Hirdetés
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MPowerPH
félisten
válasz
MPowerPH
üzenetére
Nem voltam lusta, irtam tegnap a supportjuknak, es mar valaszoltak is.
Belinkelem, hatha valaki masnak is hasznos lesz."Dear Mr. Ryczek,
thank you for your inquiry and your interest in LIQUI MOLY products.
Basically, all mentioned oils are allowed for your BMW, because all fulfills the required specification BMW Longlife-04.
But i recommend you the LIQUI MOLY Top Tec 4600 5W-30, since this synthetic oil is due to its formulation from all this oils the best choice for you.
The Top Tec 4600 ensures a fast lubrication of the engine and provides a stable oil film, even under extreme conditions.Additionally, i recommend you also our LIQUI MOLY Cera Tec.
By a combination of a synthetic friction modifier and a ceramic solid lubricant prevents the Cera Tec the direct metal-to-metal contact and reduce so the friction and the wear.
Especially modern turbo charged engiens benefit from the properties of the Cera Tec.
I send you our product informations in the attachment.
Should you have any further questions, please contact us.
Freundliche Grüße / Best regardsi. A. Roman Göser "
-
i-sti
senior tag
2013 Jazz-be, 1.4 (motorkódot még nem tudok)
[Mobil 1™ 0W-20
Advanced Fuel Economy, Advanced full synthetic engine oil]
Ilyen olaj megfelelő lenne? Vagy inkább 0W-30at? -
-
MPowerPH
félisten
Hali, Liqui Moly olajokhoz konyit valaki? Csak mert bepotyogve az autom rendszamat a keresobe megjelent egy tucat 5W30 -as olaj, ami BMW LL04 -es.
Sorban:
SYNTHOIL HIGH TECH 5W-30
TOP TEC 4200 5W-30
LONGLIFE III 5W-30
TOP TEC 4600 5W-30
TOP TEC 4605 5W-30
LONGTIME HIGH TECH 5W-30Ez azert igy nem keves...
-
Zizmand
aktív tag
Sziasztok
Fuchs Titan GT1 mennyire ajanlott olaj?
1.9 PD Passatba menne.Köszi
-
Jaded
őstag
Sziasztok!
Van még kb 4000km-em olajcseréig, de addig is szeretném felmérni a terepet. Az alany Renault Megane 2 1.5dCi 106LE 2007-es. Ebbe keresnék olajat.
Az előző tulaj Castrollal itatta, én viszont már az előző autómnál is lecseréltem (akkoriban volt a hamisítási dolog). Most ELF Evolution SXR 900 van benne, 5w40 (ezen szerintem nem kellene változtatni, valamint a könyve is ezt írja).
Viszont így, hogy elment eddig kb 6000km-t, olyan mintha legalább a duplája lenne benne, tehát nem igazán vált be (igaz ez az első adag). Cseréljem le ugyanerre majd, hátha "hozzászokik" vagy van esetleg jobb, ajánlottabb?
Olajat nem eszi, ~97e km van benne, elvileg nem dpf-es, napi használatban van (csak városon kívül, 90-100km), hidegen nincs hajtva, 10 ezrenként cserélném az olajat. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
DeathAdder
üzenetére
Igen az kicsit vékony lenne egy sportos motorba.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DeathAdder
üzenetére
1 évig bőven jó az az olaj, ne aggódj.
Mivel hobbi gép, gondolom nem is jár sokat hidegen tehát a savasodás is csak marginálisan van jelen.
-
Jujj de jó hogy nyílt ez a topik

Igazából minden tavasszal (amikor eljő nálam olajcsere) felteszem magamnak a kérdést, hogy jól teszem-e hogy a dupla észteres 300v motult tankolom?
Igazából kevésbé a magas ára zavar, inkább az hogy lévén versenyolaj, nem-e nyíródnak el idejekorán a szénláncok, gyengülnek el az adalékok, romlik el a viszkozitás etc..egy év alatt? Évi 5-7 ezer km megy bele, ezért évente csak egyszer van csere.
Nem versenyautó, de egy magas fordulatú 200 lóerős 2 literes szívó motor [link], amit leginkább élményautózásra használok nem ritkán magas fordulaton

Régóta gondolkodom már a kommerszebb 8100 X-max 0W40-en.
Ilyen viszkozitást használok 300v -ből, csak kicsit fúrja az oldalamat hogy 1 éves távlatokig vajon megmarad-e minden jó tulajdonsága?
Vélemények?

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
üzenetére
10W40-es olaj ment egyszer a Hondámba, olyan hangja volt tőle hidegen a láncnak, hogy rossz volt hallgatni.
Ha már hallható az régen rossz...Ezeket az amcsi motorokat meg ne keverd a kényes európaiakkal. Teljesen más feltételrendszernek kell megfelelniük. Ott elve nincs 95-ösnél jobb benzin a kutakon és az olajaik is sokkal "gagyibbak".
Nyáron voltunk amerikában, mondja a kinti rokon, hogy megy olajcserére (egy Mazda MPV 2.5i motorral). Mondom mit tesznek bele? Kiderült, hogy ásványi olajat. Ott az a standard még ma is.
Szerencsére rá tudtam beszélni a full synti 5W30-ra. Mondta is a szerelője, hogy akkor ezt ráér 10 ezer után cserélni (az asványit 8k után cserélik). -
Kornel
veterán
válasz
üzenetére
Kína problémád vele?
Inkább egy eredeti, a gyári előírást teljesítő olaj, mint egy "márkás", de a gyári előírást nem teljesítő...
Vagy tévedek?
Arra buzdítod az embereket, hogy térjenek el a gyári ajánlástól, és tegyenek nem megfelelő, de számodra minőséginek hitt olajat? -
Cicero
őstag
Olvasgatok közben: az olajfogyást PCV szelep is okozhatja...
-
Kornel
veterán
válasz
üzenetére
De nem 10w40.
Meg 15w40
Meg 50...Egyébként 5w30 a gyári ajánlás. Tudtommal.
Sőt egyértelműen jobb egy ugyanolyan melegoldali viszkozitasu, de kisebb hidegoldali viszkozitasu olaj, mert hideginditaskor hamarabb jut el az olaj a kenesi pontokig.
De kinek pap, kinek papne.Kemény 4000 Ft 4-5 liter minőségi mannol 5w30-as olaj, biztosan sokba kerül megvenni.
-
Kornel
veterán
válasz
üzenetére
Rakj bele egy modern, főleg dízel és vagy közvetlen befecskendezéses motorba 10 de inkább 15w-s olajat, lehetőleg 40 vagy 50 melegoldali viszkozitassal.
Szerintem a garanciaidőt sem éli meg.
Nem 1990-ben vagyunk, ne feledd el.Nem kell nagy szakmai felkészültség sem ehhez, hogy belátsd.
-
törölt tag
Egyszer az életben jó lenne már látni egy gyakorlati példát, hogy a mi éghajlatunkon azért kopott gyorsabban egy motor, mert 10-15W-s olajat kapott! Olajgyártói maszlag az egész... Az előző autóm több, mint félmillió km-t futott ilyen kenőanyagokkal, nulla olajfogyasztással. Persze, a gyártóknak jobb, ha minél drágább anyagokat adnak el. Megint leírom: Pl. a Detroit Diesel kétütemű dízelmotorjának gyári előírása 40-es egyfokozatú motorolaj. Van rajtuk Roots-fúvó és turbó is, mégis vígan elpöfögnek több tízezer üzemórát...
-
-
Qru
MODERÁTOR
-
Cicero
őstag
Update: Február végén megtöltöttem az autót (Mazda2, 2008, 1.3, 55kW) Total Quartz 9000-el. Szűrőcsere is volt, így 4 liter olaj ment bele. Tegnap megnéztem az olajat, sajnos a nívó alsó jelzése fölött volt kb 5 mm-el. A quartzból maradt még, így bele tettem fél litert, most nívó közép fölött van picivel.
Az olajcsere óta futottam vele 1800 km-t, ami alatt beevett 0,6-0,7 liter olajat. Mennyire vészes a helyzet, egy óra szerinti 150 000 km-es autótól/motortól? -
Qru
MODERÁTOR
Normál üzemben el lehet menni 15 ezeres periódust, ha nagyon kímélnéd vagy sokat jár hidegen a gép (sok rövid út) akkor mehet 10 ezrenként a csere.
Olajból inkább 0W30 de az 5W30 is jó bele. Acea A3 vagy A5 (utóbbi a longlife, több adalékkal). A C-s olaj inkább a részcskeszűrős dízelekhez lett fejlesztve (de a benzinesnek sem lesz tőle semmi baja).
Márkából Eneos, Mobil1, Motul, LM...Szűrőből jó az utángyártott, a gyári aránytalanul drága. Én Mann-t szoktam de egy olcsóbb is jó.
-
tdna
csendes tag
Most vásárolt 2012-es 9. gen civic ben utoljára 2017.09.05-én volt olajcsere 73000km állásnál. Most 84000 van benn.
Érdemes most cserélni vagy még kihúzza egy kicsit?Ahogy nézem a szervízes papírokat, volt benn edge prof c2 0w-30-as, meg 5w30 913D is.
Milyet érdemes?
Szűrőkből jó az utángyártott? -
norrberth
addikt
-
Peter.70
addikt
Sziasztok,
Autóba eddig Mobil 5W40 olaj ment, most 0W30-at tennék, hol érdemes venni, és konkrétan melyiket? Honda Jazz 2008.12 havi 1.4 Elegance. 80%-ban országúton van használva
-
bexinho23
őstag
Ertem. Végülis ez egy laikusnak is feltunhet, hogy gány a csomagolás. De az is megtortenhet, hogy szerelonel, rosszabb esetben markaszervizben gany olajat toltenek bele, mint ami papiron van. Raadasul evekig igy mukodik a dolog. Par eve meg orszagos balhe volt belole a mediaban. Na most lehet azt mondani, hogy cserelje maganak az ember, de ugye nem mindenki tudja megoldani. Egyreszt sokan nem ertenek hozza, masreszt ha meg is tudnad, szerezz szereloaknat. Vagy megveszed az olajat, elmesz egy szerelohoz, nem mindenhol tudsz odaallni, vagy ha kierőszakolod, meg rad fognak furan nezni. Persze kivetel mindig erositi a szabalyt. Sajnos maga az autojavitas, beleertve az olajcseret is, elegge bizalmi alapu. A magas ar nem feltetlen aranyos a minosegi, odafigyelos munkával.
-
bexinho23
őstag
Udv!
Opel C Corsa 1.2 z12xe tipushoz az 5w30 vagy 5w40et ajanlottak az opeles topicban. Viszont dilemmaban vagyok, hogy megis melyiket vehetnem meg az autohoz. 235ezer van az autoban.
Jovahagyasnal ott a dexon2.
Szerintetek?
-
humax
senior tag
Budapesten hol érdemes cserélni az olajat?
megbízható illetve jó áron
2007 ML merci 320 dízel
ha jó tudóm 5w30 olaj kenne
milyen olaj? marka stb

-
Manitou
veterán
válasz
MPowerPH
üzenetére
Én is most pont két Shell 5W30 között dilemmázok.
Shell Helix Ultra 5W-30
Shell Helix Ultra ECT C3 5W-30
(Esetleg még HELIX HX7 P AV 5W30 )De még képben van a MOTUL 8100 X-CLEAN 5W-30 is.
Egy 7. generációs 1.6-os Civicbe menne. Jelenleg 5W30 Shell van benne, amivel semmi gondom, csak a pontos típusát nem tudom sajna. Jelenleg a sima Shell Helix Ultra 5W-30 felé hajlok. De mivel nem egy mai autó egy HX7 is elég lehetne szerintem bele.
-
MPowerPH
félisten
Hali!
Tudjatok mi a kulonbseg a Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30 es a Shell Helix Ultra ECT C3 5W-30 kozott? Azt latom, hogy a Pro dragabb, de nem irnak kulonbseget.Eddig Castrol Edge Professional -t hasznaltam, de rabeszeltek a Shell olajra(elvileg most mar az a gyari is). Sokat olvastam errol a Shell PurePlus Technology -rol, neztem Vezessen is ismertetot rola, es engem meggyozott.
-
norrberth
addikt
Olajszűrő az Audi számára - Fram, Bosch, Muller filter, Champion, Hengst, Mahle, Mann #1
#2 [link]
#3 [link]És az Extra link nem maradt el [link]
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Qru
MODERÁTOR
Jaj nem válaszoltam neked.
C3 jobban védi a csapágyakat az A5 meg üzemanyag takarékosabb, javul a motor hűtése és elvileg erősebb is lesz (igaz nem érezhető mértékben).
Amelyik szempont fontosabb azt vedd. Én C3-at használok Bubiba de most visszaállok A5-re (mert úgy sincs benne tartalék
). -
Qru
MODERÁTOR
Itt egy jó kis ábra BlacKSouL fórumtárstól, és hozzá némi magyarázat: [link]
Érdemes átolvasni. -
Qru
MODERÁTOR
A C-s olajok (így a C3 is) alapvetően a katalizátoros és a részecskeszűrős benzin / dízel autókhoz lett fejlesztve, nagy hangsúlyt fektetve ezen eszközök tartósságára és hatékonyságára.
A C-s olajok másik nagy előnye a magas HTHS érték ami csökkenti a turbós motoroknál fellépő alacsony fordulat mellett (még nem optimális olajnyomás) jelentkező magas nyomaték által keltett csapágyterhelést. Ezek az olajok általánosságban a magas HTHS érték miatt jobban védik a csapágyakat ezáltal nagyobb motortartósságot biztosítanak. Cserébe mivel nehezebben is pumpálhatóak minimálisan növelik a fogyasztást (megnő a motor belső ellenállása), marginálisan csökkentik a teljesítményt (haladás helyett a sűrűbb olaj pumpálására megy az energia) és némiképpen romlik az olaj hűtési képessége is (a lecsökkent áramlási sebesség miatt). -
Kornel
veterán
-
tabaga
tag
Én úgy tudom, hogy a C-s olajokat a kipufoggáz-utókezelő rendszerek elterjedése hívta életre, ami együtt járt ugyan a dízelekkel, de az ACEA B minősítés is azokra vonatkozik, így úgy vélem, hogy egy Ax/Bx minősítéssel rendelkező motorolaj tervezésekor is számoltak a nagyobb koromképződéssel. Továbbá a modern motorolajok egyik elemi feladata a szennyeződések lebegtetése, így nem hiszem hogy ebben a tulajdonságában számottevő előnye lenne egy C-s olajnak a B besorolásúval szemben. Ami viszont egyértelmű előnye a Ax/Bx-nek, hogy jobban ellenáll a savasodásnak, kémiai degradációnak, amiből egy benzinmotor több feladatot is ad a kenőanyaganak, mint gázolajos társa.
Mondjuk ha már C-s olaj, akkor tényleg előnyösebb lenne egy C3.
Új hozzászólás Aktív témák
- Rowenta X-Plorer S140+ Animal & Allergy robotporszívó
- Samsung RL55VTEBG hűtőszekrény használt
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- DeLonghi Magnifica S I Gőzölőkar I Szervizelve I Garancia I Számla I Beszámítás
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- iPhone 13 mini 128GB 88% (1év Garancia)
- Dell XPS 13 Plus 9320 i7-1260P 32GB 512GB 4K+ TouchScreen 1 év garancia
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E5550, E5570, 5590, 5500, 5501, 5510, 5520 / SZÁMLA + GARANCIA
- Bomba áron eladó Asus Vivobook S433EA /i7-1165G7/16GB/512 GB SSD/FHD/IPS
- GAMING PC! Ryzen 9 3900X / RTX 3080 / B550 / 16GB 3200MHz / 500GB NVMe / 1250w Gold! BezsámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Olyan mint a taknyos zsebkendő.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Szerencsére rá tudtam beszélni a full synti 5W30-ra. Mondta is a szerelője, hogy akkor ezt ráér 10 ezer után cserélni (az asványit 8k után cserélik).