Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7501) tothbe válasza warning19 (#7499) üzenetére


tothbe
addikt

Egy kicsit elméleti kérdés és nem is csak neked, de a tiédről jutott eszembe.
Az NKM vajon rugalmasabb mint az ELMŰ/ÉMÁSZ?
Illetve élt már át bárki szolgáltató váltást miután már fent voltak a napelemei? Az vajon mennyire működhet egyszerűen?

By(e) Tothbe

(#7502) warning19 válasza axioma (#7500) üzenetére


warning19
csendes tag

Én úgy tudom, de javítsatok ki ha tévedek, hogy a régebbi ad-vesz mérőkbe még nincs kártya, nem távleolvasósok.
Szerintem is egy marhaság, de ettől még ez van, bürokratikus vízfej az egész.
Ha még mindig ott tartanak műszakilag, hogy papírt töltenek ki, azt fényképezik, majd a rendszerbe ugyan azokat az adatokat manuálisan felviszik, akkor szerinted képesek lennének lekezelni egy ilyet? Szerintem sajnos nem, de itt is inkább az akarat hiányzik, hogy normálisan csináljanak egy jól működő rendszert.
Amit szintén nem tudnak lekezelni, hogy mióta regisztráltam az energia app-ba, ez a mérőcsere után volt 2-3 héttel, azóta minden hónapban jön a diktálási értesítő, pedig éves leolvasást kértem, és számla sem jött hónapok óta. A csavar az a sztoriban, hogy előtte sem diktáltunk havonta, átalányt fizettünk.
Egyébként még azt a körjáratos, elavult technológiát is elfelejthetnék, ha lenne rá akarat.

(#7503) axioma válasza tothbe (#7501) üzenetére


axioma
veterán

En elmu teruleten lakom, nkm a szolgaltatom (igy alakult, kihasznaltuk az alternativ szolgaltatokkal olcsositast es utoljara az nkm-hez csaptak hozza aki nem egyetemesnel volt). De ez nem napelem utani valtas volt, hanem eredetileg.
Az NKM igergetett, hamis adatot adott meg, es aztan beszivattak azzal hogy szerintuk en kellett volna kerjem az eves valtast de nem toluk, hanem az elmu-tol. Mivel szerzodest se voltak hajlandoak kikuldeni honapokon at a hmke-rol (bar ez abban sincs benne de nem is tudhattam), ezert vegul nekem jott egy plusz szamla derult egbol villamcsapaskent.
Kertem tajekoztassanak a valtasrol, annyi plusz hogy a leendo szolgaltatodtol kell valami hogy befogadnak HMKE-vel. Vegul nem ugraltam, lustasag, meg az elmu se volt jobb az ugyintezes soran...

(#7504) axioma válasza warning19 (#7502) üzenetére


axioma
veterán

Fuggetlen a ket rendszer, pont ezert merem allitani!
1. van a halozati engedelyes, o kezeli az oradat, a fizikai halozatot korulotted
2. van a szolgaltatod, aki szamlaz
A ketto adatot cserel egymas kozott. Epp irtam, nalam az nkm-nek tok mind1 mikor szamlazzon, csak az elmu-nel benne volt egy datum. Az elmu-nek meg tok mind1 melyik adatot kuldi tovabb. De aki elmu teruleten elmu-s fogyaszto, technikailag ott is ket ceg, ugyanez kell fusson mogotte.
Nyilvan ahol a leolvasas nem kozpontilag van, ott ez nem megoldhato, de azok mar nem is a kritikus elso evukben vannak. Itt a (sokkal nagyobb szamu) friss felszerelesrol van inkabb szo. Meg az elegtelen tajekoztatasrol...

[ Szerkesztve ]

(#7505) warning19 válasza tothbe (#7501) üzenetére


warning19
csendes tag

Konkrét tapasztalat nincs, csak a sok éves általános a szolgáltatókkal kapcsolatban.
Gyakorlatilag amíg nincs problémád, egyedi igényed, kérésed feléjük tök mindegy melyiknél vagy, szinte ugyan azt tudják. Amint megoldandó ügyed van, ott a kevésbé rossz, és a rossz közül lehet választani. Ez igaz a szolgáltatókra, bankokra, állami kötődésű és multi cégekre egyaránt. Amíg meg kell egy ügyfelet szerezni, addig a csillagokat lehoznák az égről, ha megszereznek maguknak bekerülsz a kalapba, ahol a korábbinál is voltál.
Pont a napokban mesélte egy ismerősöm a gordiuszi csomós megoldandó feladatot az Elművel. Korábban az akkori férje által bérelt önkormányzati lakást megvette a saját nevére. Az óra marad a férfi nevén, mert minek írassák át, együtt élnek. Elváltak, a nő maradt a lakásában, a férfi elköltözött. A nő bement az Elműhöz átíratni az órát, vitt minden hivatalos papírt ami csak volt, ahol közölték, hogy csak akkor írják át az órát, ha férfi bemegy vele, és lemond róla. A férfi gyakorlatilag eltűnt, külföldön él, a rokonaival nem tartja a kapcsolatot, nem tudta kideríteni egy év alatt sem, hogy él e egyáltalán. Felhívta az Elműt, hogy ilyenkor mi van, közölték vele, hogy nem tudnak mit csinálni, amíg le nem mond a férfi az óráról. Ennek már 10 éve, idén ismét megpróbálta, de megint nem járt sikerrel.

(#7506) warning19 válasza axioma (#7504) üzenetére


warning19
csendes tag

Attól, hogy van az Elműnek egy csomó elnevezésű cége, attól az még nagyjából egy infrastruktúra, és hozzáállás is.
Egyébként értem amit írsz, de amíg a klasszikus mondás szerint működnek, hogy nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal, jobb nem lesz az biztos.

(#7507) pappsy62


pappsy62
tag

Sziasztok.
Szeretnék én is napelemet a tetőre. Szerintetek kizáró ok lehet, hogy régi alumínium vezetékes a ház elektromos rendszere? Érdemes rézvezetékezés nélkül belevágni?
Előre is köszönöm a választ. :F

(#7508) axioma válasza warning19 (#7506) üzenetére


axioma
veterán

Hozzaallas lehet egy, de az infra nem, mert kezelniuk kell azokat akik mas teruletrol naluk vannak, meg akik mint en, sajat teruletukon masnal. Nem erdemes az azonos entitast sem egykent adminisztralni, le is tornek a kezet aki ilyen hibrid megoldast tervez, de teljesen mukodik amugy.

(#7509) amargo válasza stickermajom (#7498) üzenetére


amargo
addikt

Köszi!
Én most használom a fűtőventilátort is :)

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#7510) joghurt válasza pappsy62 (#7507) üzenetére


joghurt
addikt

A gerincnek (vagy az invertertől a villanyóráig tartó szakasznak) mindenképp normális anyagú, vastagságú, kötésű vezetékezésnek kell lennie. Van, hogy az invertert amúgy is egyszerűbb közvetlenül a villanyórához vezetni, mint házon belül kapcsolótáblánál rákötni.

Egy helyszínvázlat segíthetne.

A tej élet, erő, egészség.

(#7511) Rolly válasza axioma (#7500) üzenetére


Rolly
veterán

sajnos ez nem igaz... nálunk elmü nincs távleolvasás például a mi oda-visszamérős óránkon ... Tehát nálunk csak fizikailag tudják leolvasni az órát.

(#7499) warning19: 10-ből 9 fogyasztó nem tudna megfelelő képet készíteni.. Sőt a leolvasónak se szokott elsőre sikerülni, mert mindkét óraállásról kell úgy hogy látszódjanak a plombák ha jól tudom

amúgy meg tényleg tök mindegy a leolvasás ideje az első tört év után már jól lehet kalkulálni...

(#7512) Janusz001


Janusz001
őstag

Az én tavaly novemberben felszerelt nkm -es távleolvasós órám gsm része meg beszart még júniusban, bejelentettem, kivizsgálták távgyógyítással, aszondták cserélni kell, mert nem látják, azóta csend. Nkm -s appban becsült értékek totál mást mutatnak, remélem a dec.31. éves zárással nem lesz gebasz.

(#7513) pappsy62 válasza joghurt (#7510) üzenetére


pappsy62
tag

A napelem rendszer az órához lenne levíve. Az óra és az inverter a fal két oldalán lenne, ha az invertert lakásba lehet tenni, ha nem akkor egymás mellett.

(#7514) joghurt válasza pappsy62 (#7513) üzenetére


joghurt
addikt

Akkor a napelem szempontjából rendben leszel.

Az aluvezetékeket akkor "csak úgy" lesz majd érdemes kicserélni egy gépészeti felújítás keretében, napelemtől függetlenül.
Arra azért figyelj, hogy a fogyasztásod valószínűleg nőni fog, és hogy a mostani vezetékezés ehhez mit fog szólni. Hiszen az áram "ingyen van", és mondjuk azzal fűtsz vagy főzöl az eddigi gáz helyett. (Látok olyat, aki elektromos vízforralóval kezd, és utána önti át a gázos fazékba. Vagy a gáz cirkó mellé elektromos hősugárzózik.)

A tej élet, erő, egészség.

(#7515) tothbe válasza pappsy62 (#7513) üzenetére


tothbe
addikt

innentől csak rajtad múlik, akarod-e a fejlesztést hiszen ami ehhez kell az ezek szerint úgyis full új kábelezés lesz. A többi részt meg neked kell meglátni, hogy mit mersz rákötni a régi aluminium vezetékekre még. De ez meg nem függ a napelemtől.

By(e) Tothbe

(#7516) pappsy62 válasza tothbe (#7515) üzenetére


pappsy62
tag

Köszönöm a válaszokat. Frissen felújított szobákat újra vésni kissé sokba lenne. Műszakilag akkor nem függ a ház vezetékezése az engedélyeztetés során. :R

(#7517) HaGii válasza pappsy62 (#7516) üzenetére


HaGii
tag

Hello!
Nekünk is alu vezetékek vannak.
A villanyóra és a kismegszakítók közti részt kellett kicseréltetni rézre, mert alu-ra a kivitelező nem köt rá (ez nem tudom, hogy előírás/szabvány, vagy csak annál volt így akik csinálták nekünk).
Hogy a házban (kismegszakítók után) mi van, az már nem számított.

"-Milyen telefon? Androidos? - Nem,sima okos."

(#7518) pappsy62 válasza HaGii (#7517) üzenetére


pappsy62
tag

Köszi a választ. Akkor nézelődöm, keresgélek.

(#7519) kardkovacsi válasza warning19 (#7499) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Szerintem van ennek egy másik oka is, hogy miért nem lehet az éves leolvasás időpontját módosítani. Miután leolvasás megtörtént biztos vagyok benne, hogy megugrik a reklamációk ideje. Ezért, hogy az ügyfélszolgálat ne legyen néha túlterhelt ezért ők választják ki az időpontot és nem az ügyfél mert ők tuti csúcsokat raknának a sokaságba. Pl. senki se szeretné, hogy novemberben legyen az éves leolvasás mert akkor karácsonyra jön a számla és akkor úgyis kiköltekeznek az emberek és még lehet sok-sok ilyen okot mondani. Így viszont a szolgáltató azt mondja május 10 és kész. Ők meg belül szépen egyenletessé teszik az eloszlást.

(#7520) Rolly válasza kardkovacsi (#7519) üzenetére


Rolly
veterán

inkább területileg és az óra fizikai leolvasása és ellenőrzése miatt van hogy hol mikor van a leolvasás...

(#7521) axioma válasza Rolly (#7511) üzenetére


axioma
veterán

Mikori a villanyorad? 1 even beluli? Tavaly mar kora nyaron a 3f boviteskor digitalisat kaptunk sztem mar az is sim kartyas volt... lehet pont tendervaltas elotti keszletbol kaptal vagy ilyesmi, de fura. Mondjuk akkor legalabb mondhatnak, hogy ne akarjuk telen bekapcsoltatni, a muszaki-gazdasagi tajekoztatobol "veletlenul" ez az info kimarad. Es a tobbsegnek (oda-vissza orasokbol, ahol a muszaki feltetelek adottak) igazan lehetne ettol me'g flexibilisen.
Szerintem az elso tort ev pont fontos lenne hogy ne generaljon szamlat. Epp kikoltekeztel nullara, fizeted a hitelt, a jarulekos koltsegek egy reszet be se tudtad szamoltatni, es mikor epp ilyen szepen allsz, hirtelen kapsz 3-4-5 honap teli villanyszamlat, mikor mar beigertek hogy csak evente, felszerelestol szamolva fogjak osszegezni. En mar vedendo fogyaszto kerdoivet kaptam, mire befizettem...

(#7522) Rolly válasza axioma (#7521) üzenetére


Rolly
veterán

digitális az óra de nem simkártyás :) ...
- ha 1-3 hónap az a tört év akkor az költség de nem olyan nagy
- ha 3-6 hónap és pont benne van a tél az valóban lehet szívás
- ha 6 hónapnál hosszabb akkor meg már tuti benne vannak a jobb hónapok és nem problémás... nekünk augusztusban indult a rendszer és június vége a leolvasás ezért mivel első évben még nem ismertem a rendszert 1000 kWh túltermelésünk lett ... 2 évben már 300 minusz. 3. évben 1000 minusz (nőtt közben a fogyasztásunk) ... jövőre remélem kb 0-ásak leszünk :)

(#7523) axioma válasza Rolly (#7522) üzenetére


axioma
veterán

En a pandemia miatt usztam meg egy kb. 200e-es szamlat 40e alatt, mert nem ingaztunk, es mar majusba belelogott (az idei aprilis amugy is csucstermeles volt), amugy me'g nagyobb lett volna a szivas (februar vegen jobban minuszban voltunk most nincs elottem mennyivel, tan oruljek hogy nem akkor fordult?). Azert az rohadtul nem mindegy... es soha az eletben nem jon vissza, hogy cserebe lesz egy masik tort eved amikor meg kifizetik, hanem egy az egyben buko. Ha ezt nekem elore mondjak, akkor teljesen mashogy intezzuk az egeszet, de az ellenkezojevel hitegettek, ez a duhito. Ott van a muszaki-gazdasagi tajekoztato, legyen kotelezo abba belefoglalni az altalanos eljarason kivul az adott userre vonatkozo feltetelek ezen reszet is!

[ Szerkesztve ]

(#7524) Rolly válasza axioma (#7523) üzenetére


Rolly
veterán

mikor lett kész a napelem? attól kezdve tisztában voltál azzal, hogy mikor lesz leolvasás így a fogyasztást ez alapján tudtad tervezni. Ha meg egy év múlva ez a 200e-nyi áram visszajön az ennek kb a 3-a árban tehát 66 akkor 140e "csak" a különbség nem mondom azt, hogy ez nem pénz de akinek van 3-4 milliója felrakni a tetőre napelemet és nem tud tervezni a fogyasztással akkor azért ebbe ne rokkanjon bele :)
mi pandémia alatt bővítettünk az ország lezárások miatt 1 - 1,5 hónappal később érkezett a napelem ... ezért 80e körül lett a villany mert ugye ebből dolgozott volna le - kb felét max ha időben sikerül bővíteni... hát így jártam megyek tovább :)

(#7525) stickermajom válasza Rolly (#7524) üzenetére


stickermajom
addikt

"a fogyasztást ez alapján tudtad tervezni."

Hogy lehet a fogyasztást tervezni? Van egy adott éves fogyasztás, amibe minden bele van számolva, hűtéstől a fűtésig. Nyáron, akkor 21 fokban üljek a 24 helyett, télen meg 25-ben a 22 helyett a környezetvédelem jegyében?

(#7526) axioma válasza Rolly (#7524) üzenetére


axioma
veterán

1. tobbszori rakerdezesre megerositettek, hogy csak 21 nov.15-en lesz a kovetkezo leolvasas, 1 teljes evet neznek majd, szerzodes szoveget nem kaptam, sot amikor kaptam (januar) abban sem volt benne, tehat konkretan hazudtak szoban (bar telefonon igy bizonyithato de legfeljebb a munkatarsat buntetnek meg...), nem irtak le semmit irasban
2. Bevallaltunk kb. 175e havi torlesztesu hitelt ami a napelemre ment, annak tudataban hogy nem lesz 50-60e-es aramszamla, se egyben se darabokban, emellett nehogy mar ne lepodjek meg hogy szamlazni akarnak parszazezret...
3. en legalabb probalkozom terjeszteni, hogy ne jarjon mas is ugy mint en, nem csak megvonom a vallam hogy majd mas is jol megszivja legfeljebb:(

[ Szerkesztve ]

(#7527) Rolly válasza stickermajom (#7525) üzenetére


Rolly
veterán

tört évről beszélünk ... nálunk például úgy csináltuk, hogy:
- alapból van gáz fűtés azt használtuk.
- ahogy láttam, hogy az tervezett termelés meghaladja az aktuális fogyasztást december elején (vettem 3 hősugárzót és azzal segítettünk rá a fűtésre ott ahol voltunk)
- majd mikor láttam, hogy ez is sok lesz előre hoztam a klíma telepítést januárra és onnan már azzal fűtöttünk

ha kevés lett volna az áram akkor marad a gáz fűtés... nem hiszem, hogy nem lehet finomítani a fogyasztáson... Például van két hűtőnk ha "kevés az áram" és meg tudom oldani akkor az egyiket max kikapcsolom addig (ha a másikba át tudok pakolni)

amúgy a bővítésnél is hasonlóan cselekedtem, hogy léttam nagyon sok lesz a minusz (2000-2500 kWh) ezért bővíteni kell majd a rendszert ... így lett végül "csak" 1000 kWh a minusz
- de közben hogy ne legyen annyi a fogyasztás a klímák vezérlését átraktam home assistantba, hogy programozott legyen, mert addig szinte állandóan ment mert egyszer bekapcsoltuk és 2-3 nap után jöttünk rá, hogy basszus napközben nem kapcsoljuk le mikor nem vagyunk ott... (vagy a kondi szobába hétvégén bekapcsoltuk és szerdán jöttünk rá, hogy az még megy... mert addig nem jártunk ott)

Ez alapján kb harmada / fele áram elég a klímás fűtésre ...

Azt sehol nem írtam, hogy meg lehet oldani a 100%-os korrigálását főleg ha túlfogyasztás van... Viszont az, hogy télen égeted az áramot és azzal segítesz rá a fűtésre és így kevesebb a gázszámla mondjuk az azért nem pocsékolás és nem környezet szennyezés...

(#7528) Elemental


Elemental
addikt

Szevasztok!

Mnnsz oldalán kértem árajánlatot, eddig jött vagy 15 ajánlat, páran hívtak is.
Kezd körvonalazódni a dolog. 10.000 kWh az éves fogyasztásunk. Legtöbben 10kWp rendszerre küldtek ajánlatot, aminek ideális esetben a várható éves termelése meghaladja a 10.000 kWh-t és a túltermelés eléggé fölösleges, drága mulatság. Volt, aki 8kWp-s ajánlatot küldött 8k-s inverterrel, aminek az éves hozama kb 10.000kWh. Én arra gondoltam, hogy 10k-s inverterrel 9kWp-s rendszerrel indulnék, amit igény esetén bővíteni lehet. Szerintetek ez jó gondolat?
Mono vs poli? Monora gondoltam, mert a poli előnye talán felhős időben jön elő, a mono pedig jobban bírja a meleget, nálunk pedig sok a napsütéses óra.
Az ajánlatok között szerepel q-cell, sharp, longisolar, canadian solar. Ezek közül melyik ajánlott/nem ajánlott, vagy ez túl buta kérdés?
Garázsba rakható-e az inverter? A zaj miatt, ugyanis közös a fal a lakással, 30-as tégla. Mennyire jön át a zaj? Lehet tenni az inverter és a fal közé valami hangszigetelőt, hogy ne adja át a hangot a téglának?

[ Szerkesztve ]

(#7529) kardkovacsi válasza Rolly (#7527) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Nekünk egy 600 wattos villany padlófűtés van a konyhában. Eddig nem használtuk, annyira nem kellett csak a gépész erősködött anno, hogy hideg lesz. Nem lett :)
Gondoltam majd azzal szabályozok. Bekapcsoltam...tuti nem engedi az asszony, hogy ezután kikapcsoljam. Így ezt buktam :D

(#7530) kardkovacsi válasza Elemental (#7528) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Egy vagy két tájolás lesz? Ha kettő akkor a 8-as inverterre felmegy 10 kWp is. A Fronius 8.2-esére biztos.
Nekünk is a garázsban van az inverter. Én semmit nem hallok az inverterből a garázs fal másik oldalán pedig csak egy sima 10-es fal. Van egy ilyen alap bugó hangja de az nem megy át a falon. Akkor megy át a zaj ha valami rázza a falat, ebben meg csak két kisebb ventilátor van.

(#7531) Rolly válasza kardkovacsi (#7529) üzenetére


Rolly
veterán

nálunk a hősugárzó vált ilyen vészfűtésre a páromnak ha fázik bekapcsolja ... (a fázik azt jelenti hogy nincs 24 fok... )

(#7532) Elemental válasza kardkovacsi (#7530) üzenetére


Elemental
addikt

Köszi!

Elvileg egy oldalra felfér minden, de még nem volt nálunk senki felmérni.
Solaredge rendszerben gondolkodom.

(#7533) kardkovacsi válasza Elemental (#7532) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Árnyékos vagy miért akarsz SolarEdge rendszert?

(#7534) Rolly válasza Elemental (#7532) üzenetére


Rolly
veterán

SEt akkor rakj ha van árnyék a tetőn és az jelentős (tigoval nem kivédhető) illetve ha 2-nél több tájolásod van (több törés a tetőben több irány) különben nem éri meg...

(#7535) Elemental


Elemental
addikt

Van árnyék.

(#7536) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

Ezzel a Solar Edge témával kapcsolatban. Van egyáltalán olyan forgatókönyv, a több mint 2 tájolást kivéve, amikor megéri? Egy Tigo kb. annyiba kerül mint egy Solar Edge optimalizátor. Az inverük egy picivel olcsóbb mint egy Fronius. Ha a napelemek felére kell Tigót rakni még akkor is megéri nem Solar Edge rendszer telepíteni. Tévedek? Nem ismerem az SE-t. Ad az valami pluszt még?

(#7537) tothbe


tothbe
addikt

Nos, úgy tűnik végre én is teljes jogúként leszek itt a jövőben a témában. Most adtam le a kiválasztás után a megrendelést egy 12x320W AE Solar paneles és SolarEdge SE5000H EV (elektromos autó töltős inverteres) rendszerre. :)
Nálam az SE-nek három fő oka volt. Az egyik, hogy a fő és a garázs tetőre is kerülnek napelemek (sőt későbbi plusz négy panel is tervezett másik irányba), néhány fa időleges, bár kis árnyékot ad (pl a garázsnál, ami alacsonyabban van). A harmadik ok pedig az interált EV töltő volt a jövőre várható elektromos autó beszerzéshez előre tervezve.

By(e) Tothbe

(#7538) LittleBoss67


LittleBoss67
aktív tag

Lehet, hogy volt téma, de kérdezném, hogy 2024-től minden jelenlegi szaldós elszámolás megszűnik? Mert en úgy értelmeztem, hogy csak az új, és vissza nem térítendő tamogatásos szerződések lesznek máshogy?
Nagyobb ?? gondom, hogy szeptember 02-án indult a rendszerem, és jelenleg kb . 340 kW többletben vagyok. 10 nap múlva leolvasás. Képtelenség addig egyenlíteni még rossz idő esetén is. Ilyenkor mi van? Számlázni nem tudok. Elúszott, vagy van rosszabb is? (E-on)

Köszi

(#7539) tothbe válasza LittleBoss67 (#7538) üzenetére


tothbe
addikt

A kérdésid első felére tudom a választ. 2024-től minden új szerződés biztosan bruttó elszámolásos lesz. A vissza nem térítendősök pedig már onnantól azok lesznek, ahogy megjelenik ez a konstrukció. A meglévőkre pedig ígéretek és várakozások vannak, hogy nem teszik át őket bruttósra, de itt még lehet változás.
A másodikra csak találgatni tudok, de ha nem számlázol, akkor várhatóan csak elesel a bevételtől, de más következménye nincs.

[ Szerkesztve ]

By(e) Tothbe

(#7540) LittleBoss67 válasza tothbe (#7539) üzenetére


LittleBoss67
aktív tag

Köszönöm, ez is valami. Az összes ismerősöm akinek nincs, állítja ( miért pont ilyeneket olvasnak ?), hogy ráfaragtam.
Remélem még más is hozzátesz néhány gondolatot.

(#7541) stickermajom válasza LittleBoss67 (#7540) üzenetére


stickermajom
addikt

Sok újság vette át a hírt az apró kiegészítés nélkül, hogy a jelenlegiek az ígéret szerint maradnak szaldósban, amíg nem kell új szerződést kötni. Engem is megkeresett egy haver, hogy na most akkor megszívtam és abban a HVG cikkben sem szerepelt ez.

De ugye a bruttós elszámolásról sem rendelkezünk érdemi információval, akár abból is lehet még kvázi szaldós rendszer..

(#7542) kardkovacsi válasza tothbe (#7537) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Mennyivel került többe ez az autó töltős verzió mindennel együtt? Csak azért kérdem mert most láttam, hogy külön van a kábel aminek elég borsos az ára. Ahol néztem ott többe került mint egy töltő magában. A másik kérdés milyen autót tervezel venni? Tudja egyáltalán a Type-2 32A-es töltést?

[ Szerkesztve ]

(#7543) Janusz001 válasza LittleBoss67 (#7540) üzenetére


Janusz001
őstag

Egyelőre egy a biztos, 2024 -től változás lesz, minden más csak találgatás, még van 3 év, sok víz lefolyik a Dunán addigra.

(#7544) canniball válasza LittleBoss67 (#7538) üzenetére


canniball
nagyúr

Magánszemélynek nem kell számlázni. Két lehetőséged van: hagyod elúszni a többletet vagy a szolgáltatóhoz beadsz egy kérelmet, hogy fizessék ki (kb. 15Ft/kWh áron).

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#7545) tothbe válasza kardkovacsi (#7542) üzenetére


tothbe
addikt

olyan 100ezer a felár (plusz a kábel, ami olyan 150ezer). És egy Zoé a terv, ami tudja, igen.

[ Szerkesztve ]

By(e) Tothbe

(#7546) Rolly válasza tothbe (#7545) üzenetére


Rolly
veterán

Zoéhoz nem ajánlot az 1 fázisú töltés, mert nem szereti az 1 fázisú töltést... és nem is hatékony az 1 fázisú töltése...

(#7547) solinvictus válasza LittleBoss67 (#7540) üzenetére


solinvictus
újonc

Köss mindegyikükkel egy fogadást, hogy nem faragsz rá :DD

(#7548) Rolly válasza LittleBoss67 (#7540) üzenetére


Rolly
veterán

és ha még rá is faragunk akkor is mi legalább tettünk valamit a jövő nemzedék életéért és a környezetért

(#7549) solinvictus válasza Rolly (#7494) üzenetére


solinvictus
újonc

Megnéztem 3 telepítőcégnél 3 év alatt hogyan változtak az árak a 3 kW-os rendszereknél.

1. cég

2017: 1 kWp = 1225 EUR
2020: 1 kWp = 980 EUR

2. cég

2017: 1 kWp = 1275 EUR
2020: 1 kWp = 977 EUR

3. cég

2017: 1 kWp = 1500 EUR
2020: 1 kWp = 1225 EUR

Ez három év alatt kb. 20% csökkenés, ami nem hibahatáron belüli. Az más kérdés, hogy ennek a felét megette a forintgyengülés, de ugye Paksot is euróban kell majd kifizetni, tehát ahhoz mérve relatíve 20% volt az árcsökkenés 3 év alatt.

(#7550) LittleBoss67


LittleBoss67
aktív tag

Mindenkinek ezer köszönet.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.