Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
ekrisztian
üzenetére
Fuchs az jó ár/érték arányban, a Hondámban nekem is az van. Ha bevált az 5W30-asa akkor nem cserélném le. Drágábbat tudok mondani de érdemben jobbat nem ha cseréled időben (úgy értve, hogy nem kell longlife olaj).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
ekrisztian
üzenetére
Csípőből nem vágom ezt de ezek a motorok nem kényesek kenési szempontból. Milyen olaj vt ami fogyott és melyik ami nem? Az jó támpont lenne a sűrűségválasztás szempontjából.
Mert az 5W30/40 szabványokon belül is van azért elég nagy mozgástér...
Magas HTHS viszkozitás nem kell mert alacsony fordulaton úgy sem kapnak a csapágyak nagy terhelést ennél a motornál, viszont mivel sokat mész és azt is magasabb fordulaton jó lenne vmi hígabb a kedvezőbb hűtés és alacsony belső ellenállás (aka alacsony fogyasztás) miatt. -
tboldi
nagyúr
válasz
ekrisztian
üzenetére
Épp most akartam betippelni az IS-t.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
ekrisztian
üzenetére
Milyen autó? Kéne tudni az esetleges márkaspecifikus előírások miatt...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire
üzenetére
Jó de ha nem sikerült akkor se öntsd össze a kettőt. Noha elméletileg azonos viszkozitást lehet de én akkor sem erőltetném...
-
Speeedfire
félisten
Bakker. Rendeltem 4L FS-t, meg 2*1L new life-ot. Azt hittem, hogy csak marketing változás volt. De tegnap beszélgettem tomcsival, és mondta, hogy már az FS-t tenné a sajátjába.
Remélem elérem még a céget telefonon kiszállítás előtt, és tudom módosítani a new life olajat.
Köszi az infót.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nincs GM ajánlása (téged nem érint).
Az FS kicsit vékonyabb (70,8/12,9 vs 75/13,5) de alacsonyabb a HTHS értéke (3,6 vs 3,8).
Én az FS-t venném inkább mert már kellően magas a HTHS értéke de még nem is túl sűrű.
-
Speeedfire
félisten
Mi a különbség a mobil 1 fs 0w40 és a mobil 1 new life 0w40 között?
-
tboldi
nagyúr
Nos, lett pumpa is.

Viszont felmerült egy kérdés: A WagonR váltójában egy-egy hernyócsavar van az olaj leeresztéséhez és feltöltéséhez. Gondolom, célszerű a menetekre kenni valamit tömítés gyanánt. Van egy ilyen Mannol pasztám, az jó lesz hozzá? Ha nem, akkor mit ajánlotok?

-
Kornel
veterán
21.000 km után így néz ki a kipufogó: [link]
(Nem mosogatom)
-
tboldi
nagyúr
válasz
Markizmark
üzenetére
Fémszűrős autóhoz kell egy léc amire rá van szögelve egy bőrszíj, ezzel le tudod lazítani simán, ha nem akarsz célszerszámra költeni.
Vagy egyszerűen egy csavarhúzó.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Komolyra fordítva: a célszerszám sem drága, durván 1500 Ft. Én inkább megvettem, minthogy barkácsoljak.
Olajleeresztőhöz vagy imbusz kell vagy torx vagy sima crova/csillag/villás.
Esetleg négyszög, pont arra vadászom most apum WagonR-éhez.
-
Markizmark
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Az áremelés oka, hogy nehéz jó szakembert találni.
Már ott tartunk (szerencsére), hogy nem a munkáltató diktál, nincs neki kiszolgáltatva a dolgozó.
Régen nem ugráltak a népek, nem kértek emelést, mert másik 10 várt a helyére olcsóért.
Most muszáj megfizetni a munkaerőt, ugyanakkor a munkáltató nem mond le a profitról -> áremelés.
Kereslet-kínálat, fordult a kocka, a dolgozó tud válogatni a munkahelyek között, nem a munkáltató a dolgozók között. Ez leginkább a szakképzettséget igénylő állásoknál van így, pl szakács, villanyszerelő, autószerelő stb.Egyébként egy olajcsere tényleg nem tudomány otthon, aknával főleg.
Fémszűrős autóhoz kell egy léc amire rá van szögelve egy bőrszíj, ezzel le tudod lazítani simán, ha nem akarsz célszerszámra költeni.
Legtöbb szűrőbetétes autónál meg kell kb. 32-36-os Crova amivel letekered a fedelet.
Olajleeresztőhöz vagy imbusz kell vagy torx vagy sima crova/csillag/villás. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire
üzenetére
Igen az ESP C3-as a New Life meg A3/B3-B4-es. Illetve a New Life egy hangyányit sűrűbb.
-
Speeedfire
félisten
Mi a különbség a mobil 0w40 new life és a 0w40 esp között?

Jól sejtem, hogy az esp a dízelekhez lenne? -
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Később ennek is sötétebb. 15-18 ezret teszek bele, addig 6-7 deci belemegy pluszban.
-
Kornel
veterán
válasz
ekrisztian
üzenetére
Ha jól tudom a MOL-nál átveszik.
-
zoo8800
veterán
válasz
ekrisztian
üzenetére
Nekem pl. öcsém bevitte a munkahelyére leadni. (Reálszisztéma)
-
válasz
ekrisztian
üzenetére
Hivatalosan megveszi, aki ezzel fűt.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Múlt évben 3k-ért cseréltek olajat (igaz máshol) nekem is de akkor nem lepődöm meg ha idén betolnak majd vmi magasabb árat.
-
Kornel
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Igen, így van.
Viszont nálam garanciaidő alatt csak az ECSTAR mehet bele, legalábbis szervizben 15.000-kent, akkor meg már közte sem keverem mással.
Itt 4 doboz olaj ~15.000 körül van, úgyhogy így nézve baráti a márkaszerviz. -
Motion_Blur
félisten
Jah

Én most is oda viszem (szombaton) ahova évek óta, de most valszeg utoljára.
Eddig évekig 2.500-ért cseréltek, tavaly 3.000-ért, most 5k-t mondtak

Kövi olajcseréhez megveszek mindent ami kell itthonra és onnatól most már tényleg magamnak csinálom.
nem az 5k vág földhöz, hanem az hogy hirtelen majdnem dupla annyi lett egy 15 perces munka... hiába, vállalkozóéknál jóvilág van, és mindenki egyre pofátlanabb
-
Kornel
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Barta-t akartál írni gondolom

Amúgy ja. -
norrberth
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
hehehee

-
Kornel
veterán
Mivel 17.990-ert lecserélik az olajat általam megbízhatónak vélt szervizben, gyári dobozos olajjal, így nem görcsölök vele otthon.
-
Egyszrű koromcsapda, mint a dízelnél. Kerámia csőszerkezetes szűrő, a kapillárisok végei lezártak, a korom csak a kapillárisok között tud kimenni. A köztes tér a bemeneti oldalon zárt, a kapillárisok a kimenetin. A két tér közt vannak a kapillárisok oldalán a nagyon apró lyukak. Amekkorák ezek a lyukak, akkora a legnagyobb koromrészecske, ami átjut. A kipufogógáz hőmérséklete kulcsfontosságú. Azzal dől el, hogyan ég ki a korom. Dízelnél egy aktív regeneráció során a dpf-ből kilépő gáz még 500fokos. Ha gyilkolod a dízelt, fel lehet hevíteni 300fokra a dpf-ben a gázokat, ekkor magától is elkezd kiégni. Elvileg a benzinesben nem kell majd aktív regeneráció, de szerintem a rövid városi etapok itt is be fogják tenni a kaput. Majd az idő eldönti jogos-e az aggodalmam.
-
válasz
ekrisztian
üzenetére
Az pont nem közvetlen befecskendezős.

-
Kornel
veterán
Nyilván halkabb, a szívócső befecskendezéses Suzuki-jamnál többször ráindítottam anno, amikor elfelejtettem, hogy jár a motor.
Ellenben üzemmelegen, magas oktanszamu benzinnel már alig hallani a különbséget.Láttam, kicsit too much, ha befért volna 4,99M környékére, akkor jó vétel lenne, így azért vannak bőven alternatívái, de összességében nem tragédia azért az ára.
-
Kornel
veterán
válasz
ekrisztian
üzenetére
Nálam egyedül hidegindítás után, alapjáraton "kopog" / dízelezik a Suzuki turbo, után teljesen kisimul a járása.
A spritmonitor hasznos, mert így objektívan lehet az azonos motorral szerelt autókhoz hasonlítani a saját fogyasztásod.
-
ekrisztian
őstag
A technika jellegéből, az égés és befecskendezés kopog, ez engem idegesít.
Kollégámnak mondtam egy hete, mikor beültem hátra az Opel Astra J-be. Te ez a Diesel motor nagyon hurka ebbe a nagy autóba. Azt mondja ez turbó benzin
Én kérek elnézést
De lényeg ő szereti. És azzal nem vitázok, kevesebb benzin fogy neki mint nekem.
Viszont az enyém 2005-ös technika, és így a méret, lóerő (motor) és automata lévén ez a fogyasztás nekem "megfelel".
Nem ismertem ezt az oldalt, majd írogatom én is.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
ekrisztian
üzenetére
Ennél többet nem hiszem hogy tudok tenni a motor megóvása érdekében.
Gyári olajszűrő + gyári ajánlott olaj és periódus felezés. Meg persze kímélő vezetés = 80 fokos olaj alatt nem pörgetem 2.500 fölé és leállítás előtt hagyom a turbót visszahűlni.
Suzukinál is ugyanígy csináltam csak ott 15.000-es periódust betartva, mert ott tényleg nem volt értelme előtte cserélni. Persze később ott is áttértem a 10.000-es cserére, de csak mert jó érzés olajcserére vinni az autót

-
Kornel
veterán
válasz
ekrisztian
üzenetére
-
Kornel
veterán
válasz
ekrisztian
üzenetére
-
ekrisztian
őstag
kopog is mind

Én a sor 6 szivó 3000 benzin után, ha beülök egy ilyenbe agylobot kapok. Az is, aki meglátja mennyi benzint égetek én el
Mondjuk 200-al járok, pályázok így 9.5-10.5 nekem jó.
Benzinben is óriási a különbség így olajban is.Szépnek lehet lenni, de okosnak nem
az értékesítőnek egy a fontos, benzin és olaj is fogyjon, így marketingeznek orrba szájba, mi miért jó.
De minket úgyse vernek át
-
ekrisztian
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Benzines se legyen olyan mint mikor beöntötted.
Láttam annó pár motort szét szedve a Toyotában. Aki jó olajat használt,annak nem volt olajsár a blokkon sehol.
A gyári előírást kell alapul venni. A többi LongLife meg minden varázslatot igérő olajat hanyagolni kell.
Én is támogatom a 10k-s olajcserét,főleg a turbós motoroknál.
Bár volt olyan ügyfél aki 45-nél jött 1.4 diesel turbóval
Nem értette miért nem folyik le az olaj
két olajcsere kellett neki, a motor megúszta, de nekem az az autó nem kellett volna 
-
Kornel
veterán
Szlovákiában is az ECSTAR HTHS viszkozitasa és a dízel olaj a fórum téma: [link]
-
Roxbury
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Szerintem nem kib@szta, csak igy sokkal tobbet szakít 😀
-
Kornel
veterán
Egyedül a noname ECSTAR F9000 benzines olajtol félek.
-
A közvetlen befecskendezés az ok. Kevesebb üzemanyag kell hozzá, de csak a hengerben lesz belőle keverék, nem a szívósorban. Az égés nem olyan tökéletes, mint a sima szívónál, de a károsanyag mégis kevesebb, amiatt, hogy kevesebb üzemanyagot használt fel a rendszer. A kibocsájtott kormot nem számolták. Ezek a közvetlen befecsis motorok, akárhogy trükközik el a dolgot, szarabbul égetik az üzemanyagot. A másik baj, hogy szárazabban műkødik a motor, mintha gázzal menne, ezért az olaj hamar odakozmál benne.
A karburármtoros elpancsolta a drága benzint, a szívócsőbe fecskendezve legalább elkeveredett, mire a hengerbe juotott.
-
Most már csak arra kérek/kérünk szépen magyarázatot, hogy a nagyobb nyomás miatt miért kormol jobban a TSI & Co.?
Eleve takarékosabb, abból az következne, hogy hatékonyabban égeti a benyát. Tiszta égés nem kormolna (logikailag). Thx!Akinek meg nem kormos a TSI kipufogója, az rosszul tette fel rá a retrofit kipufogóvéget. Fotóról megmondtam.

-
Pedig egyszerű fizika, magas fordulaton kevesebb ideje marad a dugattyúgyűrűnek letörölni az olajfelesleget a hengerfalról, Mindig marad valami, ami elég, emiatt magsabb fordulaton nagyobb olajfogyasztás tapasztalható. A magasabb koromképződés a magasabb hőmérséklet miatt van. Szintén a magasabb fordulatszámra vezethető vissza, nagyobb hő termelődik 4000-es fordulaton, mint 2000-es fordulaton, ami jobban odakozmálja az olajat a kritikusan forró pontoknál.
Próbáld ki ha nem hiszed. Cseréld le az olajat, mosd át új olajjal, vagy mégjobb, ha leveszed az olajkádat, és kimosod a motort belülről. Majd vidd el 1000km pályára, tuti, hogy mire eléred az adriát, sötét lesz a vasiúj olaj a tiszta motorban. Hazaérve mosd át megint és kezd el maximum 3000-ig pörgetve használni a motort. Majd meglátod hogy sokáig tiszta marad.
A közvelten befecskendezés meg még rátesz egy lapáttal, mert a magas üzemanyagnyomás miatt eleve kormosan ég el az üzemanyag. Az égés lehet tökéletes, csak a végterméke más, a kipufogó gáz összetétele is más.
A karburátoros korszakban benzinnel hígult az olaj, tiszta maradt, de a kenési képességi sokat romlottak a periódus végére.
A szívócsőbefecskendezéssel ez enyhült, már amikor a labdaszonda nem dúsította halálra a keveréket, mert akkor szintén sokat hígult, ezért kopnak szarrá a városban használt autók. Nem cserél benne hamarabb olajat a jónép, mert örül neki, hogy tiszta, pedig szart se ken és szétforgácsolja a motort. Én szívesebben veszek sokat futott fiatal autót, mint keveset futott öreget.
-
Cicero
őstag
Én ezt nem értem. Megpróbálom összeszedni ami az eszembe jut a koromképződés forrására:
- az üzemanyagban lévő hamuképző tartalom (szennyeződések)
- az üzemanyag adalékai - ld. következő
- az üzemanyag elégtelen égése során hátramaradó égési termék
-- az elégtelen égésnek ezer oka lehet: rossz légfelesleg tényező, hideg motor esetén az égés reakciójának befagyása a hengerfalon, stb...
- olaj bejutása az égéstérbe
- ???A problémám, hogy az autópályán menést nem tudom összeegyeztetni a koromképződéssel: egyenletesen, igaz nagy fordulaton működik a motor, hamar eléri az üzemi hőmérsékletet és azon is dolgozik.
Kornel írta, hogy befecskendezés kérdése (is) a kormolás. Ez nálam magyarázatra szorul.
-
válasz
Magnum_
üzenetére
Annyit azért hozzátennék, nem a kox miatt kell bele a 0w 30, most hogy már 3.x olvasom, kezdi bökni a csőrömet. Midegyikkel egyformán kormol, azért kell a 0w 30 olaj, mert a vezérlésmódosító okoskerék ebben jobban szeret fürödni, volt rá gyári visszahívás és ekkor az olaj ajánlás is változott 5w 30-ról 0w 30-ra.
Az olaj biztos minimum barna 7500 km után. Nálam a dízelben is tiszta 1500km-ig, ha nem teszem a lábam pályára, ott költözik bele a korom. Aki nem pályázik, annak tovább tiszta, aki csere után elmegy 1000km pályát, annak meg rögtön fekete. Ezek az olajok mind jól lebegtetik a kormot a korom képződés meg terhelés és vezetési stílus kérdése. Taposod akkor kormol, ha meg simogatod, akkor nem. Aki nem hiszi, járjon utána.
Az, hogy mennyi korom képződik egy motorban, sokmindentől függ, de kijelenteni, hogy nem jó, ha világos marad az olaj, hülyeség, mert a körülményektől függ.
Favoritomban 420k km után mindnig világosan engedem le az olajat, akkor az szar? Nincs kínozva, nem is kormol szegény karburátoros pára. A csere periódus végére a közvetlen befecskendezős motorokban fekete az olaj, ha nem 7500km után cserélnétek, fekete lenne a jettában is. Attól viszont hogy fekete, még kenhet rendesen, szóval erre sem kell annyira ráfeszülni. -
tibbike01
addikt
Látom itt a fórumon sokan preferálják a Total olajokat.
Nekem most Mobil 3000 x1 5w40 van benne, amivel megvagyok elégedve, viszont kicsit csipegeti, pont az olajcsere idejére a minimum szintre kerül az olaj.Érdemes lenne váltanom olajat? Van, aki használta már mindkét olajat?
Seat Leon 1.6 16v - 190ezer km
-
Roxbury
őstag
válasz
Magnum_
üzenetére
Nekem par ezer utan szokott sotetedni. Nagyon hasznalat fuggo. Palyazasnal hamarabb feketedik joval. Sima varos, vagy orszagut joval kesobb. En ezt tapasztaltam vegul is.
Folyamatos rovid utak se jok ugye. Tobb adalek is csak 60-80 fokon kezd el normalisan dolgozni. Nekem sokszor ki sem mozdult a hofokmero a nagy teli hidegben amikor beertem a munkaba, azon a 3 kilometeren.Most, hogy atalltam a 0W30-as Helixre es leengedtem a ~3000 km-es 5W40-es Helixet, korom fekete volt ez is mar, pedig a nivon szep aranybarna volt kis sotetedessel csak. Igaz ebben volt egy Nyiregyhaza meg Balaton oda vissza palyan.
-
Magnum_
nagyúr
Apám Mokkájában most volt a 3. olajcsere (10k km-ként cserél) és nem olajsár jött ki. Hanem majdnem új színű olaj.
Az is szar akkor?Kornélka írta, hogy nála 100km után már fekete, tehát az a jó múködés, amit te pluszegyeztél. TEhát hoyg feketének kell lennie 100km után, mint egy dizelben.
A tapasztalatom szerint NEM kell (sőt) feketének lennie a turbós benzines autóban az olajnak 100km után. Dízelben oké.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Saeco Intelia Deluxe (HD8904) automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

470Km csak oda út.