Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8851) ginagina válasza Geresics (#8850) üzenetére


ginagina
csendes tag

Köszönöm!! És azt hiszem ez itt a lényeg! Mert lehet hogy a hot spot free paneloknál (köszönet a javításéért..) egy panelra tudja az árnyékot optimalizálni, "de sorba kötve a cellaoptimalizált napelemek (ugyanúgy, mint a hagyományos három diódás panelek) a karácsonyfa izzókhoz hasonlóan sorba vannak kötve, ezért a leggyengébb láncszem elve érvényesül. Ha az egyik panel teljesítménye csökken, akkor a vele egy munkapontra kötött összes panel teljesítménye is csökkenni fog. Tehát nem teljesíti azt, amit a napelemes szakmán belül optimalizálásnak nevezünk." Továbbá három helyett hatvan darab dióda húszszoros hibaforrás.

(#8852) MrZed001 válasza swarz (#8849) üzenetére


MrZed001
tag

A PKZ0 (segéd) csak rá van pattintva a Sol20 oldalára. Egy mozdulattal leszedhető róla.
A PKZ0-ok 1 modul szélesek (x2), a túlfesz levezető 3 modul széles (Sol20 3,22 modul széles).
Ha jobb szélen még lóg ki sín (van 1 modulnyi 18mm hely), akkor felfér túlfesz levezető.
Ha csak 12 modulos a doboz, akkor 3+3+3,22+3,22 = 12,44 modul
Nem tudom mennyire szabályos, ha 8mm-rel túllóg utolsó a sínen.

[ Szerkesztve ]

(#8853) Rhyno


Rhyno
csendes tag

Sziasztok! Napelem telepítéshez kérnék tanácsot! Kaptam egy árajánlatot egy rendszerre, ami
- 8 db Ja Solar Jam60s10 340 Wp napelem
- 1 db Fronius Primo 3.0 Light inverter
lenne a ház déli oldalán. Azt írják, hogy ez a rendszer még 1.5 Kwp teljesítménnyel bővíthető, a ház keleti oldalán, ez hogyan oldható meg? Még 4-5 hasonló panelt tesznek a keleti oldalra, egy másik körre? Bírni fogja az inverter kényelmesen? A havi villanyszámlám 9-10 ezer Ft, elvileg ez a 8 panellal is fedezve van. Szerintetek érdemes most 50% állami támogatással a bővített verziót kérni? Igaz, hogy aki ezt igénybe veszi, már nem szaldós elszámolása lesz? Megéri majd? Köszi előre is a válaszokat/véleményeket!

(#8854) cd930 válasza Rhyno (#8853) üzenetére


cd930
aktív tag

"Igaz, hogy aki ezt igénybe veszi, már nem szaldós elszámolása lesz? "
Nem. A változás a 2024-től telepített rendszerekre ÉS a jövő évben esedékes elmaradottabb térségekre kiírt, de még nem részletezett és csak 30-40%-os visszatérítést adó pályázatot igénybe vevőkre vonatkozik.

20+ éve a Prohardveren

(#8855) mhcdoki válasza Geresics (#8845) üzenetére


mhcdoki
csendes tag

igen sejtettem, hogy ez lesz az irány, de sebaj ezen az úton megyek tovább.
Olvastam a fórumon ezt a garancia kérdést Solaredge-el kapcsolatban, ha jól vettem ki arra érdemes figyelni, hogy ne pár éves cég telepítsen? Gondolom nem fogja senki elmondani, hogy kitől szerzi az optimalizálókat vagy az ivertert...
WS-tól is kérek be ajánlatot, aztán meglátjuk :R

köszönöm!

(#8856) tothbe válasza cd930 (#8854) üzenetére


tothbe
addikt

Ez így csak majdnem igaz. A 30-40%-os támogatás az nem visszatérítés lesz hanem már az elején annyival betámogatnak a beszerzéskor (vissza nem térítendő támogatás a hivatalos neve).

By(e) Tothbe

(#8857) cd930 válasza tothbe (#8856) üzenetére


cd930
aktív tag

Bocs, igen, ebben nem voltam pontos, de a lényeg, hogy nem éri meg azzal a támogatással élni.

20+ éve a Prohardveren

(#8858) Rhyno válasza Rhyno (#8853) üzenetére


Rhyno
csendes tag

És arról mit gondoltok, hogy érdemes-e túlméretezni a rendszert, ha már jár úgyis az 50%-os támogatás? Az jó megoldás, hogy 8 panel délre, 4 a panel keletre? Két szaki nézte meg, egyik eon-os, de nem mondták egyértelműen, hogy milyen elosztás a legjobb megoldás.

(#8859) tothbe válasza Rhyno (#8858) üzenetére


tothbe
addikt

túlméretezni max akkor érdemes, ha egy-két éven belül el is használod azt. a túltermelésért annyira keveset fizetnek, hogy azzal soha nem jön vissza a befektetés, még az 50%-os áron sem. Ha a 8 déli panel elviszi, sztm csináld azt, főleg, ha az extra paneleknek nincs délhez közelre eső kiépítése mert akkor még lassabb a megtérülés.

By(e) Tothbe

(#8860) cd930 válasza tothbe (#8859) üzenetére


cd930
aktív tag

Pedig én is a tetőfelületre rakható panelek kimaxolásán gondolkodom, tudván, hogy perpillanat nincs annyi fogyasztás.
Valamelyik szomszédnak kellene eladni féláron a felesleget ;]

20+ éve a Prohardveren

(#8861) tothbe válasza cd930 (#8857) üzenetére


tothbe
addikt

Amúgy ez sem feltétlenül van így. Pl. senki nem mondta, hogy nem lehet a kettőt kombinálni. Mármint az 50%-os visszatérítést és a 30-40%-os vissza nem térítendő támogatást.
A kiírások ha nem ütik egymást, akkor ez egy kistérségi/nagycsaládos/stb. helyen egész jó forgatókönyvet adhat még a bruttó elszámolás ellenére is. Pl ha anyagilag nagyon szűkös a keret.
Megcsináltatod a napelemet akár 40%-os támogatással. A Maradék 60% számláját pedig elszámolod a felújításos keretben. Akkor ennek az 50%-át visszakaphatod. Viszont mivel szűkös keretről beszéltem, tegyük fel, nem igazán futja másra, ergo a szabályok miatt ez a (60/2=)30 helyett legyen csak 25 százalék (a teljes beruházásnak azért legalább 12,5%-a biztosan munkadíj). Így végeredményben csak a napelem 60%-ra kellett pl. hitelt felvenned (ami szegény családnál döntő érv lehet) és csak 35%-ot kell visszafizetned, azaz végül kb egyharmad árban jössz ki. Ergo mivel a felújítós támogatásban úgysem kaphattál volna többet a napelemből vissza kb. 25%-nál, mert nem tudnád megfinanszírozni a hatmillió többi részét, hiszen nem kapsz nagyobb hitelt, így nyersz plusz 40%-ot. És bruttós elszámolással sem leszel azért minuszban, csak nem jársz olyan jól, mint a szaldóval. Ergo pár év után már ez is hasznot tud termelni.
Persze nem lesznek százezrek, akik ezt meg fogják lépni, de hidd el, ha nem látná a kormány a célközönséget/szavazóbázist ez mögött, akkor be sem vezetné ezt a fajta támogatást.

By(e) Tothbe

(#8862) tothbe válasza cd930 (#8860) üzenetére


tothbe
addikt

37 Ft féláron az 18,5 Ft. Az állam varia nélkül ad érte 15 Ft-ot. Akkor mi ebben a biznisz?
Viszont a 15 Ft/KW-os túltermelési áron nem tudsz annyit termelni, hogy emberi időn belül visszajöjjön a plusz panelek ára. Még akkor is ha csak a felét kell, mert a többit állam adta.
Kezdd el nyugodtan kiszámolni, hány év lesz a megtérülés. Rá fogsz jönni, hogy igazam van és nem jön ki a matek.

By(e) Tothbe

(#8863) Rolly válasza tothbe (#8862) üzenetére


Rolly
veterán

ha a pluszt nézzük: 1 panel kb 53000 Ft + szerelvény és szerelés 20000 Ft azaz összesen 73e Ft 335-ös panel... ami évente (optimális esetben 1,2-es szorzóval) ~400 kWh-t termel 5025 Ft / év (12,5 ft-tal számolva) azaz 14 év megtérülés a plusz panelekre... ha nem használod el az áramot :) vagy máshogy számolva 6,8%-os hozam ;)

(#8864) cd930 válasza tothbe (#8862) üzenetére


cd930
aktív tag

Köszönöm, számolgatok, tényleg kíváncsi vagyok a matekra.

A 15 Ft-os átvételi árnak mennyi a nettója? Csak a 15%-os SZJA terheli vagy más is?

A jelenlegi éves fogyasztásomat (~5000kWh) egy tájolással nem látom el, mert talán 9 nagyobb félcellás panel fér fel (a kisebb, 1x1,6m-es panelből 12 férne el).
Ha most a maximális panelszámra méretezném az invertert és csak később telepíteném a plusz paneleket, azzal is lenne pluszköltségem az egyszerre telerakóshoz képest.
Ha ez pár éven belül bekövetkezne, akkor sokkal jobban megéri most "féláron" megcsináltatni, nem?

[ Szerkesztve ]

20+ éve a Prohardveren

(#8865) kagur


kagur
újonc

Sziasztok!
Én is elszántam magam, hogy napelemeket telepítsek a családi ház tetejére.
Adottságok:
Bejövő: 3*16A, Éves 2500 Kwh fogyasztás
Nyeregtető, 60 fokos azimuth, Ny -DNy, 40 fokos tető meredekség, Budaörs

A PVGIS méretező 1024 kWh várható hozamot mutat 1000 Wp PV telepítése esetén.

3000 Wp körüli PV telepítése tűnik nekem észszerűnek, tekintve, hogy a PV-k teljesítménye
évről évre csökken. Jól okoskodom?

9 db 330 Wp-s vagy 8 db 370 Wp-s panelekre kaptam ajánlatot. Félcellásak, ami azért tűnik jónak, mert ha a napnyugtakor a nyugati szomszéd ház árnyéka kezd felkúszni a tetőmre és eléri a paneleim alját, a felső fél még 100%-on teljesít. Jól okoskodom?

A fő dilemmám az inverter választás.1 vagy 3 fázisú ?

Egyik kivitelező szerint az 1 fázisú inverter hálózat kiesés esetén túlfeszültséget okozhat és tönkreteheti a TV-t, ezért 3 fázisú invertereket ajánl.
Huawei 3 KTL (M0) ((Hybrid üzemű)
SMA STP 3.0
Fronius Symo 3.0

Másik ajánlattevő szerint ekkora teljesítményre tökéletes az 1 fázisú inverter és a hatásfoka is jobb. Ráadásul jóval olcsóbbak.

Milyen invertert ajánlotok?

(#8866) axioma válasza cd930 (#8860) üzenetére


axioma
veterán

Mondjuk amugy tilos is. Marmint a szomszednak szolgaltatnod... Esetleg feltoltott akkut lehet hogy atadhatsz penzert, de amugy telekhataron kivul elvileg nem vezetheted amit te a szolgaltatotol kapsz halozati aramot (maganszemelykent).

(#8867) joghurt válasza axioma (#8866) üzenetére


joghurt
addikt

Meg ugye nyilván bevallaná és leadózná a szomszédtól kapott pénzt a szabályos számla kiállítását követően...

A tej élet, erő, egészség.

(#8868) cd930 válasza joghurt (#8867) üzenetére


cd930
aktív tag

Nyilván.. ;]
Ez a vész nem fenyeget, így egyébként is csak hipotetikus volt a kérdés.

20+ éve a Prohardveren

(#8869) Rolly válasza cd930 (#8864) üzenetére


Rolly
veterán

azzal is számolj, hogy 4-5 évente 20% körül nő a kapacitása a paneleknek ...

nálunk már nincs hely a tetőn ha kevés az áram akkor a régi paneleket odaadom szülők házára inverterrel és a mi csak új paneleket rakunk fel ... így végülis plusz beruházás de a termelés két címen már nőni fog :)

(#8870) CarloI


CarloI
újonc

Sziasztok!

Először is teljesen laikus vagyok a témába. A téma, amiről tanácsot szeretnék kérni, már többször szerepelt nálatok. Mégis, minél többet olvasok róla itt - és máshol - annál nagyobb dilemmában vagyok. Nevezetesen: hatékony lenne-e a részemre az optimalizálók, vagy felesleges pucc aminek a többletköltsége 10 év alatt nem jönne vissza.

Röviden, egy kis naperőművet akarok telepíteni a képen látható dél-délkeleti tetőcskémre. 6 panel 2,0-2,2kWp (340-370Wp/ panel). A kép 1 hete készült, amin pirossal kiemeltem a villanyvezetéket (mint árnyékoló :) ) illetve befigyel olyan 13-16 óráig egy beton szabvány villanypózna. Ez most nincs a képen.

Kérdés: Rontana annyit a string-es rendszer hatékonyságán a fent említett árnyékolás amiért megérnék az optimalizálók? Tudtok (találkoztatok már) olyan független vizsgálattal ahol az optimalizálók (legalább 1 éves időtartamba) többlethozamát kimutatták ilyen vagy ehhez hasonló esetben?

Válaszotokat előre is KÖSZÖNÖM!

(#8871) tothbe válasza CarloI (#8870) üzenetére


tothbe
addikt

Bocsi, de a képet végül nem tetted fel. Így nehéz lesz megnézni.

By(e) Tothbe

(#8872) CarloI


CarloI
újonc


ez lenne a kép a házamról

[ Szerkesztve ]

(#8873) tothbe válasza CarloI (#8872) üzenetére


tothbe
addikt

Ezen mondjuk egy fia árnyék sincs, legalábbis nem olyan ami miatt érdemes lenne bármi optimalizálón gondolkozni.

[ Szerkesztve ]

By(e) Tothbe

(#8874) Nahát! válasza joghurt (#8867) üzenetére


Nahát!
tag

Olyan furcsa hozzáállás ez, hogy valaki segíteni akar, mert mondjuk van ilyen információja (tilos átvinni az áramot egyik fogyasztási helyről a másikra, értsd tilos átvezetni a másik telekre) és akkor gúnyolódás rá a válasz.
A szomszédom pont ilyen pali az egyik áramszolgáltatónál, aki kijár és leveszi az órát, vagy leköt az oszlopról.
Ellenőrizhetik is.
Előfordulhat olyan szomszéd is, aki bejelenti, stb.
Annyira gáz betartani a szabályokat?
És nem kérek választ köszönöm, nem akarok ezen vitatkozni.

(#8875) axioma válasza Nahát! (#8874) üzenetére


axioma
veterán

? Nem ellenem szolt az a hsz. Amugy azon gondolkodtam, h ha nem lenne tilos, akkor targy vagy szolgaltatas? Mivel nincs benne az ember munkaja, targynak vennem, az meg e'vi x Ft osszertekig vagy y adoosszegig nem megfizetendo es bevallando [pl. vatera].

(#8876) tothbe válasza axioma (#8875) üzenetére


tothbe
addikt

Ha csak a kábelt dobod át neki vagy kölcsönadod a hosszabbítót akkor tárgy. De ha áramot is adsz akkor szolgáltatás. Ha meg pénzt is kérsz érte akkor gazdasági bűncselekmény mivel neked nincs áramszolgáltatói licenszed amivel tovább értékesítheted az áramot.
Erre amúgy volt egy precedens eset amikor egy családnál lekapcsolták az áramot, mert nem fizették és a szomszéd rendes akart lenni ezért adott nekik egy hosszabbítóval, hogy tudjanak róla alap dolgokat megcsinálni. Viszont valamelyik kedves szomszéd felnyomta őket, hogy mégis van áram náluk pedig kikapcsolták és biztos lopják.
Ellenőr kiment, és látta mi a helyzet. Alapból semmi gond nem lett volna, mert a saját áramot a szomszédban is fel lehet használni, bár biztonsági követelmények itt is vannak. Viszont a csávó védekezésképpen azt találta mondani, hogy ‘de hát ki is fizetjük neki amit fogyasztunk’. Na erre a szomszédot ítélték el jogerősen illegális kereskedelem miatt.

By(e) Tothbe

(#8877) axioma válasza tothbe (#8876) üzenetére


axioma
veterán

off-off Szegeny... bringas tekeros generatort kellett volna bevallani, nem hosszabbitot.

(#8878) CarloI válasza tothbe (#8873) üzenetére


CarloI
újonc

Köszönöm!

(#8879) kardkovacsi válasza Nahát! (#8874) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Szóval amikor adtam a szomszéd építkezésének áramot akkor az nem volt szabályos?

(#8880) stickermajom


stickermajom
addikt

Megvolt az első éves "leolvasásom", elég érdekesen alakult. Reggel jött az email az Elműtől, hogy megkezdődött a leolvasási időszak, legyek kedves az EnergiAppba feltölteni a fényképet a mérőóráról a "jogi nyilatkozatom értelmében". Az email után pár perccel becsöngetett egy hölgy, hogy jött elintézni a leolvasást, majd félúton meggondolta magát, hogy "ja önöknél nem is kell, úgyis az appban küldik, ugye?". Ezek után megpróbáltam lejelenteni, de mivel múlt héten a fázisbővítésnél feljegyezték az adott napi állást, ezért nem tudtam újat rögzíteni, csak a múlt hetihez fényképet feltölteni. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy ilyenkor mi van, ahol gyakorlatilag hülyének néztek, hogy nekem nem is kell lejelentenem, mert távolról olvassák le a HMKE mérőt, ami meg is történt hetedikén ( :F ), szóval majd kapom a részszámlát.
Elég nagy a katyvasz, pedig ez a HMKE nem egy pár hónapos dolog már..

(#8881) cdl


cdl
senior tag

Megindult a projekt :)
Kiválasztottam a kivitelező céget, ma be is adtam az EON felé a kérelmet.
Most jön a várakozás.
Készítettem egy táblázatot gyorsan, aki most kezd árajánlatokat gyűjteni, ilyesmikre számíthat vidéki telepítésre.
A neveket kiszedtem, az első oszlop az elemek márkája, az utolsó előtti az 1 kWp-re vonatkozik.
Az EnergOptimo nyert.

(#8882) tothbe válasza cdl (#8881) üzenetére


tothbe
addikt

Nem kis lista. Mondjuk azért van szórása teljesítményben is. De ebből mondjuk nem mondanám meg, mivel nyert nálad az EnergOpzimo, vagy kicsoda, mert az úgysem látszik.
Viszont mit adtál be te az EON-hoz? Nem azt mondtad, van kiviteleződ? Nem ő adja be az EON felé a doksikat? Nálunk ezekez mind megcsinálják a kivitelezők.

By(e) Tothbe

(#8883) cdl válasza tothbe (#8882) üzenetére


cdl
senior tag

Nem akartam benne hagyni a cégeket, azért nem látszik.
Számított, hogy mennyi idős a cég, kapcsolattartás, stb.
Mivel max 10 tábla fér el, a telj. is döntő volt.
De a végén a Sunelectric, a PPnapelem és az EnergOptimo között lényeges különbség nem volt. Csodák nincsenek, ilyen kis rendszert 420000/kWp körül lehet megkapni.(vagy rosszul alkudom)
Most nagyon fontos az anyag munkadíj arány is. Ez sorsdöntő is lehet.
Mivel a lakásfelújitási program 2021-be indul, ezért Én adtam be.
Lehet para, de nem akarom, hogy a nevük alatt fusson.
Innentől már az Ő dolguk a tobbi.

(#8884) bodogzus válasza cdl (#8881) üzenetére


bodogzus
csendes tag

Végül 10db 340Wp Canadiansolar+Fronius lett a választásod? Legalábbis én erre tippelek a listából.

(#8885) cdl válasza bodogzus (#8884) üzenetére


cdl
senior tag

Nem, a Lunasolar+Huawei páros.
1hely megmarad tarcsiba.
Ha a bekerülő gépek miatt szükség lesz rá, feltetetem.
A fogyasztásunk nincs ennyi, jövőre derül ki, hogy kell e.

(#8886) maroni válasza cdl (#8885) üzenetére


maroni
aktív tag

Szia én biztos feltetetném az egy panelt max 50ből felteszik, de esetleg bele lehet alkudni ! Egy évben hoz 300 kw az még átvétel esetén is max 2év alatt megtérül!
Üdv

(#8887) kardkovacsi válasza cdl (#8885) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Szerintem se vacakolj egy panellal. Ki és mennyiért fog hozzád utólag kijönni felrakni egy darab panelt?

(#8888) stickermajom válasza kardkovacsi (#8887) üzenetére


stickermajom
addikt

~70-ért gond nélkül kijött hozzám a telepítő feldobni egy extra panelt. Aznap mentek még máshova is ilyen miatt.

(#8889) cdl válasza kardkovacsi (#8887) üzenetére


cdl
senior tag

Olyanok vagytok :)
7 panellel kezdtem az árajánlatot, az lefedi a mostani fogyasztásomat gond nélkül.
Lett 9 a jövőre gondolva. A cég biztos rosszul lesz, ha átiratom a szerződést :)

[ Szerkesztve ]

(#8890) kagur


kagur
újonc

Sziasztok!
Rá akar beszélni az egyik ajánlattevő a 3 fázisú inverterre az 1 fázisú helyett, azzal az indokkal, hogy fázis kiesés esetén a túlfeszültség tönkreteszi az elektromos cuccaimat.
Nekem ez nagyon nem hangzik életszerűen.
3*16 amperem van és 3kW-os rendszerre kértem az ajánlatot. ELMÜ területen.
Szerintetek? :R

(#8891) Geresics válasza kagur (#8890) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Ez nettó baromság :(((

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#8892) GIJoe válasza Geresics (#8850) üzenetére


GIJoe
addikt

Szia, minap említetted hogy Huaweiben alakul a tudásod és a papírod is, nekem annyi kérdésem lenne ha szabad, van nekem egy Sun2000L4KTL inverterem, és acces point üzemmódban csatlakozik a hálózathoz, beléptem az installer üzemmódban, de nem nagyon van más, nem érzem túl biztonságosnak ezt, nincs rá más mód? Van e esetleg ötleted?
Még arra gondoltam max hogy vmelyik fiókban lévő tp link basic router kap egy gargoylet és összekötöm lannal, de nem látok rajta csatlakozót...

(#8893) Geresics válasza GIJoe (#8892) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Huawei képzés idén nem lesz. Webináriumok voltak, de az elég hiányos. Jövőre fogok menni szervizpartneri képzésre amint lehet, de a vírus miatt még semmit sem tudni... :(

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#8894) Rolly válasza kagur (#8890) üzenetére


Rolly
veterán

én jobban szeretem a 3 fázis esetén 3 fázisú invertert (volt 1 fázisúnk korábban most 3 fázis van), mert 3 fázison termel amit 3 fázison fogyasztgatok 1 fázisú inverter esetén hálózatra kimegy az áram és visszaveszi az óra (oda vissza tekerve azt) - később szaldó utáni (nekünk még jó soká) nem tudni még mi lesz az elszámolás alapja és ilyenből lehetne meglepetés is...

De ha 1 fázisú az inverter akkor arra a fázisra tedd amin a nagy fogyasztóid vannak :) és probléma óra tekerés oldalról megoldva :)

3 fázisú inverter hátránya, hogy akkor se működik ha a 3 fázisból 1 kiesik :) - persze ha az egyfázisú 1 fázisa kiesik akkor az se termel -. Mi jártunk így hogy 3 fázisból 1en 60V volt csak és leállt természetesen a 3 fázisú inverter...

(#8895) bonat


bonat
senior tag

Sziasztok,
Nálam is volt pár ajánlat és felmérés is.
Nálam 3 fázis (3x32A) van és 1fázisú inverter (1x25A SE5000H) lesz úgy néz ki.
Páran írták már itt is, hogy ha ÁVK után van az inverter akkor sűrűn leverheti az ÁVK-t.
Na most, az az érdekes, hogy különböző infót/elvárást kaptam a felmérések alkalmával.
1.cég: Mivel "A" típusú ÁVK-m van, ezért lehet utána kötni az invertert
2.cég: ÁVK után nem kötünk soha, mindenféleképpen elé kell rakni az inverter bekötését.
Na ezek után legyek okos..... :F :Y
Én azt találtam ki, hogy a jelenlegi 3fázisú ÁVK előtt egy fővezeték elosztó kapocsból táplálnám meg külön (L+N) az invertert, és azt megvédeném egy "A" típusú 25A kombi ÁVK-val (30mA). Csak azt nem tudom, hogy C vagy B görbés legyen.
Szerintetek ez jó ötlet lenne? :DD

(#8896) Rolly válasza bonat (#8895) üzenetére


Rolly
veterán

Invertert AVK elé szokták bekötni... ha után kötöd akkor hiba esetén ha az AVK le is old lehet áram a vezetékekbe...
Az Invertert nem kell külön AVK-val védeni...

Túlfeszvédő legyen AC és DC oldalon ami az invertert / vagy az invertertől a házat védi :)

(#8897) kagur válasza Rolly (#8894) üzenetére


kagur
újonc

Az oda vissza villanyóra nem a szaldót méri? 2 fázison vételezek, 1fázison betáplálok. Ha nem csal az óra akkor hol lehet a meglepetés?

(#8898) Rolly válasza kagur (#8897) üzenetére


Rolly
veterán

én úgy tudom, hogy ilyenkor 1 fázison kimegy az áram 2 fázison vételezel (illetve az 1 termelt fázison csak akkor megy ki áram ha azt a házon belül nem fogy el.)

az jó kérdés, hogy ilyenkor be termelésnek és fogyasztás is nő-e (ha 1 fázison termelsz 2-n fogyasztasz), ezt majd nálam okosabb megírja, de szerintem ilyenkor mindkét irány pörög

(#8899) bonat válasza Rolly (#8896) üzenetére


bonat
senior tag

Akkor lehet berakok 1+N kismegszakítót az ÁVK helyett.

(#8900) Geresics válasza kagur (#8897) üzenetére


Geresics
Topikgazda

A szaldó nem egy fizikai dolog, hanem egy elszámolási forma, innentől kezdve mérni sem lehet. :N
A 3 fázisú mérő a fázisokat külön-külön méri. Ha Te 2 fázison csak fogyasztasz, akkor azon fogyasztást fog mérni. Ha 1 fázison nem fogyasztasz, akkor ott 0-t fog mérni. Ha 1 fázison visszatáplálsz, akkor pedig ott visszatáplálást fog mérni.

Másképp fogalmazva:
Ha 3 fázison vételezel, akkor a számlát nem fázisonként külön kapod, hanem összegezve.
Pl.:
1.f: 3000 kWh
2.f: 2000 kWh
3.f: 0 kWh
Fizetendő fogyasztás: 3000+2000+0=5000 kWh.

Az éves szaldós elszámolásnál ha Te egész évben 2 fázison csak vételeztél, és a 3. fázison sosem fogyasztottál, csak visszatápláltál, akkor sincs semmi különös, simán összegzik a 3 fázis értékeit.
1.f: 3000 kWh
2.f: 2000 kWh
3.f: -4000 kWh
Fizetendő fogyasztás: 3000+2000-4000=1000 kWh.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.