Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22011) atesss


atesss
addikt

Sziasztok !
Egy távoli fűtésvezérlés kiépítésén gondolkozok, ami két darab, éjszakai (vezérelt) áramra kötött hőtárolós kályhát vezérelne.
Ez egyfajta "pilot" projekt lenne egy szabadulószobának, jelenleg a cél hogy minél kisebb anyagköltségből (illetve amennyire csak lehet a céges és a saját készletemben meglévő alkatrészekből), minél egyszerűbben kiépíthető legyen egy alap megoldás, ami ha beválik, a későbbiekben bővíthető lehet majd mind HW mind SW-szempontból. Illetve ha beválik, máshol is megvalósítható lehet (és akkor már komolyabb pénzügyi keretből).

Első körben a HW-es kialakítást járnám körül.
A központ célszerűen egy RPI lenne, valamelyik a készletemből (és amiről úgy látom hogy áprilisig mellőzni tudom). Mi a minimum HW követelmény hogy használható maradjon ? RPI1-es felejtős ?
Az RPI vezetékes LAN-on lenne (a szolgáltatói router mellett). A végpontoknak a Wifi valószínűleg elérhető a célterületen (=a kályhák mellett), de ezt ezért még tesztelnem kellene.

A két végpontra valami ESP-s eszköz kerülne. Ezek is akadnak, egyelőre szabadon (megvettem őket, de sajnos nem volt még időm komolyabban használni)
Kellene mindkettőre egy olcsó hőmérő modul (lehetőleg olyan min. 3m-es kábellel), illetve egy-egy nagyáramú kontaktor(van készleten) + ahhoz még egy-egy kisáramú relémodul is (elvileg ez is van).
Van ugyan 2db szilárdtest relém is, de félek hogy egy olyan 3kW körüli terhelésnél (10A+) nagyon nagy hűtőborda kellene rá, és így nehezebb is egy megfelelő érintésvédelemmel bedobozolni.

Mennyire nagy gond ha az ESP-k betápja a vezérelt áramról menne ?
A SW-es rendszer le tudna kezelni egy ilyet, pl. úgy hogy a legutóbbi mért hőértéket "megtartja", és kijelzi valamilyen formában (de azért jelezve hogy ez nem a valós idejű adat) ?

Illetve monitoroznom kellene hogy mikor volt éppen vezérelt áram. Ha állandó tápról menne az ESP, akkor erre mi lenne a legegyszerűbb ? Biztos létezik valami kész, optocsatolós IC erre, nem ?
Plusz azt is jó lenne monitorozni hogy mikor volt aktív a kályha. Mivel ez ha működik akkor kb. egy fix áramot fogyaszt, nem kell egy külön pontos fogyasztásmérés, csak hogy fogyasztott-e áramot (>10A) vagy sem. Erre mi lehetne a legolcsóbb-legegyszerűbb "mérő"eszköz ?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.