Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
curioustee #7596 üzenetére
Én is elakadtam itt anno. Az inverter alján levő sorszámot ("Ser. No") használtad? A garanciát is beállítottad már? Sőt, még adatot is kellett tudnia felküldenie előtte. Amíg nem állítottam be neki a WiFit, addig nem tudtam felvenni.
-
Elemental
addikt
válasz
Elemental #7577 üzenetére
Két árajánlat között vacillálok, kétfajta napelemmel.
Az egyik Sharp NUJC330 330W.
A másik Q-CELLS G8 DOU 355W.
Ezekkel a penelekkel kapcsolatban van valakinek tapasztalata, pro/kontra érve? -
canniball
nagyúr
válasz
#44448768 #7585 üzenetére
"...a 36 mm-es cső elég az új 3fázisú kábelnek."
Fogalmam sincs mekkora cső van, még az előző tulaj idejében készült. Az óra után ami látható helyen van az a régi, barna cső, az tuti nincs 36mm. Azt viszont tudom, hogy három derékszög van benne; a bővítésnél a 32A+20A-nak megfelelő kábelt (egy a nappali egy pedig a vezérelt áramnak) hárman úgy tudtuk behúzni, hogy egy ember fent a tetőn tolta be a szappant, aztán tuszkolta le a kábelt, mi meg lent ketten cibáltuk kifelé. Fél óráig nem mertem volna fogadni rá, hogy sikerülni fog a mutatvány..."Valahogy így pl. (ez éppen 3x20Amper lett)."
Ez csinos. De ha jól sejtem ide földkábel jön be, felénk meg légkábel van. -
curioustee
újonc
Sziasztok!
Most hogy már elenyésző esély van rá, hogy lesz bármiféle támogatás a napelemrendszeremre, úgy döntöttem, hogy nincs ok tovább halogatni a beszerzést, és megint nekifutottam az árajánlatok begyűjtésének. Egy 7 kWp körüli rendszerről van szó, ferde tetőre szerelve.
Az egy évvel ezelőtti kísérletnél még sokkal jobban szórnak az ajánlatok. Azt még valahogy el tudom képzelni, hogy a kivitelezési költség miért változik 200 és 400 eFt között (bár nem hiszem, hogy tényleg 4 felsővezető képesítésű ember dolgozna egy napot a rendszeren), de az hogy lehet, hogy a villanyszerelési anyagok ára 100-360 eFt között szór?Apropó, az Energoptimóvan van valakinek tapasztalata?
Előre is köszönöm! -
swarz
csendes tag
Sziasztok! Tudna valaki Fronius inverter regisztrálásában a Solar.Web-en segíteni. Regisztráltam fiókot ,de ott elakadtam, hogy PV rendszer hozzáadása. Bevittem minden adatot de a Mentés gombra rányomva a készülékeknél pirossal kiírja hogy: Az adatnaplózó azonosítója nem elérhető!Mi lehet a hiba?
-
biker
nagyúr
válasz
LittleBoss67 #7589 üzenetére
sosem volt ilyen tudtommal
-
LittleBoss67
aktív tag
Ma leolvasás, olvasó mondja, átvihető a plusz a következő évre. Igaz ez ?
-
axioma
veterán
Nalunk egy full elektromos egy PHEV van, amikor ingaztunk akkor min. 35km+50km, sima ugy volt a toltes 230-rol, me'g akkor is amikor 1x32A volt a hazban. De volt hogy mindketto tobbet ment.
A fali tolto elonye hogy az 1x10A-nal gyorsabban tolt, igy ketszer is el lehet indulni egy nap (arambol). -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
tuzpenge #7575 üzenetére
Évente úgy 30-40 Amperbővítési ügyet látok a napelem telepítések kapcsán. ELMŰ/ÉMÁSZ/EON/NKM területen vegyesen és ahol nem muszáj ott bizony megoldódik szabványosítás nélkül is az Amper igény egy "normális" hozzállású regszerelővel csináltatva.
Nagyjából az 1985 előtti mérőhelyeknél fordul elő olykor, hogy "muszáj" szabványítani valami okból. Főleg a jóval korábbiaknál.
Persze a regszerelő jobban szereti azt nyomatni, ha kell, ha nem, hogy: "muszáj szabványosítani".
Hisz abban van a jó pénz! az ő számára.
Plusz átvetetni is simább ügy neki.
----
Nem kell az ügyfélnek a szolgáltatóval küzdenie... egyébként.
Másik rugalmasabb/kevésbééhes regszerelőt kell megbízni és kész.
A legtöbb helyen van piaci verseny és általában akad is,
aki nem akar lehúzni mindenáron/annyira.
Ennyi. -
tothbe
addikt
nos, a Lidl az még ingyenes. addig az biztosan működhet. Meg melóban is kapunk kártyát amivel ingyen tölthetünk bent. Ráadásul kb napi 30-40 km-ről beszélünk átlagosan, amit ez az autó menni fog, ergo annak a visszatöltése tényleg még konnektorról is menne éjszaka, de ez mégis csak könnyebb és biztonságosabb a konnektoros (EVSE) verziónál. Meg később várhatóan becsatlakozik egy céges EV vagy PHEV, akkor ha kell, arra is rá lehet tölteni itthon mikor süt a nap pl.
-
Ha van otthon napelem akkor inkább azzal az árammal tölts
főleg még most, hogy a napelem szaldós elszámolást kap majd nálad...
Kérdés a napi futás mennyiség... nálunk napi 50-60 km az átlag... tehát ha ennyit bele tudok tölteni egy éjszaka akkor már megvagyokez kb 10 kWh áram bármivel belemegy éjszaka
... ettől függetlenül egy 3 fázisú töltőt szeretnék akár 3x6A-re korlátozva egyelőre... ezzel napi 100-150 kmt bele tudok tölteni...
-
axioma
veterán
Ne mar, van cs.haz es ugy veszel e-autot hogy "csak neha" toltened otthon? [Bar azt amugy raerosen 230V fali konnektorbol is lehet, mindhez adnak toltot, mas kerdes hogy Zoe-nal allitolag az se nagyon jo.] Arra keszulj hogy mindenhol dragabb lesz mint a nappali 38Ft/kWh az autod toltese.
SZVSZ -
canniball
nagyúr
"...nekik az oszloptól kell kötni az óráig és nem fordítva."
Mert odafelé nem ugyanakkora a távolság, mint visszafelé...?Ha már bővítés, hátha képben van valaki. Gondolkozom azon, hogy idővel az 1f-t 3f-ra kéne bővíteni (hogy legyen elég A, illetve amennyiben netán később esetleg cserélni kell az invertert akkor ne legyen szívás ha nem engedik újra az 1f-ra az 5kw-ot), de a 16A->32A bővítésnél a csőbe a jelenlegi kábelt is alig bírtuk behúzni, oda tuti nem férne több. Láttam olyan megoldást (ahol nem a telek elején hanem hátrébb volt a ház), hogy beraktak egy oszlopot a telek elejére, arra ment fel az óra és innen vitték tovább a házhoz. Ezt vajon bárhol megengedi az Elmű vagy csak spéci esetekben?
-
LittleBoss67
aktív tag
Ma volt leolvasás. Azt mondja a szaki, hogy úgy tudja, át lehet vinni következő évre a termelt mennyiséget 2020. január 01-től.
Igaz ez?? -
tuzpenge
őstag
válasz
#44448768 #7573 üzenetére
Minden tiszteletem a tiéd, de hidd el nem minden fekete és fehér. Hiába tudtam én hogy papír szerint lehetne, sőt mondtam is, erre a válasz az volt hogy az úgy nem jó és úgyis ők döntik el mit vesznek át és mit nem. Erősködhetsz te, de mivel egyeduralom van (hívhatjuk mi akárhogy elmű-émász,démász, nkm, stb egy kutya) azt csinálnak amit akarnak. Lásd a korábbi problémám, hogy 1,5 hónap után sem látják az új fgelszerelt.már rég működő ad-vesz órámat. Reklamálhatok én csak éppen senkit nem érdekel, mert az van és úgy ahogy ők akarják. Ezt meg be kell látni. ilyen ügyek miatt meg senki nem fog pert indítani, de egy által polgár biztos nem.
-
törölt tag
Van még sok másik regisztrált szerelő is a versenypiacon...
Hidd el akad jó pár aki simán megoldná a 40+16+16 vagy akár a 40+25+25 Ampert is.
(vélhetően "szabványosítás" nélkül, bár nem tudjuk miként van most)
---
A csatlakozó kábel (az utca-mérőhely közötti) egyébként sem a te költséged.
Hanem az ELMŰ-é.Elindítod az igényt, ők meg majd cserélik és kész.
(beadatod a regszerelővel) -
törölt tag
válasz
tuzpenge #7566 üzenetére
Erre szoktam mondani, hogy keresni kell egy másik, kevésbé éhes, tisztességesebb regisztrált szerelőt.
Ha egyébként valóban elkerülhető a fölösleges "szabványosítás" sok pénzért.
---
Persze ehhez előtte ismerni kéne a szabályozást nagyjából, hogy ne etessékmeg az embert.
Azaz nem ártana tájékozódni valamelyest.
Ami az internet- és a fórumok világában azért nem nagy kihívás manapság már. -
válasz
tuzpenge #7569 üzenetére
Jaja, a feszültség alatti munkavégzés (KIF FAM) kb. a második osztályos szint a villanyszerelői képzésben. Igen, külön tanfolyam, és kétévente újítandó vizsga. De egy elműs szerelőtől azért feltételezhető a megléte.
A régi csőbe húzásba valószínűleg azért nem kezdenek bele, mert ha minden rendben, akkor tényleg csak pár perc, de ha van egy megtört kanyar, a régi vezetéken egy csimbókos kötés stb., akkor el lehet vele küzdeni egy órát. Az meg nem fér bele nekik. -
warning19
csendes tag
-
Borisz76
nagyúr
válasz
tuzpenge #7569 üzenetére
Nálam 3*15 A-ről volt váltás 3*20 A-re.
Egybekötve villanyóra szekrény szabványosítással.Az utcáról nézve a ház falát, a tetőoszlop a fal belső / szoba felőli / oldalán futott lefelé a szekrényig.
Na ez így nekik nem volt jó mondván, hogy új szabály szerint a fal külső síkja felé kell essen a tetőoszlop.
Tehát régi oszlop megszüntet, újnak falvésés...stb.Reg. villanyszerelő előkészített mindent.
1 héttel később jöttek az emelőkosaras kocsival és kb 20 perc alatt cserélték a légkábelt.....villanyoszloptól indulva, tetőoszlopon bebújva, csőben le az óráig.
Mindennel együtt kb 150.000 volt. -
tuzpenge
őstag
Hát pedig semmit nem kellene lekapcsolni. Nálam a szerelő simán áram alatt kötötte a 3 fázist az oszlopra. Kérdeztem is hogy nem b*ssza meg? Azt mondta tudja ő hova lehet nyúlni és mikor....Meg is csinálta faszán, le a kalappal egy rossz szavam se lehet rá. Ennek ellenére nekem sem fűzték be a régi csőbe....
-
tothbe
addikt
válasz
tuzpenge #7566 üzenetére
ó, ez ismerős. Az ELMŰ is hasonlókat mondott a 3 fázisos légkábelre. Annak külön cső kell és kész. Nálunk mondjuk indok is elhangzott miszerint "Ugye nem gondolom, hogy annyi időre lekapcsolják az áramot a környéken, amíg nekem kifűzik az eredeti kábelt és befűzik az újat.".
Erre mondtam nekik, hogy sztm ehhez elég kétszer 5 perc leállás, míg leköti az oszlopról a régit és felköti később az újat. De erre is megvolt a válasz. "Az nem szabványos", nekik az oszloptól kell kötni az óráig és nem fordítva. Na itt adtam fel teljesen a tásalgást. -
tothbe
addikt
válasz
#44448768 #7557 üzenetére
igazából a Zoé még csak egy terv, abszolút nem biztos, hogy nem pl Corsa E vagy bármi más lesz belőle mire jövőre oda jutunk. A Zoé mellett szólt a 22KW-os útközbeni tölthetőség (van közeli Lidl) és hát az ára is.
A három fázis pedig sajnos nem ennyire egyszerű. Amúgy már most is 40A van egy fázison. És kb 48A-ig lehet nálunk felmenni az ELMŰ véleménye szerint a jelenlegi légkábellel és a jelenlegi helyen. Ami szerintem baromság, de nem tudok az ELMŰ-vel vitatkozni a saját dolgáról. Legalábbis úgysem lesz igazam (Ja, és Budapestről beszélünk nem egy vidéki tanyáról a világ végén). Az óra amúgy szabványos és el is férne minden.
A lényeg, hogy ezért nem lett eredetileg sem három fázis, mert 16-nál kisebbnek nem sok értelme lenne az egyiken, viszont a villany főzőlap és sütő miatt egy nagyobb fázis meg mindenképp kellene. Meg split klímák is vannak.
A rendszer választásánál az autó töltős rész pedig inkább csak extra mint lételem. Inkább amolyan jó ha van itthon tartaléknak, ha nincs hol tölteni (Lidl, munkahely, stb). Persze később ez változhat.
Illetve ahogy megírtam, más érvek miatt esett az SE-re a választás (árnyék, három tetőrész).De lenne egy kérdésem is. Van itt olyan SE tulaj aki nem Wagner-től vett direktben SE-t és volt már bármi gondja ügyintézéssel?
-
tuzpenge
őstag
válasz
#44448768 #7561 üzenetére
Hát ez k*rva jó....Nálam az émász emberei megmondták (nem is volt semmi más lehetőség, pedig kérdeztem hogy behúzzák e a 3 fázis a régi egyfázis csövébe) hogy nem húzzák be a 3 fázist a régi csőbe punk-tum! Plusz vennem kell szabvány átlátszó óraszekrényt, és még a méretét is megmondták mert volt egy olyan ami pont befért volna a régi fa szekrénybe, de nem engedték. Azt mondták hogy csinálhatom de tuti nem fogják átvenni és engedélyezni...
-
warning19
csendes tag
válasz
Elemental #7528 üzenetére
Én is azt csinálnám amit írtál, 10-es inverter, 9kWp-nyi panel. Azért előtte csinálj itt egy várható termelés kalkulációt, nehogy kevés legyen.
Olvasd el az összefoglalót, abban szerintem választ kapsz a mono/poli kérdésedre. Ezek közül a panelek közül szerintem tök mindegy melyiket választod. Azt nézd meg ki, mennyi jótállást ad rá, mert abban azért vannak különbségek.
Nekünk 6kW Fronius inverter van, ami aktív hűtéses a padlás feljáróban. A fal másik oldalán előszoba van, 10-es válaszfal, de még a legnagyobb melegben sem hallottam ott semmit.
Lakásba nem igazán tenném, mert azért van hangja, de számomra annyira nem volt zavaró, még a legnagyobb melegekben sem, mikor ott álltam mellette, mint arra nagyon sokan panaszkodnak. Nyilván ez egyén függő kit, mennyire zavarnak a hangok. -
biker
nagyúr
"elvileg jó az SE megoldása csak 1 fáziusú... áram oldalról ha jól tudom 16A-t tud felvenni és azt az inverterből tudja kiegészíteni még 16-20A-ral talán - fél éve beszltem SEs telepítővel nem emlékszem már pontosan) tehát a 32A-t úgy tudja összerakni, hogy amit termel plusz hálózat így a biztosíték leverés azért nem lesz.... Csak sajnos 1 fázist tud
Zoé mellé én se választanám..."
És ezt az SE marketingtől eltérő módon MINDEN inverter meg tudja oldani, ha neked 16A bejövőd van és termel 16A-t az inverter, akkor 32A kivehető összesen. A töltő a kérdés, a mi töltőink közt van olyan ahol ezt meg tudjuk neked oldani, nekem egy Fronius van, és lám az is tudná ezt.
16A töltő, inverter kimeneti relével szabályozható a töltőáram"Kíváncsi leszek az e208 hogy fog tudni tölteni, mert alapból 1F32A töltés van benne mi 3F16A-ral kértük ... de kíváncsi leszek, hogy tudni fogja-e az 1F32A-t vagy így csak 1F16A lesz... Elvileg 3 inverter van benne tehát ha azt jól kapcsolgatja akár tudhatja mindkettőt "
A legtöbb autó tudja ezt, de vannak kivételek. Ki kell próbálni.
-
törölt tag
válasz
tuzpenge #7560 üzenetére
Nem eszik azt a szabványosítást olyan forrón.
Ha nem pénzéhes a regszerelő...
A szabályzat ugyanis meglehetősen engedékeny ám valójában :-)
(többször is volt már erről szó itt, visszakereshetők a részletes feltételek)
---Egy minapi előtte-utána képpár.
Mint látható nem kellett szabványosítani, mert minek is kellett volna?!kicserélték az utcai kábelt
bekerült az új mérő és a plusz 2 fázis
(15 eFt regszerelői munkadíj és az Amper díj árán)Plusz egy mini főelosztó is a 3 kismegszakítóval, amiről az új 3fázisú cucc megy majd.
Azaz a napelemes inverter és az e-autó töltő.(a lakás vezetékézése marad változatlan)
-
solinvictus
újonc
válasz
#44448768 #7556 üzenetére
Mivel euróban számoltam, így a forint inflációja itt nem releváns. De egyébként forintban számolva kb 10% volt a csökkenés 3 év alatt, ehhez ha hozzáveszed a 9% inflációt, akkor nagyon hasonló eredmény jön ki, szintén kb. 20%.
A bérinfláció az egy ellentétes hatás, ami nem képes ellensúlyozni az általános árcsökkenést.3 évvel ezelőtt egy 280 W-os monokristályos modul 38 centbe került wattonként a kínai spot piacon, ma egy 355 W-os modul 20 cent. Brutálisan lemészárolták az árakat, és mivel a panelek hatásfoka is jobb lett, ezért ugyanakkora rendszerhez kevesebb panel kell, ami kevesebb munkaórát, segédanyagot és helyet jelent.
Írtam egy cikket az árcsökkenés hátteréről is: itt találod meg. -
törölt tag
Az 1 fázis és zoe páros nem igazán jó ötlet töltési szempontból.
Jelentős töltési veszteség lesz, lassúcska is és állítólag a zoe sem csípi igazán.
----
Ezért aztán a zoe miatt simán bekötetném a másik 2 fázist is!
Amit elvinnék egy vezetékkel a töltőhelyig és kész.
Mondjuk a plusz 2x16 Amper bővítéssel >> 3x16x230/1000= 11 kW-os lehet töltés max.
Ami már elfogadható tempó és jóval kevesebb a töltési veszteség is.
Ehhez a hálózatfejlesztési 1x-i díja (az Amper bővítés díja)
- ha most 25 Amper van >> 25+16+16-32=25x4572=114 300 Ft
- ha most 32+ Amper van >> 32+16+16-32=32x4572=146 304 Ft
Plusz amit a regisztrált szerelő elkér (30-40 eFt szokott lenni) az ügyintézésért.
Ennyit szerintem megér és elég gyorsan meg is térül.
Még a napáram szaldó esetén is.
----
Nomeg magamnak tutira nem a SolarEdge cuccával oldanám meg a töltést sem.
Vannak jobb ár/érték arányú és rugalmasabb megoldások is. -
törölt tag
válasz
solinvictus #7549 üzenetére
1. cég
2017: 1 kWp = 1225 EUR x 310 = 379 750
2020: 1 kWp = 980 EUR = 365 =357 700
-6%
2. cég
2017: 1 kWp = 1275 EUR x 310 =395 250
2020: 1 kWp = 977 EUR x 365 = 356 605
-10%3. cég
2017: 1 kWp = 1500 EUR x 310 =465 000
2020: 1 kWp = 1225 EUR x 365 = 447 125
-4%
Volt közben 9% infláció.
Nomeg vagy 20% reálbér növekedés is.
Így mit mond a matek? -
válasz
kardkovacsi #7551 üzenetére
elvileg jó az SE megoldása csak 1 fáziusú... áram oldalról ha jól tudom 16A-t tud felvenni és azt az inverterből tudja kiegészíteni még 16-20A-ral talán - fél éve beszltem SEs telepítővel nem emlékszem már pontosan) tehát a 32A-t úgy tudja összerakni, hogy amit termel plusz hálózat így a biztosíték leverés azért nem lesz.... Csak sajnos 1 fázist tud
Zoé mellé én se választanám...
Kíváncsi leszek az e208 hogy fog tudni tölteni, mert alapból 1F32A töltés van benne mi 3F16A-ral kértük ... de kíváncsi leszek, hogy tudni fogja-e az 1F32A-t vagy így csak 1F16A lesz... Elvileg 3 inverter van benne tehát ha azt jól kapcsolgatja akár tudhatja mindkettőt -
válasz
solinvictus #7549 üzenetére
most az euró 360 2017ben 310 volt mondjuk (év második felében inkább 305) .... tehát ha forintban nézzük pont annyi ma is a rendszer mint 2017-ben
illetve jobban örülnék ha magyar cégeket hasonlítanál mert itt épülne...
Tiszta energiák példáu:
- most 5 kWp: 2.209.786 Ft (1kWp : 441957 Ft ~ 1441 EUR)
- 2017ben 4,77 kWp: 2.300.000 Ft volt (1kWp: 482180,2935010482 Ft ~ 1339 EUR)
Tehát forintban 3 év alatt 10% a csökkenés
Amúgy ez hogy jött a megtérüléshez? 1 kWp tud termelni 1300 kWh-t / év ideális tájolással
1300 kWh támogatott árral kb 39000 Ft tehát kis méretben nem jönne ki a 10 éves telepítés.
Nagy méretben szerintem 350e-es ár elérhető az általad írt árak kb ez az 1000€ körül... tehát akkor is 9-10 év a megtérülés...
- nem számoltuk bele a telek árat, a körbe kerítést, a kamerázást, a távfelügyelet biztonsági szolgáltatást és üzemeltetés költségeit valamint a biztosítást -
Geresics
Topikgazda
válasz
LittleBoss67 #7540 üzenetére
100x volt már itt téma. Nem fogsz ráfaragni. Aki 2024 előtt szerződik szaldóra, annak az is marad.
Aki a jövő nyáron él a vissza nem térítendő pályázattal, és aki 2023.12.31 után szerződik, az nem kaphat szaldót.
Ennyi a történet. Ha bővebben érdekel, keress vissza, kiveséztük már, sőt, még szolgáltatói állásfoglalást is találhatsz... -
kardkovacsi
senior tag
Ha régi Zoé lesz, szerintem mond le. Egy fázison a Zoé töltése olyan 20% veszteséget csinál a 10%-al szemben. 250e-ért tök jó három fázisú töltőt kapsz ami 3x32A-ert tud. Bár ha jól értem akkor otthon csak fázis van. Lehet a Zoéról kéne lemondani.
Ettől függetlenül és sokallom egy egy fázisú töltőért a 250e-et. Lehet legalább állítani? Ha nem akkor főleg, mert állandóan le fogja csapni a biztosítékod.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Autós topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Hobby elektronika
- Milyen TV-t vegyek?
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Elfelejtettem a film címét
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Everest / AIDA64 topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest