Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geresics
Topikgazda
válasz
jbnd-007 #8948 üzenetére
hogy alakultak a havi termelések?
Korábban többen is írtruk, hogy nálunk hogy néztek ki a számok. Nálad mi a helyzet? -
jbnd-007
tag
Egyre inkább úgy néz ki, hogy idén fizetni fogok a fűtésért. Rekord rossz november után rekord rossz december. Már csak 700 kWh pluszom van, az nem elég fűtésre február közepéig. Hacsak nem lesz szikrázó napsütés januárban végig...
Lehet, hogy mégis poly napelemet kellett volna venni? Állítólag az jobban teljesít felhős időben. A mono 3.9-es rendszerről 1 kWh se jön le egy ilyen napon, amik mostanában vannak.
Itt lehet majd nézni a decemberi napsütést, szerintem az is negatív rekord lesz:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_met008.htmlDecemberben még be se nagyon tápláltam (sárga szín a diagramon).
-
Geresics
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #8946 üzenetére
Ne gondolj nagy dolgokra, inkább csak az eljárásmód volt az idegesítő!
Első esetnél a DataManager kártya volt a rossz, de több darab is. A DM kártyákra nem tudtunk csatlakozni. Ott álltunk az inverter mellett, bekapcsoltuk a wifit, kiírta a jelszót is (amit nem változtattunk meg), stb-stb, de nem engedett sehogysem rácsatlakozni. Hibás jelszó, hozzáférés megtagadva, és hasonló üzeneteket kaptunk (attól függően, hogy épp melyik telefonról, vagy tabletről próbáltunk csatlakozni). Fel is hívtuk a supportot úgy, hogy ott álltunk az inverter mellett, és minden utasításukat megcsináltuk. Itt szeretném megjegyezni, hogy én értem, hogy a supportos telefonos indiai (vagy nem is tudom honnan származó, de igen fura akcentusú) ember feladata az, hogy mindenkit hülyének nézzen, de 23 percig telefonáltunk vele, és természetesen egyetlen olyan mozdulatot sem csináltatott velünk, amit korábban ne próbáltunk volna már meg. Elég frusztráló, ha közel fél órán keresztül hülyének néznek, de végigcsináltunk mindent (áramtalanítani, Master/Slave kapcsolót csesztetni, stb-stb), és láss csodát, továbbra sem tudtunk csatlakozni az inverterre. Ekkor megkaptuk az engedélyt a wifi kártyák cseréjére. Kicseréltük, és láss még egy csodát: máris minden úgy működött, ahogy kell.
Utána meg ment a levelezés, és piszok frusztráló volt, hogy egy szarul működő eszközről nekem kellett még bizonygatnom, hogy szar, mert nem tudok a gyártó által biztosított jelszóval rácsatlakozni a saját eszközünkre.
Be is szóltam nekik nem túl elegánsan, hogy mi a töknek végeztük el a szervizpartneri képzést, ha nem szervizelhetünk? Mi van, ha ez egy ügyfélnél fordul elő, és nem egy saját rendszernél? Odamegyek, hogy jónapot, jöttem szervizelni, de ne tessék aggódni, még 2 hónap, mire megjavítom, mert ennyi idő kell, hogy lelevelezzem a gyártóval? Azzal a gyártóval, akit pont a kiépített szervizhálózat miatt választott más gyártóval szemben? (Hiszen a SAJ, az SMA, a SE, stb. pont ebben gyengébb!)
Persze bocsánatot kértek, és utána ebből már nem volt gond, de leginkább mert a magyar csapattal tartom a kapcsolatot, ők meg ismernek személyesen, és nem néznek hülyének...Második eset pedig most volt. Az van, hogy a parkjainkban van kb. 600 inverter, és észrevettem, hogy van kb. 20, amik időnként minden hibaüzenet nélkül újraindulnak. Mivel az asztalom mellett kialakítottunk egy monitoring falat, így azért nem nehéz kiszúrni azt, amit az ember nem lát, ha nem nézi folyamatosan:
Értük már tetten az invertert neten is, meg a helyszínen is, és a lehívott adatokból is látszik, hogy volt baj. A hibáról kiderült, hogy 112 a hibakódja, és mivel alacsony prioritású hiba, nem érkezik róla jelzés, csak ha a hibaszám 1 nap meghaladja az 50-et! A dolog pikantériája viszont az, hogy random jelentkezik! Alapvetően magas páratartalom, és alacsony besugárzási érték kell hozzá, de azért kell valamekkora kraft is, mert a 25/27kW-os inverterek 1000W termelés alatt sosem csinálják, és akkor is jellemzően 10-14 óra között! A hiba a 19 parkos területünkön jelentkezett kizárólag, összesen 4 erőművünkben, amik ráadásul egymástól mindegy milyen messze vannak (értsd: ha számozva lennének a parkok, akkor az 1. a 3. a 7. és a 19. park fizikai elhelyezésüket tekintve). A hiba jelentkezik olyan parknál, ahol megy keresztül rajta nagyfesz.hálózat (3.), de a többinél ilyen nincs. Jah, és ami még poén, hogy van, hogy egymás melletti inverterekkel van ez, és van, hogy egy 5-ös csoportból csak 2-nél! Az érintett parkok telepítése között összesen fél év telt el, szóval először még ezt is kizártuk. Az inverterekre az árnyék miatt vagy csak alsó sor napelem, vagy csak felső sor napelem van kötve, és az érintett inverterek között van mindkettőből szép számmal, tehát ez sem talált.
Persze próbáltam okos lenni, és magam kísérletezni. Észre vettem, hogy egy park 1-es és 4-es invertere újraindulgat, de a 2-es és a 3-as nem. Odamentem, kicseréltem az 1-2-t, és a 3-4-et, mert ha eztán a 2 és 3 indul újra, akkor DC vagy AC oldalon kell keresni a hibát, ha továbbra is az 1 és 4, akkor az inverterben. Ezzel a tesztel mondjuk pont befürödtem, mert utána az 1 és 2 indult újra!Persze később a logfájlokból megtudtam, hogy az 1-2-3-4 mind újraindult, csak én épp nem akkor néztem, amikor a 2-3 is...
No mindegy, a magyar csapattal egyeztettünk, és kicseréltünk egy ECOFIL boardot egy inverteren, és küldtek 4 Capacitor Kit-et, hogy meghatározott inverterekbe tegyük bele. Persze azóta nem volt olyan idő, hogy újraindult volna akár más inverter is.
A Capacitor Kit-et az inverteren belül egy meghatározott ponton a 3 fázisra kell kötni és a nullára. Ehhez van rajta 3 fekete (mindegy melyiket melyik fázisra kötöd), és egy kék (4-es számú kábelhez). Végre meghozta a futár, hónom alá csapom egyik kollégám, pattanunk autóba, egy inverter kiválaszt, lekapcsol (napközben vagyunk, volt termelés is) és gyorsan be is teszem a helyére. Inverter visszatesz, bekapcsol, és semmi... se kép, se hang, se LED.
Na, mondom ezt azért átbeszélem velük, mielőtt bármit csinálok. Hívom a magyar csapatot, nem veszik fel. Hívom a supportot a +43-as számon, néni felveszi németül. Szerencsére egész folyékonyan beszélem a nyelvet, mondom csókolom, a magyarokkal szeretnék beszélni. Ok, kapcsol. várok, várok, semmi. Egyszer csak egy újabb fura angol kiejtésű felveszi, természetesen angolul. Szerencsére az is megy folyékonyan, mondom a magyarokat keresném.
És itt kezdődtek megint a gondok!
Hát, ők épp nem elérhetőek, csak kb. 1 jó óra múlva, tud-e nekem segíteni? Na, most szerintetek a fentieket kicsit bővebben hogy kell elmondani angolul? Ejj, mondom ez nem lesz jó, rövid változat legyen: megjött a capacitor kit, betettem, azóta nem indul az inverter. Válasz: DC és AC oldalt egyszerre áramtalanítani próbálta már? Mondom ez hülyének néz, vagy olyan hülye, hogy azt hiszi, hogy termelés közben kötöttem szét majd össze 2 alaplap között a 3 fázist... Felhívtam a figelmét rá, hogy nyugodtan ugorjunk oda, ahol technikai részletekről beszélünk, mert ez így hosszú lesz, és kellemetlen. Megadtam neki a szervizfolyamat számát, hogy nyomon tudja követni hol tartunk, gyorsan futtában átvettük, stb. Ekkor megkért, hogy várjak, megnéz valamit. Hallom, hogy nagyon törpöl valamin, és 2 perc után feltettem a nagy kérdést: "are you searching for the capacitor kit install manual?" "Őőő, yes." Istenem... megadtam neki a manual azonosítószámát, hogy gyorsabban meglegyen... Kérdi hogy kötöttem be? Harmadszor is elmondtam. Aszonygya úgy jó!
Itt elvesztettem a türelmem, és közöltem vele, hogy mivel nem akarok később vitát a garanciáról, ezért telefonáltam, és 3 lehetőség van: 1.) kiveszem a kitet, megnézzük indul-e nélküle az inverter? 2.) a kitet átteszem egy másik inverterbe, és megnézzük az elindul-e? 3.) egy másik kitet teszek ebbe az inverterbe. Nincs több opció, ő válasszon, hogy ha bármi elszáll, mondhassam, hogy ezért telefonáltam. Itt már nagyon izzadt, ezért gyengéden rávezettem, hogy a legkisebb rizikó az 1.) és 3.) opcióban van, de az első önmagában simán ráér a hármas után is, ha nem indulna. Megkért, hogy tegyem ezt, és szóljak vissza ha továbbra is baj van. Szerintem remegett szegény keze mikor letette a telefont...
Persze a capacitor kit volt a rossz, 4-ből 3 hibátlanul megy, de mi pont kifogtunk egy hibásat, és pont azzal kezdtük. Murphy. A bajom nem ez, hanem az, hogy megint hülyének néztek, és azt nem nagyon szeretem.Aztán hívott a magyar csapat amint tudott, és elnézést kértek, meg jól elpoénkodtunk (mondjuk úgy könnyen poénkodtak, hogy én már kideítetem mi a gond), de amúgy is tök jó a viszony köztünk. Viszont megtudtam, hogy ez a 112-es hiba egy ideje már az inverterekben javítva van, és valószínűleg ezek olyan inverterek, amikben még nem volt. Normál esetben elő sem jönne, csak néha rejtélyes körülmények között - mint nálunk is, de én meg vagyok olyan hülye, hogy az ilyenen ne bosszankodjak, hanem kihívásnak tekintsem!
Tehát nem győzöm hangsúlyozni! Olyan csapatot érdemes keresni, akik nem csak az eladáshoz, sőt, nem csak a telepítéshez értenek! Telepíteni napelemet egy cukrász is tud, ha egyszer valaki megmutatja neki! A lényeges különbség abból fakad, ha valami picit is eltér a normálistól, a megszokottól!
-
Geresics
Topikgazda
Huawei garanciája jelenleg rugalmatlan, és csak cserével tudják megoldani. Fronius invertert egy minősített szerelő a helyszínen tud szerelni, bármit is ki tud cserélni benne, mindennel együtt max fél óra alatt. Az más kérdés, hogy szakértelem azért kell néha hozzá, és az osztrák központi szerviz-vonal segítségére nem nagyon lehet támaszkodni (eddig 4x hívtam őket, 2x össze is vesztem velük, mert annyira ostoba telefonos csókolommal beszéltem pl. "kikapcsolni, bekapcsolni próbálta már?"
Pont tegnap volt a 2. alkalom, és miután meguntam a balf@szkodásukat inkább bediktáltam a csókának az Install manual számát, hogy ugyanmár nézzen bele, mert hallhatóan vakon van. Megjegyzem a magyar tech.supporttal nincs baj, csak amikor őket nem tudják akpcsolni, akkor van baj...)
Szóval egy jólképzett szakember gond nélkül azonnal elhárítja Fronius esetén a hibát (pl. a felsorolásodból az Irsa Solar tulajdonosát van szerencsém személyesen is ismerni, és Őnála 100%, hogy nem lesz ilyen gondod...)
A Huaweinél is pontosan ezt várom amúgy, de oda még kell pár év, hogy a telepítők, szervizesek megkapják a képzést! Idén indult volna, de a korna miatt elmaradt. Voltak webináriumok, de... maradjunk annyiban, hogy az nem az igazi... -
cd930
senior tag
Sziasztok!
Kérlek segítsetek a sátortetőnkre rakható maximális panel darabszám meghatározásában.
Két háromszög a két tájolás, mindkét tájolásra ugyanannyi panelt szeretnék tenni.A kisebb háromszög alapja 10,6m, vegyük ezt alapul (egyébként a másiké is csak 10,9m).
Odafenn a szellőzőcserepek aljánál 210cm távolság van a két kúpcserép között.
A szellőzőcserepek alja és az alsó cserépsor alja között 475 cm a távolság.
Hogyan kell a maximális darabszámot kiszámolni?
Az alsó tetősíktól mekkora távolságot kell kihagyni, hogy a szél ne okozzon meglepetést, illetve legalább egy sornyi hófogó fenn maradhasson?Ha a panelméret 103x170 cm (pl. Q-Cells Q.Peak Duo BLK-G9), vágom, hogy 4 sorban tudnak feküdni.
Az biztos, hogy így kényelmesen kiad 1+2+3+4 panelt, a kérdés, hogy vajon be lehet többet is passzírozni?Ugye jól látom, hogy ha a panelméret 103x210 cm (pl LONGi LR4-72HPH 425-455M), abból is épp ráfér 10 darab?
-
axioma
veterán
Azert lassuk meg az elonyet annak, hogy futesre/hutesre hasznaljak az aramot. Sokkal nagyobb a hotehetetlenseg (jo, kiveve a betonozas nelkuli konnyuszerkezetes hazakat), minthogy szamitson (a ma kello hoszigeteles mellett) hogy mikor megy be a napi szintentartashoz szukseges energia.
[de nem kene ezzel mar atmenni ide, ha mar az ilyen elkalandozasokra lett letrehozva? -
új házba meg már a gázt se kötik be (egyre nagyobb százalékban) így igen ott is lesz fogyasztás növekedés és az elektromos autók miatt is lesz fogyasztás növekedés.
Nálunk az áram fogyasztás évi 25-30%-a az autó (20% körüli a jakuzzi, 15% a fűtés) a maradék 30-40% pedig az általános fogyasztás (főzés, világítás, hűtő, tv, számítógép) Most havi 700 kWh körül fogyasztunk átlagban korábban amikor nem volt napelem 250 kWh-t fogyasztottunk -
cdl
senior tag
Azt sem kell elfelejteni, mennyi fogyasztót fog generálni a 2 éves lakásfelújitási boom.
A napelem felszerelése mellett mindenki rakatja be a klímát is hűteni, fűteni.
Elektromos kazán, fűtőpanel. Szeintem az elfogyasztott kW-ok is nőni fognak rendesen.
Nekem is úgy lesz a rendszer, hogy az új klímát, elektromos vízmelegítőt is is megtermelje. -
MrZed001
tag
Indexre hozta srác, hogy idehaza letettek 1,2 (Zánka) + 0,5 (Dúzs) = 1,7 MWh aksitelepet 10 millió euróért ami 3,6 milliárd Ft (és nem akarom itt folytatni azt a vitát, csak példának hozom fel).
Az oka, hogy nagy napelem parkok Balatonudvari 500 kWp meg még 1x, meg Révfülöp is x2 ... sok.
És hót happy voltam hogy aksipakkal oldják meg ... amíg nem kezdtem el számolni, és végén valami 2 millió Ft/kWh jött ki.
Agyrém, amikor az aksi ára a $100/kWh (32.000 Ft/kWh) plafont ostromolja.
Szóval, bár egyértelműen az aksik telepítése lenne a tökéletes megoldás ... félek tőle, hogy ilyen áron szolgáltató nem fog pénzt áldozni rá. Én se tenném. -
válasz
MrZed001 #8938 üzenetére
paks 1 le fog állni mire lesz paks2 nem kell parázni
(paks2 csúszásával számolva) illetve paks1 2032-37 között áll le teljesen
illetve ha paks 2,4 GWh-s termelése fix (tegyük fel hogy), bár reméljük x%-ig lehúzható gyorsan is (50-60-70-80%-ra) akkor a napáramot én akkuba raknám el így éjszaka mikor paks kevés akkor akkuból lehetne a kiegészítést elvégezni... Így nyáron tulajdonképpen (igazából túlozva) 0 co2 áramunk is lehetne sőt áprilistól - október végéig... november - március között meg gázturbinás erőművekkel lehetne a hiányzó áramot megtermelni vagy venni a szomszédoktól.
Így összességében egy jól működő áram hálózat lenne amibe nem a most kilátásba helyezett 4 MW napelem kapacitás fér bele hanem akár még 8 MW óra is stabilan
-
MrZed001
tag
válasz
kardkovacsi #8928 üzenetére
Nem lenne rossz, de van akadálya. Az aksikat nyáron hűteni, télen fűteni kell.
Ez nem olyan mint a trafó, hogy feldobod az oszlopra oszt elvan ha esik, ha fú.
Légkondicionált és szigetelt konténer a legkisebb alkalmas méret talán."Na most van 2e napelem meg 2e Paks. Ha jön még 2e napelem akkor már annak egy részével nem fogunk tudni mit csinálni."
És Paks 2-vel még nem is számoltál: + 2x 1,2 GW
Vagy piszok olcsón kezdik el adni áramot 10-14 óra között (esetleg EV töltésre idősáv extra olcsón ekkor), vagy export, vagy aksitelepek.
Más megoldás nem "ésszerű" (ez persze sose tántorította el a nagyokosokat).
-
tothbe
addikt
Én amúgy erre a cégre is nagyon kíváncsi vagyok. Ez az amibe Bill Gates is bevásárolt.
-
gozi
tag
Áramszolgáltatói méretekben a folyadékáramos redox akkumulátorok (Redox Flow Battery) kedvezőbbek a lítium akkuknál, és ígéretes fejlesztések irányulnak arra, hogy a technológia két legnagyobb hátrányát, a veszélyes elektrolit kiváltását és a hőmérsékletre való érzékenységét megoldják. [link]
Kisebb méretek mellett érdekes fejlesztés a NanoFlowcell nevű technológia, ha piacéretté válik, akkor akár háztartási méretben megoldást jelenthetne a napenergia tárolására.
-
válasz
kardkovacsi #8933 üzenetére
Ugyanazt csináljuk majd a fölös napárammal, mint most Pakssal éjszaka: Áttoljuk az osztrákokhoz, akik a csúcsidőszakban dupla áron visszaadják nekünk.
-
kardkovacsi
senior tag
Pont ezt fejtegettem én is. A teljes energiafogyasztás 5-6e megawatt körül csúcsosodik ki munkanapokon. Na most van 2e napelem meg 2e Paks. Ha jön még 2e napelem akkor már annak egy részével nem fogunk tudni mit csinálni. Szóval akár azt is jelentheti, hogy nemsokára elkezdik fékezni a növekedést.
-
KEndre
HÁZIGAZDA
Most ez azt jelenti, hogy visszafogjuk a növekedést?
-
axioma
veterán
Attol fugg, milyen "melysegben" kerul bele a tipus. Ne felejtsd el, hogy ez ugyanaz a lista, amin az engedelyezett inverterek vannak. Az is olyan "altalanos" tipusokat hasznal, hogy ne kelljen evente frissiteni: az enyem annyi hogy SE17K. Vagyis a solaredge-e, es 17KWp. Ilyen ne'ven eleg sok mindent lehet eleg sok evtizeden keresztul arulni...
-
stickermajom
addikt
válasz
kardkovacsi #8927 üzenetére
A szerződésben viszont nem szerepel a szériaszám, típusra szerződsz.
-
cd930
senior tag
válasz
kardkovacsi #8927 üzenetére
Erre kifejezetten rákérdeztem, amire azt mondta, hogy mivel ugyanolyan típust kapok, nem változik a készülék gyári számán kívül semmi és így marad a szaldó.
Arra mondjuk kíváncsi vagyok, hogy bő 5 év múlva honnan lesz nekik ugyanolyan típus.. -
kardkovacsi
senior tag
- Huawei inverter 10 éven belüli garanciális hibája esetén 2 napon belül cserélik a komplett invertert
- Fronius esetén elviszik és javítják, ami nyilván több nap lesz/lehetNekem ez azonnal red flag lenne. Ha elviszi az invertert és hoz másikat akkor elvileg az inverter csere. Nekem az ELMŰs az inverter szériaszámát is lefotózta. Nyilván készülnek a szaldó kivezetésére.
Ha kivezetik a szaldót akkor azért abból lehetnek problémák, hogy inverter csere történik, míg a javítás az nem csere. Ha a cserét nem fogadja el a szolgáltató akkor új szerződés és ugrik a szaldó. -
cd930
senior tag
Sziasztok!
Inverter kérdés, eldöntendő, hogy Huawei vagy Fronius legyen:
Az fedi a valóságot, vagy csak a sales a Huawei felé tereli az ügyfeleket azzal, hogy:
- Huawei inverter 10 éven belüli garanciális hibája esetén 2 napon belül cserélik a komplett invertert
- Fronius esetén elviszik és javítják, ami nyilván több nap lesz/lehetPanel kérdés:
szinte tökmindegy, hogy milyen mono félcellás PERC technológiás ~330-370W teljesítményű panelt veszek? Ezek vannak az ajánlatokban: Q-Cells, Longi, Maysun, Sharp (ez sajnos már nem japán, ahogy olvasom, így nem is érdemes túlhype-olni?)Ugyanazzal a Huawei SUN2000-8KTL inverter + 24 panellel ~2,55 millió,
PPnapelem 330W Q-Cells
Solar Hero 360W Maysun (Fronius Symo 8.0-3-M inverterrel 2,8millió)Akár privátban is, de kérlek segítsetek, hogy mely kivitelezővel érdemes/nem érdemes foglalkozni:
Solarbroker
Energoptimo
PPnapelem
EnerGo Investment
ExtremeSolar
Sunelectric
Irsa Solar
Solar HeroKöszönöm!
-
Az Opera Solarról hallott valaki, vagy van velük tapasztalata?
-
-
MrZed001
tag
válasz
Őstermelő #8921 üzenetére
A szilárdtest aksi az aksik Szent Grálja: x10 kapacitás, 0,5-1 órás full feltöltés, 0 tűzveszély. Sokan akarják megcsinálni, és még senkinek sem sikerült ... pláne jó hatásfokúra.
Ha a Toyota tényleg megcsinálta, kaszálni fog (amíg le nem koppintja többi).
És bár a Toyota a legnagyobb autógyártó, aki bevezette a hibridet '96-ban ... mégis se egy demót, se egy tesztet nem mutattak még fel ilyen aksival.
Szóval én egyenlőre fenntartásokkal fogadom. -
Őstermelő
csendes újonc
válasz
kardkovacsi #8913 üzenetére
Az akku technológiának soha nem lesz vége.Főleg ha a drága és véges lítiumot le tudják cserélni.
https://www.autonavigator.hu/cikkek/mar-jovore-attorest-hozhat-a-toyota-szilardtest-akkumulatora/
-
MrZed001
tag
válasz
kardkovacsi #8918 üzenetére
Abban nagyon nem értek egyet, hogy az aksipakkokkal a kisembereknek kellene foglalkozni.
Szolgáltató, Big Battery, ez az ő dolguk.
Ez nem 1.0 Marcsikának való. Igen, jól balanszolva, rendesen letelepítve akár 10+ év hozzányúlás nélkül. De bármikor lehet egy gyenge cella. Kell a BMS, felügyelni, vezérelni, vészlekapcsolni, vezérelni termelés/fogyasztás. Inverter kevésbé gáz.
És az igazi poén, hogy maga a BMS is a profi 300+ ezer. Vagy vannak a kínaiak 50-100 ezer. Meg a community finanszírozott.
És ennyi. Nincs alternatíva. Aki épít magának belerakja saját aksirendszerébe (pylontech, BYD), nem forgalmazza (és adja a teljes pakk-ot 3-6x áron).Valamint, én is azzal küzdök, hogy még senki nem volt képes biztosra megmondani, hogy kell-e engedélyeztetni, terveztetni (ELMÜ sem válaszol) ... akármi ... szóval mi a menete ha rá akarom kötni a ház rendszerére (terv nagyjából összerakva). Ki foglalkozik egyáltalán ilyennel? Nem szigetüzem, hanem UPS (erős + gyengeáram, villanyszerelés, tervezés). Hogy legális legyen, támadhatatlan.
Annyit már hallottam, hogy ha csak "hosszabbítóval" használom semmi sem kell. De szeretném integrálni. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
MrZed001 #8914 üzenetére
Nagyban szerintem akkor fogja megérni ha a napelemek által termelt energia ára közel nulla lesz. De akkor meg azért fogják őket visszaszorítani, mert nagy bukó lesz a szolgáltatóknak nullán átvenni az áramot amiért fizetniük kell, akár 1x-2x forintot.
Mondjuk ha 100 dollár körül lenne egy kWh akkumulátor ára nettó, mindennel (inverter, doboz stb.) együtt akkor is az 29e forint. Ha 5 forintos áramot töltesz bele és 25-ért adod el akkor van kWh-ként 20 forint rajta. Az akkor 1450 ki és betöltés mire nullában vagy. Ha céges áramárat nézel és 40-ért megy el az áram akkor ~850 ki- betárazás kell. De ugye ez megfelelő akkumulátor elhelyezést igényel, például új építésű házas hely ahol sok a napelem és aránylag nagy a fogyasztás is azaz van hová visszatermelni éjszaka (különben a veszteségekkel is számolni kell). Ezzel már akár profit is lehet rajta.Ha tényleg zöld fordulatot szeretnénk akkor biztos, hogy az áram itthoni árát fel kéne tolni a céges áramárra és mondjuk a napelemes bruttó elszámolásban olyan 20-25 forintot adni a betermelt áramért. Így mindenkinek jó lenne, kivéve a fogyasztóknak (szociális alapon adnék havi 5e forint kedvezményes 37 forintos áramot).
-
agyarka
aktív tag
Valószínűleg van az órádban 1.8.2 és a többi is, csak nem az alapmenùben.
Az 1.8.1 az nél az utolsó szám az nem az L1 et jelenti, hanem a tarifa számát. Az ELMÜ s óra elvileg talán 4 et is tudna kezelni, de már régen néztem a programtábláját.
A fázisonkénti bejövő és elmenő re is van OBIS kód, azt még óráról megtekinthető almenüben nem láttam (3 különböző oda-vissza mérős óránk van), csak a kódtáblában.
Az 1.8.1 re és a 2.8.1 re eleve a fázisokról összegzett értékek kerülnek.
Mivel nálam az ELMÜ s ellenőr leplompálta az ablakot ( megfúrva az új szekrény füleit) ezért nem férek hozzá a menü gombhoz, hogy leellenőrizzem.-( -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #8912 üzenetére
Nyilvan akkor erdemes akkuzni, ha megeri. Ha elkezdenek szivatni, eladasi-veteli arakat modositani, megerheti, ennyi. Zoldebb is lenne. De amikor a napelem termel, pont nincs otthon az autom (covid nelkuli idokre ertve), hogy toltsem (kiveve hetvege).
-
MrZed001
tag
válasz
kardkovacsi #8912 üzenetére
Én most rakok le, bár UPS-nek 14,4 kWh LiFePO4 aksit.
Csak az aksi 5-600 eFt, mellé BMS 100, kábel, biztosíték max 100, inverter 300
Szóval megérni az biztos, hogy éri meg.
Állami szinten, mint Big Battery érné meg, nagy aksitelepek létesítésével. És máris van hova tenni nyáron a sok napelem által termelt áramot.Akkugyárak érdekelne milyen. Tartok tőle elektromos autóhoz NMC/LPO kis cellákat fognak gyártani. Az kocsiban is veszélyes, házba be nem vinném. Arra csak a LiFePO4. Azt meg szinte kizárólag kína gyárt ... pl a kínai BYD is.
Vannak most is hibrid termelő inverterek engedélyezve.
EON-nál megjegyzés nélkül, ELMÜ-nél megjegyzéssel, hogy nem lehet hibrid üzemben.És a hibrid termelő inverterek között van több is ami normál 48Vdc (és nem 400Vdc). Egyik elég olcsó, de termelésben pl Fronius tuti lenyomja.
-
kardkovacsi
senior tag
Szerintem lesz egy pont ahol vége. Mondjuk 20-30%-al fölötte lesznek kapacitásban kivonva belőle Paksot. Ha lenne egy Bős-Nagymarosunk akkor jobb lenne a helyzet, mert napsütésben minimumra veszed az erőművet és este meg tolod neki ezerrel. De az is csak 250-300 MW lett volna. Itt meg 1-2e-et kéne elraktározni minimum 1-2 napra. Lehet később, néhány év múlva olcsók lesznek az akkumulátorok és akkor kicsit feljebb lehet menni kapacitásban de azért már közel vagyunk a végéhez, szerintem.
-
kardkovacsi
senior tag
De az akku ilyen áramár mellett nem éri meg. Senkinek. Te raknál +2.5-3 millióért egy 20 kWh-s akkumulátort? Mert most minimum ennyi ha a legolcsóbb rendszer is nézed.
http://irsasolar.addel.hu/46671-halozatra-visszataplalo-hibrid-napelemes-rendszerek/675611-10-kw-os-fronius-hibrid-uzemu-napelemes-rendszer-22-1-kwh-byd-hvm-akkumulator-kapacitassal
Nyilván lehet jóval olcsóbban kendácsolni egyet de még az se éri meg. Akkor inkább nem telepít. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #8909 üzenetére
Addigra viszont (24 elott) ha jol szamoltam az elmult napok hireit, lesz 3 akkugyar Mo-on. Ha lenne a kormanynak esze, itthonra 5% afa-val adna es kotelezne' a szolgaltatokat hogy akkukezelo invertereket is vegyenek fel a listara minden meretbol.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #8909 üzenetére
A minden tudományos alap mögött azért vannak számok. Paks teljesítménye 2000 MW. A meglévő naperőművi kapacitás jelenleg olyan 1400 ami ugyancsak növekszik. Tehát az is felmehet olyan 2000 körüli értékre egy-két éven belül. Ha ehhez hozzájön még 1500 HMKE akkor már meg is van, hogy csúcsidőben tavasszal, nyáron egyszerűen nem fogjuk tudni hova rakni az áramot. A teljes fogyasztás valahol 5-6e között szokott lenni nyáron. Paksot lekapcsolni nem lehet, a HMKE-től meg kötelező átvenni az áramot jó drágán. Ennél több napelem nem nagyon kell majd a rendszerbe, mert nem lehet a fölösleggel mit csinálni. Valamennyit talán lehet exportálni, de eleve a rendszer nem az ellenkező irányra van kitalálva, azaz a nagyfeszültség felé menjen az áram. Nem tudom, hogy egyáltalán megoldható az ellenkező irány vagy milyen fejlesztések kellenek hozzá, hogy a napáram egy részét eltoljuk dél felé.
De pl. Ukrajnában is elég durva támogatás van, ott az áramszolgáltató konkrétan az áram 3x-át (így lesz kb. magyar áramár) fizeti annak aki napelemet telepít, mert függetlenedni akarnak az oroszoktól. Szóval oda se nagyon lehet majd egy idő után elsütni a felesleget. -
kardkovacsi
senior tag
Nézegettem a Sharp napelemeit. Durva, hogy milyen fejlődés van. Szomszéd valamikor tavaly nyáron rendelt napelemes rendszert, neki még 310-as panelokat raktak, én idén nyáron, nálam már ugyanaz a méret 330 volt és most nézem az egy picivel nagyobb panellal már 370. A modul hatékonyság meg a 310-es 18.9, a 330-as 19.5 a 370-es meg már 20.0.
Ilyen robbanásszerű fejlődés mellett kétségeim vannak, hogy a szaldó megmarad 2024 elejéig. Pont néztem, hogy tavaly év végén az összes HMKE az 500 MWp-t tett ki, idén nyáron már 600 volt, szóval teljesen reális, hogy év végére a 700 közelébe értek. Ez 40%-os növekedés. Ugye, most a pályázat ami meg fogja dobni még a számot. Jövőre simán 300-400 MWp is lehet az éves telepítés mennyisége. Szerintem, minden tudományos alapot nélkülözve, olyan 1200-1500-nál már fájni fog a szolgáltatóknak és ott vágni fognak, hogy vége legyen a szaldónak, kicsit fékezzék a telepítések mennyiségét. -
cdl
senior tag
válasz
kardkovacsi #8887 üzenetére
61000 forint lenne a 10. panel.
30000 forint, ha a lakásfelújitási programban elfogadják.
Megrendelem.
Így 394000-re jön ki 1 kWp. -
-
Fifi
őstag
Amíg nem volt ad-vesz órám, addig az elmélet nekem is tiszta volt:
Vételezett energia: 1.8.1+1.8.2+1.8.3=1.8.0
Visszatáplált energia: 2.8.1+2.8.2+2.8.3=2.8.0Most már van ad-vesz órám 3 fázissal és nincs 1.8.3 és 2.8.3 menü az órában.
A x.x.1 vagy xx.2 menüpont sem a fázist jelöli, hanem különböző tarifákat, holott nem tudok róla, hogy lenne több tarifám ...
Szóval tiszta káosz ez számomra és nem szeretem, ha valamit nem értek.Hétvégén talán lesz időm és megpróbálok a szolgáltató oldalain megvilágosodni, ha itt nem magyarázza el valaki, ahogy eddig is rengeteg segítséget kaptam itt.
-
-
tothbe
addikt
válasz
Geresics #8900 üzenetére
igen, sztm ezt sokan félreértik. A szaldóval nincs gond a 3 fázison egy fázisos inverterrel.
Ahol ez "gond" lehet, az a bruttó elszámolás. Ott ugyanis ami a második példában szerepel, az több pénzbe fog kerülni, ellentétben mint ha az a 4000 KWh az első két fázison fogyott volna el. -
Sergiohu
tag
Sziasztok, maximum 4000kwh a cél, 3x16A áll rendelkezésre, déli 30 fokos betoncserép tetőfelület. Sok olvasgatás után a dilemmám a következő:
10 db [link] Qcells Qpeak-DUO BLK-G9 340W kerülne fel (ez tetszik/nekem megéri a felárat) [link] Huawei SUN2000-3 vagy 4 KTL-M0 inverterrel. Nem lesz túl alacsony a feszültség10 panellelIlletve ez mekkora hátrány?
-
Fifi
őstag
válasz
Geresics #8900 üzenetére
Ha már 3 fázisú óra, lenne egy kérdésem:
Nálam most december 04. cserélték le az órát egy Sanxing SX631 (S34U18) háromfázisú SMART órára, így végre elindulhatott a termelés. Amilyen idő van azóta inkább nem termel
Regisztráltam is az E.ON Távleolvasási portálján, hogy ne kelljen az órához se kimenni, hogy le tudjam olvasni.
Itt a fórumon és a fenti oldalakon olvasottak alapján, ha jól értem én soha nem fogom megtudni a fázisonkénti vételezett, illetve visszatáplált energiát, mert azok nem fázisonként, hanem tarifánként jelennek meg az órán.
Félrenéztem ezt vagy valahogy kinyerhető az az infó is, amit felettem geresics Úr írt?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen SSD-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Politika
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen egeret válasszak?
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Abus Viantor sisak
- OPEL CORSA D OPC 1.6 Áron alúl, magánszemélytől kihasználatlanság miatt!
- Segway Ninebot G30 DII - elektromos roller
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Vadiúj SSD-k!
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest