Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- ldave: New Game Blitz - 2026
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
norrberth
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Mennyit ment ez a szűrő?
(#1197) tboldi Ez túl jó egy WagonR-be.

Miféle autóid vannak neked?
-
tibbike01
addikt
Olyan olaj létezik, ami kifejezetten rövid távok használatára alkalmas (napi 2x11km városban) és megfelel a wv motoroknak plusz minél vékonyabb és 5w40?

Azt hiszem nekem ilyen olajra lenne szükségem.
-
Van olyan helyzet, amikor muszáj. Legutóbb, mikor ilyet használtam, egy roomsterben cseréltem olajat 34k km után... Városi autó, ez a futás 3,5 év alatt jött össze, ennyit ment szegény 1.2TSI azzal az olajjal. Ment bele a tisztító, utána olcsó 5w 40 100km-re, utána a gyári előírás szerinti drága 0w 30. Most is megy, olajat nem eszi, de ha láttátok volna, mi jött le belőle a mosó után... még a második cserénél is fekete volt, ami lejött.

-
ekrisztian
őstag
válasz
tibbike01
üzenetére
A cikkben is benne van, gyári előírás szerinti olajnál nincs, nem lehet lerakódás..
ergo sztem felesleges a tisztító.Láttam anno az Avensis motorokat, amit szintén a magas olajfogyasztás miatt cserélt a Toyota.
Aki rendszeresen, cserélt jó olajat, annak aranysárga volt mindenhol a blokk.
Aki nem és/vagy rossz olajat használt( akár a szerviz) ott bizony fekete volt a blokk.
Én az említett motor megjelenésekor nem voltam már Toyotás, de a Priusok is olajlehúzó gyűrűt igényeltek.
És egész biztos jó olajat tettünk bele.
Total, Shell, Castrol..
Szóval azért a mérnökök se tévedhetetlenek... -
tibbike01
addikt
És mi a vélemyényetek a motortisztító folyadékokról? Érdemes használni? Melyik márkát?
-
BlacKSouL
addikt
-
ekrisztian
őstag
Anno azt hittem, felesleges ide jönni, mit tudok tanulni 20 év autós élet után

(alkatrész, műhely)
De sok jó infót megosztotok itt.
Mondjuk nekem 220+ km után, már mindegy
milyen olajat teszek, mert vagy jó lesz, vagy megeszi. 
De, ha lesz valaha 100k km alatti gépem, biztos megkérdezlek titeket mit öntsünk a benzinen kívül az autóba.
Ugyanakkor kiváncsi is lettem, mert annó a Toyotába én adtam ki az olajat, az előírásoknak megfelelően.
A múlt hónapban viszont a fülembe jutott, hogy az akkori Priusokból 3, gyűrű cserés lett az olaj miatt.
Próbálom kideríteni,hogy a gyár vagy az olaj nem tudta az előírásokat
Mert biztos nem azért volt a hiba, mert én valójában, az olaj az olaj ember vagyok
Csak viszkozitàst néztem mindig, mögé nem néztem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
tibbike01
üzenetére
Igen, ha eszi a vastagot akkor a vékonyat jobban fogja. De ha maradsz a vatagon az még jobban felgyorsítja a motor kopását (még ha ideiglenesen meg is szünteti az olajfogyást). Szóval inkább tölögesd utána za 5W30-at mint sem tovább koptasd a 10W40-el. Esetleg egy hígabb 5W40 is mehetne bele az olyan aranyközépút.
De igazából egy motorfelújítás fogja megszüntetni az olajfogyást teljesen.
Vagy egy 15W50-es olaj.

-
tibbike01
addikt
Köszi!
Nem gáz dolog, 10w40 majd 5w40 után 5w30-at beletenni? Jól gondolom, hogy ha az első év alatt a 10w40 "megtette a hatását", amit valamelyest az 5w40 tovább rontott, az 5w30-at nagyon enné.
Ezek előtt csak 5w30 volt benne és arra szeretnék visszatérni, de 1 év 10w40 és 1 év 5w40 után érdemes lehet visszaállni 5w30-ra?
-
Roxbury
őstag
Én a Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W30-at ajánlom. Én is azt használom.
A 40 fokon mért kinematikai viszkozitasa 58.7, korulnezve a tobbi 0W30-as olajnál en mindenhol magasabb ertekeket talaltam. Minel alacsonyabb ez az ertek, annal hamarabb korbeer inditasnal az olaj, annal jobban ved.
En nagy megelegedessel hasznalom. Es mivel PurePlus technologias igy minden molekula ugyanolyan, mivel foldgázból van. Nincs minosegi ugralas, mint a tobbinel. -
nandow
aktív tag
Igazából nem cél az üzemanyag takarékosság.
A lehetőségekhez mérten a legjobb olajat szeretném önteni a motorba.
Most ha a C3 jobban védi a csapágyakat, maradjak inkább a Castrolnál?
Az a fura, hogy a Castrol olajválasztója ezt az FST 0W30-at nem is dobja fel, mint lehetőség. -
Qru
MODERÁTOR
Az FST jó de a Motult is bepróbálhatod. Amúgy nem vagy elégedett az FST-vel vagy csak kíváncsiságból próbálnál mást bele?
mod:
tibbike01: A 10W40 nagyon vastag főleg télre. Egy 5W30-as olajnak 0 fokban kb 8 másodperc kell mire körbeér a motorban (tehát kb 8 másodpercig teljesen kenés nélkül járnak a dugattyúk, csapágyak), ugyanez egy 15W40-es olaj esetén kb 1,5 perc, egy 10W40-es olaj esetében cca 1 perc.
Egy próbát tehetsz újra az 5W30-al de ha az 5W40-et ette ezt is fogja.
-
tibbike01
addikt
Amikor megvettem az autómat Edge 5w30 volt benne, majd a barom szerelőm Magnatec 10w40-et rakott bele ezzel hajtottam 1 évig (télen nehezebben indult), majd a legutóbbi szerviz során Mobil 5w40 került bele, ezzel meg vagyok elégedve, kivéve azt, hogy csipegeti, 6ezer km után a minimum szinten van az olaj...előző években nem kellett soha rátölteni olajat.
Ha visszafogathatnám az időt csak 5w30at adattam volna neki...

Hamarosan újra szerviz jön, hülyeség lenne visszatérni az 5w30-ra vagy most már maradjon az 5w40 vonal?
Seat Leon 1.6 BCB 196ezer km
-
nandow
aktív tag
Sziasztok!
Olajcsere előtt állok. Az autó egy 2006-os 7. gen Honda Accord 2.0 benzines, motorkód K20Z2.
Előző olajcserekor Castrol Edge Titanium FST 0W-30 került bele.Most gondolkozom valami máson, pl Motul 8100 Eco-nergy 0W-30.
Vélemény? Esetleg más ajánlás?
Köszönöm!

-
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Belehallgattam, de a tartalma Totalcar szintű középszer. Az öreg általánosító prózából jeles lenne. Néha Göbölyös doktor próbál szóhoz jutni, kevés sikerrel. Tényekkel, használható, egzakt infoval igen kis mértékben fogtok gazdagodni. Ettől Gajdán tanár úr mérföldekkel jobb.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Max felesleges környezet szennyezés de kárt biztos nem okoz.
-
csiga8
senior tag
Érdekességképp:
Totalcar égéstér, beszélgetés olajokról: [link]
-
Speeedfire
félisten
Köszi srácok, akkor fel lesz pattantva.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ártani nem árthat, használd.

-
válasz
Speeedfire
üzenetére
Összeszedi a fém kopadékot. Így nem kerül vissza az olajkörforgásba, ill. látod hogy mennyi van benne.
-
Speeedfire
félisten
Ha már olaj, többé kevésbé on-off topic.
Kaptam nemrég egy mágneses olajteknő csavart. Ez jó valamire, érdemes használni? Elvileg kiszedi az olajból a fémet.
De nem tudom, hogy mennyi ilyen lehet az olajban. Gondolom optimális esetben nem kellene, hogy legyen, hiszen az olaj pont emiatt van, hogy ne a fém kopjon. Érv mellette, ellene?
-
Kornel
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Lehet nekem is le kéne mondani az időpontom...

-
Kornel
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Most miért mondod ezt

![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Speeedfire
félisten
Mindenkinek ennyire eszi, hogy olajos képek vannak?!
-
norrberth
addikt
Micsoda képek!

Legközelebb rendezünk egy olajfakasztó bulit.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
norrberth
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Van tollam és nyakba akasztóm is. [link]

+ Kértem 1 nagy Castrol posztert a Garázsba. -
norrberth
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
-
norrberth
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ez oszt igen!
Itt nincs garasoskodás.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
-
norrberth
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
-
gg72
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Kösz, Qru-nak is.

A szűrőket a Kauffer-tól rendelem, az olaj is onnan jönne, a márka mindegy? Eneos, Fuchs, Motul jöhetne szóba. -
tomcsi23
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Azt is tettem.
[link]
Amúgy honnan rendelted, mert néhol már csak a weben van kint a new life, de nincs nekik, gyakorlatilag átálltak az újabb, fs-re. Az az utódja egyébként. -
gg72
veterán
Szüleim vesznek hamarosan egy használt Nissan Almera Tinot-t (1.8-as benzines), a gépkönyve már nincs meg, milyen olaj (viszkozitás, márka) lenne jó bele? Előre is köszönöm.
-
norrberth
addikt
Csúszik csúszik [link]
-
Magnum_
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Castrol felirat van a 710-es alkatreszre utve
Szerintem ez fontos![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Sajnos nem tudtam vinni üvegcsét, így kép nincs, de az oljcsere megvolt és az olaj a szaki szerint "szép" volt, elhasználódás jelét nem mutatta. Színét direkt kértem hogy nézzük meg, nem fekete hanem enyhén vörösesbarna volt (nívón világosabb). A 7.500-as periódust tartani fogom továbbra is, remélem meghálálja az autó.
A szaki megpróbált rábeszélni Motulra, de mivel vittem az olajat így nem volt kérdés hogy a Castrol megy bele. Szerinem továbbra is az fog.
(mivel a tulaj és a szerelő srác is VW-buzi mint kiderült, így aztán különösen odafigyelve jártak el, miközben többször körbenyalták az autót
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- Xiaomi Robot Vacuum E10 robotporszívó
- HomeAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Precision 7720,17.3",FHD,i7-7820HQ,16GB DDR4,256GB SSD,P3000 6GB VGA,WIN11
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron! Garancia Számla!
- (TÖBB DARAB, KÉSZLETEN) Samsung / SanDisk / Micron / Western Digital 256GB M.2 NVMe SSD
- iPhone 13 mini 128GB 88% (1év Garancia)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Hanem az autó.