Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- MasterDeeJay: NVIDIA DLSS 5 Neural Rendering
- sziku69: Szólánc.
- KISDUCK: BULDAK 2X SPICY kóstolás
-
89310 - 89201
89310 - 89201 89200 - 89101 89100 - 89001 89000 - 88901 88900 - 88801 88800 - 88701 88700 - 88601 88600 - 88501 88500 - 88401 88400 - 88301 88300 - 88201 88200 - 88101 88100 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-11-05 18:48 Téma összefoglaló
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puma K
nagyúr
O gyűrűt honnan érdemes beszerezni? Javasolt vékonyan szilikonnal bekenni?
A különböző szabványú csavarokra van jó forrásotok?
Budapesten-Pest megyén belül tudtok javasolni boltot?
-
HollyBoni
veterán
-
RazoR
veterán
Használ valaki Core 1 Aurora (nem LT) blokkot? Tudna dobni képet az rgb világításáról?
-
proci985
MODERÁTOR
Kívül van és kettő van belőle.

jaa
nézegettem egy időben, hogy a pár dupla 200as ház közül (NZXT 630/820; HAF 700) valamibe mégiscsak beférne.
-
Puma K
nagyúr
-
ericdrawen74
senior tag
-
proci985
MODERÁTOR
Nálam is Alphacool Eiswasser "csörgedezik" benne úgy 2 éve. Akkor meglátom milyen kedvem lesz... Bár a radiátort már átmosnám, annak biztos van az alján anyag...
ez milyen házba fért be egyébként?
-
Puma K
nagyúr
Most is dorunaut van a gpu és cpu-n is, az van itthon, nekem nem volt bajom a kenhetőséggel ellentétben az AC pasztával amit adnak a blokkokhoz
gaben22: a dorunaut egyik lényege pont az hogy sokáig bírja, nem? Előtte Hydro-t használtam, azzal egy év után elkezdtek emelkedni a hőfokok ahogy fáradt a paszta
Én eddig egyszer és kényszerűségből használtam egy korábban valamelyik hűtőhöz-blokkhoz adott valamilyen TG pasztát. Az is addig volt fent, ameddig meg nem jött a frissen megrendelt akkori számozású AC paszta.
Ezen az egy rövidke kalandon kívül mindig csak a AC MX ment a CPU-ra és GPU-ra.
-
ericdrawen74
senior tag
Ahh! Az örök kérdés. Egy kis elmélkedés: [link] - Az egyik gépemben most már több, mint 3 éve csak rátöltök. (alphacool eiswasser)
- A másikban pár hónapos. (dp ultra)
- A fiam gépe jó pár évet húzott le ugyanazzal a folyadékkal. (alphacool eiswassr)
- Van aki évek óta csak átszűri a folyadékot és visszatölti. (a'sszem alkohol + desztvíz)
- De volt pár hónap alatt kinyiffant folyadék is (mayhems pastel)Amúgy mi a folyadék?
Nálam is Alphacool Eiswasser "csörgedezik" benne úgy 2 éve. Akkor meglátom milyen kedvem lesz... Bár a radiátort már átmosnám, annak biztos van az alján anyag...
-
mpierre
veterán
Mennyi időnként ajánlatos a folyadékot lecserélni a rendszerben?
Ahh! Az örök kérdés. Egy kis elmélkedés: [link] - Az egyik gépemben most már több, mint 3 éve csak rátöltök. (alphacool eiswasser)
- A másikban pár hónapos. (dp ultra)
- A fiam gépe jó pár évet húzott le ugyanazzal a folyadékkal. (alphacool eiswassr)
- Van aki évek óta csak átszűri a folyadékot és visszatölti. (a'sszem alkohol + desztvíz)
- De volt pár hónap alatt kinyiffant folyadék is (mayhems pastel)Amúgy mi a folyadék?
-
ericdrawen74
senior tag
Mennyi időnként ajánlatos a folyadékot lecserélni a rendszerben?
-
mpierre
veterán
Nos igen, kinek melyik válik be jobban. Nagyon sok múlik azon, hogy hogyan sikerül a felhordás és egyengetés. A kis méretű ihs jobban kezelhető. A nagyon egyenletesen eloszlatni már nehezebb.
Az MX-6-tal nem sikerült túl jól a 9960x pasztázása, míg a gpu megtáltosodott. Előtte a subzero és a tf8 sem volt rossz, holott Igor nem volt elragadtatva egyiktől sem. -
abridabri
veterán
Duronaut > Apex >MX7 volt nálam procin és GPUn is . Mindegyik hozott 1-2 fokot az elődhöz képest . MX7 a legolcsóbb és legjobb eddig amit próbáltam
-
mpierre
veterán
Mindkettő jó lehet, Igor ill. Snarks Domain is méreget "pro" cuccal, mindketten jónak látták azt leszámítva, hogy TG cuccát nehezebb felkenni. Amúgy most Halnziye HY-P17 mindkettejüknél a top, már ha tudsz source-olni eredetit, egy német csávó eBay-en árul, de ő nem postáz Ungarnba sajna. Ha viszont nem akarod min. évente egyszer szétszedni és újrapasztázni, akkor PTM-et kéne alárakni inkább, csak meg kell folyatnod 10-szer, ami vízhűtésnél nem a legegyszerűbb.
Alphacool apex 2 kb ugyanazt tudja, mint a HY-P17 és kapható az eu-ban olyan boltban, ami szállít kis hazánkba. Ha kb olyasmi az állaga, mint az mx-6-é, akkor meg lehet vele küzdeni. A lejárt bankkártyát pont erre a feladatra találták ki.
-
gaben22
őstag
Most is dorunaut van a gpu és cpu-n is, az van itthon, nekem nem volt bajom a kenhetőséggel ellentétben az AC pasztával amit adnak a blokkokhoz
gaben22: a dorunaut egyik lényege pont az hogy sokáig bírja, nem? Előtte Hydro-t használtam, azzal egy év után elkezdtek emelkedni a hőfokok ahogy fáradt a paszta
Lehet, hogy tovább bírja, de paszta az paszta, csodákat nem nagyon várhatsz tőle ilyen téren. Ha nem akarsz hozzányúlni évekig én kizártnak tartom, hogy ne TPM legyen a jó választás.
-
RazoR
veterán
A Thermal Grizzly Duronaut valami ritka pocsék kenhetőség szempontjából az eddigi AC MX 1-6 pasztákhoz képest amiket eddig használtam.
Van hozzá ez a fej:
Nyomom a felületre ezt a fejet majd a fej szélein a lehető legszükségesebb mennyiség ellenére is pöndörödik fel egy kevés paszta...Most is dorunaut van a gpu és cpu-n is, az van itthon, nekem nem volt bajom a kenhetőséggel ellentétben az AC pasztával amit adnak a blokkokhoz
-
gaben22
őstag
Mindkettő jó lehet, Igor ill. Snarks Domain is méreget "pro" cuccal, mindketten jónak látták azt leszámítva, hogy TG cuccát nehezebb felkenni. Amúgy most Halnziye HY-P17 mindkettejüknél a top, már ha tudsz source-olni eredetit, egy német csávó eBay-en árul, de ő nem postáz Ungarnba sajna. Ha viszont nem akarod min. évente egyszer szétszedni és újrapasztázni, akkor PTM-et kéne alárakni inkább, csak meg kell folyatnod 10-szer, ami vízhűtésnél nem a legegyszerűbb.
-
Puma K
nagyúr
A Thermal Grizzly Duronaut valami ritka pocsék kenhetőség szempontjából az eddigi AC MX 1-6 pasztákhoz képest amiket eddig használtam.
Van hozzá ez a fej:
Nyomom a felületre ezt a fejet majd a fej szélein a lehető legszükségesebb mennyiség ellenére is pöndörödik fel egy kevés paszta... -
RazoR
veterán
Nem is @mpierre-nek szántam csak véletlen a válasz gombra nyomtam.
Ez a bajom nekem is, hogy a vga blokkhoz kapott gyári paszta valami gumiszerű kenhetetlen cucc volt. Akkor megy cpu-ra is a dorunaut.
-
HollyBoni
veterán
-
RazoR
veterán
Merev csövezéssel együtt is alátámasztottam a 6800XT-t, fc blokkostul. Az AMD Ed. fc blokk, az aludarabbal a hátán talán nem 3+ kg-os, de megnyugtatóbbnak hatott a látványa.
Te tudod, hogy mit engedsz rá a deszka slotjára, a házra, meg a hűtés csövezésére. Fogalmam sincs, hogy mit bír egy alaplap. De! Egy jó ideig alátámasztás nélkül használtam én is...
Alphacool pasztát rakjam a core 1 alá vagy a TG dorunaut-ot?
-
mpierre
veterán
Merev csövezéssel együtt is alátámasztottam a 6800XT-t, fc blokkostul. Az AMD Ed. fc blokk, az aludarabbal a hátán talán nem 3+ kg-os, de megnyugtatóbbnak hatott a látványa.
Te tudod, hogy mit engedsz rá a deszka slotjára, a házra, meg a hűtés csövezésére. Fogalmam sincs, hogy mit bír egy alaplap. De! Egy jó ideig alátámasztás nélkül használtam én is...
-
Puma K
nagyúr
-
Puma K
nagyúr
Nagyon remélem hogy élesben és órákon át is gond nélkül menni fog a szett.
Egyszer próbáltam egy valamilyen aksis Logitech egeret javítani akku cserével, de ritka csúnya lett első forrasztásnak...
De persze egy próbálkozás nem próbálkozás. -
mpierre
veterán
-
MPowerPH
félisten
Akkor megusztad.
Btw, a forrasztashoz kell egy torch, meg a 2 emlitett segedanyag. Nem rocket science, en sem tanultam soha. Volt itthon maradek rez csovem, meg par idom, azon gyakoroltam.
Addig jutottam, hogy most csinalom a futesem gepeszeti reszet, mar ami a rezszerelest jelenti. -
Puma K
nagyúr
Tegnap összeraktam a radiátor és tartály+szivattyú kombót aztán járattam 1 óráig.
Jelenleg úgy tűnik, hogy nem okoztam akkora gondot mint elsőre gondoltam. Hagyom úgy ahogy van és használom.
-
Puma K
nagyúr
-
Puma K
nagyúr
Köszönöm a javaslatot! A forrasztáshoz sajnos nincs sem eszközöm sem pedig rutinom.
Eddig úgy tűnik, hogy nem okoztam akkora problémát és nem szivárog.
-
KrAt
veterán
Lehet sikerült a radiátor egyik csonkját-menetes perselyét elhajlítanom (kellett nekem késő este babrálnom a csövezéssel-radiátorral
) és emiatt a gyári forrasztás mellet lehet ereszteni fog...
nem saját képHa nyomáspróbáztam és valóban szivárog akkor van rá valami bevett javítási megoldás?
Magamtól az jutott az eszembe, hogy lehet beletekerek egy fittinget, lerakom síkba a radiátort és megpróbálom óvatosan vissza hajlítani, hogy a csonk-persely vissza beüljön a helyére... csak közben valami tömítőanyag is mintha kihullott volna onnan ahonnan kifordult a csonk-persely...
Az a menetes persely kicsavarhato, tudok adni elvileg, ha kell

-
MPowerPH
félisten
Lehet sikerült a radiátor egyik csonkját-menetes perselyét elhajlítanom (kellett nekem késő este babrálnom a csövezéssel-radiátorral
nem saját képHa nyomáspróbáztam és valóban szivárog akkor van rá valami bevett javítási megoldás?
Magamtól az jutott az eszembe, hogy lehet beletekerek egy fittinget, lerakom síkba a radiátort és megpróbálom óvatosan vissza hajlítani, hogy a csonk-persely vissza beüljön a helyére... csak közben valami tömítőanyag is mintha kihullott volna onnan ahonnan kifordult a csonk-persely...
Van. Megküldöd forrasztó pasztával, majd mehet az ón. Én így csinàltam meg az Alphacool radim csonkját... Azt is túltéptem és csöpögött.
-
Puma K
nagyúr
-
mpierre
veterán
Akkor meg is bűvölted, ahogy írod? Hagyni kellett volna, aztán csiszolás, folyató és forrasztás. De ezt most is meg tudod csinálni, vagy új radi...
-
Puma K
nagyúr
-
proci985
MODERÁTOR
Még nem, de már egy éve itt van a szekrényben.
Az enyém Alphacool.
AMD-t és magát a mérőpontot ismerve, nem lesz kevesebb... Nem véletlen, hogy az nVidia megoldása az volt, hogy kivette a kiolvasható mérőpontok listájából...
ja, nalam az 5950X képes ilyenre, hogy kap egy kis terhelést, aztán 60 fokos a CPU, mert valamelyik mag felugrik. ok, a Supremacy full Nickel nem a legújabb design, de a maga idejében korai AM4nél a legjobb blokk volt. mindez egy dedikált D5 + AlphaCool 360 XT kombóval, amit friss levegővel etetek
.mondjuk 5950X ahogy nézem idleben is behúz 60Wot az én felhasználásommal én meg csodálkozom miért 50fokos. mondjuk az a 16/32es magszám és a hozzá való horrorméretű cache miatt kb a legrosszabb idle fogyasztású CPUm, beleértve a szintén horror fogyasztású X79es platformot.
-
Pista0001
veterán
-
mpierre
veterán
-
Zsohi
őstag
Használ valaki AMD 9070XT-n vízhűtő block-t?
Ezt raktam rá.Sokkalom a hotspot (80-90 fok) hőmérsékletét.
Már töbször szét és összeraktam, nem csökken.
A pad-ok helyet hasznalj thermal putty-t es csereld le a gpu-n a kencet valami ptm-re. Ha ez se segit akkor a blokkal lehet a gond.
A thermal grizzly putty advanced es a phasesheet megfelelo lesz.
-
HollyBoni
veterán
Nekem Alphacool blokk van 9070XT-n. Sosem láttam még 80-90C hotspot-ot.
28-29C vízhő mellett játék közben általában 40-45C szokott lenni. 50 körül nagyon ritkán láttam szerintem. Maga a GPU pedig olyan 30-35, játék függő.
-
Dr V
addikt
Apex VPP D5 dual kombót használtam.
Apex meghalt, gariban kaptam újat és emllé vettem még1et, így most dualban két Apex keringeti a vizet. Max teljesítményre ugyan azt tudja, mint az előző kombó (nálam 193L), hangra ha megy vmi zene, film akkor nem zavaró, csöndben nyílván hallani.
Érdemes mondjuk két teljesítményt állítani neki vízhőfok alapján? 29től menjen rendesen, alatta meg hang nélkül, úgy is van kb 100l/h áramlásom.
Rendszerbe közel 3L víz van.Végül maradtam 18% 105L/h-nál. Magasabb áramlás terhelés alatt nem hoz mérhető, számottevő előnyt.
-
TESCO-Zsömle
titán
Még nem, de már egy éve itt van a szekrényben.
Az enyém Alphacool.
AMD-t és magát a mérőpontot ismerve, nem lesz kevesebb... Nem véletlen, hogy az nVidia megoldása az volt, hogy kivette a kiolvasható mérőpontok listájából...
-
GNKING
tag
-
Laraxior
titán
Használ itt rajtam kívül még valaki folyékony fémet cpu-ra, gpu-ra? Csak érdeklődésképp.
RTX4090-en az volt, az 5090-nél én voltam az akinek kinyomta a blokk, szóval oda maradt most a sima. CPUnál, ha delidelt, kupak nélkül használod, akkor mehet.
-
Dr V
addikt
Használ itt rajtam kívül még valaki folyékony fémet cpu-ra, gpu-ra? Csak érdeklődésképp.
Korábban igen, de mivel nem 200+w cpu-m volt, így nem hiszem, h sokat nyerhettem vele.
Szvsz ha a normál használatnál nálad nincs thermal limit, akkor nem foglalkoznék vele. -
mpierre
veterán
De-, relidelt 8700g van a htpc-ben. Sehol máshol nem használom.
-
mpierre
veterán
Az lemaradt az írásból, hogy értelemszerűen az EK a saját blokkjához igazítva adta meg a padozást.
Viszont van olyan rész -leginkább a hátoldalon- ahol EK-ék szerint egy kis felületet elég lepadozni. Ezzel szemben a gyári verzióval majdnem teljes egészében megegyező utólagos padozás is nagyobb terjedelmében fedné le ugyan azon részt.
6800XT hátlapja alá bepattintottam egy jó nagy darab TP3-t. Az EK csak pár helyre jelölte. Pedig az nem aktív blokk. Szerintem nem baj, ha nagyobb felületen érintkezik a blokkal. Csak a gap padok vastagsága a kérdés ilyenkor.
-
MPowerPH
félisten
Használtam, múltidőben. Eddig csak azzal szereltem össze a vga -t az fc blokkal. CPU -ra is mindig azt tettem.
A VGA -ra azért nem az ment most, mert páran beparáztattak innen, hogy 5090 -nél mindenhova is folyott.
CPU -ra pedig azért nem, mert rövid távra vettem, és ugye 'eltünteti' a feliratot az ihs -ről. -
ericdrawen74
senior tag
-
Puma K
nagyúr
Az lemaradt az írásból, hogy értelemszerűen az EK a saját blokkjához igazítva adta meg a padozást.
Viszont van olyan rész -leginkább a hátoldalon- ahol EK-ék szerint egy kis felületet elég lepadozni. Ezzel szemben a gyári verzióval majdnem teljes egészében megegyező utólagos padozás is nagyobb terjedelmében fedné le ugyan azon részt.
-
TESCO-Zsömle
titán
Kérdés a tisztelt jelenlévőkhöz.
Adott az Nvidia RTX 3090 Founders Edition kártyám. A padozással megágyazva a vízhűtő blokknak felmerült némi aggályom.
Ti miként padoznátok?
A valódi fotó az a levegős hűtés újra padozása redditről, a műszaki rajzon az EK által javasolt padozás. Melyiket követnétek inkább?

Szintén EK félét. A levegős hűtésen valószínű azért van kevesebb pad, mert számol rá, hogy azoknál az alkatrészeknél lesz légmozgás. EK blokk alatt nem lesz...
sz: Én direkt vettem egy eresztéknyi TG padot, hogy a blokk gyári padjaihoz ne is kelljen nyúlni. Szépen meg van adva mindnek a mérete, majd én vagdalkozok a sztikével... -
Pug
nagyúr
Adott az Nvidia RTX 3090 Founders Edition kártyám. A padozással megágyazva a vízhűtő blokknak felmerült némi aggályom.
Ti miként padoznátok?
A valódi fotó az a levegős hűtés újra padozása redditről, a műszaki rajzon az EK által javasolt padozás. Melyiket követnétek inkább?

Az EK félét.
-
Puma K
nagyúr
Ti miként padoznátok?

-
Puma K
nagyúr
-
Puma K
nagyúr
-
mpierre
veterán
Csak a súly miatt támasztanám alá, hogy ha mozgatom a gépházat bármi miatt is, akkor ne rángassa meg az alaplapot és ne terhelje semennyire se a PCIe sínt.
Mondjuk ez most a "páncélzat" miatt nem is tudna hajolni sehova
Az előző Bykski NVIDIA 3090 Founders Edition GPU waterblock with active backplate nem volt ilyen nehéz és annál nem kellett semmi alátámasztásban gondolkodnom.
Hdd cage keresése közben szembe jött: [link] Ha ez nem bírja, akkor semmi.
-
mpierre
veterán
Aftermarket megoldás by Barrow:

Ez még az előző gépem. A mostaninál nincs para. Függélyesen lóg a pci slotról az egész vga blokk-kal együtt. De van még itthon a Lian Li féle létra is. Most már csak helyet foglalnak.
-
KrAt
veterán
Köszi a szemléltetést és a tippet!
A levegőterelőről olvasva és látva eszembe jutott, hogy anno a Cooler Master Centurion 590-es házamhoz hajtogattam kartonból hasonló célból szintén levegőterelőnek szánt darabot, hogy a táp kábeleit letakarva az elől és alul lévő ventilátor által betolt levegő a VGA felé mozogjon. Akkor egy referenciahűtős Gigabyte GTX 275-ös kártyám volt előtte meg egy gyári Zalman hűtős Gigabyte HD 4850.

Én egy sima 3d nyomtatott, állítható rúddal oldottam meg, aljára tettem szivacsot öntapadóval. Hasonló setup (3080 és EKWB)
Összerakott módban a "sötétségben" alig látszik
-
Puma K
nagyúr
Off-ba merem csak rakni a léghűtéses eretnekséget, de amúgy 3D nyomtatóval nagyon szép dizájnos támaszokat lehet csinálni, pl G1/4 menettel.

(a narancs cucc egy légterelő prototípusa volt a hőkupolás időkre, hogy a VGA alá több hideget erőltessek. valahogy bent ragadt a meleg és a tuningolt B-die RAM eldobta magát 58°C körül)Ezt a design-t vettem alapul a tartóhoz: [kép1] [kép2] [kép3]
Anno nyomtattam magamnak Byksky DDC tartályába belógó csövet, hogy vákuumba legyen a rendszer - valamiért nem adtak ilyet hozzá - és jól is működött. Innan jött az ötlet, hogy milyen könnyű volt azt a menetet szépre és működőre kihozni.Köszi a szemléltetést és a tippet!
A levegőterelőről olvasva és látva eszembe jutott, hogy anno a Cooler Master Centurion 590-es házamhoz hajtogattam kartonból hasonló célból szintén levegőterelőnek szánt darabot, hogy a táp kábeleit letakarva az elől és alul lévő ventilátor által betolt levegő a VGA felé mozogjon. Akkor egy referenciahűtős Gigabyte GTX 275-ös kártyám volt előtte meg egy gyári Zalman hűtős Gigabyte HD 4850.
-
Puma K
nagyúr
Csak a súly miatt támasztanám alá, hogy ha mozgatom a gépházat bármi miatt is, akkor ne rángassa meg az alaplapot és ne terhelje semennyire se a PCIe sínt.
Mondjuk ez most a "páncélzat" miatt nem is tudna hajolni sehova
Az előző Bykski NVIDIA 3090 Founders Edition GPU waterblock with active backplate nem volt ilyen nehéz és annál nem kellett semmi alátámasztásban gondolkodnom.
-
Aljasvip
őstag
Off-ba merem csak rakni a léghűtéses eretnekséget, de amúgy 3D nyomtatóval nagyon szép dizájnos támaszokat lehet csinálni, pl G1/4 menettel.

(a narancs cucc egy légterelő prototípusa volt a hőkupolás időkre, hogy a VGA alá több hideget erőltessek. valahogy bent ragadt a meleg és a tuningolt B-die RAM eldobta magát 58°C körül)Ezt a design-t vettem alapul a tartóhoz: [kép1] [kép2] [kép3]
Anno nyomtattam magamnak Byksky DDC tartályába belógó csövet, hogy vákuumba legyen a rendszer - valamiért nem adtak ilyet hozzá - és jól is működött. Innan jött az ötlet, hogy milyen könnyű volt azt a menetet szépre és működőre kihozni. -
Pug
nagyúr
Nem lehet, hanem biztos, es lehet egy darab nem is lesz eleg
-
Puma K
nagyúr
Én ilyen hagyományokat követő ember vagyok szóval igen, úgy szeretném beépíteni...

Az előzőhöz képest újabb Asus alaplaphoz van VGA alátámasztó... lehet most kénytelen leszek használni. Pedig soha nem akartam ilyet beépíteni
-
mpierre
veterán
Elkezdtem a legózást... felkerült az RTX 3090 FE-re az EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB - Black Special Edition és az EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB Active Backplate - Black Special Edition... 3118 gramm lett a kártya

A kis pehelysúlyú! Hagyományosan lesz beépítve? Mert így a tömege alapján, talán állványzat kell neki....
-
Puma K
nagyúr
Van nekem otthon pár dobozom amikből most már kivenném a bennük lévő alkatrészeket... de ez a milyen folyadékot öntsek-ne öntsek a rendszerbe és hogy használjam-e a régebbi radiátort és szivattyú+tartály kombót vagy sem elbizonytalanít... Nem akarok radiátort és szivattyú+tartály kombót is rendelni és megint heteket várni
Főleg úgy hogy Merlinék most mennek nyaralni.Nem akarok repedt akrilt és lerakódást...
Ezeket kerülgetem:
- ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO
- AMD Ryzen™ 7 7800X3D
- Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBEK2-32- Watercool HEATKILLER IV PRO Black Copper PVD
- Thermal Grizzly Duronaut
- L22 Noctua NF-A20 HS-PWM chromax.black 200 x 200 mm (1 db)
- ARCTIC P14 Pro PWM Fan - 140mm, black (7 db)- EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB - Black Special Edition
- EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB Active Backplate - Black Special EditionElkezdtem a legózást... felkerült az RTX 3090 FE-re az EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB - Black Special Edition és az EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB Active Backplate - Black Special Edition... 3118 gramm lett a kártya

-
MPowerPH
félisten
Én viszont "vadul" tekergetem a pumpákat, házon kívül vannak, éjjel ha nagyon akarom még 0%-on is hallom a 2 AC D5 Nextet. Halk profilt használom legtöbbet, idle-n legtöbb venti ilyenkor nem forog nálam, pumpák pedig 0%-ra vannak állítva. Van egyébként 1 nyári meg egy téli halk profilom Aquaero 6-on, a cél, hogy jóval később kezdjen minden felpörögni a halk működésért cserébe. Van még 1 közepesen agresszív meg egy nagyon agresszív profilom is, de utóbbit nem használtam még eddig csak hűtés tesztelésére, azokat manuálisan kapcsolom, ha valami számítás fog futni és én nem vagyok gépnél közben.
Ugyan ez, de programozottan. Idle 5%, majd terhelésre 50%.
-
gaben22
őstag
Én viszont "vadul" tekergetem a pumpákat, házon kívül vannak, éjjel ha nagyon akarom még 0%-on is hallom a 2 AC D5 Nextet. Halk profilt használom legtöbbet, idle-n legtöbb venti ilyenkor nem forog nálam, pumpák pedig 0%-ra vannak állítva. Van egyébként 1 nyári meg egy téli halk profilom Aquaero 6-on, a cél, hogy jóval később kezdjen minden felpörögni a halk működésért cserébe. Van még 1 közepesen agresszív meg egy nagyon agresszív profilom is, de utóbbit nem használtam még eddig csak hűtés tesztelésére, azokat manuálisan kapcsolom, ha valami számítás fog futni és én nem vagyok gépnél közben.
-
mpierre
veterán
Apex meghalt, gariban kaptam újat és emllé vettem még1et, így most dualban két Apex keringeti a vizet. Max teljesítményre ugyan azt tudja, mint az előző kombó (nálam 193L), hangra ha megy vmi zene, film akkor nem zavaró, csöndben nyílván hallani.
Érdemes mondjuk két teljesítményt állítani neki vízhőfok alapján? 29től menjen rendesen, alatta meg hang nélkül, úgy is van kb 100l/h áramlásom.
Rendszerbe közel 3L víz van.Elég nagy tdp-jű gépem van és nem szabályozok semmit hőfok alapján. Nincs "emelt" hűtési teljesítményű üzemmód. 2db D5 fixen kettesen (~3200rpm körül), 139-143 l/h átfolyás. idle 27°C körüli hőmérsékletek. Tulajdonképpen 10 db 140mm-es radinak felel meg a hűtési felület. A lényeg, hogy csend legyen. Ha felmegy a vízhőfok, akkor majd lehül, ha épp nincs meló. Aquasuite-ban a riasztás az pumpamegállásra és 55°C vízhőre van beállítva. Az aquaero 5lt zenél, ha gond van.

-
HollyBoni
veterán
Én inkább fixen némára leszabályozva használom a pumpákat, D5: 50%; Apex: 35%, így vízhőfoktól függően 69-80l/h kapok.

Magasabb áramlással igazából a VGA-n érek el jobb hőfokokat és persze ez által magasabb vízhőt is, ami persze magasabb venti fordulattal is jár a deltaT-hez kötött ventiszabályzás végett.
Nálam semmi látható különbséget nem csinál a nagyobb áramlás. Próbálgattam stress test alatt, játék alatt, de kb. semmi különbség.
Amúgy értem miért lenne jó a nagyobb áramlás, iparibb rendszereknél brutális különbségeket láttam már, de a PC vízhűtésemnél ez nem jelentkezik. -
Pug
nagyúr
Simán lehet úgy, de én inkább kitesztelném, hogy valóságban mennyit számít az áramlás, és a minimumon járatnám ahol még nem látsz hőmérséklet különbséget.
Nekem pl. 1db DDC van a rendszerben. Maxon 185l/h az áramlás. Levettem addig a fordulatszámot hogy 80l/h legyen, és hőmérsékletekben semmilyen különbséget nem vettem észre maxhoz képest, viszont kb. hangtalan.
Én inkább fixen némára leszabályozva használom a pumpákat, D5: 50%; Apex: 35%, így vízhőfoktól függően 69-80l/h kapok.

Magasabb áramlással igazából a VGA-n érek el jobb hőfokokat és persze ez által magasabb vízhőt is, ami persze magasabb venti fordulattal is jár a deltaT-hez kötött ventiszabályzás végett.
-
RazoR
veterán
Rendszerbe közel 3L víz van.Nálam is 2 Apex megy, 29 fokig 30%-on, így a hangjukat nem hallani egyáltalán. 29 vízhő felett 70%-on, így megáll a víz 30-31 fokon 140l/h-nál. Sok a víz nálam is, a gép az asztalon, benne a tartály, az asztala alatt van a 1260 és a 1080 radi és a 2 pumpa.
-
HollyBoni
veterán
Rendszerbe közel 3L víz van.Simán lehet úgy, de én inkább kitesztelném, hogy valóságban mennyit számít az áramlás, és a minimumon járatnám ahol még nem látsz hőmérséklet különbséget.
Nekem pl. 1db DDC van a rendszerben. Maxon 185l/h az áramlás. Levettem addig a fordulatszámot hogy 80l/h legyen, és hőmérsékletekben semmilyen különbséget nem vettem észre maxhoz képest, viszont kb. hangtalan.
-
Dr V
addikt
Rendszerbe közel 3L víz van. -
mpierre
veterán
Ma megjött az Alphacool Apex 1 AM5 a Watercool HEATKILLER IV PRO Black Copper PVD helyett. A Heatkiller megy majd az MSI Z690 Tomahawk alaplapra a majd valamilyen LGA1700 procira

Már csak a 12/16-os cső és csőszorítónak kell megérkeznie ami holnap átvehető lesz.
Most már nem kerülgethetem tovább az átépítést...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyedül a Windows 10 >>> 11-re váltást kerülném el, de muszáj lesz áttérnem ha megint legalább 5 évig nem szeretnék Windows-t telepíteni...
Mivel bios beállítások is akadnak hozzá - ha jól tudom - így el kék dönteni.
-
Puma K
nagyúr
Igen-igen, be is van regisztrálva a most használt Win10 és kapná a frissítéseket ez is 2027 októberig:

A mostani Win10 alig több mint 1 hét múlva lesz 5 éve hogy fent van:
A Windows 12 -vagy nevezzék bárhogyan is- béta tesztelésének a lehetőségét átengedem másoknak.
Anno Win7-en is sokáig kihúztam. Annyira, hogy a Win8/8.1-gyet saját gépemen (és máséra sem raktam fel) teljesen kihagytam és soha nem raktam fel. Később tértem át Win10-re.
Az hogy működik nem ördögtől való dolog és egyéb misztikumot sem kell keresni

2004 óta építettem pár gépet a nulláról (+laptopok újrahúzása) magamnak és ismerőseimnek. Egy friss Windows egyaránt jobb eredményeket hozott benchmarkokban és játékokban is. Akár +10% teljesítménykülönbséget is ki lehet mérni a friss Windows javára.
Nekem nem esik nehezemre Windows-t telepíteni, rendszergazdai fiókot megcsinálni, törölni a telepítéskor létrehozott fiókot majd driver-ekkel megszórni a Win-t majd belakni az általam használt szoftverekkel.
-
Dr V
addikt
Ma megjött az Alphacool Apex 1 AM5 a Watercool HEATKILLER IV PRO Black Copper PVD helyett. A Heatkiller megy majd az MSI Z690 Tomahawk alaplapra a majd valamilyen LGA1700 procira

Már csak a 12/16-os cső és csőszorítónak kell megérkeznie ami holnap átvehető lesz.
Egyedül a Windows 10 >>> 11-re váltást kerülném el, de muszáj lesz áttérnem ha megint legalább 5 évig nem szeretnék Windows-t telepíteni...
win10 óta csak frissítgetek, 11-nél nem telepítettem újra, pedig full gépcsere is volt nálam. Eddig stabil és hibátlan, ki érti ezt.
-
Aljasvip
őstag

Win telepítéshez szerenencsére nem kell szétszedni a vizet.

Különben `27 októberig hivatalosan támogatott a Win10, de addigra lehet lesz Win12 is.
Én kivárok egyelőre. Pont elég a céges gépen pelenkázni a Win11-et. -
Puma K
nagyúr

-
mpierre
veterán
Ezek szerint tényleg hülye kérdés volt...
Eddig még nem sikerült a sok épitett gépben egy plexit sem megrepesztenem, vagy egyébb gondot okozni, pedig rászoktam húzni egy kicsit fogóval, óvatosan persze. Kicsit furi ez nekem, ha csak kézzel húzom meg, legalább egy helyen ereszt a rendszer. Na mindegy, lehet hogy én nem tudom kézzel elég erősen meghúzni, pedig nem vagyok gyenge gyerek, fizikai melóból (is) élek.
Dehogy is. Simán lehet, hogy túl óvatoskodod a dolgot.
Sz'tem az első összeszerelésnél kb mindenki így volt vele. Vagy kapásból repesztette a plexit...
Kézzel húzva érezni, hogy hol feszül be a menet a helyére. Onnét nincs tovább és fix, hogy ereszteni sem fog. Vannak gyártási hibás menetek, de azt szintén érezni kézzel, hogy csámpásan akaródzik, vagy éppen nem betekeredni.
-
HollyBoni
veterán
Eddig még nem sikerült a sok épitett gépben egy plexit sem megrepesztenem, vagy egyébb gondot okozni, pedig rászoktam húzni egy kicsit fogóval, óvatosan persze. Kicsit furi ez nekem, ha csak kézzel húzom meg, legalább egy helyen ereszt a rendszer. Na mindegy, lehet hogy én nem tudom kézzel elég erősen meghúzni, pedig nem vagyok gyenge gyerek, fizikai melóból (is) élek.
Mivel az o-gyűrű tömít, nem a menet, nem kell neki sok.
Kicsit más, de mikor egyéb vizes rendszereket mókolok, sokszor ideiglenesen csak kézzel húzok meg egy gumitömítéses hollandert, és megfog 5-6 bar-t is.
-
gaben22
őstag
Tekerhetsz rá teflon szalagot, de szigorúan csak olyan részre, ami nem érintkezik a belül áramló vízzel (pl. a rányomott csőre és a külső menetre, aztán arra a gallért rátekerheted), mert ha apró teflon darabok kerülnek a folyadékba, az orbitális szopás lesz. Azaz a G1/4-es menetre semmiképp se tekerj, ott az O-ring feladata a teljes zárás, oda szalagot ne tekerj. Nekem informatikus Coccolino lágyság ujjaim vannak,1-2 esetben ilyen fogót használtam ilyen védőpofákkal. Ha magát az EKWB fittinget kellett betekerni valahova, azt meg imbuszkulccsal (kb. 5:37-nél).
Ja, meg amennyire tudom úgy csövezem össze a rendszert, hogy mindig a "ráhúzó" irányon legyen benne kicsi feszültség, így nem letekerni akarja magát a cső, hanem ráhúzni. Életem első építésénél még szerencsére házon kívül csináltam az első átmosást és a csőben levő feszültség megnyitotta az egyik fittinget. Rohadt erősek az EPDM csövek, simán meglazította a ráhúzott fittinget... igaz azt csak kézzel tekertem be nem fogóval/imbusszal.
-
gaben22
őstag
Lehet hogy hülye kérdés, de ti mivel szoktátok meghúzni a fittingeket? Mert ha csak simán kézzel húzom ameddig birom, akkor néha ereszteni szokott, gondolom nem teljesen sima a felület a radik csatlakozó furatán, amire felfekszik a gumigyűrű. (bár most legutóbb a radimosás alatt az ultitube kimenője is eresztett
)
Volt egy fogóm erre a célra, aminek a belső felületére ragasztottam egy vékony gumit, hogy ne karsitolja össze a fittingeket, de elkopott.
Szóval csak kiváncsiságból kérdem, van erre valami bejáratott okosságotok?Tekerhetsz rá teflon szalagot, de szigorúan csak olyan részre, ami nem érintkezik a belül áramló vízzel (pl. a rányomott csőre és a külső menetre, aztán arra a gallért rátekerheted), mert ha apró teflon darabok kerülnek a folyadékba, az orbitális szopás lesz. Azaz a G1/4-es menetre semmiképp se tekerj, ott az O-ring feladata a teljes zárás, oda szalagot ne tekerj. Nekem informatikus Coccolino lágyság ujjaim vannak,1-2 esetben ilyen fogót használtam ilyen védőpofákkal. Ha magát az EKWB fittinget kellett betekerni valahova, azt meg imbuszkulccsal (kb. 5:37-nél).
-
Puma K
nagyúr
Lehet hogy hülye kérdés, de ti mivel szoktátok meghúzni a fittingeket? Mert ha csak simán kézzel húzom ameddig birom, akkor néha ereszteni szokott, gondolom nem teljesen sima a felület a radik csatlakozó furatán, amire felfekszik a gumigyűrű. (bár most legutóbb a radimosás alatt az ultitube kimenője is eresztett
)
Volt egy fogóm erre a célra, aminek a belső felületére ragasztottam egy vékony gumit, hogy ne karsitolja össze a fittingeket, de elkopott.
Szóval csak kiváncsiságból kérdem, van erre valami bejáratott okosságotok?Ha véglegesre szerelem, akkor adott komponens esetén gumikesztyűben kézzel rárakom a fittinget a menetre, majd ellentétes irányba (azaz az óramutató járásával ellentétesen) addig tekerem, ameddig nem ugrik egyet. Ha ugrott, akkor az óramutató járásával megegyező irányba kézzel betekerem a helyére.
Majd a belsejébe óvatosan beletolom az imbuszt, és egy nyújtott ujjal az imbusz végét addig tekerem, ameddig rá nem szorul. Utána óvatosan bökök az imbusz végén egy párat, amit még enged.
A gumicsövön lévő fitting másik felét (miközben a gumicsövet teljesen tolom a fittingre) szintén ellentétes irányba tekerem ugrásig, majd óvatosan rátekerem teljesen, ameddig lehet. Vagy ameddig bírom és látom, hogy lehetne még tekerni... Az utóbbi akkor szokott lenni, mikor íve van a gumicsőnek, avagy feszül kicsit... Hogy mindenhol szépen rajta legyen, bizonyos elemek esetén jobban szeretem, ha beszerelés előtt felrakom a fittingeket és a gumicsövet is, hogy utána már csak be kelljen építeni a helyére. Mert így a másik, egyszerűbben csatlakoztatható vége már egyszerűbb.
Sajnos vettem 3db olyan fittinget aminek a közepe nem imbuszos... hanem a "belső rész" avagy amit elsőként betekersz azon a menetből van 2 ellentétes oldalon kiszedve-lelapítva, hogy fogóval vagy villás kulccsal ráhúzd-lelazítsd...
Az EK-STC Classic 10/16 - Black szimpatikusabb az imbuszos belsővel... csak annál meg a fekete festésre kell vigyázni hogy ne sértsd meg... ebből a fittingből van 8 db-om.
-
AzŐsgén2
tag
-
Pug
nagyúr
)
Szóval csak kiváncsiságból kérdem, van erre valami bejáratott okosságotok?Kezzel, es meg azzal is tul lehet huzni, ami repeszti a plexit, szoval csak ovatosan...
-
HollyBoni
veterán
)
Szóval csak kiváncsiságból kérdem, van erre valami bejáratott okosságotok?Kézzel, kesztyűben.
-
mpierre
veterán
)
Szóval csak kiváncsiságból kérdem, van erre valami bejáratott okosságotok?Alapvetően kézzel. Ha nagyon makacs, akkor ellenőrzés, hogy jól kapta-e el menetet, ha igen, akkor jöhet az erősebb megoldás, de fittingje válogatja. Az EKWB és talán az Alphacool esetében is sima imbusz. A fitting belseje van direkt úgy kialakítva. Nem tudom hányas imbusz megy bele.
De mindenképp ésszel illik meghúzni, mert a rézben könnyű elnyírni a menetet. -
AzŐsgén2
tag
)
Szóval csak kiváncsiságból kérdem, van erre valami bejáratott okosságotok? -
MPowerPH
félisten
En specko ellenaramban kezdem mosni, sima ~55 fokos csapvizzel. Nem, nics rakotve a csapra, hidrosztatikai nyomason megy az nagyjabol 1m -e fole rakott tolcseren keresztul. Azt csinalom egy ideig. Ha mar tiszta a kiaramlo viz, akkor desztvizzel felig megtoltom, atrazom. Majd a vegen aramlasi iranynak megfeleloen desztvizzel atoblitem.
A modszer biztos jo, mert pastel folyadek volt benne, raadasul piros. Ha nem lenne jo az oblites, akkor az azonnal meglatszana.
-
Puma K
nagyúr
-
abridabri
veterán
Soha, kád felett kezdem . Megtöltöm félig a radit desztvízzel >záródugó > rázom mint az örült minden irányba. Ezt 3-4x oszt jónapot. Hasznát radival most még építetem egy min loopot (phobya tartály /phobya DC 260 pump /rad/ Alphacool ES Big filter ) 2órát kernigettem, közben forgattam a radit .
De a jelek szerint ez nem volt elég , mert fehér lett a vizem a használt radik beépítése után . -
mpierre
veterán
-
mpierre
veterán
-
Dr V
addikt
Radi átmosásnál szoktátok váltogatni az áramlás irányát?
-
Puma K
nagyúr
Melyik az a legolcsóbb akvarisztikai szivattyú amit érdemes megvenni? Vagy milyen tulajdonságút érdemes választani?
-
mpierre
veterán
-
Puma K
nagyúr
Nos a korábbiak fényében nem tudok biztosat mondani.Ami biztos eddig:
Dp ultra van a nagy gépben. Eddig nem látok semmit, ami bármilyen aggodalomra adna okot.
A netezős minigépben és a fiaméban eiswasser dolgozik. A netezősben 3 éve. Csak rátöltök.
A fiam korábbi hűtését is az eiswasser oldotta meg, nem is tudom hány évig (ha fontos kibogarászom). Azt a gépet szétszedve teljesen makulátlan volt minden. A Lian Li TU150-ben pedig aztán volt minden is, csak üveg nem. PETG cső, pvc, epdm, réz, nikkel.A nagy gépedben kb mióta van benne a DP Ultra?
A radiátort meleg desztillált vízzel érdemes átöblíteni?
-
mpierre
veterán
Van nekem otthon pár dobozom amikből most már kivenném a bennük lévő alkatrészeket... de ez a milyen folyadékot öntsek-ne öntsek a rendszerbe és hogy használjam-e a régebbi radiátort és szivattyú+tartály kombót vagy sem elbizonytalanít... Nem akarok radiátort és szivattyú+tartály kombót is rendelni és megint heteket várni
Főleg úgy hogy Merlinék most mennek nyaralni.Nem akarok repedt akrilt és lerakódást...
Ezeket kerülgetem:
- AMD Ryzen™ 7 7800X3D
- Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBEK2-32- Watercool HEATKILLER IV PRO Black Copper PVD
- ARCTIC P14 Pro PWM Fan - 140mm, black (7 db)- EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB - Black Special Edition
- EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB Active Backplate - Black Special EditionNos a korábbiak fényében nem tudok biztosat mondani.Ami biztos eddig:
Dp ultra van a nagy gépben. Eddig nem látok semmit, ami bármilyen aggodalomra adna okot.
A netezős minigépben és a fiaméban eiswasser dolgozik. A netezősben 3 éve. Csak rátöltök.
A fiam korábbi hűtését is az eiswasser oldotta meg, nem is tudom hány évig (ha fontos kibogarászom). Azt a gépet szétszedve teljesen makulátlan volt minden. A Lian Li TU150-ben pedig aztán volt minden is, csak üveg nem. PETG cső, pvc, epdm, réz, nikkel. -
Puma K
nagyúr
Ezeket kerülgetem:
- AMD Ryzen™ 7 7800X3D
- EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB Active Backplate - Black Special Edition -
gaben22
őstag
Azt írod, hogy a fedetlen réz növeli a galvanikus korrózió kockázatát... Értem. De az összes radiátor rézbű van és tuti fedetlen. (Réz, bronz, ilyesmik Igor's Lab szerint.)
Akkor nem feltétlenül a réz blokk a probléma fő forrása, hanem maga a radiátor. Abbban van felület - több is - mint egy blokkban a csupaszon maradó finek, vagy egy full réz blokk. Legyen az proci, vagy vga, vagy a kettő együtt.
Általában más ötvözetekről van szó, ritkán tiszta réz csak blokkoknál egyik-másik gyártó próbálja közelíteni, hogy a hővetezetőképessége ne romoljon sokat, ezért kell nikkellel bevonni őket a folyadék "oldalon" is. Pl. HWLabs GTS folyadékkal érintkező felülete így néz ki, finek 100% réz, de ami folyadékkal érintkezik az nem vagy ritkán, de akkor gyártó kockáztat gondolom.

-
mpierre
veterán
Ideig nem olvasgattam a topicot. Folyadékoknak van lejárati ideje, EKWB közli is, DP Ultrat már többen kérdezték, Shoggy nevű AC rep. a fórumukon csak annyit mondott, hogy "úgyis elhasználod mielőtt lejárna"
. Még jó hogy vettem 20 litykót, mert mindig kellett valami apróság Merlintől, aztán akkor nehogymá' üresen jöjjön a DPD-s mikrobusz
.
Az én véleményem a folyadékokról, hogy ezek általános célú folyadékok, ha fixen ismert lenne milyen kémiai elemekből, ötvözetetkből épülne fel mindenkinek a loop vagy ha épp sose kerülne bele akril, króm, PVC... akkor lehetne specifikus és jóval hatékonyabb folyadékot is gyártani. Der8auer meg megmutatta, hogy a nikkel electroplating a finek közé sokszor nem jut be az aljára így ott gyakran szabadon van a réz, folyadéknak nem szabad belemarnia abba se, viszont emiatt megint csak gyengíteniük kell ugyanakkor meg fedetlen réz növeli a galvanikus korrózió kockázatát és az inhibitort is gyorsabban elégeti.
Korrózió inhibitor pedig előbb-utóbb elhasználódik és onnantól indul(hat) is a galvanikus korrózió. Ugyanez igaz biocidra is. Anno egyszer redditen egy user mondott egy érdekeset, hogy pl. az elég ártatlan dolog, hogy valamiért belefújsz az EPDM/... csőbe vagy zsebkendővel/ronggyal törölsz egyet a tartály belsején, hogy a cseppeket eltüntesd belőle, de ha utána azt építed be tonna bacit bele is küldesz ott helyben. Én minden új építésnél újramosom a kétkomponenses EKWB-vel, eddig mindig új radi került be, ezért adta is magát, most viszont lehet ez volt az uccsó bővítés nálam, ellenben EKWB Superflush lötyivel eztán is át fogom lögybölni a cuccot folyadékcseréknél.
GPU blockot még nem szedtem szét, mert eladtam most meg új van, CPU blockot viszont már többször is, nekem eddig nem volt benne semmi nyálka meg hasonló. Az egyetlen gondom a szar EKWB ZMT hámló csöve volt, abből darabkák megakadtak a finekben ill. az AC D5 Next szűrőjében is. Attól a csőtől megszabadultam, remélem a mostani EPDM-ek jobbak lesznek ezen a téren.Azt írod, hogy a fedetlen réz növeli a galvanikus korrózió kockázatát... Értem. De az összes radiátor rézbű van és tuti fedetlen. (Réz, bronz, ilyesmik Igor's Lab szerint.)
Akkor nem feltétlenül a réz blokk a probléma fő forrása, hanem maga a radiátor. Abbban van felület - több is - mint egy blokkban a csupaszon maradó finek, vagy egy full réz blokk. Legyen az proci, vagy vga, vagy a kettő együtt.
-
mpierre
veterán
EKWB 4 évet mond, amúgy CryoFuel Clear kupakjára rá van írva, legalábbis enyémeken rajta volt, amikor még azt használtam. Valahol olvastam, hogy ez a 4 év a kibontásra érvényes, utána azt még betöltheted, úgyhogy kvázi 4+1 év, ha tartod az évenkénti cserét.
Akkor az eiswasser cserére még van időkeretem. Persze ha ez is tudja a 4 év palack időt.
-
mpierre
veterán
Azért az intel b50 pro mókuskerekén megülő diszkrét porhalmaz árulkodik róla, hogy rég volt puceválva. Az tán 3/4 - 1 éve van bent. Meg a kép jobb sarkában látszó p12-s venti lapátján is látható némi por. A 3 év ezért látható, de szerencsére egészen vállalható. Rosszabbra számítottam.
Ahogy Zsömi írta, széles a spektrum.
-
gaben22
őstag
úgyis elhasználod mielőtt lejárna
Ugye ez felveti a kérdést, mi történik, mikor a lejár, mert ugye ha le tud járni, akkor a rendszeren belül, használat közben is le tud járni...
Felteszem a gyártók feltételezik, hogy egy éven belül betöltöd és lelkiismeretesen évente egyszer szétszeded, kitakarítod a rendszert, majd új folyadék...
EKWB 4 évet mond, amúgy CryoFuel Clear kupakjára rá van írva, legalábbis enyémeken rajta volt, amikor még azt használtam. Valahol olvastam, hogy ez a 4 év a kibontásra érvényes, utána azt még betöltheted, úgyhogy kvázi 4+1 év, ha tartod az évenkénti cserét.
-
TESCO-Zsömle
titán
Ideig nem olvasgattam a topicot. Folyadékoknak van lejárati ideje, EKWB közli is, DP Ultrat már többen kérdezték, Shoggy nevű AC rep. a fórumukon csak annyit mondott, hogy "úgyis elhasználod mielőtt lejárna"
. Még jó hogy vettem 20 litykót, mert mindig kellett valami apróság Merlintől, aztán akkor nehogymá' üresen jöjjön a DPD-s mikrobusz
.
Az én véleményem a folyadékokról, hogy ezek általános célú folyadékok, ha fixen ismert lenne milyen kémiai elemekből, ötvözetetkből épülne fel mindenkinek a loop vagy ha épp sose kerülne bele akril, króm, PVC... akkor lehetne specifikus és jóval hatékonyabb folyadékot is gyártani. Der8auer meg megmutatta, hogy a nikkel electroplating a finek közé sokszor nem jut be az aljára így ott gyakran szabadon van a réz, folyadéknak nem szabad belemarnia abba se, viszont emiatt megint csak gyengíteniük kell ugyanakkor meg fedetlen réz növeli a galvanikus korrózió kockázatát és az inhibitort is gyorsabban elégeti.
Korrózió inhibitor pedig előbb-utóbb elhasználódik és onnantól indul(hat) is a galvanikus korrózió. Ugyanez igaz biocidra is. Anno egyszer redditen egy user mondott egy érdekeset, hogy pl. az elég ártatlan dolog, hogy valamiért belefújsz az EPDM/... csőbe vagy zsebkendővel/ronggyal törölsz egyet a tartály belsején, hogy a cseppeket eltüntesd belőle, de ha utána azt építed be tonna bacit bele is küldesz ott helyben. Én minden új építésnél újramosom a kétkomponenses EKWB-vel, eddig mindig új radi került be, ezért adta is magát, most viszont lehet ez volt az uccsó bővítés nálam, ellenben EKWB Superflush lötyivel eztán is át fogom lögybölni a cuccot folyadékcseréknél.
GPU blockot még nem szedtem szét, mert eladtam most meg új van, CPU blockot viszont már többször is, nekem eddig nem volt benne semmi nyálka meg hasonló. Az egyetlen gondom a szar EKWB ZMT hámló csöve volt, abből darabkák megakadtak a finekben ill. az AC D5 Next szűrőjében is. Attól a csőtől megszabadultam, remélem a mostani EPDM-ek jobbak lesznek ezen a téren.úgyis elhasználod mielőtt lejárna
Ugye ez felveti a kérdést, mi történik, mikor a lejár, mert ugye ha le tud járni, akkor a rendszeren belül, használat közben is le tud járni...
Felteszem a gyártók feltételezik, hogy egy éven belül betöltöd és lelkiismeretesen évente egyszer szétszeded, kitakarítod a rendszert, majd új folyadék...
-
gaben22
őstag
.
GPU blockot még nem szedtem szét, mert eladtam most meg új van, CPU blockot viszont már többször is, nekem eddig nem volt benne semmi nyálka meg hasonló. Az egyetlen gondom a szar EKWB ZMT hámló csöve volt, abből darabkák megakadtak a finekben ill. az AC D5 Next szűrőjében is. Attól a csőtől megszabadultam, remélem a mostani EPDM-ek jobbak lesznek ezen a téren. -
TESCO-Zsömle
titán
-
Pug
nagyúr
Nem is olyan régen volt szó róla, hogy meddig jó a folyadék. 3 évnél tartok. Picit már több, de lusta vagyok visszakeresni.
A mini gépet kinyitva, egész vállalható látvány fogadott. Porosnak poros, de nem is annyira, mint számítottam.
Szerk.: Alphacool esiwasser csordogál a gép ereiben. Csak a procit, meg az m2 ssd-t hűti.
Ez, poros.... hol???
Ez konkrétan patyolat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
89310 - 89201
89310 - 89201 89200 - 89101 89100 - 89001 89000 - 88901 88900 - 88801 88800 - 88701 88700 - 88601 88600 - 88501 88500 - 88401 88400 - 88301 88300 - 88201 88200 - 88101 88100 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Akkor sem éghet le a 12V-2x6 tápkonnektor, ha régi aljzatot használsz!
- Linux felhasználók OFF topikja
- BestBuy topik
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- Autós topik
- Xbox Series X|S
- PlayStation 5
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- 268 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IAH10) - Intel Core U9 285HX, RTX 5060, multitouch (ELKELT)
- Bomba ár! HP 255 G7 I AMD Athlon 3050U I 4-8GB RAM I 128SSD I 15,6" HD I W11 I Gari
- dobozos AMD Ryzen 5 5500 processzor - 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI Sword 15 A11UD FHD Gamer notebook - i7 11800H 24GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 Ti 4GBW11
- Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 4000 8GB FHD
Ahh! Az örök kérdés. Egy kis elmélkedés:
Tschútsch.
De persze egy próbálkozás nem próbálkozás.
nem saját kép
Az enyém Alphacool.

)

Grózi