- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsamiatt
őstag
válasz
vampire17 #21245 üzenetére
nálam cat5e-s kábel megy mellette, semmi veszteség. De máshol is láttam már így téve a kábeleket. Érintés védelem Hm. Ebben igazad van. De ha a 230 kábeledről átmegy az áram az UTP-re akor elég érdekesen húztad be..Feltételezhetőleg akor nem az UTP kábeled lesz a legnagyobb problémád.
-
amargo
addikt
válasz
vampire17 #21237 üzenetére
Sonoff mini tasmota-val átviszi az állapotot:
Module type: Generic (0)
D3 GPIO0 Button1: Button1 (17)
D2 GPIO04: Switch1 (9)
D6 GPIO12 Relay1: Relay1 (21)
D7 GPIO13 Led1i: Led1 (52)grabber:
20-ba (igaz flexes!) 3 utp kábelt már nehezen húztam át.. a mai fejemmel nem bíznám ezt már a villanyszerelőre, ha már szétvéset mindent, akkor legalább 2 20-as kábel csatorna futna végig mindenhol, ahol egy kicsit is úgy érzem.. az egyedüli mázlim, hogy a régi csatornák maradtak és azok 20-ok voltak (sima falúak), amúgy meg 20-ból is flexit raktak be -
válasz
amargo #21241 üzenetére
Én a 16-ost a 11-es helyett tervezem. Még egy lámpához is. 13-as helyett 20-as....
Viszont arra is vigyáznom kéne,hogy ne fusson együtt a hálózati kábellel. Egymás alatt felett nem mehet 230V meg ethernet,mert kevésbé lesz jó. Más nyomvonalon kell vagy egymástól távolabb. Bár mivel én csinálom,lehet a padlóban 32-es belső átmérőjű Symalen csőveket fogok rakni. Nem a falat fogom végigvágni. Ez mehet egyenesen a rack szekrényig.Tervezek magamnak egy kis informatikai dolgozó helyiséget. Lehet oda kéne mindent behúzni és nem a gépészeti helyiségbe. Amennyit én fogom ezt a rendszert piszkálni sokkal jobb ha íróasztal mellett van minden fizikai eszköz. Igaz hangosabb,meg meleget csinál majd(erre klíma jó)de állandóan a gépészeti helyiségbe járkálni szerintem rosszabb lenne.
vampire17: HA az google? Android telefonom van a amúgy is. Ez a világ jobban bejön.
fo_di: Poénkodtam,de a lehetőség igazából adott vagy adott lesz
-
amargo
addikt
válasz
grabber #21222 üzenetére
Ne 16-os, hanem min 20-as vagy 25 legyen az a védőcső (szerintem jobban jársz vele), tovább ne ilyen sima kerek kötődobozok legyenek, hanem az a téglatest. Okos eszközök felé én cat5e-nél nem vinnék többet, viszont legyen ott védő cső(!) és akkor bármikor cserélheted.
Chal-al értek teljes mértékben egyet a cat-os vonalon. Nálam a gépek felé van csak cat6 behúzva. Minden másra ott a cat5/e
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #21237 üzenetére
Egy bibi van ebben a configban, hogy a Fali termosztat ki tudja kapcsolni a futest akkor is, ha te relevel ezt felulbiralnad. Erre a megoldas, ha ketgangos relet veszel es az egyik rele csak a logikai On/Off lesz. pl ilyen a shelly 2.5 (nem tudom sonoffban van e ilyen). itt meg persze kell moge tenni egy kis automatizaciot is.
-
Hw apron van jó áron TADO termosztát, fiamnak én is beszeltem, most látom hány fok van a lakásban, E Egyetem miatt most itthon van (Zalaegerzeg), így is folyamatosan tudom követni, ha utazik vissza 2 órával korábban bekapcsolom a fűtést. Nekünk bejött a TADO
Másik lakásban meg csak radiátorokat tudok vezérelni (központi kazán van, termosztát nincs) ott 2 TADO radiátor szelep lesz.
-
vampire17
addikt
válasz
Shummo #21233 üzenetére
Igy:
Egyet nem tok csak, hogy a Sonoff mini atveszi-e a kapcsolo statuszat a relere. (ha On a kapcsolo, on lesz a webes feluleten is a kapcsolo) ez a Shellyben allithato, itt nem tom mi a default. Neked mindenkepp az kell, h atvegye.
Meg elotte merd ki, hogy a Sonoff az S1-en, vagy az S2-on adja a feszkot es az legyen a COM a termosztaton.
S1-S2 megy az COM-NO-ra. termosztat L-N-re fix bekotes kell, csak siman megwagozod valahol a betapot.#21235kano a minimum config egy termostat starter kit (egy fali termosztat es egy bridge)
-
fo_di
őstag
válasz
grabber #21228 üzenetére
diy vonalon én egyértelműen a home assistantot látom a legvállalhatóbb iránynak (legnagyobb felhasználóbázis, legtöbb tutorial, legtöbb támogatott eszköz, stb), némi törődés kell, de belefér
a kamrás automatizálást már olyanra írtam, hogy egy dolog, hogy mit gondolsz most, mire kell (szinte semmire), de amint rákapsz, mivel nem olyan nagy időbeli befektetés újabb elemeket hozzárakni, ha a rendszer készen áll, így ilyeneket is rátehetsz (egyébként a kamera nem is kell, egy ajtónyitásérzékelő a kamraajtóra elég, meg egy okosvillanykapcsoló a spájzban és meg is van a rendszer
)
-
Shummo
senior tag
válasz
vampire17 #21232 üzenetére
Köszi a gyors választ. Sajnos maradnék a sonoff vonalon, nem szeretnék több féle rendszert. elég a Xiaomi / sonoff.
Jól értem, hogy úgy mondod, hogy a Kazént összekötöm a SONOFFAL.
És az SONOFF S1 S2-be bekötöm a termosztat relejét?
(A Sonoff 2. N in menne a termosztát N-be/ mondjuk S1> termosztát L-be/ és S2 > a termosztát 1(NO csatlakozás))+ esetleg még néztem a SONOFF TH10-et.
-
vampire17
addikt
válasz
Shummo #21230 üzenetére
Picit logikusabb nekem, ha a termosztatot kapcsolokent kotod be. tehat mindenkepp a rele kapcsolja a kazant, ami tortenhet halozaton keresztul, vagy a termosztat relejevel ami a kapcsolora van kotve.
Illetve en a helyedben shellyt vennek, sztm jobb, jobban parameterezheto, konnyebb integralni.
Teljesen igaz. Amugy sem erzem indokoltnak a 10G-t csak szerverszobakban, vagy rack szekrenyek koze, host,storage uplinknek, etc... de ilyenekhez meg ugyis optikat teszunk... munkaallomashoz sztm teljesen folosleges (meg).
-
vampire17
addikt
válasz
grabber #21228 üzenetére
En HA-ra szavazok, irto mennyisegu eszkoz jo hozza es ez fejlodik a legdinamikusabban, ennek a legnagyobb a kozossege.
Homey akkor ajanlott, ha kevesebbet akarsz vele szoszolni, meg all-in-one szenzor pakkot akarsz (ugye a homey ismeri kb az osszes hasznalt vezeteknelkuli IoT szabvanyt, out of the box, minden usb dongle nelkul) cserebe nyilvan korlatozottabb, de messze nem annyira, mint az egyeb kesz IoT hubok.
-
Shummo
senior tag
sziasztok. Jelenleg van egy Vitondens 100 kondenzációs kazánom amit egy Computherm Q7 RF termosztát vezérel.
Az adott képen a fentiek szerint van a kazán összekötve a termosztát adóvevőjével (RELÉjével) N / L / NO(1) / COM(2) helyekre vannak bekötve a dolgok jelenleg.Szeretném okosítani, és arra gondoltam, hogy mellé teszek egy SONOFF MINI-t.
Segítséget kérném, hogy az alábbiak szerint ha bekötöm akkor műkdöni fog a dolog?
(Szóval az N mellé becsatolnám a SONOFF N-t, L > SONOFF L In > és az 1es be menne a SonoFF L out.)CÉL: hogy mind a termosztát működöképes maradjon, de a MINIvel is tudjam ki /bekapcsolni a fűtést.
-
válasz
vampire17 #21227 üzenetére
10G rézzel az a hatalmas gond még, hogy később lett meg, mint az sfp+ szabvány, amiben viszont 5W-ra van limitálva a port teljesítménye. 10G-nek meg kell vagy 7+. Így aztán egy rohadt nagy gányolás indult. Elkezdték a cégek vagy nem támogatni (HPE szerverbe pl. a mai napig nem kapsz 10G rj45 sfp+ modult), vagy a szabványt megsértő sfp modulokat meg aljzatokat készíteni hozzá. Szóval sok sikert annak aki ebbe belevág. Ami tutira műxik, azok a fix RJ45 porttal szerelt eszközök (csak ne nagyon hajlítsd meg a kábelt sehol, hacsak nem akarsz fűteni is vele), itt ugye a portok mögé mindenki olyan elektronikát meg tápot tesz, amilyet csak akar. Láttam már 48 portos 10G-s rezes Ciscot csurig tömve, jó lenne kazánnak is.
Mindezt csak azért írom le, mert ugye erre épeszű ember azt mondja, hogy kösz de nem. Mi marad? Hát a mai napon a gigabit, future proof tervezés esetén meg az új szabványok közül 2.5 vagy 5Gbit. Azokhoz meg milyen kábel is kell? Ja, cat5e/cat6.
-
-CAT7 kábelt meg kell néznem élőben,mert még nem láttam
De ha nagyon merev,akkor CAT6 lesz. Egyrészt ha nem elég a 10Gbit akkor optika fog kelleni,azt meg a védőcsőben el tudom vezetni majd később is akár.
-Vezeték nélküli riasztóval van tapasztalatom. Most szívok vele. Nem szeretném. Ha az elveszti a kapcsolatot,akkor pár perc múlva hívogat a felügyelet. Ebből nem kérek,vagy más gyártó vagy vezetékes rendszer. De riasztónál pont nem szabad vezeték nélkülit. Mert ha nincs egy pár másodpercig kapcsolat akkor már bejelez. Ez egy érzékleőnél nem zavar senki,max a lámpa nem kapcsol fel.
- Home Assistant eszközöket tudok rendelni akár aliról is. Kollégám vett pár ilyen eszközt. Lehet még végső soron ez lesz a legjobb irány. Mert akkor több lehetőségem van,olcsóbb a rendszer és annyira értek hozzá hogy össze tudjam rakni idővel.
-Szerintem emiatt a KNX akkor ki is esik a képből. Annyi vezetéket nem fogok behúzni és még nagyon drága is a rendszer.Értem hogy tapasztaltabbak vagytok,de hogy nektek már olyan rendszeretek van ami,kamerán látja az Auchan szatyrot a kezetekben akkor automatikusan felkapcsol a kamra világítás és még ki is nyitja az ajtót,de én még nem tartok itt gondolatban sem
Mindenhova nulla-fázis,onnantól kezdve lehet wifis,RF kapcsoló bármi és már megoldható sok minden. Plusz csövet mindenhova berakok,ha ethernet is kellene.vampire17: Nem vagyok elveszve,pont emiatt nehéz dönteni. Laikusként elterveznék valamit és majd utólag fognám a fejem,hogy erre nem gondoltam előre. MOst már tudom előre mit fogok elrontani és hol fogok szívni,de nem tudom elkerülni mert annyira nem tudok rá készülni.
Hogyan tudnék dönteni,hogy HA,Domo vagy OH legyen? Relatíve évekig ez fogja meghatározni az otthonomat. Ha kész a házam,akkor nem szeretnék még évekig várni,míg a redőnyt sikerül automatikusan mozgatni. Mindent összeegyeztetni és összehozni azt nehéz. Házat felépíteni ehhez képest egyszerű -
vampire17
addikt
nagy +1!!
Cat7-et kotni horror.. mi cat7-et a vegen mar Cat6 csatival kotottunk az meg emberi ido alatt lehetseges. Persze nem ugyanaz (igy lenyegeben "visszabutul" Cat6-ra) de boven eleg volt az is, ahova kellett.
10G sajnos teljesen igaz, a rezzel csak a szopo van... Egyik munkamban 10Gt kertek minden munkaallomashoz(!!) rohadt sokat szoptunk vele... persze Fluke -al tesztelni, dokumentalni, h jo-e... ha 2 mm-el jobban blnakolod, mar visszadobja a Fluke ... mindezt egy teljes irodahazban 100 vegpontal...
-
Azért én átgondolnám a helyetekben a cat6/7-et, nagyon túl van ez tolva.
Jelenleg a cat5e kábel 100 méteren az új ethernet szabványok közül "certified" az 5Gbit-re (ahogy az egyre újabb technológiák miatt a wifinél is durván nő a sebesség, úgy ez a kábelekre is igaz, szóval el kell felejteni a cat5e=1Gbit szabályt (hozzáteszem, hogy a megjelenése pillanatában is tudta 100 méteren az 1Gbitet a cat5e)). Mire nem elég az? A cat6 és cat7 jóval drágább, a cat7 ráadásul rohadt nehezen szerelhető, és brutál ára van a csatlakozóknak is.A jövőállóságuk meg ott bukik meg, hogy a 10G ethernet lenne a következő lépcső, de ahhoz már annyi energia kell réz esetén, hogy csak a szopás van vele (fontos hogy hány hajlítás van, mik a maximum szögek, stb..), konkrétan melegszik a kábel. Több cégnél is dolgoztam, ahol 10G rezes ethernetbe fektettek, mind megszívta. Ezért (is) van az, hogy az ipar gyorsan megszülte az elmúlt 5 évben a 2.5/5Gbit új rezes ethernet szabványokat, aztán ennyi, minden másra ott az optika. Ha valaki 10G-t akar, akkor szerintem ebben gondolkodjon, ne rézben, ha meg már réz, akkor cat5e (esetleg cat6, ha attól nyugodtabban alszik) fölé totálisan felesleges menni, pláne otthon.
-
vampire17
addikt
válasz
grabber #21222 üzenetére
Ahogy latom, nem vagy elveszve az Informatikaban, van ralatasod a dolgokra. Sztm a DIY a te iranyod, ami itt a topicban is a legnepszerubb
Valassz egy otthonautomatizalasi szoftvert (HA, Domoticz, OpenHAB..) esetleg valami "kesz", de azert konnyen formalhato kozpontot (Baratomnak a Homey nagyon jol bevallt) es arra epitkezz.
DIY vonalnal ha alapveto vezerles lehetseges (Serial, On/Off, barmi...) akkor kb mindent lehet mindennel vezerelni.
OT termosztatok egyike sem olcso sajna... estleg a gyari megoldas? Az tuti hogy mukodik
Wifi kell mindenkepp?
-
fo_di
őstag
válasz
grabber #21222 üzenetére
- nagy valószínűséggel a cat6 még jódarabig elég lesz (gigabit akár rövid cat5-ön is el tud menni, akkor jódarabig elég lehet még a cat6), persze ha belefér, akkor vegyél cat7-et. én a térfigyelő kamerához nem vennék másfajta kábelt már, a hd/4k/8k/stb videófolyamnak úgyis kell majd a sávszélesség
- riasztóhoz vannak vezetékmentes szenzorok is, de lehet, tényleg érdemes egy riasztós ürgét megkeresni, mert ő fogja tudni neked elmondani, hogy mit hova kell bevésetni a kábeleknek
- összehangolásra vagy keresel egy "kulcsrakész" rendszert (pl az említett loxone, ami egyébként főként wireless, de említhető a vera, vagy más hasonlók, itthon sajnos nem túl elterjedtek), amihez tartozik termosztát (a kazán helyett elég, ha a termosztát integrálható a rendszerbe), villanykapcsoló, nyitásérzékelő, mindenféle, és akkor minden egyben van, vagy pedig elkezdesz utánajárni a diy jellegű rendszereknek (pl home assistant, homey, domoticz, stb, ezek közül a home assistant felhasználóbázisa a legszélesebb talán, ami azt is jelenti, hogy a legtöbb támogatott eszközt itt fogod találni). a diy rendszereknél a márkákkal kevésbé vagy megkötve előre, cserébe némi törődést igényel a rendszer. vezérelni mindenképpen kell egy hub (vagy egy gyári hub, vagy egy dedikált gép, különböző stickekkel a diy rendszerekhez), azon keresztül tudsz majd alkotni mindenféle vezérléseket (pl redőnyhöz is, rendszertől függő bonyolultság, de egy olyan, hogy ha x foknál melegebb van és x fényesség van, akkor eressze le a redőnyt, nem egy nagy cucc, ha vannak érzékelőid és tudod a redőnyt kapcsolni)a loxone knx kompatibilitása szerintem fordítva működik, hogy megfelelő csatolóval be tudod integrálni a knx rendszerbe a meglévő loxone eszközeidet, ha upgrade-elnél (a knx speckó, buszos rendszer, arra tök másként kell a házat előkészíteni elektromosan)
attól, hogy nem akarsz mindenhova okosat, azért a drótozást most ahova csak lehet, megejteném, mert aztán egyszer rájössz, hogy ez jó neked, és utólag kaparod a falat, hogy nem húztál a spájzba is nullát, mert különben ha kinyitod akamraajtót, fel tudna kapcsolni a villany akkor is, amikor 3 kéznyi bevásárlással próbálsz beegyensúlyozni
(szóval a nulla a kapcsoló mögött nem kér enni, ha gondolkodsz redőnyben, akkor azt is célszerű legalább a kábelezést minden ablakra előkészíteni, legfeljebb csak sima butaredőnyt raksz be, de utólag könnyebb fejleszteni, ugyanez az udvari árnyékolók helyére, stb.)
-
kano
nagyúr
válasz
vampire17 #21221 üzenetére
Az a helyzet, hogy én is ezt gondolom.
A szettet leszerelve vinném tovább a saját lakásba is (ami vétele aktuális lehet), kivéve persze a kazánt.
Melyik lenne szerinted a legolcsóbb olyan szobatermosztát amit érdemes lenne venni a kazánhoz? Jelenleg van a Q5 és 2db BHT-002.Azért 2db, mert az első az új fajta és kaptam egy másodikat Kínából. Valami olyan kellene, ami mondjuk nem csak 100%-on tudja hajtani a kazánt, hanem vezérelni is tudja szépen.
Köszönöm! -
-Elég sok mindent én csinálok a házon(annyira értek hozzá,vezetékeket is én fogom behúzni) így nullát is odavinni elég egyszerű és minimális költség. Védőcső,meg mindenhol nagy lesz,nem fogok 13-as csővet berakni sehova. Minimum 16,mert sose elég és könnyebb az élet is vastagabb csővel.
-CAT6 vagy CAT7? Elméletben sebességben a CAT6 is elég tud lenni meg könnyebb a kezelhetősége. Itt megéri a CAT7-re tervezni? Biztos lesz egy Rack szekrény. Modem,Router,Switch,rögzítő esetleg szerver,NAS,Mini pc még nem tudom. Állmennyezet lesz,mert utólag lámpa,wifi,bármit lehet benne vezetni.
-Kamerákon gondolkozom. Oda elég lenne CAT5 de kár azon spórolni,oda is célszerű valami jobb. CSináltam magamnak 2 rendszert is. Nyaralóba,ez sem fog gondot okozni.
-Riasztó kellen fog,de én nem akartam nyílászárókba mindenhova elkábelezni. Bár praktikus lenne,mert több akkor a lehetőség. Nem tudom,hogy ablakba hova kell kiállni vagy hogyan szerelik be az érzékelőt. Irodában is van nyitásérzékelő,de hiába nyitottam ki az ablakot nem látom
-Na ez a rész érdekel a legjobb. Hogy tudok mindent összehangolni. Ettől félek leginkább. Veszek x márka klímát,vagy hőszivattyút és ez működjön együtt a riasztóval meg az okos rendszerrel. Ha már megvan a fűtés azon nem fogok tudni variálni. Már az elején olyan márkát és gyártót kell választanom ami jó lesz. NA és ezt nehéz szerintem. Ehhez kell a tapasztalat olyantól,aki már foglalkozott ilyennel. Ja és hogy utána működjön együtt. Hallottam most a napokban sztorit,hogy megvette az ismerős az új házat. Beszerelték a Fan Coilt,beszerelték a hőszivattyút de két külön cég. Na és a két eszköz nem működik együtt. Remélem nem ez az átlagos példa,de szivattyú vezérlése is buta volt. A tulaj ha most választana inkább gázzal oldaná meg a fűtést. Mert csak problémák vannak amikor ennyire bonyolult a rendszer. Főleg ha minden PLC vezérel akkor előfordulhat hogy napoking nincs semmi,mert minden be volt kötve. Én valamennyit elszórakozok ezzel(programozni nem tudok,de informatikában otthon vagyok valamennyire)de ennyire kiszolgáltatott sem akarok lenni. Inkább megbízhatóan működjön stabilan.
-Elektromos redőny tuti lesz. Azon nem akarok spórolni,mert mind a fűtés mind a hűtés olcsóbb lehet vele. Ha minden éjjel lemegy,akkor kevésbé tud kihűlni a ház. Mert az ablakok hőszigetelése lesz a legrosszabb.Ez tök jól hangzik,de ki ír rá szoftvert,hogy ha túl fényes a nappali nyáron,akkor menjen lentebb a redőny? Lehet nem annyira bonyolult de ezt is meg kéne tanulni,csak időhiány van. Jobb lenne ha van kész bevált rendszer,csak fel kellene tanítani és finomhangolni kéne. Azt még megcsinálom,de újat összerakni nagy falat lenne. Erre van-e jó példa amit át lehetne venni és azt alkalmazni?
-Okos termosztát. Tervben van,de a konkrét megvalósítás még fogalmam sincs mit jelent és hogyan lesz megoldva. Mivel lesz vezérelve?
- Nem tudom,hogy hangszórót szeretnék-e,de megvalósítani már előre megtrervezve nem drága. Kábel kell meg hangszóró. Okos otthonról meg vezérelni,nem lesz annyira bonyolult.Valahol 1millió körül még reálisan beleférhet. Felette nem nagyon. 2-4 et biztos nem akarnék erre elkölteni,vagy még nem. Loxone is elég profinak és elterjednek tűnik. VAlahol írták,hogy KNX kompatibilis is. Gondolom KNX eszközöket is rá lehet csatlakoztatni,ha nincs esetleg a Loxone-nak olyanja. Elnézve az árakat,durván le lehet szórni a pénzt. Nem mindenhova tervezek okos rendszert,csak ahol sokat vagyunk és hasznos lenne. Hazaéréskor kapcsoljon fel a lámpa,redőnyvezérlés,termosztát,mozgásérzékelős lámpa(felesleges is vezérelni,helyieg olcsón meg lehet oldani akár)ilyenek.
köszönöm a részletes javaslatot,legalább azt látom,hogy van Loxone rendszer és lehet az kell majd nekem. -
kano
nagyúr
válasz
vampire17 #21214 üzenetére
Köszönöm szépen!
Elnéztem a dolgot, a gépkönyvet elővéve kiderült, hogy a nagyobb tesó van a Baxi Luna Duo Tec+.De akkor ezek szerint biztosan buszos vezérlést használ. Szóval akkor Tado.
És a Tadoból milyen eszközök kellenek nekem?
Jelenlegi felállás:
4. emeleti 60nm-es lakás, régi fa nyílászárók (nem zárnak annyira jól). A lakás a ház sarkában van, a nappali szoba van pont a sarkon és az a leghidegebb is. Itt van a jelenlegi Q5 termosztát is. Régi "dunaújvárosi" radiátorok vannak felszerelve, radiátor termosztát nélkül.
A lakás albérlet és igazából nem is hiszem, h megvesszük. Első körben egy távvezérelhető termosztátot szerettem volna arra az esetre, ha nem vagyunk a lakásban huzamosabb ideig, illetve amikor visszatérünk ne legyen hideg. De ez a BHT-002 nem jött be annyira a 0,5 fokos hiszterézisével.
Viszont kérdés, hogy megéri-e rákölteni mondjuk 60k+ -t, ha mondjuk a leghidegebb hónapban is max 20-22k volt a gázszámla?Igazából No-ból is haza tudom hozatni a Tado-t (és most kezdtem foglalkozni a Google Home-al is), de még így sem olcsó sajnos.
Gondolom ami kellene nekem, 1db radiátor termosztát a hidegebb szobába, 1db szobatermosztát szintén a hidegebb szoba másik felébe a régi termosztát helyére (kb 1,7m magasra), Tado gateway? Ezen kívül esetleg kellhet még valami?
Köszönöm! -
kano
nagyúr
válasz
amargo #21217 üzenetére
Őszintén szólva én nagyon elégedett vagyok ezzel a kazánnal. Kb 1 éve van meg. Egy ismerős szerelte (hivatalosan) és eddig egy Computherm Q5-öt használtam hozzá. Egyelőre egy 60nm-es lakásban jól működik. Persze sok funkciójáról még nem tudok nyilatkozni, ami a topic témájához tartozna. Hátránya viszont, hogy nincs beépített melegvíz tárolója.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
tototos #21215 üzenetére
A külső hőmérsékletszenzor főként on-off termosztát mellett jelenthet megtakarítást azzal, h az idő nagyrészében alacsonyabb lehet az előremenő hőmérséklet (és az így alacsonyabb visszatérő miatt jobb a kondenzáció, jobb hatásfok), amin csak nagyobb hidegben emel magától.
Buszos rendszer mellett viszont a gyári időjáráskövető szabályozás már többnyire egy állandó áramlást jelent, ami nem annyira a megtakarításról, mint inkább a kényelemről szól azzal, h sosem hidegek a radiátorok és elhanyagolható a hőingadozás is (hiszen onnan kezdve a termosztát már nem ki-be kapcsol küszöbérték szerint, hanem csak az előremenő értékének kiszámításában egy tényező a sok egyéb mellett) -
-
vampire17
addikt
Hmm ezt nem tudtam. En ebbol indultam ki:
Sztm az nincs sehol leirva, hogy csak a gyari termosztattal hasznalhatod
Az hogy most te buszost hasznalsz, hat na...
Ez a kazan trükkös... A dokumentaciojaban nincs szo arrol, milyen buszos vezerlest hasznal ( [link] ) Szemben a nagytesojaval, a Luna Duo Tec+-al. (Ott a parameterlistaban szerepel az OT, a 67-esnel)
Viszont ettol fuggetlenul a leirasa alapjan tud kezelni modulacios termosztatot (alacsony feszultsegut, tehat buszost) viszont csak tippelni lehet a kommunikacio fajtajat...
Ebbol kiindulva en elso korben vennek egy Tado-t az Alzarol teszt jelleggel. Ha megy vele OT-n, visszakuldenem Alza-nak 14 napos elallasal (ingyen visszakuldheted, nem kerul semmibe) majd merlegelnem a lehetosegeket.
A nepszeru modellek (buszosak):
- Tado
- Wiser
- Honeywell
- NestSokunknak Tado van, van elonye es hatranya is... Visszaolvasva sokat irtunk mar errol.
Nekem szemely szerint szimpatikus meg a Wiser is, par olyan gyermekbetegseget javit, ami a szamomra nagyon bosszanto (Gyerekzar, jelismetlo tamogatasa, lokalis vezerles API-val) a Tadoban...
Ket nagy problemaja van viszont, egyreszt Magyarorszagon hivatalosan nem tamogatott (ez foleg a tavoli eleresben lehet gond, bar egy itteni forumtars szerint megy) illetve ez miatt a gyari app play store-bol nem beszerezheto. (apk-kent telepitheto, de ios eseten ez nem segit)
Masreszt vagy relesen, vagy OT buszosan tudod hasznalni, szemben mondjuk a Tadoval, ami egy csomo zart gyartoi szabvanyt is ismer (bar ebben a Tado kuriozum)Honeywell-t egy itteni masik forumtars probalt ki Westen kazannal (kb egy az egyben Baxi az elektronikaja) Nala nem igazan mukodott jol ,eleg sok furcssagot produkalt. Le is cserelte Tado-ra. Azzal nem volt gondja.
Nest-el nincs tapasztalat, legalabbis itt a forumban en nem tudok rola, hogy lenne valakinek.
Idojaras szabalyozashoz kulso idojaras szonda kell (vagy olyan termosztat, ami lekeri a netrol a kozelben levo homersekletet):
-
válasz
vampire17 #21210 üzenetére
Így értettem én is a "kommunikációt". Amúgy egyszer belemélyedtem, és nem annyira faék egyszerű azért. Maga a kapcsolat 3 vezetéket igényel és biztosan kétirányú. A gyári szobatermosztát pl. ki tudta jelezni, hogy megy e a HMV készítés vagy a fűtés (és nem csak a saját programja alapján). De a Tado-ban ezt nem implementálták.
Kicsit tartok még tőle, hogy az Ariston által küldött ember mit fog szólni (gari és egyebek miatt ugye itt lehetnek eltérő igények a felek részéről
), meglátjuk.
-
-
vampire17
addikt
Kiraly, majd jelezd mi lett
care&protect nalam meg soha nem mutatott semmit (Opentherm bus-os a kazanom), De elv pl nyomas esest kene mutatnia, azt mar lattam bemutato videon...
Analog 24V os vezerles az teljesen egyiranyu, ott nincs vissza adat (sot, lenyegeben "oda" adat sem, a szo "digitalis" ertelmeben) csak egy adott fesz. szintet var a kazan (mondjuk 0-24V kozott) hogy hany szazalekban modulaljon.
-
Vampire17: holnap jön az Ariston, köszi az infókat, felkészítettem rá a Tado-t, e miatt most az asztalon hever. Vicces, hogy annyira sw definied, hogy ugyanazon a két pinen kommunikál majd ebus/bridgeneten, mint amiken most a Vaillanttal 24V analóg módon. Látok rá esélyt, hogy ha most felpattintanám a helyére, akkor kijönne belőle a mérőfüst
Persze lehet, hogy ennél azért okosabban oldották meg, kipróbálni azért nem fogom.
Van viszont hozzá care&protect -em, szerinted ott látnom kellene majd bármit is, amikor rácsatlakoztatom az Aristonra (pl. státusz, állapot, ilyesmi)? Vaillantnál sajnos nem mutatott itt semmit (akkor is azt írta hogy tök oké minden, amikor a kazán hibakóddal állt
) , de sanszos, hogy azért, mert a régi 24V-os Vaillant kommunikáció egyirányú.
-
vampire17
addikt
válasz
tototos #21207 üzenetére
Nem, ezek OEM cuccok. Ugy nez ki, hogy ugyanazzal a firmware-el tudnak kezelni tobb szoftvert is. Alapbol vagy Tuya vagy Ewelink-re epulnek. (a ket legnagyobb IoT Cloud server) Az adott brand (pl a computherm) kerheti az OEM gyartotol a sajat appot (kb egy lebutitott Tuya/Ewelink), de ettol fuggetlenul mennek a ket "alap" appban is.
Ilyen amugy pl a Blitzwolf app is, ami abban megy az megy a Tuya appal is
gyakorlatban Magyar ceg felhivja kiskinait, h ilyen termosztat kell ilyen nevvel. Kiskinai raszitazza az OEM cuccra a nevet, megkerdi kell-e melle sajat app, ha azt mondja igen, akkor csianl neki egyet a megfelelo logokkal (kb 3 katt neki, de ugyanugy Tuya/Ewelink a backend server).
-
vampire17
addikt
válasz
Blizzardking #21205 üzenetére
1. Vannak
2. Meg nem probaltam az az igazsag, de gondolom azert valamilyen szinten er ez is valamit.
3. Elektronikus vegallasuak tudjak ezt alapbol, de kb ugy mukodnek, mint a shelly. Van egy redonytipus, ami maskepp mukodik, viszont most nem jut eszembe a neve, sem a pontos mukodese (csak az maradt meg h "mas" meg igy is reklamozta magat)
4. Folosleges, a gyari firmware tokeletes. Sot! Redonyvezerlesnel meg egyaltalan nem ajanlott, a Tasmota pl messze nem olyan Pro ebben, mint a gyari Shelly FW. -
Blizzardking
őstag
Üdv urak,
Redőny témakörben végigolvastam a topikot + amit találtam róla. Ahogy látom, Shelly 2.5 a redőnyceleb. De amire nem találtam választ:- Áramfelvétel mérésen alapuló elakadás érzékelésnél vannak pontosabb, szofisztikáltabb megoldások?
- Tud a Shelly ilyen sebesség/áttétel/áramfelvétel tartományban olyan pontosan mérni, hogy valóban közbe tud avatkozni?
- A gyárilag akadályérzékelővel szerelt motorok hogyan működnek?Érdemes ilyennel indulni, vagy hót felesleges Shelly mellé? Nem lehet olyat venni, amiben van valami kapcsoló, nyomatékkuplung, bármi, aminek a jelét fel lehet dolgozni?
- Shellyken kell/ajánlott firmware-t cserélni?Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Már 33 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés .Gamer szék noblechairs HERO Valódi Bőr Fekete
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest