Hirdetés
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- bitpork: Nagy dilema
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ojb
tag
válasz
vampire17 #22495 üzenetére
Én inkább egy D1 minit használnék és szeparálnám az érzékelőket. pl 4x2-re
Négy GPIO-n alakítanék ki négy db 1wire hálózatot.
Több párhuzamosan kapcsolt hőmérő esetében sajnos logikátlanul, de előfordulhat, hogy "behal - meghülyül" egy és magával rántja a többit is, majd kis idő elteltével akár észhez is tér(het).
Szeparált esetben nem mind a nyolc, hanem a példánál maradva csak kettő esik ki, ha baj van.
Az viszont tény, hogy munkásabb egy kicsit... -
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17 #22495 üzenetére
Nekem is úgy rémlik, h csak a POW-on van feszültség alatt az a rész (gondolom a fogyasztás- monitorozással összefüggésben) és a TH változat gyári csatlakozója ezt logikusan tényleg kizárja, hiszen sokan használják pl. víz- vagy fém csövek hőmérsékletének méréséhez, biztosan tele volna vele a net ha az veszélyes lenne
-
ody42
senior tag
A SmartHome redőnymotorokhoz árult DD 7002 B okos ház központhoz van igény home assistant integrációra?
Sikerült összehozni a redőnyök vezérlését, egyelőre úgy néz ki az egész, hogy egy REST API-t raktam a gateway elé, mert nem csak HA-val akartam integrálni, hanem egy régi Pebble órával is.Ha van rá igény, akkor kicsit összekapom a kódot, is kirakom githubra.
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Egy Tasmotasitott Sonoff T10 + DS18B20 el szerinetek meg tom azt csinalni, hogy a hozza kapott Jack kabelt elvagom es bekotok meg melle 7 ilyet? [link]
Azert gondoltam igy, mert ha veszek pl egy esp-01-et, meg 8 DS18B20 -at, meg egy 3.3V-os tapot, dragabban jonnek ki... (foleg a tap miatt)
plusz igy kulturaltabban is nezne ki...
-
aicon
senior tag
válasz
Degeczi #22481 üzenetére
A wifis részt annyiban egészíteném ki, hogy amennyiben a "normál router" OpenWRT kompatibilis, lecserélhető a gyári firmware OpenWRT-re (vagy másra, Padavan, Tomato, DD-WRT, stb) akkor bizony látni lehet a napló fájlból az újracsatlakozásokat, meg sok egyéb mást és rengeteg előnye van a gyárival szemben.
Valamit a wifi beállításainál alap dolog hogy átnézzük a csatornákat és annak függvényében, hogy melyik szabad (vagy kevésbé zavart - panel környezetben pl.) válasszuk ki a megfelelőt.
Remélem jól értelmeztem amit írtál.
50 db wifis eszköz nem nagy gond a mostani routereknek, de nem az olcsó kategóriából kell választani. Van erre külön topik itt a PH. -
ojb
tag
-
Degeczi
nagyúr
A másik meg még ami nagyon fontos: szünetmentes tápja legyen a CC2530 routereknek is!
Ezeket uis táp megszaggatással (asszem háromszorival) tudod resetelni, ismét párosítási módba rakni. Jártam már úgy, h egy áramszünet csinált ilyet: elment, visszajött sokszor - és nem volt viccess utána ismét újrapárosítani a sok zigbee-s eszközt...(ez amúgy Tasmotával is megvan, de ott legalább a
Setoption 65 1
paranccsal ez lekapcsolható: fontos is megtenni, mert az alapértelmezés engedélyezi ezt a configtörlést!) -
Degeczi
nagyúr
Ja, h CC2530 vagy CC2531 alapú a koordinátorod, akkor nem csoda: a Z2M leírása szerint csak 40 útvonalat tud nyilvántartani a kis memóriája. Ebbe már én is belefutottam kevesebb aktív eszköz esetén is azzal, h a hálózaton már rég nem lévő érzékelő is bennmaradt a memóriájában, és nem tudtam újabbat hozzáadni: előbb ki kellett húzni az USB sticket, h törlődjön a memóriája.
Ha 50 Shelly-d van, ott már a wifit sem mindegy, h mi szolgáltatja, normál router helyett ilyen célra tervezett AP ideális. Az ráadásul a jobb naplózás miatt is praktikus. Amikor telepítettem egy Unifi AC LR-t (és hozzá a Unifi controllert a HA-t futtató gépen dockerben), azzal derült ki, h nálam a Zigbee zavarta a wifit, mert nagy, 40 körüli volt a retry rate (egy normál router ennek értékét nem is mutatja), mivel az azonos frekvencián föllépett ütközések miatt sűrűn újra kellett adniuk a wifis eszközöknek.
Áthelyezve a wifit másik, Zigbee-vel nem ütköző frekvenciára, ez az ismétélési ráta azonnal leesett a harmadára (bár amúgy a nagyobb érték sem volt még érezhető, még nem voltak leszakadások) -
Lanash
senior tag
Hali!
Asszony vett 3db Osram RGBW e27-es izzót amihez volt távirányító (infrás), azzal lehet kapcsolgatni és színeket állítani. Viszont Ő olyat szeretett volna, hogy a fali kapcsolóról lehessen állítani én meg azt, hogy közben telefonról is lehessen vezérelni. Van erre valamilyen megoldás? Akár új eszközök beszerzésével is.
-
Gh0sT
addikt
válasz
vampire17 #22455 üzenetére
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Közben megjárattam a kérdést githubon is és az eredmény az lett, amire számítottam. Kevés a CC2530 mint koordinátor, kelleni fog egy zzh. Az sem fog ártani, ha megtartom a CC2530 routereket, majd adja magát, hogy azokból mennyire lesz szükség.
CC2538 lapkából van is itthon vagy kettő, de egyrészt fel sem tudtam rá flashelni a firmwaret, másrészt fogalmam nincs hogy a viharba dugom rá az RPI-re ha esetleg ez sikerülne. Jobban szeretem a kész USB-s cuccokat, de lehet hogy kénytelen leszek beleásni magam a témába, mert egyelőre nem rendelhető ZZH stick (out of stock).
Stabilitástól függ, hogy mekkora lesz a hálózat. Érzésre el tudnék menni 120-140 eszközig is, de van pár apróság, amivel negatív tapasztalatom van:
Xiaomi hőmérséklet és páratartalom érzékelők csak 0,5 fokonként vagy valahány százalékos páratartalom változás után, legrosszabb esetben óránként küldenek adatot. Ez sajnos hűtés/fűtés vezérléshez kevés, bár több megoldás is körvonalazódik. Berakok szobánként 3-4 érzékelőt bízva abban, hogy jó eloszlásban küldenek adatot, de ez milyen már.Elkezdtem tervezni egy saját mysensoros multisensort, ami képes hőmérsékletet, páratartalmat és fényt is érzékelni, de eddig nem túl jók a tapasztalatok az elemes működést illetően, pedig kiheréltem az Arduino Pro Minit ahogy kell. Cserébe viszont egész korrekt kis nyákot raktam össze, kicsit nagyobb mint a Xiaomi megoldása és megy is egy CR2450-es elemről... csak nem túl sokat. Szóval ez lenne az ideális megoldás hőmérséklet érzékelésre.
Imádom a Xiaomi nyitás érzékelőit, azokat tutira megtartom. Rohadt jó a Magic Cube is, egyelőre világítást vezérelek vele, aki látta és kipróbálta, imádta.
A vízszivárgás érzékelő szintén marad, jó lesz a mosogató, mosdó alá, konyhaszekrénybe a mosogatógéphez. Füst érzékelő szintén bevált, egyedül a Xiaomi switchekkel vagyok bajban, nem nagyon használom őket.
A Xiaomi/Aqara mozgásérzékelőket felturbóztam egy kis forrasztással, most azok is sokkal használhatóbbak. A nagy részüket ettől függetlenül cserélni fogom, mert megkértem a kiállásokat az ajtótokok fölé, ahova mysensoros VL53L0X (ToF) szenzorokból akarok számlálót építeni, hogy tudjam melyik helyiségben mennyien vannak éppen. Valami ilyesmiben gondokodok: [link]
Világítás kapcsolásra csak Philips Hue Dimmer switchek vannak felrakva, nem is kértem sima villanykapcsoló kiépítést beltérre. Ez is nagyon bevált, bárhova rakhatom őket, szanaszét tudom programozni bármelyiket, egy kapcsolóval gond nélkül levezérelek 4-5 izzó csoportot + nagyon tetszik hogy tudom vezérelni a különböző jeleneteket.
A Philips Hue Hub volt egy nagy csalódás számomra. Drága és nem az igazi a Home Assistant integrációja, illetve 30 eszköz felett már kezdett megfeküdni. Ez kb. el is döntötte, hogy megy a levesbe és a teljes világítás infrastruktúrát átviszem zigbee2mqtt-re. Izzókból IKEA és Philips Hue van vegyesen. A Filament Hue nagyon király, viszont a White Ambience-nek kevés volt sajnos a fényereje, így ott több helyen IKEA-s Tradfri-ra kellett váltanom.
Ezen kívül még van vagy 50 Shelly relé a dugaljak mögött és dobozokban, amikkel kültéri világítást, led sorokat, árnyékolást és nagy fogyasztókat vezérelek, monitorozok.
Aki hasonlóban gondolkodik annak két dolgot ajánlanék a figyelmébe, ami nekem nagyon nagy fejfájást okozott:
1. Sűrűn lakott területre kétszer is gondolja meg a vezeték nélküli technológiát. Nekem nettó három napom ment rá, míg rájöttem, hogy a saját wifim zavarja a zigbee hálózatot.
2. Nagyon másképp viselkedik egy sok eszközből álló hálózat, mint egy 15-20 eszközös. Előtte 50 nm-en bohóckodtam kb. 30 szenzorral, hogy eldöntsem jó lesz nekem a vezeték nélküliség, de ez most nagyon más. 130 nm-et lefedni, vasbeton födém mellett nem is olyan egyszerű. Mindezt eg Wifis egy zigbee és ha minden jól megy egy mysensoros hálózattal. -
vampire17
addikt
válasz
st6969 #22467 üzenetére
Ket lehetoseged van. Veszel egy kulso szondat es mivel a termosztatod jelenleg is modulacios, igy idojaras kovetest is fog tudni.
Vagy veszel egy OT gatewayt es beteheted a vezerlo es a kazan koze, akkor tudsz adni neki kulso hofok adatot is akar. (mas szenzortol, vagy netrol, vagy akarhonnan)
Igazabol az ot Gateway azert is megeri, mert akkor tavolrol is tudsz pl homersekletet allitani a termosztaton.
-
-
-
amaximus
csendes tag
OT: van ennek a fórumnak valami RSS feedje? Az itt posztolók hogyan követik a hozzászólásokat?
Köszi.
-
st6969
őstag
válasz
vampire17 #22451 üzenetére
Ezt ugye tőlem kérdezted?
Úgy van, hogy a gyári termosztát ki van vezetve a szobába.
Viszont van egy dedikált helye a kazán előlapján, oda is lehet tenni (nem tudom, ez esetben felszabadul-e a kérdéses csatlakozási pont?).
Korábban a kazános mindig mérgelődött, hogy miért nem az előlapon van, és a szobába meg veszek valami külön termosztátot (gondolom, hogy ne kelljen karbantartáskor a szobába szaladgálnia...nem tudom, milyen paramétereket nézett rajta, de emiatt a második karbantartáskor már nem is nézte a termosztátot, mert ahhoz be kellett volna mennie a szobába...a kazánházba nem lehet közvetlenül a házból bemenni).
Nem igazán látom át egyelőre, de ha az a feltétel, hogy vennem kell egy másik termosztátot, azt örömmel megteszem...csak valahogy el tudnám érni azt, hogy adott hőfok alá ne hűljön a víz. Mondanám, hogy akár kazánt is cserélnék, ha ez túl nagy és/vagy régi, de mivel ebben van a 60l-es HMV tároló is, így ez nem opció, ebbe nem fognék bele, ha nem muszáj, legfeljebb, ha végképp beadja a kulcsot. -
Degeczi
nagyúr
válasz
cpt rodgi #22460 üzenetére
Egyértelmű a hibaüzenet: engedélyezve van a Tasmoadmin configodban az SSL opció, de nincs SSL tanusítványod... (amit legegyszerűbben a DuckDNS-el tudsz gyártani, ha el akarod érni vele kívülről is a rendszered. Ha nem, akkor egyszerűen kapcsold le a Tasmoadmin beállításai közt ssl: false-al, ahogy a doksija is említi a példák közt)
-
vampire17
addikt
válasz
cpt rodgi #22458 üzenetére
Persze, a tasmota ingetracio azon keresztul kommunikal. Igy kezdodik az altalad is linkelt leiras:
telepitened kell az MQTT addon-t (ha nincs sajat MQTT brokered telepitve) es az MQTT integraciotpl tasmoadmin logja mit ir?
-
cpt rodgi
tag
Elkezdtem a HA ra valo atallast . ami van
pi3b+
kb 30 tasmota -mind 9.0.2 ugyanaz MQTT nev, pw,
broad link rm3 proalap HA felmet, ssd re, latszolag minden szep .
fenn van a tasmoadmin addon,
tasmota (beta) integracio,
de egy ezkozt sem latok
amiket hasznaltam : [link] [link]
a Broadlink tanitas, programozas csak [link] ez alapjan müködöttami fura, h egy egy addon nal a web ui nem nyilik.
pl file editor, samba nyilik,
tasmoadmin, unifi controller nem ..
pici segitseget szertnek,, -
vampire17
addikt
Huhaa ez azert mar nem gyenge
Elvileg amivel a legerosebb, ahhoz csatlakozik. Elvileg...
Gyakorlatilag van olyan vegeszkoz, ami nem csatlakozik bizonyos routerekhez, van olyan eszkoz, ami roamingol, (atmaszik kozelebbi routerre/coordinatorra) van ami nem...
A coordinatorod viszont nagyon nem ilyen meretu halozatra van kitalalva, uh en azt mindenkepp cserelnem!
En hozzad mar vagy egy CC2538 + CC2592-et tennek vagy egy Rpi zerot CC2538 HAT-al.
Azt meg lehet kerdezni, kb mekkorara szanod a teljes halozatot?
Nalam a Xiaomi nyitaserzekelok es mozgaserzeklok roamingolnak, meg az IKEA 5 gombos remote is, de a homerok mar nem...
-
Degeczi
nagyúr
Érzékelőtől is függ. Xiaomi szenzoroknál én is azt tapasztaltam, h csak ahhoz az eszközhöz hajlandóak csatlakozni, amihez először párosítva lettek, soha nem mentek át másikra (két CC2530 router, ill. egy CC2531 koordinátor volt, amikor ezzel próbálkoztam). Ha kiesett az ő routere, akkor elérhetetlen lett és kész, nem csatlakozott volna másikra.
Más Zigbee eszköznél ugyanakkor elvileg megy az ilyesmi (de nekem nincs más, csak Xiaomi hőmérők, nyitás és fényérzékelők) -
fo_di
őstag
nekem az az észrevételem, hogy sokat számít, melyik router közelében párosítod, mert ahhoz fog főleg kapcsolódni, de valamennyi plaszticitás van a rendszerben (én mikor múltkor újradolgoztam, a konnektoros cuccokat raktam fel elsőnek, és utána végleges közeli helyen próbáltam a céleszközöket, hogy a lehető leginkább a végleges pontokhoz csatlakozzanak)
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Végre beköltöztünk új házunkba és van időm az okos otthon projekttel komolyabban foglalkozni. Jelenleg a zigbee hálózat kiépítésén dolgozom gőzerővel, viszont beleszaladtam nem várt problémákba. Egyrészt a vasbeton födém nem kedvez a vezeték nélküli technológiának, másrészt már 70+ eszköz esetén is tapasztalok prolbémákat és még közel sincs minden szenzor hozzáadva a zigbee hálózathoz.
Mielőtt tovább lépnék a következő szintre és megkezdném saját magam masszív szivatását, feltennék pár kérdést.
Jelenleg egy GB2530-as USB sticket használok koordinátornak source routin firmware-rel (zigbee2mqtt). A lakásban elhelyeztem még 4 db CC2530+CC2591 routert + ezen kívül van kb. 40 db izzó non-stop feszültség alatt, amik értelmezésem szerint szintén routerként funkciónálnak. A hálózat mégsem betonstabil, pedig nagyon azt várnám. Nem rossz, de lehetne jobb is.
Ha nézek egy zigbee-map-et, akkor az alábbi kép fogad:Annak ellenére, hogy az eszközök egy része csak lóg a levegőben, elérhetőek és működnek. Mégis azt várnám, hogy a routerek aktívabb szerepet vállaljanak a hálózat kiépítésében, de mint a csatolt képen is látható igen egyenlőtlen a terhelés elosztás. Felfoghatatlan, hogy a földszinti mosdóban lévő vízszivárgás érzékelő miért az emeleti iroda izzójához csatlakozik a földszinti routerek egyike helyett. Szintén nem értem, hogy a koordinátorhoz miért csak a fürdő egyetlen izzója csatlakozik, router miért nem.
A lényeg, valami nem az igazi és nem tudom, hogy hol rontottam el.
Hogy kellett volna egy ekkora hálózatot felépíteni? Számít, hogy melyik eszközt melyik közelében párosítom? Mi történik, ha a gyerekszoba hőmérséklet érzékelőjét leviszem a földszintre a nappaliba, kihez fog kapcsolódni? Újraépül ilyenkor a zigbee hálózat, mert azt várnám, de nagyon nem úgy tűnik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés Laptopok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest