronyszilent is, sőt lehet nem is ott van a baj. Nálam a toronyból jött a koppanás hang, sőt ott is érződött az ütés, mégis az első alsó lengőkarszilent volt a rossz. Meg kell nézetni normális szerelővel 10 perc alatt megtalálja mi a baj, ahol nem találják meg, oda nem kell menni többet.
-
fcbarca
őstag
sziasztok.Opel Astra G.re milyen toronycsapágyat érdemes venni,ami utángyártott és a gyárival megegyező minőségű?AutoDoc-ról szeretném venni,több márka is van mint a ruville,torpan,METZGER stb
-
farkas-j
őstag
válasz
diegho
üzenetére
Osztom realpopek véleményét. 11 évig használtam 1,4-es Meriva A-t, most 1,4-es B-m (is) van. Most a lányom hajtja az A-t. Imádtam a régit, de most viszont a B olyan mintha luxusautóban ülnék az A-hoz képest. A beltér sokkal szebb, kényelmesebb. Bár hosszabb a kocsi de szerintem a beltérban csak kicsit nagyobb a B, a csomagtartó meg kb ugyan az mint az A-nál. Az tetszik a B-nél, hogy a csomagtér kalaptartó jóval magasabbra került, így jobban lehet alatta pakolni. Nagyon jó ötlet, hogy a csomagtérből is előre lehet billenteni a hátsó üléseket. Az bosszant, hogy csak mankókerék fér el a pakoló alatt. Az A-nál befér a teljesértékű pótkerék. Sokkal több az újban az extra is. A régi A 90 lovas az új B 100 lovas. Mégis olyan volt, mintha az új B 20 lóval gyengébb lenne a mint a régi A. A Rigotech motoroptimalizálás megoldotta ezt a gondot. Végre úgy megy a B is ahogy kell.
A lényeg, hogy teljesen beleszerettem a B-be. Ha néha néha visszaülök az A-ba, az szinte fapadosnak tűnik az új mellett. -
zsnorbi21
tag
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Nekem is van, lötyög a szivargyújtóban de tekertem rá szigszalagot, így most tökéletes. Teljesen jól szól, Pesten a 92.4-re van beállítva és semmi nem zavarja. Tölteni is tölti rendesen a telefont és még fel sem forrósódik közben.
-
Markizmark
addikt
válasz
AMD Power
üzenetére
Nálam egyik nap indítás után olyan kéken füstölt pár másodpercig, mint egy trabant, meg dadogott is.
Be is szartam hirtelen, hogy gyűrűtörés vagy ilyesmi.
Eleve szegeti az olajat, kb 1l/5000km, de ez az indítás utáni kék füst végül is megnyugtatott. Szelepszár szimering csinál ilyet, ha kopott.
Tehát valószínűleg eleve ott eszi az olajat, nem a gyűrűknél.
Mondjuk azóta nem volt ilyen pamacsolás egyik reggel sem.
Jövő őszi vezérléscserénél megpróbálom kicserélni a szimeringeket ... -
tam@s
tag
Sziasztok!
Van egy Zafira B 1.6 Ecotec Turbo CNG-s autóm, 2009-es, németből. Szerintetek az Op-commal (amit néztem, az 1.65-ös) fel tudom programozni a Timer mellé a BC1 és BC2 menüket, hogy lássam a fogyasztási adatokat? Vagy ahhoz Tech2 kell valószínűleg? Van valakinek, hogy tudnám-e vele a magyar nyelvre állítani, jelenleg nincs az elérhető nyelvek között. -
trassher
addikt
válasz
Petyyyyy
üzenetére
Télre jók azok ha nincs acél. Ezt legalább nem sajnálod ahogy én sem az acélt.
Tegnap jöttem rá, hogy kombit kellett volna vegyek. Szoba létra, 4+1-es és csak úgy fért be hogy ledöntöttem a hátsó üléseket, anyósülés előre húztam és döntöttem teljesen. Mondtam nővéremnek, hogy ezt most hazaviszem, Te pedig addig menj be valahová mert beülni úgy sincs hova.
-
realpopek
tag
válasz
diegho
üzenetére
Sokkal nagyobb, én úgy érzem. Az anyag használat az ami ég és föld, a csomagtartót kb egyformának mondanám. Szerettem az A merivát is, de a mostanit nagyon. Szerintem elől és hátul is több a hely. A hátsó ajtó fordított nyitási iránya miatt a beszállás sokkal könnyebb.
Jani.
-
diegho
nagyúr
Akinek van/volt A és B Merivája, az írja már meg, hogy a B mekkora belül az A-hoz képest és milyen a belső minőségileg stb.
-
szabonagyur
félisten
-
SPeti1984
senior tag
2010 es Meriva B 1.4 turbo 120le A14nel gepkocsihoz 89 ezer km melyik motorolajat ajánlanátok? Mobil 3000 xe 5w30 vagy Mobil 1 esp 5w30?
-
AMD Power
titán
Ezért van 5W40 olaj a kocsiban! De jó kis videó. Főleg mikor folynak ki a hideg olajok 5:26-tól....

-
diegho
nagyúr
Nekem hidegen semmi nem fogy. Melegen majdnem 1l/10k km.
-
Szada85
aktív tag
válasz
elistvan
üzenetére
Ez is egy opció lehet, sokan használják, állítólag nem is szól rosszul, én sosem használtam, tehát a minöségét nem tudom megerösíteni.
Amit olvastam róla, hogy a legtöbbször kell vele kicsit mókolni, mert lötyög a szivargyújtóban, kirázkódik.
Ettöl függetlenül - mivel nem olyan drága - ha szimpatikus, tehetsz vele egy próbát, ha mégsem jön be, akkor még mindig van B,C terv is a fentiekkel.
-
elistvan
őstag
válasz
Szada85
üzenetére
Köszi. Esetleg egy Xiaomi Roidmi 2? Tegnap találtam nézelődés közben.
-
Mit hallok: Áll az autó és a kormányt mozgatom, kottyan a két irányban amikor elindul a kerék is a tekeréssel, illetve rossz úton lassan menve kotyog előle kb minden, nem lehet nem hallani.
C-s korzika.
Ez drága játék? Illetve a kipufogó is rhd így 14. éves létére, de még nem lyukas. -
-
Skizz
addikt
válasz
motoflug
üzenetére
Mi a baj Castrollal?

Adalékot szerintem felejtsd el, helyette költsd rá azt a pénzt jobb szűrőkre/olajra.
Én 5w40-est töltenék, mégha csöppet jobban is eszi, mint az 10w40-est. Megoldást úgysem ad maga az olaj annak a fogyására, ellenben az 5w40-es hidegindításkor gyorsabban alkot megfelelő olajfilmet a súrlódó alkatrészeken.
Ez a vastagabb olaj a jó egy oltári baromság; alig észlelhető tüneti kezeléssel tovább gerjeszted a háttérben az olajfogyás okát (ha az valóban a motor kopottságához vezethető vissza).Márka meg szinte mindegy, előírt szabványt teljesítse amit beletöltesz, onnantól kezdve mehet bele bármi, pl. Castrol...

-
motoflug
őstag
Sziasztok!
Lassan eljutok a 2. olajcseréhez, amióta nálam van az autó. 1.8 benzin, 219e km.
Most egy Elf Evo 10w 40 teszi a dolgát, nem tudom, hogy jól-e, mert eszi az olajat az autó. Ahogy néztem a gombánál szivárog, így nem tudom fixen ráfogni az olajra. Jelenleg nagyjából 0,9l/1000km az olajfogyasztás, a gyári érték 0,6-0,7l/1000km. A tömítések, gombák cseréjével, lehet, hogy közelebb leszek ezekhez az értékekhez.
Ebben a témában nehéz tanácsot kérni, mert mindenki esküszik valamire: 10w 40 vs. 5w 40, X márka, Y márka.
Amit már többen ajánlottak az a Mobil, illetve Motul. Amit már többen nem ajánlottak az a Castrol.
Amit én biztosan tenni fogok, az:
- Tömítések, gomba csere,
- Olajcsere előtt tisztító adalék,
- Olajcsere után Xado Stage 1.Szerintetek milyen olajat szeretne ez a motor ennyi km-el?

-
Szada85
aktív tag
válasz
elistvan
üzenetére
Ha CD30MP3-mad van, akkor több opciód is van a gyári rádióhoz USB kompatibilitást szerezni.
Ugyan egyik megoldás Sem "olcsó", cserébe - szerintem - elég profi minöségüek, és ha ragaszkodik az ember a gyári rádióhoz, akkor jó lehetöségek.Az 1. a Dension által forgalmazott Gateway széria, ez kompatibilis a CD30-al is.
Otthon több helyen is forgalmazzák, a beszerelést is vállalják. Van belöle sima verzió ( ez "csak" USB és AUX aljazot fog adni ), és van Bluetooth verziós is, annál értelemszerüen Bluetoothon keresztül is mehet a muzsika, illetve ha jól tudom akkor kihangosítani is tud a gyári rendszeren keresztül vele. Ezek ilyen 30-40 ezer Ft körüli cuccok, plusz beszerelés.A 2. verzió picit olcsóbb, az a Yatour mt-06 márkájú, a densionhoz hasonló kütyü. Ezt a rádió CD-tár kimenetére lehet beiktatni, és BT-t ugyan nem tud, de ugyancsak lesz USB/AUX/SD kártya bemeneted a rádiódhoz. Ennek talán hátránya, hogy USB-n elvileg nem kezel túl nagy pendrive-ot, illeve a mappa elnevezésre is háklisabb, mint a Dension. Àtlagban 15-25 Ezer Ft körül mozog az ára, plusz beszerelés.
-
AMD Power
titán
-
Petyyyyy
addikt
válasz
trassher
üzenetére
Én már csak ilyen flancos PH.sz vagyok na.

Egyébként ez olyan volt, amire azt mondtam sosem lesz az autómban. De egyre többször van hogy megvakítanak hátulról a nem vagy rosszul beállított fényszórókkal, hiába billentem át a tükröt - ami amúgy nálam nem tekeredik el közben.Amúgy is kell valami vígasz. Fent vannak a téli gurigák, irtózatos a látvány a 195-ös virslikkel.

-
N.Ferry
senior tag
Olaj kérdés.
Egy fórumban felvetődött hogy a most használt 10w40 Eneos premium helyett sokkal jobban járnék az 5w40-el ( Mannol Extreme-et ajánlottak) x16xel motorhoz.
Kérdezném hogy mik a vélemények, tapasztalatok erről?

-
Petyyyyy
addikt
To all: ha esetleg valaki arra vetemedik, hogy G Astra vagy B Zafira, esetleg C Corsa setétedő tükrét építené be utólag és túlvan az agyvérzésen amit a kábelezés okoz - ilyet nem okoz, kemény 4 kábellel kell elbánni - akkor majd a tükör fölé való takaró fogja boldogítani a bátor versenyzőt.
A baj csak az, hogy amit egyszer leszednek bontás okán, az valószínű nem marad ép. A kis fülecskék tuti elpattannak. A mai állás szerint ha sikerül megtalálni a GM-es cikkszámot a takaró elemhez G Astra esetén, akkro a boltok azt mondják nem tudják rendelni, mert nem gyártják már. Szerencsére a B Zafira és talán a C Corsa takaró eleme csereszabatos ezzel.
Innen a 6 és 7 elemekre van szükség.
Cromaxban 6,8K.
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Autós topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- PlayStation 5
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sokkal jobb ajánlat lett elődjénél az iPhone 17e
- MWC 2026: Kezünkben a Vivo V70, megvan a magyar ára is
- Formula-1
- E-roller topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- További aktív témák...
- szinteÚJ Dell 15 i7 1355U 16GB 512GB FHD 120Hz!!!!
- Arany János - Kapcsos könyv
- magyar billentyűzet - 151 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5-12450HX, RTX 4060 (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4441, 100% Akksi
- AKCIÓ! Dell Latitude 5455 14 FHD+ üzleti notebook - Qualcomm X Plus X1 16GB DDR5 512GB SSD W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)