Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neck
veterán
válasz
vampire17 #22346 üzenetére
Nagyon nem szimpatikus, a Tuya-val kapcsolatban rengeteg biztonsági aggályról lehet olvasni. Ráadásul nem is annyira olcsó.
Most abban nyomozok, hogy összerakok egy Philips Hue Bridge-et, és hozzá 4 db Ledvance (leánykori nevén Osram) Zigbee-s konnektort, most 4-et tudok venni 33 euróért.
Philips Hue rendszert amúgy is akarunk később, és a Hue Bridge Zigbee-n ellátja a konnektorok kapcsolgatását, akár Google Assistant-al vezérelve is. És belső hálón marad, ahogy értelmezem, az internetre kicsatlakozást csak a Google felé csinálja, de az eddig is megvolt.
Szerinted jó ötlet?
-
cpt rodgi
tag
válasz
Joeker13 #22347 üzenetére
az apple home nal eleg valoszinu, h wifiröl lemaszik, energia takarekossag miat. valahogy nagyon idetlenül csinalja, mert elerni, eleszteni tudod de mast nem. csekkold, h ha epp odavesz a "kint", ( mondjuk a telefonon 3/4G RÖL ) elkezded az appletv t molesztalni, es en nagyon nagy sanszot latok h 1 percen bellül magahoz ter a "kinti " eszkoz....
-
Joeker13
újonc
Sziasztok!
Két kérdéssel fordulnék az apple home kit-et használókhoz!
Először is IOS14.3 óta elérhetetlen az otthon központ (apple tv-n is a legfrissebb szoftver van) de valamiért távolról esélyem sincs elérni a home kit eszközöket... ha valakinek van valami jó ötlete a megoldásra, azt megköszönném!
Illetve van egy komplikáltabb kérdésem is...
Adott egy ablaknyitás érzékelő, mely azt a célt szolgálná, hogy ablaknyitásnál lekapcsolja a fűtést, az ablak becsukása után pedig visszaállítsa azt az automatizációt ami idő szerint lenne.
A fűtés lekapcsolás mint parancs, az rendben van (ez még szerény képességeimet sem haladta meg) ellentétben teljesen tanácstalan vagyok, hogy miként lehetne a parancsokban azt az utasítást adni, hogy “ha” ablaknyitás érzékelő becsukást érzékel, akkor ne konkrét hőfokot kelljen megadni, hanem álljon vissza az automatizálás ami arra az időszakra programozva van.
Kérdés, hogy ez megvalósítható-e?
A termosztát egy netatmo termék a nyitás érzékelő pedig EVE... mindkettő home kit kompatibilis... -
Neck
veterán
Sziasztok,
adott egy "okosotthon-kezdemény", ami egy (a kisbabánkat éber szemmel figyelő) Google Nest Cam, egy Google Home Hub-ból, valamint egy Chromecast TV-ből áll.
Ezt szeretnénk néhány smart konnektorral bővíteni, természetesen megtartva a Google Assistant vezérelhetőséget. Elhűlve tapasztalom, hogy minden általam kinézett WIFI-s "okoskonnektor" csak a saját appjával hajlandó működni, a gyártója kínai szerverére csatlakozik, és azon keresztül működik.
Ez számomra két dolog miatt no-go, mégpedig egyrészt már így is megosztom az adataimat a Google-el, de még 1 kínai cég már nem fér bele; másrészt meg, ha az adott kínai dzsunka cég lehúzza a rolót és kilövi a szervereit, van egy csecse smart plug-om, amit csak manuálisan lehet ki-be kapcsolni.Kérdéseim a következők:
1: Létezik olyan smart plug szett, ami (Pl a Nest kamerához hasonlóan) Wifi-vel rögtön a Google Home (vagy Nest) rendszeremhez csatlakozik, ezekben az alkalmazásokban látszik, azzal vezérelhető, és nem kell hozzá harmadik fél?
2.a: Ha nincs ilyen, akkor mi kell ahhoz, hogy kiépítsek egy ilyen rendszert? Jól értem, hogy kell egy hub, vagy bridge, amit összekötök a Google Home-mal, és az fogja nekem lakáson belül (harmadik fél szervere nélkül) vezérelni az okoskonnektoraimat?
2.b: Ha ez az útja-módja, milyen bridge-et és konnektort vegyek ehhez?
Van valami dedikált hub/bridge, ami tök jó erre? (Samsung Smartthings, vagy valami más?)Vagy vegyek egy okoslámpa szettet (IKEA TRÅDFRI, Philips Hue) , és használjam annak a bridge-ét Zigbee-vel kapcsolgatni a konnektorokat? Később amúgyis akarunk okosizzós cuccokat is, ahogy olvasom, a Philips Hue tudja kezelni néhány másik gyártó konnektorait...
2.c: Ebben az esetben milyen okoskonnektort érdemes, ami az adott hub/bridge-hez csatlakozik?
Előre is köszi, ha van erre tippje valakinek.
Neck -
stopperos
senior tag
válasz
gya/352 #22329 üzenetére
Szia, én egy Sonoff TH16-ot használok a "régi" termosztáttal sorba kötve. Hogy sima kapcsolóként működjön kiforrasztottam a relé és a biztosíték között lévő egyenirányító betápját. A betápot végül lekötöttem a TH16 föld-je helyett, amit a hálózatról így meg tudok táplálni.
A régi termosztát 26°C-ra van állítva, ez alatt működik a vezérlés, felette lekapcsol, hogy ne fűtsön túl ha gond lenne (eddig még nem volt). -
meili
tag
Sziasztok!
Új belépőként próbálok otthon okosítani. Olvasgattam egy ideig a fórumot, és az alapján Raspberry PI 4 Model B 2 GB-ra Home Assistant alapon szeretnék felépíteni egy rendszert. Kifizetem a magasabb árat, ha kell, de inkább a minőségre, megbízhatóságra mennék. Sonoff és Shelly eszközökből szeretném felépíteni a rendszert, de mielőtt berendelném a kiválasztott eszközöket nagyobb értékben, az alábbi kérdéseket szeretném feltenni:
- Miért jelentősen drágább a Sonoff Basic ZBR3 Zigbee-s verziója, mint a Sonoff Basic R3 Wifi? Tapasztalat híján számomra a wifi megbízhatóbbnak tűnik, ráadásul a gateway is wifin keresztül fog csatlakozni a routerre, így nem lesz kihagyva a rendszerből. Azt értem, hogy a fogyasztás kevesebb Zigbee esetén, de ezek az eszközök nem elemről működnek. A Zigbee-nek jelentősen nagyobb a hatótávja?
- A Sonoff Zigbee Bridge megbízható? Ha nem muszáj, magamtól nem raknék össze saját gatewayt, maradnék a gyári megoldásnál. Az egyéb szenzorokat (ajtónyitás, hőmérséklet, mozgás, vízfolyás) is Sonoff Zigbee (illetve Shelly) eszközökből szeretném összeállítani az egységesség kedvéért.
- Teljes áramszünet után a Sonoff/Shelly Zigbee és Wifi eszközöket és a Home Assistantot újra kell indítani, vagy működni fog minden, mintha mi sem történt volna?Honnét érdemes beszerezni költséghatékonyan a Shelly és Sonoff eszközöket? A fent linkelt webshopnál jelentősen olcsóbban találtam Sonoff eszközöket a Banggoodon és Alibabán is, de Shellyt nem. (Mondjuk a vám és ÁFA valószínűleg megdobná ezeket az árakat is.)
Köszönöm előre is a válaszokat!
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #22337 üzenetére
Pff utolag atolvasva, termeszetesen a Normal fali termosztat start es a Xiaomi homero start feltetelei osszevonhatoak egy automatizacio ala is (a feltetel termeszetesen tovabbra is logikai "VAGY" allasban marad!)
Meg annyi, hogy innentol lehet "verszemet" kapni
Hiszen ha a futesi koroket fokozatosan el tudod zarni az oszto-gyujton a kulonbozo helyisegekben elhelyezett homerok alapjan, akkor azok szepen sorban a legalacsonyabbtol a legmagasabb elvart hofok sorrendjeben elzarnak es nem lesz tulfutesed. Persze ehhez a szelepeket is vezerelned kell, de az mar a level 2
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #22335 üzenetére
Most mar leirom a kephez tartozo Xiaomi automatizaciot is
Normal fali termosztat start:
feltetel: Xiaomi rele kapcsolo ketto ON
feladat: Xiaomi rele kapcsolo egy ON
Xiaomi homero start
feltetel_1: homero 1 (celertek22) homerseklet kisebb mint 22
feltetel_2: homero 2 (celertek21) homerseklet kisebb mint 21
...... (ahany helyen mered)
(a feltetel legyen "VAGY" allasban!)
feladat: Xiaomi rele kapcsolo egy ON
Futes kikapcsolasa
feltetel_1: Xiaomi rele kapcsolo ketto OFF
feltetel_2: homero 1 (celertek22) homerseklet nagyobb mint 22
feltetel_3: homero 2 (celertek21) homerseklet nagyobb mint 21
........
(a feltetel legyen "ES" allasban!)
feladat: Xiaomi rele kapcsolo egy OFF
(A xiaomi homeroknel en azert a ki-be kapcs. ra valami hiszterezist beleszamolnek, figyelembe veve a Xiaomi homerok jelentesi "erzekenyseget")
Tobbektol atnezest megkoszonom, mert hajnali 1-kor mar lehet benezek valamit
-
vampire17
addikt
-
gya/352
tag
válasz
vampire17 #22325 üzenetére
Azért vetettem fel, mert a sonoff-nál a külső kapcsolónak száraznak kell lennie, ugyanis a sonoff adja a kapcsolófeszültséget. Igy a termosztátnak az egyébként száraz reléjét nem kell felhúzni a hálózati feszre, mint pl a te rajzodnál, vagyis ha döglik bármi az okos körben, egy áthidaló kapcsolóval visza lehet kapcsolni direkt termosztátos üzemmódra. Ez csak az én paranoiám miatt érdekes kérdés. Fontos kérdés még hogy a sonoff-nál felül tudják-e bírálni egymást a mechanikus kapcsoló és a szoftveres parancs.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
gya/352 #22322 üzenetére
Nem, hiszen a gyártónak sem érdeke vetélytárs cég termékét támogatni. Pont ez az egyik fő előnye a nyíltforrású otthonautomatizálási rendszereknek, h egységbe foglalják a különböző gyártóktól származó eszközöket.
Önmagától is működni képes termosztátot célszerű beintegrálni, és akkor nincs probléma, ha bármi okból áll az otthonvezérlés.
-
gya/352
tag
válasz
vampire17 #22319 üzenetére
Jó így.
Az volt még eszemben, hogy a Xiaomi app nem támogatja a sonoff kapcsolókat vajon?
Mivel én is kazán "okosítással" kísérletezek azon agyaltam még, hogy mivel alapból nem nagyon bízok az okoskapcsolókban (meghibásodás, élettartam), hogy lehet olyan megoldást találni, ami a kapcsoló meghibásodása esetén lehetőséget ad az eredeti termosztátos működésre.
-
gya/352
tag
válasz
h146207 #22317 üzenetére
Nem javaslom egyiket se. Te tudod neked melyik a jobb. Nyilván ha kültéren van akkor biztonságosabb lehet a 24V-os de akkor tápegységről kell gondoskodni. Innen indultunk...és ezért gondoltam hogy ha a feltételek adottak a hálózati üzemhez, akkor miért költsél még tápegységre is.
-
-
gabitoo88
tag
Sziasztok! Szeretnék 4db Sonoff Mini-t, illetve 2db okos izzót(Tradfri-re gondoltam elsősorban) vezérelni Apple Home alkalmazásban. Jelenleg van egy itthoni szerverem amin egy xpenology(synology) nas-ként üzemel.
Feltelepítettem a Dockerz? Illetve a Homebridge alkalmazást rá. Kell e nekem egy Bridge ami látja ezeket az eszközöket, vagy az eszközöket simán rá tudom csatlakoztatni a hálózatra? -
vampire17
addikt
válasz
gya/352 #22302 üzenetére
Gondoltam en is sima relere, azert shelly-t tettem, mert a kerdezo sztm konnyebben be tudna uzemelni.
Azert, mert a Xiaomi rele es switch bemenetet (tudtommal) nem lehet kette valasztani. Ez Azt jeleni, hogyha az S1-re kotom a mostani termosztatot, akkor az "felul tudja biralni" az esetleges tavoli vezerlest. Tehat pl azt mondja a kerdezo, hogy a jelenleg 21 fokos lakasban neki 23-fok kell, de a sima termosztat 22-re van allitva, akkor amint eleri a 22-ot, a termosztat lekapcsolja a kazant. Ha logikailag (tehat automatizacioval) koti ossze a ket relet, akkor az ilyen esetek kivedhetok. Termeszetesen ez nem kene, ha a Shelly maga vezerelne a kazant, de keres volt, hogy lehetoleg olyan eszkoz kell, ami illeszkedik a Xiaomi okoszisztemaba.
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Most szereltem össze a karácsonyi Zigbee radiátor termosztátot. A leírás a Smart RM alkalmazást írta így azt telepítettem fel. A beállításoknál van valve type beállítás ahol van normál, forced open, forced closed lehetőség. De semmi help nincs hogy ez mit jelent. Most normálon van és működik, de nem tudom mit befolyásol a másikra állítáom. Valakinek tapasztalat vagy tipp?
köszönöm
-
gya/352
tag
válasz
vampire17 #22300 üzenetére
Hát akkor össze van kötve mégis.
Viszont én a Shelly-t a rajzodon kicserélném egy közönséges 230Vos DIN sines vagy bármilyen foglalatos relére. Semmi értelme oda okosrelét tenni. A hagyományos relé élettartama amúgy is hosszabb mint az ilyen mini-táppal ellátott mini eszközök élettartama.
Ja és még valami...ha az L1-es kimeneten kapcsolsz, akkor miért az S2 bemenetre kötöd a vezérlést? -
ojb
tag
válasz
h146207 #22298 üzenetére
"amúgy ezt néztem ki : link, nem pont ugyanaz, mint amit te linkeltél, de ott 3/8as kell, és csak ilyent láttam."
Ez a csap viszont DC 5V-ról üzemel!!! Ehhez már inkább DC 5V 1A tápegység való!!!
Tápegység vásárlásakor erre figyelj ill.
arra is hogy BSP-t vagy NTP -t rendelsz.
Úgy tudom Mo-n BSP a megfelelő, de rendelés előtt ennek érdeklődj utána valami vízvezetékekhez ill. fiitingekhez , szerelvényekhez jobban értő szakinál.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- PlayStation 5
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- GTA VI
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo ThinkVision L24i-10 24 FHD 60Hz 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest